Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post Reply
palermo

#2001 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by palermo »

ultima_palabra wrote:Dobro, ali su "elite" stvorile društvo po svojoj mjeri, uštrojile ili kupile intelektualce za sitne pare, ili jednostavno napravile okruženje u kojima će takvi otići trbuhom za kruhom. I sad je kao problem što ih nema ko savjetovati? Ta priča je totalna zamjena teza.

Bakir je u potpunosti poklopio društveno-političku scenu, frajeru je najveća opozicija Šemso Mehmedović iz vlastite stranke. Potpunu kontrolu ima i ne može se sad loptica prebaciti na narod.
Ma nije zamjena teza, jebem mu miša, i ti potvrđuješ upravo što sam ja sada napisao. I ne govorim o savjetovanju, nego o pritisku......ali pritisku koji nije omeđen partijskim interesima. Mi moramo izaći iz partiokratije, a ne samo i iznova tražiti da se jedna partiokratija zamijeni drugom

By the way, ne može se intelektualac kupiti za sitne pare, ako može onda mu već ta činjenica oduzima atribut intelektualca.
palermo

#2002 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by palermo »

JoseMujica wrote:

de ba palermo....iskluči se sa aparata i uključi mozak, aki nisi dehidriro brez MMF-a

ćuj narod dobio :-) nije dobio nego ih je stvorio i održava ih sve ove najteže godine..... ova kamarila če vladati sve dok ima kloceva koji glasaju za njih
jes da je danas u hercegovini vruće, ali iskusan sam ja u tome, ne dam da dehidriram :D

Ma priče o tome da je narod glup (osim nas par pojedinaca) su mi ...ček da nađem pravi izraz.....ja, glupe...tako nekako
hizo ramidovic

#2003 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by hizo ramidovic »

ebazbi volijo vidit face ovi dusmana kad budne bake lupijo sakom osto i rekne dosta hocetel itad govorit daje mlakonja ne sposoban ida nema muda nece te jerbocetese zavuc urupu ostraha
ultima_palabra

#2004 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by ultima_palabra »

palermo wrote:
ultima_palabra wrote:Dobro, ali su "elite" stvorile društvo po svojoj mjeri, uštrojile ili kupile intelektualce za sitne pare, ili jednostavno napravile okruženje u kojima će takvi otići trbuhom za kruhom. I sad je kao problem što ih nema ko savjetovati? Ta priča je totalna zamjena teza.

Bakir je u potpunosti poklopio društveno-političku scenu, frajeru je najveća opozicija Šemso Mehmedović iz vlastite stranke. Potpunu kontrolu ima i ne može se sad loptica prebaciti na narod.
Ma nije zamjena teza, jebem mu miša, i ti potvrđuješ upravo što sam ja sada napisao. I ne govorim o savjetovanju, nego o pritisku......ali pritisku koji nije omeđen partijskim interesima. Mi moramo izaći iz partiokratije, a ne samo i iznova tražiti da se jedna partiokratija zamijeni drugom

By the way, ne može se intelektualac kupiti za sitne pare, ako može onda mu već ta činjenica oduzima atribut intelektualca.
Pa jel dvije decenije stvarano okruženje u kojem se bez stranke ne može ni u WC, pogotovo ako si iz te neke FPN branše (da ne govorim sad koliko je obrazovanje srozano, opet od tih "elita") odakle bi trebalo da dolaze nezavisni intelektualci koji promišljaju političku situaciju. Onda oni klepe ušima i učlane se u stranku ili odu vani.

