ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

Naslovnica

#2001 Re: ETF

Post by Naslovnica »

cenecimoveocino wrote:
Naslovnica wrote:Ja sam se evakuisao sa ETF-a na vrijeme da bih bio plaho relevantan sudionik, ali meni je u najboljem sjećanju kao predavač ostao prof. Stjepan Marić (čija su predavanja uvijek bila krcata) - fizika, a ubjedljivo najgori Fatkić.
Vajzović, slično, 3 časa suhoparnog pisanja po tabli (i pokušaja da se to prepiše u teku).
Sjeća li se ko pokojnog Paje (Pavle Jovanović)? :)
a gdje si se evakuisao ako nije tajna? :zoka: :mrgreen:
U strane organizacije.
8-)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#2002 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Naslovnica wrote:Ja sam se evakuisao sa ETF-a na vrijeme da bih bio plaho relevantan sudionik, ali meni je u najboljem sjećanju kao predavač ostao prof. Stjepan Marić (čija su predavanja uvijek bila krcata) - fizika, a ubjedljivo najgori Fatkić.
Vajzović, slično, 3 časa suhoparnog pisanja po tabli (i pokušaja da se to prepiše u teku).
Sjeća li se ko pokojnog Paje (Pavle Jovanović)? :)
Paja legenda i Fizika u drugoj godini:)...a usput pronadjoh i ovo

http://www.sarajevo-rs.com/index.php?op ... Itemid=126
Gejmerofil

#2003 Re: ETF

Post by Gejmerofil »

Jao ljudi jucer prijemni bio. Vrlo nezgodni zadaci su bili.Na njihovoj stranici imaju ispiti iz 2011. i 2012. i oni su za malu djecu.Ali ovaj :-)
Novost je da prijemni nije eliminatoran od ove godine,sto je dobro.
Ja vjezbao dosta jednostavnije primjere, ono racunanje u razlicitim bojnim sustavima nisam ni dirnuo.
Necu imati puno bodova pa ne znam hoce li me i primiti pa makar na samofinansirajuce.
Kakve su sanse? Inace EE smjer.
Znam da vjerovatno mislite kako neko nece moci zavrsiti studije ako ni prijemni nije uradio dobro.Ali jbg...za par zadataka trebalo uciti one silne transformacije zbira u prooizvod i obratno.Kako to zapamtiti....Nigdje logickih zadataka,samo primjena nabubacenih formula...pih

I znate li mozda koji tehnicki fakulteti cesto imaju 2.upisni rok i kad se on odrzi?
Pomozite u ocaju sam :D :D :D
johnny_manziel

#2004 Re: ETF

Post by johnny_manziel »

Vozdra ETF-ovcima,

trebala bi mi pomoc, buduci da studiram nesto sto najvise nalici na elektrotehniku i masinstvo. Sad, o cemu se radi: nisam matematicki/informaticki "potkovan" kao studenti koji dolaze iz tehnickih srednjih skola ili gimnazija, pa je plan iskoristiti ljeto da otklonim nedostatke iz tih podrucja koliko je to moguce. Zanima me da li se ovi predmeti predaju na ETF-u:

- Analiza I & II;
- Teorija sistema (Systems theory, Systemtheorie ako mogu ova dva naziva pomoci);
- Racunarska arhitektura (Rechnerorganisation)
- Stohastika
- Strujna kola/krugovi (Circuit technology, Schaltungstechnik)
- Osnovi i metode simulacije
- C/C++
- Kibernetika / control engineering
- Senzori
- Racunarske mreze i mrezno programiranje
- Operativni sistemi
- Telekomunikacije
- Digitalna obrada signala

Mislim da mi fali jos koji, pisem iz glave. Prioritet za iduci semestar su prvih pet navedenih, za ostale ljetni semestar '17 ili zimski '18.
Ako su mozda nazivi nejasni, mogu napisati i koje se teme obradjuju na pojedinim predmetima.

