Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#2001 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
vivaldi
Danas je Glavni Odbor stranke usvojio politike koje smo predlozili na Kongresu.
U ponedjeljak su na ovm forumu.(Da li da stavljam dokument, 8-9 strana ili ne sta?)
Za pitanja ekonomiije u Nasoj stranci je zaduzen prof. Vjekoslav Domljan, koji je okupio oko sebe tim domacih i stranih strucnjaka kao savjetodavno tijelo. Ako dobijem njihovu dozvolu da objavim imena ja cu to i uciniti.
(Za sada mogu samo reci da se radi o spektru koji obuhvata od profesora na ekonomskoj skoli u Chicagu do prakticara, dakle vlasnika velikih kompanija)
p.k.
U ponedjeljak su na ovm forumu.(Da li da stavljam dokument, 8-9 strana ili ne sta?)
Za pitanja ekonomiije u Nasoj stranci je zaduzen prof. Vjekoslav Domljan, koji je okupio oko sebe tim domacih i stranih strucnjaka kao savjetodavno tijelo. Ako dobijem njihovu dozvolu da objavim imena ja cu to i uciniti.
(Za sada mogu samo reci da se radi o spektru koji obuhvata od profesora na ekonomskoj skoli u Chicagu do prakticara, dakle vlasnika velikih kompanija)
p.k.
-
Pedja Kojovic
#2002 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
alternativni
Da. Tu smo politiku imali i u vrijeme kad smo usli u GU u Sarajevu i htjeli smo je implementirati u Rakovici, ali nismo uspjeli. Da budem posten i gradonacelnik Behmen je "osjetljiv" za takva pitanja na vrlo pozitivan nacin ali nije bilo ni nadleznosti ni novaca. Kao sto se jasno kaze u Bojanovom govoru na kongresu mi cemo se zalagati za brzo i znacajno prosirenje zatvroskih kapaciteta sto ce omoguciti i rjesenje problema koji ste naveli.
Ja sam obisao par institucija i moram reci da sam uzasnut.
Ono sto me najvise brine je, medjutim, odnos i uslovi u kojima mladi bolesnici zive, pogotovo oni bez roditelja.
Djeca se iz ustanova, kao sto je Dom Bjelave salju u Mjedenicu bez ikakvog strucnog i pedagoskog razloga i ta institucija je mozda najbolji primjer kako se ne bi smjelo raditi.
Nedavno ih je jedna plemenita zena slucajno "uhvatila" kada su brata i sestru htjeli prebaciti u ustanovu za djecu sa posebnim potrebama iako oboje idu u skolu i potpuno su zdravi i dobro uce.
Njeno zanimanje je prepalo zaposleno u domu pa su odustali.
Par sedmica kasnije pokusali su isto to sa jednim drugim djecakom, kome su rekli da nikome u skoli ne govori gdje ga salju nego da kaze da ide "nazad, kuci".
Nasa vjecnica Lejla Somun koja godinama radi na ovim problemima sada skuplja materijal i trazice istragu.
Mozda sam malo otisao od ovaseg pitanja, ali....
p.k.
Da. Tu smo politiku imali i u vrijeme kad smo usli u GU u Sarajevu i htjeli smo je implementirati u Rakovici, ali nismo uspjeli. Da budem posten i gradonacelnik Behmen je "osjetljiv" za takva pitanja na vrlo pozitivan nacin ali nije bilo ni nadleznosti ni novaca. Kao sto se jasno kaze u Bojanovom govoru na kongresu mi cemo se zalagati za brzo i znacajno prosirenje zatvroskih kapaciteta sto ce omoguciti i rjesenje problema koji ste naveli.
Ja sam obisao par institucija i moram reci da sam uzasnut.
Ono sto me najvise brine je, medjutim, odnos i uslovi u kojima mladi bolesnici zive, pogotovo oni bez roditelja.
Djeca se iz ustanova, kao sto je Dom Bjelave salju u Mjedenicu bez ikakvog strucnog i pedagoskog razloga i ta institucija je mozda najbolji primjer kako se ne bi smjelo raditi.
