Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Nabildana_Baba

Post by Nabildana_Baba »

mIRCerka wrote:
Nabildana_Baba wrote: Ma pitam kako si dosla do tih slika, sta da ukucam i gdje da idem?
sorry, opet se vracam u plavokose pa usporih sa ove dvije celije :D

ovako, ides na earth.google.com i downloadujesh ga..nakon instalacije u gornji lijevi pravougaonik ukucas SARAJEVO i nadjes ga i onda pjeske ides do visokog :D i vidis sve...aman...
Hvala, Mircerko.

Vidim da su na ovoj temi svi silno nabrijani da budu silno pametni, ccc.

Djeco, djeco:) Gdje nestade ona stara mudrost "stpljen - spasen"...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Nabildana_Baba wrote:
Hvala, Mircerko.

Vidim da su na ovoj temi svi silno nabrijani da budu silno pametni, ccc.

Djeco, djeco:) Gdje nestade ona stara mudrost "stpljen - spasen"...

sreca moja imam takvu tetku koja je bolji medicinar od dr. medicine pa sam oguglala :D

imate piramidalni pozdrav :faraon1: pa se citamo
Goran_35

Post by Goran_35 »

A wrote:
mIRCerka wrote:fakat, ako pogledate preko google earth, piramida je vise nego ocigledna...
a vi kako hocete...
Nije rijec o obliku, koje jeste piramidalan, nego o pitanju - da li je to brdo, ili ljudskih ruku djelo.

Gledajuci sa cisto tehnicke strane, postavlja se pitanje - kako na neravnom terenu postaviti temelje tako kolosalnog objekta (stranica od 365 metara), i to u nekom davnom vremenu, hajde nek nije 12000 godina, nek je 5000... Onda, kako rijesiti pitanje slijeganja tla? To nije ravna egipatska pustinja, nego zemlja puna podzemnih voda, vrlo neheterogenog tla, valovit teren.

Sa logicke strane, pitas se - cemu piramide ugurane u isto tako visoka brda, cemu to i zasto? Tamo gdje su se pravile piramide, radjene su kao reperi u prostoru, dominirale su okolinom.

Sa istorijskog gledista: sve dosadasnje piramide su gradile civilizacije koje su ostavile i drugog traga, o kojima se svasta zna, jer se o njima govorilo i u drugim narodima, jer su ostali alati, tragovi, pisani tragovi, itd. O ovoj civilizaciji ni traga ...

Eto, to su objektivna pitanja skeptika.
Sta mislis koliko se zna o Civilizaciji Maja?

A njihove piramide su u brdima u pola dzungle...Nikakve orjentacije i trice..
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Sa istorijskog gledista: sve dosadasnje piramide su gradile civilizacije koje su ostavile i drugog traga, o kojima se svasta zna, jer se o njima govorilo i u drugim narodima, jer su ostali alati, tragovi, pisani tragovi, itd. O ovoj civilizaciji ni traga ...

kako to ni traga kad su prosle godine u visko nadjeni 24 000 neolithiskih artfakata u tom podrucju , 7000 godina staro

zasto onda i ova piramida nemoze biti 7000 godina stara ???

zar to nije logicno :-?
Goran_35

Post by Goran_35 »

koliko vidim,vecini ljudi,piramida je asocijacija za pustinju,Egipat i pjesak...

??
Goran_35

Post by Goran_35 »

A pijesak je stabilno tlo?

Tragovi kokaina,nadjeni u egipatskim mumijama,nam govore da su oni sigurno bili povezani sa juznom amerikom...

Ovo za starost meksickh piramida ne znam,ali ne vjerujem da su bas tako "mlade"
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

El... govoris o neolitskim naseljima. Hajde, pametan si decko , da li mozes zamisliti neolitskog covjeka da gradi piramidu vecu o Keopsove?
ma meni vishe nije nista cudno u ovoj zemlji
ludost

Post by ludost »

mIRCerka wrote:
ludost wrote:
Administrator, jel bi mi konačno mogao odgovoriti na pitanje postavljeno već XY puta?

