Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
jeza u ledja

#2001 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Veceras se sa velikim nestrpljenjem iscekuje govor Hillary Clinton na konvenciji. Od njenog govora ovisice sigurno broj njenih supporters koji ce glasati ili ne za Obamu.

Po najnovijim anketama Obama nije dobio nikakav 'boost' od izabiranja Bidena kao VP u subotu. Cak naprotiv.

Trenutno u anketama anketa Obama nad McCainom vodi 1.7%.
dallton

#2002 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by dallton »

jeza u ledja wrote:Veceras se sa velikim nestrpljenjem iscekuje govor Hillary Clinton na konvenciji. Od njenog govora ovisice sigurno broj njenih supporters koji ce glasati ili ne za Obamu.

Po najnovijim anketama Obama nije dobio nikakav 'boost' od izabiranja Bidena kao VP u subotu. Cak naprotiv.

hillary veceras samo "dramaticno" saopstava da predaje sve svoje delegatske glasove obami (takva su pravila) jer "nije njoj vazna pobjeda vazna je amerika, blablablabla" to je sve sto se desava, i to svi znamo... :-D

nego evo vijest iz Politike, prenesena iz jutarnjeg lista o uticaju BiH franjevca na Josepha Bidena i formiranje njegovih stavova o ratu u Bosni i Hrvatskoj. Najvise se mi dopalo sto je fra Ilija Zivkovic (covjek je doktorirao psihologiju na Catholic University of America u D.C.) lijepo kaze "Ja sam iz BiH." A oni hercegovci neka i dalje tucaju kamen kad nemaju ovako pametne ljude medju sobom, nego ih vode bivsi bageristi tipa ljubo cesic rojs :) Izvinjavam se unparijed tekst je na cirilici, znam da su mozda neki vec zaboravili :D

Од нашег сталног дописника
Загреб, 25. августа – Да су прсти Римокатоличке цркве, посебно оног њеног дела из Хрватске, и те како били присутни у протеклим мрачним збивањима у којима је нестала Југославија није нека новост, али сада та чињеница добија потврду и на неочекиваном детаљу. Анализирајући одлуку Барака Обаме да за свог кандидата за потпредседника САД (наравно ако Обама победи) узме утицајног сенатора Џозефа Бајдена, човека који се „тврдо” залагао за независност Космета и бомбардовање Србије, а пружао је сву подршку хрватској и бошњачкој страни у протеклим ратовима који су докусурили Југославију, „Њујорк тајмс” је објавио и детаљ како је Бајдену још 1991. године „хрватски католички свештеник причао о српском насиљу у Босни и Хрватској” и тиме очито утицао на његове ставове и одлуке о тим збивањима.

Ко је тај човек који је на такав заобилазан начин утицао на конкретне потезе америчке политике на простору бивше Југославије, открива детаљније данашњи „Јутарњи лист”. Ради се о фра Илији Живковићу (рођен у БиХ), донедавно генералу фрањеваца трећередаца глагољаша (функција у Риму), а сада професору психологије на Католичком богословном факултету у Загребу.

Фра Илију Живковића загребачки лист описује као једну од кључних личности у црквеном животу у последње две деценије и такође као „једну од кључних особа која је формирала ставове сенатора Џозефа Бајдена у ратно доба и помогла му да схвати да су Србија и ЈНА агресори на Хрватску и БиХ и да због тога морају бити кажњени”. О том утицају на њега, уосталом, и сам Бајден је писао у својој књизи.

У разговору за „Јутарњи лист” фра Илија Живковић описује како се с Бајденом упознао и спријатељио још 1985. године, док је радио у хрватској редакцији Гласа Америке. Тада је радио у католичкој мисији у Вашингтону и спремао докторат из психологије на тамошњем Католичком универзитету. Упознали су се када му се Живковић у спољнополитичком одбору Сената жалио да српски уредници у Гласу Америке „резали све што је било хрватско”.

„Често смо се после сретали и често ме је питао шта мислим. Напросто смо постали добри”, каже Живковић и додаје да му је Бајден „веровао и зато што је био католик”.

Фра Живковић такође каже: „Он је знао за Хрватску и хрватске проблеме још у време Југославије када је контактирао с председником Хрватске братске заједнице Бернардом Лукетићем и председником Хрватског народног већа Матом Мештровићем. Но, мислим да је на њега највише утицао говор који сам одржао у Литл Року пред тек изабраним председником Билом Клинтоном, који је позвао америчке мањине на разговор. Пошто сам ја из БиХ говорио сам о ситуацији у БиХ. У 45 минута разложио сам зашто се мора бомбардовати мостове у Србији, Београд, како зауставити српске снаге у БиХ. Мислим да је то на Бајдена јако деловало.”

