Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
broi01

#2001 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Ako govorite o Erminu ja stim covjekom imam dobro iskustvo i super cijene su mu bile
mobsterc

#2002 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

Moze i meni broj na pm od tih dijagnosticara? :D
Bakir1

#2003 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

broi ja sam cuo a nisam licno dozivio, posto ne treba rekla kazala zvati cu i njega, individualno iskustvo je veoma veoma zafrkano.
celo ide na pp broj teflona
iceman ze

#2004 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Bio sam kod Zeljke u Doglodima na dijagnostici, uzeo 30 KM za 5 min., obrisao greske, bez objasnjenja ikakvih? Po njemu sve uredu...... :roll: .

Poslije toga otisao kod Ajdina u Zenici, ima Bosch dijagnostiku za JEEPA, ispisao mi sve greske sa detaljnim objasnjenjima. :thumbup:
iceman ze

#2005 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

broi01 wrote:Ako govorite o Erminu ja stim covjekom imam dobro iskustvo i super cijene su mu bile
Ko kada si pola auta kupio kod njega.... :D Od sada preko tebe idem! :-)
Bakir1

#2006 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

iskustva su razna, sinoc je za 5 sekundi na 2,5 VM-u sluhom i iskustvom utvrdio kvar, dragan doduse ali eto ja toliko znam
sorcerer

#2007 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

prevario ga je sluh ipak sam ja bio u pravu :D
klixo

#2008 Re: Terenci i mehanika

Post by klixo »

VEC DRUGI PUT PITAM , za one koji nisu procitali prvi put .

Zna li tko gdje mogu kupiti metalnu zastitu za rezervni tocak , u pitanju je Landcruiser predzadnji !!! ???
Bakir1

#2009 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

sorcerer wrote:prevario ga je sluh ipak sam ja bio u pravu :D
bez alata nema zanata, eto ti prenesi iz prve ruke dijagnosticiranje i sve ostalo
broi01

#2010 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

iceman ze wrote: Poslije toga otisao kod Ajdina u Zenici, ima Bosch dijagnostiku za JEEPA, ispisao mi sve greske sa detaljnim objasnjenjima. :thumbup:
Ovo potpisujem i preporucujem Ajdina
Meni je reko koje mi sijalice ne rade kad se alarm palio, sta mi je tacno uzrok i sto racunar iskljucuje lambda sondu
i sve to na ESI BOSCH
preludezalude

#2011 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

nesabass wrote:
preludezalude wrote:
nesabass wrote:@broi01 .....hvala puno na dobrodoslici,da,procitao sam kompletno sve samo sam mozda pogresno napisao misleci da ce te vi kao iskusni videti nesto sto ja ne vidim na prvi pogled....TNG je je skraceno tecni naftni gas mislim da nije napisao na svoju ruku vec da je tako u opcijama kada se daje u oglas.Da,menjam za alfu romeo 166 ali ne da je se resim jer je zaista u pristojnom stanju vec SAMO JEEP :)))....
Ti radis posao sto sam ja uradio prije 20-ak dana. Ja dao alfu 166 za granda.
Pa jel ti nedostaje Alfa....da se menjamo :lol: :lol: :lol: ....reci mi ali sad ozbiljno,da li si se pokajao zbog tog poteza,ja sam danas prvi put u zivotu seo u jeep i prosto je prelep osecaj.
Slusaj, rano je jos reci da li sam se pokajao, ali mi nedostaju neke stvari koje mi je alfa pruzala. Kod mene je alfa bila u super, super stanju. Odrzavao sam je kao da ce biti kod mene sto godina, mrzim kad cujem neke cudne zvukove i jednostavno imam opsesiju da uvijek imam dobro ulje i nove filtere. Porediti ova dva vozila nekako ne ide. Totalno dva razlicita svijeta. Sto se tice jeepa jedina mana je sto je bucan motor. Ogromna razlika u odnosu na alfu je ta sto je jeep jako nestabilan. Ja sam treci dan voznje zamalo zalijepio. Stisnuo gas i slalom izmedju auta, kad me je zadnji kraj poceo nosati, skripa guma, jedva sam se odrzao na cesti. Znaci, oprezno sa naglim mijenjanjem pravca kretanja. I razlika je sto stalno te izbacuje iz sjedista u krivinama, u odnosu na alfu. Inace jeep, kad sjednes u njega odmah skontas da je to nesto posebno, udobna sjedista, sve nadohvat ruke. Nevjerovatno je startan, nisam ga mogao natjerati da imalo baci skripu, znaci grabi odmah silovito i maximalno. Znaci, kad sve saberem, grand je super vozilica, ali nije jurilica kao sto je to bila alfa. Malo ce ti biti neobicno poslije alfe sto je grand malo bucniji i sto malo vise ljulja. Za mene su to jedine dvije mane, ako se tako moze reci. Ovo sto je nestabilan ne smatram manom jer ipak je to terenac, a ja navikao na stabilnost alfe. I ako ove zime padne snijeg, to ce biti jos jedan ogroman plus za granda u odnosu na alfu koja se bas i nije pokazala dobro na snijegu prosle zime.
nesabass