Pomagajte ako Boga znate. :mrgreen:

Hvala svima unaprijed.
_Reds_

#2005 Re: ETF

Post by _Reds_ »

johnny_manziel wrote:Vozdra ETF-ovcima,

trebala bi mi pomoc, buduci da studiram nesto sto najvise nalici na elektrotehniku i masinstvo. Sad, o cemu se radi: nisam matematicki/informaticki "potkovan" kao studenti koji dolaze iz tehnickih srednjih skola ili gimnazija, pa je plan iskoristiti ljeto da otklonim nedostatke iz tih podrucja koliko je to moguce. Zanima me da li se ovi predmeti predaju na ETF-u:

- Analiza I & II;
- Teorija sistema (Systems theory, Systemtheorie ako mogu ova dva naziva pomoci);
- Stohastika
- C/C++
- Senzori
- Operativni sistemi
- Telekomunikacije

Mislim da mi fali jos koji, pisem iz glave. Prioritet za iduci semestar su prvih pet navedenih, za ostale ljetni semestar '17 ili zimski '18.
Ako su mozda nazivi nejasni, mogu napisati i koje se teme obradjuju na pojedinim predmetima.

Hvala svima unaprijed.
Manje više se sve izucava na ETFu, samo na razlicitim smjerovima.
Tesla10

#2006 Re: ETF

Post by Tesla10 »

- Analiza I & II;
- Stohastika
- C/C++
- Senzori
- Operativni sistemi
- Telekomunikacije

Hvala svima unaprijed.
Iz koje škole dolaziš? Da nisi kao i ja iz stručne?
kB27

#2007 Re: ETF

Post by kB27 »

- Analiza I & II;
- Stohastika
- C/C++
- Senzori
- Operativni sistemi
- Telekomunikacije

Hvala svima unaprijed.
Dobro prerovi c2.etf.unsa.ba, tamo ćeš naći sve te predmete i za većinu materijale iz kojih možeš vidjeti koje oblasti se rade. :)
Maystor

#2008 Re: ETF

Post by Maystor »

Gejmerofil wrote:Jao ljudi jucer prijemni bio. Vrlo nezgodni zadaci su bili.Na njihovoj stranici imaju ispiti iz 2011. i 2012. i oni su za malu djecu.Ali ovaj :-)
Ja vjezbao dosta jednostavnije primjere, ono racunanje u razlicitim bojnim sustavima nisam ni dirnuo.
Necu imati puno bodova pa ne znam hoce li me i primiti pa makar na samofinansirajuce.
Znam da vjerovatno mislite kako neko nece moci zavrsiti studije ako ni prijemni nije uradio dobro.Ali jbg...za par zadataka trebalo uciti one silne transformacije zbira u prooizvod i obratno.Kako to zapamtiti....Nigdje logickih zadataka,samo primjena nabubacenih formula...pih

I znate li mozda koji tehnicki fakulteti cesto imaju 2.upisni rok i kad se on odrzi?
Hoćete vi Huseta zajebavat na forumu, eto vam sad :lol:
mega_mashcine

#2009 Re: ETF

Post by mega_mashcine »

johnny_manziel wrote: - Teorija sistema (Systems theory, Systemtheorie ako mogu ova dva naziva pomoci);
Mislim da se knjiga zove 'Signali i sistemi' od prof. Melite Ahić-Djokic, mozes je naci u kopirnici u kampusu. Super knjiga.
johnny_manziel wrote:- Strujna kola/krugovi (Circuit technology, Schaltungstechnik)
http://c2.etf.unsa.ba/course/view.php?id=74
http://c2.etf.unsa.ba/course/view.php?id=35
johnny_manziel wrote:- C/C++
C - http://c2.etf.unsa.ba/course/view.php?id=7
C++ - http://c2.etf.unsa.ba/course/view.php?id=76 - nigdje neces naci bolje materijale od Juricevih predavanja.
johnny_manziel wrote:- Racunarske mreze i mrezno programiranje
Jako dobra knjiga na srpskom jeziku. Ako ti je lakse mozes je potraziti i na engleskom.
https://lookaside.fbsbx.com/file/James% ... 2z1P3fNB_h
johnny_manziel wrote:- Operativni sistemi
http://c2.etf.unsa.ba/course/view.php?id=300

