Ovo mi se baska svidja kako je Chmoljaga rek'o, bez ikakvog trunjenja.Chmoljo wrote:sorry, ali glupost je vjerovati da je ovakvo stanje smišljeno napravljenomanite se takvih dijagnoza koje veze sa realnošću nemaju.
jedino je istina da većina institucija, tj. ljudi koji su u njima ne rade ono za šta dobijaju platu. razloga je više, ali prvi i osnovni, vezan je za naš mentalitet, a to je - JAVAŠLUK.
e TEK ONDA, dolazi politika, needuciran kadar, loša infrastruktura, materijalna sredstava...
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
-
PalaSa Marsa
#2001 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
- Tina SA
#2002 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Chmoljo wrote:sorry, ali glupost je vjerovati da je ovakvo stanje smišljeno napravljenomanite se takvih dijagnoza koje veze sa realnošću nemaju.
jedino je istina da većina institucija, tj. ljudi koji su u njima ne rade ono za šta dobijaju platu. razloga je više, ali prvi i osnovni, vezan je za naš mentalitet, a to je - JAVAŠLUK.
e TEK ONDA, dolazi politika, needuciran kadar, loša infrastruktura, materijalna sredstava...
Kako se zovu oni koji svaki dan dolaze u Sarajevo ,kradu,napadaju i odlaze punih dzepova pa dodju opet.
Onaj ko nije motivisan netreba da radi posao koji nezna.
Sigurnost gradjana je ugrozena vec odavno od one famozne kradje automobila ,sada je kulminacija samo se neprica -sramota ih .Pricam jer sam i sama bila zrtva ,dolaze momci iz drugih gradova,otimaju ,brutalno tuku i vracaju se isti dan.Jeli to tabu tema ili losa politika ali cijenu placaju gradjani.
-
PalaSa Marsa
#2003 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Morala bi doc' u jos neke gradove po svijetu, pa bi ti se sve samo reklo. 
- Tina SA
#2004 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Dosla ,prosla i zivjela i dozivjela svasta -ali ovo u Sarajevu je korupcija i sto rece Selimovic nekad dok je bio Komesar.Korumpirani policajac je najveci kriminalac.PalaSa Marsa wrote:Morala bi doc' u jos neke gradove po svijetu, pa bi ti se sve samo reklo.
-
Baudelaire
#2005 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Pa cijenu plaćaju građani između ostalog i jer šute i trpe.
Jarane, vidi protesti.
Jes' oca mi. Konobar, daj malu s mlijekom.
I uvijek isto. Niko se nije spreman boriti za svoja prava, a svi bi da ih imaju. Ja nisam nikakav revolucionar, samo smatram da je javašluk toliko zašao u sve pore našeg društva, uključujući i građansku svijest, da nam bolje ne može biti bez neke revolucije. Mirnim putem sav ovaj idiotluk koji se u ovom gradu i ovoj državi nagomilao ne možemo riješiti ni za 100 godina. Linija manjeg otpora nas ubi. I nije kriminal rasprostranjen samo kod nas. Pogotovo taj sitni. Toga ima apsolutno svugdje u svijetu, i u zemljama puno razvijenijim od naše. Sami smo to tražili, da su nam rigorozniji zakoni bilo bi i kriminala manje. Nek me ne shvati neko pogrešno, ali lijepi odnos prema lopovima u S. Arabiji. Ruka kojom si ukrao, noga kojom si kročio cap. Pa ukradi ponovo, heroj si. Ne pozivam na uvođenje šerijata, samo bih volio da se ljudi koji se konstantno vraćaju u činjenje krivičnih djela napokon zaustave. Ili Kina. Godišnjica borbe protiv droge, u svakom velikom gradu po 5-6 dilera objese. Pa ti dilaj.
Jarane, vidi protesti.
