Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Compact

#2001 Re: EVOLUCIJA

Post by Compact »

jOFLA wrote:
Compact wrote:
jOFLA wrote: Ne zanimam se za abiogenezu, već za Evoluciju, uopšte me nije briga kako je nastao život.
I ja se slažem da je evolucija kada dijete evoluira u velikog čovjeka! :D i naravno kada Golf 3 evoluira u Golf 6 na otpadu u Rajlovcu! :D

Šalu na stranu! Budimo iskreni! Ovdje se isključivo misli na evoluciju čovjekolikog majmuna, čija je podloga Darwin i njegova teorija koja apsolutno ne daje odgovore ni na koja pitanja! Zapitaj se ima li smisla pričati o evoluciji, a ne zanimati se za nastanak živog svijeta!?
Trebao bi se ti zapitati zašto ti je toliko stalo da na ovoj temi nastojiš objediniti abiogenezu i Evoluciju koje su su startu razdvojene i zašto nisi dovoljno pročitao da dobiješ odgovore na svoja pitanja, a došao si na temu Evolucija pričati o njoj bez da si prethodno upoznat čime se ta ista Evolucija bavi i čime se ne bavi.
Nego de ti ponovo pročitaj šta sam napisao, prije nego opet napišeš salvu potvora na moj račun! :D
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/07/2023 21:26, edited 1 time in total.
avicena

#2003 Re: EVOLUCIJA

Post by avicena »

jOFLA wrote:

Nikad jedna s drugom nisu imale i nemaju nikakve veze. Kauzalni odnos abiogeneze i evolucije je kao i kauzalni odnos voćarstva i fudbala. Da evolucionisti mogu ličnim privatnim opredjeljenjem biti naklonjeniji abiogenezi, to da, mada su abiogeneza i Evolucija od početka razdvojene.
Nemoj me zezat'....
Darwinovo naučavanje dalje su razradili, proširili i produbili T. H. Huxley, E. Haeckel, K. A. Timirjazev i dr. E. Haeckel osobito se istaknuo kao vatreni pristaša Darwinove teorije. On je znanstveno razradio problem jedinstva žive i nežive prirode, postanak života kem. putem iz nežive prirode, monofiletsko podrijetlo živih bića itd...
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/07/2023 21:25, edited 1 time in total.
Midge Ure

#2005 Re: EVOLUCIJA

Post by Midge Ure »

Hajdde jedan bez nadoknade. Mozel'? :D I vala bas da malo ozivimo i ovu temu.
Blagodarim, blagodarim :wink:
Ptice poticu iz jednog niza gmazova, tacnije dinosaura. Da.
Milijarde mutacija na milijardama razlicitih genskih sekvenci u milione i milijarde godina determiniranih prirodnim odabirom, tacnije receno, interakcijom individue sa svojim habitatom, tj. okolinom koja je izrazito dinamicna od postanka planete. U sustini, tacno
Cekaj ucho, ima ovde par stvari koje me muche. Prvo me muci to sto u svakom organizmu postoji citavi odbrambeni mehanizam kojim se jedinka BRANI od mutacija. Kako je nastao taj odbrambeni sustav koji se bori protiv mutacija? Evolucionisti tvrde- upravo mutacijama? Malo je nekako zapetljano i cudno, ne mislis li i ti? Onda me muci taj evolucioni princip survival of fittest jer mi sve nekako naginje na survival of luckiest. Znas, kada je taj vas ( sorry ali tako mi prija da pishem vi-mi) pocetni therapod bez perja dobio zadebljane senzorne dlacice koja rastu izmedju krljusti, ja to nekako i mogu da svarim. Mikroevolucija je definitvno dokazana nema spora. Ali ne mogu da shvatim da su zadebljane senzorne dlacice uticale da taj nas drugar prezivi kao fittest jer ako te napadne predator i ubije, ako te napadne drugi gmaz i prikolje, ako ti padne stena na glavu i ubije te, ako obolis od bolesti i riknes, ako se okliznes i zavrsis u provaliji- onda te hebene senzorne dlacice nemaju nikakav uticaj, zar ne? Drugim recima cini mi se da uglavnom prezivljavaju oni koji imaju srechu bas kao i kod ljudi ( ako vozis auto i imas srecu, naici ces na trezne i normalne vozace iz kontra smera a ako nemas, naici ce ludak, ubiti te i ti ode bogu na istinu) nekako taj vas prirodni odobir smrdi na tautologiju jer se né da proveriti. Znas, kada bi mi ti rekao da ce najteze zivotinje imati najvecu sansu da prezive, ili najlakse, ili one koje su zelene, ili one braon, to se valjda nekako da i proveriti, ali kod vas su najprilagodjenije sve one koje prezive, tako da je to kruzno rezonovanje i heb ga ti onda?

