Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#2001 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Teško je procijeniti kuda će tržište ići u kratkom ili srednjem roku. Globalna dešavanja utječu i na nas.
Ono što je jasno, jeste da je JPESR debelo potcjenjena, ali dok se cijena struje ovdje određuje spram političkih potreba, ne zna se kad će dionica biti realno valorizovana.
Također, sa trenutnim poslovanjem BHTSR je jeftin jer ostvaruje neto dobit 1 marku po dionici, što je 8%, a sama dionica ima potencijal rasta vrijednsoti jer je i spram BV potcjenjena, znamo kakav teret nosi sa političkim upravljanjem i zapošljavanjem, a moraće kad tad, vjerovatno prije nego kasnije - u privatizaciju, gdje sumnjam da će ići ispod BV.
TCMKR je također dionica sa sigurnim prihodom, naročito u svjetlu velikog zamaha stanogradnje, cestogradnje kod nas, ali i u regiji.
Uglavnom isplaćuju kompletnu dobit koja će ove godine biti oko 6,5% spram trenutnog kursa. Međutim u procesu proizvodnje veliki trošak je energija tako da se treba računati i na uticaj poskupljenja energenata, prije svega struje.
BSNLR je trenutno špekulativno ulaganje. Jako su osjetljivi na dešavanja u svijetu jer su im Rusija i Ukrajina najveća strana tržišta. U toku je također borba za prevlast u firmi, mnogo je nezakonitosti bilo u prethodnom periodu i direktori im se vucaju po zatvorima i sudovima.
Prevlast AS holdinga u strukturi za mene znaci samo da se sa dividendom moze pozdraviti svaki sitni dionicar. Novac ce se izvlaciti preko raznih ugovora.
Međutim, može doći do skoka dionice ako se započne preuzimanje. Ovaj scenario mi je manje izgledan u skorije vrijeme. Možda sačekati da dionica dropne još 50% pa ući u to. I čekati... možda i godinama.
Ci-Nick

#2002 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

Nemamo baš širok izbor,..ja sam već napominjao koje dionice imam. Imam dionice BH Telekoma, Tvornice cementa Kakanj i Elektroprivrede BiH.
Prve dvije zbog dividende a treću jer je mnogo podcjenjena, dakle zbog očekivanog rasta vrijednosti i kapitalne dobiti. Evo sve i da rezultati Elektroprivrede budu gori nego ranijih godina ja očekujem rast do kraja godine od minimalno 50%. Zašto ?
Zato što cijena nikad ne bi pala na 8 KM ili sadašnjih 11,50 da fondovi nisu prodavali velike količine dionica i to svaki put po nižoj cijeni.
Ali to je pri kraju, BIG Fond je prodao prošle godine 330. 000 dionica Elektroprivrede i sad ima samo još neku siću.
U posljednje vrijeme glavni prodavac je ZIF Naprijed,i oni imaju još par hiljada i gotova priča.
Da napomenem da nikad ne bi kupio dionice bilo koje kompanije koja je blizu preuzimanja od strane naših velikih investitora, ASA grupacije, AS grupacije, itd.
Tu bez obzira na vrijednost kompanije ne možeš očekivati ni dividendu ni preuzimanje po fer cijeni.
Imao sam nešto dionica Bimala i pomete nas većinski ko smeće. Mali dioničar nema u FBiH nikakve zaštite, ni kroz zakon ni kroz institucije.
Čak nas većina stanovništva ne doživljava kao investitore nego kao profitere. "Domaći giganti" su investitori iako su većinu imovine stekli u ratu i preuzimanjima za certifikate a ja koji sam uložio gotovinu sam profiter.
Ako se analiziraju te gore tri kompanije koje sam naveo, uporedi odnos EBITDA/tržišna cijena, sigurno da nije lako naći u nekoj drugoj zemlji tako povoljan odnos.
Dakle Elektroprivreda ima dobit bez uključene amortizacije (EBITDA) 7,60 KM a tržišna cijena joj je 11,50 KM, odnosno samo 1,50 EBITDA.
Ne vjerujem da je lako naći neku kompaniju u svijetu koja proizvod prodaje domaćem stanovništvu ispod proizvodne cijene, ima prihode veće od 500 miliona eura i ima tržišnu vrijednost samo 1,50 EBITDA.
drug_profi

#2003 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Da JEPSR je ekstreman primjer i već smo rekli zašto je to sada tako. Politika određivanja cijena i nedomaćinsko upravljanje fondovima.
U normalnim uslovima sa cijenom struje većom bar 20% ova dionica bi donosila preko 100 miliona neto dobiti (>3 marke po dionici) i ne bi se trgovala za manje od svoje nominale (71 KM).
Trenutna berzanska vrijednost kompletne elektroprivrede sarajevo iznosi oko 350 miliona maraka, a čini mi se da imaju više gotovine na računima.

I radi ovih primjera je SASE vrlo čudna berza i za nju uglavnom ne važe samo pravila tržišta, već i još kojekakva druga.
saraleite

#2004 Re: dionice, kupovina itd.

