Boli me tuki kak se ko izjasnjava. Sve su to izmisljeni konstrukti. Svi se isto raspadamo kad umremo.jeza u ledja wrote:I zamisli onda neko tom Bosnjaku dodje i kaze nisi ti Bosnjak, ti si u stvari Srbin ili Hrvat koji se zbog vjere izjasnjava kao Bosnjak. Bil mu sljagu opalio? Ha ja.
Identitet Bosnjaka
- Bloo
- Globalna šefica
#2001 Re: Identitet Bosnjaka
- Nadzornik
#2002 Re: Identitet Bosnjaka
Blagodarim,Bog te blagoslovio brate cirilicaru...славянин wrote: Jeli se osjecas bosnjakom ? Jesi li iz Bosne pa makar i porijeklom ?
O porijeklu i nastanku Bosnjaka da ne pocinjem - tu je dosta mitomanije i gluposti.Ali isto tako mislim da neko ko se osjeca pripadnikom Bosnjackog naroda i porijeklo mu vodi iz Bosne i Hercegovine ima apsolutno pravo da takav bude i priznat.
Mislim da nema puno onih koji negiraju postojanje Bosnjackog naroda ali isto tako treba biti realan pa reci da su Bosnjaci se kao narod medju posljednjim "iskristalisali" od juznoslovenskih naroda..
Jeli to zvuci ok ??
- Dozer
#2003 Re: Identitet Bosnjaka
Naravno. Nekad se prevodi i kao "drzavljanstvo"jeza u ledja wrote:Poveznica je u pogresnom prijevodu engleske rijeci "nationality" na nas jezik.Seawolf wrote: I dalje ne vidim koja je terminološka poveznica između nacionalnosti i posjedovanja nekog (ili nekih) pasoša.![]()
Nationality se ne prevodi nuzno kao nacionalnost, i obratno.
- CPT
#2004 Re: Identitet Bosnjaka
pogotovo kad to doslovce piseDozer wrote:Naravno. Nekad se prevodi i kao "drzavljanstvo"jeza u ledja wrote:Poveznica je u pogresnom prijevodu engleske rijeci "nationality" na nas jezik.Seawolf wrote: I dalje ne vidim koja je terminološka poveznica između nacionalnosti i posjedovanja nekog (ili nekih) pasoša.![]()

BRITISH CITIZEN nacionalnost
- jeza u ledja
#2005 Re: Identitet Bosnjaka
Upravo tako. I cock se nekad prevodi kao pijetao, nekad kao nesto drugo. To ne znaci da u Bosni nisu pijetlovi najveci.Dozer wrote:Naravno. Nekad se prevodi i kao "drzavljanstvo"jeza u ledja wrote:Poveznica je u pogresnom prijevodu engleske rijeci "nationality" na nas jezik.Seawolf wrote: I dalje ne vidim koja je terminološka poveznica između nacionalnosti i posjedovanja nekog (ili nekih) pasoša.![]()
-
Fudo387
#2007 Re: Identitet Bosnjaka
Pa ok je i taj stav,Bloo wrote:Boli me tuki kak se ko izjasnjava. Sve su to izmisljeni konstrukti. Svi se isto raspadamo kad umremo.jeza u ledja wrote:I zamisli onda neko tom Bosnjaku dodje i kaze nisi ti Bosnjak, ti si u stvari Srbin ili Hrvat koji se zbog vjere izjasnjava kao Bosnjak. Bil mu sljagu opalio? Ha ja.
Al dozvoli da ima onih koji bi da mu pepeo ne prospu po vrhovima kilimandjara.
Last edited by Fudo387 on 16/05/2019 23:09, edited 1 time in total.
- Nadzornik
#2008 Re: Identitet Bosnjaka
Putovnica,domovnica i sahovnica...CPT wrote:
HRVATSKO NACIONALNOST
- jeza u ledja
#2009 Re: Identitet Bosnjaka
Boli i mene.Bloo wrote:Boli me tuki kak se ko izjasnjava. Sve su to izmisljeni konstrukti. Svi se isto raspadamo kad umremo.jeza u ledja wrote:I zamisli onda neko tom Bosnjaku dodje i kaze nisi ti Bosnjak, ti si u stvari Srbin ili Hrvat koji se zbog vjere izjasnjava kao Bosnjak. Bil mu sljagu opalio? Ha ja.