Nedavno ih je jedna plemenita zena slucajno "uhvatila" kada su brata i sestru htjeli prebaciti u ustanovu za djecu sa posebnim potrebama iako oboje idu u skolu i potpuno su zdravi i dobro uce.
Njeno zanimanje je prepalo zaposleno u domu pa su odustali.
Par sedmica kasnije pokusali su isto to sa jednim drugim djecakom, kome su rekli da nikome u skoli ne govori gdje ga salju nego da kaze da ide "nazad, kuci".
Nasa vjecnica Lejla Somun koja godinama radi na ovim problemima sada skuplja materijal i trazice istragu.
Mozda sam malo otisao od ovaseg pitanja, ali....
p.k.
-
glog
#2003 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Koliko je sindikalista ili drugih zastupnika radnika u tom savjetodavnom tijelu ?Pedja Kojovic wrote:vivaldi
p.k.
- vivaldi
#2004 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zvuci obecavajuce, a dokument cete valjda objaviti na sajtu stranke pa ovdje ostavi samo link. Sto se tice imena nebi bilo lose (ukoliko dobijes dozvolu mada ne znam sto bi to bila tajna) da u par crta predstavis njihov CV.Pedja Kojovic wrote:vivaldi
p.k.
- Alfons Kauders
#2005 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Naravno, postavi dokument. O ekonomiji se ne moze previse pricati, pogotovo ne u ovoj situaciji.Pedja Kojovic wrote:vivaldi
p.k.
Znam da bas ne uzivas u odgovaranju na moja pitanja
Zasto NS i ostale gradjanske stranke ne pokrenu inicijativu da se u sklopu izmjena izbornog zakona promjene i rokovi odrzavanja izbora, odnosno da se izbori ne odrzavaju iste godine u FBiH i RS?
Mislim da bi itekako pomoglo svim lijevo orijentisanim strankama, jer bi se eliminisalo nacionalisticko prepucavanje i predizborne diskusije bi se fokusirale na privredu, socijalu i ostale bitne stvari o kojim ama bas niko ne prica, jer je lakse kupiti poene na glupostima... Ovako bi svake dvije godine u svakom entitetu morali cistiti svoju avliju i baviti se bitnim stvarima umjesto da hodaju po raznim mjestima stradanja, seru o ratu i vjeri...
To sto bi se dio predstavnika na drzavnom nivou birao sa zakasnjenjem od npr. 2 godine ne predstavlja bitan problem - slican sistem odlicno funckionise u Americi vec stoljecima, gdje se svake 2 godine bira po trecina senatora.
Usput bi imali i doneklve vjestacki efekat ucestalijih izbora, tj. stranke koje djeluju na cijelom teritoriju BiH bi mogle korigovati svoje djelovanje shodno rezultatima ako hoce da prodju bolje na u drugoj polovini zemlje za 2 godine, sto bi ih tjeralo da se podjednako brinu o interesima oba entiteta ako hoce da ostanu na sceni...
-
Pedja Kojovic
#2006 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
dr.gog
Nema predstavnika sindikata. Sindikati moraju biti nezavisni, ako sto sada nisu.
Stranka ce izaci sa svojim stavovima o pravima radnika i odnosima izmedju poslodavaca i sindikata.
Sindikati ce onda odluciti da li da podrze ili ne podrze stranku, odnosno, njen program.
Uprosteno receno...
Zadatak ekonomskog savjeta je da napravi kolac.
Politicki organi odlucuju kako ce se on dijeliti.
p.k.
Nema predstavnika sindikata. Sindikati moraju biti nezavisni, ako sto sada nisu.
Stranka ce izaci sa svojim stavovima o pravima radnika i odnosima izmedju poslodavaca i sindikata.
Sindikati ce onda odluciti da li da podrze ili ne podrze stranku, odnosno, njen program.
Uprosteno receno...
Zadatak ekonomskog savjeta je da napravi kolac.
Politicki organi odlucuju kako ce se on dijeliti.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#2007 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
alfons kauders
Vrlo slicnu ideju imamo i mi.
Nevjerovatno slicnu.
Bice dio kampanje.
p.k.
Nevjerovatno slicnu.
Bice dio kampanje.
p.k.
