Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Ommadawn

#2001 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:
SaraFina wrote:Ja u BiH @Dale dolazim vrlo često i dio porodice mi živi i u Sarajevu i u Tuzli.
Odlično znam cijene.
U HR tj Zagrebu sam takodjer 5 do 6 puta godišnje... Odgovorno tvrdim da je 85% bosanskih proizvoda jeftinije u odnosu na uvozne HR. Da ne govorim o stranim brendovima i skupljim luksuznim.

Dakle mani floskula.

Postaje smiješno ne pišem iz USA. Ili Tunguzije. I ne vidim BiH jednom u pet godina.
Ali iz nekog razloga nikako da se vratiš za stalno. Mislim, ja, da sam na tvom mjestu, i da tako sa strašću brinem o sudbini naroda koji
živi ovdje i želim da pomognem, prvi korak bi bio da se vratim. Pa onda imaš i priliku da se aktivno uključiš u procese i svakodnevni
život. Par dana na godinu nije dovoljno da osjetiš kada te počne mljeti naša dnevna rutina. Kao što sam rekao na jednoj drugoj temi,
za jednog drugog forumaša, vi imate luksuz opcija ili više njih.
To i ja kazem dragi @Dale ali jok - ja sam Bosnomrzac, ja sam kriticar, negativac, "Bosnjo mrzi svoje" i jos masa nekih epiteta.
Ommadawn

#2002 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Ommadawn »

SaraFina wrote:
belfy wrote:ne znam za struku gdje je samo privatluk opcija. zar nema radnih mjesta na kojima mozes raditi sa svojom strukom u BiH? ne moze uhljebljenje biti jedina opcija?
Mislim da nema. Možda da volontiram jedino u kućama za zaštitu zlostavljanih žena i sl.
Eh al´treba od necega zivjeti, zar ne?
Bi li pristala na platu od recimo 1000 KM?
Bi li se tad vratila?
SaraFina

#2003 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

Ommadawn wrote:
dale cooper wrote:
SaraFina wrote:Ja u BiH @Dale dolazim vrlo često i dio porodice mi živi i u Sarajevu i u Tuzli.
Odlično znam cijene.
U HR tj Zagrebu sam takodjer 5 do 6 puta godišnje... Odgovorno tvrdim da je 85% bosanskih proizvoda jeftinije u odnosu na uvozne HR. Da ne govorim o stranim brendovima i skupljim luksuznim.

Dakle mani floskula.

Postaje smiješno ne pišem iz USA. Ili Tunguzije. I ne vidim BiH jednom u pet godina.
Ali iz nekog razloga nikako da se vratiš za stalno. Mislim, ja, da sam na tvom mjestu, i da tako sa strašću brinem o sudbini naroda koji
živi ovdje i želim da pomognem, prvi korak bi bio da se vratim. Pa onda imaš i priliku da se aktivno uključiš u procese i svakodnevni
život. Par dana na godinu nije dovoljno da osjetiš kada te počne mljeti naša dnevna rutina. Kao što sam rekao na jednoj drugoj temi,
za jednog drugog forumaša, vi imate luksuz opcija ili više njih.
To i ja kazem dragi @Dale ali jok - ja sam Bosnomrzac, ja sam kriticar, negativac, "Bosnjo mrzi svoje" i jos masa nekih epiteta.
Vrati se ti. Ali u RS. Stariji si, zacementiran porodično, koliko sam shvatila... i situiraniji od mene :D
Ja sam navela razloge zašto ne mogu. Osim besplatnog stanovanja u roditeljskoj kući nemam nikakve mogućnosti zaposliti se ili započeti privatno posao.
SaraFina

#2004 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

Ommadawn wrote:
SaraFina wrote:
belfy wrote:ne znam za struku gdje je samo privatluk opcija. zar nema radnih mjesta na kojima mozes raditi sa svojom strukom u BiH? ne moze uhljebljenje biti jedina opcija?
Mislim da nema. Možda da volontiram jedino u kućama za zaštitu zlostavljanih žena i sl.
Eh al´treba od necega zivjeti, zar ne?
Bi li pristala na platu od recimo 1000 KM?
Bi li se tad vratila?

