Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
prije godinu ili godinu i po, dopunio aircash racun sa tim novcem
i onda nekoliko updatea poslije, sada mi je 0 na racunu
a nisam mogao trositi jer nisam mogao povezati aircash karticu (iz HR) sa aplikacijom
nekome wrote: ↑04/12/2025 12:38
oni su meni ukrali 200eura
a nisam mogao trositi jer nisam mogao povezati aircash karticu (iz HR) sa aplikacijom
pa svakome je 0 bila poslije migracije sa HR na BiH accounte, ali si mogao traziti prenos novca. vjerovatno mozes jos uvijek. meni su prenijeli sve sa starog naloga
nekome wrote: ↑04/12/2025 12:38
oni su meni ukrali 200eura
pa svakome je 0 bila poslije migracije sa HR na BiH accounte, ali si mogao traziti prenos novca. vjerovatno mozes jos uvijek. meni su prenijeli sve sa starog naloga
Sinoc sam probao platiti u radnji sa hrvatskom karticom. Uplatio sam KM na racun ali kartica nije htjela proci. Razlog: nedovoljno eura na racunu. Sto znaci s hrvatskom karticom uvijek su euri, iako mi je primarna valuta KM. Mora se znaci bosanska kartica kupiti ako neces da ti radi duplu konverziju u BiH.
Sad to postavlja pitanje. Kad pocnemo bih kartice koristiti i odemo u hrvatsku ili negdje u EU i hocemo BiH karticama da placamo moramo na racunu manuelno prebaciti iz km u eure da bi mogli placati. Sam nece uzeti iz druge valute. Ne znam sta bi se desilo kad bi izbrisao euro valutu sa aircash racuna
Cracked wrote: ↑06/12/2025 09:01
Sad to postavlja pitanje. Kad pocnemo bih kartice koristiti i odemo u hrvatsku ili negdje u EU i hocemo BiH karticama da placamo moramo na racunu manuelno prebaciti iz km u eure da bi mogli placati. Sam nece uzeti iz druge valute.
ne, radice automatsku konverziju iz BAM (primarne valute) u EUR
kao sto je radio konverziju iz EUR u BAM kad smo koristili hrv kartice u BiH
btw kako ti moze biti primarna valuta KM a povezao si karticu? primarna valuta odredjuje se prema zemlji drzavljanstva i ne moze se mijenjati
Imam hrvatske dokumente. Ali mi je zemlja bih gdje mi je i prebivaliste naravno. Na aplikaciji pod "sve valute" mi pokazuje u KM.
Ako prebacim na drzavu hrvatsku kad uplatim sa banke (koja je bh banka) odmah mi u euro prebaci. Ako stavim drzavu bosnu onda uplata odmah ide u KM. Medjutim kad placam fizickom karticom kupljenoj u hr on uopste ne uzima od KM nego samo gleda jel ima dovoljno eura. Sinoc kad sam krenuo platiti odbio mi i pise nema dovoljno eura na kartici.
Kad kliknem na karticu on mi onda ispod kartice pokaze samo eure koje imam. Zato mislim da on ove marke sa ovom karticom ne moze koristiti dok ih manuelno ne prebacim u eure.
Medjutim neki dan uplatim 5km da time onda uplatim 5km na binbin. On je tada uzeo te marke pretvorio u eure i platio binbin 5km.
Malo mi je sve ovo komplikovano a kod njih sta god pitas kao da pojma nemaju
E pa to je drugo, ti ces imati fakat opciju s obje kartice.
Hrvatsku karticu mozes imati, za razliku od nas bez hrvatskih dokumenata, i ona ce logicno povlaciti prvo EUR. Vjerovatno je vezana direktno na valutu, ne samo na sifru drzave.
Cisto sumnjam da su oni taj dvostruki scenarij rjesavali kad nisu ni ovaj osnovni, happy path ispeglali jos.
Cracked wrote: ↑06/12/2025 11:53
Imam hrvatske dokumente. Ali mi je zemlja bih gdje mi je i prebivaliste naravno. Na aplikaciji pod "sve valute" mi pokazuje u KM.