Ljudi djeluju po obrascima zacrtanim 1990. gdje su državni interesi nešto što se upotrebljava u izbornoj kampanji i zaboravi kad se zauzmu ministarstva i nadzorni odbori. Taj obrazac je napravila i usavršila SDA.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2005 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by JoseMujica »

palermo wrote:
JoseMujica wrote:

de ba palermo....iskluči se sa aparata i uključi mozak, aki nisi dehidriro brez MMF-a

ćuj narod dobio :-) nije dobio nego ih je stvorio i održava ih sve ove najteže godine..... ova kamarila če vladati sve dok ima kloceva koji glasaju za njih
jes da je danas u hercegovini vruće, ali iskusan sam ja u tome, ne dam da dehidriram :D

Ma priče o tome da je narod glup (osim nas par pojedinaca) su mi ...ček da nađem pravi izraz.....ja, glupe...tako nekako
glupe ja ne glupe u stvarnosti političari pričaju narodu što želi da čuje i bave se onim čime narod želi da se bave...kad krenu mimo želja naroda gube izbore.

za sve ostalo smo u prosjeku površni,neobrazovani a pušemo se ko da smo na Mars sletiti :roll:
statixx

#2006 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by statixx »

A da popustimo malo, brzo ce se sve zaboraviti, nije ovo nikakva tragedija. Nagledali smo se kafanske drzave kroz sve ove godine :D , tako je kada na snazi imas konsocijacijsku demokratiju. Prvo se dogovori, a onda krene sa institucionalizacijom dogovora. Bakira je u sustini kostala njegova nedosljednost u pregovaranju (sa Dodikom jedno, a Covicem drugo), po zlu bas u kafani.

Al ga Mijovic ocrni...
Sa ovakvim liderom, SDA nema šta da traži u bici sa vukovima i političkim liscima iz RS i Herceg-Bosne. Kukavna je i sudbina Bošnjaka, koji su jedina nacionalna zajednica u BiH koja se iz petnih žila upinje da ostanemo jedinstvena država. Koliko god se iz tih ljudi izmuze mlijeka, sve to Bakir nogetne i prospe.
Pripominjem se, ovim povodom, izjave koju sam u programu TV Hayat izrekao u noći Bakirovog drugog izbora u Predsjedništvo BiH. Rekao sam tada da je “sramota za Bošnjake da ih predstavlja čovjek kakav je Bakir Izetbegović”. Mnogi su mi to neoprostivo zamjerili, s njim na čelu. Valjda su kontali da ga mrzim, a ne da hladno i analitički objektivno procjenjujem sposobnosti čovjeka kojem je povjerena jedna tako važna državna funkcija. I kojeg, još dok smo kao balavci drugovali, poznajem već 45 godina.
Uostalom, od jagme za vlast sina je, za života, i otac pokušavao da odvrati. Eno u novinama 15 godina stare izjave Alije Izetbegovića, koji je sinu u amanet javno ostavio da se kloni politike. Mislim da mu je pri tome na umu bilo samo jedno: vidio je da sin za to nema nimalo dara.
A ko će bolje znati svoje dijete od njegovog roditelja!
http://mijovic.net/2016/08/krivi-covjek-pravom-mjestu/
tandmand

#2007 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by tandmand »

Najgore od svega što se B.I. koji je pri formiranju vlasti ispunio svaku Čovićevu želju, ovakav mlak i nepoduzetan u međuetničkoj politici, sada predstavlja kao Milošević dejtonske BiH.
Može li se s Bakirom Izetbegovićem graditi BiH?

Bakir Izetbegović danas po prvi put otkad je preuzeo vodstvo SDA nakon smrti Sulejmana Tihića ima lagodnu političku poziciju. Nema protivnika na bošnjačkoj političkoj sceni; bošnjački ultraunitaristi (SDP, DF...) su u rasulu, SBB je na koljenima nakon što je Fahrudina Radončić završio prvo u pritvoru a sada na kontroliranoj slobodi, ultradesnica (BPS ) nikada nije ni ugrožavala pozicije SDA.

Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

K tomu, Izetbegović je pod kontrolu stavio i unutarstranačke struje. Skupina ''odmetnutih'' SDA-ovaca (Salko Sokolović, Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Sadik Ahmetović) je uspješno marginalizirana. Čak je pod kontrolu stavio i većinu relevantnih medija u Sarajevu. Uključujući i Avaz.