- Alfons Kauders
#2008 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pih, znaci vec ste nam je marnuli.Pedja Kojovic wrote:alfons kauders
Nevjerovatno slicnu.
Bice dio kampanje.
p.k.
Halalim - bolje vi nego nego ovi ostali supci.
Jedini je problem sto bi vladajuce stranke radije zapocele novi rat nego pristale na takvu, naizgled nebitnu promjenu izbornog zakona, jer su svjesni da ih nakon 2-3 izborna ciklusa ne bi bilo na mapi.
-
Pedja Kojovic
#2009 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
alfons kauders
Halali.
To je odlican sistem jer strankama ne dopusta nerad, pljacku i "predah" izmedju izbora.
Ja se bojim da ga one ne zapocnu rat cim vide da gube u oktobru.
(Ne nesto veliko jer nemaju kapacitet, nego niskog intenziteta-ali da ne pricamo o tome, molim vas)
p.k.
Halali.
To je odlican sistem jer strankama ne dopusta nerad, pljacku i "predah" izmedju izbora.
(Ne nesto veliko jer nemaju kapacitet, nego niskog intenziteta-ali da ne pricamo o tome, molim vas)
p.k.
- h_poaro
#2010 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja Kojovic wrote:
Halali...
Zar i ti, Peđa sine...
- Alfons Kauders
#2011 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nazalost, covjecanstvo jos uvijek nije izmislilo politicki sistem koji bi nasim strankama onemogucio pljacku i nerad. Kako god, ako dobro prodjete na izborima, ocekujem da mi zauzvrat sredite rasvjetu u ulici, a ima i rupa, bara, pa moze i malo asfalta i koji saht.Pedja Kojovic wrote:alfons kauders
Halali.
p.k.
Neka ga zapocnu - da se ovaj put i ja nakradem...
-
apolitican
#2012 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Meni nije nakana nije da kritikujem uopce (je zabiljezeno prvi put 1886 a uopste 1926 u nasem jeziku) te sarajevske satro izraze ako je i taj izraz ,,jel ,,spada u tu grupu npr mahala,raja,kijamet,hajvan,zijaniti..
Ti izrazi vode porijeklo iz turskog jezika pa vjerovatno ako je i taj izraz jel iz te grupe ja se izvinjavam.A mislim da me forumas vivaldi pogresno razumio.
Ti izrazi vode porijeklo iz turskog jezika pa vjerovatno ako je i taj izraz jel iz te grupe ja se izvinjavam.A mislim da me forumas vivaldi pogresno razumio.
- jeza u ledja
#2013 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
@ Alfonse, pa vec sada svake dvije godine imamo izbore - opcinske pa opce. I za ove opcinske se vodi kampanja istim putem sa nacionalistickom retorikom.
- ahuseino
#2014 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja Kojovic wrote:vivaldi
p.k.
Mislim da vam znam tog profesora iz Chicaga... ako je taj, onda mislim da nije samo 'skola u chicagu'... al' haj
-
mladoliki
#2015 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pozdrav za Peđu i za Našu stranku.
U svakom slučaju u odnosu na sve ponuđeno u ovoj državi jedino se s njima slažem oko najvećeg broja stvari.
Podržavam i stvaranje koalicije, ali sam radoznao da li će u toj koaliciji biti još neko osim Krsmanovića i Naše stranke??? Vidio sam da se spominju Liberali, a znatiželjan sam da li u FBiH postoji još neko interesantan da se ojača taj opozicioni blok???
U svakom slučaju u odnosu na sve ponuđeno u ovoj državi jedino se s njima slažem oko najvećeg broja stvari.
Podržavam i stvaranje koalicije, ali sam radoznao da li će u toj koaliciji biti još neko osim Krsmanovića i Naše stranke??? Vidio sam da se spominju Liberali, a znatiželjan sam da li u FBiH postoji još neko interesantan da se ojača taj opozicioni blok???
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#2016 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
BOJAN BAJIĆ, PREDSJEDNIK NS: Poziv na nezavisnost RS je poziv na rat!
Izjava Tomislava Nikolića kojom on poručuje da Republiku Srpsku vidi kao nezavisnu državu oštro je osudio predsjednik Naše stranke Bojan Bajić. Po njegovim riječima, poziv na nezavisnost RS, zapravo je poziv na novi rat. NS poziva javnost da odbaci ove radikalne političke ideje, koje su blokirale razvoj BiH u zadnjih 15 godina.
