Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post Reply
Ommadawn

#2001 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Ommadawn »

hAZNADAR wrote:
Ommadawn wrote: Sjedim tako sa jednim prijateljom, Šveđaninom, aktivnog u ljevičarskoj partiji i on me ko zna koji put pokušava ubijediti da se i ja tu angažujem, na šta ja odmahnem rukom i on mi spominje kako baš u njegovom odboru imaju jednog Bosanca. Znajući o kojoj je osobi riječ, znam ga samo površno, onako priupitam “Koristi li on svoje pravo glasanja u BiH i za koju stranku glasa?” na šta mi on reče da će ga pitati pa mi prenijeti odgovor.
Već sutradan mi reče da ga je pitao a da mu je ovaj rekao SDA. I ja sad objašnjavam ovome kakva je to stranka i koju ideologiju zastupa na šta se ovaj pravo začudi. Par dana kasnije mi dolazi i govori da je ovoga ispitivao i da mu je kao razlog naveo opstanak svoje nacije u državi u kojoj on ne boravi još od svoje šeste godine. Pa ti sad kontaj...
A ja se vec zabrinuo sto li nema prozivke zlocestih dijasporskih patriJota koji su glavni krivci. :lol:

Neki Jugosloveni nikako da skontaju da nema vise ekstremne emigracije vani koja podriva, djeluje,.... kao ni nepismenih ribaca WC-a koji se foliraju dojc markama i koje si volio da mrzis. Sitne duse u svakoj temi provuku svoje privatne demone.
Ti vjeruj u sta hoces - ali neka ih makar 50 glasa za SDA samo iz Svedske (a taj je broj znatno veci) je dovoljno da pobijedi onih 50 koji nece nikako izaci na glasanje a zive u Bosni i Hercegovini. Racunaj da takvih ima koji ce glasati i za HDZ i za SNSD a ne zive u BiH.

Demokratsko pravo im je to omogucilo, okej. Zivis u BiH, glasaj za koga god hoces.

Ali ovamo na Zapadu glasas za ljevicare a u maticnoj drzavi za desnicare. Pa gdje je tu logika.

Nisu dijasporske patriote glavni krivci ali njihovo postojanje ne bi trebalo potcijeniti, pogotovo kad su izbori u maticnoj drzavi u pitanju, u ovom slucaju BiH.
sadie_forever

#2002 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by sadie_forever »

Ommadawn wrote: Sjedim tako sa jednim prijateljom, Šveđaninom, aktivnog u ljevičarskoj partiji i on me ko zna koji put pokušava ubijediti da se i ja tu angažujem, na šta ja odmahnem rukom i on mi spominje kako baš u njegovom odboru imaju jednog Bosanca. Znajući o kojoj je osobi riječ, znam ga samo površno, onako priupitam “Koristi li on svoje pravo glasanja u BiH i za koju stranku glasa?” na šta mi on reče da će ga pitati pa mi prenijeti odgovor.
Već sutradan mi reče da ga je pitao a da mu je ovaj rekao SDA. I ja sad objašnjavam ovome kakva je to stranka i koju ideologiju zastupa na šta se ovaj pravo začudi. Par dana kasnije mi dolazi i govori da je ovoga ispitivao i da mu je kao razlog naveo opstanak svoje nacije u državi u kojoj on ne boravi još od svoje šeste godine. Pa ti sad kontaj...
Socijaldemokratija u Swe nije isto sto i u BIH,ja znam naseg lika koji je u lijevicarskoj partiji jako aktivan,a zena mu nosi hidzab.I ja uredno glasam za sdp u danskoj ali u bosni sda,to je sasvim normalno :D
Last edited by sadie_forever on 21/05/2018 22:11, edited 1 time in total.
insomnia78

#2003 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by insomnia78 »

Pa sta je tu cudno. Desnica je obicno naklonjenija tradiciji, time i crkvi. Znam i a arapa u FN-u. Cak su imali i jednog zastupnika
Ommadawn

#2004 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Ommadawn »

sadie_forever wrote:
Socijaldemokratija u Swe nije isto sto i u BIH,ja znam naseg lika koji je u lijevicarskoj partiji jako aktivan,a zena mu nosi hidzab
Nije ni desnica u Swe isto sto i u BiH. U BiH je desnica, ako ne ekstremna, onda bar na granici.
Maraschino

#2005 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Maraschino »

sadie_forever wrote:
Socijaldemokratija u Swe nije isto sto i u BIH,ja znam naseg lika koji je u lijevicarskoj partiji jako aktivan,a zena mu nosi hidzab.I ja uredno glasam za sdp u danskoj ali u bosni sda,to je sasvim normalno :D
Naravno da nije ista, ovdje Nermin nosi trenerku i nikom ne smeta.
sadie_forever

