Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Dozer

#2001 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

exliberal-ex wrote:Pitanje Dozeru
Po tvojem misljenju ko je imao kvalitetnij snajperski kadar?
Negovorim o oruzju ni o masovnosti ( svako je mogao nosit pusku).
Oni, naravno. Ipak je JNA imala snajpersku obuku, formacijski, tako da je vecina njihovih snajperista bila obucena po nekim tadasnjim pravilima. S druge strane, kod nas toga nije bilo. Mi smo samo imali nesto sporstkih strijelaca koji jesu znali pucati, ali su trebali praksu s tim vrstama oruzja. Naravno, to je bio najmanji problem, a puno veci su bile taktike, sto se ucilo u hodu. Ali, ovo je mozda bilo 10% onih koji su imali puske s optikom. 90% su bili prijeratni lovci, manji broj, i oni koji su govorili da znaju pucati ili da su u JNA bili na snajperskoj obuci i sl., sto je bila vecina, a u sustini nisu imali pojma i samo su se htjeli qrciti s takvim oruzjem. Oni su, opet, sve ucili u hodu - i pucati i taktike. A u tom hodu se dosta "praktikanata" bespovratno saplelo.
TheMule wrote:Dozeru, kolko je specijalaca preslo u neprijateljske redove na pocetku rata, onako procentualno? Jesul medju njima bili snajperisti i zna li se sta je s njima bilo?
Oko 50%. U martu '92 se baza u Krteljima prepolovila, i jedni su otisli na onu stranu ponijevsi sve licno + sta su mogli, a drugi na ovu uradivsi isto. Jedinica nije imala klasicne snajperiste, kao sto je to imala recimo JNA, ali je tu bilo ljudi koji su tim oruzjem baratali bolje od ostalih. Vjerovatno najbolji koji je otisao na onu stranu je bio Skoro Spaso. Tokom aprila i maja je, recimo, sa svojim SG1 5,56 s podrucja Jevrejskog groblja znao dizati cepove boca po asfaltu oko skupstine na M.Dvoru :).
Bio je dobar, poznavao sam ga i licno, a nekad krajem maja ili pocetkom juna '92, koliko sam upoznat, neki nas snajper ga je stigao negdje mudju kucama iznad danasnjeg OHR-a. Pogodak u kicmu, nakon cega je zavrsio na duze na VMA. Nije ostao u kolicima, a zadnji put sam ga sreo u Zvorniku '98.
exliberal-ex wrote:kad su vec krenula pitanja
dali su snajperske jedinice koristile slicne puske ili je bilo velikih razlika i koje je po tebi to oruzje bilo
standarni snajperi od jna ili nesto drugo?
S pocetka je kod njih najcesca verzija bio PASP 7,9mm, kojeg je bilo i kod nas, ali ni blizu u istim kolicinama. Kasnije su njima stigli i SVD 7,62. Kod nas je bilo najvise lovackih karabina raznih kalibara, vecinom repetirke i pokoji poluautomatik. Bilo je i par komada namjenskih snajperskih pusaka tipa Steyr SSG .308. Kasnije su se pojavile i neke rucno radjene 12,7 (od PAM-ovih cijevi), pa jos kasnije i 14,5, ali to je sve bilo po par komada. Naravno, kod nas se moglo vidjeti i raznoranih modifikacija tipa optika PASP-a na PAP-ovci (nigdje veze jer je ta optika radjena namjenski za zrno 7,9, a ne 7,62), ili optika sijaca na PAM-u, i sl.
Btw, kod nas nisu postojale "snajperske jedinice", pa ni snajperska odjeljenja.
ja sam vidio tipa tamo negdje 93 sto je bio u izvrsnom vjecu, mi se bas zatekli na platou kad njega izvode, spucao ga metak u glavu ali je imao sljem pa je metak skrenuo ( tako su nam rekli)..teturao je jedva uz pomoc dvojce ali je krvavio ko da su mu pola glave otkinuli
Nije ga spucao metak u sljem, nego u ivicu zida rupe na kojoj je bio (na krovu), nakon cega se raspao, a komadi zrna i kosuljice su ga zasuli po licu i celu. Zato je krvario. Metak je bio 12,7, obicni.
ranger wrote:
zna li neko nešto više o ovoj djevojci?
Znamo sve :D
S njene desne strane je PASP sa pasivnim nisanom. Nista spektakularno.
ranger

