Moze u brijesce u ambulantu do penzije. Ono smanjite masti i slatkise, izbjegavajte stres, setajte i tako ti
Sebija All about
-
elk
#20001 Re: Sebija All about
Malo je duze trajalo, ali sticavje se isprazniti ladicu i predati fotelju uskoro. Zatvora ni adekvatne sankcije ni za nju nece biti nazalost. Ali ovakav ponizavajuci kraj na kcusu za onakvu sujetu i lazljivu i nakardnu narav
Moze u brijesce u ambulantu do penzije. Ono smanjite masti i slatkise, izbjegavajte stres, setajte i tako ti
kontrola po potrebi.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
-
HelaS
- Chmoljo
-
HelaS
#20005 Re: Sebija All about
Na teretu je Federacije, KS, ZE-DO, BPK, USK i SBK.Sredstva za rad i razvoj UKC ostvaruje:
– ugovorom sa zavodima zdravstvenog osiguranja Federacije, odnosno kantona,
– ugovorom s nadležnim ministarstvom zdravstva,
– ugovorom s fakultetima i drugim visokim školama zdravstvenog usmjerenja,
– ugovorom na osnovu proširenog i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja,
– iz sredstava osnivača u skladu s aktom o osnivanju,
– iz sredstava budžeta Federacije, kantona, odnosno općina,
– iz učešća korisnika zdravstvene zaštite u pokriću dijela ili ukupnih troškova zdravstvene zaštite,
– slobodnom prodajom usluga na tržištu,
– iz drugih izvora na način i pod uvjetima određenim zakonom, aktom o osnivanju i statutom KCUS
-
HelaS
#20006 Re: Sebija All about
Bakir Izetbegović jeste glup k'o kurac, ali i takav, nije toliki tokmak da ne zna da mu žena mulja, laže i obmanjuje cijelu državu, godinama.Dozer wrote: ↑09/05/2023 12:53Ja sam ubijedjen da on nije znao da mu zena nema papire. Mislim da je on vjerovao da je ona sve to zavrsila, i da su sve njegove i babine urgencije iz onog doba bile samo kako bi se to ubrzalo.HelaS wrote: ↑05/05/2023 22:41 Znači, od iduće sedmice Sebija Izetbegović neće biti direktorica KCUS. Dakle, znala je da nema uslove da bude direktorica, da bude profesorica, sve je tajila, i ona i Bakir joj. Zar ne bi sada trebala biti i krivično odgovorna, i ona i Bakir Izetbegović, saučesnik u muljavini i falsifikatu?
Ali, logicno, to ga ne amnestira od krivice za saucesnistvo i prikrivanje. O lazima je suvisno pricati, jer svi oni nesto slazu u svakoj izgovorenoj recenici.
- Chmoljo
#20007 Re: Sebija All about
nije sav javni novac budžet.HelaS wrote: ↑10/05/2023 00:42Na teretu je Federacije, KS, ZE-DO, BPK, USK i SBK.Sredstva za rad i razvoj UKC ostvaruje:
– ugovorom sa zavodima zdravstvenog osiguranja Federacije, odnosno kantona,
– ugovorom s nadležnim ministarstvom zdravstva,
– ugovorom s fakultetima i drugim visokim školama zdravstvenog usmjerenja,
– ugovorom na osnovu proširenog i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja,
– iz sredstava osnivača u skladu s aktom o osnivanju,
– iz sredstava budžeta Federacije, kantona, odnosno općina,
– iz učešća korisnika zdravstvene zaštite u pokriću dijela ili ukupnih troškova zdravstvene zaštite,
– slobodnom prodajom usluga na tržištu,
– iz drugih izvora na način i pod uvjetima određenim zakonom, aktom o osnivanju i statutom KCUS
ukratko, nije budžetski korisnik. nema svoju poziciju u budžetu, nego se primarno finansira preko fondova, koji također nisu budžet.
transfer sredstava za rad UKC sa budžeta ga opet ne čini budžetskim korisnikom. zašto ovo kažem? zato što nisu ista pravila poslovanja onih koji jesu na budžetu i onih koji nisu, apropo kontrole novčanih tokova i zadržavanja sredstava.
koliko sam vidio, KCUS nije na budžetu kantona, nemaju svoju poziciju. a koliko sam vidio nisu ni na federalnom. možda sam previdio, ne pravim se pametan, ali ih ja nisam pronašao.
