CARINA U BiH
Moderator: anex
-
aaa111
#2002 Re: CARINA U BiH
stize li ikome ista? sa stranice mi kazu da je isporuceno (iz velike britanije poslano), ali nista ne stize, poruceno i prije praznika i prije magle, ali ovi u posti kazu tek poslije nove godine isporuka iz ne znam ni ja kog razloga, vjerovatno im se ne radi, a niko im ne moze nista:S savjet bilo ko, posto mi treba do sutra, bila u posti, ili ne znaju ili se prave budale?
-
Gamez
#2003 Re: CARINA U BiH
Nisi jedini, i ja sam narucio neke stvari iz UK prije ovih praznika a jos nije doslo.aaa111 wrote:stize li ikome ista? sa stranice mi kazu da je isporuceno (iz velike britanije poslano), ali nista ne stize, poruceno i prije praznika i prije magle, ali ovi u posti kazu tek poslije nove godine isporuka iz ne znam ni ja kog razloga, vjerovatno im se ne radi, a niko im ne moze nista:S savjet bilo ko, posto mi treba do sutra, bila u posti, ili ne znaju ili se prave budale?
-
Dady
#2004 Re: Odg: CARINA U BiH
Meni stiglo za dvije sedmice, bez TN.aaa111 wrote:stize li ikome ista? sa stranice mi kazu da je isporuceno (iz velike britanije poslano), ali nista ne stize, poruceno i prije praznika i prije magle, ali ovi u posti kazu tek poslije nove godine isporuka iz ne znam ni ja kog razloga, vjerovatno im se ne radi, a niko im ne moze nista:S savjet bilo ko, posto mi treba do sutra, bila u posti, ili ne znaju ili se prave budale?
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
-
BJB
#2005 Re: CARINA U BiH
Meni je svasta odaslano, ali jos nista ne stize.. Jedna djevojka koja radi u posti se izlanula da nisu radili iz nekog razloga..
I sad ce mi se sve sastati na carini, pa ce me odrati k'o budalu..Ovo je skroz nefer.
I sad ce mi se sve sastati na carini, pa ce me odrati k'o budalu..Ovo je skroz nefer.
- Kofer
#2006 Re: CARINA U BiH
Odbij pošiljku i carinjenje,nek mu se vrati pošiljka ako misliš da nije pošteno i da će te ocariniti.BJB wrote:Meni je svasta odaslano, ali jos nista ne stize.. Jedna djevojka koja radi u posti se izlanula da nisu radili iz nekog razloga..
-
BJB
#2007 Re: CARINA U BiH
Pa nije ni do mene, ni do onih koji su mi poslali pakete..Problem je to sto carina pauzira, odu na odmor ili sta vec, svi moji paketi se nadju kod njih i ocarine ih uredno..A da su ih primali i proslijedjivali onako kako su im pristizali, ja ne bih platila nista osim one 3,5KM..
Ako vratim posiljku, opet sam ja na gubitku.
-
alentje
-
alentje
#2009 Re: CARINA U BiH
Zavisi sta je, ako je npr. mobini telefon, stavi ga u dzep i nikom nista.Altsa wrote:rodak mi je kupio nesto preko amazona i treba da dovucem to iz inostranstva...koja je procedura tj da li moram prijaviti na granici da to unosim ili ne tj. da li se carini...obicna tehnicka stvar cija vrijednost nije veca od 120 eura...da li je neko imao slican slucaj
-alentje
- seoBIH
#2010 Re: CARINA U BiH
Ako nisi narucio sve u istoj sedmici, nemas razloga za brigu. Nosi im ili faksiraj dokaze da je naruceno u razmaku od 7 dana. Ako si ti narucio sve unutar 7 dana normalno da ti sve trebaju cariniti, jer zakon kaze jedna posiljka unutar 7 dana do 50KM se ne carini.BJB wrote:Pa nije ni do mene, ni do onih koji su mi poslali pakete..Problem je to sto carina pauzira, odu na odmor ili sta vec, svi moji paketi se nadju kod njih i ocarine ih uredno..A da su ih primali i proslijedjivali onako kako su im pristizali, ja ne bih platila nista osim one 3,5KM..
- seoBIH
#2011 Re: CARINA U BiH
Dobro si ti proso sa carinom od 300KM na vrijednost od 2.300KM preko DHL-a.
-
Extornia
#2012 Re: CARINA U BiH
Da li ima carine na racunarske proizvode iz EU? Tacnije od firme Club3D
- seoBIH
#2013 Re: CARINA U BiH
A zasto ne bi bilo ? Mi nismo clanica EU pa da nema olaksica za prozivode iz EU tako da placamo carinu i PDV.