Dobro precesljaj http://c2.etf.unsa.ba/, sigurno ces naci dosta materijala i za ostalo..
[/quote]
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#2011 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Maystor wrote:
Gejmerofil wrote:Jao ljudi jucer prijemni bio. Vrlo nezgodni zadaci su bili.Na njihovoj stranici imaju ispiti iz 2011. i 2012. i oni su za malu djecu.Ali ovaj :-)

Hoćete vi Huseta zajebavat na forumu, eto vam sad :lol:
Hahaha zna se gdje je jedino odgovarajuce mjesto za ludjake a Fatkic spada u tu kategoriju sasvim sigurno....ni njegova nije vjecna!!!!
numizmatic

#2012 Re: ETF

Post by numizmatic »

Ama nijednu tu formulu ne trebaš znati napamet, samo trebaš znati kako je izvesti (što nije teško). Meni na pamet nije padalo da to bilo što učim, zapamtiš logiku i vozdra, uvijek do svake formule možeš doći. Još sam prije prijemnog otišla na jedan čas intrukcija reda radi, lik me napao što išta znam napamet (od tih formuletina :D ) Logika i to je to.

E sad ne mogu ti reći koja je tačno logika, ovo je bilo davno i sve sam zaboravila. :D
johnnykola

#2013 Re: ETF

Post by johnnykola »

I tako, nzmizmatic, vrlo jednostavno objasni zašto je učenje matematike potrebno.
rage_guy

#2014 Re: ETF

Post by rage_guy »

Jao sta uradise od prijemnog. Ljudi sa 5 bodova na prijemnom upadali u redovne i ima ih i sa 0 bodova koji su upali u samofinansirajuce. Upisat će fakultet neko ko nije NIŠTA znao uraditi na prijemnom ispitu :lol:
Ajatolah_

#2015 Re: ETF

Post by Ajatolah_ »

rage_guy wrote:Jao sta uradise od prijemnog. Ljudi sa 5 bodova na prijemnom upadali u redovne i ima ih i sa 0 bodova koji su upali u samofinansirajuce. Upisat će fakultet neko ko nije NIŠTA znao uraditi na prijemnom ispitu :lol:
Smiješno, dakle sad se primaju i ljudi s 0 bodova na prijemnom. Na osnovu čega su onda uopće povukli crtu između onih koji su zadovoljili i onih koji nisu?
Koliki je povećan ili smanjen broj primljenih ove godine u odnosu na prošlu, ako nekome slučajno nije mrsko izvući podatak (po mogućnosti po smjerovima)...?
johnny_manziel

#2016 Re: ETF

Post by johnny_manziel »

Tesla10 wrote:
Iz koje škole dolaziš? Da nisi kao i ja iz stručne?
Zavrsio srednju ekonomsku u Vogosci, upisao Masinski fakultet, podigao potrebne potvrde i ispalio se u Austriju.
kB27 wrote:
Dobro prerovi c2.etf.unsa.ba, tamo ćeš naći sve te predmete i za većinu materijale iz kojih možeš vidjeti koje oblasti se rade. :)
Rovio sam malo, ovo je fantasticno. Da sam pametniji bio i ranije ovo potrazio, sacuvao bi sebi ogromnu kolicinu vremena. :-)
mega_mashcine wrote:
Ogromna hvala, majstore. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Trebam li skidati fajlove sa c2.etf.unsa.ba ili su oni na portalu trajno? Sto se knjiga tice, raspolaze li biblioteka sa primjercima i mogu li se uzeti radi kopiranja? Pretpostavljam da bi mi ovdje trebao neko ko je student ETF-a, zar ne?

Moze li se koji profesor/asistent pronaci na fakultetu u zadnjoj sedmici jula recimo, ili svi bjeze na odmore?

Hvala svima na pomoci, svaka cast. :thumbup:
mega_mashcine

#2017 Re: ETF

Post by mega_mashcine »

johnny_manziel wrote:
mega_mashcine wrote:
Ogromna hvala, majstore. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Trebam li skidati fajlove sa c2.etf.unsa.ba ili su oni na portalu trajno? Sto se knjiga tice, raspolaze li biblioteka sa primjercima i mogu li se uzeti radi kopiranja? Pretpostavljam da bi mi ovdje trebao neko ko je student ETF-a, zar ne?