Post by saraleite »

Pozdrav, moze li mi ko dati savjet da li je dobra odluka prodati oko 500 dionica BNSFRK2 preko Asa banke?
Ci-Nick

#2005 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

:|
saraleite wrote: 13/03/2022 12:33 Pozdrav, moze li mi ko dati savjet da li je dobra odluka prodati oko 500 dionica BNSFRK2 preko Asa banke?
Nije bitno preko koga ćes prodati...
Nazalost cijena je losa ali kako fondovi pod kontrolom Muje rasprodaju sve sto vrijedi,.. mali su izgledi da će nekad vrijediti više.
Pod uslovom da ima kupac koji će platiti i tih 0,97 KM kao u zadnjoj trgovini.
Tuzno kako par ljudi unisti imovinu fondova vrijednu nekoliko stotina miliona.
I to se zove tranzicija...
drug_profi

#2006 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Najvjerovatnije je dobro prodati sto prije. Trebalo je jos davno. Prije deceniju.
ZoomZoomKiwi

#2007 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ZoomZoomKiwi »

Pozdrav ekipa,
imam par pitanja pošto sam totalni laik za ovo, iako me odavno interesiralo kako to sve funkcionira.

Naime, moja majka ima 1270 dionica RMK Zenica, odavno, mislim čak duže od 20 godina.
Prije nekoliko godina sam joj govorio da ih proda, malo smo pričali o tome i tu je stalo.
Znam da im je vrijednost nikakva, i da je RMK odavno zaboravljena firma koja bukvalno živi od kirije koju naplaćuje od Vlade ZDK za poslovnu zgradu i to je to. Ne znam da li se uopće ičim drugim bave.
Očekivanja za rast su nikakva i mislim da može samo još više padati.

E sad, tehnički dio, kako započeti proces prodaje, kome se javiti i kako to uopće ide?

Hvala.

Edit: u pitanju je RPRZRK2 ako se ne varam
drug_profi

#2008 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Trenutno ima na prodaji neka količina 29 komada po 2,08 KM. Zadnji kurs je 1,70.

Vidim da je trgovano i po 4,98 u julu prosle godine.
Firma radi, ima i neku simbolicnu dobit, ima zaposlenih, ima nekretnina, ima gotovine...
Letimicno pogledah FI pa mi se cini da je ovo ona jedna od prica gdje se ceka da se slabe ruke umore i da prodaju za bagatelu.

Ako ti ne znaci nista tih 2000 maraka, ja bih ovo sacuvao za poslije.
Drzava 60% vlasnik, kad tad ce preci u privatizaciju, neko ce kupovati i FF dionice onda. Koliko vidim u nekretninama i investicijama ima kapitala gdje dionica vrijedi bar 10-12 maraka.

Ako ipak odlucis da prodajes, za prodaju ti treba izvod iz RVP na kojem pise sta imas od dionica. I onda se sa izvodom javis brokeru po tvom izboru.
Ugovor moze potpisati samo osoba na koju glase dionice i samo na njen racun se moze izvrsiti isplata nakon prodaje.

Proces je prilicno jednostavan i nema zavrzlama. Jedini je uslov ovo gore sto sam napisao. Izvod RVP i vlasnik licno.
Last edited by drug_profi on 13/03/2022 19:46, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#2009 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ZoomZoomKiwi »

Hvala na brzom odgovoru.
Mislim da će to ona sa par svojih kolegica zajedno da se riješi.
Možda uspije dobiti 2,00 za njih :-D
Ci-Nick

#2010 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

EFD22 wrote: 13/03/2022 19:35 Hvala na brzom odgovoru.
Za razliku od dionica Bosfin fonda koje mogu biti samo bezvrijednije..
Dionice RMK Prometa u slucaju privatizacije, a najavljivana je prije tri godine... bi mogle biti znatno vrijednije.
Ako vam novac nije potreban vjerovatno bi bilo bolje sačekati nego prodati po 1,70 KM.
Knjigovodstvena vrijednost je 12 KM.
drug_profi

#2011 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

EFD22 wrote: 13/03/2022 19:35 Hvala na brzom odgovoru.
Dopunio sam odgovor pa procitaj opet molim te.
ZoomZoomKiwi

#2012 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ZoomZoomKiwi »

Kad se malo bolje razmisli, a pogotovo kad pročitam vaše postove, svakako je bolje sačekati. Pa i da propadne skroz, halal 2000 KM, hajmo dalje. :D

Sačekati, pa ćemo vidjeti.

