Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ketronsd1

#2001 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

The Realist wrote:
ketronsd1 wrote: Tebi je prijatelju pola od ove snage dovoljno za 12kvm.Tako da nikakav problem ne bi trebao biti da zagrije

Kazu na opisu proizvoda....izmedju ostalog :)
Ma mislio sam na one tipa Atlantic i slično, jesu li oni "samo" skuplji radi dizajna i digitalnog termometra, ili su i funkcionalno bolji?

Mene samo brine da mi ovaj neće previše trošiti (mora biti toplije u sobi, jer beba tu spava), tj. da se neće baš isključivati kako treba i slično. Znam da je snaga dovoljna, nisam samo siguran oko toga kako djeluje (mada je princip konvektora jednostavan).

I da, oko potrošnje me zanima, jer cijeli dan mora održavati određenu temperaturu (preko dana može i 18), pa neću stalno moći koristiti jefitnu struju.
Hvala na dosadašnjim odgovorima.
Trosit ce onoliko koliko joj naredis :) :) ni vise ni manje.Ako joj nastimas da ide sa 50% onda ti je otprilike 0,9kw potrosnja.Da li ce to biti dovoljno u nekim extremnijim uslovima zavisi od mnogo faktora.Da ti ne objasnjavam ,puno toga je pisano ranije.
Prosta matematika
Pozzz!
The Realist

#2002 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by The Realist »

Znači, on će svoju funkciju obavljati :).

Hvala.
Nexura

#2003 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nexura »

stojanko wrote:
otorinolaringorolog wrote:Image
-jel ko vidio ovo novo cudoviste iz daikina
-novi freon r32
-scop 5,9
-seer 9,54
-na koga vas podsjeca izgledom :-D
Haha ali na koga lici nova Nocria. Jos ako bude ispod 2000 KM eto nam idealnog uređaja za preko 40 kvadrata hahahh. Ili ipak posto je u pitanju preko 40 kvadrata, da joj Nokria pokaze ko je tata hahah. Ajd da se sad uozbiljimo, bas si me nasmijao

Na koga lici: RED DOT DESIGN (pitaj se ko je kopija)
Cijena: uobicajrna za hum/ dehum toplotne pumpe (procitaj pa komentiraj); ovo je prvi takav split sa mogucnosti ovlazivanja i odvlazivanja!
Porediti ovo sa konkurencijom nema smisla jer ostali jos uvijek eksperimentiraju sa ovom tehnologijom.
otorinolaringorolog

#2004 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

-nisam te skontao sta si rekao
-prvo gore je bila zezancija sa izgledom,nista ozbiljno
-ne kontam kad kazes ovo je prvi takav split a onda kazes da ostali tek experimentisu s tim,jel to znaci da ovi vise ne experimentisu jer im nije prvi
-na kraju krajeva ovlazivac kosta 20KM a odvlazivac mozda 100km :-D
ketronsd1

#2005 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Nexura wrote:
stojanko wrote:
otorinolaringorolog wrote:Image
-jel ko vidio ovo novo cudoviste iz daikina
-novi freon r32
-scop 5,9
-seer 9,54
-na koga vas podsjeca izgledom :-D
Haha ali na koga lici nova Nocria. Jos ako bude ispod 2000 KM eto nam idealnog uređaja za preko 40 kvadrata hahahh. Ili ipak posto je u pitanju preko 40 kvadrata, da joj Nokria pokaze ko je tata hahah. Ajd da se sad uozbiljimo, bas si me nasmijao

Na koga lici: RED DOT DESIGN (pitaj se ko je kopija)
Cijena: uobicajrna za hum/ dehum toplotne pumpe (procitaj pa komentiraj); ovo je prvi takav split sa mogucnosti ovlazivanja i odvlazivanja!
Porediti ovo sa konkurencijom nema smisla jer ostali jos uvijek eksperimentiraju sa ovom tehnologijom.
Samo da ne bude kao kod prethodnika :) :)
ketronsd1

#2006 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

I jos jedna stvar.Sa svom tom silnom plasticnom stolarijom u nasim objektima rijetko da ce gdje trebati ovlazivanje,naprotiv treba ovo drugo,sto svi poznatiji proizvodjaci imajo vec odavno.
Nemoj me sad pogresno shvatiti.Misljenja sam da je Daikin jedna fantasticna toplotna pumpa ali ne toliko ili nista ispred drugih proizvodjaca,ovih poznatijih,znas vec sta mislim.
Last edited by ketronsd1 on 26/11/2013 21:43, edited 1 time in total.
Nexura

#2007 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nexura »

otorinolaringorolog wrote:-nisam te skontao sta si rekao
-prvo gore je bila zezancija sa izgledom,nista ozbiljno
-ne kontam kad kazes ovo je prvi takav split a onda kazes da ostali tek experimentisu s tim,jel to znaci da ovi vise ne experimentisu jer im nije prvi
-na kraju krajeva ovlazivac kosta 20KM a odvlazivac mozda 100km :-D
Kazem procitaj!
Odvlazivac je 20 KM!
Ovlazivac sa kontroliranom vlagom? Provjeri.
ketronsd1

#2008 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

The Realist wrote:Znači, on će svoju funkciju obavljati :).

