Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
MedenoSrce

#2001 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MedenoSrce »

Verocious wrote:
pakica_ wrote: pa dobro, obzirom da nam kolegica forumasica vivace sama kaze da nije u mogucnosti baviti se pretjeranom aktivnoscu, mislim da joj je ipak jednostavniji princim ne jesti kajmak :-)
Nemam uvida u dnevu ishranu iste pa joj ne mogu reci ne jedi ili jedi kajmak. Sad joj ja mogu reci nemoj jesti kajmak i ona ga nece jesti a pored toga ona npr. smaze kilu keksa dok se okrene i onda dodje i kaze eto ne jedem kajmak a opet se debljam ili ne mrsam uopste itd :-)
Ja koliko mogu da vidim vivace jako malo zna o ishrani i fizickoj aktivnosti i to nije nikakv problem(niko se nije rodio da sve zna) ali je problem sto ista nije zainteresovana da bilo sta nauci i krene ka rjesavanju svojih problema, ako su joj to problemi uopste.

Ovisnost o seceru i ugljikohidratima ima za efekte ovakvo stanje u kojem je vivace i naravno da ona nakon dugogodisnjeg prekomjernog unosa slatka i prostih ugljikohidrata osjeca blagu depresiju, nismo svi sposobni pomoci sami sebi.
vivace

#2002 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

MedenoSrce wrote:
Verocious wrote:
pakica_ wrote: pa dobro, obzirom da nam kolegica forumasica vivace sama kaze da nije u mogucnosti baviti se pretjeranom aktivnoscu, mislim da joj je ipak jednostavniji princim ne jesti kajmak :-)
Nemam uvida u dnevu ishranu iste pa joj ne mogu reci ne jedi ili jedi kajmak. Sad joj ja mogu reci nemoj jesti kajmak i ona ga nece jesti a pored toga ona npr. smaze kilu keksa dok se okrene i onda dodje i kaze eto ne jedem kajmak a opet se debljam ili ne mrsam uopste itd :-)
Ja koliko mogu da vidim vivace jako malo zna o ishrani i fizickoj aktivnosti i to nije nikakv problem(niko se nije rodio da sve zna) ali je problem sto ista nije zainteresovana da bilo sta nauci i krene ka rjesavanju svojih problema, ako su joj to problemi uopste.

Ovisnost o seceru i ugljikohidratima ima za efekte ovakvo stanje u kojem je vivace i naravno da ona nakon dugogodisnjeg prekomjernog unosa slatka i prostih ugljikohidrata osjeca blagu depresiju, nismo svi sposobni pomoci sami sebi.
ja znam dosta o ishrani, ali tesko to ide. sta-puno voca,povrca,ne hleba, maslinovo ulje,pilece meso i td...samo pre neki dan samo sam zamislila kajmak i tu zelju za njim. nisam mogla da mu odolim. ne znam zasto je to tako. a da imam blagu depresiju,imam,ali ne odustajem...i danas sam hodala i sutra cu ako ne padne sneg. samo tesko ide to mrsavljenje zbog iznenadne zelje za necim masnim...nemam zelju za slatkim, samo za masnim,a onda sam imala 95,9 kila, sad 96,6 pre tog masnog kajmaka.
Bambi_na_kofeinu

#2003 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bambi_na_kofeinu »

Jedi vivace, boli te penis.
adnansax

#2004 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by adnansax »

zilla_ wrote: znači ona klasična priča "probuši kašiku", "jedi manje nego što trošiš" i slične gluposti to je već davno isfurano... nikad ne može bit isto 100 kcal iz fruktoze i 100 kcal iz npr integralne riže...
100 kalorija iz bilo cega je 100 kcal, ni manje ni vise..druga je stvar sto 100 kcal ima šaka badema, oraha ili slicno a pun tanjir integralne rize isto toliko (karikiram). Tako da osoba koja je navikla jesti kolicinski mnogo, u tri velika obroka, tesko se navikava na 5-6 manjih obroka u kojima su 2 saka badema ili nesto, salata, komad voca.. Nije nemoguce ali malo teze, pogotovo za prvacice na dijeti :)

