Cijene stanova All about
Moderator: anex
- alica.k
#2001 Re: Cijene stanova All about
ljudi, ako sam ja prodala stan, a ne agencija kojoj je dat stan da ga proda, da li onda mogu oni ikakva potrazivanja za proviziju imati?
ne znam dje drugo da pitam.
naime, u subotu su dosli ljudi, vidjeli stan, dogovorili smo cijenu, i sve, da bi u nedjelju ja njima u agenciji javila da prestanu s prodavanjem stana, na sta su oni bili blago receno :S iznervirani.
eh sad, da su ikakav posao napravili hajde, ok, ali 1. njihov nacin da prodaju stan je bio da ga daju u oglase (sto sam i sama uradila :S nisam debil), 2. lagali su u oglasima da je stan veci neg sto jeste, 3. apsolutno nisu nijednog ozbiljnog kupca imali za stan, i 4. svima su govorili sto puta vecu cijenu nego sto smo mi trazili za stan, znaci ne sa provizijom od 5-6% nego 20k vecu cijenu.
danas me odjednom kao zovu, imaju kupca i oni, za iste pare, kao oni imaju i prednost da prodaju stan, nidje veze :S a stan je moj, normalno, kako oni ista mogu imat s tim?
ja sam vec to sve pozavrsavala s covjekom koji je kupio stan i sve, medjutim eto, strah me sad nesto...mogu li oni meni ista :S
glupa sam sto sam se ista mjesala s njima, al eto..na greskama se uci.
ne znam dje drugo da pitam.
naime, u subotu su dosli ljudi, vidjeli stan, dogovorili smo cijenu, i sve, da bi u nedjelju ja njima u agenciji javila da prestanu s prodavanjem stana, na sta su oni bili blago receno :S iznervirani.
eh sad, da su ikakav posao napravili hajde, ok, ali 1. njihov nacin da prodaju stan je bio da ga daju u oglase (sto sam i sama uradila :S nisam debil), 2. lagali su u oglasima da je stan veci neg sto jeste, 3. apsolutno nisu nijednog ozbiljnog kupca imali za stan, i 4. svima su govorili sto puta vecu cijenu nego sto smo mi trazili za stan, znaci ne sa provizijom od 5-6% nego 20k vecu cijenu.
danas me odjednom kao zovu, imaju kupca i oni, za iste pare, kao oni imaju i prednost da prodaju stan, nidje veze :S a stan je moj, normalno, kako oni ista mogu imat s tim?
ja sam vec to sve pozavrsavala s covjekom koji je kupio stan i sve, medjutim eto, strah me sad nesto...mogu li oni meni ista :S
glupa sam sto sam se ista mjesala s njima, al eto..na greskama se uci.
- drndalo
#2002 Re: Cijene stanova All about
Jesi li i sta potpisala s njima ? Konsultuj se odmah s notarom koji ce ti zavrsiti ugovor izmedju tebe i prodavca, sta da radis i kako da se ponasas...
- alica.k
#2003 Re: Cijene stanova All about
nisam nista potpisivala
zvala sam odma i notara i advokata i sve, kljuceve su mi na srecu vratili odmah nakon sto sam se cula s njima.
s kupcem (svojim, a ne njihovim imaginarnim) sam razrijesila sve, kapara je data, ugovor potpisan i poslan u predbiljezbu. znaci oni nis na tom polju vise mi ne mogu, ali me zanima mogu li me npr tuziti ili nesto?
s kupcem (svojim, a ne njihovim imaginarnim) sam razrijesila sve, kapara je data, ugovor potpisan i poslan u predbiljezbu. znaci oni nis na tom polju vise mi ne mogu, ali me zanima mogu li me npr tuziti ili nesto?
-
motorola01
#2004 Re: Cijene stanova All about
Ako nisi nista sa njima potpisala(agencijom za prodaju),oni se mogu samo slikati...Ali obicno se potpisuju ugovori,jer se njime oni zele osigurati...Meni uopste nije jasno zasto se uopste i ide njima...I ti mozes sam otvoriti oglas u svim mogucim i nemogucim novinama.Mozes otvoriti na piku ili marketba oglas itd...alica.k wrote:nisam nista potpisivalazvala sam odma i notara i advokata i sve, kljuceve su mi na srecu vratili odmah nakon sto sam se cula s njima.