Док је боравио и службовао у САД, Живковић се сусретао с многим конгресменима и сенаторима. „Њима је све било јасно, јер смо од 1987. ангажовали једног бившег конгресмена да лобира за Хрватску”, каже он.

Живковић сматра да је Бајден „одличан избор” за потпредседника САД, јер је „човек народа и има добру базу међу радницима, није популиста”, а „веома важно је што је декларирани католик, јер су врло важни гласови 70 милиона америчких католика”. Оцењује га као либералног католика и једино му замера што није против побачаја (на чему инсистира Ватикан), већ у том погледу дозвољава „слободан избор”.
dallton

#2003 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by dallton »

isti tekst o bidenu i franjevcu u jutarnjem listu

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/a ... ,130978.jl
dallton

#2005 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by dallton »

dallton wrote:
jeza u ledja wrote:Veceras se sa velikim nestrpljenjem iscekuje govor Hillary Clinton na konvenciji. Od njenog govora ovisice sigurno broj njenih supporters koji ce glasati ili ne za Obamu.

hillary veceras samo "dramaticno" saopstava da predaje sve svoje delegatske glasove obami (takva su pravila) jer "nije njoj vazna pobjeda vazna je amerika, blablablabla" to je sve sto se desava, i to svi znamo... :-D

Kao sto sam sinoc i napisao, Hillary je danas porucila "vrijeme je da se ujedinimo" :D Ja sam za ujedinjenje a sad cekamo i Billa da poruci "vrijeme je da Obama vrati izgubljeni ponos Sjedinjenih Drzava" :-D

http://www.jutarnji.hr/svijet/americki_ ... ,131234.jl

i kratki citat:
"Trebamo predsjednika koji razumije današnji svijet, budućnost koju tražimo i promjene koje trebamo. Mi trebamo Baracka Obamu kao idućeg predsjednika SAD", naglasio je Warner. Među 60-ak govornika u utorak, drugog dana konvencije, dvoranu je na noge podigao kongresnik Dennis Kucinich, s uzdignutom šakom i pozivom na buđenje Americi, kojom, po njemu, vladaju korporacijski interesi.

"Administracija može prisluškivati naše telefone, ali ne može vezati naš kreativni duh. Naprijed Obama-Biden! Budi se, Ameriko! Budi se, Ameriko!", poručio je Kucinich, liberalni kongresnik hrvatskog podrijetla iz Clevelanda, koji se ove godine drugi put neuspješno natjecao za demokratsku nominaciju. U srijedu, trećeg dana konvencije, glavni govornik bit će bivši predsjednik Bill Clinton, čija će glavna tema biti izazovi sigurnosti za Ameriku. (H)
jeza u ledja

#2006 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Odlican govor Hillary juce. Taps taps!

Ako nakon ovoga njene pristalice opet glasaju za McCaina onda ti ljudi nikad nisu ni bili Demokrate.
dallton

#2007 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by dallton »

jeza u ledja wrote:Odlican govor Hillary juce. Taps taps!

Ako nakon ovoga njene pristalice opet glasaju za McCaina onda ti ljudi nikad nisu ni bili Demokrate.
pa naravno da ce jedan dio preci republikancima, ne znam za sto se cudis, to je redovna pojava pri glasanju u americi...kad al gore nije mogao dobiti ubjedljivu vecinu nakon sretnih klintonovih 8 godina neprestanog ekonomskog rasta i prosperiteta, sta sada da ocekujes?
zavrzlama

#2008 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by zavrzlama »

u pravu si odlican govor..nije bio los ni onaj od onog tipa sto ponavlja 30 puta"Wake Up America" :D
jeza u ledja

#2009 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

dallton wrote:

pa naravno da ce jedan dio preci republikancima, ne znam za sto se cudis, to je redovna pojava pri glasanju u americi...kad al gore nije mogao dobiti ubjedljivu vecinu nakon sretnih klintonovih 8 godina neprestanog ekonomskog rasta i prosperiteta, sta sada da ocekujes?
Ne znam ni ja sta ocekujem. Vidjecemo.
Neke najfriskije ankete od juce (prije Hillarinog) govora vracaju Obami par boba. Inace od konvencije se u prosjeku dobija 5-6% boba u anketama.
Samo ne znam sta ce Republikanci dobiti od svoje (koja pocinje ovaj vikend) kad na njoj govore drze Bush i Chenney.

