Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
Seoskivaralica

#2001 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Seoskivaralica »

tnnt wrote:
BAK-eV wrote:
Naravno to su sve kozmeticke promjene, kao odraz hrvatske katarze (ugledajte se na njemacku denacifikaciju i raskinite konacno sa nekakvim "stolnim" Lebensraumom).
.
teško da će do tog doći, moraju Bošnjaci istodobno proći detalibanizaciju i moraju prekinuti svojatanje Bosne
i sa politikom temeljnog naroda dok su ostali samo došljaci 8)
Kako je tako je ...pokazi svoj rodoslov kako ga zovete ili nadji katastarski izvadak u kom se spominje tvoja porodica u proslom vijeku pa cu ti tada vjerovati da nisi dosljo.....
Moja je oduvijek , dje tad tu i sad ,mi smo radili sta smo radili , bili uz kog smo bili , svojatali nas ovi oni , ratovali i za ove i za one....
Nemoj ti Bosnjacima nalagati neku detalibanizaciju ,jer ona nije dio main streama prema tome je to provala , dok se niti jedan vas u BiH ne odrice javno ustasluka ili ti hercegbosne.....
Seoskivaralica

#2002 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Seoskivaralica »

Poezija wrote:Meni, a i većini ljudi u Mostaru ne smeta crkva, što bi nekome smetao vjerski objekat?

Dakle, svako ima pravo na mjesto gdje će se moliti, a to što je velika je samo dodatna turistička atrakcija za grad. Kome smetaju crkve, džamije i sinagoge je jednostavnim riječima barbar. Nije srednji vijek. Neću komentarisati što je napravljeno tako velika, nebitno sada.

Ono važnije je krst na Humu. To je čista provokacija koja je napravljena sa ciljem širenja mržnje među ljudima. Rečeno je da je napravljeno radi tolerancije, pa neka mi neko objasni kako je to znak tolerancije kada u Mostaru živi procentualno skoro jednak broj muslimana, a imate i ateiste, agnostike itd. Krst je napravljen isključivo iz nekog inata kao da je u pitanju katolički grad ili ti ga Rio de Janeiro.

Politički gledano, bosanski Hrvati imaju najvažnije pozicije u gradu. Treba naglasiti da im je SDA potpomogao u tome, ne svi ali većina.

Ljude hrane sa svojim prljavim političkim igrama o nekoj izmišljenoj majorizaciji umjesto stvaranjem novih radničkih mjesta, nekih novih projekata koji bi unaprijedili grad, a ne da ulaz u grad liči kao da je atomska bomba pala prije desetak dana.

Zamolio bi pojedine forumaše da se ne brukaju sa svojim postovima koji graniče sa nekim psihičkim poremećajem. Nije Mostar Palestina da se predstavlja kao takav.
:thumbup:
tnnt

#2003 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by tnnt »

Seoskivaralica wrote:
Kako je tako je ...pokazi svoj rodoslov kako ga zovete ili nadji katastarski izvadak u kom se spominje tvoja porodica u proslom vijeku pa cu ti tada vjerovati da nisi dosljo.....
Moja je oduvijek , dje tad tu i sad ,mi smo radili sta smo radili , bili uz kog smo bili , svojatali nas ovi oni , ratovali i za ove i za one....
Nemoj ti Bosnjacima nalagati neku detalibanizaciju ,jer ona nije dio main streama prema tome je to provala , dok se niti jedan vas u BiH ne odrice javno ustasluka ili ti hercegbosne.....
kakav ti to rodoslov imaš?
za razliku od Turaka tj muslimana, katolički svečenici vode matične knjige rođenih od 17 stolječa
i moje se prezime spominje u njima, a tvoje? :-)
https://www.youtube.com/watch?v=J4FjGGIgc3E
pa kako će se odreči ustašluka kad su los talibanosi sa druge strane? :D
Heartbeats

#2004 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Heartbeats »

Moja pranena, sve ratove predeverala, (umrla 97 u 99 godini)..sjeli da kafenisemo onog praha iz americkih paketa u kuci na Luci. (sad se ne sjecam je li washingstonski li dejtonski sporazum potpisan) i kazem joj ja eto neno gotov rat. Kaze ona: Cuj gotov?! Ko visi na Musali? Kazem ja: Ne visi niko..ko ce visit' ? I ona ce na to: E nije gotov sinko moj jer nakon svakog rata nekoga su objesili na Musali. Neko mora visit kad je rat gotov!

