Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
probitačan

#2001 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

...........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 22:43, edited 1 time in total.
probitačan

#2002 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 22:44, edited 1 time in total.
Ahmmed

#2003 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

statix wrote:Sta veli Islam po pitanju zivota? Jesmo li sami ili ima jos negdje zivota u univerzumu?

Pa, On je tvorac svih svjetova :) I ne bi bilo čudno, da života još negdje u Univerzumu ima.
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#2004 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

Lekcije kazes !? Ne bi bas sam iskoristio taj termin za moje misli, al' hajd'...
ljubav_aha wrote:prije svega,ne interesuje ma onaj svijet,pisem o ovom svijetu,to sam vec vise puta ponovila
Kazes ne interesuje te onaj svijet !? Neobicno razmisljanje za nekog ko sebe smatra muslimanom jer je jedan od temelja Islama ophodjenje na ovom svijetu da bi se zasluzio (bolji) onaj svijet. Tako da je sve to uzrocno-posljedicno neraskidivo povezano, barem u mojoj glavi.
ljubav_aha wrote:- eh tu je kljuc : znaci moja djela na ovom svijetu nisu vazna ,jer ce biti "filtrirana" Bozijom milosti,i kakve to veze ima sa odrizanjem milosti na ovom svijetu od strane vjernika,zasto bi se odricali nomrlanog i boljeg zivota,zar je to cijena ulaska u dzenet :!: :?:
Odijelo ne cini covjeka... covjeka cine njegova djela. Njegova djela su odlika njegovih misli. Njegove misli su odlika njegovih zelja. Njegove zelje su odlika njegove slobodne volje.

Definisi mi, pls, [1.] sta je to bolji zivot, a sta je to normalan zivot. [2.] Ko je to pozvan da odredjuje sta je to bolje a sta normalno ?
ljubav_aha wrote:svjedok sam Bozije milosti u pojedinim slucajevima,ali u vecini slucajeva kao rezultat licnog ili necijeg rada,kao i prisutnosti sredine koja ucestvuje u tome,ali mnogo je vise pristuna nemilost,uzrokovana ljudskom slobodnom voljom,koja nije ni slobodna,ni oslobodjena od Bozije volje i milosti,znaci ta uzrocno-poljsedicna veza je ,kao i uvijek,prisutna
Hmmm... ako nekog udari auto i taj ostane invalid po tebi je to apsolutna Bozja nemilost !?

Ali, kako mozes biti sigurna u nesto tako ?!? Mozda je "udareni" bio neki kriminalac, neko ko je maltretirao svoju zenu, djecu pa je taj dogadjaj milost prema njima. Ili je on bio na pogresnom putu... prepotentno mislio kako mu se nikad nista ne moze desiti. Kako je on centar svijeta... i da ga jedino takav (strasan) dogadjaj moze vratiti na zemlju da preispita svoj (dalji) put. [3.] Zar i to ne bi bila Bozja milost ?
ljubav_aha wrote:BB, Bozija milost nije uvijek prisutna,jer 83. i zaista On može, kada nešto hoće, samo za to rekne: "Budi!" – i ono bude." (Jasin)",kao sto sma ti rekla,time se gubi smisao postojanja Bozije mislosti,znaci,ona je selektirana
Koliko mogu uhvatiti za tebe bi dokaz Bozije milosti bila da svi pripadnici ljudske vrste dobiju ponaosob racun u banci sa milion US $, jednog SUV-a boje po izboru i goriva ekvivalentno tezini SUV-a, trospratnu kucu i bazen dovoljno dubok da se moze skociti s krova kuce. Da se svi ljudi vole, paze i maze i da nema negativnih stvari.

Vidis, meni je jedan od dokaza koji pojacavaju moju vjeru sljedece. Kaze se da se svaki covjek koji zasluzi Dzennet imati mogucnost da mu se ispunjavaju zelje (konkretno, moci ce upravljati tokom potoka i rijeka po Dzennetskim bascama). Onda se navodi da niko nece imati nikavih briga ni strahova... mir i sreca ce vladati.

