Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
sokkia

#2001 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

bach wrote:

Ko je novinar koji ispituje ovog nesretnika?
Akif Agic , mislim da se tako zove :roll:
bach

#2002 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

sokkia wrote:
bach wrote:

Ko je novinar koji ispituje ovog nesretnika?
Akif Agic , mislim da se tako zove :roll:

Legenda i po

"Iz Gornjeg Vakufa za Radio BiH - Akif Agić"

Image
Zokipfc

#2003 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Zokipfc »

A sta se desilo sa Ivicom?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#2004 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Woody »

Niđe ga... K'o da je u crnu zemlju prop'o ;-)
sinuhe

#2005 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sinuhe »

Registar branitelja:
Ivica Florijana Jeger 1967 Osijek
Ivica Ivana Jeger 1967 Vukovar

Ne vjerujem da bi Akif u Gornjem Vakufu izmislio nekog Jägera.
bach

#2006 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

Zanimljivo, svi veliki HZ_HB glavonje su bili prijaratni partijski aparatčici i komunistički miševi koji su preko noći postali veliki Hrvati...

Smiljko Šagolj je isti slučaj

Dario Kordić je bio jedan jedan oda najboljih studenata FPN svih vremena, sve dosadne marksističko - samoupravne predmete je polagao sa desetkama...Kasnije je bio dopisnik Oslobođenja i Radio Sarajeva, pa bio šef sekretarijata za za narodnu odnranu u Busovači i odjednom eto Darija kao borca za "neovisnu" Hrvatsku i krista gospodina našega

Sve sami Udbaši, vrlo prosrpski orijentirani...
Mate Boban (1940 - 1997)

Karadzicev BRAT PO KRISTU

Mate Boban je rodjen u okolini Gruda 1940 godine.

To podrucje dalo je mnogo Ustasa u Drugom Svijetskom pa je njegov razvoj dugo zanemarivan od komunistickih mocnika. Boban je bez problema postao clan Partije jer njegova porodica nije nosila etiketu Ustaska. Bio je veoma povucen i neambiciozan covjek tako da ga se njegovi studenti jedva sjecaju i to po obavezno sivom odijelu i sa obaveznom partijskom znackom na reveru. Vecina ljudi koji su tokom 1992 stali uz Bobana imali su prilicno slicne biografije kao Boban i gotovo svi su bili veoma "podesni" u bivsem socijalistickom samoupravnom rezimu:

Bozo Rajic sef UDBE u Mostaru...

Jadranko Prlic vice-predsjednik posljednje bosanske komunisticke vlade...

Jozo Jozic je bio je sef UDBE u Sarajevu zaduzen za suzbijanje djelatnosti antijugoslavenske emigracije. Boban ga je predlozio za pomocnika u MUP-u RBiH zaduzena za drzavnu sigurnost...

Suskov brat je, takoder, bio sekretar JNA u Sirokom Brijegu (paradoks je da je Susak bio veliki hrvatski politicki emigrant i vjecno progonjeni hrvatski rodoljub a da je njegov brat bio cijenjeni funkcioner i covjek od povjerenja?)...

Branko Kvesic, Bobanov ministar policije, prije rata istrazni sudija u Mostaru poznat po svojoj spremnosti da progoni cak i djecu koja bi pjevala ustaske pjesmice...

Bruno Stojic, ministar policije - imao je slicnu biografiju...

Pero Markovic bio je partijski sekretar za Capljinu...

Dario Kordic sekretar za narodnu odbranu u Busovaci...

Vlado Soljic bio je partijski sekretar za Siroki Brig...

Velentin Coric bio je partijski sekretar za Citluk...

Tomislav Obrdalj je bio sudjen na 20 godina robije ... odlezao je 10 (?). Kasnije je glatko (?) dobio posao u "Viteksu" u Visokom a supruga Joze Jozica mu je sve vrijeme bila tajnica u "Viteksu" - bio je predsjednik HDZ-a Sarajeva... i citava hrpa drugih, manje ili vise prljavih tipova:

1966 Mate Boban je bio direktor stamparije NAPREDAK-Imotski. Za iducih 20-tak godina stigao je jos da bude lokalni partijski sekretar, direktor Tvornice Duhana Zagreb i robijas. "Uhitili" su ga na osnovu sumnji oko nestanka slepera pretovarenog secerom koji je jednostavno "ispario" na putu od Splita do Imotskog. Drugi su pricali kako je uhapsen zbog nekih zajmova i kredita, a njegovi "secerni" ortaci su tvrdili da je Boban uhapsen jer je isao u Spaniju da posjeti grob Voljenog Poglavnika Pavelica u Madridu? Ljudi iz njegovog sela su tvrdili da Boban nije nikada u zivotu cak ni vidio Spaniju? Jedno je sigurno: Boban do tog vremena nije bio nacionalista! Povodom ovog ili onog, nakon izlaska iz zgrade policije, vec je bio "preobrazen".