Inace KETO :thumbup:
zilla_

#2005 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zilla_ »

adnansax wrote:
zilla_ wrote: znači ona klasična priča "probuši kašiku", "jedi manje nego što trošiš" i slične gluposti to je već davno isfurano... nikad ne može bit isto 100 kcal iz fruktoze i 100 kcal iz npr integralne riže...
100 kalorija iz bilo cega je 100 kcal, ni manje ni vise..druga je stvar sto 100 kcal ima šaka badema, oraha ili slicno a pun tanjir integralne rize isto toliko (karikiram). Tako da osoba koja je navikla jesti kolicinski mnogo, u tri velika obroka, tesko se navikava na 5-6 manjih obroka u kojima su 2 saka badema ili nesto, salata, komad voca.. Nije nemoguce ali malo teze, pogotovo za prvacice na dijeti :)

Inace KETO :thumbup:
znam druže al recimo fruktoza, glukoza, masti, proteini i da ne nabrajam nemaju isti put kad dođu u tijelo.... konkretno fruktoza se nigdje drugo ne može skladištiti nego u jetri i ako je jetra puna sve to što pojedeš ode direktno u masti.... sa proteinima i mastima nije takav slučaj.... recimo tijelo da bi obradilo 100 kcal proteina ono će samo na tu obradu potrošit lupam 30 kcal.... taj šećer svari u roku od 10 minuta i već nakon 20 minuta on je u krvi ili pohranjen u mastima.... a ti kad popiješ recimo kašiku ulja u kojoj ima lupam 100 kcal organizam dok to svari potroši puno energije a to ulje se zadži najmanje 4h u varenju....

posle dok nađem postaviću link od jednog dokumentarca pa se iz svega toga može vidjet da kalorija nije jednako kalorija i da ukoliko želimo smršat fruktoza odn voće nam može stvoriti velike probleme....

ja voće i inače UH dok sam na ketu jedem samo vikendom kad imam dane punjenja... kod mene su rezultati fantastični.... otišlo je puno sala.... inače imam 95kg na 1,8m visine i unosim svaki dan minimum 1800-2000 kcal a mršam sedmično od 1-2 kg :thumbup:
vivace

#2006 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

pa dobar si ti . 1,2 kila sedmicno je suuper. ja nikako da skinem vise od onih 2 kile u pocetku dijete.
Bambi_na_kofeinu

#2007 Re: Mrsanje - nacini ?

zilla_ wrote: inače imam 95kg na 1,8m visine i unosim svaki dan minimum 1800-2000 kcal a mršam sedmično od 1-2 kg :thumbup:
Muškarac te visine i težine koji dnevno unese 1800 kalorija će mršati sedmično oko kilograma i više svakako, taman da se radi o 1800 kalorija čiste čokolade.
zilla_

#2008 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zilla_ »

Bambi_na_kofeinu wrote:
zilla_ wrote: inače imam 95kg na 1,8m visine i unosim svaki dan minimum 1800-2000 kcal a mršam sedmično od 1-2 kg :thumbup:
Muškarac te visine i težine koji dnevno unese 1800 kalorija će mršati sedmično oko kilograma i više svakako, taman da se radi o 1800 kalorija čiste čokolade.
pričaš gluposti bgmi.... moj bazalni metabolizam po kalkulatoru je 1800 kcal i možda bi ti i vjerovao da prije ove keto dijete nisam bio na ekstra sređenoj i izbalansiranoj prehrani al kilaža je jednostavni i mjesec dana stojala u mjestu.... čim sam izbacio UH u potpunosti kilaža je opet krenula dole....

lahko je sjest za komp i tipkat gluposti al ovdje se treba javit sa nekim iskustvima da bi se drugim pomoglo... lahko je mlatit praznu slamu...

vjeruj mi druže unosio sam nekih 1500-1700 kcal, vozio sam kućno biciklo svaki dan po 75 minuta u komadu al kilaža se za mjesec dana nije uopće pomjerila prema dole.... znaš kad se toliko napatiš a nema rezultata onda se zapitaš gdje griješiš... kod mene je očito bila greška u unosu UH...

sreća pa postoje i drugi forumi gdje ljudi iznose svoja iskustva a ne neka glupa nagađanja i šuplje priče...

evo i obećani dokumentarac pa ko može shvatit o čemu se govori shvatit će i otkud sve više i više debelih i bolesnih :thumbup:

energy_shock

#2009 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by energy_shock »

nemoj jest, kad te prodje trzavica bit ce lakse , da je se meni udebljat na zdrav nacin a da ne trpam u sebe nezdravu hranu
Bambi_na_kofeinu

#2010 Re: Mrsanje - nacini ?

zilla_ wrote:
pričaš gluposti bgmi.... moj bazalni metabolizam po kalkulatoru je 1800 kcal
Vidi, meni je drago da si ti našao metod koji ti odgovara i da kile idu dole, zaista jeste.

