Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
otherside

#2001 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

neki dan ja kod pedijarice, vodila malenu na vakcinu.
a ona dobrica, zaspala dok smo cekali na pregled. i dodje dr, pregleda je dok je spavala i probudi se tek kad joj je onu spatulu gurnula u usta :D
kaze ona, blago vama (tj.meni :D ), mozete se naspavati pored ovakve bebe.
kazem ja, ne mogu, imam jednog zlikovca u kuci koji ne voli da spava, ne zna sama zaspati i nikakvog reda nema.
kaze ona, a zasto je takva?
reko', zato sto je roditelji nisu naucili da bude bolja i nisu joj usadili nikakvu rutinu.
one me u cudu pogleda i veli: to prvi put u zivotu cujem.
reko' - molim?
kaze, pa da, nikad roditelj nije izjavio da je on kriv sto je dijete neposlusno.
reko', eto, kod mene je taj slucaj. haj' dovidjenja :D
naravoucenije: napravili smo od nje malog monstruma ali jos nije kasno za popravni :lol:
max07

#2002 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

otherside, sve biljezim za sebe ;) ali vec se vidim za dvije-tri godine kako rascupana pokusavam da smirim dijete, a ono me ne benda ni pet posto ;)

nego, zene, pomagajte. jutros smo uzeli nosiljku za bebe (onu sto se stavlja na tijelo, ergobaby, valjda me kontate :-) ) i odmah se posvadjah s muzem :x
on je, naime, uvjeren da je mali premalen za tu nosiljku i da ne smije toliko rasiriti noge. mali danas napunio tri mjeseca i usao u cetvrti. od kada ste vi koristili te nosiljke?
otherside

#2003 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

max07 wrote:otherside, sve biljezim za sebe ;) ali vec se vidim za dvije-tri godine kako rascupana pokusavam da smirim dijete, a ono me ne benda ni pet posto ;)

nego, zene, pomagajte. jutros smo uzeli nosiljku za bebe (onu sto se stavlja na tijelo, ergobaby, valjda me kontate :-) ) i odmah se posvadjah s muzem :x
on je, naime, uvjeren da je mali premalen za tu nosiljku i da ne smije toliko rasiriti noge. mali danas napunio tri mjeseca i usao u cetvrti. od kada ste vi koristili te nosiljke?
ma cim ustabili glavu, trpaj u nosiljku :D
meni su ortopedi rekli da su puno bolje nosiljke u kojima djeca imaju rasirene noge, kao kod sirokog povijanja nego one u kojima uvalis dijete skupljenih nogu. zbog kukova :wink:
imam i ja takvu, jos sedmica-dvije i uvaljujem je u nju :-D
vanad

#2004 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

ma ako su koljena visocije od guze (tzv. pozicija M) smije maltene od rodjenja, upravo radi kukova. Mi imamo Manduca nosiljku i ta ima ulozak za djecu do 6.5 kg. Ja svoga nosala po planini nije ni tri mjeseca imao.
putujucidzindas

#2005 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

Je li se iko sretao s alergijom na hranu? Ja vjerovatno paranoišem, ali nikako da se opustim kad nam je ova koža u pitanju (vjerovatno zbog svih onih problema oko mrse)
Sad na pupi ima 3-4 crvene bubuljičice, oko kojih ima male sitne tačkice, ne mnogo. Od vrućine nije sigurno. I guza i testisi su fino crveni. Obrazi svakako. Bili su OK do jučer, pa se opet upalili.
Zna li ko kakvog dermatologa kojem bih ga odvela zbog ovih obraza? Ne bih baš da pređe u ekcem.
max07

#2006 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

hvala otherside i vanad :kiss:
tako sam otprilike i mislila. glava mu dosta čvrsto stoji već odavno (drži je ravno kad ga podižem iz ležećeg u sjedeći položaj), a jučer se već počeo i okretati (za sada samo na lijevu stranu :D )

dzindas, dobar dermatolog je supruga dr. kenana drljevića, irdina drljević. proguglaj, imaju web-stranicu. vidi da li prima bebe (iako ne mogu zamisliti zašto ne bi primali)
safran

#2007 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

E dok je ovaj moj ispravio glavu više ga nisam mogla zakopčati u kengur - prošetali smo onako reda radi jedno 3 puta.
safran

