Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
nellington

#2001 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

atko wrote:
nellington wrote:
@atko: Jeste, prof. Marić mi je predavao fiziku na prvoj godini, a sljedeći zadatak je također vezan za skakanje i tu sam htio iskoristiti njegovog Sergeja :lol:
:D ... jabuka ne pada daleko od stabla ... ako je stablo jabukovo :lol:
Ako jabuka padne blizu kruške, tad prašnik zna da ga je tučak varao :(
atko

#2002 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by atko »

nellington wrote:
atko wrote:
nellington wrote:
@atko: Jeste, prof. Marić mi je predavao fiziku na prvoj godini, a sljedeći zadatak je također vezan za skakanje i tu sam htio iskoristiti njegovog Sergeja :lol:
:D ... jabuka ne pada daleko od stabla ... ako je stablo jabukovo :lol:
Ako jabuka padne blizu kruške, tad prašnik zna da ga je tučak varao :(
nalazis se u pustinji i imas jabuku u dzepu ...a zaganja te lav ... sta ces uraditi ? :D
nellington

#2003 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Popneš se na stablo, ha ya :D
Melanholik

#2004 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Melanholik »

i padne ti kamen sa srca i udari lava. :lol:
ljiljan89

#2005 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljiljan89 »

atko wrote:
nalazis se u pustinji i imas jabuku u dzepu ...a zaganja te lav ... sta ces uraditi ? :D
svi putevi vode u rim... :lol:
nellington

#2006 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Kad smo već kod lavova - lav može skočiti uvis metar - dva. Čovjek također. Ni buha ne može više.

a) Zašto je to tako, tj zašto visina skoka ne ovisi o veličini tijela?
b) Zašto onda Sergej Bubka može skočiti 6 metara? :D
Melanholik

#2007 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Melanholik »

ne da gravitacija da previše skakučemo. :mrgreen:
atko

#2008 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by atko »

teska vremena nikom nije do skakanja :D
nellington

#2009 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Hint 1: šta nam treba da skočimo na visinu h? :D
Melanholik

#2010 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Melanholik »

položen ispit. :mrgreen:
nellington

#2011 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Melanholik wrote:položen ispit. :mrgreen:
:lol: Ja ozbiljno pitam - šta treba tijelu mase m da se popne na visinu h :oops:
Melanholik

#2012 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Melanholik »

pa nemamo na šta da se odrazimo?
zato što nam je tlo ravno i tvrdo, ne možemo dovoljno odskočiti?
znači odgovor bi bio - nedostatak trampoline! ili antigravitacija? :mrgreen:
ma nemam pojma. :lol:
nellington

#2013 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Sto mu gromova, treba mi rad jednak potencijalnoj energiji na toj visini, tj energija jednaka mgh :)

Hint 2: čemu je proporcionalna težina, ako zamislimo da smo homogeni?
Melanholik

#2014 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Melanholik »

proporcionalna je masi. ili je u ovom slučaju riječ o visini...
ali kakav je to hint? :(
ne ide mi, ostavit ću ovo ostatku foruma. :sax:
Image
nellington

#2015 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Odustajem i ja od hintova :-)
Melanholik

#2016 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Melanholik »

:idea:
može li se ovdje pretpostaviti da su Ep i visina jednaki nuli, tj. da je masa jednaka gravitacionom ubrzanju?
onda će g kao ubrzanje biti jednako za sva tijela, pa zato visina skoka neće ovisiti o težini samog tijela?
nellington

#2017 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Melanholik wrote::idea:
može li se ovdje pretpostaviti da su Ep i visina jednaki nuli, tj. da je masa jednaka gravitacionom ubrzanju?
onda će g kao ubrzanje biti jednako za sva tijela, pa zato visina skoka neće ovisiti o težini samog tijela?
Bog me ubio ako skontah šta veliš :shock:

Uglavnom, odgovor je ne.

Odgovor na moj drugi hint je - uz pretpostavku homogenosti, težina je proporcionalna zapremini tijela. Sad je dovoljno pokazati da i energija koju ulažemo skakanjem proporcionalna zapremini mišića, a to slijedi iz činjenice da je rad sila x dužina, a sila je proporcionalna pošrečnom presjeku mišića. Poprečni presjek x dužina odgovara zapremini, pa se u količniku E (energije) i G (težine) pokrati element zapremine i ostaje član koji prema tome ne ovisi od veličine tijela, što je trebalo i dokazati.
Melanholik

#2018 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Melanholik »

htjela sam pokušati sa Ep = mgh i u ovo sam uložila sat svog vremena. :(
sad ne izgleda tako komplikovano. svakako, nije ovo tema za ljubitelje fizike. :skoljka: :mrgreen:
nellington

#2019 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Dajte onda 'prave' matematičke zadatke, jer meni i ovo spada u matematiku :lol:
ljubav_aha

#2020 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:
Melanholik wrote::idea:
Bog me ubio ako skontah šta veliš :shock:

Uglavnom, odgovor je ne.