Ali ponešto znam o biohemiji, ponešta znam o fiziologiji i ponešta znam o nutricionizmu i odgovorno ti tvrdim da muška osoba teška 95 kg i visoka 1,8 m ima bazalni metabolizam 1800 kalorija samo ako je dobrano prevalila 60 godina života i najveća mu je dnevna aktivnost sjedenje u zapećku.

Uključujem i mogućnost (mada sumnjam) da imaš problem sa štitnjačom pa ti je metabolizam nešto usporeniji.

Ti si sa 1800 kalorija/dan u kalorijskom deficitu zbog kojeg mršaš, odlično jeste ako je to 1800 kalorija koje nisu "prazne" i koje te drže sitim, ali mršaš zbog kalorijskog deficita.
Isto kao što bi se debljao kada bi unos kalorija povećao na 3000, pa taman da je izvor tih kalorija sami kupus (drugi je par rukava što bi morao pojesti par vreća kupusa da dobiješ 3000kcal iz njega).
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2011 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Ti si sa 1800 kalorija/dan u kalorijskom deficitu zbog kojeg mršaš, odlično jeste ako je to 1800 kalorija koje nisu "prazne" i koje te drže sitim, ali mršaš zbog kalorijskog deficita.
Isto kao što bi se debljao kada bi unos kalorija povećao na 3000, pa taman da je izvor tih kalorija sami kupus (drugi je par rukava što bi morao pojesti par vreća kupusa da dobiješ 3000kcal iz njega).
U dvije recenice sve objasnjeno.
zilla_

#2012 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zilla_ »

Bambi_na_kofeinu wrote:
zilla_ wrote:
pričaš gluposti bgmi.... moj bazalni metabolizam po kalkulatoru je 1800 kcal
Vidi, meni je drago da si ti našao metod koji ti odgovara i da kile idu dole, zaista jeste.

Ali ponešto znam o biohemiji, ponešta znam o fiziologiji i ponešta znam o nutricionizmu i odgovorno ti tvrdim da muška osoba teška 95 kg i visoka 1,8 m ima bazalni metabolizam 1800 kalorija samo ako je dobrano prevalila 60 godina života i najveća mu je dnevna aktivnost sjedenje u zapećku.

Uključujem i mogućnost (mada sumnjam) da imaš problem sa štitnjačom pa ti je metabolizam nešto usporeniji.

mene su do sada učili da se bazalni računa kad se odbije salo ako je cilj mršavljenje... znači uzima se idealna težina koja se želi postići i to se unosi u formulu... znači moja idealna težina bi bila nekih 78-80 kg na 1,8m visine... kad sve to stavim u kalkulator na mojih 27 godina izbaci mi da mi je bazalni 1622 kcal e onda ima koeficient s kojim se množi u zavisnosti koliko je neko aktivan... s obzirom da ja radim uredski posao gdje je 90% radnog vremena sjedenje odgovorno ti tvrdim da ovih 1800-2200 kcal koje ja unosim nije toliki deficit da bi mogao mršat 1-2 kg sedmično....

Samo jedan kg sala ima 7000 kcal i ajd reci kako bi to ja deficitom mogo skinut cca 1-2 kg u 7 dana? Po tvojoj računici ja sam u deficitu 1000 kcal i mršam 1 kg sedmično.... (mršam do 2 kg al eto uzećemo u obzir da je dio toga voda) :lol: :lol: stvarno nema logike :lol: :lol: :lol:
Al ja ću ti reći da mršam zbog toga što se veći dio moje prehrane zasniva na mastima i proteinima a organizam da bi sve to svario treba dosta više energije nego da svari šećer i kojekkve gluposti.... dobar dio tih kalorija se potroši na samo varenje tako da se tu stvara taj deficit....