Bobanovi "Secerni" Trikovi

Kad je u ljeto 1992 komunistima postalo vruce, Boban je skinuo svoje sivo odijelo sa obaveznom partijskom znackom u reveru i poceo je da vrbuje svoje dojucerasnje saradnike iz Opstinskih Komiteta za svoju novu partiju: Hercegovatsku Demokratsku Zajednicu. Kad su u Sarajevu osnovali mnogobrojniju i mnogo efektivniju Hrvatsku Demokratsku Zajednicu Boban se odmah ubacio medu njih i pomocu svojih "secernih" trikova odmah postao njen narodni poslanik u bosanskom Parlamentu.

Kad je krajem 1991 Tudman procjenio da Kljujic nije podoban za nove poslove koje je on bio dogovorio sa Milosevicem u Karadordevu - podjelu Bosne i teritorijalno prosirenje Hrvatske i Srbije prema stanju granica iz 1939 (Hrvatska Banovina), Vlado Santic, Iko Stanic i Ignjac Kostroman poslani su u Sarajevo da maknu Kljujica sa bosanske politicke scene, Kljujic je iznenada postao "izdajnik hrvatskoga naroda" (?)Konacnu Kljujicevu politicku likvidaciju izvrsili su na otuznoj Konferenciji HDZ BiH odrzanoj na Sirokom Brigu. Na tom dicnom skupu svi oni koje je Kljujic licno uveo u partiju i postavio na odredena mjesta, okrenuli su se protiv njega sa najgnusnijim vrijedanjem i prijetnjama. Obzirom da je bio najgnusniji, Mate Boban je preuzeo njegovu duznost, naravno. To tim vise sto je bio "osobni ljubimac" gospodina Doktora.
http://www.camo.ch/mate.htm
sokkia

#2007 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

to su ti tipovi ljudi kojima je bitno da nose zastavu, nije im bitno kakve je boje ta zastava.
misle da su sposobniji od ostalih i okrecu se kako vjetar puše a ima ih na svim stranama i u svim sredinama.
ali nisu problem oni , problem je narod koji ih slijedi kao vce pastira. :sad:
bach

#2008 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

Kako je Mladić spasio Hrvate preko Vlašića

http://www.centralna.ba/centralna-vijes ... A1i%C4%87a

U obranu Ratka Mladića, optuženog za genocid nad nesrbima, danas je pred sudom u Haagu svjedočio bosanski Hrvat Davor Kolenda.

Kolenda, koji je tijekom rata u BiH bio dužnosnik HVO-a u Travniku, je svjedočio da je Vojska Republike Srpske, u ljeto 1993., pružila pomoć tisućama hrvatskih boraca i civila, dozvolivši im da se, tijekom sukoba bosanskih muslimana i Hrvata, evakuiraju preko teritorije pod srpskom kontrolom.

Po Kolendinim riječima, UNPROFOR je prethodno odbio omogućiti evakuaciju. Poslije pregovora sa Srbima, u kojima je svjedok sudjelovao, hrvatsko stanovništvo i borci bili su evakuirani preko planine Vlašić.

Svjedok je izjavio da je 800 vojnika HVO-a zatim bilo smješteno u zarobljenički logor VRS na Manjači, ali iz "humanitarnih razloga", i da tamo nije bilo zločina ili lošeg postupanja prema njima.

Mladićeva obrana time je pobijala suprotnu tvrdnju vještaka tužilaštva Ewana Browna.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužitelj, Kolenda je potvrdio da su Srbi pomoć Hrvatima iskoristili u propagandne svrhe.

"Nama je trebala pomoć u evakuaciji, a Srbi su to upotrijebili u propagandne svrhe, kako bi svijetu objasnili da poštuju međunarodne konvencije", rekao je.

Svjedok je, međutim, naznačio i da je "taj tretman na Manjači, u odnosu na uvjete koji su vladali 1993., bio korektan".

Kolenda je potvrdio da je, s druge strane, na Manjači uložio protest upravi logora "zbog cjelodnevnog maltretiranja", koje je smatrao "protivnim međunarodnim konvencijama".

Opisao je da su hrvatski "bojovnici", po velikoj vrućini, bili izvedeni iz hangara, kako bi pred kamerama srpske televizije "ponavljali jednu izjavu".

''Izjavu da smo zarobljenici VRS i da je Bosna srpska kao što je Moskva ruska... To je bilo ponižavajuće, pogotovo zato što mi nismo bili vojni zarobljenici, nego smo tražili pomoć'', rekao je.
Brigada Tomislav

#2009 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Brigada Tomislav »

Samo da ispravim neke činjenice da se cijeli HVO Bugojna predao Srbima na Kupresu. Osobno sam gledao kolone vojnika kako se kreću Ramskim krajem a pošto je bilo ljeto dosta njih se dalo vidjeti dole na ramskom jezeru. Bila je nepregledna kolona kao u partizanskim filmovima. Nama nije bilo jasno da se tolika vojska povukla. Dobro to je vizualan dojam. Poslije je s njima bio incident na Vranu kad je Praljak tražio od njih da se vrate.

