Narod i Pravda (Konakovic)

Post Reply
Banksy

#2001 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Banksy »

Styling wrote:
Banksy wrote:
Otkazivanje sedmicu prije šalje katastrofalnu poruku, i o vladi i o Sarajevu.

Ako Konaković želi da Sarajevo bude jedini evropski grad bez povorke, ako je na tragu SDA vizije bliskoistočne kasabe, pa ako još dodamo izjavu da je Erdoganov veliki fan, onda se postavlja pitanje šta NS i SDP uopće rade s takvom osobom u koaliciji.
Znaci, samo nas paradiranje LGBT po gradu cini civilizovanim po kriterijima zapadne Evrope. Bez parade smo zatucani. Intersantan kriterij.
Između ostalog.

Svako relativiziranje, čuđenje, tobožnji upiti o svrsishodnosti, blabla, deset dana pred povorku,
nakon što je zakucana već pet mjeseci, vode ovu vladu u katastrofu. To ovima iz NiPa što se sad pomaljaju mora biti jasno.

A Sarajevo je svakako u slobodnom padu, deset povorki nas ne bi izvadilo...

Sve je na NiPu, vidjećeml gdje će nas odvesti.
Banksy

#2002 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Banksy »

A_A_AKCIJA wrote:
Džaba pišeš, sve to ste znali prije pola godine kad ste pristali na to,

Sad, sve što slijedi, ovako ili onako, je samo na vama, ni na kome drugom.
kluz franjo

#2003 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by kluz franjo »

A_A_AKCIJA wrote:
Haj da ne pregonimo :D
...
Možda i ja sebe smatram ugroženim i možda bi mi život bio bolji da NiP ima 22 ruke u Skupštini KS? Međutim, ne pada mi na pamet vraćanje u mrak SDA vladavine dok se ne riješe osnovne civilizacijske potrebe ovog grada i uspostavi sistem vladavine prava.
...
Haj da ne pregonimo.

Ovdje postoji samo jedno, jedino pitanje.
A to je pitanje civilizacijskog odnosa prema vladavini prava.

Ja mogu imati svoj lični stav o motivima, uzrocima ili objektivnoj (ne)ugroženosti neke grupe ljudi. Ja mogu lično neku manifestaciju podržati ili ne. Anonimno i virtualno forumaški ili fizičkim (ne)prisustvovanjem toj manifestaciji.
Ili bilo kojoj.

Ali ne radi se o ličnim stavovima i opredjeljenjima (političkim, društvenim ili seksualnim).

Radi se o sprovođenju zakona i ustavnih odredbi, koje su obavezujuće za sve bez obzira na politička, društvena ili seksualna opredjeljenja.
Vlast je dužna obezbjediti svakom stanovniku ove zemlje prava koja mu po ustavu i zakonu pripadaju.
Svako ima pravo da se organizovano i mirno prošeta.

Vlast je dužna spriječiti i sankcionisati svaki pokušaj planiranja ili činjenja krivičnih djela.
Niko nema pravo da bije i razbija. Ni organizovano, a ni pojedinačno.
A_A_AKCIJA

#2004 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by A_A_AKCIJA »

kluz franjo wrote:
A_A_AKCIJA wrote:
Haj da ne pregonimo :D
...
Možda i ja sebe smatram ugroženim i možda bi mi život bio bolji da NiP ima 22 ruke u Skupštini KS? Međutim, ne pada mi na pamet vraćanje u mrak SDA vladavine dok se ne riješe osnovne civilizacijske potrebe ovog grada i uspostavi sistem vladavine prava.
...
Haj da ne pregonimo.

Ovdje postoji samo jedno, jedino pitanje.
A to je pitanje civilizacijskog odnosa prema vladavini prava.

Ja mogu imati svoj lični stav o motivima, uzrocima ili objektivnoj (ne)ugroženosti neke grupe ljudi. Ja mogu lično neku manifestaciju podržati ili ne. Anonimno i virtualno forumaški ili fizičkim (ne)prisustvovanjem toj manifestaciji.
Ili bilo kojoj.

Ali ne radi se o ličnim stavovima i opredjeljenjima (političkim, društvenim ili seksualnim).

Radi se o sprovođenju zakona i ustavnih odredbi, koje su obavezujuće za sve bez obzira na politička, društvena ili seksualna opredjeljenja.
Vlast je dužna obezbjediti svakom stanovniku ove zemlje prava koja mu po ustavu i zakonu pripadaju.
Svako ima pravo da se organizovano i mirno prošeta.