Dijeta je restriktivna, provodi se najduže 6 sedmica i koristi je 90% profesionalnih bodibildera.... To je dovoljan dokaz koliko je učinkovita.... A najbitnije od svega da na ovoj dijeti nikad niste gladni... Ma KETO je zakon šta drugo da kžem :thumbup:
Bambi_na_kofeinu

#2013 Re: Mrsanje - nacini ?

zilla_ wrote: mene su do sada učili da se bazalni računa kad se odbije salo ako je cilj mršavljenje... znači uzima se idealna težina koja se želi postići i to se unosi u formulu...
Pogrešno su te učili.
Nevezano za to kakav je tebi cilj bazalni metabolizam je konkretna vrijednost i odnosi se na minimalnu količinu energije koju tijelo troši u mirovanju a da bi funkcionisalo (od disanja, probavnih radnji, metabolizma ćelija, endokrinih funkcija, membranskog transporta...)
I zavisi od spola, težine, visine, godina, čak i godišnjeg doba i bruke drugih parametara.

Muška osoba tvoje visine i težine, te slutim mlađe do srednje životne dobi prosto ne može imati vrijednost bazalnog metabolizma 1800kcal, prije će biti da je oko 2000-2500, tu negdje.
Uzmi u obzir da se to odnosi na APSOLUTNO mirovanje, dakle svaka radnja (obično stajanje a šetnja ili kakva vježba da ne spominjem) dovesti će do utroška energije, ako tome dodaš manji unos kalorija za nekih 200-300 na dan, eto ti sedmičnog deficita koji vodi gubitku kilograma sala.

Da se razumijemo, ja podržavam činjenicu da si izmijenio stil života i da mršaš, i naravno da ti ne preporučujem da jedeš dnevno 1800kcal u džank hrani, samo želim reći da bi i u tom slučaju gubio kilažu jer je stvar samo proste računice za naše ćelije - višak energije će deponovati, ma iz kojeg izvora.
Bambi_na_kofeinu

#2014 Re: Mrsanje - nacini ?

I ne budi lijena pogledam neke osnovne principe keto dijete...ja se ne bih predugo zajebavala s tim, čuvaj bubrege i jetru.
Sem toga jedina hrana za mozak su UH.
zilla_

#2015 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zilla_ »

Evo jedan dobar tekst o Ketogenoj... u glavnom keto i nije toliko štetna dijeta koliko se priča o tome... Godinama se ovaj način prehrane primjenjuje kod djece koja imaju epilepsiju a recimo eskimi kako se hrane non stop su u ketozi a apsolutno ni jedan od njih nema nikakvih zdravstvenih problema, nemaju povišene masnoće, holesterol, krvni pritisak i sl... Ubaci u ishranu zdrave masti i proteine a izbaci UH i idi posle mjesec-dva da vadiš nalaze, kvnu sliku i sl iznenadio bi se kako bi imao savršene nalaze po pitanju masnoća, holesterola, krvnog pritiska i sl... To je i naučno dokazano, ima dokumentarac gdje je lik otišao godinu dana da živi s eskimima, hranio se isključivo samo mesom i mastima i nakon godinu dana imao savršene nalaze... sve to je pratio tim ljekara i provjeravali njegove nalaze stalno... taj dokumentarac je prije par dana bio na tv-u :thumbup:

Ketogena dijela najbolje skida mast

Zvanicna medicina i dijetetika decenijama nas uce da ishrana sa malo masti i puno skroba (tzv piramida ishrane) podstice skidanje masti i smanjuje rizik hronicnih bolesti – iako za to nema nikakvih dokaza. Cak naprotiv, aktuelna epidemija gojaznosti (preko 60% populacije u SAD, a odnedavno zvanicno i kod nas) javlja se paralelno sa smanjenjem masti u ishrani i povecanjem unosa UH. Ocigledno, potrebni su alternativni pristupi ishrani, pogotovo za skidanje masti. Sve je vise dokaza da je smanjenje unosa ugljenih hidrata pravi nacin da se to postigne brzo, efikasno, bez stetnih posledica, i, sto je nasim citaocima posebno vazno, uz ocuvanje misicne mase. Kad se tokom dijete sa veoma malo UH jako poveca mobilizacija masti iz masnih depoa, jetra proizvodi ketonska tela; posto jetra ne moze da koristi ketonska tela, ona oticu u druga tkiva (mozak, misice ..) gde se trose kao gorivo. Jednostavno receno, metabolizam ketonskih tela zamenjuje metabolizam glukoze, i time se cuva misicno tkivo.
Posto smo to objasnili, pogledajmo sada najnoviju studiju, sprovedenu na Medicinskom fakultetu Stenford univerziteta (SAD) koja donosi nova saznanja u prilog ketogenim dijetama (sa veoma malo UH) za skidanje masti.