E sad, kad bi neko iole zao bio pusten u Dzennet mozda bi takav nekad pozelio da okupa svoje komsije tako sto ce im svoju rijeku staviti iznad njihovih glava. Ali Dzennet ne bi bio Dzennet kad bi se takvo sto desilo jer bi onda bilo i brige i strahova. Zato takav, po mom misljenju, i nije za Dzenneta.

Onaj ko pozeli drugom ono sto zeli i sebi, a taj je dostigao jedan velik nivo.

P.S. Ljubavi... don't forget:

[4.] - Sta bi, po tebi, bila savrsena Bozija milost ?
[5.] - Sta je, po tebi, svrha Bozije milosti i kako se ista ocituje ?
[6.] - Da li, po tebi, uopste ima Bozije milosti na ovom svijetu i kako i gdje vidis dokaze ?

Ne, nisi mi vec odgovorila. Konkretno, precizno i koncizno... molim lijepo.
probitačan

#2005 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 22:44, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#2006 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:ako pusa nije i za manijaka, ja je ne prihvatam :oops:

bijela,pusa je poslana svima,a ko ne zeli da je prihvati,naravno ne mora ,jel' tako BHF_Manijak :)
ljubav_aha

#2007 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

probitačan wrote:
ljubav_aha wrote:
-ja ne klanjam jer ne osejcam potrebu,zar je tebi nomrlano da klanjam samo da bih furala nekakvu vjernicu koaj klanja 5 vakata namaza ,isto tako,nisam navikla,trece,ne osjecam potrebu,a sto se tice ,kao sto si reako ,pokoravanja ega" eh to mnogi isticu koji klanjaju,smao mi nije jasno,zasto da mu se pokoravam klanjanjem kad to mogu i svojim pokusajima u zvotu da budem sto bolja sebi i ostalima,a taj akt klanjnja ima smisao,samo ako vjerujes u bliskost Bogu putem klanjaja,sto je i prije svega cilj klanjaja,stoga pokoravanje gubi smisao,jer se ne radi nesto iz puke forme

Pa normalno da ne osjećaš potrebu za klanjanjem zato što i ne smatraš da ti je potrebno, smatrajući da si samodovoljna da bi se približila Bogu.
znaci,tebi je klanjanje potreba,meni nije,ali to uopste ne zanci da se osjecam Bozicom
ljubav_aha

#2008 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

probitačan wrote:
ljubav_aha wrote:
znala sam :-D jedan moj kolega je u vezi,djevoka je imala aboirtus prosle sedmice,on je 3 dana bio OFF,koncentracija mu je bila ispod nule

Šta ovo , gore boldirano,znači? Abortus koji se vrši zbog bludnih radnji koje su izvršene u zajednici žene i muškarca koji su u vezi a ne u braku?
Pa da bi ostali u vezi,a ne u braku, ubijaju dijete u utrobi majke?
:shock:

otkud ja znam razlog,nisam pitala,a sto ti imas nevjerovatan pristup donosenja zakljucaka :lol:
ljubav_aha

#2009 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Big Boy wrote:Lekcije kazes !? Ne bi bas sam iskoristio taj termin za moje misli, al' hajd'...
ljubav_aha wrote:prije svega,ne interesuje ma onaj svijet,pisem o ovom svijetu,to sam vec vise puta ponovila
Kazes ne interesuje te onaj svijet !? Neobicno razmisljanje za nekog ko sebe smatra muslimanom jer je jedan od temelja Islama ophodjenje na ovom svijetu da bi se zasluzio (bolji) onaj svijet. Tako da je sve to uzrocno-posljedicno neraskidivo povezano, barem u mojoj glavi.
ljubav_aha wrote:- eh tu je kljuc : znaci moja djela na ovom svijetu nisu vazna ,jer ce biti "filtrirana" Bozijom milosti,i kakve to veze ima sa odrizanjem milosti na ovom svijetu od strane vjernika,zasto bi se odricali nomrlanog i boljeg zivota,zar je to cijena ulaska u dzenet :!: :?:
Odijelo ne cini covjeka... covjeka cine njegova djela. Njegova djela su odlika njegovih misli. Njegove misli su odlika njegovih zelja. Njegove zelje su odlika njegove slobodne volje.