:roll: Taman tako i bi...
BHCluster

#2005 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BHCluster »

tnnt wrote: kakav ti to rodoslov imaš?
za razliku od Turaka tj muslimana, katolički svečenici vode matične knjige rođenih od 17 stolječa
A popisi stanovnistva za vrijeme Otomanske okupacije?

p.s.
Da su 'los talibanos' sa druge strane takvih poput tebe nebi ni bilo!
Joe McCarthy

#2006 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Joe McCarthy »

Intresuje me šta Mostarci (Bošnjaci primarno) misle o podijeli grada po ratnim linijama koje su ostavile etnički zapišane regije grada? :bih:
sanjin_1

#2007 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sanjin_1 »

tnnt wrote: kakav ti to rodoslov imaš?
Jadranko Prlić 25 godina zatvora,
Bruno Stojić 20 godina zatvora,
Slobodan Praljak 20 godina zatvora
Milivoj Petković 20 godina zatvora
Valentin Ćorić 16 godina zatvora
Berislav Pušić 10 godina zatvora

Imaš i maksum selam od Make, Tute, Štele, Dolme i ostale fašističke bagre..
Vidiš kako se oni lijepo odekoše ustašluka, tako ćeš i ti.. :thumbup:
Josip321

#2008 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Josip321 »

Ako je grad svačiji, to ne znači da je ničiji.
Stoga može i smije i treba biti križ na Humu. Križ nije provokacija nego simbol postojanosti i bitka Hrvata u Mostaru.

Ne znam što vam smeta ako je grad svačiji.

U ostalom, meni ne bi smetao npr. veliki polumjesev na Fortici, npr.
Poezija

#2009 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Poezija »

Jesi li ozbiljan ili trolaš?

Svako je za sebe vjernik ili nevjernik, krst je čista provokacija. Samo su bosanski Hrvati katolici, Talijani, Nijemci, Francuzi nisu, ma :lol:

Jedan savjet, prije nego što počneš lupati gluposti o religijama, prvo nauči nešto o njima, nebitno da li je riječ o krščanstvu, judaizmu, hinduizmu, islamu, budizmu itd.
sanjin_1

#2010 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sanjin_1 »

Josip321 wrote:Ako je grad svačiji, to ne znači da je ničiji.
Stoga može i smije i treba biti križ na Humu. Križ nije provokacija nego simbol postojanosti i bitka Hrvata u Mostaru.

Veliš simbol bitka Hrvata u Mostaru?
Ček da se osvrnemo na "bitke Hrvata u Mostaru", sa zemljom poravnili preko 70% grada, porušili simbol Mostara, vlastite sugrađane sproveli u koncetracione logore Dretelj, Heliodrom, Gabela, Vojno...itd..., pobili stotinama vlastitih sugrađana, opljačkali sve što se moglo opljačkati, silovali djecu od 12 godina starosti,.......mogao bih ovako nabrajati do sutra...

Ne, nije to nikakav simbol bitaka Hrvata u Mostaru ! To je simbol zločina i razaranja kakvo Mostar nije doživio ni u vrijeme najcrnje fašističke okupacije...

I ti se još pitaš što smeta?..
Isto tako ću se osvrnuti i na drugu rečenicu tvoga posta i kojoj doslovice pitaš "šta vam smeta ako je grad svačiji"?
Otkud ti takav zaključak? Mostar kao višenacionalni grad smetao je i smeta jedino HDZ fašistima. Oni su ti koji su etnički čistili grad baš sa ciljem da "ne bude svačiji"...E sad što nije uspjelo nije moj problem.
Poezija

#2011 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Poezija »

Evo kako su vodili bitke:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kriv ... 80260.aspx

Namjerno sa ovog portala jer znamo kako su orijentisani.

:wink:
sanjin_1

#2012 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sanjin_1 »

Poezija wrote:Evo kako su vodili bitke:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kriv ... 80260.aspx

Namjerno sa ovog portala jer znamo kako su orijentisani.

:wink:
Naravno...porušimo Stari Most simbol svačijeg Mostara a "nakararimo" betonski krst od 33 metra iznad grada u kojem živi 50% Bošnjaka islamske vjere...naravno sve u cilju svačijeg grada i boljih međuljudskih odnosa... :izet:
Straza

#2013 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Straza »

Svi snalazljiviji i uticajniji mostarski Hrvati odlaze u Zagreb.

I bivsi direktor Mijo Brajkovic je prodao stan i odselio se sa zenom u Zagreb. Tamo mu se vec ranije odselila kcerka.
Porodica Boza Ljubica (bivsi predjesnik HDZ 1990) se odesila u Zagreb i on se sprema da im se pridruzi.
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#2014 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by crysis »

Straza wrote:Svi snalazljiviji i uticajniji mostarski Hrvati odlaze u Zagreb.