Veceras svoj govor drzi Biden, poslije njega za govornicom Bill Clinton. Sutra se Demokratska Konvencija zarsava inauguralnim govorom Obame na stadionu.

McCain najavio obznanjivanje svog VP kandidata u petak.
Moja pretpostavka da ce to biti Romney. Ko god da bude ne moze parirati Bidenu.

Samo da ne bude kakva zeMska. :D
jeza u ledja

#2010 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:

u pravu si odlican govor..nije bio los ni onaj od onog tipa sto ponavlja 30 puta"Wake Up America" :D
To je bio Dennis Kucinich, jedan od kandidata na prajmariz i miljenik liberalnih glasaca.

Meni je bolji bio Brian Schweitzer, seljober iz Montane (guverner), koji je bas ono podigao raju navijanjem, jebavanjem matere Republikancima, dernjavom, na kraju zavrsio sa 'yeah baby, woooo-hoooooo'. :-) :lol:

Nije da je to moj fol, ali mislim da se dosta raje pali na to, pogotovo na Zapadu (Montana, Colorado, New Mexico, Nevada) 'kaubojske' drzave koje su uvijek bile debelo Republikanske, ali Obama u njima iznenadjujuce dobro kotira, mozda zbog forsiranja 'alternativnih energenata', vjetra, zemnog gasa, itd, a i zbog toga sto se taj kraj naseljava Kalifornijancima.

Cirkus se nastavlja. :)
StLouis

#2011 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by StLouis »

Wow, kakav dobar Clintonov govor!!!! :thumbup: :thumbup:
Obama se mirno moze proglasiti pobjednikom. Bill Clinton mu je veceras donijeo pobjedu!!

Promjene, promjene, ameri zele promjene, dosta je bilo ovih konzervativnih nesposobnjakovica.
Do sada sam upoznao samo jednu osobu koja podrzava Mcaina[moja sefica :-) ]
ljubav_aha

#2012 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ljubav_aha »

odlican govor bila klintona,joe binden upravo drzi govor,a hilari klinton je fenomenalna ,obama for president :-D
jeza u ledja

#2013 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Mene se najvise dojmilo kad je Bidenov sin najavljujuci svog oca izmedju ostalog rekao, parafraziram:
"...and when the Serbian thugs were commiting genocide in Bosnia he (Joe Biden) was the first one to call Slobodan Milosevic a war criminal." :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
dallton

#2014 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by dallton »

jeza u ledja wrote:Mene se najvise dojmilo kad je Bidenov sin najavljujuci svog oca izmedju ostalog rekao, parafraziram:
"...and when the Serbian thugs were commiting genocide in Bosnia he (Joe Biden) was the first one to call Slobodan Milosevic a war criminal." :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
i meni se taj dio najvise dopao, znaci ni Biden ni demokrate se ne odricu angazmana u inostranstvu. zadnjih 2,3 godine radi, katastrofe u iraku, jaki glasovi medju demokratama su pozivali na dissangement u inostranstvu pod sloganom "America first" = srecom Obama se priklonio onima medju demokratama koji nisu za to, zbog cega mu i vanjsko politicki tim izgleda tako kako izgleda (ranije Albright, Wesley Clark, Samantha Powers - Sunstein, a sada i Biden)...ne bi da zurim sa predvidjanjima, ali lijepo je primjetiti da je u nekoliko govora Biden sto se tice Bosne samo rekao (kao sto je danasnji komentator u oslobodjenju lijepo primjetio (http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46) da "trebamo zavrsiti posao u Bosni"..e sad zavrsiti posao u Bosni moze znaciti dosta razlicitih stvari ali je jedno sigurno - Amerika se nece povuci iz Bosne. :thumbup: Jedna stvar me samo jos zanima - da li ce Obama i njegov tim odluciti da dadnu jos jednu sansu Holbrooku, koji medju gore navedenim likovima bas i nije omiljen, ali njegova rijec ipak jos ima tezinu?
dallton

#2015 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by dallton »

A u cetvrtak Obama ce da razdrma sve zivo i nezivo u Americi :thumbup: izvor vijesti AP http://news.yahoo.com/s/ap/20080828/ap_ ... ention_rdp

Obama set to woo nation with historic speech

DENVER - Barack Obama stands before delegates and the nation Thursday — the 45th anniversary of Martin Luther King Jr.'s historic "I Have a Dream" speech — to accept the Democratic presidential nomination, the first black man to claim such a prize

The drama of his long, emotional primary struggle against Hillary Rodham Clinton behind him at last, Obama's long-awaited convention speech will propel him into a tough sprint to Election Day, a mere nine weeks away.