#2008 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Odemo prije par dana na Božić kod jedne drage gospođe, mame našeg prijatelja. Ona ima unučicu dvadesetak dana stariju od mog bebana. Žene drage, dok je kod nas sve dignuto na vrlo visoki nivo a niže police i ladice zjape prazne, kod nje je sve na svom mjestu. Vitrina sa staklenim vratima puna kristala stoji kako je stajala otkako je ja pamtim. Malena ništa ne dira ako je se upozori. Moj indijanac je u roku od 2 minuta od ulaska u kuću otvorio vrata na vitrini, izbacio DVD i povadio baterije iz daljinskog. Došlo mi je da ga svežem za radijator ali bi ga vjerovatno izvalio. A malena još vrišti na njega da se to "ne mije dijatiiiii".
Večeras smo imali zanimljivu seansu. Dobili su na poklon neke puške koje pod pritiskom ispaljuju spužvaste loptice i čuje se plop! Vrlo zabavno, moram priznati, pa smo se svi fino zabavljali. Nakon što su večerali čokoladne bananice i smoki iz paketića hoće još malo igranja u sobi pa bi na spavanje. OK, otpremim ih gore, ja još nešto završim i pridružim im se. Stariji sjedi na krevetu sa puškom, beban mu donosi loptice i odlazi do naspramnog zida. Stariji puni pušku i puca na bebana i svi vrište od smijeha. Beban ponovo donosi loptice. Stariji konačno skontao da se mali može dobro dresirati. A poslije su i mene primili u raju i to su mi dali pušku i loptice a njih dvojica se postrojilii ispred zida, još se zagrlili. Stade mi prvo knedla u grlu a onda sam se sjetila gdje je sve kečapa bilo poslije večere i raspalila, još mi vratili loptice.
otherside

#2009 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

:lol: nemoj misliti da su curice bolje ako je ta jedna fino vaspitana :D
a to s lopticama..gdje se to ima kupiti da se mama igra sa svojom djevojcicom? :D
Alhemicarkaa

#2010 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

safran, nemoj se brinuti da si negdje zakazala. Moj brat je bio nepodnošljiv, svake sekunde si ga morao držati na oku, policija je dolazila na vrata zbog njegovih nestašluka, a ja sam bila kao ta curica, mogla sam slagati maramice satima. Vidim da će moja više ličiti na brata :roll: , čim dograbi nešto što ne smije samo čuješ HAAA! Za nju nema prepreka, nađe načina da je savlada, prepuže preko mene koja sam ko planina, (nekad mi se čini da je ima odjednom na deset mjesta). Sinoć je stavila da spava sa glavom u gornjem djelu krevetića. Čujem u noći neko komešanje, čekam hoće li zaplakati da je uzmem (u zadnje vrijeme zna samo zaplakati i nastaviti spavanje, tako da ne skaćem na svaki šum) i čekam ništa. Pogledam a gospoica se okrenula naopako, sad joj glava u donjem djeliću kreveta. Znači, ni spavanje nije mirno.
safran

#2011 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

otherside wrote::lol: nemoj misliti da su curice bolje ako je ta jedna fino vaspitana :D
a to s lopticama..gdje se to ima kupiti da se mama igra sa svojom djevojcicom? :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Super je stvarka ali nemam pojma gdje su kupljeni - jučer moj juvenilni čoek i najbolji mu jaran išli po novogodišnju pirotehniku prema Kiseljaku i taj prijatelj im poslao. Ma pretpostavljam da ima na ovim NG štandovima samo treba znati potražiti - izgledaju kao one velike puške za vodu samo uz njih dolaze loptice.

Alhemijo moja - ne mislim ja da sam zakazala nego ne mogu čudom da se načudim da dijete ne dira. Meni ovo naše normala - 3-4 godine nismo imali stočića u dnevnom boravku (a i kupili smo idiotski tj. ja sam kupila kad sam bila prvi put trudna) pa onda smo neko vrijeme imali i sada opet nemamo. Ladice prazne pa ćemo ih postepeno popunjavati. Nego se ti opet preslušaj - jesi li materi zakerala da brata više voli, da njemu posvećuje više pažnje i sl. Ako jesi onda ti je to to - rodila si sebi brata. Da se razumijemo i ja sam - moj stariji je karakterom klon mog brata (malo blaži). A ja sam zakeralaaaaaa. Ja bila debelindža - brojala mi zalogaje, on bio nećejedović - vazda se borila da ga nahrani; meni kad kažeš - ne može - to je to; njemu kad kažeš ne može - zgrada se trese - sve bilo po njegovom. Vazda ljut a kad je ljut užasno glasan.
Alhemicarkaa