I bivsi direktor Mijo Brajkovic je prodao stan i odselio se sa zenom u Zagreb. Tamo mu se vec ranije odselila kcerka.
Porodica Boza Ljubica (bivsi predjesnik HDZ 1990) se odesila u Zagreb i on se sprema da im se pridruzi.
e sad je pitanje jel to ljubav prema zagrebu i hrvatskoj ili je u pitanju blizina bankovnih racuna
Straza

#2015 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Straza »

crysis wrote:
Straza wrote:Svi snalazljiviji i uticajniji mostarski Hrvati odlaze u Zagreb.

e sad je pitanje jel to ljubav prema zagrebu i hrvatskoj ili je u pitanju blizina bankovnih racuna

I jedno i drugo.

U Zagrebu su sjedista svih velikih hrvatskih firmi i logicno je da se tu slijevaju svi oni koji imaju pretenzije da budu na visokim pozicijama.

To je isto kao da uzmes BH Postu cije je sjediste u Sarajevu. Svi oni koji zele da dodu na vise pozicije u toj firmi ce morati doci u Sarajevo.

Samim time Mostar nikad nece moci biti osnovni centar za Hrvate jer vec imaju Zagreb. Oni najuspjesniji i najsposobniji ce uvjek gledati da se probiju na celne pozicije u Zagrebu jer su tamo najjace firme pa mozemo reci i institucije. To vazi za sve. Od sportista, politicara, privrednika, doktora pa nadalje.
Josip321

#2016 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Josip321 »

sanjin_1 wrote:
Josip321 wrote:Ako je grad svačiji, to ne znači da je ničiji.

Veliš simbol bitka Hrvata u Mostaru?
Ček da se osvrnemo na "bitke Hrvata u Mostaru", sa zemljom poravnili preko 70% grada, porušili simbol Mostara, vlastite sugrađane sproveli u koncetracione logore Dretelj, Heliodrom, Gabela, Vojno...itd..., pobili stotinama vlastitih sugrađana, opljačkali sve što se moglo opljačkati, silovali djecu od 12 godina starosti,.......mogao bih ovako nabrajati do sutra...

Ne, nije to nikakav simbol bitaka Hrvata u Mostaru ! To je simbol zločina i razaranja kakvo Mostar nije doživio ni u vrijeme najcrnje fašističke okupacije...

Isto tako ću se osvrnuti i na drugu rečenicu tvoga posta i kojoj doslovice pitaš "šta vam smeta ako je grad svačiji"?
Otkud ti takav zaključak? Mostar kao višenacionalni grad smetao je i smeta jedino HDZ fašistima. Oni su ti koji su etnički čistili grad baš sa ciljem da "ne bude svačiji"...E sad što nije uspjelo nije moj problem.
"Bitak" ne kao tuča, makljaža, nego kao biti, postojati. Fulio si značenje.
A što se tiče toga tko je očistio grad etnički, najbolje se vidi npr. u haustorima zgrada. Na zapadnoj strani sve mješano. Jeste da mnogi ne žive već iznajmljuju stanove, ali opet ih velik broj živi. A na istočnoj strani nema ni jednog Mate i Nebojše.
sechijash

#2017 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sechijash »

Hafis wrote:
Djuro11 wrote:Prvi Hrvati dolaze u Mostar 1841 godine

Tek.Dotad ne postoje.Nema ih.Seljacko podvodjenje ''nepismenosti'' i gramatickih gresaka samo moze seljacina da kaze i to nepismena,jer ako ne znas historiju Mostara a ne znas je.

Cijeli potez od danasnjeg Hotela Mostara do Mujage Komadine mezara.Bilo je novo naselje.Ricina.I danas se zove.Na tom potezu.Zidovi i Bosnjaci su se sahranjivali znaci na potezu od hotela Mostar. Bio je veliko Musllimansko mezarje koja je Austrija poravnala.Da bi naseljavala svoje kolonizatore koji su kasnije postali neki ''Hrvati''

Kako to da jedan ''upucen'' i skolovan skutorcic to nije znao.Hehe

Nemoj mi o knjigama i pismenosti svega ti.Nisi zanimljiv

:lol:
Djuro, pretpostavljama da misliš na Lakišića harem koji je uklonjen radi izgradnje ondašnje željezničke stanice (valjda znaš Ibricu, Seju i Mirsu Lakišića?)
Hebat ga Djuro, Ausriji je trebala pruga da iznosi iz BiH rudna bogatstva i šumu i što je za njih predstavljao jedan harem.
Da ne bi Austrije i dan-danas bi se u Mostaru ćućalo na Musali i hodalo besposleno preko mosta, gore - dole.
Inače, u pravu si. Moji su stvarno došli u Mostar za vrijeme A-U uprave, i to baš kao ''kolonizatori'', ali ipak u državnoj službi (da vidiš samo koje stare fotose Mostara imam u vlasništvu)...domaći puk je ipak bio dobrano zaglupio od stoljetnog ćućanja i zatucanosti koja je bila posljedica turske vlasti, i trebalo je pokrenuti grad.
I nemoj tako Djuro. Tada je gotovo sve što vrijedi u Mostaru i napravljeno, doslovce sve, osim starog mosta...od privrednih objekata, rudnika, hotela, mostova, ulica, pa do drvoreda na šetalištu i Rondoa.