Ovdje vec pomalo grijesis. Naime, ni u jednom jedinom vremenskom periodu nismo imali iskljucivo samo jedan rod, red ili familiju. Ziva bica, kako god ih mi taksonomski odredili, krase genske varijacije koje, shodno tome, direktno uticu na fenotip istih. Nikada, ama bas nikada nismo imali samo gmazove kao takve, sa relativno uniformnom genetikom, jer su uvijek postojale razlicite varijacije. Vecina njih je izumrla, neki su i dan danas tu sa nama, dok su se neki nasli u sasvim novoj evolucionoj nisi gdje ce naci jako pogodno tlo za dalje specijacije – ptice.

Stani malo, ti gmazovi kakvi god bili, uvek su bil gmazovi, imali su pluca gmazova a evo sta o njima, tj razlici izmedju pluca ptica i gmazova, moj drugar biohemicar Michael Denton pise ( nadam se da spikas engleski):

# Just how such a different respiratory system could have evolved gradually
from the standard vertebrate design without some sort of direction
is, again, very difficult to envisage, especially bearing in mind that the
maintenance of respiratory function is absolutely vital to the life of the
organism. Moreover, the unique function and form of the avian lung
necessitates a number of additional unique adaptations during avian
development. As H. R. Dunker, one of the world's authorities in this
field, explains, because first, the avian lung is fixed rigidly to the body
wall and cannot therefore expand in volume and, second, because of the
small diameter of the lung capillaries and the resulting high surface tension
of any liquid within them, the avian lung cannot be inflated out of
a collapsed state, as happens in all other vertebrates after birth. The air
capillaries are never collapsed as are the alveoli of other vertebrate species;
rather, as they grow into the lung tissue, the parabronchi are from
the beginning open tubes filled with either air or fluid

PS ja zam za fosile gmazova sa krljustima i fosile gmazova sa perjem ali ne znam za nijedan gde je bilo polukrljust-polupero a takvih je, sa obzirom na milione godina trebalo biti o ho ho.

Ali, kako vidim, u svom pitanju aludiras na krila pa ti onda moram reci da krilo nije nikakav novi organ, mada ga mi zvali tako...
Ovo mi lici na igru rechi, meni kao obicnoj osobi a ne strucnjaku. Ako gmaz nema krila on ne moze leteti. Znaci on nema krila a ako kasnije evulira u gmaza sa krilima on je dobio nesto sto nije imao a to su krila. I kako krila onda nisu njemu novi organ?
Zato sto ne znas! Bilo je mnostvo vrsta dinosaura sa rogovima, kopitima slicnim danasnjim kopitarima, prstima slicnim danasnjim sisarima, perajama kao u danasnjih riba, ogromnim brojem varijacija oklopa i, na koncu, sa tim famoznim krilima, dok za surlu nisam siguran. Dinosaura, tj.gmazova sa krilima i perjem je bio veci broj vrsta

Priznajem da nisam znao to o dinosaurusima sa rogovima i kopitama, ima kakav link? Sto se tice dinosaura sa krilima i perjem da to ipak nisu bile samo pra ptice?

Tacno tako. Imaj na umu da je 99.9% vrsta koje su ikada hodale planetom Zemljom izumrlo! Neke su se ipak prilagodile zadanim uslovima zahvaljujuci bas tim slucajnim mutacijama koje su se nakon odredjenog vremena pokazale kao jack pot.

I tu me muce neke nedoumice, kako da naprimer jedan hebeni zbun koji ne moze mrdnuti sa mesta, kog svi kidaju,unistavaju,zapisavaju a on se ne moze odbranit- kako da on prezivi te milijarde godina a recimo neki dinosaur velicine danasnje kokosi i to jos sa krilima-ne.

Vjerovatno ne znas da je kod nekih vrsta gmazova prvo evoluiralo perje iz roznatih ljuski (iste su dakle genetki modificirane u perje sto je empirijski dokazano)

Znam,znam da tako evolucionisti pricaju ali nesto nisam siguran u to.
# Dr. David Menton: Yes, so I became interested in comparing them
myself. I had a laboratory technician at the time who had a pet boa constrictor,
so I took a look at some of its scales from shed skin. I was
amused that they were, of course, not even the slightest bit similar to
feathers, as these photographs show. The only similarity is that they are
both made of the protein keratin—like hair, nails and our skin. It’s
quite different. The most fundamental difference is that the feather
grows out of a follicle, a tubular down-growth of the epidermis that
protrudes deeply into the skin, all the way down to underlying bone in
the case of primary feathers. And this tube of specialized living skin
produces the feather inside of itself from a growth matrix at the very
bottom.
The reptilian scale has absolutely nothing to do with follicles. All of the
scales can shed as a sheet because they’re nothing but folds in the epidermis,
like fabric folded over on itself, whereas feathers would have
to come out of their own follicle. So, if evolutionists really wanted to
make a case, they could argue that feathers evolved from hair, or vice
versa.
Now, of course, that wouldn’t fit the evolutionary belief that mammals
and birds evolved independently from reptiles

da bi tek poslije prednji ekstremiteti bili preuredjeni u krila koja ce se kasnije pokazati kao odlican potez...