Moze li se koji profesor/asistent pronaci na fakultetu u zadnjoj sedmici jula recimo, ili svi bjeze na odmore?

Hvala svima na pomoci, svaka cast. :thumbup:
Ja bih ti preporucio da skines. Uglavnom na pocetku svakog semestra se to pobrise, mada nije ista praksa na svim predmetima, zavisi od profesora do profesora.
Ne znam na koju biblioteku mislis, ja sam govorio o kopirnici iza Poljoprivrednog faxa, oni to imaju vec kod sebe, samo kazes koju knjigu zelis iskopirati. :D
A asistente neces moci naci u zadnjoj sedmici, mislim da su do kraja ove sedmice tu, i onda idu na odmor.

Sretno u Austriji, dobar potez. :thumbup:
Gejmerofil

#2018 Re: ETF

Post by Gejmerofil »

rage_guy wrote:Jao sta uradise od prijemnog. Ljudi sa 5 bodova na prijemnom upadali u redovne i ima ih i sa 0 bodova koji su upali u samofinansirajuce. Upisat će fakultet neko ko nije NIŠTA znao uraditi na prijemnom ispitu :lol:
Tacno tako prijatelju.Masa ih ima 0 bodova.Ja jadnik skupio 6.5 nisam upao na EE.
Frajeri 0 bodova ispred mene,jos prosli.

Prijemni je takoder bio potezak za razliku od proslih godina.

Isto tako lik ukupno oko 45 bodova prosao u samofin. na telekomunikacijama, ja skoro 50 nisam na EE.
Gdje logika pocinje tu Bosna prestaje.

Moram u Tuzlu ako budu imali 2. rok. :( :( :( :(
Mišo_Kovač

#2019 Re: ETF

Post by Mišo_Kovač »

Koliko god naopako zvucalo, 50 bodova je jako jako jako slab rezultat. Iz srednje skole se, bez takmicenja i kuraca placa moze donijet 60 bodova okruglo, što je ove godine bilo dovoljno za upis (kao samofinansirajuci student) na AiE, EE i TK. A što se tiče prijemnog ispita, ima bruka raje s preko 20 bodova, što će reći da se moglo uraditi (da se vjezbalo ozbiljno) :D uglavnom, ko se upisao na faks, sretno mu i nek uziva u prvom semestru :D u drugom neće uzivati stoposto :D
bosnianidiot

#2020 Re: ETF

Post by bosnianidiot »

Uz duzno postovanje prema tebi, sa 6.5 bodova se nikad nije moglo upasti na fakultet, kamo li se zaliti da je neko upao, a ti nisi.
Jos se sjecam zalbenog roka iz moje generacije (a nije to tako davno bilo, iako se prijemni radio po sistemu 4 parcijalno bodovana zadatka), gdje Cizi vristi na djevojku kojoj je potrebno pola boda da upadne u redovne kako ETF nije socijalna sluzba. Koliko me sjecanje sluzi imala je oko 27-28 bodova na prijemnom, i bila je dijete RVI.
Nista to ne mora da znaci, i ja sam pao prvi prijemni rok (iako sa 18 bodova, uz dosta tezi koncept ispita), pa polozio u septembru i nisam imao vecih problema sa fakultetom. Ali nakon ovakvih rezultata, cak i pojedini koji su prosli bi trebali dobro razmisliti da li su na pravom mjestu, i jesu li spremni baciti par godina zivota na nesto cemu nisu dorasli.
Gejmerofil

#2021 Re: ETF

Post by Gejmerofil »

Sta je tu je.Bilo i proslo.
Ubi nerad iz srednje. Sad valja cekat spetembar pod pritiskom :sad:

Sto se tice zadataka, dosao, vidio, usrao se. Gledam nepoznato mi dosta njih, teze nego primjeri od proslih godina, pade kocentracija, ovaj odbrojava do kraja tamo vamo i na kraju tanko skroz.
Uveli jos i odgovor pod e ako ni1 2. nije tacan.

Iz srednje najvise bodova izgubio zbog filozofije, bosanskog, jezika opcenito itd.