-
HelaS
#20008 Re: Sebija All about
Vjerujem, najviše iz razloga što su djelomično i samofinansirajuća organizacija rada. U slučaju da im zatreba novca, doći će pred vrata Vlada svih nabrojanih kantona i Federacije, jer su oni osnivači, i jer su kroz zakone u obavezi da iz svojih budžeta finansiraju KCUS.Chmoljo wrote: ↑10/05/2023 00:49nije sav javni novac budžet.
ukratko, nije budžetski korisnik. nema svoju poziciju u budžetu, nego se primarno finansira preko fondova, koji također nisu budžet.
transfer sredstava za rad UKC sa budžeta ga opet ne čini budžetskim korisnikom. zašto ovo kažem? zato što nisu ista pravila poslovanja onih koji jesu na budžetu i onih koji nisu, apropo kontrole novčanih tokova i zadržavanja sredstava.
koliko sam vidio, KCUS nije na budžetu kantona, nemaju svoju poziciju. a koliko sam vidio nisu ni na federalnom. možda sam previdio, ne pravim se pametan, ali ih ja nisam pronašao.
- Chmoljo
#20009 Re: Sebija All about
upravo o tome i govorim, nisu budžetski, nego se primarno samofinansiraju. šbb kbb je irelevantno, bitno je kako je sad, a sad je tako da nisu na budžetu i da mogu poslovati na drugi način od budžetskog korisnika.HelaS wrote: ↑10/05/2023 00:53Vjerujem, najviše iz razloga što su djelomično i samofinansirajuća organizacija rada. U slučaju da im zatreba novca, doći će pred vrata Vlada svih nabrojanih kantona i Federacije, jer su oni osnivači, i jer su kroz zakone u obavezi da iz svojih budžeta finansiraju KCUS.Chmoljo wrote: ↑10/05/2023 00:49
nije sav javni novac budžet.
npr. kantonalna služba za zapošljavanje također nije budžetski korisnik, jer se finansira kroz doprinose. to se lako može primjetiti u razlikama u platama (obratiti pažnju na ZZO npr. gdje je Zahiragić kao stručni saradnik za sjednice UO imao platu kao najviša moguća pozicija u državnoj službeni u kantonu. a stručni saradnik u državnoj službi najniže mjesto, da kažem najniži čin.)
pa je tako na jednoj od prošlih sjednica skupštine bilo riječi o neiskorištenim sredstvima službe za zapošljavanje i njihovim prenošenjem u naredne godine.
-
HelaS
#20010 Re: Sebija All about
Slažem se. Moj odgovor "jeste" bio je na tvoje mišljenje da KCUS nije budžetska ustanova. Po zakonu jeste, ali u praksi nije.Chmoljo wrote: ↑10/05/2023 00:59upravo o tome i govorim, nisu budžetski, nego se primarno samofinansiraju. šbb kbb je irelevantno, bitno je kako je sad, a sad je tako da nisu na budžetu i da mogu poslovati na drugi način od budžetskog korisnika.HelaS wrote: ↑10/05/2023 00:53
Vjerujem, najviše iz razloga što su djelomično i samofinansirajuća organizacija rada. U slučaju da im zatreba novca, doći će pred vrata Vlada svih nabrojanih kantona i Federacije, jer su oni osnivači, i jer su kroz zakone u obavezi da iz svojih budžeta finansiraju KCUS.
npr. kantonalna služba za zapošljavanje također nije budžetski korisnik, jer se finansira kroz doprinose. to se lako može primjetiti u razlikama u platama (obratiti pažnju na ZZO npr. gdje je Zahiragić kao stručni saradnik za sjednice UO imao platu kao najviša moguća pozicija u državnoj službeni u kantonu. a stručni saradnik u državnoj službi najniže mjesto, da kažem najniži čin.)
pa je tako na jednoj od prošlih sjednica skupštine bilo riječi o neiskorištenim sredstvima službe za zapošljavanje i njihovim prenošenjem u naredne godine.