Inače zanimljivo kako je rat ABiH Hvo najkasnije počeo u Bugojnu. Kad sam pitao rođaka koji je živio u Bugojnu ( bio je profesor) i koji je povremeno dolazio u rodno selo , kako to..on je rekao..nas neće nitko zavaditi.

Kojih tjedan dana prije sukoba ponovo je došao u naše selo ( duvanjska općina) i opet sam ga pitao o situaciji u Bugojnu. Već tada nije bio optimističan i rekao je..ako dođe do sukoba mi nemamo šanse jer je njih masa, samo je naša artiljerija oko grada i može razoriti Bugojno.
bach

#2010 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

Brigada Tomislav wrote:Samo da ispravim neke činjenice da se cijeli HVO Bugojna predao Srbima na Kupresu. Osobno sam gledao kolone vojnika kako se kreću Ramskim krajem a pošto je bilo ljeto dosta njih se dalo vidjeti dole na ramskom jezeru. Bila je nepregledna kolona kao u partizanskim filmovima. Nama nije bilo jasno da se tolika vojska povukla. Dobro to je vizualan dojam. Poslije je s njima bio incident na Vranu kad je Praljak tražio od njih da se vrate.

Inače zanimljivo kako je rat ABiH Hvo najkasnije počeo u Bugojnu. Kad sam pitao rođaka koji je živio u Bugojnu ( bio je profesor) i koji je povremeno dolazio u rodno selo , kako to..on je rekao..nas neće nitko zavaditi.

Kojih tjedan dana prije sukoba ponovo je došao u naše selo ( duvanjska općina) i opet sam ga pitao o situaciji u Bugojnu. Već tada nije bio optimističan i rekao je..ako dođe do sukoba mi nemamo šanse jer je njih masa, samo je naša artiljerija oko grada i može razoriti Bugojno.
To što kažeš, nažalsot nisu htjeli da znaju Praljak, Bobetko, Kordić, Tuđman i drugi... Za njih je AR BiH bila gomila gladnih, ušljivih odrpanaca koju će onu razboti pput lubenice.

Žestoko su se zeznuli i uz veliku cijenu po hrvatski narod ...Kažem, Hrvati srednje Bosne su uglavnom pošten, vrijedan i miran svjet koji gleda od čega živi i gleda svoja posla...Ali im je neko napunio glavu, napujdao protiv komšija Bošnjaka...

Image

http://www.klix.ba/vijesti/bih/fotograf ... 50203008#2

Zato danas nema Hrvata u Bugojnu, Travniku, kaknju, Zenici, Varešu...Zato danas Hrvati čine manjinu u Vitezu, Busovači i N. Travniku. Sve zahvaljući gluposti i pohlepi svojih vođa...
Brigada Tomislav

#2011 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

bach wrote:
Brigada Tomislav wrote:Samo da ispravim neke činjenice da se cijeli HVO Bugojna predao Srbima na Kupresu. Osobno sam gledao kolone vojnika kako se kreću Ramskim krajem a pošto je bilo ljeto dosta njih se dalo vidjeti dole na ramskom jezeru. Bila je nepregledna kolona kao u partizanskim filmovima. Nama nije bilo jasno da se tolika vojska povukla. Dobro to je vizualan dojam. Poslije je s njima bio incident na Vranu kad je Praljak tražio od njih da se vrate.

To što kažeš, nažalsot nisu htjeli da znaju Praljak, Bobetko, Kordić, Tuđman i drugi... Za njih je AR BiH bila gomila gladnih, ušljivih odrpanaca koju će onu razboti pput lubenice.

Žestoko su se zeznuli i uz veliku cijenu po hrvatski narod ...Kažem, Hrvati srednje Bosne su uglavnom pošten, vrijedan i miran svjet koji gleda od čega živi i gleda svoja posla...Ali im je neko napunio glavu, napujdao protiv komšija Bošnjaka...

Image

http://www.klix.ba/vijesti/bih/fotograf ... 50203008#2

Zato danas nema Hrvata u Bugojnu, Travniku, kaknju, Zenici, Varešu...Zato danas Hrvati čine manjinu u Vitezu, Busovači i N. Travniku. Sve zahvaljući gluposti i pohlepi svojih vođa...

ja to ni u primisli nism imao što ti kažeš. Sumnjam da je itko gledao na vaše borce tako. To bi bila neviđena glupost.