Ako prebacim na drzavu hrvatsku kad uplatim sa banke (koja je bh banka) odmah mi u euro prebaci. Ako stavim drzavu bosnu onda uplata odmah ide u KM. Medjutim kad placam fizickom karticom kupljenoj u hr on uopste ne uzima od KM nego samo gleda jel ima dovoljno eura. Sinoc kad sam krenuo platiti odbio mi i pise nema dovoljno eura na kartici.
Kad kliknem na karticu on mi onda ispod kartice pokaze samo eure koje imam. Zato mislim da on ove marke sa ovom karticom ne moze koristiti dok ih manuelno ne prebacim u eure.
Medjutim neki dan uplatim 5km da time onda uplatim 5km na binbin. On je tada uzeo te marke pretvorio u eure i platio binbin 5km.
Malo mi je sve ovo komplikovano a kod njih sta god pitas kao da pojma nemaju
Bez obzira koja ti je zemlja prebivališta, ako si račun potvrdio s RH dokumentima, primarna valuta uvijek će biti EUR, bez obzira mijenjao ti valutu manuelno ili ne.
I na pakiranju kartice lijepo piše: valuta kartice je valuta zemlje u kojoj je kupljena.
Pa ako mi je primarna valuta racuna euri (a ne primarna valuta same kartice) zasto mi sve prikazuje u KM? Pa cak i eure koje imam on ispod jos dodatno napise koliko je to BAM. I sam kazes pise valuta kartice je valuta zemlje u kojoj je kupljena. Vidjet cu kad dodju kod nas kartice i dodam je kako ce izgledati.
Cracked wrote: ↑06/12/2025 12:30
Pa ako mi je primarna valuta racuna euri (a ne primarna valuta same kartice) zasto mi sve prikazuje u KM? Pa cak i eure koje imam on ispod jos dodatno napise koliko je to BAM. I sam kazes pise valuta kartice je valuta zemlje u kojoj je kupljena. Vidjet cu kad dodju kod nas kartice i dodam je kako ce izgledati.
Zato što si odabrao BiH kao zemlju, a potvrdio RH dokumentima i tako stvorio ovaj “limbo”.
A kartica svakako uvijek vuče EUR jer je HR BIN.
Vidjet ćeš kako će se ponašati s bh karticama, ne bi me cudilo da ti i tako počne raditi neke duple konverzije. Ako bude tako, najbolje je s podrškom dogovoriti da otvoriš potpuno novi račun koji će biti ili HR ili BiH.
Cracked wrote: ↑06/12/2025 12:30
Zato što si odabrao BiH kao zemlju, a potvrdio RH dokumentima i tako stvorio ovaj “limbo”.
A kartica svakako uvijek vuče EUR jer je HR BIN.
Vidjet ćeš kako će se ponašati s bh karticama, ne bi me cudilo da ti i tako počne raditi neke duple konverzije. Ako bude tako, najbolje je s podrškom dogovoriti da otvoriš potpuno novi račun koji će biti ili HR ili BiH.
zato sto sam za aircash ovdje na temi saznao i tad se bas pricalo da ne moze vise sa bosanskim dokumentima. A ja taman na more trebao ici i reko haj da probam. A pisao sam i aircashu oni mi rekli da nema potrebe da brisem i novi pravim. Vidjet cemo kad dodam nasu karticu sta ce se desiti.
izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑06/12/2025 11:56
Hrvatsku karticu mozes imati, za razliku od nas bez hrvatskih dokumenata, i ona ce logicno povlaciti prvo EUR. Vjerovatno je vezana direktno na valutu, ne samo na sifru drzave.
Cisto sumnjam da su oni taj dvostruki scenarij rjesavali kad nisu ni ovaj osnovni, happy path ispeglali jos.
Aircash podrzava vise kartica pa mi ima smisla da radi s vise valuta. Ako dodas bh karticu onds bi ona trebala skidsti BAM. Pricekamo pa vidimi.
izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑06/12/2025 11:56
Aircash podrzava vise kartica pa mi ima smisla da radi s vise valuta. Ako dodas bh karticu onds bi ona trebala skidsti BAM. Pricekamo pa vidimi.
pa radi aircash sa vise valuta nego je on zbunio sistem jer je odabrao zemlju BiH i ucitao hrvatske dokumente.
inace kad odaberes zemlju, trebas slikati LK ili pasos te izabrane zemlje