I uvijek isto. Niko se nije spreman boriti za svoja prava, a svi bi da ih imaju. Ja nisam nikakav revolucionar, samo smatram da je javašluk toliko zašao u sve pore našeg društva, uključujući i građansku svijest, da nam bolje ne može biti bez neke revolucije. Mirnim putem sav ovaj idiotluk koji se u ovom gradu i ovoj državi nagomilao ne možemo riješiti ni za 100 godina. Linija manjeg otpora nas ubi. I nije kriminal rasprostranjen samo kod nas. Pogotovo taj sitni. Toga ima apsolutno svugdje u svijetu, i u zemljama puno razvijenijim od naše. Sami smo to tražili, da su nam rigorozniji zakoni bilo bi i kriminala manje. Nek me ne shvati neko pogrešno, ali lijepi odnos prema lopovima u S. Arabiji. Ruka kojom si ukrao, noga kojom si kročio cap. Pa ukradi ponovo, heroj si. Ne pozivam na uvođenje šerijata, samo bih volio da se ljudi koji se konstantno vraćaju u činjenje krivičnih djela napokon zaustave. Ili Kina. Godišnjica borbe protiv droge, u svakom velikom gradu po 5-6 dilera objese. Pa ti dilaj.
- chuchumbamayumbe
#2006 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Kakav je ovo jeb*ni vatromet u ova doba, lokacija Novi Grad?!?!?

- Tina SA
#2007 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Baudelaire wrote:Pa cijenu plaćaju građani između ostalog i jer šute i trpe.
Jarane, vidi protesti.
Sud kaze.
Maloljetnik nije krivicno odgovoran.Zalis se .Predsjednica suda kaze -obracunajte se u cetiri oka.Znaci ,budi i ti kriminalac.Zakon je u rukama Kucevica i ovdje se zadaje strah ,ko pisne -pojede te mrak
- Miki123
#2008 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
U državi nema ustanove u koju će se smještati ovi neuračunljivi, ala ovaj tip ili onaj fejzić iz visokog, petrović iz tuzle, buljubašić i slični.
Je li neko upratio koliko se tim likovima isplaćuje iz budžeta love zbog toga što leže u neuslovnim prostorijama? samo dođe presuda iz strasbura. Nedavno je baš ovaj buljubašić što je riješio oca, a abdulah sidran mu pomogo oko pisanja knjige, dobio par hiljada od države
al eto, bolje i plaćati penale, nego da slobodno švrljaju.
Je li neko upratio koliko se tim likovima isplaćuje iz budžeta love zbog toga što leže u neuslovnim prostorijama? samo dođe presuda iz strasbura. Nedavno je baš ovaj buljubašić što je riješio oca, a abdulah sidran mu pomogo oko pisanja knjige, dobio par hiljada od države
al eto, bolje i plaćati penale, nego da slobodno švrljaju.
- Tina SA
#2009 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Ama Sarajevo je pravo cool.
U Sarajevu se samo cuvaju "veliki" a ostali neka se cuvaju sami.
-
Baudelaire
#2010 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Pa šta ćeš u Sa kad je tako grozno Tina?Tina SA wrote:Ama Sarajevo je pravo cool.
- Tina SA
#2011 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Iz inata ,to je moj gradBaudelaire wrote:Pa šta ćeš u Sa kad je tako grozno Tina?Tina SA wrote:Ama Sarajevo je pravo cool.
-
Baudelaire
#2012 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Pa eto onda, inati se kao i svi mi
Makar nam duh ne mogu ubiti 
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#2013 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Pa misli da si ishitreno odreagovao na Tinin post. Ima pravo sa svojom kritikom na sigurnostno stanje u Sarajevu. Kritika je ok dok nije zlonamjerna i dok je barem djelomicno konstruktivna, a mislim da je Tina , uz dozu revolta, na tom fonu.Baudelaire wrote:Pa šta ćeš u Sa kad je tako grozno Tina?Tina SA wrote:Ama Sarajevo je pravo cool.
A sta ciniti? Mislim da je to ipak glavno pitanje.
Protesti, apeli, peticije..il' da uz kafu i na forumu caskamo i brojimo ubijene, pokradene i obespravljene na razne nacine.