#2002 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ranger »

I? Jel prezivjela rat? Otkud bas ona djevojka da duzi snajper?
Dozer

#2003 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Prezivjela, imala jedno ranjavanje u Otesu, i danas je tu. BIla jedna od onih koji su se bavili streljastvom.
PM72

#2004 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Ne znam gdje si ti bio svperisutni i sveznajuci formski magu i autoritetu po pitanju sarajevskog i ostalih ratista, ali na tornju ocigledno nisi. Detalj o spratu i tipu puske ce biti dovoljno mojih iskustava sa te lokacije.
Takodjer, iako u principu nemam kome sta da dokazujem, a pogotovo ne na forumima i ne tipovima poput tebe cisto reda radi zadovoljicu tvoju sujetu pa cu odgovoriti na tvoje infantilno pitanje koji me kao nesto provjeravas: liniju od 4. bunkera i 1. strazarskog mjesta u zgradi Oslobodjenja je drzala 3. ceta OBL-a MUP-a RBiH.
EDIT: Sad se sjetih, ti si zbog svoje "ja znam sve" politike i stava vec odletio u ofsajd i to upravo na ovoj temi kad sam ja pisao o bunkeru u kruga TAT-a (evo ti ga na slici), a ti jednako kao i sad, napamet "strucno" elabirirao da to nije bunker nego opuhana portirnica TAT-a koja je BTW udaljena nekih 200-300m. Buduci da nisam bio u potpunosti upoznat sa tvojim forumskim likom i djelom presao sam preko te fule bez posebnih komentara.
Ti opet ulaziš u klinč i svojim svađalačkim tonom kvariš temu bez veze.Na slici koju si postavio ja ne vidim nikakvog bunkera nego rupu iz koje su pokradeni bakarni kablovi a ono pored u svakom slučaju nije trafostanica nego portirnica.

Što se tiče zgrade Oslobođenja,čitav rat je čuvana od strane pripadnika MUP-a RBiH a u početku su na njoj bili samo pripadnici SJB Novi Grad.Bili su kad je bilo najgore i kad je trebalo izdržati napade četnika.S obzirom na "borbeno " iskustvo "feta" policije(oni što su čuvali skladišta sa humanitarnom - OBL policija) ne čudi me da su ih poslali malo dalje od skladišta u Halilovićima jer nije bilo nikakve opasnosti niti su četnici imali interesa da napadaju na tom području od 1993 pa nadalje.Na ostatke zgrade Oslobođenja sumnjam da se iko čitav rat popeo jer je to bilo ravno samoubistvu.I da se neko popeo na četvrti sprat i imao osmatračnicu sa "Štajerom",ništa nije mogao vidjeti sem livade i kosine ispred sebe.O nekakvom snajperanju nije bilo govora,sa četvrtog sprata nisi mogao vidjeti ništa.Pogotovo što se pripadnici Feta policije ni u ludilu nisu izlagali pogibelji još da tumaraju razrušenim stepenicama sa "štajerom"... :D
goran16v

#2005 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

PM72 wrote:
Ne znam gdje si ti bio svperisutni i sveznajuci formski magu i autoritetu po pitanju sarajevskog i ostalih ratista, ali na tornju ocigledno nisi. Detalj o spratu i tipu puske ce biti dovoljno mojih iskustava sa te lokacije.
Takodjer, iako u principu nemam kome sta da dokazujem, a pogotovo ne na forumima i ne tipovima poput tebe cisto reda radi zadovoljicu tvoju sujetu pa cu odgovoriti na tvoje infantilno pitanje koji me kao nesto provjeravas: liniju od 4. bunkera i 1. strazarskog mjesta u zgradi Oslobodjenja je drzala 3. ceta OBL-a MUP-a RBiH.
EDIT: Sad se sjetih, ti si zbog svoje "ja znam sve" politike i stava vec odletio u ofsajd i to upravo na ovoj temi kad sam ja pisao o bunkeru u kruga TAT-a (evo ti ga na slici), a ti jednako kao i sad, napamet "strucno" elabirirao da to nije bunker nego opuhana portirnica TAT-a koja je BTW udaljena nekih 200-300m. Buduci da nisam bio u potpunosti upoznat sa tvojim forumskim likom i djelom presao sam preko te fule bez posebnih komentara.
Ti opet ulaziš u klinč i svojim svađalačkim tonom kvariš temu bez veze.Na slici koju si postavio ja ne vidim nikakvog bunkera nego rupu iz koje su pokradeni bakarni kablovi a ono pored u svakom slučaju nije trafostanica nego portirnica.