Zašto ne tražiš da se hormoni smire kad, recimo, El-bosniaco počne psovat matere ustašama i četnicima?

Zašto ne tražiš da se hormoni smire kad, recimo, neko nekom poruči da je bolestan, da je državni neprijatelj i da ga treba namarat - samo zato što vjeruje da je Semir Osmanagić najobičniji prevarant i ublehaš?

Eto, ako bi mi mogao odgovoriti na to pitanje... A vjerujem da ima još ljudi koje to zanima.

Jer, brate, nije da nije već pomalo ofirno...
jedna je stvar kad ja tebi kazem da si bolestan, ti meni da sam luda...
a druga je stvar kad jedni drugima pisemo kako su necije mame bolesne cim nisu takvu djecu abortirale itd itd...

malo odvagaj.....i kamene kugle...ako ti to daje za pravo neciju mater da diras...ti ili bilo ko drugi...
o čemu ti pričaš?! nađi moj post u kojem spominjem nečiju mater?! i pripazi malo na tu jezičinu - ni ja tebi ne psujem.

:-)

naravno, ti nećeš dobiti opomenu od administratora za svoju histeričnu jezičinu...
ludvig

Post by ludvig »

A wrote: Meksicke piramide su iz 13, 14 stoljeca
:lol: Ljudi, ovaj topic je postao neprocjenovo blago provala :lol: :lol:
news.yahoo wrote:MEXICO CITY (Reuters) - Archeologists have discovered a huge 1,500-year-old pre-Hispanic pyramid in a working class district of Mexico City after digging into a hill used every year to depict the crucifixion of Christ.
http://news.yahoo.com/s/nm/20060405/sc_ ... pyramid_dc

:lol: :lol: :lol:
Last edited by ludvig on 05/05/2006 17:39, edited 1 time in total.
ludvig

Post by ludvig »

EDIT
Last edited by ludvig on 05/05/2006 17:46, edited 2 times in total.
ludvig

Post by ludvig »

A wrote: . Mnoge su iz 12, 13, 14 stoljeca.
:lol: :lol: :lol:
Teotihuacan was probably Mexico's biggest ancient city, with perhaps 200,000 residents at its peak in the 6th century, it was virtually abandoned by the 7th century.
:lol: :lol: :lol: Jao lupetanja :lol:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

A wrote: Nije rijec o obliku, koje jeste piramidalan, nego o pitanju - da li je to brdo, ili ljudskih ruku djelo.

Gledajuci sa cisto tehnicke strane, postavlja se pitanje - kako na neravnom terenu postaviti temelje tako kolosalnog objekta (stranica od 365 metara), i to u nekom davnom vremenu, hajde nek nije 12000 godina, nek je 5000... Onda, kako rijesiti pitanje slijeganja tla? To nije ravna egipatska pustinja, nego zemlja puna podzemnih voda, vrlo neheterogenog tla, valovit teren.

Sa logicke strane, pitas se - cemu piramide ugurane u isto tako visoka brda, cemu to i zasto? Tamo gdje su se pravile piramide, radjene su kao reperi u prostoru, dominirale su okolinom.

Sve su ovo logicna i jednostavna pitanja, na koja niko od piramidasa ne pokusava naci odgovor.
Ne pokusavaju jer je to put ka zapetljavanju ko pilad u kuchinu, a i rek`o babuka Sem da je to piramida i tacka. :oops:
I kad im se i omakne da nesto pokusaju objasniti ..... zavrse sa sulunarima i olucima.
Pa ti ne budi skeptik, .... :oops: :zzzz:
kekec

Post by kekec »

seljak_cojek wrote:
Alfa_Ze wrote:Evo nova ''KOSKA'' za daljnju raspravu : PIRAMIDA DA ili NE ?
Nisu piramide nego sedimente stijene
Pod brdom Visočica u blizini Sarajeva ne nalazi se monumentalna stepenasta piramida, nego se radi o prirodnim tvorevinama, sedimentnim stijenama – tvrdi profesor povijesti i arheologije Enver Imamović.
Ako su ovo sedimentne stijene prihvatam da mi se oduzmu sva svjedočanstva (školska) i da se vratim u prvi razred. Očito sam nešto fulio u toku školovanja. :sad:
El-bosniaco wrote:Image
:faraon:
Image
PJEŠČARI