Hvala.
Apsolutno!
Nexura

#2009 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nexura »

ketronsd1 wrote:I jos jedna stvar.Sa svom tom silnom plasticnom stolarijom u nasim objektima rijetko da ce gdje trebati ovlazivanje,naprotiv treba ovo drugo,sto svi poznatiji proizvodjaci imajo vec odavno.
Nemoj me sad pogresno shvatiti.Misljenja sam da je Daikin jedna fantasticna toplotna pumpa ali ne toliko i nista ispred drugih proizvodjaca,ovih poznatijih,znas vec sta mislim.
Ne znam sta mislis.
Ja ima Daikin split sistem i zamijenio je jedan od ovih koji se ovdje na forumu kuju u zvijezde nakon 2 sezone (ventilator unutarnje, ventilator vanjske, senzori...)

Poanta je da se ljudima da razlog da se predje na struju sa cumura, plina, drveta...a ne da im neko palamudi o kojekakvim tehnickim podacima koji su dvojbeni. Pa svi oni debelo placaju institute koji objavljuju te podatke.

Osobno preporucujem svima koji su u nedoumici japanski ili korejski inverter sa DOBROM GARANCIJOM, PISMENIM INSTALATEROM ispred konvektora. Investicija se jako brzo vrati a komfor ne nemjerljiv.
sava84

#2010 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

Nocria kod mene veceras otprilike na svakih sat i po ide u defrost, sinoc defrost radjen samo jednom. Prestane raditi na otprilike 5 minuta pa nastavlja. Medjutim, ne shvatam da ne moze dici temperaturu u ove moje dvije prostorije preko 22 stepena. Mislim, to je sad taman kako treba, ali stavio sam prije par sati na 23 i nista. U dnevnom boravku je i dalje 22 a ona se skoro pa i ne gasi. Danas je ukljucena tek oko 3 sata popodne jer nismo bili kuci. Sutra cu je pustiti cijeli dan da radi pa cu da vidim kako ce se ponasati. Inace, maloprije sam izlazio napolje i kompresor je skroz suv.
otorinolaringorolog

#2011 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Nexura wrote:
ketronsd1 wrote:I jos jedna stvar.Sa svom tom silnom plasticnom stolarijom u nasim objektima rijetko da ce gdje trebati ovlazivanje,naprotiv treba ovo drugo,sto svi poznatiji proizvodjaci imajo vec odavno.
Nemoj me sad pogresno shvatiti.Misljenja sam da je Daikin jedna fantasticna toplotna pumpa ali ne toliko i nista ispred drugih proizvodjaca,ovih poznatijih,znas vec sta mislim.
Ne znam sta mislis.
Ja ima Daikin split sistem i zamijenio je jedan od ovih koji se ovdje na forumu kuju u zvijezde nakon 2 sezone (ventilator unutarnje, ventilator vanjske, senzori...)

Poanta je da se ljudima da razlog da se predje na struju sa cumura, plina, drveta...a ne da im neko palamudi o kojekakvim tehnickim podacima koji su dvojbeni. Pa svi oni debelo placaju institute koji objavljuju te podatke.

Osobno preporucujem svima koji su u nedoumici japanski ili korejski inverter sa DOBROM GARANCIJOM, PISMENIM INSTALATEROM ispred konvektora. Investicija se jako brzo vrati a komfor ne nemjerljiv.
moram da se slozim sa obojicom :thumbup: :thumbup: :thumbup:
otorinolaringorolog

#2012 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

sava84 wrote:Nocria kod mene veceras otprilike na svakih sat i po ide u defrost, sinoc defrost radjen samo jednom. Prestane raditi na otprilike 5 minuta pa nastavlja. Medjutim, ne shvatam da ne moze dici temperaturu u ove moje dvije prostorije preko 22 stepena. Mislim, to je sad taman kako treba, ali stavio sam prije par sati na 23 i nista. U dnevnom boravku je i dalje 22 a ona se skoro pa i ne gasi. Danas je ukljucena tek oko 3 sata popodne jer nismo bili kuci. Sutra cu je pustiti cijeli dan da radi pa cu da vidim kako ce se ponasati. Inace, maloprije sam izlazio napolje i kompresor je skroz suv.
Prvi pu cujem takvo nesto,ne izgleda mi to ok.
Da nisi slucajno upalio super quite ???
sava84