Što se tiče zgrade Oslobođenja,čitav rat je čuvana od strane pripadnika MUP-a RBiH a u početku su na njoj bili samo pripadnici SJB Novi Grad.Bili su kad je bilo najgore i kad je trebalo izdržati napade četnika.S obzirom na "borbeno " iskustvo "feta" policije(oni što su čuvali skladišta sa humanitarnom - OBL policija) ne čudi me da su ih poslali malo dalje od skladišta u Halilovićima jer nije bilo nikakve opasnosti niti su četnici imali interesa da napadaju na tom području od 1993 pa nadalje.Na ostatke zgrade Oslobođenja sumnjam da se iko čitav rat popeo jer je to bilo ravno samoubistvu.I da se neko popeo na četvrti sprat i imao osmatračnicu sa "Štajerom",ništa nije mogao vidjeti sem livade i kosine ispred sebe.O nekakvom snajperanju nije bilo govora,sa četvrtog sprata nisi mogao vidjeti ništa.Pogotovo što se pripadnici Feta policije ni u ludilu nisu izlagali pogibelji još da tumaraju razrušenim stepenicama sa "štajerom"... :D
Naravno da ulazim jer si komican sa tim svojim glumatanjem svezjajuceg autoriteta i svaki put ce ti se desiti isto kad pocnes o necemu o cemu ja slucajno znam malo vise. Naravno da ne vidis nikakav bunker jer je urusen, samo sto, kao mozes da vidis, tu nema nikakve rupe iz koje je neko krao kablove, nego gomila betonskih greda, zemlje, poderanih vreca i UNHCR najlona, a sve to nije opuhana portirnica na ulazu u krug o kojoj si sav tako obavjesten ranije elabirirao nego objekat u sred kruga koji definitivno nije portirnica jer su iza njega njega dva betonska rezervoara do kojih se dolazi ispod temelja objekta. Evo ti slike pa jos malo analiziraj...

Image

Image

Image

Pokusao si glumiti mangupa pa si pitao si ko je drzao zgradu. Sad kad dobio si vrlo precizan odgovor i kad si se opet dokazao kao veliki "strucnjak" koji zgrade Oslobodjenja ocigledno vidio nije, a kamo li da znas je li se iko peo na toranj i ne i sta se vidi sa 4. sprata, nastavi da lijecis svoju sujetu palamudjenjem i filozofiranjem o feta policiji, skladistima, bla, bla, bla i slicnim mahalaskim folovima...
PM72

#2006 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Pokusao si glumiti mangupa pa si pitao si ko je drzao zgradu. Sad kad dobio si vrlo precizan odgovor i kad si se opet dokazao kao veliki "strucnjak" koji zgrade Oslobodjenja ocigledno vidio nije, a kamo li da znas je li se iko peo na toranj i ne i sta se vidi sa 4. sprata, nastavi da lijecis svoju sujetu palamudjenjem i filozofiranjem o feta policiji, skladistima, bla, bla, bla i slicnim mahalaskim folovima...
:D :D :D

U redu je.Vraćaj se na temu.Čitaj šta pišu ljudi koji su ratovali a ne čuvali skladišta humanitarne pomoći.Bolje da nisi rekao da si bio u Feta policiji.Ponašaš se kao da ti je Kemo Ademović bio komadant a ne Dragolj Mehmed Cigo.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2007 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

istina je da PM72 zna biti... direktan u odgovorima.

ali još veća istina je, gorane, da si često uzrokom prepirki i poneke teške riječi. tako da epiteti sveprisutni i sveznajući forumski mag možeš i na sebe primjeniti komotno. bar po tome kako te ljudi doživljavaju, oni koji su se počesto meni na tebe žalili. što želiš drugome pripisati, ti isto radiš.

ohladi malo, ljudski savjet. nema razloga za tenzije.
taxidriver

#2008 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by taxidriver »

@ranger, gdje to ti radis?

Podosta ljudi ovdje poprilicno ima lose i veoma povrsno kvalificiranje snajperskog djelovanja i snajperista u savremenom ratovanju.