Vlast je dužna spriječiti i sankcionisati svaki pokušaj planiranja ili činjenja krivičnih djela.
Niko nema pravo da bije i razbija. Ni organizovano, a ni pojedinačno.
100% stojim iza svega što si napisao.

Ali, znamo da to nije čitava priča.
A_A_AKCIJA

#2005 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by A_A_AKCIJA »

Banksy wrote:
A_A_AKCIJA wrote:

Možda džaba pišem, tebi. Ne čudi me. Tako tipično. Daj meni moje, a koga briga za ostale...

I da, sve je na NiP, od početka koalicije, like it or not :D

Da se radi po tvom, bili bi NS, ali u opoziciji...
Roccohljup

#2006 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Roccohljup »

Styling wrote:
Roccohljup wrote:pa ako US ambasador bude sa svojim dečkom na čelu kolone i zajedno sa ambasadorima EU zemalja, svi će pljeskati :D

Jedno je da se NiP u svom programu ne slaže sa pravima LGBT populacije (mada definitivno glupo na ovom stepenu civilizacije al eto), a drugo je da pozivaju da se razmisli o organizovanju parade. Ako se ne slažu, bolje da nisu ništa ni govorili.
A sa kojim pravima se NiP ne slaze? Mislim da stvari ne treba generalizovati. Niko im ne osporava pravo na zivot, rad, egzistenciju, zajednicki zivot... a mnogi se ne zlazu sa njihovim zahtjeovm da uzvajaju djecu i da se njihova zadnica prizna kao ravnopravna hetero zajednici.

Kada kazete "osporavaju prava LGBT osobama" onda morate biti precizni o kojim ravima se radi. Bas ovakva retorika je zapaljiva i moze proizvesti probleme.
Pa eto konkretno pravom da organizuju svoju šetnju kao što svaka druga grupa iz svojih razloga može i ima pravo na to.
Banksy

#2007 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Banksy »

A_A_AKCIJA wrote:
Banksy wrote:
A_A_AKCIJA wrote:

Možda džaba pišem, tebi. Ne čudi me. Tako tipično. Daj meni moje, a koga briga za ostale...

Sad ćemo malo o meni... Tipično, SDA škola.

Nije od početka sve na NiPu, sad je, njihovom voljom,

I odlukom da ponište svoju volju od prije pola godine.

Znate gdje to vodi, samo naprijed.
JThomas

#2008 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by JThomas »

https://analiziraj.ba/2019/08/25/narod- ... edi-jedan/

o vezniku ali. osjećam se malo plagirano ALI halalim :mrgreen:
statixx

#2009 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by statixx »

A_A_AKCIJA wrote:Stav da se parada mora podržati i učestvovati u njoj, ne treba brutalno nametati, kako se sada radi. Trebamo prihvatiti pluralizam našeg društva i činjenicu da postoje osobe koje to podržavaju i velika većina koja to ne podržava, a na čijoj ideološkoj strani i stoji NiP.
Uopste ne osjecam stav da se ucesce u paradi namece i mora podrzati. I mislim da grijesis kada kazes da velika vecina ne podrzava. Prije bih rekao da imamo trecinu koja je potpuno ravnodusana na ovaj dogadjaj, ali ne pada im na pamet da podrze zabranu, narocito uz argument da je to u suprotnosti s tradicionalnim vrijednostima i njihovim vjerskim osjećanjima. Moja su osjecanja svakodnevno povrijedjena na stotine nacina i koga briga.
A_A_AKCIJA

#2010 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by A_A_AKCIJA »

Banksy wrote:
A_A_AKCIJA wrote:
Banksy wrote:

Sad ćemo malo o meni... Tipično, SDA škola.

Nije od početka sve na NiPu, sad je, njihovom voljom,

I odlukom da ponište svoju volju od prije pola godine.

Znate gdje to vodi, samo naprijed.
Ne, nećemo o tebi, jer nemamo šta. Koristim te samo da drugima za koje ima nade pojasnim stvari.
Volio bih i ja tebe povezati sa nekom školom, ALI... :D

Sjedi i uživaj, sve će to biti OK, jer koaliciju na svu sreću, ne vode ljudi kao ti, niti se puno pitaju :wink:
kluz franjo

#2011 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by kluz franjo »

Na stotine se nekih zvaničnih manifestacija održava u Sarajevu svake godine.
Sa nekima se slažem, sa nekima ne. Za neke smatram da su opravdane, za neke čak i da su potencijalno društveno negativne.