Bi li ti? :D

U prednosti si. Navela sam već
belfy

#2005 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by belfy »

SaraFina wrote:
da li se mora raditi u struci za pocetak?
SaraFina

#2006 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

belfy wrote:
SaraFina wrote:
da li se mora raditi u struci za pocetak?
A šta mogu drugo? U "butiku" kao prodavačica? Kasirka u Konzumu?
Pa da uzvikujem " kupujte domaće" :D

Dole hercegovacki tajkuni! SDA, HDZ i SNSD!
Budi realan.
Bi li ti u mojoj situaciji?
MarlboroGold

#2007 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by MarlboroGold »

SaraFina wrote:
dale cooper wrote:
MarlboroGold wrote:
Džaba ovo govoriti. Džaba X argumenata šta i kako (koji se naravno mogu pobiti) ako zagovornici neće aktivno provoditi ono što predlažu, te se zbog toga i na same njihove prijedloge stavlja veliki znak upitnika ili se postavlja pitanje iskrenosti. A kako će iz hladovine inostranih zemalja?
Ne možete se vi Saro sa time pomiriti... ego vam ne dopušta, pa ujedate sve one koji na to (s pravom) ukazuju. Koliko god bilo bolno to je brutalna istina.
:thumbup:

Čime ćeš pobiti argumente? Čemu dramatiziranje da zagovornici tj, ja kao pokretačica teme trebam svojim primjerom povesti bojkot?
Ne radi se o razvijanju ratne strategije, pa da moja guzica neće stradati a vi cete biti na prvim linijama u rovovima. Takodjer, niko od vas neće ni gladovati, nego promijeniti način odnosno prioritet kupovanja nekih proizvoda.
Hoće ti to utjecati na kvalitet prehrane? Zdravlje?
Dakle kako si konkretno oštećen? A ja u dijasporskoj hladovini izbora?
Imam problem sa time jer je to neiskreno. Sjediš na dvije stolice, tj. po potrebi se šaltaš sa jedne na drugu. Jedna te hrani i nudi osnove za egzistenciju, dok ti je druga neka vrsta igračke. Svi koji te kritikuju ti uglavnom ukazuju na to... kao što rekoh, s pravom.
SaraFina

#2008 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

Što neiskreno? Izadji eto i ti. Ja sam otišla kao djevojčica i drugi su odlučivali o tome.. ti si odrastao M.G

Hebeš patriotizam koji mjeriş svojom "žrtvom ostanka u BiH"

Napusti je. Meni svejedno. Ali spočitavati nebuloze nekome je suludo.
Pogotovo meni.
MarlboroGold

#2009 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by MarlboroGold »

SaraFina wrote:Što neiskreno? Izadji eto i ti. Ja sam otišla kao djevojčica i drugi su odlučivali o tome.. ti si odrastao M.G

Pogotovo meni.
Bio sam 3 godine u Njemačkoj, pa sam se vratio. Radio tamo kao varioc, a diplomirao na ekonomiji... :-)
Sad sam u IT struci i radim za strane klijente od kuće iz Tuzle. Ne treba mi ništa više od toga.

Dakle, možda bi i ti mogla tako nešto :)
belfy

#2010 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by belfy »

SaraFina wrote:
belfy wrote: da li se mora raditi u struci za pocetak?
A šta mogu drugo? U "butiku" kao prodavačica? Kasirka u Konzumu?
Pa da uzvikujem " kupujte domaće" :D

Dole hercegovacki tajkuni! SDA, HDZ i SNSD!
Budi realan.
Bi li ti u mojoj situaciji?
pa cudno je to onda. prica je pocela da je posteno zivjeti ovdje da bi se davali savjeti onima koji su vec tu i ucestvovati u posljedicama. znaci ti ne bi ovdje radila ni za hiljadu maraka, a da ne pricam o butiku ili supermarktima, jer kako onda uzvikivati "kupujmo domace". ovo sto si iznad lijepo navela. isto tako si maloprije rekla:
SaraFina wrote:Polovica vas na forumu živi i kvalitetnije nego neki u dijaspori. Vjerovatno i ti kao konkretan primjer.
Dakle, čemu to? :D
Moja familija ljetuje i zimuje više puta godišnje, nego mnogi koje znam, a u dijaspori su. I to u Tuzli žive.
gdje ispada da se ovdje zivi kvalitetnije nego u dijaspori, ali ti to ne bi mogla nekako... zato i pitah za posao u struci.

ni ovdje velika vecina ne radi u struci, nego se snalaze kako znaju i umiju. takodjer velika vecina radi ispod tih 1000 KM i ti onda kazes kako se zivi kvalitetnije nego u dijaspori (valjda ljudi bjeze prema gore bespotrebno) gdje pristaju da rade poslove daleko ispod svoje struke, a ti se ne bi zrtvovala na taj nacin.

kako je onda posteno da ti dajes prijedloge ljudima koji su u situaciji u kojoj ti nikako ne pristajes da budes? nije posteno, jel tako?