#2006 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by sadie_forever »

Ommadawn wrote:
sadie_forever wrote:
Socijaldemokratija u Swe nije isto sto i u BIH,ja znam naseg lika koji je u lijevicarskoj partiji jako aktivan,a zena mu nosi hidzab
Nije ni desnica u Swe isto sto i u BiH. U BiH je desnica, ako ne ekstremna, onda bar na granici.
pa imas i sverigedemokrate,i kristdemokrater,koji su gori od sda
XXS

#2007 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by XXS »

sadie_forever wrote:
XXS wrote:Bakir pichka, ne smije da pita Sebiju da se pokrije ni kad sultan dolazi.

matriark :D
Dobili bi jos 20 autobusa da je bila pokrivena. :D
Ommadawn

#2008 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Ommadawn »

sadie_forever wrote: pa imas i sverigedemokrate,i kristdemokrater,koji su gori od sda
Kristdemokrater nisu gori od SDA ali su negdje blizu.
Sverigedemokrater su malko gori od SDA. Onako povrsno gledajuci.
Ommadawn

#2009 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Ommadawn »

XXS wrote:
sadie_forever wrote:
XXS wrote:Bakir pichka, ne smije da pita Sebiju da se pokrije ni kad sultan dolazi.

matriark :D
Dobili bi jos 20 autobusa da je bila pokrivena. :D
20 autobusa? Novih?
insomnia78

#2010 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by insomnia78 »

Ommadawn wrote:
sadie_forever wrote: pa imas i sverigedemokrate,i kristdemokrater,koji su gori od sda
Al te to nije sprjecilo da lupas gluposti o bosanskoj ekstremnoj desnici
pemanapemani

#2011 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by pemanapemani »

Ja licemjernih govana od ljudi - u svojoj Danskoj i Svedskoj glasam za socijaldemokrate, a u Bosni cu vam izabrati SDA.
MUNAFIK

#2012 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by MUNAFIK »

fakat wrote:
Hakiz wrote:Nego, nastranu lična mišljenja, postoje li objektivni pokazatelji koji će reći da li je miting bio uspješan, za koga i zašto, negativan, za koga i zašto.

Meni izgleda kao tresla se gora, rodio se miš, zato pitam za matematiku bez emocija, da vidim da li sam u pravu.

Ne znam za neko super-objektivno misljenje, opet je sve to na kraju subjektivno. Zna se, SDA glasaci ce biti odusevljeni a SDP ce sve popljuvati. Po meni opozcija je naletila Bakiru na volej. Umjesto da se opozicija predstavlja kao bolji i jos jaci cuvar nacionalnih interesa Bosnjaka i drzave Bosne, oni navalili sa supljom pricom o okretanju ledja mrskoj Turskoj i odbrani europskih vrijednosti, vazalstvu, i slicno bla bla. Kao da je Erdogan kriv sto nismo u EU, kao da ce nam biti puno bolje kad otjeramo i Turke i Arape. Uglavnom, taman da Bosnjaci skontaju da ipak glasaju za kakvu-takvu SDA radije nego za ove domace islamofobe i jugonostalgicare. Ovo vidim kao autogol opozicije, ona ovakvim pristupom moze privuci "ostale", neopredjeljene, manjine, strance, ali SDA ce dobiti plus kod vecine Bosnjaka sto je na kraju najbitnije. Zamislimo opoziciju kod Srba koja vice "sta je za nas uradila Rusija?" Nezamislivo. Sad bi opozicija trebala napraviti nesto slicno, neku kontru, dovesti nekog svog aduta, nece valjda to biti Marija Serifovic?

Isto mislim... Taman svako kome je preko glave doslo sve sto nevalja kod SDA i ono poceo da konta treba promjenit vlast... Dat drugim sansu... Pa malo gledao Nasu stranku... Malo SDP neku alterntivu ovom stanju... Ovi su se bas ono potrudili da sve te ljude vrate na staro... Da ih vrate za SDA...

Ovo govorim kao neko ko je i sam takav... Ljevicari i FGR najveci ublehari... Da su ovoliko zapjenili BAR JEDNOM kad su predstavnici susjednih nam drzava vrlo direktno napadali DRZAVU i nasa prava pa hajd eto... Ovako sano islamofobija i glupa kontra bazirana na velikim ublehama i glupostima.
sadie_forever

#2013 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by sadie_forever »

[youtube][/youtube]
insomnia78 wrote:
Ommadawn wrote:
bosnjaci nemaju ekstremnu desnicu,sda je neka umjerena konzervativna partija tipa krscanski demokrati na zapadu,a nemamo ekstreme koji pozivaju na ksenofobiju i sl
insomnia78

#2014 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by insomnia78 »