I to nasumicnim, neplanskim mutacijama? Koje mogu da idu i napred i nazad i levo i desno? Nesto sumnjam.

Tek kasnije ce se poceti formirati krila koja su ispocetka, vrlo vjerovatno, samo pomagala u ukupnom prezivljavanju jer sa patrljcima se nije moglo letjeti ali se sigurno moglo malo vise poskociti da bi se izbjegao napad predatora sto, naravno, prirodni odabir itekako favorizira, jel’.

:-D Ucho, priznaj da si se salio. Tesko mi je poverovati da si ovako nesto mogao napisati za ozbljno :-)

bolje i desetina krila nego da ga nema nikako
[/quote]
Upomoc, ipak se nisi salio :shock: Nego, kad je vec doslo do smeha, pogledaj, molim te, stranicu jednog mog treceg antievolucijskog drugara, druga Icy -ja koji jezikom shvatljivom svima iznosi svoju "nevoljnost" prema teoriji evolucije. Obratiti paznju na grob Pere Djetlica i natpis R.I.P. na njemu :mrgreen:
http://www.blog.hr/print/?id=1620527762
NIN

#2006 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

Po meni je abiogeneza sasvim irelevantna stvar kada na umu imam evoluciju. Evolucija je, kako i sam termin sugerira, razvoj ocitovan u promjenama. One ne moraju uopste biti promjene na bolje jer bolje se razlicito percipira u zavisnosti od aspekta. Promjene takodjer mogu biti i fatalne po sistem koji evoluira sto ne znaci da isti nije evoluirao. Evolucija je sveprisutan fenomen u prirodi. Takodjer, on je i vise nego svakidasnjica i u onom socijalnom domenu covjeka - od ekonomije, nauke, politike, jezika, tehnologije, medicine, itd.

Recimo, vakcinacija je ocigledan primjer evolucije koji se moze iskusiti na samom sebi. Antibiotici i cjepiva evoluiraju kako evoluiraju i bica protiv kojih su ova prva sacinjena. Iz godine u godinu pojavljuju se mutirani mikroorganizmi pritiv kojih se moraju pronalaziti novi oblici preparata. Dakle, na djelu imamo cistu selekciju genetskih varijacija koje ce, nakon sto se oporave, dogodine napasti u modificiranom mutiranom obliku - cisti primjer genskih varijacija i prirodnog odabira na djelu. Takodjer, svinjska (spanska) gripa je jedan od takvih virusa koji je mutirao jos davne 1918. kada je poharao 50-tak miliona ljudi. Obicni virus gripe na koji smo vremenom bioloski stvorili imunitet je poharao indijanska plemena Novog svijeta pocetkom kolonijalnih osvajanja iz jednog jedinog razloga: evropljani i azijati koji su vec milenijima zivjeli sjedilackim zivotom su prirodnim putem postali imuni na viralna oboljenja ovog tipa jer je stanovnisto ispocetka bilo izrazito selektirano na taj nacin sto su oni sa genetskim varijacijama koje su se pokazale uspjesnije u borbi protiv viralnih napasnika lakse prezivljavala i prenosila svoj genetski materijal na svoje potomke. Oni koji nisu bili te srece nisu ni bili u stanju prenijeti svoj genetski materijal jer su prije vremena bili zbrisani sa lica zemlje zajedno sa genima koje su nosili. Takvi ljudi su naposlijetku dosli u Novi svijet noseci sa sobom kako svoj imunitet tako i viralne parazite u svojim tijelima. (Oni virusi koji ostanu u zivotu zahvaljujuci svojoj specificnoj varijaciji, nakon sto budu suzbijeni prirodnim ili vjestackim putem, prezivljavaju u odredjenom broju populacije ne nanoseci stetu svojim domacinima da bi, nakon sto mutiraju novo oruzje kojim ce lakse i efikasnije osvajati tijela svojih domacina, iznova napadnu istu ili populaciju koja dodje u dodir sa maticnom). Indijanska plemena koja vecinom nisu bila sjedilacka drustva jer su bili lovci i sakupljaci i ona drustva koja to jesu bila imala su sasvim druge imunoloske mehanizme shodno viralnim oboljenjima koja su bila u tim geografskim podrucjima uobicajena. Medjutim, stanovnistvo Evrope je proslo uzasnu selekciju koja joj je dala i mocniji mehanizam odbrane sto ovi to nisu imali. Indijanci su poceli umirati od nama obicne prehlade nakon sto bi se zarazili od dosljka! Njih 95% je podleglo gripi iz jednostavnog razloga jer njihova tijela nisu imala potreban genetski materijal koji bi ih odbranio od napasnika. U prijevodu, nisu imali dovoljno vremena da evoluiraju imunoloske mehanizme. Mali broj njih je ipak imao pogodne genetske varijacije koje su im pomogle da prezive prvi nalet virusa evropske gripe koje su uspjeli prenijeti na svoja pokoljenja, mada su morali imati i dovoljno srece i biti dovoljno sposobni da izbjegnu ono sto i nije toliko imalo veze sa virusima - pokolj. U sustini, cinjenica ostaje da je 95% nativnog stanovnistva Novog svijeta (sj. i j. Amerike) jednostavno zbrisano sa lica zemlje jednim obicnim, nama ne toliko opasnim, mikroorganizmom!