Moja sumnja je bila na to da svuda okolo gori a samo u Bugojnu mirno. To mi je bilo nelogično. Moje mišljenje je da se vaša vojska malo ustručavala napasti jer je bugojanska brigada stvarno bila najopremljenija od svih HVO postrojbi. Ovi su se uljuljkali i vi ste ih zaskočili. Uostalom kao i svuda u Srednjoj Bosni. Samo ste tu malo više kalklulirali.

Inače da demantiram još jednu glupost da je brigada Kralj Tomislav napadala Prozor 92-ge i gluposti o nekakvim leopardima ( istu budalaštinu su Srbi pričali na Kupresu (na koji smo krenuli s dva tenka od kojih se jedan pokvario). Možda je bio jedan intervetni vod u vrh glave. Prvi put smo kao brigada otišli na to područje u 3-ćem mjesecu 93-će na područje Slatine.

za prve sukobe smo tada čuli ali smo mislili da je to incident. To u Prozoru 92-ge. Prvi put smo shvatili mi u brigadi da počinje rat s vama kad su u 1-vom mjesecu 93-će traženi dragovoljci za G. Vakuf. Ali samo dragovoljci. Tad je poginio dozapovjednik brigade Jurgen Schmidth i i najbolji diverzant kojeg smo imali Joško Kapetanović koji je u Zanaglinama kod Kupresa u diverzantskoj uništio vod četnika , (pogodili su kamion koji je išao na smjenu). To su bili veliki gubici ,dvojice bitnih ljudi iz brigade.
al_akhisari

#2012 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by al_akhisari »

ja to ni u primisli nism imao što ti kažeš. Sumnjam da je itko gledao na vaše borce tako. To bi bila neviđena glupost.

Moja sumnja je bila na to da svuda okolo gori a samo u Bugojnu mirno. To mi je bilo nelogično. Moje mišljenje je da se vaša vojska malo ustručavala napsti jer je bugojanska brigada stavrno bila najopremljenija od svih HVO postrojbi. Ovi su se uljuljkali i vi ste ih zaskočili. Uostalom kao i svuda u Srednjoj Bosni. Samo ste tu malo više kalklulirali.

Inače da demantiram još jednu glupost da je brigada Kralj Tomislav napadala Prozor 92-ge i gluposti o nekakvim leopardima ( istu budalaštinu su Srbi pričali na Kupresu (na koji smo krenuli s dva tenka od kojih se jedan pokvario). Možda je bio jedna intervetni vod u vrh glave. Prvi put smo kao brigada otišli na to područje u 3-ćem mjesecu 93-će na područje Slatine.

za prve sukobe smo tada čuli ali smo mislili da je to incident. To u Prozoru 92-ge. Prvi put smo shvatili mi u brigadi da počinje rat s vama kad su u 1-vom mjesecu 93-će traženi dragovoljci za G. Vakuf. Ali samo dragovoljci. Tad je poginio dozapovjednik briugade Jurgen Schmidth i i najbolji diverzant kojeg smo imali Joško Kapetanović koji je u Zanaglinama kod Kupresa u diverzantskoj uništio vod četnika , (pogodili su kamion koji je išao na smjenu). To su bili veliki gubici ,dvojice bitnih ljudi iz brigade.[/quote]

...s obzirom da sam rat proveo u bugojnu, mogu potvrditi da je nemali broj hrvata/ pripadnika hvo-a, na način, koji je opisao gospodin bach, posmatrao borce armije rbih; nažalost, možda i cijeli bošnjački narod tada;
Brigada Tomislav

#2013 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

al_akhisari wrote:
...s obzirom da sam rat proveo u bugojnu, mogu potvrditi da je nemali broj hrvata/ pripadnika hvo-a, na način, koji je opisao gospodin bach, posmatrao borce armije rbih; nažalost, možda i cijeli bošnjački narod tada;

To mi je malo nelogično jer je rat već bjesnio i zauzeli ste tolika mjesta po Srednjoj Bosni. Al dobro.

Sunt Tzu kaže da je podcjenjivanje neprijatelja siguran put u poraz.

isto kao što vi sad pričate da je HVo bio kurac od vojske. Pa ako je bio takav kako to da je prema vašem IDC-eu poginulo 6 000 armijaša u borbi sa HVO-om a HVO 3 000 poginulih boraca. To i govori tko je napadao koga.

I ako se nismo borili sa Srbima kako to da je prema istom tom IDC-eu 7600 vojnika VRS poginulo u sukobu sa HVO-HV-om. Od ukupno oko 21 000.

Vidiš kako mitomanija radi punom parom.

sa borcima iz Bugojna, armijašima smo imali dodir na Kupresu 94-te. Silazili su sa Stožera i vodili krave gore. Kasnije je dal vaša dal naša komanda to zabranila, jer ih je na vrhu stožera ( koji je gol bez šume gađala srpska artiljerija pa je možda bilo i stradalih.

Silazili su redovno do naših položaja i divili se našoj artiljeriji i pričali, samo vi raspalite artiljerijom mi ćemo pješaštvom, samo nek ima rakije dovoljno, govorili su u šali.