Definisi mi, pls, [1.] sta je to bolji zivot, a sta je to normalan zivot. [2.] Ko je to pozvan da odredjuje sta je to bolje a sta normalno ?
ljubav_aha wrote:svjedok sam Bozije milosti u pojedinim slucajevima,ali u vecini slucajeva kao rezultat licnog ili necijeg rada,kao i prisutnosti sredine koja ucestvuje u tome,ali mnogo je vise pristuna nemilost,uzrokovana ljudskom slobodnom voljom,koja nije ni slobodna,ni oslobodjena od Bozije volje i milosti,znaci ta uzrocno-poljsedicna veza je ,kao i uvijek,prisutna
Hmmm... ako nekog udari auto i taj ostane invalid po tebi je to apsolutna Bozja nemilost !?

Ali, kako mozes biti sigurna u nesto tako ?!? Mozda je "udareni" bio neki kriminalac, neko ko je maltretirao svoju zenu, djecu pa je taj dogadjaj milost prema njima. Ili je on bio na pogresnom putu... prepotentno mislio kako mu se nikad nista ne moze desiti. Kako je on centar svijeta... i da ga jedino takav (strasan) dogadjaj moze vratiti na zemlju da preispita svoj (dalji) put. [3.] Zar i to ne bi bila Bozja milost ?
ljubav_aha wrote:BB, Bozija milost nije uvijek prisutna,jer 83. i zaista On može, kada nešto hoće, samo za to rekne: "Budi!" – i ono bude." (Jasin)",kao sto sma ti rekla,time se gubi smisao postojanja Bozije mislosti,znaci,ona je selektirana
Koliko mogu uhvatiti za tebe bi dokaz Bozije milosti bila da svi pripadnici ljudske vrste dobiju ponaosob racun u banci sa milion US $, jednog SUV-a boje po izboru i goriva ekvivalentno tezini SUV-a, trospratnu kucu i bazen dovoljno dubok da se moze skociti s krova kuce. Da se svi ljudi vole, paze i maze i da nema negativnih stvari.

Vidis, meni je jedan od dokaza koji pojacavaju moju vjeru sljedece. Kaze se da se svaki covjek koji zasluzi Dzennet imati mogucnost da mu se ispunjavaju zelje (konkretno, moci ce upravljati tokom potoka i rijeka po Dzennetskim bascama). Onda se navodi da niko nece imati nikavih briga ni strahova... mir i sreca ce vladati.

E sad, kad bi neko iole zao bio pusten u Dzennet mozda bi takav nekad pozelio da okupa svoje komsije tako sto ce im svoju rijeku staviti iznad njihovih glava. Ali Dzennet ne bi bio Dzennet kad bi se takvo sto desilo jer bi onda bilo i brige i strahova. Zato takav, po mom misljenju, i nije za Dzenneta.

Onaj ko pozeli drugom ono sto zeli i sebi, a taj je dostigao jedan velik nivo.

P.S. Ljubavi... don't forget:

[4.] - Sta bi, po tebi, bila savrsena Bozija milost ?
[5.] - Sta je, po tebi, svrha Bozije milosti i kako se ista ocituje ?
[6.] - Da li, po tebi, uopste ima Bozije milosti na ovom svijetu i kako i gdje vidis dokaze ?

Ne, nisi mi vec odgovorila. Konkretno, precizno i koncizno... molim lijepo.

BB,mislim da me ne razumijes,sto sam iznenadjenja,jer svaki paragraf koji si pokusao objasniti me vodi ka zakljucku da uopste ne razumijes moj pristup vjeri i razmisljanja,novo nije kritika,ili mozda nisi pratiomoje prethodne postove

ja sam ti odgovorila na sva tri pitanja u prethodnom paragrafu ,koji si upravo pogresno obrazlozio :)
ljubav_aha