Pješčari predsavljaju klastične sedimente u kojima su vezane čestice pijeska. To je materijal koji je pretrpio duži transport. Prema tome, i kod njih postoji velika mogućnost u variranju sastava. Te promjene su najčešće uvjetovane promjenom čestica pa i promjenom sastava cementne materije. U zavisnosti od toga postoje vapnoviti, željezoviti i drugi pješčari. Ukoliko među detritusnim mineralima ima, pored kvarca, i neki drugi mineral, onda takav pješčar dobiva atribut po tom mineralu, npr. liskunoviti pješčar, ako je sporedan sastojak neki liskun.
http://www.pmf.unsa.ba/geografija/geolo ... escari.htm

Seljak, jebem ti uciteljicu geografije.:-D
Zapali svjedocanstva i nazad u 4 razred. :D
Puno ce ti biti da se vracas u prvi. :)
ludvig

Post by ludvig »

A wrote: Necemo ovdje borbu kopiranja sa interneta, postoje i enciklopedije na papiru, one prave, sto treba uzeti sa police, prelistati, procitati
Ljudi, ne mogu da vjerujem da ovo neko moze napisati???? Zna li ovaj "pecinski covjek" da enclikopedije postoje i na internetu? :?
A wrote: ... Mnogo toga ima napisanog, sto nije objavljeno na internetu i nikad neces moci ctrl-c ctrl-v. Nekad ces morati i knjige citati, internet moze biti strasna zabluda - pristupacno ti je mnogo informacija, ali valja probrati sve sto se tice odredjene teme, pa analizirati, pa klasificirati.... Eh, za to sluze knjige ;)
To se zove naucni metod a la Imamovic :-)
A wrote: hajde da zanemarimo 3-4 stoljeca.
:lol: Radi se o fulanju najmanje 1.000 godina :lol: :lol: hajd da zanemarimo tvoje lupetanje?
Hajd', nema problema, nisam ga ni shvatio ozbiljno :lol:
A wrote: Daj mi neko svoje razmisljanje, daj malo tvoje logike, tvog nacina donosenja zakljucaka.
Zao mi je, skola se placa :D
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

evo amera smailbegovica odgovor na imamovicev izgovor o sedimentarnim stijenama, napomena, smailbegovic je bio u visokom i sam istrazivao kao geo-fizicar
Smesno...smesno...

Visocka kotlina JESTE sedimentarni basen, i lokalna uzvisenja imaju sedimentarnu osnovicu. Stratigrafija u regiji jest najvjerovatnije laporoviti sedimenti - pjescar - breca - dolomit. No sto je interesantno u ovom slucaju je da su blokovi brece pronadjeni pod razlicitim pravcem pruzanja i padom na razlicitim stranicama brda - sto ad hoc ne odgovara sedimentnom modelu. Takodjer pad dosad otvorenih blokova je manje vise konstantan i povrsina je zagladjena, sto bez glacijacije ili nekog teskog rasjedanja nije ocekivana prirodna pojava. U regiji postoje brojni manji rasjedi, mada nedovoljni da stvore ovakvu povrsinu a glacijacije nije bilo u Visockoj kotlini.

Blokovi poredani tu su poredani namjenski i poprilicno su impozantni. Medjutim da li se radi o piramidi ikli necem drugom to ostaje stvar polemika izmedju arheologa, kvazi-arheologa, kabinetskih-arheologa i povjesnicara.

