ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#2001 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

A zašto ne bi trebalo dati zmigavac? Kako će ostali sudionici u saobraćaju znati da li ćeš skrenuti ili nastaviti pravo?
friskyoreo

#2002 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

OK, hvala, tako sam i mislio.
Ne moras dati pokazivac pravca zato sto ti vozis putem s prvenstvom prolaza. Ti znakovi uglavnom stoje gdje bas na izgled taj put i nije glavni, onako kad se pogleda, ne izgleda kao glavni put. Ne znam kako da objasnim. Ustvari, to ti izadje kao da na krivini palis pokazivac pravca. Tako nekako sam ja to shvatio, jako davno. :D
Dzontra_Volta

#2003 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Onda konkretno pitanje: može li član zakona koji kaže da u ovakvim slučajevima ne treba davati žmigavac?
friskyoreo

#2004 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

E, pa da znam clan zakona i gdje da ga nadjem, ne bih sigurno pitao na forumu. :lol:
direstraits0078

#2005 Re: ZOBS

Post by direstraits0078 »

Dzontra_Volta wrote:A zašto ne bi trebalo dati zmigavac? Kako će ostali sudionici u saobraćaju znati da li ćeš skrenuti ili nastaviti pravo?
Pa znat ce tako sto nedavanjem zmigavca pokazujes da ne skreces s puta s pravom prvenstva.
530i

#2006 Re: ZOBS

Post by 530i »

Obično dajem žmigavac radi majmuna koji ni ne znaju šta taj znak znači.
Dzontra_Volta

#2007 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

direstraits0078 wrote:
Dzontra_Volta wrote:A zašto ne bi trebalo dati zmigavac? Kako će ostali sudionici u saobraćaju znati da li ćeš skrenuti ili nastaviti pravo?
Pa znat ce tako sto nedavanjem zmigavca pokazujes da ne skreces s puta s pravom prvenstva.
A ako odlučim ići pravo na onaj sporedni put, koji ću znak dati?
direstraits0078

#2008 Re: ZOBS

Desni zmigavac.
Dzontra_Volta

#2009 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

direstraits0078 wrote:Desni zmigavac.
Desni zmigavac za pravo!? :shock:
A ako ću skrenuti u ive desnu sporednu ulicu?
seoBIH

#2010 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Kada vec o zmigavcima:

1. Ukljucivanje sa EP na C. Vili prema gradu, lijevi ili desni? (dajem desni)
2. Izlaz sa autoputa i ukljucivanje na put prema kruznom pravac Sarajevo, lijevi lil desni zmigavac? (dajem desni)
direstraits0078

#2011 Re: ZOBS

Dzontra_Volta wrote:
direstraits0078 wrote:Desni zmigavac.
Desni zmigavac za pravo!? :shock:
A ako ću skrenuti u ive desnu sporednu ulicu?
Isto ti je kao kod kretanja u kruznom toku, na svakom izlazu dajes zmigavac. Mada, neki ovo tretiraju kao raskrsnicu gdje svaki dio raskrsnice moras tretirati kao mijenjanje pravca, pa prema tome zmigavac dajes uvijek, s tim da ako ostajes na putu s pravom prvenstva, dajes lijevi zmigavac, kao kad u kruznom toku izlazis na trecem ili svakom narednom izlazu. Helem, zavisno od zakonodavstva. Mislim da je u Bosni obavezan zmigavac na lijevo, sto ce reci da sam pogrijesio u prethodnim postovima. ;)
direstraits0078

#2012 Re: ZOBS

seoBIH wrote:Kada vec o zmigavcima:

2. Izlaz sa autoputa i ukljucivanje na put prema kruznom pravac Sarajevo, lijevi lil desni zmigavac? (dajem desni)
Zavisi od izvedbe trake za ukljucivanje, tj. da li imas traku za ukljucivanje. Ako imas traku za ukljucivanje, onda se radi o pravilu promjene trake, sto ce reci lijevi zmigavac u oba slucaja. Ali s obzirom da imas obavezan smjer desno, tj. zabranu skretanja lijevo, i ako to tretiras kao raskrsnicu, onda ide desni zmigavac. Zakon je nedorecen u tim dijelovima.
direstraits0078

#2013 Re: ZOBS

Najlakse se ovdje voditi pravilima koja regulise horizontalna signalizacija. Npr. u onoj gore krivini kroz koju se proteze cesta s pravom prvenstva prolaza bi trebala biti iscrtana puna linija, koja je na dijelu raskrsnice isprekidana, ili s obje strane pune linije iscrtana isprekidanom, da bi se dozvolilo da se vozila sa sporednih puteva ukljuce u oba smjera, ukoliko to nije znakom izricito zabranjeno ili dozvoljeno samo u smjeru koji ne prekida punu liniju na tjemenu krivine. Realnost je medjutim nesto drugo. Veoma cesto se raskrsnice ne iscrtaju sa svom horizontalnom signalizacijom, pa onda imamo situacije gdje je obavezno dati zmigavac iako ne mijenjate smjer, i ostajete na glavnoj cesti (a ta cesta se nalazi u krivini).
supercali

#2014 Re: ZOBS

Post by supercali »

1. lijevi jer se ukljucujes na cestu
2. desni jer je skretanje za sarajevo prvo iskljucenje koliko me sjecanje sluzi a da je i drugo isto ide desni tek trece cetvrto peto deseto skretanje u kruznom ide lijevi
Dzontra_Volta