- Tina SA
#2014 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Baudelaire wrote:Pa eto onda, inati se kao i svi miMakar nam duh ne mogu ubiti
Duh mi je na sigurnom ,jos mu nisu dohakali jer nemaju duha za duh Sarajevski.
Ali mozemo da trpimo -cudo jedno
-
Baudelaire
#2015 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Pa nije, malo mi je prehisterično smatrati da neko ovo smišljeno radi
A inače se slažem sa ostalim što je ona napisala, budala nikad više. Mislim da niko nije svjestan koliko omladine već zarađuje s te tamne strane pare. Ja ih lično poznajem desetak. Uglavnom droga. Niko nema škole ni radnog mjesta, dolaze uglavnom iz nefunkcionalnih i ekonomski nestabilnih familija. Za pojedine znam i ko su im nadređeni. Ne znam samo kako to da država neće da rješava ovu problematiku. Jedan lik dila godinama, stalno mijenja aute, svaka 2-3 mjeseca. Ne krije frajer više ni u mahali čim se bavi, ne može sakriti i da hoće. Druži se s policajcima. Piju pića skupa. Kako da reaguješ u takvoj situaciji 
- Tina SA
#2016 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
-LIBERO- wrote:Pa misli da si ishitreno odreagovao na Tinin post. Ima pravo sa svojom kritikom na sigurnostno stanje u Sarajevu. Kritika je ok dok nije zlonamjerna i dok je barem djelomicno konstruktivna, a mislim da je Tina , uz dozu revolta, na tom fonu.Baudelaire wrote:Pa šta ćeš u Sa kad je tako grozno Tina?Tina SA wrote:Ama Sarajevo je pravo cool.
A sta ciniti? Mislim da je to ipak glavno pitanje.
Protesti, apeli, peticije..il' da uz kafu i na forumu caskamo i brojimo ubijene, pokradene i obespravljene na razne nacine.
Peticije ,apeli i ukazati na sramno malretiranje gradjana Sarajeva.Ja uopce nisam zlonamjerna ,ja samo zelim da gradjani ovoga grada zive u miru i da se gospoda koja je za to placena dogovore o svojim obavezama ko je za organizovani kriminal a ko naplacuje kazne oko pijace.Ja sam ugrozena u mome gradu i to me vrijedja.
-
Baudelaire
#2017 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Ja opet kažem, revolucija i samo revolucija 
- Tina SA
#2018 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Dobro je rekao Selimovic-poznaje on dobro te biznismene -cesto su bili na disciplinskoj garant.Sta raditi-?Nemoj slucajno biti uzorni gradjanin pa prijaviti -sacekace te iza coska.Baudelaire wrote:Pa nije, malo mi je prehisterično smatrati da neko ovo smišljeno radiA inače se slažem sa ostalim što je ona napisala, budala nikad više. Mislim da niko nije svjestan koliko omladine već zarađuje s te tamne strane pare. Ja ih lično poznajem desetak. Uglavnom droga. Niko nema škole ni radnog mjesta, dolaze uglavnom iz nefunkcionalnih i ekonomski nestabilnih familija. Za pojedine znam i ko su im nadređeni. Ne znam samo kako to da država neće da rješava ovu problematiku. Jedan lik dila godinama, stalno mijenja aute, svaka 2-3 mjeseca. Ne krije frajer više ni u mahali čim se bavi, ne može sakriti i da hoće. Druži se s policajcima. Piju pića skupa. Kako da reaguješ u takvoj situaciji
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#2019 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Evidentno je da se neki pritisak treba, barem pokusati, napraviti.
Po meni, ne kazem da mozda i nije tako, najveci krivci su u ovoj prici politicka volja,(samim tim) stranke , tuzilastvo i sudstvo. Neobavezno ovim redosljedom ali to je to, odprilike.
Razjedinjeni ne mozemo nista. Kako se objediniti?