Ono sto treba uraditi (i trebalo je) da se napravi kompletna geoloska karta podrucja u razmjeru od 1:1000. Ova uzvisenja dakle NISU vulkanskog porijekla, imaju sedimentarnu osnovicu koja je nadogradjivana i modifikovana u povrsinskom dijelu, vjerovatno prije dugo vremena sa obzirom na tezinu maceralnog (organskog) pokrivaca na vrhu.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ludvig wrote:
A wrote: Necemo ovdje borbu kopiranja sa interneta, postoje i enciklopedije na papiru, one prave, sto treba uzeti sa police, prelistati, procitati
Ljudi, ne mogu da vjerujem da ovo neko moze napisati???? Zna li ovaj "pecinski covjek" da enclikopedije postoje i na internetu? :?
A wrote: ... Mnogo toga ima napisanog, sto nije objavljeno na internetu i nikad neces moci ctrl-c ctrl-v. Nekad ces morati i knjige citati, internet moze biti strasna zabluda - pristupacno ti je mnogo informacija, ali valja probrati sve sto se tice odredjene teme, pa analizirati, pa klasificirati.... Eh, za to sluze knjige ;)
To se zove naucni metod a la Imamovic :-)
A wrote: hajde da zanemarimo 3-4 stoljeca.
:lol: Radi se o fulanju najmanje 1.000 godina :lol: :lol: hajd da zanemarimo tvoje lupetanje?
Hajd', nema problema, nisam ga ni shvatio ozbiljno :lol:
A wrote: Daj mi neko svoje razmisljanje, daj malo tvoje logike, tvog nacina donosenja zakljucaka.
Zao mi je, skola se placa :D
koja si ti, ludvig, neotesana sirovina... bolje bi ti bilo da se naucis ponasati kao normalno ljudsko bice, no da pises o tim brdima... doduse, to su te trebali nauciti roditelji, ali kad vec nisu oni, pokusaj sam...
ludvig

Post by ludvig »

A wrote: Mnogo toga ima napisanog, sto nije objavljeno na internetu
Ovo zasluzuje posebnu paznju. Predlazem da ovo bude naslov topica gdje cemo skupljati bisere :-)
Reina

Post by Reina »

ehh pa vala stvarno ... ovo nema smisla evo citav dan se smijem
:lol: :faraon:
*on meni nema piramide*

joj a onu juce sto sam procitala cini mi se nick izzoni
najnaj je

*piramidas u krvi* :P :faraon: :D :-D

i vidis ti to ovo nesto "skola se placa" :lol:
ludvig

Post by ludvig »

Reina wrote: i vidis ti to ovo nesto "skola se placa" :lol:
:D :faraon1:
horoz

Post by horoz »

Alfons Kauders wrote:
Propast1 wrote:Moze li jedno pitanje?

Jeli piramida veca od tornjeva u Kuala Lumpur-u?

Ja imam jedan prijedlog

Da se napravi referendum i da svi oni koji smaraju da je u visokom piramida jasno da se o tome izjasne, a ovi koji smatraju da nije isto tako.

I da sve pomno prati izborna komisija.

I da stavimo rok od 2 godine (ili koliko god hocete) da se to dokaze, naravno da sudija ne bude Svemir.

I da na glasackom listicu ispod toga da li vjerujete da je piramida stoji (nemora sitnim slovima) da u slucaju da se dokaze suprotno da se svojom voljom toj osobi ukidaju i aktivna i pasivna biracka prava u BiH u narednih 30 godina.
jah, a jesmo se usrecili prosli put kad smo organizovali referendum... milina jedna... :D
mala digresija:

prosli referendum je bio za nezavisnu BiH i da, ja sam jako sretan sto smo je i dobili.
onome ko nije sretan zbog toga mogu samo spomenuti mamu cetnicku i fasisticku.

dalje,
(za anti-likove)

vidite da vam bas ne ide na temu osporavanja postojanja piramide. blamirate se iz dana u dan.
jest da doprinosite da sve vise raje vjeruje u postojanje piramide (ili makar "necega") ali sto vrijeme vise odmice sve ste prozirniji i vasa zavist i zloba su sve dosadniji.
pustite nek posta neko poput koop-a, helo-a i drugih koji su tamo bili, slikali i imaju sta reci na ovu temu.
kekec

Post by kekec »

El-bosniaco wrote:evo amera smailbegovica odgovor na imamovicev izgovor o sedimentarnim stijenama, napomena, smailbegovic je bio u visokom i sam istrazivao kao geo-fizicar
Smesno...smesno...