Ali ljudima je bitno, kao sto se vidi iz prilozenog. Raznim ljudima iz raznih razloga. Ko sam ja da im to pravo negiram...
Ako se neko osjeca bolje izjasnjavajuci se ovako ili onako, mislim da je to bolje za sviju nas. Nisam sarkastican.
Ali ono, nemoj pricati o slobodi za sebe istovremeno negirajuci nekom drugom isto to pravo. Isto kao sto mi moze biti pravo da mi sve to zajedno jednostavno nije toliko bitno.
Last edited by jeza u ledja on 16/05/2019 23:14, edited 1 time in total.
- Dozer
#2010 Re: Identitet Bosnjaka
Ono sto TI (a i ostali) ne kontas jeste da je ta faza kada su se etnije/narodi pocinjale "osjecati" nacijama i poistovjecivati sa svojim novoformiranim modernim drzavama kakve su danas - davno proslo vrijeme. Zavrsena stvar prije cca. 200 godina. Danas su to vec neka standardna pravila, ustaljena poimanja po kojima svijet odavno funkcionise. Samo ovdje imamo likove poput tebe & Co. koji to nikako da shvatite, a ni prihvatite._Scarlett_ wrote:Naravno da nije, nije identitet danasnji Amerikanaca isti kao sto je bio pocetkom 19. vijeka.Dozer wrote:
Da li su Bosnjaci do i od 19. vijeka isto, tj. da li je identitet ljudi koji se ovako nazivaju bio isti do i od 19. vijeka?
Isto pitanje se odnosi i za BH Srbe i BH Hrvate, cisto da ne nastavljas s identicnim sranjem koje CPT potura vec stranicama, tj. da je sva ova prica "protiv islama".
Ono sto TI ne razumijes je da je to sasvim nebitno kad je rijec o nacionalnom identitetu DANAS.
DANAS 95% Srba i Hrvata u BiH ne osjecaju nikakvu, ali nikakvu nacionalnu povezanost s BiH. Naprotiv, sama ideja o bosanstvu kao nacionalnosti je njima odbojna.
To gore je cinjenica koliko i da su Eskimi crnci...Mozes teoretizirati sa sta je bilo prije 200-300 godina koliko hoces. Cinjenice ostaju: jedini koji se osjecaju kao Bosanci u nacionalnom smislu u BiH su Bosnjaci uz dio Srba i Hrvata koji zive u mjestima gdje su Bosnjaci ubjedljiva vecina.
Cinjenica.
Sve ostalo su pukli snovi i samozavaravanja Bosnjaka koji nikada nisu zivjeli u RSu ili zapadnoj Hercegovini nego samo u svojim gradovima u trokutistanu.
Doduse, zavisi o kojim generacijama pricas... Ove bliske predratne, ratne, a pogotovo postratne - tacno. Sve pametnica do pametnice, odgojena na sisi etno-nacional-vjerskih budalastina, buduce topovsko meso danasnjih velikih "nacionalnih" vodja BH etnickih stada, a zapravo gomile polupismenih i nedorecenih kreatura koje vas vide samo kao krave muzare, iz kojih svake godine izmuzu par stotina miliona u svoje dzepove. I vama su vrlo uspjesno prodali ovu nebulozu o kojoj i ti sad pricas.
U RS-u nisam zivio, ali sam od '96-'97 tamo svake sedmice bar 1 dan, a najcesce 2-3. Sa stotinama ljudi razlicitih generacija pricao i pricam, pa i o svemu ovome. I ovo sto ti rekoh o generacijama je 1000% tacno.