Hvala vam!
sedma_7

#2013 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sedma_7 »

Koji iznos novca (koliko hiljada) minimalno je potrebno uloziti u neku od domaćih dionica (vidim vecina spominje bh telecom, cementaru i ostale koje dijele dividendu), da bi se uopće isplatilo investirati, tj. da imaš neki pristojan povrat, i da te ne pojedu troškovi brokera i slično.
Ci-Nick

#2014 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

sedma_7 wrote: 25/03/2022 22:41 Koji iznos novca (koliko hiljada) minimalno je potrebno uloziti u neku od domaćih dionica (vidim vecina spominje bh telecom, cementaru i ostale koje dijele dividendu), da bi se uopće isplatilo investirati, tj. da imaš neki pristojan povrat, i da te ne pojedu troškovi brokera i slično.
Troskovi su jednokratni..
Oko 2% na uloženih npr. 10.000 KM je to cca 200 KM.
Ako kupis u naredrnih 15 dana prije skupstina, već za 3 ili 4 mjeseca bi na taj ulog dobio dividendu za prošlu godinu koja će biti 600 do 800 KM na tu investiciju.
Dakle isplati se svaki iznos ako si poprilično siguran da za par mjeseci nećeš morati prodati dionice.
juve0244

#2015 Re: dionice, kupovina itd.

Post by juve0244 »

BNSFRK2 kakva je situacija, trenutno je 4,46 , pada već dugo vremen, bilo je i 6,12 . Imam oko 200 dionica . Ima li šanse da ove nekad ode gore ili :D
drug_profi

#2016 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Teško, obzirom da se iz portfolia uglavnom rasprodaju kvalitetne dionice. DUF ima pravo da naplati svoju "brigu" za fond bez obzira da li ce poslovati u plusu ili minusu, tako da fakticki DUF jede ZIF konstantno.
-Ekser-

#2017 Re: dionice, kupovina itd.

Post by -Ekser- »

zigzag wrote: 30/01/2022 11:18 Sigurno je u zadnjih 6 mjeseci nestalo bar 3 milijarde KM vrijednosti imovine građana. A oni to ne shvataju. Morala bi biti i neka medijska reklamna kampanja.
Nisu to više male cifre.
Nema tu gubitka, pošto to je gubitak od 3 milijarde KM, od ukupnog iznosa od 6 milijardi KM, koji je nastao na osnovu iznosa od 600 miliona KM, koji je "preko noći" udesetostručen, da bi spao na petostruku vrijednost, koja opet ide ka rastu. Tako danas funkcioniše globalno tržište.
zigzag

#2018 Re: dionice, kupovina itd.

Post by zigzag »

Ništa te nisam razumio.

Kažem da je inflacija pojela 15-20% vrijednosti depozita ali i ušteđevina kod kuće. I to za samo 6 mjeseci.
lissics

#2019 Re: dionice, kupovina itd.

Post by lissics »

zigzag wrote: 30/03/2022 16:41 Ništa te nisam razumio.

Kažem da je inflacija pojela 15-20% vrijednosti depozita ali i ušteđevina kod kuće. I to za samo 6 mjeseci.
Inflacija 40%? Nismo u Libanu.
Napusti temu
zigzag

#2020 Re: dionice, kupovina itd.

Post by zigzag »

Ti ćeš čekati kraj 2023. godine da ti statističari kažu kolika je inflacija bila u ovoj 2022. ?
belse

#2021 Re: dionice, kupovina itd.

Post by belse »

Danas na SASE promet Bosnalijeka preko pola miliona dionica po 24 KM, ukupne vrijednosti oko 12,5 mil KM.
Po svemu sudeći, igrači koji žele da preuzmu kontrolu nad kompanijom, kupili su udio famoznog JAMP-a od 6%.

Također, BHTS se ustabilio iznad 12,30 i skoro se istopio prodajni nalog od 40.000 komada, ostalo je svega 1/3.
Obzirom da se bliži period skupštinske odluke o eventualnom rasporedu dobiti koja je za 35% veća od prošlogodišnje, biće zanimljivo vidjeti sljedeći nivo prodajnog naloga. Da potražnje ima, govori i današnji promet od 13.000 komada.
drug_profi

#2022 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Pa ko je kupovao kad smo savjetovali, ima vec 25% kapitalne i vjerovatno skoro 10% dividende.
belse

#2023 Re: dionice, kupovina itd.

Post by belse »

Evo ga i danas BHTS biljezi znacajano trgovanje po 12,66 KM
Sljedeci prag je preko 13 KM
drug_profi

#2024 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Pokusao sam da odgonetnem ovu navalu, jer je vidljiv veliki broj krupnih naloga na kupovini.
U budzetu federacije za 2022. je prihod od dividendi planiran u iznosu od 40mil.
To ne objasnjava ovu potraznju. Istovremeno na Cementari nema takve potraznje iako je poznato da oni isplacuju sav profit i to je izglednih 2,2 KM po dionici.
Onda je nesto sto znaju samo oni bliski menadzemntu, ili premijeru.
nlt

#2025 Re: dionice, kupovina itd.

Post by nlt »

Ako sam shvatio dobro
Recimo ja sad odlučim uložiti 5 ili eto 10 000 KM u recimo dionice Elektroprivrede.
Ja na to imam samo fiksni trosak od tih cca 2% od iznosa
Nema nekih mjesečnih troškova? I ako recimo ode cijena dionice na neki meni primamljiv iznos odlučim prodati i tad vjerovatno uzmu neke provizije od iznosa i to je to?
Post Reply