Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mericak

#2001 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Ja kupila farmerke na pijaci Ciglane. Ljepse mi no one netrudnicke :lol: . Tamnoplave, sa umetkom koji se moze pomjerati kako stomak raste! I da, ja sam u cetvrtom, ali izgledam kao da sam u devetom. Znaci i trudno i debelo :lol:
zbunjena2010

#2002 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zbunjena2010 »

otherside wrote:e vidis, ja opet, bez farmerki ne mogu...
proslu trudnocu nisam izlazila iz njih i slabo ko je skontao da su to trudnicke farmerke...bila sam u 7. mjesecu a na poslu su me zacudjeno pitali zar jos uvijek nosim svoje "stare" farmerke? :D
mozda ti mislis na one tregerace, njih i ja mrzim :roll:
volim ja i helanke ali su mi majice uglavnom do kukova pa nekako ne ide s helankama :D
moram nakupovati i ja tih tunika. je li to Tiffany u Robotu? ona radnja sa HM odjecom?
E ova ti je radnja na istom spratu gdje i Tiffany, do prodavnice obuce. Cini mi se da je ono Astra, ali nisam sigurna.
A ja bas mislim na one trudnicke farmerke, sa onim dijelom za stomak :D Doduse, moram priznati da nisam nikada probala, mozda kada bih probala bi mi se i svidjele :-D
duboka_misao

#2003 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

da se opet aktivno pretplatim na ovu temu , bili kod cika doktora kaze mjesec dana smo trudnjaca :D
suza81

#2004 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

duboka_misao wrote:da se opet aktivno pretplatim na ovu temu , bili kod cika doktora kaze mjesec dana smo trudnjaca :D
Cestitam :-D izmedju ostalog i na hrabrosti. Ja se ne usudjujem opet dok ova moja ne bude samostalno jela, hodala, kakala, pricala.. iako je bolje da nije velika razlika.

I btw. trudnjace, cini mi se da je krenuo drugi krug onih sto su na pocetku teme bile trudnjace. Idemo opet ;-)
Last edited by suza81 on 03/04/2012 09:48, edited 1 time in total.
Cholina_Lokica

#2005 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

duboka_misao wrote:da se opet aktivno pretplatim na ovu temu , bili kod cika doktora kaze mjesec dana smo trudnjaca :D
Cestitamooooooooooo :kiss: :kiss:
LaCici

#2006 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Cestitke i od mene novoj trudnjaci. :wink:
Ja imam pitanje za ove sto su pred porodom i koje su se vec porodile: kada se pocinje sa CTG-om i koliko cesto se ide na pregled kada udjes u 9. mjesec? Svake sedmice? I da li samo rade CTG ili i UZV?
suza81

#2007 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

LaCici wrote:Cestitke i od mene novoj trudnjaci. :wink:
Ja imam pitanje za ove sto su pred porodom i koje su se vec porodile: kada se pocinje sa CTG-om i koliko cesto se ide na pregled kada udjes u 9. mjesec? Svake sedmice? I da li samo rade CTG ili i UZV?
Koliko se sjecam ctg od 38. sedmice, sve cesce kako se blizi termin, pred kraj svaki drugi dan, a uzv urijetko. Ove friskije ce bolje znat :D
Felidae

#2008 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

cestitam....da ti trudnoca bude skolska sto se kaze.....nego koliko ti mali ima...uglavnom kazu da je lakse kad je razlika mala, prodjes sve "muke" nekako odjednom....ali ja sad sa mojim koji ima 4 mjeseca ne usudjujem se ni pomisliti na drugo :-) :-)
sve najbolje svakako :D :D
Alhemicarkaa