Pa naravno da namaju al eto kolega se ne slaze
LBVIEW

#2015 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by LBVIEW »

Ommadawn wrote:
sadie_forever wrote:
Cekaj, ako glasas, za koga ti glasas u Banja Luci, SNDS? :D
LBVIEW

#2017 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by LBVIEW »

Ommadawn wrote:
sadie_forever wrote:
Pa i nije, ko to u SDA moze parirati po pitanju ektremizma onom Jimmie Åkessonu? :mrgreen:
Sara03

#2018 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Sara03 »

sadie_forever wrote:Emine Erdogan se tako nosi svojom voljom, i nije ona zatucana nena pod maramom, vec cjenjen doktor u svojoj zemlji
Jašta je. :lol:
vivaldi

#2019 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by vivaldi »

ma lira je vec dugo u padu, ali mi je u tekstu paznju privuklo da je od pocetka godine lira izgubila 17% vrijednosti u odnosu na dolar. ustvari sedmica mi je privukla paznju.

brojevi koji zavrsavaju na 7 su nekako sudjeni turskoj u zadnje vrijeme, pa se ova sedmica samo uklopila u neke fan facts koje sam nekako sam povezao, ustvari tako lakse pamtim neke podatke.

cisto usporedbe radi nas gdp je oko 17 milijardi dolara :D .

turski uvoz je prosle godine porastao za 17%, a najvise zahvaljujuci uvozu tj poskupljenju energenata. turska je u 2016 na energente potrosila 27 milijardi dolara, a u 2017 je potroseno 37% vise, tj 37 milijardi dolara :D . prihodi od turizma u 2017 su bili 27 milijardi dolara :D.

prihodi od turizma u 2017 su bili jednaki iznosi koji je potrosen na uvoz energenata, ali u 2016. u prosloj godini uvoz nafte i gasa je kostao 10 milijardi vise od prihoda od turizma.

uvoz energenata tj njihovo poskupljenje je jos jedan od velikih faktora koji pritiscu tursku ekonomiju.

mada vezano za temu, nista od toga ne umanjuje znacaj konkrrtno bosnjaka, da u turskoj imaju nekoga ko ce u slucaju stani-pani pogurat sa par stotina miliona bez puno pitanja i papirologije, a dobro je imati takvu sigurnost.
sadie_forever

#2020 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by sadie_forever »

Sara03 wrote:
sadie_forever wrote:Emine Erdogan se tako nosi svojom voljom, i nije ona zatucana nena pod maramom, vec cjenjen doktor u svojoj zemlji
Jašta je. :lol:

sorry greska,u pitanju je Sara Davutoglu takodjer isti styling

Image
kiligonzales

#2021 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by kiligonzales »

MUNAFIK wrote:
kiligonzales wrote:
sadie_forever wrote: Istina
Pa ne vidjeh da se na mitingu skupilo 100 hiljada Bosnjaka. Tako da i ta prica ne pije vode. :)

Jedino je zalivije, od te cinjenica, da ce Marija Serifovic na Kosevu skupiti vise Bosnjaka na jednom mjestu od mnogih nasih i stranih politicara.
A ne kontate vi nas narod izgleda... FGR i ovo kmecanje su samo pokazali svima da za prosjecnog bosnju... tj za vecinu ONI NISU NIKAKVA ALTERNATIVA...

Svi su ae umorili od SDA ali ovo kmecanje je samo bio samar u lice svima koji su kontali sad glasat drugacije...
Koji narod? Ovaj, jel? Po cemu se narod ne konta? Kafa i cibuk narod. :D

Mislis Foca, Gorazde, Rogatica, FGR je ili izbjegla iz Sa ili izginula u Sa, FGR u Sa najmanje danas ima. Zivi ko zajednica na forumu i nostalgija na neko predratno Sarajevo. Istina jeste takva da je FGR truba u politici, ali ni ovima nije mane. Ne zna se ko gore upropasti Sa i BiH.

Koje kmecanje? Vezano za sta? Tajipov dolazak, jel?
Hakiz

#2022 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Hakiz »

MUNAFIK wrote:
fakat wrote:
Hakiz wrote:Nego, nastranu lična mišljenja, postoje li objektivni pokazatelji koji će reći da li je miting bio uspješan, za koga i zašto, negativan, za koga i zašto.

Meni izgleda kao tresla se gora, rodio se miš, zato pitam za matematiku bez emocija, da vidim da li sam u pravu.