#2012 Re: Terenci i mehanika

Post by nesabass »

Upravo tako sam i mislio da ce biti,i to vecinom sto sam procitao od vas iskusnijih ali nazalost jos nisam nasao jeep ni priblizno u dobrom stanju....cini mi se da ce potrajati ali definitivno je poseban osecaj kada se provoza kao i alfa ali na neki drugi nacin,sa nekim drugim kvalitetima.
preludezalude

#2013 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

nesabass wrote:Upravo tako sam i mislio da ce biti,i to vecinom sto sam procitao od vas iskusnijih ali nazalost jos nisam nasao jeep ni priblizno u dobrom stanju....cini mi se da ce potrajati ali definitivno je poseban osecaj kada se provoza kao i alfa ali na neki drugi nacin,sa nekim drugim kvalitetima.
Samo polako, nemoj se zaletiti pa kupiti jeep-a u losem stanju. Ja sam imao dosta ponuda ali sam se odlucio za ovoga tek nakon 6 mjeseci. Cuo sam da u Valjevu moze se nabaviti polovnih dijelova za granda, sta god ti padne na pamet, a nije skupo. Raspitaj se.
Ja inace nemam, moze se reci, nikakvog iskustva jos, ali sam u identicnoj poziciji u kojoj ces vjerovatno biti i ti pa ti mogu reci sta da ocekujes.
broi01

#2014 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

@kreso kakvi su simptomi kad ova sajla nije u funkciji?

Image
free image hosting

To je meni puko prije mjesec dana i to pred garazom, tako da sam je odma i zalijepio, nakon nekog vremena kad sam isao na teren auto mi se pocelo cudno ponasat, ja sam mislio da je mjenjac u pitanju, nije ubacivo kako trebe bjezali su obrtaji. Nisam stajo dok nisam stigogdje sam trebo, stao na ravno podigo haubu da izmjerim ulje kad ono opet plastika pukla, neki mjestanin mi je dao ljepilo, ponovo zaljepim i nisam imo vise problema sa proklizavanjem gasa.
Prekjuce skinem poklopac od ( termostata pusto mi vodu ispod ), pa kad sam skino taj poklopac skinem i pumpu izrezem dihtunge stavim one mase za brtvljenej i sve spakujem, ostalo mi samo za sutra kad krenem da ga ugrijem i da donaspem vode... I naravno dok sam ga grijo dodavo sam gas rukom i opet ona plastika ostala u ruci zureci se, svezem samo zicom tako da sam juce citav dan imao problema.
Sinoc zalijpio dvokomponentnim ljepilom sad je ko kamen, misleci da sam se se rijesio problema danas kreno opet na teren ali su mi ostali oni isti simptomi od juce i sad se pitam jesam li mogo nesto poremetit sto sam jucer vozio fakticki bez tog gasa ili se jos nesto poremetilo?
kreso_atac