#2009 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

LaCici wrote:Cestitke i od mene novoj trudnjaci. :wink:
Ja sam počela u 37. sedmici. Radila u u utorak, pa u petak, i rekao mi da dođem u srijedu, ali da neće raditi CTG već samo pregled (ginekološki, gleda se grlić, je li omekšao i koliko je blizu porod, govorili su mi da je taj pregled bolan, ali meni nije bio, imala sam i neugodnijih pregleda). Nijednom mi nije radio UZV jer je rekao da nema potrebe, a da CTG neće raditi sad u srijedu jer je odličan pa nema potrebe, pretpostavljam da će ga opet u petak raditi, tad ulazim u 39. sedmicu ( :shock: ebo te, tek kad napisah skontah koliko je to blizu).
Mene sad hvata panika hoću li prepoznati sluzni čep, ili pucanje vodenjaka ili kontrakcije :oops:

duboka misao, čestitke i od mene :-D
LaCici

#2010 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Hvala Alhemicarko :kiss:
Uh mogu misliti koja ti je nervoza. :-D Ja sam u 35. a vec sam nervozna, samo o porodu razmisljam.
Sretno ti, javi nam se kada se aBd sve zavrsi. :wink:
duboka_misao

#2011 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Felidae wrote:
cestitam....da ti trudnoca bude skolska sto se kaze.....nego koliko ti mali ima...uglavnom kazu da je lakse kad je razlika mala, prodjes sve "muke" nekako odjednom....ali ja sad sa mojim koji ima 4 mjeseca ne usudjujem se ni pomisliti na drugo :-) :-)
hvala zene drage :kiss: malom je sad tacno godina dana, hoda, jede sta stigne i mashala nije sto neki kazu tesko djete , od zuba , spavanja pa ostalo , ti si ga ono vidjela sa 6 mjeseci draga ...kako vrijeme prolazi
mericak

#2012 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Ima li ko kakvo iskustvo sa amniocentezom na GAK-u?
beautyfool

#2013 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

duboka_misao cestitam, sta je ovo drugi krug kreno :-D otherside , ti, da vidimo ko ce jos :)
niko_niko_kao_ja

#2014 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

duboka_misao cestitam :)
Mminna

#2015 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mminna »

Cestitam novim trudnicama prvo...i ja sam evo pri kraju 38. sedmice,bila sam u bolnici u Zenici radi visokog pritiska 4 dana,pa evo jos uzimam terapiju.ja to nisam ozbiljno shvatala jer kazu,pritisak mora skociti pred kraj al eto poslase me u bolnicu,i bas su to tamo shvatili ozbiljno jer je kazu,opasno za bebu.tako da,drage moje,mjerite pritisak i ne shvatajte ga tako olahko kao ja.kod mene je rastao do 180/110,i varirao.neke su cak slali da leze tamo radi pritiska 150/90 :shock: et. tamo su mi vadili nalaze,vaginalni pregled,radili jednom ili 2 puta ctg dnevno,stalno mjerili pritisak,davali bljutavu i neslanu hranu,slusali bebu i jednom ultrazvuk obavili.drago mi je nekako sto odoh jer sam upoznala doktore,sestre,bolnicu i puunoo trudnica i vise se ne bojim da necu moci prepoznati prave trudove,taj sluzni cep,vodenjak,itd jer sam pokupila iz tudjih iskustava i vidjela sve to svojim ocima...osjecam se spremnije i znam kako sad ide ta procedura za porod.prestao je cak i strah iako smo po svu noc slusali zene kako se pripremaju,hodaju da bi se otvorile,odvode ih,poradjaju uz jedan-dva vriska i onda ubrzo plac bebe!nazalost,bilo je slucajeva i sa komplikacijama ali ja ostajem optimisticna pa sta god Bog da! :thumbup: . kad su me tek primili bila sam otvorena cak 2 prsta a i ctg je 2 puta pokazivao neke kontrakcije,al niko nije pridavao znacaj,niti su me vise vaginalno pregledali.rekli mi da mogu toliko biti otvorena cak 10 dana :) poslali me kuci cim se pritisak stabilizirao i sad cekam kod kuce da zaboli pa trk u bolnicu. Zapamtite samo da kad krenu kontrakcije,imate vremena,mozda cak i nekoliko sati do poroda,hodanje olaksava kao i lezanje na lijevom boku koje se inace preporucuje u 9. mjesecu.a ako pukne vodenjak, sto prije do porodilista! Sretno nam svima...! :thumbup:
beautyfool

#2016 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Visok pritisak je jako opasan u trudnoci i treba uvijek voditi racuna o tome i ko ima problema s tim treba voditi racuna o hrani koju konzumira i mjeriti sto cesce. Kod mene je nizak, tako da hB nisam imala problema ali znam zene sa visokim pritiskom koje su imale bas probleme.

