Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
VenomousV

#2001 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

opet ja :D
mali se fino oporavlja, odlicno jede, samo se gura da spava na krilu itd itd
mene brine njegovo sveranje zadnjim nogama
jel' stvarno normalno da toliko zabacuje nogicama?
ne moze kako treba ni da skoci nego se zakaci za povrsinu na koju bi htio skociti pa se prednjim sapama uspenje
dok hoda, odnosno malo potrci jer nanjusi piletinu :D dogodi mu se da padne od silnog sveranja
padanje je postalo redovna pojava ovih dana... znam da se ne moze nista preko noci rijesiti jer je posljedica udarca u glavu al' da ipak zovnem amara?
Poison_Ivy

#2002 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Poison_Ivy »

@VenomousV
Na žalost nemam ti ništa pametno reći u vezi sa šveranjem osim da vam želim sreću da to što prije pregurate. Međutim, što se tiče veterinara slobodno zovi uvijek, nema veze ako si dosadna, pa to je tvoj ljubimac a pretpostavljam da ne tražiš da ti radi besplatno (jedino u tom slučaju imam pardona da ne budem dosadna). Mojim blesavcimna kad nešto nije kako treba prvo počinjem opsjedati Harisa, i samo uvijek govorim: Izvinite ako sam dosadna, ali ja nju/njega puno volim i brinem sa, a vama ću sve platiti pa koliko treba.
Čini mi se da sam negdje čitala da i macam pomaže B vitamin kod neuroloških problema (ali baš pojma nemam odakle mi to), pa možda da provjeriš može li to šta pomoći. :?
Sretno u svakom slučaju
Cholina_Lokica

#2003 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

VenomousV wrote:opet ja :D
mali se fino oporavlja, odlicno jede, samo se gura da spava na krilu itd itd
mene brine njegovo sveranje zadnjim nogama
jel' stvarno normalno da toliko zabacuje nogicama?
ne moze kako treba ni da skoci nego se zakaci za povrsinu na koju bi htio skociti pa se prednjim sapama uspenje
dok hoda, odnosno malo potrci jer nanjusi piletinu :D dogodi mu se da padne od silnog sveranja
padanje je postalo redovna pojava ovih dana... znam da se ne moze nista preko noci rijesiti jer je posljedica udarca u glavu al' da ipak zovnem amara?
Ne razumijem se u mace, ali nekom logikom stvari to nije toliko uredu... Zovi veterinara na KAKO TREBA pregled, a ne to sto je do sad bilo nije mu nista... Ok sve udarac u glavu i to, ali daj brate pregledaj ga kako treba, uradi snimak i sve sto ide uz to... Sto se vise odgadja da ne ostanu neke teze posljedice
VenomousV

#2004 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

ja sad moram iskreno reci
amar je super i stvarno uvijek dodje kad ga zovem, nije ni skup ali nekad imam osjecaj da polovicno pregleda
bila je scena sa bubijem prije 2 mjeseca, nesto sepao na nogicu i zovnem ja amara, dosao kaze noga ok i ustade da ide i ja mu govorim ajd pogledaj i to na uhu - gljivica, kaze dobro je da ste to primjetili (bas je tesko na uhu mace primjetiti pecat skoro velicine kovanice od 5 KM :roll: ) i to je to
kad sam ga zvala za pliska, aha zubi, neko ga udario - antibiotici i anagletik, mama spomenula nogice (i tad je malo slabije isao na njih) on je rekao da je od iscrpljenosti i stvarno mu jesu nogice bile bolje dan-dva nakon par dana terapije
kad sam ga zvala za ono njegovo bolno mjaukanje i tvrdu, crnu stolicu i svaki put mu naglasavala da su macku prosirene zjenice nije mi nista rekao da je to od povrede glave
nisam ga vise ni zvala nego sam se vama na forumu obracala i macak je zaista mnogo bolje ali me te nogice toliko brinu :-)
da ga zovnem ili da probam sa harisom?
nije mi zao dati novac za svoje bebace jer zivotinja ne moze reci gdje je boli i sve sto je u mojoj mogucnosti cu uraditi da im pomognem
Cholina_Lokica

#2005 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

Ja bih zvala ili isla drugom vetu, doduse ja bih isla na opciju veterinara koji mi moze odmah uraditi snimak da se fino vidi, a ne tako odokativnom metodom i sve to... To je stvarno neozbiljno tako pristupiti udarcu u glavu
globosa

#2006 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

Niti jedan veterinar ne može ''od oka'' reći da li mačak ima povredu glave. proširene zjenice, zabacivanje i slabost zadnjih nogu govore u prilog tome. RTG snimak, nažalost, ne može dati pravu dijagnozu. Jedino CT koji se u Sa ne radi. čekati je i nadati se najboljem. Predlažem najprije telefonsku konsultaciju profesora radiologije Hrvoja Miloševića sa Vet. fakulteta: 655 922 lok 117.
VenomousV