Ništa, dakle, Izetbegovića ne spriječava da s partnerima iz druga dva naroda napravi ključne iskorake u političkom razvoju BiH, poput izmjena Izbornoga zakona (uključujući i Mostar), reformiranja birokratskog aparata BiH i javnog rtv servisa. No, on to ne čini, iako mu je potpuno jasno da BiH ne može napredovati u bilo kojem pogledu dok god ima postojeći politički sistem kao generatora kontinuiranih političkih i svakih drugih kriza. Nema razvoja ekonomije bez političke stabilnost!

Izetbegović u svojim izjava pokazuje kako su mu problemi Bosne i Hercegovine jasni, ali njegova djela u kontinuitetu govore kako neprestano pleše na granici rješavanja problema i njihova podgrijavanja.

Sjetimo se samo na koji je način formirano Vijeće ministara nakon posljednjih izbora. Iako je Dodikov SNSD imao entitetsku većinu u RS, Izetbegović je odabrao kako će Bošnjaci koalirati sa Savezom za promjene. Istovremeno, u vlast je uvukao i anarhiste iz DF-a Željka Komšića.

I tada, kao i sada u slučaju sporazuma o mehanizmu koordinacije koji je postigao s Dodikom, Izetbegović je sve učinio polutajno – preciznije, bez znanja svojih ''partnera'' s hrvatske strane. Svaki dogovor u BiH koji dvojica postižu bez prisustva trećih s razlogom izaziva sumnjičavost.

K tomu, priča o mehanizmu koordinacije ne traje od jučer, nego je stara više godina. Od samoga početka hrvatska strana insistira na ravnopravnom položaju županija u mehanizmu koordinacije jer su županije jedina razina vlasti na kojoj se Hrvate u praksi ne preglasava. Izetbegović je to do sada i javno prepoznavao, no onda je odjednom s Dodikom napravljen dogovor koji poziciju županija u mehanizmu koordinacije dovodi u pitanje.

Iz Izetbegovićevih djela razvidno je kako lider SDA igra zamršenu igru iscrpljivanja prvenstveno Hrvata u FBiH. Ne pristajanjem na bilo koje rješenje koje jamči Hrvatima prava konstitutivnog naroda Izetbegović s jedne strane Hrvate iscrpljuje, dok istovremeno urušava vjerodostojnost hrvatske politike koja samostalno ne može mijenjati bilo kakva ustavna rješenja.

Za izmjene izbornoga zakona, reformu javnog rtv servisa i brojna druga pitanja potrebna je suglasnost SDA. No, sudeći prema Izetbegovićevim dosadašnjim djelima – to se jednostavno neće dogoditi.

Čini se kako je njegova strategija zapravo vrlo jednostavna i naslijeđena od prethodnih predsjednika SDA: na verbalnoj razini priznati sve objektivne probleme i biti kooperativan, ali u praksi činiti sve da se taj problem ne riješi.

Primjerice, Izetbegović je više puta priznao da Željko Komšić nije u Predsjedništvo BiH došao kao izraz političke volje Hrvata nego Bošnjaka. No, u pokušajima izmjene izbornoga zakona koji je to omogućio, nije bio spreman pristati na ona rješenja koja Hrvatima jamče mogućnost izbora političkih predstavnika. Njegovo je rješenje bilo ono koje Hrvatima ''gotovo sigurno omogućava izbor svojih političkih predstavnika“. To je naravno Hrvatima neprihvatljivo. Izetbegović to zna, te nakon svakog političkog debakla krene kriviti ''drugu“ stranu.

No, Bošnjačka politika je takva otkad postoji - i tijekom rata Hrvati su bili pristajali na sve i jedan mirovni plan, dok su Bošnjaci i Srbi na neke pristajali, neke odbijali, a neke su čak odbijali iako su ih bili potpisali.