- alica.k
#2005 Re: Cijene stanova All about
mah, radi se o tome sto sam ja kontala da oni imaju svoje mreze i to za prodaju stanova, medjutim ispalo je bas tako, dali su u oglase stan i cekali da se neko javi, to svak moze. ne zna po cemu je neko agencija il neagencija, posrednik, ako samo zna dat oglase u stan.
nisam nis potpisivala jer mislim da oni cak i nisu neka registriovana agencija, nego ono...ljudi koji se tim bave na crno (moja tata je preko njih sebi kupio neki prostor, i onda je bilo kao ono "kcerka prodaje stan pa eto..." i na tome je zavrsilo).
na kraju sam i ja dala u oglase stan, pod svojim brojem, stavila na market i pik i preko istog i nasla kupca. samo ne znam sad kako s njima da se borim.
nisam nis potpisivala jer mislim da oni cak i nisu neka registriovana agencija, nego ono...ljudi koji se tim bave na crno (moja tata je preko njih sebi kupio neki prostor, i onda je bilo kao ono "kcerka prodaje stan pa eto..." i na tome je zavrsilo).
na kraju sam i ja dala u oglase stan, pod svojim brojem, stavila na market i pik i preko istog i nasla kupca. samo ne znam sad kako s njima da se borim.
-
Eborg
#2006 Re: Cijene stanova All about
Zona 1 i 2 Pofalića ili Socijalnog?HenryKinasky wrote:Ne znam kako se vode onako, ali znam kako se vode po zonama. Ulica Envera Sehovica je zona 1, dok je preko puta Paromlinske zona 2. Dakle, Unipromet je zona 2.
Pa čekaj, neko ko živi u Uniprometovoj zgradi u Marulićevoj te onim zgradama pored, je li on živi na Pofalićima, Socijalnom ili Koreji?madner wrote:Pofalici su do Zmaja od Bosne.
- drndalo
#2007 Re: Cijene stanova All about
Ne zaboravi da su nam zemljisne knjige jos uvijek mahom iz Austrougarske... 
@alica
Mogu ti pljunuti pod prozor, ako nista niste potpisali... Na osnovu cega da te tuze ? Ti si svoje zavrsila s notarom, uzmi pare, i pametno s njima...
@alica
Mogu ti pljunuti pod prozor, ako nista niste potpisali... Na osnovu cega da te tuze ? Ti si svoje zavrsila s notarom, uzmi pare, i pametno s njima...
-
motorola01
#2008 Re: Cijene stanova All about
Ma to si trebala odmah,jer od njih nemas nista.I ja isto prodajem stan,stavio oglase na piku i marketu i to je to.Zasto da mi oni prodaju stan za visu cijenu nego sto ja trazim.Ne mogu ni po ovoj cijeni prodati stan,a kamoli po nekoj njihovoj uvecanoj za 2-3 pa i vise hiljada KM.A sto se tice tvoje situacije,ako nemate nikakv ugovor o prodaji,oni mogu da gledaju odakle se vedri i nista vise...Samo ih otkaci kulturno i zaboravi na bilo kakvo placanje toj agenciji..alica.k wrote:mah, radi se o tome sto sam ja kontala da oni imaju svoje mreze i to za prodaju stanova, medjutim ispalo je bas tako, dali su u oglase stan i cekali da se neko javi, to svak moze. ne zna po cemu je neko agencija il neagencija, posrednik, ako samo zna dat oglase u stan.
-
zonbirile
#2009 Re: Cijene stanova All about
----------------------------HenryKinasky wrote:Zona prema kojoj se odredjuje vrijednost nekretnine.Eborg wrote:Zona 1 i 2 Pofalića ili Socijalnog?HenryKinasky wrote:Ne znam kako se vode onako, ali znam kako se vode po zonama. Ulica Envera Sehovica je zona 1, dok je preko puta Paromlinske zona 2. Dakle, Unipromet je zona 2.
Pa čekaj, neko ko živi u Uniprometovoj zgradi u Marulićevoj te onim zgradama pored, je li on živi na Pofalićima, Socijalnom ili Koreji?madner wrote:Pofalici su do Zmaja od Bosne.Koliko sam vidio to je u zemljišnim knjigama Mahala III ili ovako nešto.
zona je obično opštinska kategorija koja kazuje o stepenu urbanizacije,odnosno stambene pogodnosti i prema njoj se određuje renta,naknada pri izdavanju dozvole,poreza i sl.Ne znači da na slobodnom tržištu čak i zona 3 bude skuplja od 1.Mnogi su uslovi koji utiču na cijenu nekretnine,pa i zona,ali ne odlučujuće.