- Izjava Tomislava Nikolića, kojom aludira na nezavisnost Republike Srpske, je na tragu dvodecenijske politike njegovog donedavnog šefa Vojislava Šešelja, s kojim je u tandemu davao sebi za pravo da se upliće u politička zbivanja u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a koje su bile priznate od Ujedinjenih nacija kao nezavisne države - izjavio je Bojan Bajić, predsjednik Naše stranke.
- Dvadeset godina njih dvojica potpiruju separatističke želje i ciljeve kod gradjana srpske nacionalnosti koji žive u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, te ih na taj način dovode u zabludu i podstiču da vode samoubilačku separatističku politiku. Mnogi su platili cijenu takvih njihovih ideja, a osnivanje filijale Srpske napredne stranke u Banjaluci je znak da njihova gubitnička misija još nije gotova, a Nikolićev poziv na nezavisnost Republike Srpske, zapravo je poziv na novi rat. Po istom principu, ali s druge strane, smatram da poziv na ukidanje Republike Srpske isto tako znači poziv na novi rat - ističe Bajić.
Naša stranka poziva javnost da se odbace ovakve radikalne političke ideje, koje su blokirale razvoj BiH u zadnjih 15 godina, kako bi gradili novu politiku koja je baziranja na dijalogu i konsenzusu, poštivanju ljudskih prava, ekonomskom razvoju i evropskim ciljevima.
Izjava Tomislava Nikolića kojom on poručuje da Republiku Srpsku vidi kao nezavisnu državu oštro je osudio predsjednik Naše stranke Bojan Bajić. Po njegovim riječima, poziv na nezavisnost RS, zapravo je poziv na novi rat. NS poziva javnost da odbaci ove radikalne političke ideje, koje su blokirale razvoj BiH u zadnjih 15 godina.
- Izjava Tomislava Nikolića, kojom aludira na nezavisnost Republike Srpske, je na tragu dvodecenijske politike njegovog donedavnog šefa Vojislava Šešelja, s kojim je u tandemu davao sebi za pravo da se upliće u politička zbivanja u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a koje su bile priznate od Ujedinjenih nacija kao nezavisne države - izjavio je Bojan Bajić, predsjednik Naše stranke.
- Dvadeset godina njih dvojica potpiruju separatističke želje i ciljeve kod gradjana srpske nacionalnosti koji žive u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, te ih na taj način dovode u zabludu i podstiču da vode samoubilačku separatističku politiku. Mnogi su platili cijenu takvih njihovih ideja, a osnivanje filijale Srpske napredne stranke u Banjaluci je znak da njihova gubitnička misija još nije gotova, a Nikolićev poziv na nezavisnost Republike Srpske, zapravo je poziv na novi rat. Po istom principu, ali s druge strane, smatram da poziv na ukidanje Republike Srpske isto tako znači poziv na novi rat - ističe Bajić.
Naša stranka poziva javnost da se odbace ovakve radikalne političke ideje, koje su blokirale razvoj BiH u zadnjih 15 godina, kako bi gradili novu politiku koja je baziranja na dijalogu i konsenzusu, poštivanju ljudskih prava, ekonomskom razvoju i evropskim ciljevima.
-
zavrzlama
#2017 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Gos'n Bajic zaboravlja da je svrha postojanja rs-a negiranje drzave BIH ...oni sto traze ukidanje rs-a to traze jer sa ovakvim uredjenejm koje ima rs, je konstantna prijetnja cjelovitosti BIH i ubijanje svakog vida okretanja BIH srba prema BIH i suzivotu sa ostalim narodima...da bi izbjegli negiranje entiteskog uredjenja koje je donio Dejton i da bi srbi dobili blagoslov od nesrba na prihvatanje realnosti na terenu,srbi trebaju promijeniti ime,obiljezje i izbaciti vjersko iz institucijalnog u manjem entitetu..sa ovakvim imenom,obiljezjem i krsnim slavama za institucije tog entiteta, ce se konstantno odrzavati odbojnost drugih prema srbima i tom entitetu ,a srbi ce sve manje osjecati BIH svojom, jer je rs negacija BIH i to dvoje ne ide zajedno..-LIBERO- wrote:BOJAN BAJIĆ, PREDSJEDNIK NS: Poziv na nezavisnost RS je poziv na rat!
