Oni, naravno. Ipak je JNA imala snajpersku obuku, formacijski, tako da je vecina njihovih snajperista bila obucena po nekim tadasnjim pravilima. S druge strane, kod nas toga nije bilo. Mi smo samo imali nesto sporstkih strijelaca koji jesu znali pucati, ali su trebali praksu s tim vrstama oruzja. Naravno, to je bio najmanji problem, a puno veci su bile taktike, sto se ucilo u hodu. Ali, ovo je mozda bilo 10% onih koji su imali puske s optikom. 90% su bili prijeratni lovci, manji broj, i oni koji su govorili da znaju pucati ili da su u JNA bili na snajperskoj obuci i sl., sto je bila vecina, a u sustini nisu imali pojma i samo su se htjeli qrciti s takvim oruzjem. Oni su, opet, sve ucili u hodu - i pucati i taktike. A u tom hodu se dosta "praktikanata" bespovratno saplelo.exliberal-ex wrote:Pitanje Dozeru
Po tvojem misljenju ko je imao kvalitetnij snajperski kadar?
Negovorim o oruzju ni o masovnosti ( svako je mogao nosit pusku).
Oko 50%. U martu '92 se baza u Krteljima prepolovila, i jedni su otisli na onu stranu ponijevsi sve licno + sta su mogli, a drugi na ovu uradivsi isto. Jedinica nije imala klasicne snajperiste, kao sto je to imala recimo JNA, ali je tu bilo ljudi koji su tim oruzjem baratali bolje od ostalih. Vjerovatno najbolji koji je otisao na onu stranu je bio Skoro Spaso. Tokom aprila i maja je, recimo, sa svojim SG1 5,56 s podrucja Jevrejskog groblja znao dizati cepove boca po asfaltu oko skupstine na M.DvoruTheMule wrote:Dozeru, kolko je specijalaca preslo u neprijateljske redove na pocetku rata, onako procentualno? Jesul medju njima bili snajperisti i zna li se sta je s njima bilo?
Bio je dobar, poznavao sam ga i licno, a nekad krajem maja ili pocetkom juna '92, koliko sam upoznat, neki nas snajper ga je stigao negdje mudju kucama iznad danasnjeg OHR-a. Pogodak u kicmu, nakon cega je zavrsio na duze na VMA. Nije ostao u kolicima, a zadnji put sam ga sreo u Zvorniku '98.
S pocetka je kod njih najcesca verzija bio PASP 7,9mm, kojeg je bilo i kod nas, ali ni blizu u istim kolicinama. Kasnije su njima stigli i SVD 7,62. Kod nas je bilo najvise lovackih karabina raznih kalibara, vecinom repetirke i pokoji poluautomatik. Bilo je i par komada namjenskih snajperskih pusaka tipa Steyr SSG .308. Kasnije su se pojavile i neke rucno radjene 12,7 (od PAM-ovih cijevi), pa jos kasnije i 14,5, ali to je sve bilo po par komada. Naravno, kod nas se moglo vidjeti i raznoranih modifikacija tipa optika PASP-a na PAP-ovci (nigdje veze jer je ta optika radjena namjenski za zrno 7,9, a ne 7,62), ili optika sijaca na PAM-u, i sl.exliberal-ex wrote:kad su vec krenula pitanja
dali su snajperske jedinice koristile slicne puske ili je bilo velikih razlika i koje je po tebi to oruzje bilo
standarni snajperi od jna ili nesto drugo?
Btw, kod nas nisu postojale "snajperske jedinice", pa ni snajperska odjeljenja.
Nije ga spucao metak u sljem, nego u ivicu zida rupe na kojoj je bio (na krovu), nakon cega se raspao, a komadi zrna i kosuljice su ga zasuli po licu i celu. Zato je krvario. Metak je bio 12,7, obicni.ja sam vidio tipa tamo negdje 93 sto je bio u izvrsnom vjecu, mi se bas zatekli na platou kad njega izvode, spucao ga metak u glavu ali je imao sljem pa je metak skrenuo ( tako su nam rekli)..teturao je jedva uz pomoc dvojce ali je krvavio ko da su mu pola glave otkinuli
Znamo sveranger wrote:zna li neko nešto više o ovoj djevojci?thekupus wrote:http://ustedyyoyusted.tumblr.com/post/6 ... -loads-her
S njene desne strane je PASP sa pasivnim nisanom. Nista spektakularno.