-
Extornia
#2014 Re: CARINA U BiH
Zato sto znam da na neke proizvode nema.123456789 wrote:A zasto ne bi bilo ? Mi nismo clanica EU pa da nema olaksica za prozivode iz EU tako da placamo carinu i PDV.
- seoBIH
#2015 Re: CARINA U BiH
Na racunarske komponente nikada nije bilo olaksice.
-
BJB
#2016 Re: CARINA U BiH
Nisam narucila sve unutar 7 dana, vec u mjesec dana u pravilnim razmacima..Hvala na savjetu. Ako nista pokusacu.123456789 wrote:Ako nisi narucio sve u istoj sedmici, nemas razloga za brigu. Nosi im ili faksiraj dokaze da je naruceno u razmaku od 7 dana. Ako si ti narucio sve unutar 7 dana normalno da ti sve trebaju cariniti, jer zakon kaze jedna posiljka unutar 7 dana do 50KM se ne carini.BJB wrote:Pa nije ni do mene, ni do onih koji su mi poslali pakete..Problem je to sto carina pauzira, odu na odmor ili sta vec, svi moji paketi se nadju kod njih i ocarine ih uredno..A da su ih primali i proslijedjivali onako kako su im pristizali, ja ne bih platila nista osim one 3,5KM..
- aura lajt
#2017 Re: CARINA U BiH
kako meni uvijek postar naplati 9,5 KM pri dostavi na kucnu adresu, a ovdje se spominje 3.5 KM???
- seoBIH
#2018 Re: CARINA U BiH
aq je li ti dostavi fakturu po kojoj naplati toliko'? To sto tebe postar vuce za usi je apsolutno tvoj problem i tvoja krivica.aura lajt wrote:kako meni uvijek postar naplati 9,5 KM pri dostavi na kucnu adresu, a ovdje se spominje 3.5 KM???
-
BJB
#2019 Re: CARINA U BiH
To on njemu naplati trandarinu.
Meni jutros dosao paket narucen/placen 12.12.,platila 3,5 a jos nema paketa iz SAD-a, od 5.12.
Vuku oni nas sve za nos..Prosli put kad su mi naplacivali carinu priupitam ciku sa saltera sta oni naplate a ne daju priznanicu..
Naplate PDV, carinu, onu glupu taksu 10KM, i 2.5 za postu carinjenja, i osim toga uvijek naplate recimo ako sve prethodno nabrojano iznosi 40KM, oni dodaju jos 4KM i naplate sve to..Za sve osim te 4KM daju priznanicu..I pitam ja ciku za to, kad on poce petljati i na kraju se izvuce s ovim 'postarina ti je placena do BiH, ovo mi naplatimo u BiH postarinu'.
Smeta mi zato sto mi barem feelunique, vrati taj novac koji mi ovi naplate, ali kako mi ne daju priznanicu za tu izmisljenu postarinu, ne mogu ni dobiti povrat..
Mislim da je izmislio zato sto je konkretno na feelunique postarina besplatna za sve narudzbe preko 10GBP, i nekad su mi stizali paketi puno vrijedniji, koje nisu otvarali, i nisam placala ni 3,5KM.
Ko ima objasnjenje za ovo?
Meni jutros dosao paket narucen/placen 12.12.,platila 3,5 a jos nema paketa iz SAD-a, od 5.12.
Vuku oni nas sve za nos..Prosli put kad su mi naplacivali carinu priupitam ciku sa saltera sta oni naplate a ne daju priznanicu..
Naplate PDV, carinu, onu glupu taksu 10KM, i 2.5 za postu carinjenja, i osim toga uvijek naplate recimo ako sve prethodno nabrojano iznosi 40KM, oni dodaju jos 4KM i naplate sve to..Za sve osim te 4KM daju priznanicu..I pitam ja ciku za to, kad on poce petljati i na kraju se izvuce s ovim 'postarina ti je placena do BiH, ovo mi naplatimo u BiH postarinu'.
Smeta mi zato sto mi barem feelunique, vrati taj novac koji mi ovi naplate, ali kako mi ne daju priznanicu za tu izmisljenu postarinu, ne mogu ni dobiti povrat..
Mislim da je izmislio zato sto je konkretno na feelunique postarina besplatna za sve narudzbe preko 10GBP, i nekad su mi stizali paketi puno vrijedniji, koje nisu otvarali, i nisam placala ni 3,5KM.
-
alentje
#2020 Re: CARINA U BiH
Ja uvijek dobijem fakturu od postara, pitaj ga sledeci put o cemu se radi, i dali mozes dobiti fakuturu. Osjetim da on nesto petlja....aura lajt wrote:kako meni uvijek postar naplati 9,5 KM pri dostavi na kucnu adresu, a ovdje se spominje 3.5 KM???