I što smo danas dobili? Srbi imaju RS, Bošnjaci imaju FBiH, a Hrvati putovnice.

Izetbegović se pokazao kao nepouzdan politčki partner i samo još više naglasio potrebu teritorijalne samoorganizacije Hrvata. Pošto se gotovo nemoguće dogovoriti oko bilo čega pa i izborne jedinice, Hrvatima je samoorganizacija zapravo nužna.

Bošnjaci i Srbi mogu nastaviti s dosadašnjim nadmudrivanjem i iscrpljivanjem i sljedećih 20 godina. No, Hrvati ne mogu. I to Izetbegović jako dobro zna.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2008 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by pici »

ta ce Ridji, trezHor mu je plafon, nit kakvog plana nit kakve agende, samo spominju i presipaju iz sHuplje u prazno, najveci domet im je onaj robovlasnicki ZOR i to je to, ostalo postavljaj svoje direktore, ministre i fEmiliju ubaci na radna mjesta i to je to, isto sestrinska stranka u hRvata HDZ KladiJonicari...
155_mm

#2009 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by 155_mm »

Izetbegović se pokazao kao nepouzdan politčki partner i samo još više naglasio potrebu teritorijalne samoorganizacije Hrvata. Pošto se gotovo nemoguće dogovoriti oko bilo čega pa i izborne jedinice, Hrvatima je samoorganizacija zapravo nužna.
voda u loncu je sve toplija a zaba samo gledi iz lonca i ne pomjera se.
tandmand

#2010 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by tandmand »

155_mm wrote:
Žaba smatra, ako se pomjeri i vodu zatalasa, da će ona biti još vruća.
Drvosjeca iz Dejcica

#2011 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

tandmand wrote:
155_mm wrote:
I što smo danas dobili? Srbi imaju RS, Bošnjaci imaju FBiH, a Hrvati putovnice.
Istina je da Srbi imaju RS, istina je i to da Hrvati imaju putovnice HR ali je daleko od istine da Bošnjaci imaju F.BiH. Mislim da za ovu poluistinu treba kriviti politiku HDZ-a a ne Bakira.
tandmand

#2012 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by tandmand »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Istina je da Srbi imaju RS, istina je i to da Hrvati imaju putovnice HR ali je daleko od istine da Bošnjaci imaju F.BiH. Mislim da za ovu poluistinu treba kriviti politiku HDZ-a a ne Bakira.
HDZu je bitno da se što više trubi o ugroženosti hrvatskog korpusa a da se istovremeno od Bakira uzme sve što se može uzeti u nizu ustupaka a sve to u cilju "očuvanja BiH i njenog evropskog puta".
155_mm

#2013 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by 155_mm »

tandmand wrote:
155_mm wrote:
odlican opis bosnjacke politike zadnjih 20 godina.
:thumbup:

sad pored najave povlacenja svog potpisa sa dejtona srpske strane referendumom imamo i najavu istog sa hrvatske strane. vjerovatno je sve sinhronizirano. a razlog za obadvije strane je bake i njegova politika.
:lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#2014 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

155_mm wrote: odlican opis bosnjacke politike zadnjih 20 godina.

sad pored najave povlacenja svog potpisa sa dejtona srpske strane referendumom imamo i najavu istog sa hrvatske strane. vjerovatno je sve sinhronizirano. a razlog za obadvije strane je bake i njegova politika.
Dok nije bilo Bakira krivac je bio Siladžić, prije njega SDP i Lagumdžija, još prije njega Bičakčić. Ko god bio i došao te politike će imati za cilj rastakanje BiH tako da je pomalo degutantno i naivno vjerovati da eto tobože zbog Bakira i njegove politike ove dvije politike u BiH rade to što rade. :oops: Da nije Bakira Dodik i Čović bi bili za Republiku BiH. :mrgreen: :lol:
JoseMujica

#2015 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by JoseMujica »

Image

Svi smo mi Esso a.s. :!:
Adriatic

#2016 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by Adriatic »