Obama's march into history will be coupled with a modern-day technological effort to get most of the 75,000 packed into Invesco Field at Mile High stadium to form the world's largest phone bank — text-messaging thousands more to boost voter registration for the fall.

Any edge is imperative as polls show a close race between Obama and Republican presidential candidate John McCain in the bid to become the nation's 44th president, succeeding George W. Bush.

Obama accepts his party's nod on a day few could ever imagine decades ago, when King fought for civil rights.

"This is a monumental moment in our nation's history," Martin Luther King III, the civil rights icon's oldest son, told The Associated Press on Wednesday. "And it becomes obviously an even greater moment in November if he's elected."

Obama was just 2 years old when King addressed a sea of people on the National Mall in Washington on Aug. 28, 1963. The civil rights leader proclaimed on the steps of the Lincoln Memorial, "I have a dream, that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed — 'We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal.'"

Obama, known for his stirring oratory, has been trying to lower expectations for his acceptance speech. Senior strategist David Axelrod said Obama would lay out a case for sweeping political change and illustrate the choice voters face between his candidacy and that of McCain.

"His goal is to talk to the American people about the challenges we face and what we need to do to solve them, and the stakes of continuing to do what we are doing," Axelrod said. "I will leave it to others to decide the inspiration factor."

Adding a touch of celebrity to the convention's final night, singers Sheryl Crow, Stevie Wonder and will.i.am were scheduled to perform, with Academy Award-winner Jennifer Hudson singing the national anthem.

After days of suspense over whether Clinton supporters would fall in line behind Obama when the roll call of the states was called, it all fell into place in the end for Obama.

Delegates in dozens of states were allowed to apportion their votes between Obama and the former first lady before Clinton herself stepped forward to propose that Obama be declared the nominee by acclamation.

Obama himself paid a late-night visit to the Pepsi Center, home for the first three nights of the convention, where he embraced Biden and implored the delegates to help him "take back America" in the fall campaign.

"Change in America doesn't start from the top down," he told the adoring crowd, "it starts from the bottom up."

Former President Clinton did his part to bring about unity too, delivering a strong pitch for the man who outmaneuvered his wife for the nomination, and going through a litany of GOP policies the former president said were hurting the country.

"My fellow Democrats, America can do better than that. And Barack Obama will do better than that," Clinton said.

Clinton and Delaware Sen. Joe Biden, who accepted the vice presidential nomination by acclamation Wednesday night, brought Democratic jabs at McCain and President Bush into prime time as Democrats sharpened their attacks after two days of largely feel-good rhetoric.

"These times require more than a good soldier. They require a wise leader," Biden said. "A leader who can change ... the change that everybody knows we need."

Biden's attacks on McCain were a big hit among delegates eager to put aside their intraparty squabble so they can start going after Republicans.

The reconciliation was taking place, delegate by delegate.

"I was a Clinton delegate," said Darlene Ewing, a delegate from Texas. "I'm an Obama person now."

On Thursday, former Vice President Al Gore will add his voice to the lineup of Democratic luminaries trying to motivate party members for the fall.

Dzaba je pametni su, uspjeli su da iz moralne i materijalne katastrofe Iraka izvuku bar nesto dobro za sebe - da se jos vise priblize rjesenju rasnog pitanja i da sami sebi dadnu injekciju samopouzdanja u smislu boosting up American dream = ono ako je mogao Obama uspjeti i postati predsjednik, onda je Amerika jos zemlja snova , dok se za vrijeme Busa cinilo da je Amerika jos jedna nacionalna drzava u Evropi odakle su im preci s pjesmom pobjegli. A kad vidim sta je bilo u Bosni ne krivim ih ni sekunde za bijeg :D
jeza u ledja

#2016 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Danas je Vladimir Putin izjavio da je najnoviji konflikt u Gruziji orkestriran od strane americke administracije i to da bi pomogao promociji kandidature Johna McCaina!! :shock:

Vau!
GandalfSivi

#2017 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by GandalfSivi »

jeza u ledja wrote:Danas je Vladimir Putin izjavio da je najnoviji konflikt u Gruziji orkestriran od strane americke administracije i to da bi pomogao promociji kandidature Johna McCaina!! :shock:

Vau!
Ja to pricam dvije sedmice...
IceQueen

#2018 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by IceQueen »

jeza u ledja wrote:Danas je Vladimir Putin izjavio da je najnoviji konflikt u Gruziji orkestriran od strane americke administracije i to da bi pomogao promociji kandidature Johna McCaina!! :shock:

Vau!
Ja se s ovim 100 % slazem!
jeza u ledja

#2019 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

I kao sto sam pretpostavio, odnosno nadao se :D , popularnost Obame je naglo skocila nakon ovih par dana DNC konvencije i govora Hillary, Billa i Bidena.

Gallup poll (jedna od najpouzdanijih anketarskih firmi) danas ima Obamu na +6%, samo prije dva dana bio je na -2%. Oni svoje ankete sprovode u trodnevnom periodu, svaki dan po oko 1000 ljudi, tako da znaci da je razlika u pojedinacnim danima jos mnogo veca.
U stvari ova trenutna anketa je sprovedena prije jucerasnjih govora B. Clintona, Kerryija i Bidena i svakako prije vecerasnjeg govora Obame.
Eh, sad kad bi to tako ostalo... :D

Inace, objavljene su neke druge ankete u zadnjih 7-10 dana prije konvencije koje pokazuju vrlo zanimljive rezultate. U New Mexicu CNNova anketa ima Obamu na cak +13% ispred McCaina, to je bas ono, jebiga, izvan statisticke greske.
Takodje u Nevadi najnovija anketa stavlja Obamu +5% boba ispred, mada u 'anketi anketa' za tu drzavu i dalje vodi McCain.

Na Floridi i Ohiu najnovije ankete pokazuju +1% prednosti Obame. U Virginiji takodje u najnovijoj anketi Obama vodi.

U bobama, trenutno stanje je Obama 273, McCain 265.
ahuseino

#2020 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ahuseino »

Nadam se da che rock concert, sa 80,000 dusha barem prevagnuti elektorat u Coloradu.

... samo u Americi... politichar da napuni stadion... :-)
jeza u ledja

#2021 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Sarajevcac wrote:http://www.voanews.com/serbian/2008-08-28-voa8.cfm

Gasparelo: Demokratska konvencija podseća na period iz ranih 60-tih
Branko Mikašinović
Vašington
28/08/2008

O demokratskoj konvenciji, izboru senatora Džozefa Bajdena za potpredsedničkog kandidata Demokratske stranke i mogućim promenama u američkoj spoljnoj politici kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa saradnicom televizijskog programa " Hronika Bele kuće", Lindom Gasparelo.

Glas Amerike: Da li će sadašnje tenzije u odnosima sa Rusijom i na Bliskom istoku dovesti do značajnije promene u američkoj spoljnoj politici?

Gasparelo: Već znamo da će uskoro doći do promena u američkoj spoljnoj politici. Vašington očekuje da povuće svoje trupe iz Iraka do 2011. godine. Medjutim, problemi tog regiona neće biti rešeni povlačenjem američkih snaga iz te zemlje u svetlu rastućih tenzija u Avganistanu i Pakistanu, pa i dalje u odnosima izmedju Indije i Pakistana i u spornom Kašmiru. Vašington će staviti naglasak na taj region i povući se sa Balkana, prepuštajući ga Evropskoj uniji. Dakle, nova administracija, pogotovo ako bude demokratska, prepustiće marginalna pitanja regionalnim akterima. U tom pogledu ona bi mogla bitno da se razlikuje od republikanske administracije i da deluje selektivno i oprezno.