Koliko je taj rat brzo planuo tako je i lako stao. Nas su npr armijaši pored Doljana kad je definitivno potpisano primirje..odmah zvali da se nađemo. Silazili su na čistinu i dozivali..iznad potpuno spaljenih Stupara..nama je to bilo malo čudno i jedna dan smo i mi sišli a oni su se veselo pozdravljali s nama ko da smo bili u svatovima , bila su dvojica mlađih i jedan stariji čovjek, (nadimak mu još pamtim al ne bi ga iznosio)
al_akhisari

#2014 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by al_akhisari »

Brigada Tomislav wrote:
al_akhisari wrote:

To mi je malo nelogično jer je rat već bjesnio i zauzeli ste tolika mjesta po Srednjoj Bosni. Al dobro.

Sunt Tzu kaže da je podcjenjivanje neprijatelja siguran put u poraz.

isto kao što vi sad pričate da je HVo bio kurac od vojske. Pa ako je bio takav kako to da je prema vašem IDC-eu poginulo 6 000 armijaša u borbi sa HVO-om a HVO 3 000 poginulih boraca. To i govori tko je napadao koga.

I ako se nismo borili sa Srbima kako to da je prema istom tom IDC-eu 7600 vojnika VRS poginulo u sukobu sa HVO-HV-om. Od ukupno oko 21 000.

Vidiš kako mitomanija radi punom parom.

sa borcima iz Bugojna, armijašima smo imali dodir na Kupresu 94-te. Silazili su sa Stožera i vodili krave gore. Kasnije je dal vaša dal naša komanda to zabranila, jer ih je na vrhu stožera ( koji je gol bez šume gađala srpska artiljerija pa je možda bilo i stradalih.

Silazili su redovno do naših položaja i divili se našoj artiljeriji i pričali, samo vi raspalite artiljerijom mi ćemo pješaštvom, samo nek ima rakije dovoljno, govorili su u šali.

Koliko je taj rat brzo planuo tako je i lako stao. Nas su npr armijaši pored Doljana kad je definitivno potpisano primirje..odmah zvali da se nađemo. Silazili su na čistinu i dozivali..iznad potpuno spaljenih Stupara..nama je to bilo malo čudno i jedna dan smo i mi sišli a oni su se veselo pozdravljali s nama ko da smo bili u svatovima , bila su dvojica mlađih i jedan stariji čovjek, (nadimak mu još pamtim al ne bi ga iznosio)
...ono o čemu je govorio uvaženi forumaš bch, a što sam potvrdio, ne odnosi se na period tik pred sukobe između armije i hvo-a; nadam se da ne misliš ozbiljno, da je taj odnos, bahatost i podcjenjivanje armije rbih, od strane pripadnika hvo-a/ hrvata, bilo prisutna tik pred sukobe; on je trajao od početka naoružavanja i organizacije hvo-a. odnosno to-a; ja nikada nisam pričao o hvo-u kao lošoj vojsci, za mene su prije svega vojska koja je u jednom trenutku okrenula leđa zemlji u kojoj žive i provodila u djelo bolesne zamisli tadašnjih "mislilaca" hrvatskog naroda; a, o mitomaniji ne bih
Brigada Tomislav

#2015 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

al_akhisari wrote:
...ono o čemu je govorio uvaženi forumaš bch, a što sam potvrdio, ne odnosi se na period tik pred sukobe između armije i hvo-a; nadam se da ne misliš ozbiljno, da je taj odnos, bahatost i podcjenjivanje armije rbih, od strane pripadnika hvo-a/ hrvata, bilo prisutna tik pred sukobe; on je trajao od početka naoružavanja i organizacije hvo-a. odnosno to-a; ja nikada nisam pričao o hvo-u kao lošoj vojsci, za mene su prije svega vojska koja je u jednom trenutku okrenula leđa zemlji u kojoj žive i provodila u djelo bolesne zamisli tadašnjih "mislilaca" hrvatskog naroda; a, o mitomaniji ne bih

O tome ne znam pa ne mogu govoriti. Kod nas je u brigadi bilo Bošnjaka-muslimana i nitko ih nije gledao kao odrpance.

To o okretanju leđa državi ja ne bih jer nije država BiH samo vaša. Vi govorite da je vas HVo napao mi mislimo da ste vi napali nas. Jer da je bilo drugačije ne bi na brzinu zauzeli sve ono što ste zauzeli.

Svaki narod je imao svoje ciljeve a vi možete pričat što god hoćete. Vama su Srbija i Hrvatska isto, samo ne znam kako ste to bježali u Hrvatsku a ne u Srbiju. Niste se naoružavali preko Srbiije nego preko Hrvatske. Niste slavili osvajanje Vlašića u Šapcu nego Bugojna u Makarskoj.