- Novi_Nick
#2010 Re: Cijene stanova All about
Ima li kakva karta iz neke Opstine u Sarajevu ili neke druge relevantne institucije na kojoj su ucrtane ove Zone grada, zone prema kojoj se odredjuje vrijednost nekretnine u gradu Sarajevu i Kantonu Sarajevo pa da se vidi koji dio grada pripada kojoj zoni? Ako neko ima tu kartu neka je okaci ovdje.zonbirile wrote:
Zona prema kojoj se odredjuje vrijednost nekretnine.
----------------------------
zona je obično opštinska kategorija koja kazuje o stepenu urbanizacije,odnosno stambene pogodnosti i prema njoj se određuje renta,naknada pri izdavanju dozvole,poreza i sl.Ne znači da na slobodnom tržištu čak i zona 3 bude skuplja od 1.Mnogi su uslovi koji utiču na cijenu nekretnine,pa i zona,ali ne odlučujuće.
Last edited by Novi_Nick on 20/09/2011 15:37, edited 1 time in total.
- LieToMe
#2011 Re: Cijene stanova All about
Ne treba ti karta, imas u Opcinskim Odlukama, koje se objavljuju u Sluzbenim novinama Kantona. Imas fino cijene kvadrata po gradjevinskim zonama a u zonama imas spisak ulica koje su u toj zoni. Obicno svaka opcina ima 6 zona. Opcina Centar ima extra zonu u koju su nabrojane izmedju ostalog Ferhadija, Marsala Tita, Senoina, Radiceva, Kulovica, Vrazova a tu je kvadrat i skuplji (bilo za poslovno bilo za stambene objekte)Novi_Nick wrote:Ima li kakva karta iz neke Opstine u Sarajevu ili neke druge relevantne institucije na kojoj su ucrtane ove Zone grada Sarajeva i Kantona Sarajevo pa da se vidi koji dio grada pripada kojoj zoni? Ako neko ima kartu neka je okaci ovdje.zonbirile wrote:
-
DearJohn
#2012 Re: Cijene stanova All about
To se i ja pitam, s obzirom kakva je situacija trenutno.BACAČ1 wrote:hajmo logike.
-ko bi bio/la osoba koja želi kupiti stan stariji od 30g. na ovoj relaciji (72mx 1400KM+5% POREZ=cca 115000KM
-AKO JE STARIJI OD 50G I HOĆE KUPITI,ONDA JE BOLESTAN ILI NIJE DOBRO
-mlađi od 32g,oženjen i oboje rade za cca 2000KM..ima više podpitanja
1.imaju više djece i ako su u kreditu 1000,šta i kako preživljavati narednih........isplati li se u staroj gradnji?
2.djeca imučnijih roditelja već imaju stanove,ko će kupovati?
3.Koji to danas mladi par ima stabilan posao da bi dao 115000,sve renovirao i "kako će provesti narednih min.5 god.(bez auta,mora....kakav je smisao ići na posao?)...
hajmo pomalo na ovaj dio teme
- Novi_Nick
#2013 Re: Cijene stanova All about
Nisam u BiH pa ne mogu da dodjem do tih Sluzbenih novina, zato sam i pitao moze li neko okaciti ovdje ako postoji neka karta sa zonama i cijenama nekretnina?LieToMe wrote:Ne treba ti karta, imas u Opcinskim Odlukama, koje se objavljuju u Sluzbenim novinama Kantona. Imas fino cijene kvadrata po gradjevinskim zonama a u zonama imas spisak ulica koje su u toj zoni. Obicno svaka opcina ima 6 zona. Opcina Centar ima extra zonu u koju su nabrojane izmedju ostalog Ferhadija, Marsala Tita, Senoina, Radiceva, Kulovica, Vrazova a tu je kvadrat i skuplji (bilo za poslovno bilo za stambene objekte)Novi_Nick wrote:Ima li kakva karta iz neke Opstine u Sarajevu ili neke druge relevantne institucije na kojoj su ucrtane ove Zone grada, zone prema kojoj se odredjuje vrijednost nekretnine u gradu Sarajevu i Kantonu Sarajevo pa da se vidi koji dio grada pripada kojoj zoni? Ako neko ima tu kartu neka je okaci ovdje.zonbirile wrote:
- LieToMe
#2014 Re: Cijene stanova All about
nemam sad vreman da kacim imam negdje sve izvadjeno po zonama, jednostavno nadjes na internetu, malo progooglas i eto. a mozes poslati i zahtjev opcini, pozoves se na zakon o pristupu informacijama i ne vidim razlog zasto nesto ne bi dobio na zahtjev.