-
pshhh
#2018 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
essex wrote:hehehe, vidim abacija i ti naleti na naseg "neodgovornog" pedju...covjek ne odgovara cim ga malo zazulja, hehehe.Abacija wrote:Dok se Vi bavite kulturom dijaloga, karavani prolaze. Mora da Vam je Sanja Vlaisavljevic nesto u ideoloskom rodu.
-
bicebolje
#2019 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja imam drugačije mišljenje. Medije oblikuje narod. Mediji se utrkuju da povećaju gledanost a znaju kako se gledanost stiče. Početkom 90-tih su pobjedile stranke koje nisu kontrolisale medije. Mediji mogu uticati na gledaoce ali u mirnoj državi gdje vlada povjerenje u medije. Kod nas se vrlo lako može desiti da medij koje okrene priču bude proglašen izdajničkim. I to od ljudi koji ga gledaju i koji mu vjeruju dok ne postoji mogućnost da druga strana povjeruje u eventualnu novu priču od strane medija „sa one strane.“Pedja Kojovic wrote:dr.gog
U potpunosti se slazem.
U traumatiziranoj zemlji, bez demokratskog iskustva u kojoj skoro 1/3 stanovnistva zivi na rubu siromastva
glasacima vladaju, da prafraziram Ginsberga, "oni koji kontrolisu slike", dakle mediji.
Novinarstvo, na nacin na koji se prakticira u modernom svijetu, kod nas je skoro nepoznato.
Neprofesionalno i neeticno.
Upravo tako.Novinarstvo je nazalost ogledalo cijelog drustva.
Ne. Samo prestanak interesa za politiku bi donijeo promjenu. Dok su nama političari uzori i medijske zvijezde nema od nas ništa. Što bi rekao Brega: „U moje vrijeme su političari bili neki bezvezni i mračni ljudi koji nikome nisu bili zanimljivi.“ A političari će biti zanimljivi sve dok se ne počisti ono što je ispod tepiha i što povremeno izađe ispod tepiha pa stranci počiste umjesto nas.Ali ja sam optimista. Mislim da bi promjena "tona" i "vrijednosti" u politici promjenila i sistem
drustvenih vrijednosti. Relativno brzo.
Znate li nešto što mi ne znamo ?Pedja Kojovic wrote:Ja se bojim da ga one ne zapocnu rat cim vide da gube u oktobru.
Alfons Kauders - Postoji vjerovatnoća da bi organizovanje izbora u entitetima u različito vrijeme još više povećalo osjećaj razdvojenosti. Ovako bar svi glasamo u isto vrijeme.
Suživot je davno nestao. Sad će 20 godina. Nove generacije se neće same od sebe okrenuti suživotu, bratstvu, jedinstvu, odnosno onome što smo živili prije rata. Mozak nas starijih funkcioniše drugačije od omladinskog. Nama se čini da je rat bio juče a u međuvremenu je izrasla nova generacija kojoj je cijeli život, period od rata do danas. Njima su pripadnici drugih naroda stranci kao što su nama stranci Bugari ili Mađari. Jedina je razlika što svi govorimo isti jezik. Kako njih natjerati da imaju suživot kad se i ne poznaju.zavrzlama wrote:Gos'n Bajic zaboravlja da je svrha postojanja rs-a negiranje drzave BIH ...oni sto traze ukidanje rs-a to traze jer sa ovakvim uredjenejm koje ima rs, je konstantna prijetnja cjelovitosti BIH i ubijanje svakog vida okretanja BIH srba prema BIH i suzivotu sa ostalim narodima...da bi izbjegli negiranje entiteskog uredjenja koje je donio Dejton i da bi srbi dobili blagoslov od nesrba na prihvatanje realnosti na terenu,srbi trebaju promijeniti ime,obiljezje i izbaciti vjersko iz institucijalnog u manjem entitetu..sa ovakvim imenom,obiljezjem i krsnim slavama za institucije tog entiteta, ce se konstantno odrzavati odbojnost drugih prema srbima i tom entitetu ,a srbi ce sve manje osjecati BIH svojom, jer je rs negacija BIH i to dvoje ne ide zajedno..