Mozda pokusati apelovati na sve ove silne nevladine organizacije razne udruge i NVO uopste, da se barem po pitanju sigurnosti ujedine pod jedan interes.
Pokusati njih animirati, i zajedno sa njima pokusati napraviti pritisak javnosti prema tuzilastvu i sudstvu, kao i pritisak ka stvaranju uslova za podizanje kapaciteta kako zatvora , tako i ustanova za zbrinjavanje potencionalno opasnih pojedinaca raznih profila.
Lupam sada, nabacujem ideje onako "na prvu"..ali definitivno mislim da od samo zgrazavanja i kukanja po forumu, uz kafu, na faxovima i radnim mjestima NEMAMO NISTA.
Po meni, ne kazem da mozda i nije tako, najveci krivci su u ovoj prici politicka volja,(samim tim) stranke , tuzilastvo i sudstvo. Neobavezno ovim redosljedom ali to je to, odprilike.
Mozda pokusati apelovati na sve ove silne nevladine organizacije razne udruge i NVO uopste, da se barem po pitanju sigurnosti ujedine pod jedan interes.
Pokusati njih animirati, i zajedno sa njima pokusati napraviti pritisak javnosti prema tuzilastvu i sudstvu, kao i pritisak ka stvaranju uslova za podizanje kapaciteta kako zatvora , tako i ustanova za zbrinjavanje potencionalno opasnih pojedinaca raznih profila.
Lupam sada, nabacujem ideje onako "na prvu"..ali definitivno mislim da od samo zgrazavanja i kukanja po forumu, uz kafu, na faxovima i radnim mjestima NEMAMO NISTA.
-
Baudelaire
#2020 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Ma džabe mi prosipamo šuplju. Dovoljno je pogledati kolika primanja imaju poslanici, parlamentarci, ministri, i ko sve ne. Pa to zaslužuje samo takav haos. Neće se oni toga odreći zbog nekih sitnih pritisaka. Treba dobro mlatnuti po njima, da shvate da je život važniji, i da nismo telad. Mogao bi se i nama grčki scenario desiti.-LIBERO- wrote:Evidentno je da se neki pritisak treba, barem pokusati, napraviti.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
#2021 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Medijski pritisak nije sitan pritisak, narocito sada pred lokalne izbore...vjeruj mi.
- Tercius
#2022 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Et on ce nekom o korupciji u policiji pricat...za dva mandata proizveo je i proguro tolko nestrucnog kadra da je malo nekom i 6 mandata da to ispravi,zabavio MUP o jadu i bjedi, pokupio kajmak a sve probleme sto ih je direktno i indirektno napravio ostavio drugima i ispalio se...Tina SA wrote:Dosla ,prosla i zivjela i dozivjela svasta -ali ovo u Sarajevu je korupcija i sto rece Selimovic nekad dok je bio Komesar.Korumpirani policajac je najveci kriminalac.PalaSa Marsa wrote:Morala bi doc' u jos neke gradove po svijetu, pa bi ti se sve samo reklo.
-
Baudelaire
#2023 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Ma nije, samo treba biti još veći. Da pomisle da se radi o njihovoj glavi i guzici. Pa i Avaz i FTV i OBN i Hayat i apsolutno svaki drugi medij je sve ove godine kritički izvještavao o svakom povećanju plata i penzija koje su sami sebi uvodili, pa nikad nisam vidio da im je to zasmetalo.-LIBERO- wrote:Medijski pritisak nije sitan pritisak, narocito sada pred lokalne izbore...vjeruj mi.
-
klixober
#2024 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Treba ponuditi ponuditi perspektivu omladini, ne jačati represivni aparat. Niko se ne rađa kao kriminalac i ubica...
-
Baudelaire
#2025 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
I jedno i drugo je po meni moguće. Ako sam razumio na šta konkretno misliš pod represivnim aparatom.komeba wrote:Treba ponuditi ponuditi perspektivu omladini, ne jačati represivni aparat. Niko se ne rađa kao kriminalac i ubica...