Sta da covjek radi :
a) 2.rok FET Tuzla
b) 2. rok opet probati u Sa
c) ostati u rodnom gradu (nicaZe) i upisati neki srodni tehnicki faks
d) roknuti se
Gubim razum.:D
Tesla10

#2022 Re: ETF

Post by Tesla10 »

Gejmerofil wrote:Sta je tu je.Bilo i proslo.

Sto se tice zadataka, dosao, vidio, usrao se. Gledam nepoznato mi dosta njih, teze nego primjeri od proslih godina, pade kocentracija, ovaj odbrojava do kraja tamo vamo i na kraju tanko skroz.

Iz srednje najvise bodova izgubio zbog filozofije, bosanskog, jezika opcenito itd.

Sta da covjek radi :
a) 2.rok FET Tuzla
d) roknuti se
Evo jedno pitanje.

Zašto želiš upisati ETF?

Zbog plate koju ćeš zarađivati poslije njega?

Iz ljubavi?

Zbog toga što ti ide matematika pa su ti neki rekli da je ETF odličan izbor za tebe a ne PMF?

Ili zato što si mazohista?

Jer gledaj večina ljudi da se ne lažemo bude privučena na tahnički fakultet iz jednog prostog razloga, a to je mogućnost velike zarade poslije fakulteta (kako gdje).

Sad moraš vidjeti gdje ti spadaš. Je li ti stvarno voliš elektrotehniku ili voliš posljedicu elektrotehnike - dobru paru? Jesi li tu zbog matematike ili zbog elektrotehnike? Ili zbog ovog zadnjeg.

Ako želiš odgovori mi na pitanje/nja ali odgovori ono iskreno.

Lijep pozdrav, i ne zaboravi, samo ti znaš šta je najbolje za tebe i šta ti ide :thumbup: .
The BEN10

#2023 Re: ETF

Post by The BEN10 »

Neko je fino rekao - nije poenta da radiš ono što voliš, već da voliš ono što radiš.
Elektroenergetika, telekomunikacije, IT - svako od ovih polja nudi prilično širok spektar zanimanja. Nemamo mi industriju toliko razvijenu da ssi insan može priuštiti ganjanje baš onoga što voli - kvantna/nuklearna fizika ili šta ja znam, bio-hemijski inžinjering i slična hi-tech zanimanja...
Mišo_Kovač

#2024 Re: ETF

Post by Mišo_Kovač »

Gejmerofil wrote:Sta je tu je.Bilo i proslo.

Sta da covjek radi :
a) 2.rok FET Tuzla
d) roknuti se
Ako ti je stalo da upišeš energetiku, razmisli o tuzli. Kod nas se godinama provlači priča da je EE u rasulu, da profesori prekokurca rade svoj posao (ako ga rade) i da je EE u tuzli dosta ozbiljniji. Ovako su pricali profesori s naseg odsjeka, dal je to zaista tako ne znam iz prve ruke :D
bosnianidiot

#2025 Re: ETF

Post by bosnianidiot »

Najvaznije ti je puno ozbiljnije pristupiti spremanju prijemnog ispita, preraditi puno vise zadataka od samo prethodnih rokova i slicno.
Imas sasvim dovoljno vremena da to spremis kako treba.
Posto sam bio u slicnoj situaciji kao ti, ja sam otisao u srednju skolu i zatrazio kopiju dokumenata, i na drugom roku predao i na ETF i na Gradjevinski fakultet, koji mi je bio drugi izbor. Prijemni bili isti dan, jedan u 9 ujutro drugi u 12. Polozio oba, i odabrao ETF.

Prijemni ces poloziti na svakom fakultetu ako ga budes ozbiljno spremao, to nije uopce sporno. Ali razmisli da li si spreman raditi na tom nivou godinama u kontinuitetu. Ako nista prva godina je izuzetno naporna koji god smijer da odaberes. Kao sto ti kolege prije mene rekose, nije to nista nemoguce, samo se zapitaj radis li to iz pravih razloga. Ako je odgovor da, sve poteskoce fakulteta ce ti doci kao izazovi. Ako je odgovor ne, onda ces samo povecavati broj studenata u raznim bojama na Juricevim rezultatima ispita, a o Fatkicevom izivljavanju da ne pricam.
Post Reply