Ono sto je vazno za upotrebu snajperskih dijelova ( a primjenjivo i na sve ostale borbene dijelove) je da se dejstvo vrsi u skladu sa "pravilima igre". Dakle, zna se sta se radi a sta ne. Sta je dozvoljeno a sta ne. Sve ostalo sto nije u skladu je zlocin,izivljavanje,mrcvarenje i sve ostalo. Oni koji su djelovali u skladu sa pravilima, profesionalno i casno,danas mirno spavaju. A oni drugi imaju svojih problema.

Snajpersko djelovanje moze biti nevjerovatno efikasno tako da se ponekad iz njega izrodi inicijativa koja se da exploatisati-valja li ova Dozer-u :D

Ono sto smo mi imali procitali ste sta je Dozer napisao, sve ostalo je bilo i stvarano u hodu kao i sve ostalo sto je stvoreno.

I na kraju, za prave sladokusce... https://cheytac.com/ odlicna roba
Dozer

#2009 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ma svaka ti je zlatna :D

P.S. M300, .345 je...khm :)
Last edited by Dozer on 21/11/2013 15:54, edited 1 time in total.
ranger

#2010 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ranger »

taxidriver wrote:@ranger, gdje to ti radis?

Podosta ljudi ovdje poprilicno ima lose i veoma povrsno kvalificiranje snajperskog djelovanja i snajperista u savremenom ratovanju.

Ono sto je vazno za upotrebu snajperskih dijelova ( a primjenjivo i na sve ostale borbene dijelove) je da se dejstvo vrsi u skladu sa "pravilima igre". Dakle, zna se sta se radi a sta ne. Sta je dozvoljeno a sta ne. Sve ostalo sto nije u skladu je zlocin,izivljavanje,mrcvarenje i sve ostalo. Oni koji su djelovali u skladu sa pravilima, profesionalno i casno,danas mirno spavaju. A oni drugi imaju svojih problema.

Snajpersko djelovanje moze biti nevjerovatno efikasno tako da se ponekad iz njega izrodi inicijativa koja se da exploatisati-valja li ova Dozer-u :D

Ono sto smo mi imali procitali ste sta je Dozer napisao, sve ostalo je bilo i stvarano u hodu kao i sve ostalo sto je stvoreno.

I na kraju, za prave sladokusce... https://cheytac.com/ odlicna roba
u oslobođenju, 4.sprat :D
Gojeni H

#2011 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Dozer wrote:
exliberal-ex wrote:kad su vec krenula pitanja
dali su snajperske jedinice koristile slicne puske ili je bilo velikih razlika i koje je po tebi to oruzje bilo
standarni snajperi od jna ili nesto drugo?
Kod nas je bilo najvise lovackih karabina raznih kalibara, vecinom repetirke i pokoji poluautomatik. Bilo je i par komada namjenskih snajperskih pusaka tipa Steyr SSG .308. Kasnije su se pojavile i neke rucno radjene 12,7 (od PAM-ovih cijevi), pa jos kasnije i 14,5, ali to je sve bilo po par komada. Btw, kod nas nisu postojale "snajperske jedinice", pa ni snajperska odjeljenja.
Da potvrdim da je slicno bilo i van sarajvskog ratista.
Skoro po pravilu su u pocetku bili sve karabini, i tek po koja M-76, ili da se posluzim Dozerovim rjecnikom PASP.
Vecina ljudi nisu bili nikakvi snajperisti nego vecinom lovci. Ja sam PASP zaduzio krajem 92 malo ostecen nakon sto je mog prethodnika pronasao neprijateljski metak uz teze ranjavanje. Sve sto sam naucio, naucio sam "u hodu".
PASP nisam dugo nosio jer sam previse "ziv". :D

Sto se tice snajperske jedinice ... U mojoj jedinici se nekad 1993 pojavilo odjeljenje snajperista. Koliko mogu da se sjetim, skupili su bataljonske snajperiste i onda ih prikljucili nama.
Tada su donijeli 2 "azbahe"; jedna je bila pravi snajper 12,7 mm, a druga je bila cirkus koji sam kasnije pokusavao da nadjem na netu ali bezuspjesno. Dozer zna o tim stvarima mnogo vise tako da bi on mogao znati o cemu se radi.
Naime, puska ima cijev k'o munaru, suzava se mnogo vise u odnosu na PASP. Ubacuje se 5,56 mm metak, ali ako dobro pamtim, sa 7,62 mm plasticnom kosuljicom koja se isprzi prilikom ispaljivanja. Pretpostavljam da je fol na povecanoj brzini zrna.
goran16v

