Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#2001 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

skolarac wrote:
Ateista wrote:..

Ali te knjige nisu tako savrsene kao kur'an, ne oduzimaju toliko prava zenama i ne govore o njima kao o nizim bicima koja nemaju razum, ne podrzavaju toliko ubijanje nevjernika, odsjecanja ruku lopovima, ne brane toliko bezopasnih stvari i slicno...
Nije dozvoljeno tumačiti (tefsiriti) u skladu s principima prenosa (nakla). Da bi neko mogao tefsiriti on mora biti visoko učen u sljedećih petnaest naučnih disciplina (ilm): Lugat (jezik, dijalekt i riječi), nahv (sintaksa), sarf (gramatika), ištikak (etimologija), me’ani (značenje), bejan (objašnjenje), bedi’ (ornamentacija govora), kira’et (čitanje), usul-i din (metodologija vjere), fikh (islamska pravna nauka), esbab-i nuzul (rasuđivanje ili uzrok objave ajeta Kur’ani kerima), nasih (onaj koji poništava prethodni ajet), mensuh (poništeni ajet), usul-i fikh (metodologija islamske pravne nauke), hadis i ilm-i kalb (nauka o duhovnom srcu).
Vidim ti ''tumacis'' Kur'an,jesi savladao sve ove naucne discipline? :-)
Ma ja, kad vam neko iznese neke vrlo jednostavne i jasne ajete koji vam ne odgovaraju, onda ide prica o tome sta sve treba znati da bi se kur'an tumacio, kako to ne moze svako i slicno.

Sa druge strane, kada govorite o tome kako su nevjernici slijepi jer ne vide sve dokaze, ili kada govorimo o raznim nejasnocama i mogucnostima za razna tumacenja i manipulacije, onda ide prica kako je kur'an jasan i lako razumljiv, pa mislim, odlucite se vec jednom... :-)
Ateista

#2002 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Big Boy wrote:Pitanje ateistima...

Da li koriste svoje zakonsko pravo za dva slobodna placena + dva slobodna neplacena dana na ime proslave vjerskih praznika ?
Ja ne, ja ne radim za bajram kada niko ne radi, a prosle godine sam cak i radio drugi dan.

Posto radim u firmi u kojoj se lako dogovoriti za slobodne dane, ja uzmem slobodne dane kad mi treba za nesto ili za Novu godinu a za svaki vjerski praznik radim, osim bajrama kada je frma zatvorena.

Da radim u nekoj firmi gdje se striktno gleda na slobodne dane, tu bih vjerovatno pravio frku da mi dozvole da te dane iskoristim na drugi nacin.
Dok sam studirao ili isao u skolu, isto sam dolazio za sve vjerske praznike kad faks/skola radi.
Ateista

#2003 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Halleluhwah wrote: Pokušaj razlikovati kliničku smrt kao obnavljanje života tijela i navodni fenomen tik do smrti (NDE) kao put do te bijele svjetlosti, viših bića, tunela, vječnosti itd itsl, koji nastaje u toku kliničke smrti.
Oni koji su podložni ''kontaminaciji kulturom/religijom'' i vjernici vjerovatno će vidjeti ono čime su ''kontaminirani'' i u što vjeruju, ali me zanima što će u toku te kliničke smrti doživjeti oni koji imaju odboj prema kazivanju religije i kulture koja propagira spomenute elemente života poslije ovog, to jest ateisti koji vjeruju samo u ovaj život. Zato pitam za slučaje ateista koji su je doživjeli, pa povjerovali ili apsolutno ništa ne doživjeli.
Nisam cuo za takve slucajeve, ali je zanimljiva teorija da vjernici tada vide ono sto zele da vide, a ne znam sta bi vidjeli ateisti.
cistunac

#2004 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

Halleluhwah wrote:Pokušaj razlikovati kliničku smrt kao obnavljanje života tijela i navodni fenomen tik do smrti (NDE) kao put do te bijele svjetlosti, viših bića, tunela, vječnosti itd itsl, koji nastaje u toku kliničke smrti...
Smatrao sam i smatram da je NDE jak poticaj vjernicima kada cuju ovakve price. Ja opet znam za ljude koji su se bavili umjereno sportom pa skiknuli od srcanog infarkta... ili kojima je metak prosao kroz mozak pa prezivjeli. Sto me samo navodi na to da 'pravila' za zivot i smrt imaju svoje izuzetke.