Nisu se vaši borci liječili (čak i za vrijeme kad smo međusobno ratovali) u Kragujevcu nego u Splitu

Nije se 17 krajiška ( istakla se u napadima na Hrvate) osnovala u Beogradu nego u Zagrebu i mali milion takvih apsurda.
al_akhisari

#2016 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by al_akhisari »

Brigada Tomislav wrote:
al_akhisari wrote:

O tome ne znam pa ne mogu govoriti. Kod nas je u brigadi bilo Bošnjaka-muslimana i nitko ih nije gledao kao odrpance.

To o okretanju leđa državi ja ne bih jer nije država BiH samo vaša. Vi govorite da je vas HVo napao mi mislimo da ste vi napali nas. Jer da je bilo drugačije ne bi na brzinu zauzeli sve ono što ste zauzeli.

Svaki narod je imao svoje ciljeve a vi možete pričat što god hoćete. Vama su Srbija i Hrvatska isto, samo ne znam kako ste to bježali u Hrvatsku a ne u Srbiju. Niste se naoružavali preko Srbiije nego preko Hrvatske. Niste slavili osvajanje Vlašića u Šapcu nego Bugojna u Makarskoj.

Nisu se vaši borci liječili (čak i za vrijeme kad smo međusobno ratovali) u Kragujevcu nego u Splitu

Nije se 17 krajiška ( istakla se u napadima na Hrvate) osnovala u Beogradu nego u Zagrebu i mali milion takvih apsurda.
...iz nekoliko razloga se upitah da li da nastavim ovu diskusiju: tesko je objsniti nekome nesto sto ne zeli razumjeti, o tome kako je poceo sukob hvo i armije je vec kazano mnogo toga prethodnim stranicama, a i tipkam na mobitelu :D ipak cu, svjestan da se vjerovatno necemo sloziti, kazati ili ponoviti par stvari oli cinjenica; ne znam o kojoj brzini osvajanja i napadanja pricas...to je ona brzina koja je pocela u prozoru; drago mi je da osjecss bih i svojom, ali me zanima kakve je veze hvo imao sa istom (zakletva, himna, simboli, ratni ciljevi); i danas se ibtetim kad vidim zastavu bih na putu kroz mjesta u kojima je zivjela hb; uvredljivo je pomisliti da rh nije ucinila mnogo dobrog za iubjeglice iz, kao i ua pomoc u odbrani bih na pocetku i pred kraj rata; o usporedbi srb i hr, ne bih govorio, to najbolhe mogu ciljevi ratnih politika istih i sud u hagu; bojim se da je popularna teza o zlim i opskim muslimanima, koji su zeljeli unistiti hrvatski zivalj u srednjoj bosni, da bi naselili podrinjce, jos uvijek ziva medju bh hrvatima; uopce nije vazno to sto je hvo htio podrediti legalnu vojsku međ priznate drzave, pkkusao vojnicki zaokruziti teritorij prema v i o planu...uvredljivo je i pomisliti da su/ smo bili ludi da u vrijeme kada stotine hiljada ljudi u hr u izbjeglistvu, kada je hr jedini izlaz prema svijetu i nacin logisticke opskrbe, kada je arbih u totalno podređenom polozaju ptema vrs, kada joj nedostaje sve i svasta za vođenje rata protiv jednog neprijatelja, odlucimo tek tako da si odsjecemo sve veze sa svijetom i otvorimo jos jedan front, sa jos jednim opremljenijim i naotuzanijim neprijateljem...logicno, nema sta; danas kad ponekad cujem da neko kaze da se nije borio za ovakvu drzavu, obicno kazem...kakva drzava, to je bila borba za goli zivot; i na kraju jasno zelim reci, u toj armiji je bilo i idiota i zlocinaca, koji ucinise strasne stvari (grabovica),...na srecu, manjina; toliko od mene...nemam namjeru dalje
bingov buraz

#2017 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bingov buraz »

Brigada Tomislav wrote:
al_akhisari wrote:

17 krajiska nije napala Hrvate nego je odbranila narod srednje bosne od logora,ubijanja i protjerivanja i isprasila vas da je i danas pamtite.
Woody

#2018 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Woody »

"Odbranila narod Srednje Bosne..." Od koga? Od naroda Srednje Bosne :-)
sinuhe

#2019 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sinuhe »

Sjećam se ovog slučaja sa Vlašića mada nisam znao da su im vojsku držali na Manjači.
Jedan ,čini mi se sveštenik, iz Travnika na srpskoj televiziji kleveta muslimane a par sati kasnije u izjavi HRT-u Srbe.
Brigada Tomislav