Bakir je uvijek želio što i Dodik i Ćović.
Samo čeka da oni odrade posao a da on kaže "eto dva naroda ne žele BiH, pa moramo onda i mi svojim putem"
Isto kao i babo mu 1993.g.
JoseMujica

#2017 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by JoseMujica »

hinjski, nako ko što je Meša u tvrđavi opisao
Tomahawk11
Globalni moderator

#2018 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by Tomahawk11 »

Adriatic wrote:Bakir je uvijek želio što i Dodik i Ćović.
Samo čeka da oni odrade posao a da on kaže "eto dva naroda ne žele BiH, pa moramo onda i mi svojim putem"
Isto kao i babo mu 1993.g.
Politicka braca :thumbup:

Image

Da nam je kakav lav da im dohaka.
155_mm

#2019 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by 155_mm »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Dok nije bilo Bakira krivac je bio Siladžić, prije njega SDP i Lagumdžija, još prije njega Bičakčić. Ko god bio i došao te politike će imati za cilj rastakanje BiH tako da je pomalo degutantno i naivno vjerovati da eto tobože zbog Bakira i njegove politike ove dvije politike u BiH rade to što rade. :oops: Da nije Bakira Dodik i Čović bi bili za Republiku BiH. :mrgreen: :lol:
to da li je bakir narodu ne valja tek ce se vidjeti sad na izborima. steta sto nisu drzavni da se jos bolje vidi. vjerujes li da ce SDA biti gubitnik? silajdzic je igubio jer je prestao biti miljenik MZ. jer jadni bosnjo vise voli da MZ za njega misli ko je dobar politicar za njega. i to slijepo vjerovanje MZ je i baketa dovela u ovo sranje. a hare se je upravo ponasao suprotno od baketa.

srpska i hrvatska politika u bosni je konstantna jos od sporazuma cvetkovic-macek i tu se nikad nista nece promjeniti. do sudnjega dana se nece smiriti dok ne otkinu bar jedan grumen ili kamen zemlje bosanske. pa zar se ovo jos mora nekom objasnjavati?!
:-) :-) :-)
daddy-kool

#2020 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by daddy-kool »

155_mm wrote: do sudnjega dana se nece smiriti dok ne otkinu bar jedan grumen ili kamen zemlje bosanske.
Neće oni otkinuti ništa od zemlje bosanske. Od sad pa nadalje i ubuduće.
(Hercegovinu i RS vodimo odvojeno)

Čudi me da se za ovo niko nije zakačio, po meni neuporedivo gora izjava od Dodikove prevare i Čovićevog zatezanja.
On (B.I.) je rekao da će pravna država funkcionisati i na teritoriji Bosne, kao i na teritoriji Hercegovine i Republike Srpske.
Drvosjeca iz Dejcica

#2021 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

155_mm wrote:

to da li je bakir narodu ne valja tek ce se vidjeti sad na izborima. steta sto nisu drzavni da se jos bolje vidi. vjerujes li da ce SDA biti gubitnik? silajdzic je igubio jer je prestao biti miljenik MZ. jer jadni bosnjo vise voli da MZ za njega misli ko je dobar politicar za njega. i to slijepo vjerovanje MZ je i baketa dovela u ovo sranje. a hare se je upravo ponasao suprotno od baketa.

srpska i hrvatska politika u bosni je konstantna jos od sporazuma cvetkovic-macek i tu se nikad nista nece promjeniti. do sudnjega dana se nece smiriti dok ne otkinu bar jedan grumen ili kamen zemlje bosanske. pa zar se ovo jos mora nekom objasnjavati?!
:-) :-) :-)
Ne narodu već srpskoj politici u BiH, fulaš poentu skroz. :roll: Zbog ovog boldiranog ti se i ibretim da se cerekaš i konstatuješ u maniru tih politika o kojima govoriš da je eto Bakir kriv za takve politike Srba i Hrvata u BiH.