Nema smrti dok ista stvarno ne pogodi sve nase funkcije. Osoba koja je objesena (vjesanje smatram izuzetno divljackom kaznom) po izjavama doktora koji su prisutni da bi ustanovili smrt, zivi i dalje nekih minut ili dva jer joj i dalje srce kuca! Kicma sa nervima je prekinuta pa signali ne mogu da prolaze a sam mozak i dalje funkcionise!

To sta je neko u odredjenom trenutku 'vidio' i osjetio nema nikakvu vezu sa voljnim akcijama pa time i reakcijama. Uostalom, svi koji zele da se nadju u nekakvim 'bijelim tunelima' mogu da ih postignu—naravno pod odredjenim uslovima—ako uzmu neku od halucinantnih droga. Siguran sam da ce na taj nacin neki 'vidjeti' i Njega.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#2005 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.gog »

Ometlano, prozračeno :D ...a pitanja ne može nestati :D

Poštujte pravila foruma.
Suzdržavajte se raznih neprikladnih termina.
andrija2007

#2006 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

Halleluhwah wrote:Zanima me, da li je iko od vas ateista ili vama poznatih ateista doživio kliničku smrt, pa se povratio, ili pak možda upoznao onaj fenomen tik do smrti?
Jeste jedna moja baba od tetke, i kaze da ju je na izlasku iz famoznog tunela docekao drug Tito, u bijeloj Marsalskoj
uniformi, kao na brodu Galeb, a ona je plakala od srece!
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#2007 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.gog »

:lol: :lol: :lol:
HAVANA

#2008 Re: Pitanje ateistima

Post by HAVANA »

Halleluhwah wrote:Zanima me, da li je iko od vas ateista ili vama poznatih ateista doživio kliničku smrt, pa se povratio, ili pak možda upoznao onaj fenomen tik do smrti?

Jesam ja.
Šta te interesuje?
andrija2007

#2009 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

andrija2007 wrote:
Jeste jedna moja baba od tetke, i kaze da ju je na izlasku iz famoznog tunela docekao drug Tito, u bijeloj Marsalskoj
Napominjem, radi "politically correct" da baba nije bila komunista, vec osrednji antifasista.
HAVANA

#2010 Re: Pitanje ateistima

Post by HAVANA »

andrija2007 wrote:

:shock:
Mene nije. :twisted: :lol:
Ja izašao, kad nakav me spika dočeka,eeee tebe sam čekooo.Spuca me štosom i ja pobjegao. :run:
Probudim se :shock: kad

Image
andrija2007

#2011 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

HAVANA wrote:

Jesam ja.
Šta te interesuje?
Sta moze mlada coeka zanimat, garant jesil' vidio hurije!
andrija2007

#2012 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

HAVANA wrote: :shock:
Mene nije. :twisted: :lol:
Ja izašao, kad nakav me spika dočeka,eeee tebe sam čekooo.Spuca me štosom i ja pobjegao. :run:
Probudim se :shock: kad

Image
Da te nije rahmetli Todor spuco stocom?
HAVANA

#2013 Re: Pitanje ateistima

Post by HAVANA »

Todor :shock: :lol:
Dje se njega sjeti.
Da me on spuco ne bi se ni vratio. :lol:
terapija

#2014 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

Ja sam bio tik do davljenja u vodi.
Gadno, do zadnjeg momenta, kada je ono bas fino - sve ti je potaman, nema potrebe da se opires, jer organizam vise ne proizvodi refleks za udisajem prvo se "ugasi TV" pa onda "radio" Dakle prvo prestanes vidjeti, a zatim i cuti. Sljedece cega se sjecam je da sam van vode. A tih par momenata izmedju, nit sta vidio, nit sta cuo. Klasicno nesvjesno stanje, reklo bi se...
andrija2007