P.S. evo vidim i Marlboro je nadosao na ono na sta ciljam reci prije nego se ispisah.
Ommadawn

#2011 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Ommadawn »

SaraFina wrote:Što neiskreno? Izadji eto i ti. Ja sam otišla kao djevojčica i drugi su odlučivali o tome.. ti si odrastao M.G

Pogotovo meni.
I ja sam napustio Banja Luku kao dijete (14 godina). Ne bih je mogao napustiti da se moji roditelji nisu odlucili iz odredjenih razloga.

Ja sam te lijepo pitao i naveo:
Bi li ti prihvatila zaposlenje u jednoj od tih sigurnih kuca za zlostavljane zene, za mjesecnu platu od 1000 KM?
Ommadawn

#2012 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Ommadawn »

SaraFina wrote:
Bi li ti? :D

U prednosti si. Navela sam već
Ne bih.
MarlboroGold

#2013 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by MarlboroGold »

Ali ovo "Polovica vas na forumu živi i kvalitetnije nego neki u dijaspori" je stvarno vrh... da sam na njenom mjestu nakon ovog se više ne bi javljao. Kako te nije sramota izjaviti ovako nešto? Ispade da su na klixu sve same budžetlije.
Last edited by MarlboroGold on 27/11/2018 14:42, edited 1 time in total.
Boemica

#2014 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Boemica »

Kaže, da se vrati i bude kasirka u Konzumu ili prodavačica u butiku, đe će to, nije luda.
Al' da određuje kako će kasirke iz Konzuma ili prodavačice iz butika da trošle svoju crkavicu, to može.
Ma hajte molim vas
CPT

#2015 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by CPT »

Boemica wrote:Kaže, da se vrati i bude kasirka u Konzumu ili prodavačica u butiku, đe će to, nije luda.
Al' da određuje kako će kasirke iz Konzuma ili prodavačice iz butika da trošle svoju crkavicu, to može.
Ma hajte molim vas
Nigdje ona nije odredila kasirki gdje ce trositi svoju platu, samo je konstruktivno predlozila nesto. Kasirka moze raditi sta hoce, kao sto dosad radi, nista talasati jer je ocigledno sve ok...

Al nema kukanja zbog stanja u drzavi ili traziti mjesto "gdje vani" :wink: Karikiram naravno...

Kao da trazi bubreg hebote :roll: Kod komsija je "kupovati hrvatsko" parole vec dvadesetak godina al kod Bosnje je 1000 i 1 razlog zasto mora kupiti bas hrvatski proizvod.
Last edited by CPT on 27/11/2018 14:55, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#2016 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Bloo »

Ni ja ne radim iskljucivo u struci vec pokrivam najmanje 3 profesije.
Drustvenjak ko i ti.
I to ne ekonomista.
Ako hoces privatluk, smisli.dobru ideju ima hrpa ponuda za start upe.
I dosta ngo koje se bave pravima zena i zastitom zena koje su aktivne u bih.
Ima ljudi dobro zive u bosni, ali vecina zivotari i zivi na kredit.
Bloo
Globalna šefica

#2017 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:Ali ovo "Polovica vas na forumu živi i kvalitetnije nego neki u dijaspori" je stvarno vrh... da sam na njenom mjestu nakon ovog se više ne bi javljao. Kako te nije sramota izjaviti ovako nešto? Ispade da su na klixu sve same budžetlije.
Mi smo.svi.nasli posao preko stele i veza. :mrgreen:
Lako je nama
SaraFina

#2018 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

MarlboroGold wrote:

Pogotovo meni.
Bio sam 3 godine u Njemačkoj, pa sam se vratio. Radio tamo kao varioc, a diplomirao na ekonomiji... :-)
Sad sam u IT struci i radim za strane klijente od kuće iz Tuzle. Ne treba mi ništa više od toga.

Duldung te vratio ili samovoljno? Kod mene bi bila obratna situacija, dragi mani zamjene teza. :D
Za sponzorušu nisam materijal, u struci posla nema bez jake veze... Privatne firme nemaju psihologe, znači ili bi morala se prekvalificirati u prodavačicu ili jaku vezu imati za školu, vrtić itd itd...
Ili privatluk.. Na sto iskreno još zakonski nemam pravo.
SaraFina

#2019 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

Boemica wrote:Kaže, da se vrati i bude kasirka u Konzumu ili prodavačica u butiku, đe će to, nije luda.
Ma hajte molim vas

Što pišeš ti?