#2007 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

globosa wrote:Niti jedan veterinar ne može ''od oka'' reći da li mačak ima povredu glave. proširene zjenice, zabacivanje i slabost zadnjih nogu govore u prilog tome.
povreda galve je bila evidentna, da li je je u pitanju potres mozga ili nesto drugo ne znam... amaru sam ja sve to ispricala ali mi on nije ni rekao da je povreda glave, da je zabacivanje vjerovatno radi toga nego samo da je u pitanju iscrpljenost
nista, zvacu cim mognem tog profesora pa cu vidjeti sta on kaze

hvala vam svima =)
minjonja

#2008 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

venomous, u tom slucaju zabacivanja zadnjih nogu ti toplo preporucujem veterinara alana sa veterinarskog fakulteta. oni imaju i rtg. ali iskljucivo njega trazi, nemoj slucajno da ga iko drugi pregleda. mozda najbolje prije da nazoves i pitas kad je taj vet tu.
VenomousV

#2009 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

sa setnjom do veterinarskog cu morati sacekati do ponedjeljka jer ranije nikako ne mogu :/
ujutro cu zvati amara za svaki slucaj, nek dodje i pogleda, a vjerovatno i zvati tog profesora radiologije sa veterine
ami2010

#2010 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami2010 »

Pozdrav svima,

Molio bih nekoga sa iskustvom da mi napiše okvirne troškove za vakcinaciju i ćišćenje od parazita mačića u prvih godinu dana života. Planiramo nabaviti mačku pa nam je potreban i taj podatak. Takodjer koje su vaše preporuke za veterinara za praćenje razvoja i vakcinaciju mačke.

Hvala unaprijed
globosa

#2011 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

Vakcina nije neophodna ukoliko maca neće izlaziti vani ili putovati van granica BiH, kad je neophodna vakcinacija i pasoš. Tablete protiv parazita 2KM - 1/4 na par mjeseci.
Ne treba je niko pratiti ako bude zdrava.

Treba pomoć oko pronalaska male mace? Muško i žensko?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2012 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by KatarinaKosaca »

ami2010 wrote:Pozdrav svima,

Molio bih nekoga sa iskustvom da mi napiše okvirne troškove za vakcinaciju i ćišćenje od parazita mačića u prvih godinu dana života. Planiramo nabaviti mačku pa nam je potreban i taj podatak. Takodjer koje su vaše preporuke za veterinara za praćenje razvoja i vakcinaciju mačke.

Hvala unaprijed
Imaš temu preporučite veterinara, pročitaj sve, jer tu nismo suglasni :D
ami2010

#2013 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami2010 »

Hvala vam na odgovorima :)

@globosa

Hvala na ponudi za pronalazak mace. Mi smo u potrazi za rasnom ili polurasnom Ruskom plavom mačkom koja nam odgovara po karakteru za naš dom :)

Lijep pozdrav
fixer

#2014 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by fixer »

Ljudi, pomagajte. Sad me jedno malo mace otpratilo do kuce. Ide za mnom i mjauce. :) Ja ubrzam, ono ubrza :(
I sve do pred ulaz i tu stade mjaukati. Dao sam joj mlijeko sa malo vode i hljeb. Jednostavno je preslatka i nisam mogao da je ne nahranim. Ali je usvojit ne mogu. Kuci bi me se odrekli. Standardna prica sad ide. Sta da uradim? :(
globosa

#2015 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

fixer wrote:Ljudi, pomagajte. Sad me jedno malo mace otpratilo do kuce. Ide za mnom i mjauce. :) Ja ubrzam, ono ubrza :(
I sve do pred ulaz i tu stade mjaukati. Dao sam joj mlijeko sa malo vode i hljeb. Jednostavno je preslatka i nisam mogao da je ne nahranim. Ali je usvojit ne mogu. Kuci bi me se odrekli. Standardna prica sad ide. Sta da uradim? :(
Možeš je ili skloniti bilo gdje večeras pa udomljavati (ima i pansion za mace) ili je ostaviti vani: nestaće u roku par sati u ustima pasa.
fixer

#2016 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by fixer »

globosa wrote:
fixer wrote:Ljudi, pomagajte. Sad me jedno malo mace otpratilo do kuce. Ide za mnom i mjauce. :) Ja ubrzam, ono ubrza :(
Možeš je ili skloniti bilo gdje večeras pa udomljavati (ima i pansion za mace) ili je ostaviti vani: nestaće u roku par sati u ustima pasa.
Ma nemam je gdje ostaviti. Ja bi mogao i platiti taj pansion na par dana, ali je problem sto ne znam sta poslije. Nisam vam ja ljudi neko ko spasava svakog cuku ili macu sa ulice, ali ova maca je nesto preludo. Stala ispred vrata i 15 minuta mjauce. :(
globosa