- Chmoljo
#20011 Re: Sebija All about
po zakonu nije, ali u praksi jeste 
- Dozer
- Chmoljo
#20013 Re: Sebija All about
Pa piše ti poslije. To što je javna ustanova, ne čini je automatski budžetskim korisnikom i ne treba brkati javni novac sa budžetom.
Evo, probaj naći kcus u federalnom ili kantonalnom budžetu.
- Control panel
#20014 Re: Sebija All about
Sve zdravstvene ustanove pa i KCUS se finansiraju preko ZZO.
Vlade takodje mogu donijeti odluk da se pomogne zdravstvenim ustanovama.
Jedino mjerodavno je da se vidi stvarni ulaz novca u kcus i od koga su dobili.
Participacija koja se placa je smijesna stavka, ali usteda na lijekovima, zavojima i svemu drugom je vrlo znacajna.
Ukratko nepruzanjem obaveznih usluga nastale su ogromne ustede i visak novca. A sto se nije smjelo desiti da visak stvaras preko ledja, zdravlja i zivota pacijenata.
Participacija koja se placa je smijesna stavka, ali usteda na lijekovima, zavojima i svemu drugom je vrlo znacajna.
Ukratko nepruzanjem obaveznih usluga nastale su ogromne ustede i visak novca. A sto se nije smjelo desiti da visak stvaras preko ledja, zdravlja i zivota pacijenata.
- Chmoljo
#20015 Re: Sebija All about
tako je, manje više. a te uštede su posebna priča i prežvakane su ovdje brdo puta. čim je ona došla za direktora počelo se sa tim, a upravo to što je javna ustanova, nije se to smjelo desiti.Control panel wrote: ↑10/05/2023 08:43 Sve zdravstvene ustanove pa i KCUS se finansiraju preko ZZO.
kad ona sebi otvori privatnu kliniku, neka pravi uštede. ovako dovodila ljude pred svršen čin i koristila de facto monopol na zdravstvene usluge i sentiment ljudi prema članovima porodice.
nekad sam davno pisao kada mi je dijete ostalo nekoliko dana u bolnici, ulazim, gledam bilbord: uštedili smo toliko i toliko, pa gledam bilbord, pa gledam onu kesu u rukama punu pelena, vlažnih maramica i ostalih osnovnih potrepština za dijete, pa opet u bilbord i sočno opsujem.
-
Dimu1927
#20016 Re: Sebija All about
pa eto pise "slobodna prodaja usluga na trzistu" zasto je nejasno onda kako imaju profit ?
- Control panel
#20017 Re: Sebija All about
Ne moze se javna ustanova ponasati kao privatna i sa nasim materijalnim i kadrovskim resursima za koje smo mi decenijama izdvajali vrsiti slobodnu prodaju usluga na trzistu.
NE MOZE.
- forumskivojnik
#20018 Re: Sebija All about
Kako ne moze?Control panel wrote: ↑10/05/2023 09:07Ne moze se javna ustanova ponasati kao privatna i sa nasim materijalnim i kadrovskim resursima za koje smo mi decenijama izdvajali vrsiti slobodnu prodaju usluga na trzistu.
NE MOZE.
Ako nemas zdravstveno osiguranje a potrebna ti je njihova usluga naravno da ce ju naplatiti, bez obzira hoce li Batko za tebe startati humanitarnu akciju prikupljanja love ili ces ti nesto prodati da im platis racun.
Zdravstvena usluga se nigdje ne dobije dzaba bez obzira koliko si "siromasan". Ona se prodaje po vazecem cjenovniku.
-
Dimu1927
#20019 Re: Sebija All about
ali bukvalno im to pise u izvorima finansiranja izmedju ostalogControl panel wrote: ↑10/05/2023 09:07Ne moze se javna ustanova ponasati kao privatna i sa nasim materijalnim i kadrovskim resursima za koje smo mi decenijama izdvajali vrsiti slobodnu prodaju usluga na trzistu.