Da se vratimo na abiogenezu. Ona bi nam trebala govoriti o tome kako je iz nezive nastala ziva materija jel'. Naime, kako je prvobitno nastao zivot na Zemlji jos uvijek je prilicna misterija mada, ne u tolikoj mjeri kako neki ovdje misle. Kada kazem misterija onda mislim na jos uvijek tacno neutvrdjen nacin na koji se to desilo, sto ne znaci da nema vrlo plauzabilnih teorija i eksperimenata koji nam mogu dati uvid kako se to uistinu i desilo. Posrijedi je veci broj faktora koji su bili zasluzni za formiranje kompleksnih samoreplicirajucih molekula. Nije to bilo u fazonu ciri ba ciri bu i od kamena prohoda morski krastavac. Daleko od toga.

Recimo, materija je u stalnoj interakciji, tj. u stalnom je pokretu pa bilo to na mikro ili makro nivou. Na mikro nivou ove fenomene njenih interakcija obicno zovemo hemija dok iste na makro nivou zovemo gibanje ili mehanika. U sustini, posrijedi su isti fizikalni zakoni koji su jedino distinktni u odnosu na nivo na kojem djeluju. Sva materija koja je sacinjena od elementarnih cestica je uzajamno determinirana silama medju njima sto je u sustini jedno te isto samo u malo drugacijem obliku (pogledati pod Einstein). Nas kosmos je sacinjen od 100-njak razlicitih elemenata cija svojstva odredjuje broj elementarnih cestica u njima. Oni su svuda, razbacani po svemiru bez nekog odredjenog reda (osim na mjestima gdje je gravitacija uradila svoje). Danas imamo tehnologiju kojom mozemo zaviriti u dubine svemira i sa sigurnoscu potvrditi koji elementi dominiraju u tim udaljenim mjestima promatranja. Jedna od sigurnih metoda ovog na daljinu ispitivanja razlicitih vrsta materije je spektroskopija. Postoji ih jos. Na slican nacin, relativno nedavno, je potvrdjena sveprisutnost slozenih organskih molekula svuda u svemiru, svuda oko nas! Ono na sto aludiram je da je cinjenica da za genezu organske molekule jeste dovoljna njena hemijska interakcija bazirana na fizikalnim zakonima koji vladaju u kosmosu. Dakle, nista spektakularno i van nase spoznaje. Sada, ako znamo da je svemir pun organskih, vec poslozenih molekula i ako znamo da je na trilione i trilione zvijezda koje zrace energijom neophodnom za hemiju elemenata oko njih onda nije tesko naslutiti da je za genezu zivota potrebno samo aterirati na adekvatno tijelo, pa bilo ono mjesec ili planeta, na adekvatnoj udaljenosti od maticne zvijezde gdje ce naci adekvatnu hemiju za svoju ravnotezu. S obzirom na broj faktora koje imamo u opticaju prilicno je lako za zakljuciti da je zivot sveprisutan u kosmosu kojeg smo i mi sami dio. Opet nista spektakularno i misteriozno u mjeri da bi se cudom cudili.

Molekule koje spomenuh i kojih je svemir pun su molekule koje mi nazivamo organskim jer iste sacinjavaju nasu hemiju, nase organizme. U svemiru ih je nadjeno vise vrsta, od onih manje slozenih lancanih molekula baziranih na ugljiku do onih malo slozenijih koje nazivamo secerima, takodjer ugljicnih lanaca. Dakle, pricamo o secerima! Konkretno, postavit cu primjer nedavno pronadjenog jednostavnog monosaharida kojeg nazivamo glikolaldehidom i koji je kljucna komponenta ribonukleinskih kiselina (RNK) dakle, samoreplicirajucih molekula ovdje na nasoj planeti Zemlji. Zar to nije u najmanju ruku nevjerovatno i jako bitno u nasoj potrazi otkud mi ovdje? Pronaci kljucnu komponentu na namjestu udaljenom 26,000 svj. godina od nas u predjelu galaksije gdje se odvija prices radjanja novih zvijezda?

----------------------------------------
The inventory of ingredients for life that have been observed in space is large and growing. Last November an international team of astronomers made perhaps the most significant such discovery to date: They found glycol­aldehyde, a type of sugar, in a Milky Way stellar nursery 26,000 light-years away.