#2017 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

Sudbina životinja ovisi o nama hoćemo li ih spasiti. Ili nećemo. I hoćemo li poslije moći spavati mirno. Sve je do tebe. Sve se može kad se želi. Sretno
fixer

#2018 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by fixer »

globosa wrote:Sudbina životinja ovisi o nama hoćemo li ih spasiti. Ili nećemo. I hoćemo li poslije moći spavati mirno. Sve je do tebe. Sve se može kad se želi. Sretno
Da zivim sam, ona ne bi mrdnula od mene. Ovako stvarno nije u mojoj mogucnosti. Samo je finansijski mogu pogurat, ali prostorom ne mogu. :(
PeppermintSA

#2019 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by PeppermintSA »

jel ima kod nas uzgajač bengalki?

kontam staroj uzeti na poklon
Mantis

#2020 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mantis »

Poz ljudi,

ima li slučajno u Sarajevu negdje kupiti Advocate ampule? :-D Hvala
djevojka iz sjene

#2021 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by djevojka iz sjene »

Pitanje za forumaše koji imaju kućnu macu, koji vi pijesak koristite i gdje ga nabavljate?
Imam mače od cca 3 mjeseca, koje od prvog dana kako je kod nas uredno koristi pijesak.
Sad smo ga počeli ostavljati samog preko dana, dok smo suprug i ja na poslu. Čim dođemo s posla očistim pijesak, ali i pored toga, stan ima neugodan miris kada dođemo.
Pored toga, ne stvaraju mi se ''kuglice'' kako čitam po internetu, nego nekako sve propadne na dno i tu se uhvati kao blato, nakon čega obično mijenjam čitav pijesak i perem posudu (dakle svaki dan), sve mi se čini da je do vrste pijeska.
Probala sam dvije vrste pijeska (ne znam trenutno naziv proizvođaća), jeftinija varijanta iz Amka oko 4,00 KM i skuplju iz Konzuma oko 8,00 KM, ali ne primijetim neku razliku ni u ovom drugom skupljem, kojeg koristim već nekoliko dana.
Poison_Ivy

#2022 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Poison_Ivy »

Kupujemo u Agricomu pijesak s mirisom narandže :-D tako da nam sva kuća miriše kad malena obavi nuždu. I da, prave se kuglice, lako se čisti samo ga treba biti dovoljno u posudi da ona ima gdje kopati i da se ne zalijepi sve za dno, znači u prazan wc skoro pa cijela vrećica od 5kg ode, a onda kasnije dopunjavamo po potrebi pa jednom u nekoliko sve zamijenim i operem.
djevojka iz sjene

#2023 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Poison_Ivy wrote:Kupujemo u Agricomu pijesak s mirisom narandže :-D tako da nam sva kuća miriše kad malena obavi nuždu. I da, prave se kuglice, lako se čisti samo ga treba biti dovoljno u posudi da ona ima gdje kopati i da se ne zalijepi sve za dno, znači u prazan wc skoro pa cijela vrećica od 5kg ode, a onda kasnije dopunjavamo po potrebi pa jednom u nekoliko sve zamijenim i operem.
Super, hvala na odgovoru probat ćemo taj pijesak. Pokušat ću i sa više pijeska, a i taj sa narandžom bi me posebno oduševio :) Više mi je do mirisa kad se vratimo s posla, nego do toga da sve moram mijenjati i prati :)
JaneEyre

#2024 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by JaneEyre »

Pretpostavljam da si uzeo Simba pijesak...jednom ga nedavno uzela, hajde da isprobam i vise nikad, uopšte se ne grudva!

Preporucujem bilo koji DM pijesak za mace - krecu se po cijeni od 4,5KM do 6, a dobro obavlja funkciju, grudva, upija neugodne mirise.

Osim njega, Natusan je isto dobar, cjenovno nesto skuplji. - 7 KM.
djevojka iz sjene

#2025 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

JaneEyre wrote:Pretpostavljam da si uzeo Simba pijesak...jednom ga nedavno uzela, hajde da isprobam i vise nikad, uopšte se ne grudva!

Preporucujem bilo koji DM pijesak za mace - krecu se po cijeni od 4,5KM do 6, a dobro obavlja funkciju, grudva, upija neugodne mirise.

Osim njega, Natusan je isto dobar, cjenovno nesto skuplji. - 7 KM.
Iskreno, ne znam tačno koji je u pitanju, imam kući obje kese, pa ću provjeriti. Onako sam neiskusno prvo uzela bilo koji, pa sam probala sa skupljom varijantom, da vidim da nije do toga, ali ni to mi nije pomoglo. Sad ćemo ići prema vašim iskustvima, dok ne nađemo idealno rješenje :) Hvala za odgovor :)
Post Reply