#2015 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

Image
Jel ovo ona sto radi u "Omera Maslica" na vadjenju zuba?
andrija2007

#2016 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

HAVANA wrote:Todor :shock: :lol:
Dje se njega sjeti.
Da me on spuco ne bi se ni vratio. :lol:
Ja se jedno vrijeme druzio s mladjim dok smo bili djeca.
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#2017 Re: Pitanje ateistima

Post by Halleluhwah »

Jes' napredna, a vjerujem da je i nazadna. Medicinski je to. Čuva pacijenta, ali i sebe, pa zato ima tako dobra pluća.
andrija2007

#2018 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

Halleluhwah wrote:Jes' napredna, a vjerujem da je i nazadna. Medicinski je to. Čuva pacijenta, ali i sebe, pa zato ima tako dobra pluća.
Klasicna upala pluca!
Ateista

#2019 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

terapija wrote:
Gadno, do zadnjeg momenta, kada je ono bas fino - sve ti je potaman, nema potrebe da se opires, jer organizam vise ne proizvodi refleks za udisajem prvo se "ugasi TV" pa onda "radio" Dakle prvo prestanes vidjeti, a zatim i cuti. Sljedece cega se sjecam je da sam van vode. A tih par momenata izmedju, nit sta vidio, nit sta cuo. Klasicno nesvjesno stanje, reklo bi se...
Jeli ti se to stvarno desilo?
FantomDOTba

#2020 Re: Pitanje ateistima

Post by FantomDOTba »

Vjeruj mi nema 72 djevice i basche :run:
Urlanje dozvoljeno

#2021 Re: Pitanje ateistima

Post by Urlanje dozvoljeno »

muslim wrote:Pretpostavljam da ce svi koji procitaju naslov prvo pomisliti da se ovo pitanje trebalo postaviti u rubrici "religija". . No, posto je vecina (gotovo svi) filozofa ateisticki nastrojena, smatram da je ovo pitanje naslo bas ovdje svoje pravo mjesto.

Zapravo radi se o tome da cesto imamo priliku cuti, od ljudi koji se izjasnjavaju kao ateisti, kako oni za razliku od "vjernika" mogu argumentovati svoj svjetonazor i zivotnu filozofiju. Dok se vjernici povode za mitovima, pretpostavkama i drevnim vjerovanjima, mi se oslanjamo na nauku, cinjenice...- tvrde oni.

Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???

Nadam se da ce odgovarati ljudi koji su dugo promisljali o ovoj i slicnim temama. Hvala.
kontrapitanje: kako mozes dokazati postojanje boga? na osnovu cega?

znaci, mi ne moramo ni dokazivati da bog ne postoji, mi to znamo. a vi samo vjerujete u to!!!

a dokazi mida bog postoji!!!

pogledaj malo na youtube o richard dawkinsu... covjek ce ti sve fino objasniti...
Shoshana

#2022 Re: Pitanje ateistima

Post by Shoshana »

terapija wrote:

Ja sam imala slican dozivljaj, samo sam ja - umjesto crnila, imala prave halucinacije :D Voda oko mene je postala zivopisna, puna lijepih boja i oblika, nesto kao one slike koralnih grebenova koje gledamo na tv.... Ostalo je bilo isto... odjednom vise nema potrebe za disanjem, odjednom se tijelo vise ne muci da dodje do povrsine, nego uzivas u nekom blagom stanju nirvane....kretala sam se pod vodom bez ikakvog napora, i, odjednom mi je kroz glavu prosla spoznaja da ja 'mogu da disem i pod vodom' :-) Kao.... tesko mi je opisati, ali bas se dobro sjecam mog ushicenja pred otkricem da ja u stvari mogu disati i pod vodom :D Na svu srecu - bas u tom trenutku sam izbila na povrsinu ...