Mminna sretno na porodu :)
mericak

#2017 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Ja sam na kliniku u prosloj trudnoci dovezena sa 160/110 pritiskom i lezala sam tamo 1,5mj.do poroda. Visok pritisak je jako opasan po dijete jer stisce se i materica oko djeteta cime se ometa normalan razvoj i pokreti djeteta te utice na njegovu motoriku i sto je najvaznije pritisnu se i krvni sudovi sto dovode do staze hranjivih materija i kisika. Ja sam isla na carski zbog pritiska. Nije to bas sala, mnoge trudnice to ne znaju. Sad mi se druga trudnoca automatski vodi pod rizicnom i mjerim sebi pritisak 3x dnevno obavezno!
Felidae

#2018 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

duboka_misao wrote:
Felidae wrote:
hvala zene drage :kiss: malom je sad tacno godina dana, hoda, jede sta stigne i mashala nije sto neki kazu tesko djete , od zuba , spavanja pa ostalo , ti si ga ono vidjela sa 6 mjeseci draga ...kako vrijeme prolazi
i ja jucer pokusavam skontati koliko mu je, ma nekih 8-9 mjeseci :-) :-) :-) a ne racunam ova 4 mjeseca kako sam se ja porodila :-)
da ti aBd i drugo bude tako nezahmetli :D
zbunjena2010

#2019 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zbunjena2010 »

Zanima me da li u Vojnoj bolnici imaju 3D ili 4D ultrazvuk? Isto tako me zanima da li su vama radili u trecem mjesecu ultrazvuk vaginalnom sondom? Meni jucer jedna poznanica kaze da je to kao "obavezno" u trecem mjesecu jer se samo na taj nacin mogu vidjeti anomalije ukoliko ih ne daj Boze ima kod bebe. :? Meni to nije radjeno, kad god odem rade mi normalni ultrazvuk, uglavnom mi je hvala Bogu trudnoca uredna do sada i u 28 sam nedjelji.
safran

#2020 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

U 12. sedmici se mjeri debljina nuhalnog nabora (što može ukazati na neke anomalije ploda) i tom prilikom se radi vaginalni ultrazvuk. U mom slučaju to je bio jedini vaginalni ultrazvučni pregled - trudnoće su bile uredne.
LaCici

#2021 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Meni je svaki pregled do kraja treceg mjeseca bio sa vaginalnom sondom, a nakon toga preko stomaka. Zadnji put kad je radjen sondom u 12. sedmici, izmjeren mi je i nuhalni nabor koji je obavezan. Sto se tice 4D UZV ja sam negdje procitala da oni imaju taj UZV ali meni ga nikad nisu radili. Cula sam da se to posebno mora traziti da se uradi, i valjda ga koriste uglavnom kod nekih komplikovanijih slucajeva. Ja nisam htjela da se raspitujem nego sam otisla privatno, tako da sam dobila i filmic.
zbunjena2010

#2022 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zbunjena2010 »

Doduse, meni je prvi pregled radnjen vaginalnom sondom u sestoj sedmici trudnoce. Tu je sve bilo o.k. hvala Bogu. Tako da vjerovatno zbog toga nije kasnije vise ni radnjeno. Jer doktor me od tada iskljucivo pregleda preko stomaka.

A @laCici koliko si platila taj UZ i gdje si ga radila?
LaCici

#2023 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Poliklinika Sunce 100 KM, dobijes film na CD-u. To je i najjeftinije sto sam uspjela naci, kod ostalih je 150-200 KM.
maajaa

#2024 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maajaa »

mericak wrote:Ima li ko kakvo iskustvo sa amniocentezom na GAK-u?
imam ja, radila sam amnio krajem januara.
ako ti mogu pomoci nekako, pitaj :)
mericak

#2025 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

treba mi samo malo utjehe da pobacaji kao posljedica iste nisu cesti, jos bolje, slazi me da se ni ne desavaju :sad:
Post Reply