#2015 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

supercali wrote:

2. desni jer je skretanje za sarajevo prvo iskljucenje koliko me sjecanje sluzi a da je i drugo isto ide desni tek trece cetvrto peto deseto skretanje u kruznom ide lijevi
1. desni, jer se uključuješ u saobraćajnicu direktno u smjeru desno, bez uključne trake (tek kad se uključiš u saobraćajnicu daješ lijevi za prestrojavanje) - inače pumpa po svim saobraćajnim pravilima nikad ne bi smjela imati uključenje na tom mjestu, koje je nekih 30-tak metara od raskrsnice.
2. za uključenje na kružni tok se ne daje žmigavac, daje se tek kad se isključuješ iz kružnog toka, i to desni (bez obzira da li se radi o prvom, drugom ili petom isključenju).
supercali

#2016 Re: ZOBS

Post by supercali »

Dzontra_Volta wrote:
supercali wrote:

1. desni, jer se uključuješ u saobraćajnicu direktno u smjeru desno, bez uključne trake (tek kad se uključiš u saobraćajnicu daješ lijevi za prestrojavanje) - inače pumpa po svim saobraćajnim pravilima nikad ne bi smjela imati uključenje na tom mjestu, koje je nekih 30-tak metara od raskrsnice.
2. za uključenje na kružni tok se ne daje žmigavac, daje se tek kad se isključuješ iz kružnog toka, i to desni (bez obzira da li se radi o prvom, drugom ili petom isključenju).
prva traka u koju se ukljucujes je skretanje prema bosmalu tako a tamo slabo ko ide nego se ide dalje prema gradu
ko ti je rekao da se u kruznom ne daje zmigavac?
seoBIH

#2017 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Pusti kruzni tok, druga tema. O tome se jasno diskutovalo i usvojena su pravila.

Mene interesuje ovo sto napisah, jer vidjeh da neki daju lijevi, neki desni zmigavac, a isto to radite i na ovoj temi :D

Hajd da vidimo na jos dva primjera:

1. stupska petlja http://prntscr.com/8704yg koji zmigavac?

2 opet stupska petlja, iskljucenje: http://prntscr.com/8705ch
530i

#2018 Re: ZOBS

Post by 530i »

Samo lijevi kad mijenjaš traku (kad već uđeš prema Wisi, odnosno čaršiji).
direstraits0078

#2019 Re: ZOBS

Ako ima traka za uključenje, i ako je odvojena isprekidanom linijom, lijevi.
Dzontra_Volta

#2020 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

direstraits0078 wrote:Ako ima traka za uključenje, i ako je odvojena isprekidanom linijom, lijevi.
Ovo čitavo vrijeme govorim: ako ima traka za isključenje/uključenje, onda ide lijevi, u svim ostalim slučajevima desni.
Dzontra_Volta

#2021 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

supercali wrote:
Dzontra_Volta wrote:
supercali wrote:"seoBIH"
Kada vec o zmigavcima:

prva traka u koju se ukljucujes je skretanje prema bosmalu tako a tamo slabo ko ide nego se ide dalje prema gradu
ko ti je rekao da se u kruznom ne daje zmigavac?
Znači uključiš se u traku prema bosmalu desnim žmigavcem, pa nakon toga odmah lijevi žmigavac da se prsetrojiš u traku za pravo (ako želiš nastaviti prema čaršiji). Tu dolazi naravno problem blizine raskrsnice, koji sam spomenuo ranije.
Nisam napisao da se u kružnom toku ne daje žmigavac, pročitaj ponovo.
supercali

#2022 Re: ZOBS

Post by supercali »

Ako bolje pogledas izlivna traka sa benzinske je skretanje za bosmal znaci ne treba desni zmigavac nego lijevi ako ces prema gradu
Ok da ponovim ko ti je rekao da se ne daju zmigavci kad se ulazi na kruzni?

Evo malo pregledaj slike
http://www.google.ba/search?q=turn+sign ... 60&bih=572
Nabucco

#2023 Re: ZOBS

Post by Nabucco »

Nesto sam davno polagao vozacki pa se ne sjecam baš najbolje....

Šta ima prednost, horizontalna ili vertikalna signalizacija ?

Situacija: Ima par mjeseci kako su kroz RS crtali nove linije, te tako i mjenjali mjesta isprekidanih i punih linija. Znaci vecinom na mjestima gdje je bila isprekidana sada je puna linija, a znakovi da je dozvoljeno preticanje stoje, kao sto su stajali i prije. Eh sad, kako postupiti u situaciji, imas pravac, puna linija i znak za dozvoljeno preticanje ?

p.s Kolko im je bilo žao para govori i cinjenica da nema nigdje od Sarajeva do Višegrada(Goražda) više ono sa jedne strane puna, sa druge isprekidana, vec je ostala samo puna. Pa tako pored desetine metara sa kojih imas preglednost moras cekati isprekidanu liniju. :-x
Bakir1

#2024 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Horizontalna je starija, mozes se natezati na temu neuskladjenosti te dvije signalizacije ali ne lipsi magarce...
Nabucco

#2025 Re: ZOBS

Post by Nabucco »

Bakir1 wrote:Horizontalna je starija, mozes se natezati na temu neuskladjenosti te dvije signalizacije ali ne lipsi magarce...
Hvala :thumbup: :bih:
Post Reply