- Bloo
- Globalna šefica
#2011 Re: Identitet Bosnjaka
Ako si pratio moje postove, ja ne negiram nikom da se izjasnjava kak hoce. Bosnjak, 'rvat, Eskim, Svemirac, Englez....who cares.Fudo387 wrote:Pa ok je i taj stav,Bloo wrote:Boli me tuki kak se ko izjasnjava. Sve su to izmisljeni konstrukti. Svi se isto raspadamo kad umremo.jeza u ledja wrote:I zamisli onda neko tom Bosnjaku dodje i kaze nisi ti Bosnjak, ti si u stvari Srbin ili Hrvat koji se zbog vjere izjasnjava kao Bosnjak. Bil mu sljagu opalio? Ha ja.
Al dozvoli da ima onih koji bi da mu pepeo ne prospu po vrhovima kilimandjara.
Druga stvar je kad nemusti i neuki krenu o jeziku, obicajima, kulturi, a ne znaju ni definisati isto, ali svakako siluju te pojmove i pojave za vlastite potrebe.
- CPT
#2012 Re: Identitet Bosnjaka
Ti ne negiras al malo negiras tj. tebi bi neko morao polagati racune zasto i kakoBloo wrote:Druga stvar je kad nemusti i neuki krenu o jeziku, obicajima, kulturi, a ne znaju ni definisati isto, ali svakako siluju te pojmove i pojave za vlastite potrebe.
- Bloo
- Globalna šefica
#2013 Re: Identitet Bosnjaka
Opet rainman replicira 
- CPT
#2014 Re: Identitet Bosnjaka
Vrijedjati mogu samo moderatori ili je do dopusteno svima u diskusiji?Bloo wrote:Opet rainman replicira
-
Fudo387
#2015 Re: Identitet Bosnjaka
Ma ne pises tako.Bloo wrote: Ako si pratio moje postove, ja ne negiram nikom da se izjasnjava kak hoce. Bosnjak, 'rvat, Eskim, Svemirac, Englez....who cares.
Druga stvar je kad nemusti i neuki krenu o jeziku, obicajima, kulturi, a ne znaju ni definisati isto, ali svakako siluju te pojmove i pojave za vlastite potrebe.
Tvoji postovi su na fonu ultraliberalnog, sa cime ja nemam nikakv problem, al’ mi izaberu truNpa.
I onda mene ni krivog ni duznog glava boli.
Znaci, pomanje sestro.
- jeza u ledja
#2016 Re: Identitet Bosnjaka
@ Bloo, napisi mu "dozvoljeno je samo moderatorima", da vidim kako ce reagovat, zivotati .CPT wrote:Vrijedjati mogu samo moderatori ili je do dopusteno svima u diskusiji?Bloo wrote:Opet rainman replicira
- Bloo
- Globalna šefica
#2017 Re: Identitet Bosnjaka
Pr pr...make Baznia great again!Fudo387 wrote:Ma ne pises tako.Bloo wrote: Ako si pratio moje postove, ja ne negiram nikom da se izjasnjava kak hoce. Bosnjak, 'rvat, Eskim, Svemirac, Englez....who cares.
Tvoji postovi su na fonu ultraliberalnog, sa cime ja nemam nikakv problem, al’ mi izaberu truNpa.
Znaci, pomanje sestro.
I almost missed you
- славянин
#2018 Re: Identitet Bosnjaka
CPT wrote:Vrijedjati mogu samo moderatori ili je do dopusteno svima u diskusiji?Bloo wrote:Opet rainman replicira
-
Fudo387
#2019 Re: Identitet Bosnjaka
Ma boli tebe hargija sto ce drugi tvoje bitke voditi, krampama,Bloo wrote:Pr pr...make Baznia great again!Fudo387 wrote:Ma ne pises tako.Bloo wrote: Ako si pratio moje postove, ja ne negiram nikom da se izjasnjava kak hoce. Bosnjak, 'rvat, Eskim, Svemirac, Englez....who cares.
Znaci, pomanje sestro.
I almost missed you
Ti samo pises, nemas veze ni sa cim, poetska dusa.
- Dozer
#2020 Re: Identitet Bosnjaka
Sta lupi, i osta ziva_Scarlett_ wrote: Tako je, povezanost sa Bosnom i islamom je jedina konstanta kod Bosnjaka od Turaka na ovamo.