#2020 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

al_akhisari wrote:
...iz nekoliko razloga se upitah da li da nastavim ovu diskusiju: tesko je objsniti nekome nesto sto ne zeli razumjeti, o tome kako je poceo sukob hvo i armije je vec kazano mnogo toga prethodnim stranicama, a i tipkam na mobitelu :D ipak cu, svjestan da se vjerovatno necemo sloziti, kazati ili ponoviti par stvari oli cinjenica; ne znam o kojoj brzini osvajanja i napadanja pricas...to je ona brzina koja je pocela u prozoru; drago mi je da osjecss bih i svojom, ali me zanima kakve je veze hvo imao sa istom (zakletva, himna, simboli, ratni ciljevi); i danas se ibtetim kad vidim zastavu bih na putu kroz mjesta u kojima je zivjela hb; uvredljivo je pomisliti da rh nije ucinila mnogo dobrog za iubjeglice iz, kao i ua pomoc u odbrani bih na pocetku i pred kraj rata; o usporedbi srb i hr, ne bih govorio, to najbolhe mogu ciljevi ratnih politika istih i sud u hagu; bojim se da je popularna teza o zlim i opskim muslimanima, koji su zeljeli unistiti hrvatski zivalj u srednjoj bosni, da bi naselili podrinjce, jos uvijek ziva medju bh hrvatima; uopce nije vazno to sto je hvo htio podrediti legalnu vojsku međ priznate drzave, pkkusao vojnicki zaokruziti teritorij prema v i o planu...uvredljivo je i pomisliti da su/ smo bili ludi da u vrijeme kada stotine hiljada ljudi u hr u izbjeglistvu, kada je hr jedini izlaz prema svijetu i nacin logisticke opskrbe, kada je arbih u totalno podređenom polozaju ptema vrs, kada joj nedostaje sve i svasta za vođenje rata protiv jednog neprijatelja, odlucimo tek tako da si odsjecemo sve veze sa svijetom i otvorimo jos jedan front, sa jos jednim opremljenijim i naotuzanijim neprijateljem...logicno, nema sta; danas kad ponekad cujem da neko kaze da se nije borio za ovakvu drzavu, obicno kazem...kakva drzava, to je bila borba za goli zivot; i na kraju jasno zelim reci, u toj armiji je bilo i idiota i zlocinaca, koji ucinise strasne stvari (grabovica),...na srecu, manjina; toliko od mene...nemam namjeru dalje

Koja legalna vojska. Svaka vojska je bila legalna. Tako su zaključili ti isti koji su priznali državu BiH. Ne znam zašto vi mislite da je vaša vlada bila jedina legalna. Jer da je samo ona legalna onda ne bi priznali tzv RS. Zašto se pregovaralo sa svim trima stranama ako ste samo vi legalni. To je bila vojska vašeg naroda a vaša zamisao o državi nije isto kao naša. Šta ja imam zajedničko sa arapskim slovima koje se nose na zelenoj traci oko čela.

To da vi niste ludi da otvorite front prema Hrvatima i tako sebi zatvorite sve puteve, vidiš sami se hvalite kako vam se isplatilo i da ste isprašili Hrvate a izbjeglice i dalje u Hrvatskoj čak i slave poraze ustaša po BiH. A i znali ste da će međunarodna zajenica stiskat Hrvate jer su kooperativniji od Srba.

zar po tebi Hrvati ne bi trebali imati pravo na svoje simbole. Da nose arapske možda. BiH je bila i sad je definirana kao država tri naroda.

Čak su Hrvati izabrali neutralan naziv Herceg-Bosna, što je ništa drugo nego Bosna i Hercegovina u starijem obliku. I opet ne valja. Nikad nije kao RS rekla da ne priznaje postojanje Bih i na mojoj HVO iskaznici kao i svakog pripadnika stajalo je na prvom mjestu u zaglavlju Republika Bosna i Hercegovina a tek ispod HR HB.

To što ste vi imali neko predsjedništvo sa par srpskih i hrvatskih ikebana, pa se jadan Komšić žali, veli..mi održimo sastanak pa kobajagi svi idemo leć a onda se oni sastaju sami.

ja razumim da je vama bilo lakše napraviti životni prostor kod malobrojnjih i slično naoružanih Hrvata nego jurišati na Prijedor i Banjaluku.Ili na istočnu Bosnu. Još tome dodamo Sefera i njegove planove i rat je bio zajamčen. Pa on galami Petkoviću ..nama je poklano 200 000 ljudi i tako više neće moći ko da su ih Hrvati poklali a ne njegovi Srbi. Samo galami i galami. ili kako ide ona izjava..možda za Srbe nismo bili spremni ali za Hrvate jesmo.

zato ne pričajte bajke o svojoj naivnosti i hrvatskoj pokvarenosti i tu još ubacite silne brigade iz Hrvatske da bi cirkus bio veći
Last edited by Brigada Tomislav on 04/02/2015 09:54, edited 1 time in total.
Brigada Tomislav