#2010 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote: OK,mozda ne znas sazeto napisati svojim rijecima,svoje misljenje
Nije da ne znam sazeto napisati,u opisu profesije mi je sazeto pisanje,ali zaista je tema jako siroka,ne bi moglo stati u par recenica nesto o cemu ljudi tomove knjiga pisu,a tema pored sto je siroka,nije nikada do kraja istrazena jer spada medju gajb stvari,nama nepoznate i ljudskom logikom nedokucene...
upravo tako,niko ne zna sve odgovore,stoga iskljucivost mora biti iskljucena

kazes tebi je relgiija svetinja,ali moras shvatiti,relgija nije smao tvoja,tvoja je samo licna vjera u Boga
zonbirile

#2011 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote: OK,mozda ne znas sazeto napisati svojim rijecima,svoje misljenje
Nije da ne znam sazeto napisati,u opisu profesije mi je sazeto pisanje,ali zaista je tema jako siroka,ne bi moglo stati u par recenica nesto o cemu ljudi tomove knjiga pisu,a tema pored sto je siroka,nije nikada do kraja istrazena jer spada medju gajb stvari,nama nepoznate i ljudskom logikom nedokucene...

kazes tebi je relgiija svetinja,ali moras shvatiti,relgija nije smao tvoja,tvoja je samo licna vjera u Boga
------------------------------------------------------------
ne samo to,nego da je Bog jedan,ali ga mnogo ljudi poštuje i prakticira svoju vjeru na razne načine.
Bosna i Hercegovina

#2012 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Bosna i Hercegovina »

probitačan wrote:
ljubav_aha wrote:
-ja ne klanjam jer ne osejcam potrebu,zar je tebi nomrlano da klanjam samo da bih furala nekakvu vjernicu koaj klanja 5 vakata namaza ,isto tako,nisam navikla,trece,ne osjecam potrebu,a sto se tice ,kao sto si reako ,pokoravanja ega" eh to mnogi isticu koji klanjaju,smao mi nije jasno,zasto da mu se pokoravam klanjanjem kad to mogu i svojim pokusajima u zvotu da budem sto bolja sebi i ostalima,a taj akt klanjnja ima smisao,samo ako vjerujes u bliskost Bogu putem klanjaja,sto je i prije svega cilj klanjaja,stoga pokoravanje gubi smisao,jer se ne radi nesto iz puke forme

Pa normalno da ne osjećaš potrebu za klanjanjem zato što i ne smatraš da ti je potrebno, smatrajući da si samodovoljna da bi se približila Bogu. A, u stvari neznaš da se šejtan tobom igra kao dijete loptom,prišaptavajući ti stvari kao gore navedene što si izjavila.

Kakva je izjava da pokoravanje gubi smisao jer se (ne) radi nešto iz puke forme? Hajde, malo na bosanskom...
Šta za tebe znači vjerovanje u bliskost Bogu i kako to postižeš? Kako to ti doživljavaš?

Muslimanima je namaz radost i sastanak sa Gospodarom,a Muhammed a.s. je kad je umirao zadnjim riječima rekao: "Namaz...namaz..."

Kakvo je pitanje čovjeku vjerniku : -Zašto klanjaš?

Možel` kontra-pitanje:_Zašto ne klanjaš?

Je li ti poznato da će oni koji ne budu namaz obavljali na Sudnjem danu biti proživljeni sa kičmenim stubom koji se neće moći savijati,i dok svi budu veličali i padali Allahu na sedždu nevjernici to neće moći, i oni će govoriti da su barem prašina ostali.

Oni koji u Kur`anu ne nalaze nikakve sumnje, i koji Kur`an drže za Istinu znaju da,

Allah dzelešanuhu na mnogo mjesta naređuje namaz, i on je jedan od temelja Islama, stoga ko se bude poigravao sa namazom i olahko ga shvatio Allah dzelešanuhu će ga kazniti sa 15 kazni: 6 kazni ce imati na ovom svijetu; 3 kazne ce imati pri smrti; 3 kazne ce imati u kaburu i 3 kazne ce imati na Sudnjem danu.