Ja sam svoje o Bakiru i ljudima oko njega rekao davno da su minder efendije te da efendije nikada nisu znale voditi državu. :oops:
155_mm

#2022 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by 155_mm »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ne narodu već srpskoj politici u BiH, fulaš poentu skroz. :roll: Zbog ovog boldiranog ti se i ibretim da se cerekaš i konstatuješ u maniru tih politika o kojima govoriš da je eto Bakir kriv za takve politike Srba i Hrvata u BiH.

Ja sam svoje o Bakiru i ljudima oko njega rekao davno da su minder efendije te da efendije nikada nisu znale voditi državu. :oops:
a ti me optuzujes da ja krivim bakira za politiku koja je nastala kad bakir ni u jajima nije bio. :-) prisaberi se bolan.

krivica bakira i SDA su manevarski prostori koji se daju tim politikama. u velikom broju bezpotrebno. u novonastaloj geostrateskoj situaciji kada je erdogan prestao biti saveznik zapada. za bosnjake ( za bakira i SDA mozda ne) bi bilo najbolje da bakir da ostavku iz zdravstvenih razloga. a da na njegovo mjesto dodje neki nacionalisticki bosnjo.

p.s. koji bi na primjer bio spreman traziti da se i bogumilsvto prizna kao religija u BiH. :D
Drvosjeca iz Dejcica

#2023 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

155_mm wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ne narodu već srpskoj politici u BiH, fulaš poentu skroz. :roll: Zbog ovog boldiranog ti se i ibretim da se cerekaš i konstatuješ u maniru tih politika o kojima govoriš da je eto Bakir kriv za takve politike Srba i Hrvata u BiH.

a ti me optuzujes da ja krivim bakira za politiku koja je nastala kad bakir ni u jajima nije bio. :-) prisaberi se bolan.

krivica bakira i SDA su manevarski prostori koji se daju tim politikama. u velikom broju bezpotrebno. u novonastaloj geostrateskoj situaciji kada je erdogan prestao biti saveznik zapada. za bosnjake ( za bakira i SDA mozda ne) bi bilo najbolje da bakir da ostavku iz zdravstvenih razloga. a da na njegovo mjesto dodje neki nacionalisticki bosnjo.

p.s. koji bi na primjer bio spreman traziti da se i bogumilsvto prizna kao religija u BiH. :D
Tako si napisao, nisam ja. :cry:
155_mm wrote:sad pored najave povlacenja svog potpisa sa dejtona srpske strane referendumom imamo i najavu istog sa hrvatske strane. vjerovatno je sve sinhronizirano. a razlog za obadvije strane je bake i njegova politika.
Fudo387

#2024 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by Fudo387 »

Koliko god on izgledao mutavo u svijetlu ovih zadnjih desavanja, realnom posmatracu ovo je potpuno razumljiv ishod.
Cinovnik MMF-a je dobio nalog da napravi transakciju sa zemljom treceg svijeta, pri cemu je na raspologanje dobio efektivne
mehanizme da to sprovede u djelo. Gospodo, imate opciju da potpisete ovo sranje, or else. Zarad predstave za nesrecnike koje
ste zapali da ih vodite u "svijetlu" buducnost imate malo prostora da blebetate gluposti okolo.
Pojeli ste rucak, popili himber i haj'te sad kucama.
155_mm

#2025 Re: Bakir Izetbegovic Predsjednik

Post by 155_mm »

Tako si napisao, nisam ja. :cry:
155_mm wrote:sad pored najave povlacenja svog potpisa sa dejtona srpske strane referendumom imamo i najavu istog sa hrvatske strane. vjerovatno je sve sinhronizirano. a razlog za obadvije strane je bake i njegova politika.
sad vidim tvoju gresku. ti si skonto da ja tvrdim da je bake razlog a ne da te politike to tvrde.
moja greska. nisam se dovoljno jasno izrazio. izvinjavam se.
Post Reply