Odgovor na moj drugi hint je - uz pretpostavku homogenosti, težina je proporcionalna zapremini tijela. Sad je dovoljno pokazati da i energija koju ulažemo skakanjem proporcionalna zapremini mišića, a to slijedi iz činjenice da je rad sila x dužina, a sila je proporcionalna pošrečnom presjeku mišića. Poprečni presjek x dužina odgovara zapremini, pa se u količniku E (energije) i G (težine) pokrati element zapremine i ostaje član koji prema tome ne ovisi od veličine tijela, što je trebalo i dokazati.

ja sma samo spomenula ranije tezinu tjela :lol: tacnije,ubrzanje tjela nakon dodir ana trampolinu :D
numizmatic

#2021 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by numizmatic »

Zašto niko ne spominje silu elastičnosti? Silu kojom nas trampolina odbaci možemo povećati ako skinemo par opruga i ako smo vješti :D
Mislim da ovo gore ima veze i sa tim zašto buhe mogu toliko skočiti... jače noge :lol: ali ozbiljno, u stanju su nabiti više energije. Takođe garant i veličina tu ima veze, pošto su male gravitacija na njih manje utječe, što je i razlog zašto ljudi ne mogu toliko skočiti.
Last edited by numizmatic on 19/02/2012 14:44, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#2022 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljubav_aha »

numizmatic wrote:Zašto niko ne spominje silu elastičnosti?
jer je trampolin ekvivalent za elasticnost :D
numizmatic

#2023 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by numizmatic »

nellington wrote:Kad smo već kod lavova - lav može skočiti uvis metar - dva. Čovjek također. Ni buha ne može više.

a) Zašto je to tako, tj zašto visina skoka ne ovisi o veličini tijela?
b) Zašto onda Sergej Bubka može skočiti 6 metara? :D
a) Kako ne ovisi, pa ovisi :shock:
b) Zato što se odbaci štapom? :D pojma nemam ko je on :skoljka:

EDIT: ovaj, ne ovisi o veličini (tj zapremini), nego o masi? koje ne moraju biti proporcionalne? tj ovdje gustoća ulazi u obzir, što je tijelo gušće, znači ima više mase na malom prostoru?

mislim da ovo sve ima neke veze sa gravitacionim ubrzanjem... buha to kompenzira malom masom, pa može skočiti dva metra, što je visoko za nju. Čovjek i lav su veći pa mogu skočiti manje.

nellingtone ne odgovaraj, moram malo razmisliti :D
Last edited by numizmatic on 19/02/2012 14:55, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#2024 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljubav_aha »

google rekao

Image

covjek ziv,i vec ima ovakvu prezentaciju , i dobro izgleda ,lijep ukrajinac :D

duzina pole je 1.5 veca od njegove visine,a sigurna sam da je i pole prilicno tezak :D
nellington

#2025 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

http://books.google.ba/books?id=iRc7AAA ... mp&f=false
Here's one for you: How high can a horse jump? Or a flea? How high can you jump? Variations among individual fleas, horses or people are large, but healthy members of any jumping species raise their centers of gravity about one meter when they leap.

The center of gravity of a high-jumper who clears a two-meter bar was already a meter or so high as he approached the bar. His body flattens out horizontally as it passes over the bar. So he jumps his center of gravity only an additional meter or so.

A horse's center of gravity is even higher than a human's. The horse also stretches its legs out horizontally to get over the bar, and he likewise rises only three or four feet. My dog gets her front paws higher than my head when she tries to chase a squirrel up a tree. And her center of gravity likewise rises a meter or so.

So what about that flea? It jumps hundreds of times its own height, but that also gets it about a yard off the ground. It seems spooky -- all God's jumping creatures reaching the same height. How can that be? Franklin Felber explains it in a letter to the magazine Physics Today. It comes down to modeling laws.

Here's how it works: Our jumping capability should increase with the length of our leg, and with its strength. Length is proportional to linear size, and strength is proportional to the leg's cross-sectional area. But area increases as the square of size. That means jumping ability should go up as the cube of linear size.

If that were the whole story, we'd be able to jump far higher than any flea. But we also need to consider the weight opposing the height of a jump. It too increases with the size cubed. (Go to the bookshelf and pick up a large book and one half its size. The large book will weigh eight times as much as the small one.)

Since both the opposition to jumping and jumping ability vary with the cube of size, that means size cancels out. The height any creature can jump is independent of its size. What a flea can do, so can a grasshopper, a monkey, or a lion.

There'll always be champions among cats, dogs and humans. There'll also be individuals who can come nowhere near a meter. The one-meter figure may be approximate, but it signals our kinship with other species. For we're all bound by the same rules of mathematics and of nature. Those rules keep us balanced in odd ways.

That message is pervasive and humbling. On the larger canvas it reminds us that size, strength, even brains, fail to erase a primary equity that exists among creatures. We try to make leaping into a metaphor that denies equity. Shakespeare cries,

... here upon this bank and shoal of time,
We'd jump the life to come.

We want our leaps to take us so much further than they really do. I think it helps keep things in proportion to remember that you and I can really leap no higher than a lowly flea.

I'm John Lienhard, at the University of Houston, where we're interested in the way inventive minds work.
(Theme music)

Felber, Franklin, Letter to the editor. Physics Today, March 1999, pg. 11.
Post Reply