Ti ustvari misliš da treba napraviti bošnjačku BiH i da će se Srbi i Hrvati okrenuti njoj. U tom slučaju bi se stanje u BiH smirilo ali veliki broj Srba i Hrvata bi odselio iz BiH a ostatak bi se asimilirao. To se može lako desiti ukolko MZ želi. Međutim oni da su želili mogli su to uraditi do sad, pogotovo krajem 90-ih kad je cijeli srpski narod bio u rasulu.
PS. Mislim da ni jedan narod ne osjeća BiH svojom. I sam kažeš da Bošnjaci ne osjećaju jedan BiH svojom i da imaju odbojnost prema njemu. Kod Srba je ista stvar prema drugom dijelu a Hrvati su već odavno psihički okrenuti u pravcu Zagreba.
-
Pedja Kojovic
#2020 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zakon o zabrani fašističkih organizacija je temeljni dokaz humanističkog opredjeljenja
Saturday, 15 May 2010
Naša stranka smatra da Bosni i Herecgovini itekako potreban ovakav zakon i založiće se za njegovo usvajanje jer je to temeljni dokaz humanističkog opredjeljenja i odbacivanja onoga što vežemo za koncentracione logore,genocid,masovna stradanja cilila i sve strahote koje je porodio fašizam.
Zastupnički dom Parlamenta BiH ponovo nije prihvatio inicjativu da se u našoj zemlji zabrane sve neofašističke organizacije, te javna upotreba njihovih simbola. Tim povodom član Izvršnog odbora Naše stranke Srđan Dizdarević izjavio je:
“Odbijanjem da usvoji zakon o zabrani djelovanja fašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola,vlast u BiH je još jednom ispoljila potpunu neogovornost i nezrelost. Nespremnost da se osudi največe zlo Dvadesetog vijeka,da se zakonski zabrane pokušaji oživljavanja naci-fašizma dokaz su da oni koji danas čine vladajuću koaliciju u Bosni i Hercegovini nisu spremni da ovu zemlju svrstaju među civilizovane zemlje. Još jednom su dnevnopolitički interesi mešetara koji vode BiH bili važniji od prihvatanja suštinskih vrijednosti koje baštitni svijet i koje se ogledaju i u odbijanju svakog revizionizma i dovođenja u pitanje istinitosti strahota koje su fašisti počinili.
Naša stranka smatra da Bosni i Herecgovini itekako potreban ovakav zakon i založiće se za njegovo usvajanje jer je to temeljni dokaz humanističkog opredjeljenja i odbacivanja onoga što vežemo za koncentracione logore,genocid,masovna stradanja cilila i sve strahote koje je porodio fašizam.”
Saturday, 15 May 2010
Naša stranka smatra da Bosni i Herecgovini itekako potreban ovakav zakon i založiće se za njegovo usvajanje jer je to temeljni dokaz humanističkog opredjeljenja i odbacivanja onoga što vežemo za koncentracione logore,genocid,masovna stradanja cilila i sve strahote koje je porodio fašizam.
Zastupnički dom Parlamenta BiH ponovo nije prihvatio inicjativu da se u našoj zemlji zabrane sve neofašističke organizacije, te javna upotreba njihovih simbola. Tim povodom član Izvršnog odbora Naše stranke Srđan Dizdarević izjavio je:
“Odbijanjem da usvoji zakon o zabrani djelovanja fašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola,vlast u BiH je još jednom ispoljila potpunu neogovornost i nezrelost. Nespremnost da se osudi največe zlo Dvadesetog vijeka,da se zakonski zabrane pokušaji oživljavanja naci-fašizma dokaz su da oni koji danas čine vladajuću koaliciju u Bosni i Hercegovini nisu spremni da ovu zemlju svrstaju među civilizovane zemlje. Još jednom su dnevnopolitički interesi mešetara koji vode BiH bili važniji od prihvatanja suštinskih vrijednosti koje baštitni svijet i koje se ogledaju i u odbijanju svakog revizionizma i dovođenja u pitanje istinitosti strahota koje su fašisti počinili.