Ne znam za neko super-objektivno misljenje, opet je sve to na kraju subjektivno. Zna se, SDA glasaci ce biti odusevljeni a SDP ce sve popljuvati. Po meni opozcija je naletila Bakiru na volej. Umjesto da se opozicija predstavlja kao bolji i jos jaci cuvar nacionalnih interesa Bosnjaka i drzave Bosne, oni navalili sa supljom pricom o okretanju ledja mrskoj Turskoj i odbrani europskih vrijednosti, vazalstvu, i slicno bla bla. Kao da je Erdogan kriv sto nismo u EU, kao da ce nam biti puno bolje kad otjeramo i Turke i Arape. Uglavnom, taman da Bosnjaci skontaju da ipak glasaju za kakvu-takvu SDA radije nego za ove domace islamofobe i jugonostalgicare. Ovo vidim kao autogol opozicije, ona ovakvim pristupom moze privuci "ostale", neopredjeljene, manjine, strance, ali SDA ce dobiti plus kod vecine Bosnjaka sto je na kraju najbitnije. Zamislimo opoziciju kod Srba koja vice "sta je za nas uradila Rusija?" Nezamislivo. Sad bi opozicija trebala napraviti nesto slicno, neku kontru, dovesti nekog svog aduta, nece valjda to biti Marija Serifovic?

Isto mislim... Taman svako kome je preko glave doslo sve sto nevalja kod SDA i ono poceo da konta treba promjenit vlast... Dat drugim sansu... Pa malo gledao Nasu stranku... Malo SDP neku alterntivu ovom stanju... Ovi su se bas ono potrudili da sve te ljude vrate na staro... Da ih vrate za SDA...

Ovo govorim kao neko ko je i sam takav... Ljevicari i FGR najveci ublehari... Da su ovoliko zapjenili BAR JEDNOM kad su predstavnici susjednih nam drzava vrlo direktno napadali DRZAVU i nasa prava pa hajd eto... Ovako sano islamofobija i glupa kontra bazirana na velikim ublehama i glupostima.
Ako je tako, onda je Dodik u pravu i ova zemlja ne treba više postojati.

Da ne ponavljam sve šta sam već pisao, ovo kako je urađeno je poniženje BiH, institucija BiH uključujući instituciju člana Predsjedništva BiH, pa čak i Predsjednika Republike Turske.

Ne možeš, ko god da si, doći i održati politički miting a da nisi dobio odobrenje institucija države u koju dolaziš. A tu odluku ne može donijeti samo jedan član predsjedništva, a čini mi se da je ni on nije donio kao član Predsjedništva nego kao predsjednik partije SDA, maltene kao privatno lice.

I dok su Srbi i Hrvati to radili zato što žele da ovu državu podijele i pripoje "maticama", Bošnjaci su trebali biti drugačiji.

Ovo šta je Bakir uradio sa Erdoanom, a Bošnjaci na to pristali, je isto šta Srbi i Hrvati rade. Ni Bošnjacima više nije stalo do BiH, više im je stalo do vjerskog "velikog brata".

Dakle, ako je i Bošnjacima više stalo da Erdoan dođe i mitinguje od države za koju su i oni prolijevali krv od 92. do 95. i njenih institucija, onda stvarno ova zemlja više ne treba postojati.
costacurta

#2023 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by costacurta »

Hakiz wrote:
Ako je tako, onda je Dodik u pravu i ova zemlja ne treba više postojati.

I dok su Srbi i Hrvati to radili zato što žele da ovu državu podijele i pripoje "maticama", Bošnjaci su trebali biti drugačiji.

Ovo šta je Bakir uradio sa Erdoanom, a Bošnjaci na to pristali, je isto šta Srbi i Hrvati rade. Ni Bošnjacima više nije stalo do BiH, više im je stalo do vjerskog "velikog brata".

Dakle, ako je i Bošnjacima više stalo da Erdoan dođe i mitinguje od države za koju su i oni prolijevali krv od 92. do 95. i njenih institucija, onda stvarno ova zemlja više ne treba postojati.
:lol:
Motaj mješalicu, peri Halat

Biće Hakize Bosne, a vala i Hercegovine će biti :bih:
Nositelji europskih vrijednosti fafaju muda od muke a Dodick progovoriti ne smije jer mu Vučko zaprijetio što će reći ipak ima nekog hajra od brke.
Ommadawn

#2024 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Ommadawn »

insomnia78 wrote:
Ommadawn wrote:
Zbog bosanske desnice si ti završio u Francuskoj i ne misliš se vraćati.
Ommadawn

#2025 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting

Post by Ommadawn »

insomnia78 wrote:Pa naravno da namaju al eto kolega se ne slaze
Sverigedemokrater su nastali iz jednog malog pokreta. Do 2006-e su bili totalna margina a onda su počeli da rastu.

U BiH tako imaš pokret BPNP, koji su radikalno ekstremna desnica i iako sa današnje razine su oni gotovo anonimni mogućnost postoji da se vremenom transformiraju u partiju.

A SDA je malko blaža od ekstremne desnice Zapada. Ne mnogo.
Post Reply