#2013 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

Nije super quiet ukljucen, radi ventilator na najvecoj brzini. To meni uopste nije problem, ali me brine malo ako sad kad je nula stepeni napolju ne moze da drzi 23 stepena u fino izolovanih 35 kvadrata, kako ce kad bude -10.
otorinolaringorolog

#2014 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

sava84 wrote:Nije super quiet ukljucen, radi ventilator na najvecoj brzini. To meni uopste nije problem, ali me brine malo ako sad kad je nula stepeni napolju ne moze da drzi 23 stepena u fino izolovanih 35 kvadrata, kako ce kad bude -10.
Bojim se da nesto nije uredu .
Imas li sta ispod klime da grije kao tv ili sta slicno
otorinolaringorolog

#2015 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

probaj klimi zadat HI POWER,tad bi trebala ici na maximum bez obzira koja je temp sobe,vidi hoce li puno pocet ubrzavat i jako grijat,ne kontam
tajdic

#2016 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tajdic »

Probaj da zadaš veću temp. pa vidi šta se onda dešava.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#2017 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

sava84 wrote:Nije super quiet ukljucen, radi ventilator na najvecoj brzini. To meni uopste nije problem, ali me brine malo ako sad kad je nula stepeni napolju ne moze da drzi 23 stepena u fino izolovanih 35 kvadrata, kako ce kad bude -10.
Je li klima skoro montirana?
ketronsd1

#2018 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Kakvi su ti prozori!
Probaj otvoriti malo da poboljsas protok zraka,na par minuta.Ponekad se stvori taj tkzv. klump-pritisak i zrak ima veoma los protok.
Ako se ispostavi da radi bolje onda ti predlazem da ugradis jedan ili dva ventila za usisavanje zraka da bi se jednostavno oslobodio tog pritiska.
Hajlac

#2019 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

sava84 wrote:Nocria kod mene veceras otprilike na svakih sat i po ide u defrost, sinoc defrost radjen samo jednom. Prestane raditi na otprilike 5 minuta pa nastavlja. Medjutim, ne shvatam da ne moze dici temperaturu u ove moje dvije prostorije preko 22 stepena. Mislim, to je sad taman kako treba, ali stavio sam prije par sati na 23 i nista. U dnevnom boravku je i dalje 22 a ona se skoro pa i ne gasi. Danas je ukljucena tek oko 3 sata popodne jer nismo bili kuci. Sutra cu je pustiti cijeli dan da radi pa cu da vidim kako ce se ponasati. Inace, maloprije sam izlazio napolje i kompresor je skroz suv.
Smanji ti ventilator na normalnu brzinu ala Medium, na daljinskom joj stavi @30C i sačekaj koju minutu dok se zahajca pa stani ispred nje i skontaj puše li jako topao do vruć zrak. I u Eco modu(1,8kW) morala bi zapuhati vruć zrak s normalnim protokom tj. na medium.
Za ovakve situacije neizostavan je wattmetar da joj tačno vidiš ide li visoko s potrošnjom (sve preko 1kW ulazne el. snage mora u praksi značiti vruć zrak na unutrašnjoj jedinici).

Jedino što mi pada na pamet ovako na prvu jeste da plin pušta pa joj fali snage. Jesu li pravilno vakumirali tj. nakon isključenja pumpe čekali makar 10ak minuta prateći manometar?
sava84

#2020 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

Prozori su pvc, 5 komora, sa argonom i low-e premazom. Sad sam je potjerao na 30 stepeni i kao da mi je fen iznad glave. Bas duva vruce. Ne mogu se puno igrati sad, sutra ujutro sam sam u kuci pa cu nastaviti. Moze biti da je razlog banalan, da nije prihvatila komandu sa daljinskog. Montirana je u septembru, vakumirana sigurno 10-ak minuta. Mislim da cu samo morati staviti 24 ili 25 stepeni ako zelim da odrzava 23. Prije nego sto je pao snijeg, na koliko je stavim, toliko odrzava u dnevnom boravku, a u djecijoj sobi pola stepena manje, kasnije bude i manja razlika kad izmijesa vazduh.
driftwood

#2021 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by driftwood »