Naša stranka smatra da Bosni i Herecgovini itekako potreban ovakav zakon i založiće se za njegovo usvajanje jer je to temeljni dokaz humanističkog opredjeljenja i odbacivanja onoga što vežemo za koncentracione logore,genocid,masovna stradanja cilila i sve strahote koje je porodio fašizam.”
-
Pedja Kojovic
#2021 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Tomislav Nikolić nastavlja gubitničku politiku
Sunday, 16 May 2010
Povodom izjave predsjednika Srpske napredne stranke g.Tomislava Nikolića, u Banjoj Luci, 15.05.2010. godine, u kojoj je javnosti poručio da Republiku Srpsku vidi kao nezavisnu državu, predsjednik Naše stranke Bojan Bajić je izjavio:
“Izjava Tomislava Nikolića, kojom aludira na nezavisnost Republike Srpske, je na tragu dvodecenijske politike njegovog donedavnog šefa Vojislava Šešelja, s kojim je u tandemu davao sebi za pravo da se upliće u politička zbivanja u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a koje su bile priznate od Ujedinjenih nacija kao nezavisne države.
Dvadeset godina njih dvojica potpiruju separatističke želje i ciljeve kod gradjana srpske nacionalnosti koji žive u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, te ih na taj način dovode u zabludu i podstiču da vode samoubilačku separatističku politiku. Mnogi su platili cijenu takvih njihovih ideja, a osnivanje filijale Srpske napredne stranke u Banjoj Luci je znak da njihova gubitnička misija jos nije gotova, a Nikolićev poziv na nezavisnost Republike Srpske, zapravo je poziv na novi rat. Po istom principu, ali s druge strane, smatram da poziv na ukidanje Republike Srpske isto tako znači poziv na novi rat.
Naša stranka poziva javnost da se odbace ovakve radikalne političke ideje, koje su blokirale razvoj BiH u zadnjih 15 godina, kako bi gradili novu politiku koja je baziranja na dijalogu i konsenzusu, poštivanju ljudskih prava, ekonomskom razvoju i evropskim ciljevima.“
Sunday, 16 May 2010
Povodom izjave predsjednika Srpske napredne stranke g.Tomislava Nikolića, u Banjoj Luci, 15.05.2010. godine, u kojoj je javnosti poručio da Republiku Srpsku vidi kao nezavisnu državu, predsjednik Naše stranke Bojan Bajić je izjavio:
“Izjava Tomislava Nikolića, kojom aludira na nezavisnost Republike Srpske, je na tragu dvodecenijske politike njegovog donedavnog šefa Vojislava Šešelja, s kojim je u tandemu davao sebi za pravo da se upliće u politička zbivanja u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a koje su bile priznate od Ujedinjenih nacija kao nezavisne države.
Dvadeset godina njih dvojica potpiruju separatističke želje i ciljeve kod gradjana srpske nacionalnosti koji žive u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, te ih na taj način dovode u zabludu i podstiču da vode samoubilačku separatističku politiku. Mnogi su platili cijenu takvih njihovih ideja, a osnivanje filijale Srpske napredne stranke u Banjoj Luci je znak da njihova gubitnička misija jos nije gotova, a Nikolićev poziv na nezavisnost Republike Srpske, zapravo je poziv na novi rat. Po istom principu, ali s druge strane, smatram da poziv na ukidanje Republike Srpske isto tako znači poziv na novi rat.
Naša stranka poziva javnost da se odbace ovakve radikalne političke ideje, koje su blokirale razvoj BiH u zadnjih 15 godina, kako bi gradili novu politiku koja je baziranja na dijalogu i konsenzusu, poštivanju ljudskih prava, ekonomskom razvoju i evropskim ciljevima.“
- Dozer
#2022 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Generalno gledano, ovo je ispravno. Samo...malo je nejasno zasto se, kao po pravilu, na neki nacin uvijek izjednacava svaki secesionisticki istup bilo koga iz RS sa "nastojanjima" iz FBiH da se ta RS ukine...?