Nova studija

Studija je trajala jednu godinu, obuhvativsi 311 zena podeljenih u 4 grupe koje su sprovodile 1) ketogenu dijetu za skidanje masti, 2) zone dijetu (umeren unos UH), 3) tradicionalnu “zvanicnu” dijetu (sa puno UH i malo masti) i 4) Ornisovu dijetu (sa ekstremno malo masti). U poredjenju sa druge tri grupe (tj dijete sa vise UH), ispitanice iz grupe na ketogenoj dijeti skinule su vise masnih naslaga i imale povoljnije promene u povezanim faktorima rizika (npr profil i nivo masti u krvi, secer u krvi). Takodje, ketogena dijeta nije izazvala nikakve stetne sporedne efekte.

Uobicajene zablude o ketogenoj dijeti

Mnoge brine relativno visok unos zasicenih masti na ketogenoj dijeti. Ali, kad je rec o uticaju zasicenih masti na zdravlje, vazno je i to koliko UH istovremeno unosite. Sve nedavne studije su pokazale da kad UH zamenite mastima, trigliceridi (masti u krvi) idu dole a “dobar holesterol” (HDL) ide gore. Istovremeno, cestice “loseg holesterola” (LDL) postaju krupnije, a time i manje opasne. Drugim recima, visok unos zasicenih masti ima stetno dejstvo na masti u krvi samo ako se istovremeno unosi i puno UH.
Jos jedna klasicna zabluda je da ce ketogena dijeta (zbog visokog unosa proteina) ostetiti bubrege. Pretpostavka da ishrana sa manje proteina smanjuje rizik oboljenja bubrega nije podrzana u naucnoj literaturi. Ako nista drugo, veci unos proteina ce sacuvati misicnu masu i povecati osecaj sitosti pri dijeti. Naravno, osobe sa ustanovljenim oboljenjem bubrega verovatno ce trebati da ogranice unos proteina.
Nije opravdana ni bojazan da ce mozak na ketogenoj dijeti ostati bez goriva. Nasuprot popularnom verovanju, ne postoji jasno ustanovljena potreba za unosom UH kod ljudi. Telo se moze adaptirati na dijetu bez imalo UH i napraviti potrebnu kolicinu UH (glukoze). Takodje, pri veoma malom unosu UH metabolizam ketonskih tela zamenjuje metabolizam glukoze. Drugim recima, mozak na ketogenoj dijeti dobija svu potrebnu energijiu iz ketonskih tela.

Ketogena dijeta za atlete

Za atlete koji bi hteli da probaju very low-carb dijetu, mozemo dati nekoliko generalizovanih preporuka:
1.Najvaznije je da unos UH bude zaista veoma mali. Treba uzimati samo nisko-glikemicke, vlaknaste izvore UH (povrce, salate, legumi, itd). Takodje, svaki obrok treba da sadrzi odgovarajucu kolicinu proteina, ali treba imati u vidu i to da previsok unos proteina koci ketogenezu. Dobri izvori proteina su riba (izvor zdravih masti!), jaja, nemasni odresci (govedji, konjeci) i proteinski prah bez UH. Na ketogenim dijetama uglavnom se ne mora ogranicavati unos masti, ali trans tj hidrogenizovane masti u svakom slucaju treba izbegavati.
2. Najkorisniji suplementi na ketogenoj dijeti su:
- multivitamin / mineralni kompleksi (za osiguranje unosa makro-nutrijenata, posto se na ketogenoj dijeti ne unose zitarice, skrobno povrce itd),
- kreatin (cist ili u transportnoj formi bez UH) – uzimanje kreatin monohidrata (15-30 gr tokom 7-14 dana, u zavisnosti od individualne kolicine misicne mase) povecava zalihe slobodnog kreatina i kreatin fosfata u misicima do 30%, cime se maksimizuje kapacitet stvaranja ATP-a (visoko energetskog misicnog goriva) sto je na ketogenoj dijeti posebno vazno jer se ne mozete toliko oslanjati na glikogen
- suplementi koji pomazu skidanje masti.
3. Mozda ce biti potrebno i da modifikujete trening u teretani. Na primer, pametno bi bilo da se vise fokusirate na vece tezine i manji broj ponavljanja nego obicno (3-8), zbog toga sto cete energiju najvise dobijati iz zaliha kreatin fosfata a znatno manje iz glikogena.
4. Pijte puno vode (i drugih bezkalorijskih tecnosti). Takodje, osigurajte potreban unos kalijuma i natrijuma (vaznih elektrolita).