#2012 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

safran wrote: Nego se ti opet preslušaj - jesi li materi zakerala da brata više voli, da njemu posvećuje više pažnje i sl. Ako jesi onda ti je to to - rodila si sebi brata. Da se razumijemo i ja sam - moj stariji je karakterom klon mog brata (malo blaži). A ja sam zakeralaaaaaa. Ja bila debelindža - brojala mi zalogaje, on bio nećejedović - vazda se borila da ga nahrani; meni kad kažeš - ne može - to je to; njemu kad kažeš ne može - zgrada se trese - sve bilo po njegovom. Vazda ljut a kad je ljut užasno glasan.
Ma jok, tu mojim roditeljima treba dati medalju. Brat i ja smo totalno različiti tipovi, ja sam bila ona mudrica koja je znala sve dobiti, a on poprilično naivan i prava dobrica, ali smo nekako uvijek sve ravnopravno djelili. On je meni više popuštao, jer je takav tip, a ne zato što je mama govorila ona je mlađa. Ja sam prije mama rekla njegovo ime, i čim sam se rodila stvorila se ogromna ljubav među nama. A mama je odlično balansirala i nikad se nijedno nismo osjetili ugroženi, iako smo, ponavljam bili potpuno različiti tipovi i stvarno je trebalo umijeća da se to postigne.

Ja sam ko beba bila vrlo nagodna, to je trajalo do neke četvrte godine, onda sam postala pravi ters i nesnošljiva. Moj brat je bio razbojnik do škole, u školi se malo smirio, ali bukvalno u školi, dok je kući i dalje bio razbojnik. Mene je pubertet tresao katastrofa, ništa mi se nije moglo dokazati (ja da sam bila na mjestu moje mame mislim da bi poludila), dok je njega to nekako mimoišlo.

Nego žene :( uvela ja Kikici ječmene pahuljice, dala joj prvi dan sve ok. Drugi dan da ih dam, uradila sve ko i inače, noć prije potopila u vodu, kad isplivaše neke vrlo, vrlo ružne sitne bubice (ma izgledaju užasno, ko mravi sa klještama) :( :( E sad, prvi put nisam primjetila te bubice i ona je uredno pojela, hoće li joj šta biti?
BIONA

#2013 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by BIONA »

Samo da uletim: hrana se uzizala :)
Alhemicarkaa

#2014 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

E pa dobro, to sam i sama vidjela :D , ali ne prvi put kad sam joj dala. Sad me brine što je to ona pojela.
BIONA

#2015 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by BIONA »

ok, mislila sam da ne znas da se ta buba zove ZIZAK, a odgovor prepustam beba ekspertima :D
Alhemicarkaa

#2016 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

De me malo utješi i reci da se užižila zato što su pahuljice organske :D
Btw, pretpostavila sam da je to žižak, i znam da se te pahuljice hoće užižiti, ali eto, tek sam ih otvorila :roll: i nisam očekivala drugi dan od otvaranja :(
safran

#2017 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Alhemicarkaa wrote:De me malo utješi i reci da se užižila zato što su pahuljice organske :D
Btw, pretpostavila sam da je to žižak, i znam da se te pahuljice hoće užižiti, ali eto, tek sam ih otvorila :roll: i nisam očekivala drugi dan od otvaranja :(
Nema veze - jajca su bila unutra - vjerovatno su duže stajale. Ne ih rekla da ima veze sa tom organic oznakom jer se meni i sasvim neorgansko brašno zna žižnuti. A njoj neće ništa biti - izaći će van kao i sve ostalo.
presca

#2018 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by presca »

Da napisem nesto na ovaj zadnji post . Meni je mama uvijek pricala kada sam se ja rodila kako je odmah iz kuce izbacila zavjese,stolnjake , vaze ma sve sto se moze da polomi . Ja sam se smijala i govorila moja ce da budu fina nece nista da diraju i slicno . Cim su propuzali i poceli sve da otvaraju ,ruse .Sve je letilo van iz kuce . Vise ni zavjese nemam . Ni stolnjak na stolicu ,biljke stoje na ormaru dok ne prohodaju :))) . Ja sam bila toliko mirna da mi nije bio problem se popeti u ormar preko radijatora i trosjeda . Ne sumnjam da ce takvi i moji da budu . I sretna nova godina svim mamama i njihovoj djeci .
otherside

#2019 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ja sam vec spominjala afloderm. jesu kortikosteroidi ali bolje u dva mazanja rijesiti situaciju nego vuci mjesecima i pustati da se razvije na toj ostecenoj kozi bakterijska infekcija ili da se ekcem siri :roll:
vanad

#2020 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

@lady - sta ba laku noc u 4 ujutro - ja idem spavati u 10 najkasnije jer me ovaj mali po 5x digne iz kreveta u noci :-)

@safran - i kod nas je sve zapecaceno ali poslije nekog vremena sam skontala da se ona igra sa tom nekom ladicom/ormaricem i sl. dok joj ne dosadi. Poslije ga ne primjecuje. Ali zato kad uzme kosaru sa igrackama i onako lezerno istrese svaki put kad prodje okolo ga bih ju :x . Naravno, ja vracam igracke i kontam da donesem drvenu komodu koju nece moci podici.
Ali ima i ona svijetlih momenata - kako se ta boji za svoje dupe (da izvinete). Od rerne, pegle, kamina i sl. opasnih stvari bjezi kao od samog djavola. Dovoljno joj je jednom pokazati da to boli i nema sanse da bi to ona dirala. Sto mi je na drugu stranu stvarno drago.