šest kazni kojim će biti kažnjen na dunjaluku:

1. U svom životu nece imati bereketa;
2. Allah dž.š. će mu ukloniti nur (svijetlo) sa lica;
3. Alah dž.š. ga neće nagraditi za druga djela;
4. Njegove dowe neće biti uslišane, ma koliko dovio;
5. Biće omražen kod ljudi na ovom svijetu;
6. Neće imati udjela u dowama dobrih mu'mina;

tri kazne koje će ga zadesiti pri smrti:

1. Umrijeće ponižen;
2. Umrijeće gladan;
3. Umrijeće žedan, pa makar ga pojili sa svim zemaljskim morima, opet će umrijet žedan;

tri kazne koje će ga zadesiti u kaburu;

1. Allah dž.š. će mu stjesniti kabur, usljed čega će mu kosti popucati
2. Biće mučen i kažnjen sa zmijom koja se zove Eš-Šudžaul-Akra i biće udaran sa maljem od čijeg udarca će biti svaki put zabijen u zemlju 70 aršina;
3. Biće pržen vatrom u kaburu;

tri kazne koje će ga zadesiti na Sudnjem danu:

1. Privezaće mu se onaj ko će ga odvesti u Džehennem;
2. Allah dž.š. će se na njega rasrditi te će mu meso spasti sa lica;
3. Uzvišeni Allah će se sa njim žestoko obračunati i biće naređeno i određeno njegovo mjesto u vatri, a ružno li je to mjesto.

Ko hoće pouku može je pojmiti...a svako ima svoju ulogu na ovom svijetu. Sad se zna i opravdanja neće biti da se nije znalo...

Namaz doista odvraća od ružnih stvari,misli i djela ...

Namaz – islamska molitva, klanjanje – najvažnija je islamska obaveza. Dužnost ga je obavljati pet puta dnevno u različitim vremenskim periodima dana i noći, počevši od trenutka čovjekove biološke punoljetnosti pa do kraja njegovog života, kod kuće ili na putu, u zdravlju ili bolesti. On je najpotpuniji vid iskazivanja pokornosti, zahvalnosti i ljubavi prema Milostivom Stvoritelju. Namaz je individualna dužnost za koju će ljudi prvo odgovarati na Sudnjem danu. Propis je svih nebeskih objava koji nikada nije bio dokinut, pročišćenje je, neopisivi smiraj i svjetlost za dušu i tijelo, čovjekov spas i sreća na oba svijeta...

Upravo je namaz ono čime se određuje glavna razlika između muslimana i nevjernika, jer se njime priznaje Allahova božanstvenost i superiornost!

Islam je vjera čistoće! Posebno je to naglašeno namazom jer uvjetuje, a samim tim i podstiče na čistoću tijela, odijela i mjesta gdje se on obavlja. Nakon svih psihofizičkih priprema, pravi klanjač se svome namazu iskreno posvećuje. U stanju potpune poniznosti i predanosti Svemogućem Allahu, uronjavajući u suštinu namaza i duboki smisao svih riječi koje izgovara i svojih pokreta, on prožima svu čovjekovu dušu i tijelo, podsjeća ga da stoji pred Uzvišenim Allahom te da će uskoro doći dan kada će, isto tako stojeći, odgovarati za sva svoja djela. Ovakav namaz pozitivno djeluje i čovjeka odvraća od ružnih misli i djela, i istovremeno podstiče na moralne vrline i dobra djela.

Namaz čisti i potpuno briše grijehe, jer je Poslanik – neka je na njega Allahov mir i blagoslov – rekao: ''Šta mislite kada bi neko od vas imao rijeku pred vratima, pa se u njoj svaki dan pet puta kupao, da li bi na njemu ostalo nečistoće?'' Prisutni su odgovorili: ''Naravno da ne bi ostalo nikakve nečistoće na takvom čovjeku.'' ''Eto, tako je i sa pet dnevnih namaza, Uzvišeni Allah njima briše grijehe i prijestupe.'' (Hadis)

Da te Allah dž.š. nagradi hajrom, za ovaj post !!!
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#2013 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

ljubav_aha wrote: BB,mislim da me ne razumijes,sto sam iznenadjenja,jer svaki paragraf koji si pokusao objasniti me vodi ka zakljucku da uopste ne razumijes moj pristup vjeri i razmisljanja,novo nije kritika,ili mozda nisi pratiomoje prethodne postove

ja sam ti odgovorila na sva tri pitanja u prethodnom paragrafu ,koji si upravo pogresno obrazlozio :)
Ko o cemu... baba o priglavcima... :lol:

Ne, ja tebe nit' razumijem nit' te pokusavam razumjeti. Tema se zove "pitanja za one koji poznaju islam" a ne "haj'mo mi razumjeti nekog s nickom ljubav_aha".