Nego, vidim da te poprilično indisponira moja etnička pripadnost, ali i intelektualna superiornost (morao sam :) ) pa si počeo pomalo i vrijeđati
Stoga, da se ti ne bi meni priviše patio, a i jazuk je, ja ću te ipak staviti laganini na ignore. Šta te briga, jel' tako?

A da...smail :lol:
(to je valjda neki novi pozdrav u ''vas mostarčana'' od Buska)

Cibuk i secija, to je nase od vajkada. Zna se. 8-) Tako cemo i nastaviti, lagano uz kahvu. A vi putujte Europi, toj staroj i prema Bosnjacima licemjernoj kurvi. Í u duznicko ropstvo, kredite i sta sve ne.

A mi cemo laganini kao i uvijek, kahva, cibuk, secija, rostilj, folovi i golovi.
sechijash

#2018 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sechijash »

Hafis wrote: Aha, persiraš me. E, onda je o.k. I treba. Ipak sam ja po nekakvim uobičajenim standardima dingospo.
A inače i ovo šaranje nije prouzročolo nekog većeg odjeka. To ti je u nas svakidašnje pa i ne raspravljamo mnogo o tim ''sitnicama'', jer bi morali svaki dan. Nešto poput standardne noćne pucnjave ili čakijanja u Sarajevu.

I to si pokupio nakon pomnog citanja foruma hercegsrpske.
Hafis

#2019 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

sechijash wrote:
Cibuk i secija, to je nase od vajkada. Zna se. 8-) Tako cemo i nastaviti, lagano uz kahvu. A vi putujte Europi, toj staroj i prema Bosnjacima licemjernoj kurvi. Í u duznicko ropstvo, kredite i sta sve ne.
A mi cemo laganini kao i uvijek, kahva, cibuk, secija, rostilj, folovi i golovi.
Aha, što kažeš laganini uz kahvu.
Inače, baš sam danas na povratku s našeg Jadrana :) prošao kroz Tromeđu. Da vidiš što tamo takvi sećijaju s dikelom u kanalu na 30 stupnjeva...doduše trieska u padže, a još dan kratak... mrak već u osam i po.
sechijash

#2020 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sechijash »

Hafis wrote:
sechijash wrote:
Aha, što kažeš laganini uz kahvu.
Inače, baš sam danas na povratku s našeg Jadrana :) prošao kroz Tromeđu. Da vidiš što tamo takvi sećijaju s dikelom u kanalu na 30 stupnjeva...doduše trieska u padže, a još dan kratak... mrak već u osam i po.

Jos jedna nebuloza cesto zastupljena na opcilistu hercegsrpske.
Hafis

#2021 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Svoj ti posao. Koliko ljudi preživljava na taj način.
sechijash

#2022 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sechijash »

Hafis wrote:Svoj ti posao. Koliko ljudi preživljava na taj način.

Po tvojim pricama, i po procjenama onih koji imaju svjetonazore slicne tvojima, glavom i bradom sve i jedan Bosnjak u Federaciji.
Hafis

#2023 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Apsolutno..u stvari ne znam...ne interesira me.
Nek' je meni dobro :)
sechijash

#2024 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sechijash »

Hafis wrote:Apsolutno..u stvari ne znam...ne interesira me.
Nek' je meni dobro :)

Apsolutno, doture. Apsolutno. Jerbo, mir nema alternativu! 8-)
sanjin_1

#2025 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by sanjin_1 »

Josip321 wrote:
sanjin_1 wrote: Veliš simbol bitka Hrvata u Mostaru?

"Bitak" ne kao tuča, makljaža, nego kao biti, postojati. Fulio si značenje.
A što se tiče toga tko je očistio grad etnički, najbolje se vidi npr. u haustorima zgrada. Na zapadnoj strani sve mješano. Jeste da mnogi ne žive već iznajmljuju stanove, ali opet ih velik broj živi. A na istočnoj strani nema ni jednog Mate i Nebojše.
Povjerovat ću ti čim mi pokažeš Bošnjačke koncetracione logore tipa Heliodrom, Dretelj, Vojno, Ljubuški, Gabela, Gimnazija itd...itd...
Ili treba da po ko zna koji put postavljamo Haške presude?
A što se tiče haustora i mješanosti, ja sam jasno rekao u svome ranijem postu "e sad što vam nije uspjelo nije moj problem". Dakle, radi se o porazu vaše politike i fašističkih stavova a nikako o vašem političkom pravcu.
Bošnjo se vratio svojoj kući u svome gradu i u svojoj državi. A gdje si ti? :mrgreen:
Locked