Pročitaj temu od uvoda i ne upadaj kao padobranac. Blamiraš se. Ja nigdje nisam rekla gdje će ko trošiti svoju crkavicu. O čemu ti?
Bloo
Globalna šefica

#2020 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Bloo »

SaraFina wrote:
MarlboroGold wrote:

Pogotovo meni.

Duldung te vratio ili samovoljno? Kod mene bi bila obratna situacija, dragi mani zamjene teza. :D
Za sponzorušu nisam materijal, u struci posla nema bez jake veze... Privatne firme nemaju psihologe, znači ili bi morala se prekvalificirati u prodavačicu ili jaku vezu imati za školu, vrtić itd itd...
Ili privatluk.. Na sto iskreno još zakonski nemam pravo.
Sve firme u kojima sam radila u Bosni i Hercegovini, a da su veće, imaju psihologe kao dio HR-a. Direktorica HR-a u prošloj firmi je bila psiholog i pola HR zaposlenika su bili psiholozi.
SaraFina

#2021 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

Ommadawn wrote:

Pogotovo meni.
I ja sam napustio Banja Luku kao dijete (14 godina). Ne bih je mogao napustiti da se moji roditelji nisu odlucili iz odredjenih razloga.

Ja sam te lijepo pitao i naveo:
Bi li ti prihvatila zaposlenje u jednoj od tih sigurnih kuca za zlostavljane zene, za mjesecnu platu od 1000 KM?
Pa šta ako si? Sad si situiran skoro četrdesetogodišnjak. Muškarac... Ostvaren i sa nekim zalihama novca..
Imaš poslovne kontakte... U daleko boljoj poziciji od mene. Za 1000 km ne bih radila. To mi je premalo obzirom na trud koji sam uložila u obrazovanje.
moonca

#2022 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by moonca »

Bojkoti kao 'slanje poruke protesta' '-- rade i to uglavnom predlazu predsjednici ili visi rang politicara- i to ima ucinka. Oni su u moci da to i sprovedu.
Bloo
Globalna šefica

#2023 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Bloo »

CPT wrote:
Ma hajte molim vas
Nigdje ona nije odredila kasirki gdje ce trositi svoju platu, samo je konstruktivno predlozila nesto. Kasirka moze raditi sta hoce, kao sto dosad radi, nista talasati jer je ocigledno sve ok...

Al nema kukanja zbog stanja u drzavi ili traziti mjesto "gdje vani" :wink: Karikiram naravno...

Kao da trazi bubreg hebote :roll: Kod komsija je "kupovati hrvatsko" parole vec dvadesetak godina al kod Bosnje je 1000 i 1 razlog zasto mora kupiti bas hrvatski proizvod.
Kod "Bošnje" sa prosječnom platom i porodicom je samo jedan razlog :) kada uzmeš u obzir potrošačku korpu i primanja - da uzme što jeftinije :)
Ako je slovenačko ili "hrvatsko" mlijeko (ako zanemarimo činjenicu da se DUKAT mlijeko puni u Gradačcu od bosanskih krava) jeftinije od bosanskog, logično je da će uzeti tuđe.
Ako je Milka jeftinija od MAK Zare....
Last edited by Bloo on 27/11/2018 15:10, edited 1 time in total.
SaraFina

#2024 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by SaraFina »

Bloo wrote:Ni ja ne radim iskljucivo u struci vec pokrivam najmanje 3 profesije.
Drustvenjak ko i ti.
I to ne ekonomista.
Ako hoces privatluk, smisli.dobru ideju ima hrpa ponuda za start upe.
I dosta ngo koje se bave pravima zena i zastitom zena koje su aktivne u bih.
Ima ljudi dobro zive u bosni, ali vecina zivotari i zivi na kredit.

Nisam ja tip za NVO. Ako misliš na to. Nemam stomak za takve stvari. Imala sam ponudu još na faxu. Ali jednostavno nisam se vidjela u tome.
Razlozi su lični. I možda smiješni nekome. Ali nisam.
moonca

#2025 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by moonca »

SaraFina wrote: Za 1000 km ne bih radila. To mi je premalo obzirom na trud koji sam uložila u obrazovanje.
Nemoj zezati-vrati se u bazu - moras osjetiti sta znaci 1000 KM.
Locked