Visocka kotlina JESTE sedimentarni basen, i lokalna uzvisenja imaju sedimentarnu osnovicu. Stratigrafija u regiji jest najvjerovatnije laporoviti sedimenti - pjescar - breca - dolomit. No sto je interesantno u ovom slucaju je da su blokovi brece pronadjeni pod razlicitim pravcem pruzanja i padom na razlicitim stranicama brda - sto ad hoc ne odgovara sedimentnom modelu. Takodjer pad dosad otvorenih blokova je manje vise konstantan i povrsina je zagladjena, sto bez glacijacije ili nekog teskog rasjedanja nije ocekivana prirodna pojava. U regiji postoje brojni manji rasjedi, mada nedovoljni da stvore ovakvu povrsinu a glacijacije nije bilo u Visockoj kotlini.

Blokovi poredani tu su poredani namjenski i poprilicno su impozantni. Medjutim da li se radi o piramidi ikli necem drugom to ostaje stvar polemika izmedju arheologa, kvazi-arheologa, kabinetskih-arheologa i povjesnicara.

Ono sto treba uraditi (i trebalo je) da se napravi kompletna geoloska karta podrucja u razmjeru od 1:1000. Ova uzvisenja dakle NISU vulkanskog porijekla, imaju sedimentarnu osnovicu koja je nadogradjivana i modifikovana u povrsinskom dijelu, vjerovatno prije dugo vremena sa obzirom na tezinu maceralnog (organskog) pokrivaca na vrhu.
Gospodin Smailbegovic je vjerovatno strucnjak za satelitske snimke i
za njih vezane analize. Da je malo vise "setao" podrucjem srednje Bosne,
( npr. podrucje Ponikve na Zvijezdi kod Varesa) vidio bi da je na tom podrucju geotektonika
odigrala vrlo vaznu ulogu u smislu razbijanja "sedimentnog modela" (pravac pruzanja, pad).
Drugo, glacijacija je takodje odigrala odredjenu ulogu jer su u podrucju Dinarida lednici postojali,
bili aktivni, formirali reljef i ostavljali akumulacije (morene) koje su vremenom, u dobrom dijelu,
smanjene ili nestale fluvijalnom erozijom.

Iskreno, sve ono sto je otkopano ( kamenje), mene podsjeca na krhotine
razbijene vazne od keramike
( nepravilan oblik, a komadi odgovaraju jedan uz drugi ). :D
horoz

Post by horoz »

alf wrote:jah, a jesmo se usrecili prosli put kad smo organizovali referendum... milina jedna...
onda samo reci, ali iskreno, jesi li sretan zbog referenduma ili ne?

ako jesi, svaka cast. onda se ono nije ni odnosilo na tebe...

ako nisi, ja ostajem pri svojim rijecima.
wels

Post by wels »

pape wrote:
A wrote: Nije rijec o obliku, koje jeste piramidalan, nego o pitanju - da li je to brdo, ili ljudskih ruku djelo.

Sve su ovo logicna i jednostavna pitanja, na koja niko od piramidasa ne pokusava naci odgovor.
Ne pokusavaju jer je to put ka zapetljavanju ko pilad u kuchinu, a i rek`o babuka Sem da je to piramida i tacka. :oops:
I kad im se i omakne da nesto pokusaju objasniti ..... zavrse sa sulunarima i olucima.
Pa ti ne budi skeptik, .... :oops: :zzzz:

Jednostavno sto u to vrijeme covjek nije poznavao pojam skele,graditelji tog davnog vremena su pramide "uguravali" u brda koristeci ih kao skelu. :D
kekec

Post by kekec »

wels wrote: Jednostavno sto u to vrijeme covjek nije poznavao pojam skele,graditelji tog davnog vremena su pramide "uguravali" u brda koristeci ih kao skelu. :D
A kako su podizali kamene blokove na ta brda u koja
su "uguravali" piramide? :-)
Tvoja tvrdnja odaje sigurnost, imas li kakvu fotografiju
snimljenu u toku izvodjenja radova? :-D
stickitout

Post by stickitout »

De ba kekec reci im gdje da kopaju i sta da se radi s tim sondama i sondaznim bunarima....ode sve u k..... :D :D :D
Locked