Glycolaldehyde is a key component in RNA, which may have driven the development of the first living cells on Earth. According to study author Serena Viti, an astrochemist at University College London, this is the first time that the molecule has been identified in a region of the galaxy that could be hospitable to life.

By looking for unique chemical signatures in light and radio signals gathered by telescopes, researchers have observed more than 140 molecules—including increasingly complex organic ones—surrounding stars or in interstellar space. Another RNA ingredient, propenal, was found in the Milky Way in 2004. Some astronomers have even reported spotting amino acids, the building blocks of proteins, although these finds remain unconfirmed. And last April, a German team identified a molecule closely related to amino acids in a gas cloud in the constellation Sagittarius.

http://discovermagazine.com/2009/mar/22 ... ains-sugar

Glycolaldehyde is the simplest of the monosaccharide sugars and is directly linked to the origin of life. We report on the detection of glycolaldehyde (CH2OHCHO) toward the hot molecular core G31.41+0.31 through IRAM PdBI observations at...
http://www.iop.org/EJ/abstract/1538-4357/690/2/L93

The newfound molecules bring the total number of biologically-relevant molecules found in interstellar space to 141. Scientists have previously found benzene, a ring-shaped carbon molecule important for life on Earth, around stars and intact amino acids in meteorites that have crash-landed on Earth.
http://www.space.com/scienceastronomy/0 ... cules.html
---------------------------------------

Mislim da ce ti biti malo jasnije kako ja vidim proces geneze (ne abiogeneze u njenom bukvalnom smislu) zivota na nasoj planeti. Evolucija je opet sasvim nesto drugo i ona se bavi organskim entitetima od njihovog formiranja na ovamo. Uvjeren sam da su i jedno i drugo uslovljeni fizikalnim prirodnim zakonitostima objasnjivim i relativno lako shvatljivim jednom covjeku. Do covjeka je da li ce on i dalje vjerovati cudima ili se pitati da li je to ipak tako i pokusati naci odgovore u samoj prirodi.

:)
NIN

#2007 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

Midge Ure wrote:Nego, kad je vec doslo do smeha, pogledaj, molim te, stranicu jednog mog treceg antievolucijskog drugara, druga Icy -ja koji jezikom shvatljivom svima iznosi svoju "nevoljnost" prema teoriji evolucije.
Bolje bi bilo da se ti i tvoji drugari latite kakvog udzbenika iz bilogije!

:-)
Midge Ure

#2008 Re: EVOLUCIJA

Post by Midge Ure »

[Bolje bi bilo da se ti i tvoji drugari latite kakvog udzbenika iz bilogije!
Pred takvim sam argumentima nemocan i prinudjen sam da prihvatim kako je zivot nastao sam od sebe te da pljosnati crvi i gliste mogu postati ljudi, samo ako im das par miliona godina fore. U to ime,hip,hip,hura :-)
nowhere man

#2009 Re: EVOLUCIJA

Post by nowhere man »

Compact wrote:
Nemaš boljeg sagovornika sigurno, da čitav forum prevrneš naopako! Pa ja se sa tobom družim cijeli dan, a ti meni tako da nisam za dijalog! :D
Da, mi komuniciramo, ali ovo nije dijalog. Ti se sprdas sa mnom, ja sam tebi ovdje kao zabava. Razmisli kako bi se ti osjecao da se neko igra s tobom. Uopste ne shvatas ozbiljno niti razmatras moje argumente i pitanja.
Compact

#2010 Re: EVOLUCIJA

Post by Compact »

nowhere man wrote:
Compact wrote:
Nemaš boljeg sagovornika sigurno, da čitav forum prevrneš naopako! Pa ja se sa tobom družim cijeli dan, a ti meni tako da nisam za dijalog! :D
Da, mi komuniciramo, ali ovo nije dijalog. Ti se sprdas sa mnom, ja sam tebi ovdje kao zabava. Razmisli kako bi se ti osjecao da se neko igra s tobom. Uopste ne shvatas ozbiljno niti razmatras moje argumente i pitanja.
Ne bih se složio, možda si stekao takav dojam zbog mog stava prema evoluciji, kao i njenom ocu Darwinu! Što mudro reče @Midge
Midge Ure wrote:Pred takvim sam argumentima nemocan i prinudjen sam da prihvatim kako je zivot nastao sam od sebe te da pljosnati crvi i gliste mogu postati ljudi, samo ako im das par miliona godina fore. U to ime,hip,hip,hura :-)
avicena

#2011 Re: EVOLUCIJA

Post by avicena »

NIN wrote: Do covjeka je da li ce on i dalje vjerovati cudima ili se pitati da li je to ipak tako i pokusati naci odgovore u samoj prirodi.

"Sto vise proucavam prirodu, to vise ostajem zapanjen i zadivljen pred djelima Stvoritelja. Ja se molim u toku svog rada u laboratoriji." (Luj Paster)

Compact

#2012 Re: EVOLUCIJA

Post by Compact »

avicena wrote:
NIN wrote: Do covjeka je da li ce on i dalje vjerovati cudima ili se pitati da li je to ipak tako i pokusati naci odgovore u samoj prirodi.