- otherside
#2015 Re: Cijene stanova All about
sto neki vole da brinu tudje brige...DearJohn wrote:To se i ja pitam, s obzirom kakva je situacija trenutno.BACAČ1 wrote:hajmo logike.
-ko bi bio/la osoba koja želi kupiti stan stariji od 30g. na ovoj relaciji (72mx 1400KM+5% POREZ=cca 115000KM
1.imaju više djece i ako su u kreditu 1000,šta i kako preživljavati narednih........isplati li se u staroj gradnji?
3.Koji to danas mladi par ima stabilan posao da bi dao 115000,sve renovirao i "kako će provesti narednih min.5 god.(bez auta,mora....kakav je smisao ići na posao?)...
kupis stan i ne ides na more narednih 5 godina? ahahahahaha
jao matematicara
-
DearJohn
#2016 Re: Cijene stanova All about
Ne kontam tvoj komentarotherside wrote:sto neki vole da brinu tudje brige...DearJohn wrote:To se i ja pitam, s obzirom kakva je situacija trenutno.BACAČ1 wrote:hajmo logike.
kupis stan i ne ides na more narednih 5 godina? ahahahahaha![]()
jao matematicara
-
zonbirile
#2017 Re: Cijene stanova All about
-------------------------------------------DearJohn wrote:To se i ja pitam, s obzirom kakva je situacija trenutno.BACAČ1 wrote:hajmo logike.
očito ne poznaješ stvari.Tu vrijednost stana mnogi dobiju svake godine kao dividendu na uložene papiriće zvane certifikati.Pa onda dilanje droge,ljudi,prostitucija itd.,pranje novca i sl.Pa Zike ti je imao 40 stanova.Očito posmatraš svijet kao žaba iz bunara,"njihove vizure" su šire.Ja zaboravih svakog političkog glodara,štetočinu-navedi bar jednog bez 2 i više stanova,vikendice obaška.,
-
berb1r
#2018 Re: Cijene stanova All about
Da li je neko upoznat sa sta konkretno znaci "roh Bau" u vezi novogradnje u Hadzicima?
Cijena je pala ispod magicnih 1000 km/m2, doduse bez pdv-a ali ipak
.
Cijena je pala ispod magicnih 1000 km/m2, doduse bez pdv-a ali ipak
-
zonbirile
#2019 Re: Cijene stanova All about
------------------------------------berb1r wrote:Da li je neko upoznat sa sta konkretno znaci "roh Bau" u vezi novogradnje u Hadzicima?
Cijena je pala ispod magicnih 1000 km/m2, doduse bez pdv-a ali ipak.
stan samo ustakljen i dovedena struja i voda,golo sve.
- otherside
#2020 Re: Cijene stanova All about
ljudi kupuju stanove vjerovali ili ne....na kredit, keshom, prodajom postojece nekretnine,...whatever.DearJohn wrote: Ne kontam tvoj komentar
i zasto se pola foruma muci da dokaze da ce ti ljudi pocrkati od gladi jer nece moci vratiti kredit, nece moci ici na more...ma ne trebaju ni na posao ici, sto rece ovaj gore.
i btw, neke starogradnje u sarajevu vrijede duplo vise od nekih novogradnji.
-
berb1r
#2021 Re: Cijene stanova All about
zonbirile wrote:------------------------------------berb1r wrote:Da li je neko upoznat sa sta konkretno znaci "roh Bau" u vezi novogradnje u Hadzicima?
Cijena je pala ispod magicnih 1000 km/m2, doduse bez pdv-a ali ipak.
stan samo ustakljen i dovedena struja i voda,golo sve.
Hvala na informaciji.
- kriticarka_nikova
#2022 Re: Cijene stanova All about
Gdje mogu na internetu da pratim oglase/prodaju stanova, osim na PIK:BA i MARKET.BA?
-
merik
#2023 Re: Cijene stanova All about
*** SPAM ***.bakriticarka_nikova wrote:Gdje mogu na internetu da pratim oglase/prodaju stanova, osim na PIK:BA i MARKET.BA?
- otherside
#2024 Re: Cijene stanova All about
nekretnine.bamerik wrote:*** SPAM ***.bakriticarka_nikova wrote:Gdje mogu na internetu da pratim oglase/prodaju stanova, osim na PIK:BA i MARKET.BA?
- kriticarka_nikova
#2025 Re: Cijene stanova All about
Ma ovaj *** SPAM *** kad kliknem na neki oglas ako hocu da imam jos informacija moram slat sms.....a nekretnine ba mi uopste ne fukncionise kako treba...