Napomena: dijeta sa veoma malo UH je efikasan, kratkorocni pristup za skidanje telesne masti, ali ishrana sa umerenim unosom UH je verovatno najbolji nacin za ocuvanje zdravlja i kontrolu telesne tezine na duge staze. Pri tome, fokusirajte se na “dobre UH” kao sto su povrce, malo voca, legumi (grasak, boranija, pasulj), ovsena kasa i druge nepreradjene zitarice.
adnansax

#2016 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by adnansax »

Opet ponavljam keto je meni radila proslu dijetu, kad mi je trebalo, smrsao nekih 10-11 kg uz 3x sedmicno teretanu, bez kardio treninga.
Sada pookusavam neki drugi pristup vodjen ovim (broj kalorija in-out), ali ovaj put uz 5x kardio i teretanu samo 1x..
Last edited by adnansax on 18/01/2013 14:09, edited 1 time in total.
htcxone

#2017 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by htcxone »

ne znam , meni je to svee unistavanje imunog sistema, problem je sto bi svi da se godinu dana TOVE i onda bi za mjesec da smršaju... to nije prirodno, a sto nije prirodno nije ni zdravo ...
ja se držim toga da samo svakodnevna aktivnost moze dosvesti do povratka na normalno stanje...
dnevno (ali svaki dan) oko 1h plivanja, i oko 1,5h teretane je sasvim dovoljno uz to da se izbaci slatko i masno (naravno ne 100%)
Bambi_na_kofeinu

#2018 Re: Mrsanje - nacini ?

a recimo eskimi kako se hrane non stop su u ketozi a apsolutno ni jedan od njih nema nikakvih zdravstvenih problema, nemaju povišene masnoće, holesterol, krvni pritisak i sl...
Pa dobro, sto mu pingvina, eskimi žive pod ekstremnim životnim uslovima neuporedivim sa našim uslovima života i potrebama organizma.
I na uobičajenijim zimskim minusima tijelo troši dodatnu energiju da se zagrije a kamo li na Grenlandu.
adnansax

#2019 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by adnansax »

htcxone wrote:ne znam , meni je to svee unistavanje imunog sistema, problem je sto bi svi da se godinu dana TOVE i onda bi za mjesec da smršaju... to nije prirodno, a sto nije prirodno nije ni zdravo ...
ja se držim toga da samo svakodnevna aktivnost moze dosvesti do povratka na normalno stanje...
dnevno (ali svaki dan) oko 1h plivanja, i oko 1,5h teretane je sasvim dovoljno uz to da se izbaci slatko i masno (naravno ne 100%)
Drugi imaju i zivot mimo tih 3 h provedenih po teretanama, kontas.. To moze kad si na roditeljskoj sisi..
vivace

#2020 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

moze se ici peske -niz stepenice,uz stepenice. ne koristiti lift.
gerberica

#2021 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by gerberica »

@vivace, jesi li imalo smrsala?sta kaze vaga?
kokuz_sa

#2022 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by kokuz_sa »

vivace wrote:svaka cast, a jesi li nastavio sa fizickim aktivnostima *
redovno
1 do dva puta dnevno
ujutro kad ustanem obavezni trbusnjaci i sklekovi..ako mi se da odem trcat 1 do 1.5h

i navece prije spavanja isti broj trbusnjaka kao ujutro
vivace

#2023 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

gerberica wrote:@vivace, jesi li imalo smrsala?sta kaze vaga?
94,5 znaci 4 kile manje...nije lose, za mesec dana... :)

jooj,danas je slava,bice torti,kolaca,prasetine...kako cu izdrzati,pojma nemam.
Pitarrr82

#2024 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

vivace wrote:

Vezanje za stolicu, napusti kucu na dan, dva i tako to...
vivace

#2025 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vivace »

Pitarrr82 wrote:
vivace wrote:

Vezanje za stolicu, napusti kucu na dan, dva i tako to...
izdrzala,jela prasetinu bez hleba i jednu tortu,parce... :mrgreen: i dobila pola kile...
Post Reply