"Sto vise proucavam prirodu, to vise ostajem zapanjen i zadivljen pred djelima Stvoritelja. Ja se molim u toku svog rada u laboratoriji." (Luj Paster)

:thumbup:
Mr.Lee

#2013 Re: EVOLUCIJA

Post by Mr.Lee »

Ček ček ček... Zar ljude ne donosi roda odnekle??? :shock:
Compact

#2014 Re: EVOLUCIJA

Post by Compact »

Mr.Lee wrote:Ček ček ček... Zar ljude ne donosi roda odnekle??? :shock:
De nam opiši to iskustvo! :D
nowhere man

#2015 Re: EVOLUCIJA

Post by nowhere man »

Compact wrote:
nowhere man wrote:
Compact wrote:
Ne bih se složio, možda si stekao takav dojam zbog mog stava prema evoluciji, kao i njenom ocu Darwinu! Što mudro reče @Midge
Midge Ure wrote:Pred takvim sam argumentima nemocan i prinudjen sam da prihvatim kako je zivot nastao sam od sebe te da pljosnati crvi i gliste mogu postati ljudi, samo ako im das par miliona godina fore. U to ime,hip,hip,hura :-)
Ok, onda molim te odgovori na jednostavno pitanje: zasto odbijas da ucis o evoluciji? Zar ti nije zanimljivo to da tu teoriju uglavnom podrzavaju naucnici sirom svijeta, a odbijaju vjernici sirom svijeta? Ta teorija je jako zanimljiva, ako nista, onda kao socijoloski fenomen, zar ne? Kako te to ne zagolica?

Imas li ti ikakvog postovanja prema nauci i naucnicima? Recimo prema Omaru Hajamu, Ibn Sini ili Ibn Rusdu? Znas li ti da su oni bili toliko zeljni znanja da nocima nisu mogli spavati od radoznalosti? Jesi li citao barem o njima ako vec nisi o Darwinu? Oni su mogli jednostavno odbiti filozofiju i nauku Starih Grka, ali zasto bi odbijali znanje?

Znas li da su El-Gazali i Ibn Rusd imali teoloske rasprave, koje su se ticale same sustine postojanja Boga i objave? U tom dobu islama, nije vladalo jednoumlje, nije vladala ulema i kojekakve mule, nego su naucnici imali najveci status na dvorovima. Znanje je moc. Sta mislis, zasto su islamske zemlje zaostale danas?
avicena

#2016 Re: EVOLUCIJA

Post by avicena »

nowhere man wrote: Ok, onda molim te odgovori na jednostavno pitanje: zasto odbijas da ucis o evoluciji? Zar ti nije zanimljivo to da tu teoriju uglavnom podrzavaju naucnici sirom svijeta, a odbijaju vjernici sirom svijeta? Ta teorija je jako zanimljiva, ako nista, onda kao socijoloski fenomen, zar ne? Kako te to ne zagolica?

A SCIENTIFIC DISSENT FROM DARWINISM
We are skeptical of claims for the ability of random mutation and natural selection to account for the complexity of life. Careful examination of the evidence for Darwinian theory should be encouraged
I oni su ucili i proucavali...
nowhere man

#2017 Re: EVOLUCIJA

Post by nowhere man »

avicena wrote:
We are skeptical of claims for the ability of random mutation and natural selection to account for the complexity of life. Careful examination of the evidence for Darwinian theory should be encouraged
Hvala ti za ovaj link, nisam znao za ovo. Ipak, ovo su cinjenice:

-oni nigdje ne poricu teoriju evolucije eksplicitno, kazu da su skepticni i poticu na daljnu analizu dokaza za Darwinovu teoriju - sto je po meni u sustini ok
-Discovery institut, koji stoji iza ovoga, je izgubio kredibilitet u samoj Americi, a kamoli u svijetu. Procitaj sta kaze Wikipedia:
The Discovery Institute is a conservative non-profit public policy U.S. think tank based in Seattle, Washington, best known for its advocacy of intelligent design and its Teach the Controversy campaign to teach creationist anti-evolution beliefs in United States public high school science courses.[2][3][4][5][6] A federal court, along with the majority of scientific organizations, including the American Association for the Advancement of Science, say the Institute has manufactured the controversy they want to teach by promoting a false perception that evolution is "a theory in crisis", through incorrectly claiming that it is the subject of wide controversy and debate within the scientific community.[7][8][9] In 2005, a federal court ruled that the Discovery Institute pursues "demonstrably religious, cultural, and legal missions",[10] and the institute's manifesto, the Wedge strategy, describes a religious goal: to "reverse the stifling dominance of the materialist worldview, and to replace it with a science consonant with Christian and theistic convictions".[11][12]
-I na kraju, koristiti kao argumente stavove desnicara, odgovornih za uzasne posljedice Americkog imperijalizma i nasilja nad mnogima (vrlo cesto i prema muslimanima), je po meni vrlo diskutabilno.
avicena