Pozdrav
Imam slican problem sa inverterom Mitsubishi kirigamine zen 35ves kao Sava....precesto mi ide u defrost mod.skoro svakih sat vremena,takodjer sam primjetio da mi kondenzat ne izlazi na onu cijev predvidjenu za odvod kondenzata,vec voda kapa ispod vanjske jedinice sa ledenice duzine 2 cm,imam osjecaj da mozda nesto losije i grije.
Jedan od mogucih razloga ovog problema mozda lezi i u samom mjestu instalacije vanjske jedinice klima uredjaja,posto je postavljena na pod balkona i udaljena je od stranice balkona nekih 60-70 cm koja prekriva neke 3/4 vanjske jedinice,hocu reci mozda otezano propuhavanje....morao sam je tako postaviti zbog narusavanja vanjskog izgleda zgrade.
Moze li mi neko reci sta bi mogao biti uzrok... :-? :-?
sava84

#2022 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

Kod mene je izgleda sve ok, kad stavim na 23 ona ne grije dok ne pojacam na 24 ili jace, znaci samo je razlika u njenom i mom sobnom termometru.
ketronsd1

#2023 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

driftwood wrote:Pozdrav
Imam slican problem sa inverterom Mitsubishi kirigamine zen 35ves kao Sava....precesto mi ide u defrost mod.skoro svakih sat vremena,takodjer sam primjetio da mi kondenzat ne izlazi na onu cijev predvidjenu za odvod kondenzata,vec voda kapa ispod vanjske jedinice sa ledenice duzine 2 cm,imam osjecaj da mozda nesto losije i grije.
Jedan od mogucih razloga ovog problema mozda lezi i u samom mjestu instalacije vanjske jedinice klima uredjaja,posto je postavljena na pod balkona i udaljena je od stranice balkona nekih 60-70 cm koja prekriva neke 3/4 vanjske jedinice,hocu reci mozda otezano propuhavanje....morao sam je tako postaviti zbog narusavanja vanjskog izgleda zgrade.
Vidi prijatelju.Jedna toplotna pumpa ne proizvodi energiju-toplotu nego je samo prenosi.Dakle vanjska jedinica da bi zapocela proces prenosa energije u svom svome kapacitetu mora biti ispravno placirana.Svaka smetnja ce poremetiti taj proces.U tvom slucaju to moze biti donekle zatvoreniji prostor na tvom balkonu.
Hajlac

#2024 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

driftwood wrote:Pozdrav
Evo @ketronsd1 je odgovorio u vezi mjesta vanjske jedinice a ja ću se osvrnuti na druga pitanja :)

Ne znam koliko ste platili tu EF35 klimu ali EF je sminkerska serija - drugim riječima plaćali ste dizajn umjesto performansi(što vam je moralo biti bitnije za grijanje). Izvini što ja ovako možda grubo kritikujem :)

U kunama tj. u HR EF35VE košta skoro kao FH35VE koja je značajno jača klima za grijanje. Opet SF35VE je još slabija od te vaše ali i jeftinija.

Eh sad konkretno na probleme.

Ja sam već na temi spominjao tu priču oko cijevi za odvod kondenzata koju dunđeri spoje na dno vanjske jedinice očekujući da je ovo Makarska pa će voda bez smrzavanja oticati pri odmrzavanju/defrostu klime...to tako ne funkcioniše.
Ako su vam na toj tacni došli čepovi/gume, skinite ih; ako nisu već je tacna tvornički izbušena, samo još skinite to crijevo i pustite da voda normalno teče pod klimu.

Jako me zanima koji su vam to majstori tako stavili crijevo iz dna vanjske jedinice očekujući da se voda neće smrznuti! Da nisu slučajno iz ClimaTrade Sarajevo?
Kao što već ranije na tu temu napisah, ako vam treba to crijevo ostati zbog odvoda vode u neku posudu, morate uzeti grijači kabl pa provući kroz crijevo da se voda ne bismrzavala.
A ledenice su sasvim normalna pojava ako je jak minus vani pa se voda brzo smrzne nakon odleđivanja.

Takođe, klima ne smije biti postavljena direktno na tlo već mora biti odignuta barem pola metra(oko kuća obično ih montiraju na dobro učvršćena(zbog vibracija) postolja).

Najbolje bi bilo da uslikaš tu situaciju s vanjskom jedinicom iz više uglova pa da znamo o čemu je riječ.
baggio-ns

#2025 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baggio-ns »

Evo jednog finskog testa od pre par godina...

http://goo.gl/yTlCCZ
Post Reply