NE MOZE.
i ja koliko znam svuda se naplacuje pruzena zdravstvena usluga ako nisi pokriven osiguranjem, ne znam zasto to na kcus ne bi bilo moguce ?
i da, mijesamo ovdje budzet i fondove
-
Dimu1927
#20020 Re: Sebija All about
evo da rijesimo misteriju, statut kcus kaze

- Control panel
#20022 Re: Sebija All about
Ja govorim o najvecoj vecini koja je osigurana, govorim o nama, o nasim roditeljima, njihovim roditeljima... koji smo cijeli zivot placali zdravstveno od cijih para su gradjene bolnice, kupovani aparati, skolovani kadrovi... za takve usluga treba i mora biti besplatna. Za takve ne moze prije njih da prioritet budu ovi koji placaju uslugu na slobodnom trzistu, na aparatima koje sno mi placali... ne mogu ti sto placaju a nisu osigurani biti prioritet, a za osigurane, koji su to cijeli zivot placali nema usluge, zavoja, lijekova, reagensa...
NE MOZE.
Moze. Moze u privatnoj drzavi sve. U privatnoj drzavi muz pokloni zeni bolnicu koju je ona privatizirala. Moze u privatnoj drzavi i privatnoj bolnici se usvojoti statu da u njemu pise sta god. Moze. Sve. Samo do kad.
I hadzibajric je mislio da je kralj, pa dodje sve na svoje. Samo treba vremena.
NE MOZE.
Moze. Moze u privatnoj drzavi sve. U privatnoj drzavi muz pokloni zeni bolnicu koju je ona privatizirala. Moze u privatnoj drzavi i privatnoj bolnici se usvojoti statu da u njemu pise sta god. Moze. Sve. Samo do kad.
- Control panel
#20023 Re: Sebija All about
I onaj ko nije osigiran a mora se slikati, pregledati i mora to platiti sigurno nece ici i kcus nego ce otici privatniku, bez guzve, liste cekanja, gdje ce ga lijepo tretirati, pregledati na novim i pouzdanim aparatima.
-
The BEN10
#20024 Re: Sebija All about
Control panel wrote: ↑10/05/2023 12:05 Ja govorim o najvecoj vecini koja je osigurana, govorim o nama, o nasim roditeljima, njihovim roditeljima... koji smo cijeli zivot placali zdravstveno od cijih para su gradjene bolnice, kupovani aparati, skolovani kadrovi... za takve usluga treba i mora biti besplatna. Za takve ne moze prije njih da prioritet budu ovi koji placaju uslugu na slobodnom trzistu, na aparatima koje sno mi placali... ne mogu ti sto placaju a nisu osigurani biti prioritet, a za osigurane, koji su to cijeli zivot placali nema usluge, zavoja, lijekova, reagensa...
NE MOZE.
Za obojicu:Control panel wrote: ↑10/05/2023 12:13 I onaj ko nije osigiran a mora se slikati, pregledati i mora to platiti sigurno nece ici i kcus nego ce otici privatniku, bez guzve, liste cekanja, gdje ce ga lijepo tretirati, pregledati na novim i pouzdanim aparatima.
- Chmoljo
#20025 Re: Sebija All about
KCUS je javna ustanova. dakle, cilj njenog osnivanja je obavljanje određene djelatnosti od koristi za društvenu zajednicu, a ne sticanje dobiti. može sticati, ali nije cilj.forumskivojnik wrote: ↑10/05/2023 10:28Kako ne moze?Control panel wrote: ↑10/05/2023 09:07
Ne moze se javna ustanova ponasati kao privatna i sa nasim materijalnim i kadrovskim resursima za koje smo mi decenijama izdvajali vrsiti slobodnu prodaju usluga na trzistu.
NE MOZE.
Ako nemas zdravstveno osiguranje a potrebna ti je njihova usluga naravno da ce ju naplatiti, bez obzira hoce li Batko za tebe startati humanitarnu akciju prikupljanja love ili ces ti nesto prodati da im platis racun.
Zdravstvena usluga se nigdje ne dobije dzaba bez obzira koliko si "siromasan". Ona se prodaje po vazecem cjenovniku.
također, u osnivačkom aktu ustanove trebalo bi u skladu sa zakonom da je određeno i kako se višak prihoda nad rashodima raspoređuje. dakle, iako ima cijena i ona se mahom naplaćuje iz ZZO, to ne znači da prednost trebaju imati oni sa kešovinom.