#2021 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

bingov buraz wrote: 17 krajiska nije napala Hrvate nego je odbranila narod srednje bosne od logora,ubijanja i protjerivanja i isprasila vas da je i danas pamtite.
Pa eto vidiš..osnovana u Zagrebu a sredila Hrvate. I onda kažete vi naivni. Ima netko i naivniji od vas. Niste vi naivni kako se želite predstavljat.
LBVIEW

#2022 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by LBVIEW »

Woody wrote:"Odbranila narod Srednje Bosne..." Od koga? Od naroda Srednje Bosne :-)
Od onih sto su "erojstvo"pokazali na civilima, od Vrbanje u Bugojnu do Ahmica, da bi, nakon sto su dobili po labrnji ,spas nasli kod tvojih suboraca-cetnika na Vlasicu.A i ti su kasnije fasovali, povaljani ko bekani,u diverzantskom upadu,sto je svakako u suprotnosti sa srpskim poimanjem Zenevske konvencije. :D
Btw., mozda su i tebe dokacili kad si,sve sa crnim rokovnikom u ruci izvjestavao o zlocima nad nejaci pred kraj rata u Krajini i rasulu one cetnicke bande -Krajiskih srpskijeh korpusa :izet:
Woody

#2023 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Woody »

LBVIEW wrote:
Woody wrote:"Odbranila narod Srednje Bosne..." Od koga? Od naroda Srednje Bosne :-)
Od onih sto su "erojstvo"pokazali na civilima...
A odakle su bili "oni"? Iz Čakovca?

Haj' ne seri više sreće ti. Ti ih nisi ni očima vidio, jerbo kod vas u Šveckoj još nije bilo TV prenosa rata u BiH, još su tamo govorili o "zaraćenim stranama u BiH" i apelovali na SVE STRANE U SUKOBU da onako hippy-evski sjednu za okrugli hastal, sa ukrštenim nogama (i pogledima) i u miru se sve dogovore uz zvuke Lennonove "Give Peace a Chance" kroz oblake dima od marihuane. Cool brother... :-)

Pozdrav domovini :thumbup:
LBVIEW

#2024 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by LBVIEW »

Woody wrote:
LBVIEW wrote:
Od onih sto su "erojstvo"pokazali na civilima...
A odakle su bili "oni"? Iz Čakovca?

Haj' ne seri više sreće ti. Ti ih nisi ni očima vidio, jerbo kod vas u Šveckoj još nije bilo TV prenosa rata u BiH, još su tamo govorili o "zaraćenim stranama u BiH" i apelovali na SVE STRANE U SUKOBU da onako hippy-evski sjednu za okrugli hastal, sa ukrštenim nogama (i pogledima) i u miru se sve dogovore uz zvuke Lennonove "Give Peace a Chance" kroz oblake dima od marihuane. Cool brother... :-)

Pozdrav domovini :thumbup:
Ma zaboli me odakle su bili, da im to mozda ne daje alibi za sprovodenje zlocinackih zamisli vozda/vrhovnika u djelo?Klasicni kvislinzi i jedni i drugi, vec videno dosta puta u historiji.
Sto se tice pitanja gdje je ko bio i sta je radio, ja bar nisam nosao crni rokovnik i biljezio "zlocine" nad nejaci, tj poraze ' erojske srpske vojske pritom bolujuci od amnezije u vezi zlocina koja je ista pocinila k'o ti.
Paul F.

#2025 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Paul F. »

Brigada Tomislav wrote: ja razumim da je vama bilo lakše napraviti životni prostor kod malobrojnjih i slično naoružanih Hrvata nego jurišati na Prijedor i Banjaluku.Ili na istočnu Bosnu. Još tome dodamo Sefera i njegove planove i rat je bio zajamčen. Pa on galami Petkoviću ..nama je poklano 200 000 ljudi i tako više neće moći ko da su ih Hrvati poklali a ne njegovi Srbi. Samo galami i galami. ili kako ide ona izjava..možda za Srbe nismo bili spremni ali za Hrvate jesmo.
zato ne pričajte bajke o svojoj naivnosti i hrvatskoj pokvarenosti i tu još ubacite silne brigade iz Hrvatske da bi cirkus bio veći
Pošto nemam sada ništa pametnije da radim odgovoriću na ovu nebulozu. Ne zato što mislim da će te to prosvijetliti nego čisto da ubijem ovih pola sata. Dakle nas srbi ubijaju a mi sebi stvaramo nekakav "životni prostor" umjesto da se branimo od njih. :-)
Sefer galami Petkoviću jer naši konvoji ne dolaze. Srbi nas kolju a Hrvati nam vežu ruke. To je Sefer jasno rekao. Sefer mu jasno kaže da ako hoće da bude saveznik onda treba da se tako i ponaša ili nema više saveza. A o ubistvu generala Armije Kraljevića da i ne pričam. Naravno, znam da i dalje tebi to nije jasno i neka ostane tako.
Post Reply