Meni si stvarno postala dosadna s tim "vjerovatno je problem u tome sto nisi pratio moje prethodne postove". Ti nisi ovdje jedna i jedina da svi prate samo tebe i tvoje. Procitam tvoj post kad ga nadjem na temi koju citam... rijetko ga nesto puno analiziram jer ti obicno uvijek olako preskocis neke bitne segmente. A na konkretna postavljena pitanja se hvatas izvrdavanja i skrivanja iza nerazumjevanja, nepostovanja... ovog onog.

Konkretno, precizno i koncizno znaci... jedno po jedno, punim recenicama iz svoje glave. I "da si pazljivo procitala moje prethodne postove" vidjela bi da je broj mojih konkretnih pitanja upucenih tebi narastao s 3 na 6.

I na kraju, da bi neko mogao razumjeti bilo sto treba ga usmjeriti. Ako je tvoj nacin dvostrukih arsina... ja sve pitam jer me zanima, a kad mene neko nesto pita... ta ja sam sve vec rekla, nek' taj obrati paznju na moje prethodne postove. Onda igra uciteljice i toplo/hladno. Nije to (hladno), nije ni to (hladno)... a ne, to nisam mislila/rekla (hladno), e to je zamalo slicno mom misljenju o necemu (zamalo toplo). LaLaLa...

Nejse... moja poenta je da cu od sad i ja preskakati (da, ignorisati) tvoje postove jer zaista vidim da ne vrijedi trositi vrijeme na tebe jer je dijalog s tobom ovdje i na ovaj nacin prosto nemoguc. Da, znam da mislis da nisam u pravu... o znam da cak tvrdis suprotno ali ne zaboravi da ja imam puno pravo imati svoj stav, pa sta god ti mislila o tome.

I da, znam da ovaj forum nismo ti i ja. Pa mi je sasvim svejedno sto ce ti i to proci mislima.

Mahanje !
Static-X

#2014 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Dobro je da se neko nasao da i ovo kaze :lol: :D :thumbup:
ljubav_aha

#2015 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Big Boy wrote:
ljubav_aha wrote: BB,mislim da me ne razumijes,sto sam iznenadjenja,jer svaki paragraf koji si pokusao objasniti me vodi ka zakljucku da uopste ne razumijes moj pristup vjeri i razmisljanja,novo nije kritika,ili mozda nisi pratiomoje prethodne postove

Ko o cemu... baba o priglavcima... :lol:

Ne, ja tebe nit' razumijem nit' te pokusavam razumjeti. Tema se zove "pitanja za one koji poznaju islam" a ne "haj'mo mi razumjeti nekog s nickom ljubav_aha".

Meni si stvarno postala dosadna s tim "vjerovatno je problem u tome sto nisi pratio moje prethodne postove". Ti nisi ovdje jedna i jedina da svi prate samo tebe i tvoje. Procitam tvoj post kad ga nadjem na temi koju citam... rijetko ga nesto puno analiziram jer ti obicno uvijek olako preskocis neke bitne segmente. A na konkretna postavljena pitanja se hvatas izvrdavanja i skrivanja iza nerazumjevanja, nepostovanja... ovog onog.

Konkretno, precizno i koncizno znaci... jedno po jedno, punim recenicama iz svoje glave. I "da si pazljivo procitala moje prethodne postove" vidjela bi da je broj mojih konkretnih pitanja upucenih tebi narastao s 3 na 6.

I na kraju, da bi neko mogao razumjeti bilo sto treba ga usmjeriti. Ako je tvoj nacin dvostrukih arsina... ja sve pitam jer me zanima, a kad mene neko nesto pita... ta ja sam sve vec rekla, nek' taj obrati paznju na moje prethodne postove. Onda igra uciteljice i toplo/hladno. Nije to (hladno), nije ni to (hladno)... a ne, to nisam mislila/rekla (hladno), e to je zamalo slicno mom misljenju o necemu (zamalo toplo). LaLaLa...