Naravno da ce djelovati selektivno i oprezno. Tako i treba.
Samo se tako postizu trajna rjesenja.
jeza u ledja

#2022 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Kada je spomenuo Balkan mislio je na Kosovo, i mislio je na vojno, a ne politicko prisustvo.
Sto se tice Bosne, Amerika je davno prepustila stvari Evropskoj Uniji. Nama ne treba ni Amerika ni EU da rijesavamo svoje politicke nesuglasice vec to moramo raditi sami. No medjutim, AKO zatreba znamo ciju podrsku mozemo imati, stvarnu, a ne ovu imaginarnu Bushevu, kakvu je imao Sakashvili, ili kakvu Srbija ima od Rusa.
dallton

#2023 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by dallton »

jeza u ledja wrote:Kada je spomenuo Balkan mislio je na Kosovo, i mislio je na vojno, a ne politicko prisustvo.
Sto se tice Bosne, Amerika je davno prepustila stvari Evropskoj Uniji. Nama ne treba ni Amerika ni EU da rijesavamo svoje politicke nesuglasice vec to moramo raditi sami. No medjutim, AKO zatreba znamo ciju podrsku mozemo imati, stvarnu, a ne ovu imaginarnu Bushevu, kakvu je imao Sakashvili, ili kakvu Srbija ima od Rusa.
Pa nisam siguran da je Amerika prepustila Balkan Evropi - to ukljucuje i Bosnu i Kosovo, iz sljedecih razloga. Prvo, Kosovo je i bukvalno bilo prst u oko Evropi - cisto da vam pokazemo koliko ste slabi (Evropa) a koliko smo mi jaki (amerika). U Bosni, americka politika je bila povuci se u stranu i posmatraj - recimo ni jedan visoki predstavnik nije bio amerikanac, mada svi znamo da da su americki ambasadori imali veliki utjecaj. Sad kada se kriza u Bosni lagano krece prema vrhuncu, korisno je primjetiti da se Amerikanci sve vrijeme sto je moguce vise drze po strani i pustaju Evropu da pokaze svoju nesposobnost i nemogucnost djelovanja. Kristijan Svarc Siling na svu srecu nije uzalud spavao - samo je pokazao ko je potreban za neko konacno rjesenje. Lajcak ce (a to mu je i zadatak, po mom sudu) pokazati to jos i vise.
jeza u ledja

#2024 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

dallton wrote:
jeza u ledja wrote:Kada je spomenuo Balkan mislio je na Kosovo, i mislio je na vojno, a ne politicko prisustvo.
Pa nisam siguran da je Amerika prepustila Balkan Evropi - to ukljucuje i Bosnu i Kosovo, iz sljedecih razloga. Prvo, Kosovo je i bukvalno bilo prst u oko Evropi - cisto da vam pokazemo koliko ste slabi (Evropa) a koliko smo mi jaki (amerika). U Bosni, americka politika je bila povuci se u stranu i posmatraj - recimo ni jedan visoki predstavnik nije bio amerikanac, mada svi znamo da da su americki ambasadori imali veliki utjecaj. Sad kada se kriza u Bosni lagano krece prema vrhuncu, korisno je primjetiti da se Amerikanci sve vrijeme sto je moguce vise drze po strani i pustaju Evropu da pokaze svoju nesposobnost i nemogucnost djelovanja. Kristijan Svarc Siling na svu srecu nije uzalud spavao - samo je pokazao ko je potreban za neko konacno rjesenje. Lajcak ce (a to mu je i zadatak, po mom sudu) pokazati to jos i vise.
Nejasno kako je Lajcaku zadatak da pokaze nesposobnost EU kad ga je ona postavila? I nejasno mi je kakve vise koristi ima SAD od dokazivanja Evropi kako su nesposobni?

Amerikance interesuje Evropa onoliko koliko zele da napakoste Rusiji, to ukljucuje i Balkan.
jeza u ledja

#2025 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Sarajevcac wrote:
Jel ti mislis da bi Amerika vojno pomogla Bosnjacima? :) E pa prosla su ta vremena, nije vise ni 1995 ni 1999 godina. Ne znam sta treba to da se desi da bi Bosnjaci konacno se probudili iz sna jer jos uvijek spavate u 1995 godini i ne vidite da se promjenila situacija u BiH i svijetu.
Bosancima ne treba vojna pomoc Amerike.

Edit: A ti si u nekoliko postova pokazao da si strahovito opterecen kompleksima prouzrokovanim svojim nacionalistickim porivima. Hvatas se pacenicki za mrvice spasa u komadicima isjecaka iz medija o dalekom i apstraktnom velikom bratu koji ce donjeti val promjena i zadovoljiti tvoje fasizmom zatrovane zelje. Nadam se da ce ti uskoro doci iz guzice u glavu jer zvucis kao ovca iz stada koje je ostalo bez svog cobana.
Last edited by jeza u ledja on 29/08/2008 07:38, edited 3 times in total.
Post Reply