A svim zenama i ja zelim da lijepo proslave novu godinu sa svojim porodicama, da im petarde neisprepadaju bebane i da ih u novoj godini cekaju samo lijepe stvari.
otherside

#2021 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

vanad wrote:
@safran - i kod nas je sve zapecaceno ali poslije nekog vremena sam skontala da se ona igra sa tom nekom ladicom/ormaricem i sl. dok joj ne dosadi. Poslije ga ne primjecuje. Ali zato kad uzme kosaru sa igrackama i onako lezerno istrese svaki put kad prodje okolo ga bih ju :x . Naravno, ja vracam igracke i kontam da donesem drvenu komodu koju nece moci podici.
Ali ima i ona svijetlih momenata - kako se ta boji za svoje dupe (da izvinete). Od rerne, pegle, kamina i sl. opasnih stvari bjezi kao od samog djavola. Dovoljno joj je jednom pokazati da to boli i nema sanse da bi to ona dirala. Sto mi je na drugu stranu stvarno drago.
:shock: opisala si moju razbojnicu u detalje :D
najdraze joj je istresti igracke iz korpe a ne bi ih vratila nazad ni za sta...mozes je moliti i nagovarati do sutra. probala sam je i podmititi - ne ide.
a sto kazes, sporet, radijator, pegla...ma nema sanse da ona to pipne. i kad stavim tanjir pred nju ona prvo pita je li ziza pa tek onda pocne da jede.
otherside

#2022 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

e da....nasla sam jos jedan nacin borbe protiv tantruma :D
ako ignorisanje ne pali (mada je to jos uvijek No 1) onda pocnem da joj pljescem i vicem bravooooo :D
nju to naravno jos vise razljuti jer to nije reakcija koju ona zeli pa jos vise divlja a ja joj se divim i jos jace pljescem dok ona ne odustane :D i znate sta? fakat ona odustane :D
putujucidzindas

#2023 Re: Bebe - ALL ABOUT!

otherside wrote:ja sam vec spominjala afloderm. jesu kortikosteroidi ali bolje u dva mazanja rijesiti situaciju nego vuci mjesecima i pustati da se razvije na toj ostecenoj kozi bakterijska infekcija ili da se ekcem siri :roll:
ma namazaću ga i aflodermom, samo bih da neko pogleda i ovo po tijelu, koje je sasvim drugačije od svega što smo imali. zvaću onda dr. Drljević.

Mi friško iz Vrazove. Jučer, poslije planine, mali se užario. Mi prvo mislili zrak ga opalio :D Poslije temperatura do 38.8. Veli nam dr. da nam je grlo fino otečeno, pa smo dobili Amoxibos+Fenistil+Tobrex+Paracetamol+sljez. Lijep novogodišnji paketić :D
putujucidzindas

#2024 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Alhemicarkaa wrote:De me malo utješi i reci da se užižila zato što su pahuljice organske :D
Uh, kako mene muka uhvati od ovoga :D Cijelo ljeto sam se borila s kuhinjskim moljcima - to su oni leptirići koji vole suhu hranu, a nekako ih bude i u hrani koju čuvam u staklenkama. Mađioničari. Napokon sam ih se riješila tek jesenas, neću uopšte da vas davim pričom šta smo sve uradili :lol: :lol:
:oops: Neki dan u Konzumu kupujem hranu i vidim 5-6 moljaca kako im letaju oko hrane. Ove baje najozbiljnije uđu u neotvorenu hranu. U Mercatoru isto. Onda sam skontala da ih zapravo lako kući donijeti iz prodavnice. Grah iz Konzuma stigao s njima. Zato sad, čim kupim - istresem i provjerim. Pahuljice malom samo 1 minutu skuham.
Alhemicarkaa

#2025 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Prokuham i ja uvijek. Prvo namočim preko noći, a onda ujutro skuham sa voćem. Evo nije joj još ništa, osim što je stolicu u istom mahu imala i tvrdu i proliv i potpuno različite boje. :?

I od mene sretna nova, da vam bebači dopuste da ako ništa odgledate film većeras. :-D
Post Reply