driftwood wrote:Pozdrav
Imam slican problem sa inverterom Mitsubishi kirigamine zen 35ves kao Sava....precesto mi ide u defrost mod.skoro svakih sat vremena,takodjer sam primjetio da mi kondenzat ne izlazi na onu cijev predvidjenu za odvod kondenzata,vec voda kapa ispod vanjske jedinice sa ledenice duzine 2 cm,imam osjecaj da mozda nesto losije i grije.
Jedan od mogucih razloga ovog problema mozda lezi i u samom mjestu instalacije vanjske jedinice klima uredjaja,posto je postavljena na pod balkona i udaljena je od stranice balkona nekih 60-70 cm koja prekriva neke 3/4 vanjske jedinice,hocu reci mozda otezano propuhavanje....morao sam je tako postaviti zbog narusavanja vanjskog izgleda zgrade.
Moze li mi neko reci sta bi mogao biti uzrok...

Evo @ketronsd1 je odgovorio u vezi mjesta vanjske jedinice a ja ću se osvrnuti na druga pitanja
Ne znam koliko ste platili tu EF35 klimu ali EF je sminkerska serija - drugim riječima
plaćali ste dizajn umjesto performansi(što vam je moralo biti bitnije za grijanje). Izvini što ja ovako možda grubo kritikujem
U kunama tj. u HR EF35VE košta skoro kao FH35VE koja je značajno jača klima za grijanje. Opet SF35VE je još slabija od te vaše ali i jeftinija.
Eh sad konkretno na probleme.
Ja sam već na temi spominjao tu priču oko cijevi za odvod kondenzata koju dunđeri spoje na dno vanjske jedinice očekujući da je ovo Makarska pa će voda bez smrzavanja oticati pri odmrzavanju/defrostu klime...to tako ne funkcioniše.
Ako su vam na toj tacni došli čepovi/gume, skinite ih; ako nisu već je tacna tvornički izbušena, samo još skinite to crijevo i pustite da voda normalno teče pod klimu.
Jako me zanima koji su vam to majstori tako stavili crijevo iz dna vanjske jedinice očekujući da se voda neće smrznuti! Da nisu slučajno iz ClimaTrade Sarajevo?
Kao što već ranije na tu temu napisah, ako vam treba to crijevo ostati zbog odvoda vode u neku posudu, morate uzeti grijači kabl pa provući kroz crijevo da se voda ne bismrzavala.
A ledenice su sasvim normalna pojava ako je jak minus vani pa se voda brzo smrzne nakon odleđivanja.
Takođe, klima ne smije biti postavljena direktno na tlo već mora biti odignuta barem pola metra(oko kuća obično ih montiraju na dobro učvršćena(zbog vibracija) postolja).
Najbolje bi bilo da uslikaš tu situaciju s vanjskom jedinicom iz više uglova pa da znamo o čemu je riječ.