-alentje
-
alentje
#2021 Re: CARINA U BiH
Izvoli carinsku tarifu pa vidi, meni nece da je ucitaExtornia wrote:Da li ima carine na racunarske proizvode iz EU? Tacnije od firme Club3D
Code: Select all
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumenti/Dokumenti/bos/Carina/CTBiH.pdf-alentje
-
motorola01
#2022 Re: CARINA U BiH
Naplati ti za svaku opecacenu priznanicu 1KM postarine, kao kad odes platiti racun za struju/vodu/... + 1KM.BJB wrote:To on njemu naplati trandarinu.![]()
![]()
-
motorola01
#2023 Re: CARINA U BiH
Jesu li oni tebi ocarinili sve sto je bilo u paketu i jesu li naplatili svoju uslugu? Sta je buraz sredio/platio i gdje? Jesi li dobio papire od DHL-a i sta na njima pise? Ovdje u tekstu ima svega, pa ako ti nije problem da sve objasnis sta i kako.alentje wrote:Meni je brat poslao paket iz Amerike, DHL postom, posta je kostala 150$. Nakon 2 dana paket je stigao na carinu u sarajevu. Zvali su me iz DHL-a i rekli su mi da je paket na carini i da im treba prevod za sve sto ima u paketu, rodni list ili pasos i dokument roditelja (maloljetan sam). Sve sam to prikupio i poslao sam im. Zvali su me par puta, neznaju ni sami sta kako, covijek s kim sam pricao rekao je mom roditelju da se ne isplati placati carinu za to.Bio sam vrlo razocaran kad sam to cuo, jer paket ima vrijednost od 1500$ a znao sam da carina nece biti ispod 500-600KM, to mi roditelji u tom trenutku nisu mogi priustiti. Pricao sam sa raznim ljudima iz DHL-a, svi su mi djelovali nekako neljubazni, verbalno su me napadali, covijek s kim sam razgovarao kaze da sam ja kriv sto na nekom listu nepise postarina
. Takodje mi je desetina puta spominjao kako sam ja tu robu narucio iz ´´The UPS Store´´, The UPS Store je radnja u americi koja pakuje vasu robu i rijesi sve oko papirologije za vas, i posalje paket.
![]()
U paketu je bio Mac mini, nov, neotpakovan, iPhone 4S, Airport Extreme, Mis i tastatura od Apple-a, adapteri neki itd. Sve je novo osim iPhone-a. Mac mi je potreban za dalje skolovanje. Moj brat je zvao u postu kod njih, bio je jedan Indijac koji je vrlo ljubazan bio, moj brat je vise puta poslovao sa njim. Kada je taj lik cuo za situaciju, i kako je ta oprema meni potrebna, odmah je odreagovo. Shvatio je kako je ova zemlja korupirana kako je i u njegovom rodnom kraju. Na kraju je on nesto rijesio i moj brat je platio carinu 200$ (oko 300KM). Sledeci dan naisao je kombi od DHL-a, stojao sam na vratima kad je krenuo kod komsinice, rekao samda dodje vamo. Ljubazno sam lika pozdravio, nista on, dade mi onaj list da se potpisem. Pitao sam ga dali se trebam identifikovati, on rece ne. Molim? DHL? Paket ima vrijednost od 2300KM, mogao ga je odnjeti cak i kod moje komsinice, sa kojom naravno nisam dobar, i koja bi taj paket ladno uzela.
Na paketu je bio papir od carine, na njemu je pisalo sta je bilo carinjeno. Carinjeni su stvari koji nisu bili u paketu kao sto pise: Prenosivi racunari, staticki pretvaraci, opticki mediji. Takodje na listu od carine pise da paket ima masu od 3KG, a na listu od DHL poste u americi pise da ima oko 6KG![]()
![]()
.
Sad razmisljam kako je neprofesionalno kako je DHL postupio, i kako je usluga za postu skupo placena, i kako bih se primaoc trebao identifikovati pri primanju paketa, bar za posiljke u vrijednost vece od 100KM. Ja ne shvatam sto se postarina carini. Postarina je usluga, nije fizicki objekat ili neki proizvod, ne shvatam tu nasu logiku![]()
Primio sam paket, i sretan sam sto sam ga uopste vidio![]()
-alentje
-
alentje
#2024 Re: CARINA U BiH
Najgore sto oni meni cesto poguzvaju racun (Jednom su mi ga poderali tako da je bio necitljiv) a ja im jos platim.... Zalosno kako je kod nas...BJB wrote:To on njemu naplati trandarinu.![]()
![]()
-
alentje