Nejse... moja poenta je da cu od sad i ja preskakati (da, ignorisati) tvoje postove jer zaista vidim da ne vrijedi trositi vrijeme na tebe jer je dijalog s tobom ovdje i na ovaj nacin prosto nemoguc. Da, znam da mislis da nisam u pravu... o znam da cak tvrdis suprotno ali ne zaboravi da ja imam puno pravo imati svoj stav, pa sta god ti mislila o tome.

I da, znam da ovaj forum nismo ti i ja. Pa mi je sasvim svejedno sto ce ti i to proci mislima.

Mahanje !

pitao si,dobio si odgovor,i tacka ,dopalo ti se ili ne

meni je svejedno hoces li me ignorisati li ne,to mi uopste nije vazno ,nema potrebe takvim stavm "castis' sebe ;-)

mahanje
ljubav_aha

#2016 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

zonbirile wrote:
ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:Nije da ne znam sazeto napisati,u opisu profesije mi je sazeto pisanje,ali zaista je tema jako siroka,ne bi moglo stati u par recenica nesto o cemu ljudi tomove knjiga pisu,a tema pored sto je siroka,nije nikada do kraja istrazena jer spada medju gajb stvari,nama nepoznate i ljudskom logikom nedokucene...

------------------------------------------------------------
ne samo to,nego da je Bog jedan,ali ga mnogo ljudi poštuje i prakticira svoju vjeru na razne načine.
:thumbup:
BHF_Manijak

#2017 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
zonbirile wrote: ------------------------------------------------------------
Inne dine `indallahi-l-islami :wink: :)
ljubav_aha

#2018 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
zonbirile wrote: ------------------------------------------------------------
Inne dine `indallahi-l-islami :wink: :)

aaa znala sam da ce to napisati :D

evo da prevedem :

"Inne know indallahil Islam" Ali Imran 19. Ky është Islami, e vërteta e vetme, dhe mu për këtë është feja e vetme e pranuar tek Allahu, e Vërteta Absolute. This is Islam, the truth only, and thus is the only religion acceptable to Allah, the Absolute Truth. "

jedno od znacenja rijeci islam

One of the meanings of the word Islam itself is surrender. Surrender in Islam means surrendering or submitting your will to God. This means that all other responsibilities of life are removed and are replaced with the singular aim of living your life in accordance to God's wil

znaci,sve otale monoteisticke religije ne slijede istog Boga ;-)
probitačan

#2019 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 20:22, edited 1 time in total.
zonbirile

#2020 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

"Inne know indallahil Islam" Ali Imran 19. Ky është Islami, e vërteta e vetme, dhe mu për këtë është feja e vetme e pranuar tek Allahu, e Vërteta Absolute. This is Islam, the truth only, and thus is the only religion acceptable to Allah, the Absolute Truth. "

jedno od znacenja rijeci islam

One of the meanings of the word Islam itself is surrender. Surrender in Islam means surrendering or submitting your will to God. This means that all other responsibilities of life are removed and are replaced with the singular aim of living your life in accordance to God's wil

znaci,sve otale monoteisticke religije ne slijede istog Boga ;-)[/quote]
--------------------------------------------------------------
hvala ti što me prosvijetli,pa valjda zbog jedine Istine,apsolutne Istine i jeste stanje na planeti takvo.Svi ostali napred,poznavaoci i štovatelji apsoluta -stoj
udrch

#2021 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by udrch »

Reci:"On, Allah, Jedan je!
Allah je utociste svakome!
nije rodio, nit' je rodjen!
I niko mu ravan nije!"
Sura Ihlas..
Isam

#2022 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Isam »

[/quote]

Zdrava konstatacija. A "monoteisticke" religije se nisu Bogu predali već njegovoj formi i tradiciji koja je skrojila tu formu, čime su na kraju zasjenili i samog Boga.