#2018 Re: EVOLUCIJA

Post by avicena »

nowhere man wrote:
avicena wrote:
Hvala ti za ovaj link, nisam znao za ovo. Ipak, ovo su cinjenice:

-oni nigdje ne poricu teoriju evolucije eksplicitno, kazu da su skepticni i poticu na daljnu analizu dokaza za Darwinovu teoriju - sto je po meni u sustini ok
-Discovery institut, koji stoji iza ovoga, je izgubio kredibilitet u samoj Americi, a kamoli u svijetu. Procitaj sta kaze Wikipedia:
...ili u prevodu...
Mi smo skepticni u vezi tvrdnji o mogucnosti slucajnih mutacija i prirodnog odabira i njihovoj vaznosti u slozenosti života. Trebalo bi ohrabriti detaljnu (ili pazljivu) analizu dokaza Darvinovoj teoriji
dissent - biti razlicitog mišljenja
dissent - misliti drugac.
dissent - ne slagati se
dissent - neprimanje učenja anglikanske
dissent - neslaganje
dissent - otstupati
dissent - razilaženje u mišljenju

Mene interesuju potpisnici ovoga gore teksta i naslova u njemu, a zar pokretac umanjuje njenu vrijednost. Ti gore spominjes rezultate terorije evolucije kao svrseni cin. Ja nisam ni ocekivao da ce gorljivi evolucionisti ovo precutati i ne pokusati umanjiti vaznost. Postavljao sam i prije na ovoj temi i reakcija je bila slicna.
nowhere man

#2019 Re: EVOLUCIJA

Post by nowhere man »

avicena wrote: ...ili u prevodu...
Mi smo skepticni u vezi tvrdnji o mogucnosti slucajnih mutacija i prirodnog odabira i njihovoj vaznosti u slozenosti života. Trebalo bi ohrabriti detaljnu (ili pazljivu) analizu dokaza Darvinovoj teoriji
dissent - biti razlicitog mišljenja
dissent - ne slagati se
dissent - neprimanje učenja anglikanske
dissent - neslaganje
dissent - otstupati
dissent - razilaženje u mišljenju

Mene interesuju potpisnici ovoga gore teksta i naslova u njemu, a zar pokretac umanjuje njenu vrijednost. Ti gore spominjes rezultate terorije evolucije kao svrseni cin. Ja nisam ni ocekivao da ce gorljivi evolucionisti ovo precutati i ne pokusati umanjiti vaznost. Postavljao sam i prije na ovoj temi i reakcija je bila slicna.
Boldirano nije tacno - na osnovu cega si to zakljucio? Evolucija kao teorija evoluira. Ono sto znamo danas o evoluciji je puno vise nego sto je Darwin znao. On je samo postavio prvu tezu koja se nadogradjuje i ispravlja. Pogledaj naprimjer ovaj clanak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Phylogenetic_tree

I nije fer da "evolucioniste" (sta ovo ustvari znaci? evolucija kao ideologija? jesmo li onda svi mi "gravitacionisti" jer vjerujemo da ce objekt pasti sa visine?) predstavljas kao one koji su podlozni ideologiji i jednoumlju, a onda sve one koji su u kreacionistickoj dogmi (dakle jednoumlju) predstavljas kao disidente. Je li to ono sto zovu zamjena teza?
avicena

#2020 Re: EVOLUCIJA

Post by avicena »

nowhere man wrote:
Boldirano nije tacno - na osnovu cega si to zakljucio? Evolucija kao teorija evoluira. Ono sto znamo danas o evoluciji je puno vise nego sto je Darwin znao. On je samo postavio prvu tezu koja se nadogradjuje i ispravlja. Pogledaj naprimjer ovaj clanak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Phylogenetic_tree

I nije fer da "evolucioniste" (sta ovo ustvari znaci? evolucija kao ideologija? jesmo li onda svi mi "gravitacionisti" jer vjerujemo da ce objekt pasti sa visine?) predstavljas kao one koji su podlozni ideologiji i jednoumlju, a onda sve one koji su u kreacionistickoj dogmi (dakle jednoumlju) predstavljas kao disidente. Je li to ono sto zovu zamjena teza?
Ja znam da ti kao evolucionista vjerujes da taj proces i dalje tece. Nisam ni mislio na to. Rekao si...
Ok, onda molim te odgovori na jednostavno pitanje: zasto odbijas da ucis o evoluciji? Zar ti nije zanimljivo to da tu teoriju uglavnom podrzavaju naucnici sirom svijeta....
...a onda ti skontaj ko je disident u svemu tome ako nisi u kontradikciji.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/07/2023 21:28, edited 1 time in total.
frla

#2022 Re: EVOLUCIJA

Post by frla »

NIN wrote: materija je u stalnoj interakciji, tj. u stalnom je pokretu pa bilo to na mikro ili makro nivou.
NIN,
Kako se materija koja je u stalnoj interakciji tj. u stalnom pokretu ustvari krece. Šta je to sto joj daje podsticaj za kretanje na mikro ili makro nivou?
avicena

#2023 Re: EVOLUCIJA

Post by avicena »

jOFLA wrote:
avicena wrote:...a onda ti skontaj ko je disident u svemu tome
Disidenti su kreacionisti Mlade zemlje tj, pristalice inteligentnog dizajna. Jedini razlog što su to potpisivali jer im naučna zajednica ne uvodi boga u Evoluciju.

