Ma 'naučna analiza' je bila pod navodnicima zbog toga što ja sebe ne smatram nekim značajnim naučnim autoritetom, ali eto profesija kojom se bavim zahtijeva poznavanje naučnih činjenica iz raznih naučnih oblasti, pa eto ja ih malo kombinujem, suprotstavljam nekim "istinama" u koje sljedbenici tih "istina" ne smiju posumnjati, jer nemaju habrosti da se suprotsave nekome koga smatraju vrhovnim autoritetom po pitanju istine.ime_kojeg_nema wrote: To je ok. Valjda je zato i naucna analiza bila pod navodnim znacima. Pretpostavio sam slicno razmisljanje, ali buduci da se povremeno sluzis validnim naucnim argumentima pri opovrgavanju nekih budistickih pretpostavki, mislio sam da mozda naucnom metodom zelis potvrditi i Bozje postojanje, sto agnostik u meni ne razumije. Osim toga je i nemoguce, bar za sada. Misnjenja sam da su nauka i naucna metoda sasvim ok, ali rigidni stav mnogih naucnika prema nepoznatom i do sada neotkrivenom mi nije blizak mada sam svjestan da predstavlja neophodnu zastitu protiv manipulacija koje se mogu javiti u razlicitim oblicima. Moj agnosticizam nije zatvoren prema Bogu ili metafizickim spoznajama vec samo prihvatam trenutno stanje stvari u kojem znam da nemam pojma
.
Eto npr, nas dvojica smo se složili da je nemoguće ne željeti, jer mora neka energija čovjeka tjerati na aktivnost, a želje su baš to, želje su "gorivo" koje pokreće čovjeka. "Misao-emocija-ponašanje" - ovaj "krug" se uvijek mora "zatvoriti", ali ne mora redoslijed akcija uvijek biti isti, može biti npr. prvo emocija-pa ponašanje - pa misao, ili ponašanje - pa emocija - pa misao, uglavnom u svakoj kombinaciji emocija( želje) se ne može izostaviti, nemoguće je ne željeti.
Validan naučni argument za ovu tvrdnju je 'refleksni luk', osnova na kojoj funkcioniše nervni sistem.
Da li je moguće dokazati postojanje Boga naučnim metodom? Sad nije, što ne znači da nekad neće biti. Da li naučnik treba odbacivati nešto što potencijalno postoji, tvrditi bez dokaza da ne postoji? Ja mislim da to pravi naučnik ne treba raditi, jer u tom slučaju on odbacuje i mogućnost potencijalnog napretka nauke.
Da li je moguće dokazati da su neke potencijalne Božije riječi stvarno Božije? Ja mislim da je moguće, jer sve ono što je od Boga mora biti istinito, i mora biti dobro za Čovjeka.