#2012 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Chmoljo wrote:
istina je da PM72 zna biti... direktan u odgovorima.

ali još veća istina je, gorane, da si često uzrokom prepirki i poneke teške riječi. tako da epiteti sveprisutni i sveznajući forumski mag možeš i na sebe primjeniti komotno. bar po tome kako te ljudi doživljavaju, oni koji su se počesto meni na tebe žalili. što želiš drugome pripisati, ti isto radiš.

ohladi malo, ljudski savjet. nema razloga za tenzije.
Sve dok bude brojao tudje postove o ratu i na osnovu toga ovdje glumatao sudiju i davao sebi prava da sudi ko je veci, a ko manji branilac, ko feta policajac kod Cige, trc-mrc sto odavno radi i slicne mahalske kvalifikacije i prozivanja kod mene nece naci razumjevanja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2013 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

ja rekoh svoje, a koliko znam, nije prvi put. samo da ne bude poslije, nisam znao. :)

ugodno forumanje.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#2014 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by dr.gog »

taxidriver wrote:@ranger, gdje to ti radis?

Krenuh da izmasakriram kastu "bogova sa optikom", al srećom pročitah tvoj post.

To jedna od vojnih disciplina gdje je najteže sačuvati zdrav razum, ljudskost i osjećaj za korisno djelovanje protiv neprijatelja. I 20 godina nakon svega, još zazirem od onog odvratnog praskavog zvuka...
Ramzess Veliki

#2015 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

agent_zero wrote:Sinoć na viasat exploreru emisija o snajperima i snajperistima. I naravno dotakli su se i sarajeva, sa enormnom dozom samohvalisanja kako je su tokom rata NATO snage (eki NATO) redovno uklanjali i rješavali snajperiste po gradu. Čak su i prikazali neki filmić snimljen ovih godina u nekoj vukojebini u šumici, gdje ima nekakava devastirana zgrada i to prikazali kao akciju uklanjanja snajperista u sarajevu.
Vala nisu ... da jesu valjda bih znao. :lol: :lol: :lol:
Ramzess Veliki

#2016 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Gojeni H wrote:Mozes li malo sire o angazovanju NATO "lovaca"? Ne znam na koji se period odnosi ovo sto si napisao gore?
Ja se sjecam onih izvjestaja na samom kraju rata ... lafo dosli francuski i ini lovci na snajpere ... supermeni za par dana razvalili cetnicke lovce na djecu, zene i starce ...
Meni je to sve zvucalo taaako bljak ... ali eto, znam da je raja pusila tu pricu i nakon sto bih im pokusao da objasnim kako se "peca" neprijateljski snajper i koliko to traje.
Sjećam se da su imali na transporterima toplinske senzore koji su otkrivali mjesto iza zida gdje neko duže boravi.
Te su transportere držali uz Titovu na Marin-dvoru, pa se raja šetkala ... ali da su nešto konkretno uradili, ne bih rekao. Prije će biti da je ubijanje civila postalo medijski loše za agresorski medijski image pa su prestali sami od sebe.
Ramzess Veliki

#2017 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

madner wrote:Nego sta je bolje, Francuska doktrina sa 3 covjeka u timu, 2 ili 1?
3 čovjeka za dejstva u unutrašnjosti za kontrolu komunikacija, zaustavljanje dopreme i pojačanja, dva djeluju jedan ih štiti u slučaju da je potrebno.
2 čovjeka zajedno - veći učinak, imaš sa kim progovorit' koju, smanjuje napetost, što ne vidi jedan vidjeće drugi.
Sam - e hajde sjedi na pendžer i gledaj u pendžer prekoputa 5-6 sati bez prekida. Naporno, brzo gubiš živce, može te opalit' kugla u vugla i da krepaš jer nikoga nije bilo da te odvede u hitnu.
Više od tri čovjeka - nekada ti trebaju deseterica kao podrška kad treba zatvoriti agresorsku vatru i omogućiti upad na njihove linije.
madner

#2018 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by madner »