U cemu je poenta?
Znamo da je prica o ukidanju bajka isto kao i prica o otcjepljenju, kao i da su to zajednicke kreacije nacionalista na vlasti kojima vec 14 godina plase narod, povlaceci te price pred svake izbore i u pozadini gurajuci pricu o novom ratu.
RS je, kao i FBiH, Daytonska tvorevina. Samo BiH, kao drzava u svojim medunarodno priznatim granicama nije Daytonska kreacija. Isto tako, nije RS nije nikome otadzbina jer nije ni drzava, a nije ni dovoljno stara da bi se mogla nazivati otadzbinom (smijesno). S druge strane, sam nacin njenog nastanka je i te kako diskutabilan, a pogotovo ce biti nakon presuda Karadzicu, Stanisicu i Simatovicu, kojima ce zasigurno biti potvrdjen i genocid, a vrlo vjerovatno dobrim dijelom i agresija. Samim tim, i u skladu sa medjunarodno priznatim pravilima, u potpunosti ce postati jasna i jedna totalna nelegalnost postojanja RS, a po automatizmu i FBiH kao entiteta.
Ali, cak i bez ovih presuda vrlo je jasno stanje stvari, pa je stoga i vrlo cudno sto se stalno na neki nacin trazi nekakav balans kojim se uvijek kaze jedno o necemu (recimo FBiH), ali pridoda i drugo kontra toga (recimo o RS)...
Politikantstvo, ili...?
U cemu je poenta?
Znamo da je prica o ukidanju bajka isto kao i prica o otcjepljenju, kao i da su to zajednicke kreacije nacionalista na vlasti kojima vec 14 godina plase narod, povlaceci te price pred svake izbore i u pozadini gurajuci pricu o novom ratu.
RS je, kao i FBiH, Daytonska tvorevina. Samo BiH, kao drzava u svojim medunarodno priznatim granicama nije Daytonska kreacija. Isto tako, nije RS nije nikome otadzbina jer nije ni drzava, a nije ni dovoljno stara da bi se mogla nazivati otadzbinom (smijesno). S druge strane, sam nacin njenog nastanka je i te kako diskutabilan, a pogotovo ce biti nakon presuda Karadzicu, Stanisicu i Simatovicu, kojima ce zasigurno biti potvrdjen i genocid, a vrlo vjerovatno dobrim dijelom i agresija. Samim tim, i u skladu sa medjunarodno priznatim pravilima, u potpunosti ce postati jasna i jedna totalna nelegalnost postojanja RS, a po automatizmu i FBiH kao entiteta.
Ali, cak i bez ovih presuda vrlo je jasno stanje stvari, pa je stoga i vrlo cudno sto se stalno na neki nacin trazi nekakav balans kojim se uvijek kaze jedno o necemu (recimo FBiH), ali pridoda i drugo kontra toga (recimo o RS)...
Politikantstvo, ili...?
-
Pedja Kojovic
#2023 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
dozer
Ne radi se o politikanstvu, nego o nasem stavu da su za BiH podjednako pogubni
i pozivi na otcjepljenje i pozivi na neustavno ukidanje RS-a.
p.k.
Ne radi se o politikanstvu, nego o nasem stavu da su za BiH podjednako pogubni
i pozivi na otcjepljenje i pozivi na neustavno ukidanje RS-a.
p.k.
-
vrhbosna
#2024 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Poštujem svačije stavove ali ti čovječe nemaš ama baš nikakvog dodira sa realnošću.Ko bolan da izgubi izbore ? SDA,S BiH,HDZ(oba) SDP,SNSD,SDS,PDP će dobiti između 90 -95 % glasova u BiH.To su partije koje su manje više na vlasti od 1995 sa izuzetkom SDP-a koji je bio jedan mandat(rezultat isti ko kod ovih).Po svim istraživanjima,naručenim,ne naručenim isto će ga biti i u oktobru 2010.U 5 deka gore dolePedja Kojovic wrote:alfons kauders
Halali.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#2025 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
vrhbosna
Mi imamo sasvim drugacije podatke/istrazivanja...
p.k.
Mi imamo sasvim drugacije podatke/istrazivanja...
p.k.