Po međunarodnom pravu, neka pokrajina, ili dio bilo koje zemlje na kojoj većinski živi neka manjina, ima pravo da se odvoji ukoliko se vrši represija, maltretiranje, ubijanja i sl. U ovom slučaju je to bilo vrlo jasno, Srbi su decenijama maltretirali Albance na Kosovu, to i ptice na grani znaju, tako da po međunarodnom pravu Kosovo sigurno jeste imalo osnovu za nezavisnost. Takođe, zbog toga što ne postoji represija nad Srbima u BiH, RS ne može nikad biti nezavisna.Drug Član wrote:Valjda sad i sljepac vidi čija je sve ovo bila režija pod nazivom "napravi problemčić, da se riješi krupno pitanje". Politika i vladavina sile umjesto vladavine prava. Samo da ponovim Međunarodno pravo je samo mrtvo slovo na papiru.BiH-x wrote:Zatvorene vojne zone, NATO preuzeo sever Kosova
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vest ... osova.html
Druga je stvar šta se tamo radi Srbima trenutno i to je sigurno tačno. Ja sam tamo bio nekoliko puta i sam sam se uvjerio da Srbi ne žive lijepo, ali ću ti morati reći da je vrlo slična situacija kao kod nas. Ko je lojalan svom okruženju i ko je normalan čovjek, može na Kosovu preživjeti i ako je Srbin. Ne postoje planska ubijanja, kao što ni kod nas nisu postojala, a pojedinačni zločini su uvijek mogući, to ne možeš ni spriječiti vrlo često.
Državni vrh Srbije je planski trijebio muslimane u Bosni, te je planski vršena represija nad Kosovarima. Tamo skoro da ne postoji familija koju nije pretukla srpska policija, u 99,99% slučajeva bez razloga, a da ne pričam o nekim drugim stvarima, kao što su bile institucije u koje su samo podobni Albanci mogli ući, a i to samo neki. Zbog toga su i napravljene paralelne institucije koje su vladale među Kosovarima tokom Miloševićevog režima, a koje su danas legalne.
Dakle, da sumiram, problem Srba danas postoji na Kosovu, i treba ga mirno riješiti, bez protjerivanja i sličnih gluposti, ali se taj problem ne može porediti s problemom koji su Milošević i njemu slični napravili svojevremeno Albancima. Zbog toga mislim da ova tvoja priča i nije baš tako jednostavna kao što se čini. Kosovo nije presedan, kao što ga mnogi zovu, Kosovo je upravo po međunarodnom pravu stekao uslove za nezavisnost, a te uslove nemaju ni mnogo jače pokrajine, poput Katalonije, Baskije, Škotske, Transdnjestrije itd., i to zato jer ih niko ne ugnjetava. A na Kosovu je bilo drugačije.