Islam je vjera čistoće!
Ako si toliko zaokupljen ritualima i ako smatraš da su oni toliko bitni i utjecajni na čovjeka i okolinu, odgovori mi onda zbog čega su upravo one zemlje gdje se najviše praktikuju ti isti rituali te koje su najnazadnije tj. najprljavije i najnepismenije?
Kakva je izjava da pokoravanje gubi smisao jer se (ne) radi nešto iz puke forme? Hajde, malo na bosanskom...
Šta za tebe znači vjerovanje u bliskost Bogu i kako to postižeš? Kako to ti doživljavaš?
Daje ti se do znanja da ste formu shvatili kao cilj po sebi, a ne kao neko relativno sredstvo.
Muslimanima je namaz radost i sastanak sa Gospodarom
A do tada smo odvojeni i zaboravljeni kako mi od njega tako on od nas....
Allah dzelešanuhu na mnogo mjesta naređuje namaz, i on je jedan od temelja Islama, stoga ko se bude poigravao sa namazom i olahko ga shvatio Allah dzelešanuhu će ga kazniti sa 15 kazni: 6 kazni ce imati na ovom svijetu; 3 kazne ce imati pri smrti; 3 kazne ce imati u kaburu i 3 kazne ce imati na Sudnjem danu.
Tvoja percepcija o Bogu ravna je percepciji jednog egipatskog smrtnika koju je gajio prema svom faraonu. Oslobodi se konačno tih okova formi i tradicije te se makar jednom iskreno zapitaj ko si i kome se uopće klanjaš...
zonbirile

#2023 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

Isam wrote:

Zdrava konstatacija. A "monoteisticke" religije se nisu Bogu predali već njegovoj formi i tradiciji koja je skrojila tu formu, čime su na kraju zasjenili i samog Boga.

Islam je vjera čistoće!
-----------------------------------
ko si toliko zaokupljen ritualima i ako smatraš da su oni toliko bitni i utjecajni na čovjeka i okolinu, odgovori mi onda zbog čega su upravo one zemlje gdje se najviše praktikuju ti isti rituali te koje su najnazadnije tj. najprljavije i najnepismenije?
Daje ti se do znanja da ste formu shvatili kao cilj po sebi, a ne kao neko relativno sredstvo.
Muslimanima je namaz radost i sastanak sa Gospodarom
A do tada smo odvojeni i zaboravljeni kako mi od njega tako on od nas....
Tvoja percepcija o Bogu ravna je percepciji jednog egipatskog smrtnika koju je gajio prema svom faraonu. Oslobodi se konačno tih okova formi i tradicije te se makar jednom iskreno zapitaj ko si i kome se uopće klanjaš...[/quote]
------------------------------------------
moj Kihote ,vidim da si novi,ali ne posustaj,ne posustaju ni "oni".Tolikoj gluposti i zatucanosti čovjeku je teško se odupreti.Skoro pa sam se predao,jednostavno ne komentarišem,kako sa ljudima koji se hvale da ne čiatju,da ne idu zubaru,da im ne treba optičar.
pshhh

#2024 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by pshhh »

zonbirile wrote: moj Kihote ,vidim da si novi,ali ne posustaj,ne posustaju ni "oni".Tolikoj gluposti i zatucanosti čovjeku je teško se odupreti.Skoro pa sam se predao,jednostavno ne komentarišem
Sve je u zivotu relativno, stoga nemoj biti ubjedjen da tvoji postovi nisu puni gluposti i zatucanosti. :D
zonbirile

#2025 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

pshhh wrote:
zonbirile wrote: moj Kihote ,vidim da si novi,ali ne posustaj,ne posustaju ni "oni".Tolikoj gluposti i zatucanosti čovjeku je teško se odupreti.Skoro pa sam se predao,jednostavno ne komentarišem
Sve je u zivotu relativno, stoga nemoj biti ubjedjen da tvoji postovi nisu puni gluposti i zatucanosti. :D
----------------------------------------------
priznajem,ali pola mi se bar prašta,problem je sa onima koji misle da su spoznali postanak i Istinu i još prigrabili pravo da je nama tumače-žalosno
Locked