Mislim da je jasno i vjernicima i nevjernicima sta bi se dogodilo da sam ja imala vremena tu 'spoznaju' provjeriti u praksi :D

Pouka - nemojte se takmiciti u ronjenju nakon sto ste popili 6 dzin-tonika
sibirian

#2023 Re: Pitanje ateistima

Post by sibirian »

Ateizam se suštinski ne razlikuje od monoteizma. Jedni veruju da Bog postoji, a drugi da na postoji. Međutim i jedni i drugi usvojili su jedan jako sumnjiv princip: princip verovanja - vere. Vera nije ništa drugo nego prihvatanje nečega kao istinitog bez dokaza i bez potrebe za dokazima.
Na takav odnos prema suštinskim životnim pitanjima vernike tera njihova sumanuta religija koja sumnju smatra grehom, a ateiste njihova ateistička uverenost u snagu svog subjektiviteta kojoj se čovečanstvo i priroda nalaze u rukama.
arzuhal

#2024 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

Shoshana wrote:
terapija wrote:

Ja sam imala slican dozivljaj, samo sam ja - umjesto crnila, imala prave halucinacije :D Voda oko mene je postala zivopisna, puna lijepih boja i oblika, nesto kao one slike koralnih grebenova koje gledamo na tv.... Ostalo je bilo isto... odjednom vise nema potrebe za disanjem, odjednom se tijelo vise ne muci da dodje do povrsine, nego uzivas u nekom blagom stanju nirvane....kretala sam se pod vodom bez ikakvog napora, i, odjednom mi je kroz glavu prosla spoznaja da ja 'mogu da disem i pod vodom' :-) Kao.... tesko mi je opisati, ali bas se dobro sjecam mog ushicenja pred otkricem da ja u stvari mogu disati i pod vodom :D Na svu srecu - bas u tom trenutku sam izbila na povrsinu ...

Mislim da je jasno i vjernicima i nevjernicima sta bi se dogodilo da sam ja imala vremena tu 'spoznaju' provjeriti u praksi :D

Pouka - nemojte se takmiciti u ronjenju nakon sto ste popili 6 dzin-tonika
Nisam vala imao kliničku smrt ili ovako hippie situaciju kao Shoshana :D ali sam jednom u srednjoj otišao na jedno jezero sa rajom iz razreda. Kupali se, skakali...dok neko nije nagovorio jednog našeg belegija-plivača da slobodno uđe, da će ga dvojica pridržavat, da se ne plaši...ja doplivao do njih. Na moju nesreću, naš jaran isklizne njima iz ruku i odleti na dno. Strah očajnika ga lansira sa dna do povrišne brzinom sahaba 2. Kako je izronio tako se uhvatio meni za glavu umjesto plovka. Zagnjuri me i urlao na površini, a ja sam prije porinuća uspio da uhvatim zraka tek sa pola pluća. I tako..dok je lik pljeskao po površini vode i ispuštao urlike klingonske djece kada ih mama mlati D'g rahom, ja sam ekonomisao sa zrakom, nastojeći izroniti na površinu, do blagoslovljenog carstva zraka, sebe i još jednog na meni.
Zrak nisam ispuštao (nisam lud, trebao mi) i u trenu pomislih: to je to. I upravo kao što mnogi govore i meni se, bukvalno, razvio cijeli film. Jedino mi nije jasno bilo kasnije, kako mi je moglo tada biti krivo što neću imati šansu da odgovaram jedan predmet kojeg sam fantastično pripremio...
Kada su ga konačno skinuli sa mene, nisam imao snage da izronim..jedva sam do površine, samo uzeo zrak i nastavio da ronim...U neko doba skontam da sam krenu još dublje u jezero i jedva se vratim...Na obali moj plivač drhti ko kurban...A jes mi bilo drago se hitit na zemlju :)
Jedino što nikome nisam ispričao je to da sam u najtežem momentu, pod vodom, kroz blagu svjetlost ugledao neke prelijepe bašče, pune moje raje i nekih lijepih srednjoškolki... :roll:
cistunac

#2025 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

sibirian wrote:Ateizam se suštinski ne razlikuje od monoteizma. Jedni veruju da Bog postoji, a drugi da ne postoji...
A sta tu ima vjerovati ili ne kada postoje desetine hiljada naucnih dokaza vs Biblije koja se bazira na izmisljanjima polupismenih sa ogranicenim znanjem od prije 2000-3000 hiljade godina.
Nego, imas li ti kakav argumenat za postojanje ili ne koji bi mogao da obrazlozis?
Locked