Ramzess Veliki wrote:
madner wrote:Nego sta je bolje, Francuska doktrina sa 3 covjeka u timu, 2 ili 1?
3 čovjeka za dejstva u unutrašnjosti za kontrolu komunikacija, zaustavljanje dopreme i pojačanja, dva djeluju jedan ih štiti u slučaju da je potrebno.
2 čovjeka zajedno - veći učinak, imaš sa kim progovorit' koju, smanjuje napetost, što ne vidi jedan vidjeće drugi.
Sam - e hajde sjedi na pendžer i gledaj u pendžer prekoputa 5-6 sati bez prekida. Naporno, brzo gubiš živce, može te opalit' kugla u vugla i da krepaš jer nikoga nije bilo da te odvede u hitnu.
Više od tri čovjeka - nekada ti trebaju deseterica kao podrška kad treba zatvoriti agresorsku vatru i omogućiti upad na njihove linije.
Ne znam kako da to kazem, ali tebe smatram izgubljenim bratom Grim. :D
Dozer

#2019 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

I 3 covjeka su prilicno kvalitetan recept za gubitke, a preko toga odlican recept za katastrofu :)
Ramzess Veliki

#2020 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:I 3 covjeka su prilicno kvalitetan recept za gubitke, a preko toga odlican recept za katastrofu :)
:thumbup:
Kad su Delte radile vraćanje Aerodromskog, osam snajperskih puški su pokrivale zgrade. Delte su morale preći brisani prostor i ući u zgrade, i ušli su a da niko nije uspio opucati metak na njih.
E to ja zovem pos'o ... :novine:
Ramzess Veliki

#2021 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

madner wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Ne znam kako da to kazem, ali tebe smatram izgubljenim bratom Grim. :D
Što bolan ... ja to sve iz vlastitog iskustva ... :D
madner

#2022 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by madner »

Nako, po osjecaju za feling :D
Dozer

#2023 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ramzess Veliki wrote:
Dozer wrote:I 3 covjeka su prilicno kvalitetan recept za gubitke, a preko toga odlican recept za katastrofu :)
Kad su Delte radile vraćanje Aerodromskog, osam snajperskih puški su pokrivale zgrade. Delte su morale preći brisani prostor i ući u zgrade, i ušli su a da niko nije uspio opucati metak na njih.
Hvala :-D
P.S. Njihov pravac, koji je bio desno od mojih, je bio najkraci za prelaz, a mogli su ih naprasiti samo iz objekata u koje su upadali moji. A ni na moje niko metka nije opalio na prelasku ;)
Ramzess Veliki

#2024 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Hvala :-D
P.S. Njihov pravac, koji je bio desno od mojih, je bio najkraci za prelaz, a mogli su ih naprasiti samo iz objekata u koje su upadali moji. A ni na moje niko metka nije opalio na prelasku ;)
Na drugom pravcu, jedna druga vrlo dobra akcija isto su Delte odradile najveći dio posla. Trebalo je potjerat' neprijatelja jer su bili počeli kopati tunel da se vrate na Mojmilo, a vala i nama su jabuke mirisale a nismo mogli do njih. Uglavnom sve je isplanirano za par sati, momke su digli i samo poslali u akciju bez pripreme. Sreli smo ih u haustoru, strah, upadaju u nepoznato ... pozvao sam ih i iscrtao im kompletan pravac, svaku kuću, svaku liniju vatre i uglove koji su pokriveni. Odmah su se razvedrili, još kad sam im rekao da ih pokrivamo sa osam do deset snajperista koji znaju svaku rupu u fasadi ... :thumbup:
Svaki je imao obavezne mete kao i rezervne u slučaju da kolega desno ili lijevo od njega propusti ili ned'o Bog popuši kuglu.
Kako su Delte i drugi napredovali vatra se prebacuje dalje u dubinu.
To je bio još bolji pos'o.
Dosta od mene ... ;-) A možda sam ovo i izmislio, uvijek sam imao bujnu maštu kažu ... :lol: :lol: :lol:
Last edited by Ramzess Veliki on 22/11/2013 12:37, edited 1 time in total.
Ramzess Veliki

#2025 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

E da, sad sam se sjetio što sam to spomenuo - tad sam od nekog lovca dobio pet komada 7,9 sa čeličnom košuljicom - municija za veprove. Zdere cijev ... kako sam imao karabin pa nije bilo oduška kao kod poluautomatske, udar kod pucnja je bio strašan - jedva istjera zrno kroz cijev ... ali na daljini od stotinjak metara prođe kroz zaštite na puškarnicama. :thumbup:
Post Reply