A i Disovery.org potura tu listu koja predstavlja tek 0.3% naučne zajednice, na način da se navodno svi naučnici okreću protiv Evolucije, a discovery.org sam za sebe lijepo kaže:

Trenutni projekti istražuju polja tehnologije, nauke i kulture, reforme zakona, narodne odbrane, okoliša i ekonomije, budućnost demokratskih institucija, transporta, religije i javnog života, vlade...
"Current projects explore the fields of technology, science and culture, reform of the law, national defense, the environment and the economy, the future of democratic institutions, transportation, religion and public life,government..."
Kreaconista je sirok pojam. I mene nasmijavaju oni sto prave muzeje o 6000 godina starosti Zemlje. Po meni je konstruktivno sto u naucnoj misli postoji antiteza. Nece nam vise muzeje ukrasavati neki novi "Piltdown Man" i to cak pola vijeka ili izvrsiti samoubistvo neki novi Ota Benga.

Sto se tice ove liste na discovery.org i da je samo nekoliko njih se potpisalo bilo bi dovoljno da se zainteresujem za njihove argumente, ali ova lista je mnogo veca i vrsi se upload svakih sest mjeseci. Tek par godina je otvorena i jos nije zatvorena...
http://www.dissentfromdarwin.org/

Tebi je zasmetalo to sto je i religija sfera interesovanja ove grupe ljudi iako je smjestena na deseto mjesto i to poslije: tehnologije, nauke i kulture, reforme zakona, narodne odbrane, okolisa i ekonomije, buducnosti demokratskih institucija, transporta i samo zbog toga nije mjerodavna da pokrece bilo kakve peticije na polju nauke. Zar naucnik ne smije biti religiozan pored svega ?
nowhere man

#2024 Re: EVOLUCIJA

Post by nowhere man »

avicena wrote: Ja znam da ti kao evolucionista vjerujes da taj proces i dalje tece. Nisam ni mislio na to. Rekao si...
Ok, onda molim te odgovori na jednostavno pitanje: zasto odbijas da ucis o evoluciji? Zar ti nije zanimljivo to da tu teoriju uglavnom podrzavaju naucnici sirom svijeta....
...a onda ti skontaj ko je disident u svemu tome ako nisi u kontradikciji.
Nisam ja "evolucionista", ja samo pokusavam razumjeti svijet oko sebe. Opet kazem, ti mozes ne vjerovati u gravitaciju i biti "disident", ali to ne znaci mnogo.

Evolucija je predivna, savrsena teorija, slobodna od bilo koje ideologije, a ipak bozanstvena i uzvisena. Nama je tako tesko pomisliti da poticemo od zajednickog pretka svih biljaka i zivotinja, ali... zar to nije nekako ocekivano? Otkud nam ta ljubav prema zivom svijetu? (Mada je mnoge od nas tehnoloski napredak dosta otudjio.) Zasto toliko volimo biti u prirodi? Zasto idemo na izlete? Zar nismo dio tog zivog svijeta?

Zasto smo se toliko uzoholili i mislimo da smo vazniji od pauka, kornjace, svinje, hrasta, bubamare? Zar bi mogli zivjeti bez njih?
Compact

#2025 Re: EVOLUCIJA

Post by Compact »

nowhere man wrote: Nisam ja "evolucionista", ja samo pokusavam razumjeti svijet oko sebe. Opet kazem, ti mozes ne vjerovati u gravitaciju i biti "disident", ali to ne znaci mnogo.

Evolucija je predivna, savrsena teorija, slobodna od bilo koje ideologije, a ipak bozanstvena i uzvisena. Nama je tako tesko pomisliti da poticemo od zajednickog pretka svih biljaka i zivotinja, ali... zar to nije nekako ocekivano? Otkud nam ta ljubav prema zivom svijetu? (Mada je mnoge od nas tehnoloski napredak dosta otudjio.) Zasto toliko volimo biti u prirodi? Zasto idemo na izlete? Zar nismo dio tog zivog svijeta?

Zasto smo se toliko uzoholili i mislimo da smo vazniji od pauka, kornjace, svinje, hrasta, bubamare? Zar bi mogli zivjeti bez njih?
Kako se vidi iz priloženog, ovca će još mlalo početi da plete mrežu !?

Image
Post Reply