#2015 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

To je kickdown sajla koja se spaja na leptir gasa paralelno gas sajli. Sluzi za lakse "pogadjanje" brzine i opcenito kod downshifta, kad treba prebacit u nizu brzinu, najcesce ces bez nje osjetit problem kad ides trecom uzbrdo pa treba vratiti u nizu, mjenjac ce proklizavati i nece moci prebacit u nizu. Cesto mozes vidit obrtomjer kako skace kad pokusava prebaciti. Dugotrajnija voznja u tom stanju vodi izgaranju lamela i ulja, a dalje sta sve ne. Kupi sajlu, ona od leptira gasa vodi do kucista mjenjaca, nije problem zamijeniti ju. Ako i sa ispravnom sajlom imas te probleme, vrlo je vjerojatno da su lamelice prednjeg banda stradale. Inace, taj prednji snop se moze i treba podesavati s vremena na vrijeme, ukoliko nisu potrosene lamele, onda i nema neke funkcije podesavanje
mobsterc

#2016 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

Kreso, kako ide zamjena lemela, je li previse komplikovano?
broi01

#2017 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Prvi dan sam preso nekih 50-ak km i taj dan mi je proklizo 4x da ga nisam uspio preverit da fino ubaci. Jucer nije ni jednom, jedino kad se smire obrtaji onda skace svakih 10 sec jedno 200obrtaja i spada. Da li se tako mogu laleme spalit?
Sto se tice plastike nju sam stvarno pismeno ulijepio izgleda bolje nego nova, i jedino mi pada na pamet da skinem od icemana pa da probam sa njegovom pije kupovine druge.
Stimanje bandova sam procito bar 3x i opet ne znam da li bi se smio upustit u to, a i ne znam nikog ko bi mi mogo posudit moment kljuc.
S ovim autom nikako ne mogu sastavit sedam dana bez nekih problema, ako ih i nema sam ih sebi napravim :cry: :-)
kreso_atac

#2018 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

u mjestu skaču okretaji ili prilikom prebacivanja/vožnje? kakav je miris i boja ulja?
broi01

#2019 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Skacu uvjek
Ali tek si mi sad otvorio oci, jer sam skido hladnjak i ispiro i njega. Ono jedno crijevo je bilo objeseno a auto ngeto naprijed i izislo mi je mozda litar mozda i vise ulja a da ja to nisam vidio. Samo sto sam ja konto da je to ulje od motora. Evo sad iziso iz kanala i vidim da ta crijeva vode na mjenjac, u mjenjacu ima ulja ali samo na dnu sipke 1mm u stanju mirovanja.
kreso_atac

#2020 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Provjeri boju ulja i dospi koliko fali, i provjeri kakvo je stanje onda. Jako opasno je voziti i grijati ga sa nedovoljno ulja unutra. Ako si ubijeđen da kickdown sajla radi dobro, skini je pa vidi hoće li biti značajne razlike u vožnji.
broi01

#2021 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Ma fali ulja kreso to je sigurno..
Jer sam ja dvije majice natopio dok sam pokupio sve ono sto je iscurilo. Jedino mi je sad problem gdje kupit ulje. Pa kad to rijesim onda cu vidjet hoce li bit sve uredu
BISCANIN2

#2022 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Ima sada u zg shop samo chrisler i usa dijelovi reklamiraju i atf 4+ ulje ja sam im vec poslao poruku pa cekam odgovor.A sutra cu ih zvati telefonom pa cut i javiti za ulje ,mozda je bolje da se umiris malo dok ulje ne rijesis,skupo bi se bilo igri sa tim ,ako ga nabavim ici cu za travnik ovih dana pa se mozemo tamo naci .
preludezalude

#2023 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Ja danas svracao u Motorex da vidim sta imaju od ATF+4 ulja. Imaju neko ulje (moram priznati da nisam cuo ranije za to ulje) i u njihovom katalogu pise da je ATF+3/+4. Litar je 35KM.
broi01

#2024 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Zvao ja MOTORAGENT dadose mi Draganov broj da pitam njega ima li on ulja, tako da mi je on rekao da CASTROL dextron4 mijenja atf+4 i castrol dextron3 transmax
Sandor na grbavici drzi to ulje aili ima samo ovo transmax 18km litra.
Eto sad treba samo sacekat kresino misljenje ili potvrdu

edit:
narucio sam dolazi u subotu
http://www.ebay.de/itm/Getriebeol-Mopar ... 075wt_1162
kreso_atac

#2025 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Dexron NE ODGOVARA. Pored toga što pjeni, i za početak zariba pumpa ulja, a dalje postepeno i ostalo, ni hemijski sastav ne odgovara ATF+3 ili +4.
Post Reply