Turci poceli dolaziti ovdje u 14, i konacno dosli u 15. vijeku. Do tada se ovdje svi nazivali Bosnjanima.
Onda se od sredine 15. vijeka to Bosnjani pretvorilo u Bosnjaci, ali je i dalje, kao i ono prethodno Bosnjani, vazilo za SVO domicilno stanovnistvo Bosne, a to znaci - i za katolike, i za pravoslavce (ne Hrvate i Srbe jer ih tada ovdje jos nije bilo), i za bogumile, kao i za novopecene muslimane, dakle - sve bosanske ljude.
Onda se u 19. vijeku to dijeli na Srbe, kojima se pocese nazivati dotadasnji Bosnjaci pravoslavci, na Hrvate, kojima se pocese nazivati dotadasnji Bosnjaci katolici, i na Bosnjake, koji ostadose samo muslimani.
U tome je, sreco moja, istorijska cinjenicna istina. Kao i razlika u identitetu Bosnjaka do i od 19. vijeka.
Da ono gore ne bude kompletna glupost, sad si se potrudila da je dodatno zacinisAli, sada je nacija formirana. Bosnjaci postoje, i, izuzev ovih jugobalija koji bi sad da izmisljaju bosanstvo (njih, prema popisu ima manje od 10% na cijeloj teritoriji BiH), velika vecina ljudi bosnjackog background se tako izjasnjava.
Koji je to "bosnjacki background" na koji se pozivas? Onaj od 19. vijeka? Ili onaj od prije 19. vijeka?
Btw, cime dokazujes "bosnjacku nacionalnost"?
A gdje to pise da su Bosnjaci po defaultu musimani, Srbi pravoslavci, Hrvati katolici? Zar religija nije stvar licnog opredjeljenja? Kategorija promjenjiva k'o carape, na dnevnoj osnovi, identicno etnickoj pripadnostiA ti ocito imas problema sa citanjem: rekla sam da 99% Bosnjaka u BiH su Bosnjaci. Ali ajd, dacemo ti 95% ili pak 93% ako ces se zbog toga osjecati boljeJer postotak Srba i Hrvata (ili, ako hoces, pravoslavaca i katolika) medju "nacionalnim Bosancima"je zanemariv, i ti Srbi i Hrvati se jedino tako osjecaju jer zive u gradovima sa ogromnom bosnjackom vecinom pa se tako moraju izjasniti.
I na kraju: ismijavam vas i ismijavacu jugobalije na svakom koraku jer i u vlastitoj drzavi ih nema vise od 10%
I, na kraju: Nazalost, ali s ovolikim nepoznavanjem istorije, kao i materije o kojoj se ovdje diskutuje, ti uopste ne kontas da ovakvim postovima ismijavas prvo sebe, a onda i svoj narod.
O negiranju vlastite drzave suvisno je i pricati...
Last edited by Dozer on 16/05/2019 23:45, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#2022 Re: Identitet Bosnjaka
Cek ..
*Plays world tiniest violin*
Kani suzo izdajice....
*Plays world tiniest violin*
Kani suzo izdajice....
- славянин
#2023 Re: Identitet Bosnjaka
Sta cu volim zeneCPT wrote:
- jeza u ledja
#2024 Re: Identitet Bosnjaka
Samo nastavi, pa da te prijavim moderatoru.CPT wrote:
-
Fudo387
#2025 Re: Identitet Bosnjaka
Ma nema, to ne odustaje.
Gurace do kraja preko tudjih ledja.
Kad sve pukne, ode u tri pm,
A-a, nije ono, give peace a chance tralalalalalalala..
Pa kad sve izgori, ohmygosh, sta se desilo, volimo se ljudi.
Babo ti je Bosnjak 1/1.
Gurace do kraja preko tudjih ledja.
Kad sve pukne, ode u tri pm,
A-a, nije ono, give peace a chance tralalalalalalala..
Pa kad sve izgori, ohmygosh, sta se desilo, volimo se ljudi.
Babo ti je Bosnjak 1/1.