Ali moje lično mišljenje nije bitno za organizaciju neke manifestacije.

Donošenje i sprovođenje zakona se smatraju civilizacijskim napretkom društva. A naš ustav i zakoni su po ovom pitanju eksplicitni.

Svako kršenje zakona, neovisno o tome da li dolazi unutar ili izvan neke manifestacije, vlast je dužna spriječiti i sankcionisati.

Pojedinci, skupine, organizacije i/ili političke stranke koje imaju potrebu da neka prava proširuju ili OGRANIČAVAJU, imaju zakonom definisane mogućnosti da mirno i u predviđenim procedurama to urade.

Tući ili kamenovati nekoga po ulicama zbog mirno iskazanog stava je "zakon ulice", a ne "vladavina prava".

Oni koji podržavaju neku manifestaciju mogu LIKE, oni koji su protiv mogu IGNORE.
A VLAST, bilo koja i bilo kakva je dužna obezbjediti vladavinu prava.
Završena priča.
wewa

#2012 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by wewa »

statixx wrote:
A_A_AKCIJA wrote:Stav da se parada mora podržati i učestvovati u njoj, ne treba brutalno nametati, kako se sada radi. Trebamo prihvatiti pluralizam našeg društva i činjenicu da postoje osobe koje to podržavaju i velika većina koja to ne podržava, a na čijoj ideološkoj strani i stoji NiP.
Uopste ne osjecam stav da se ucesce u paradi namece i mora podrzati. I mislim da grijesis kada kazes da velika vecina ne podrzava. Prije bih rekao da imamo trecinu koja je potpuno ravnodusana na ovaj dogadjaj, ali ne pada im na pamet da podrze zabranu, narocito uz argument da je to u suprotnosti s tradicionalnim vrijednostima i njihovim vjerskim osjećanjima. Moja su osjecanja svakodnevno povrijedjena na stotine nacina i koga briga.
nece se povorka ponosa nikad spontano desiti, neko je mora organizovati. sasvim je logicno da dolazak sestorke na vlast bude pokazatelj da je doslo vrijeme za povorku, da bi se glas i ove drustvene grupe mogao cuti, za promjenu.

igrom slucaja, vecinu radnog dana provodim u strogom centru grada i cesto budem izlozena buci raznoraznih povorki... samo se s rijetkima slazem, tek jedna ili dvije godisnje imaju neke veze sa mnom i mojim stavovima. ostalo ispratim uhom jer moram i zivim svoj zivot. s ovom povorkom ce to biti jos i lakse jer je planirana za neradni dan - ono kad se prosjecni sarajlija druzi s porodicom u trznom centru.
A_A_AKCIJA

#2013 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by A_A_AKCIJA »

kluz franjo wrote:Na stotine se nekih zvaničnih manifestacija održava u Sarajevu svake godine.
Sa nekima se slažem, sa nekima ne. Za neke smatram da su opravdane, za neke čak i da su potencijalno društveno negativne.

Donošenje i sprovođenje zakona se smatraju civilizacijskim napretkom društva. A naš ustav i zakoni su po ovom pitanju eksplicitni.

Svako kršenje zakona, neovisno o tome da li dolazi unutar ili izvan neke manifestacije, vlast je dužna spriječiti i sankcionisati.

Pojedinci, skupine, organizacije i/ili političke stranke koje imaju potrebu da neka prava proširuju ili OGRANIČAVAJU, imaju zakonom definisane mogućnosti da mirno i u predviđenim procedurama to urade.

Tući ili kamenovati nekoga po ulicama zbog mirno iskazanog stava je "zakon ulice", a ne "vladavina prava".

Oni koji podržavaju neku manifestaciju mogu LIKE, oni koji su protiv mogu IGNORE.
Završena priča.
Sve tačno.

ALI :D , ne govorimo o tebi, ili samo o vlasti. Govorimo i o odbrani jedne stranke od toksične retorike druge stranke, tj napadu SDA na NiP, a koje računaju na isto glasačko tijelo.
Čitava priča se vodi samo oko toga. Drugi dio jeste reakcija LGBT aktivista i zajednice, koji su jedva dočekali konflikt da budu pod reflektorima, vodeći računa samo o svom dupetu. NiP pokušava da umanji štetu koja može nastati od svega, a koju mogu pretrpiti koalicija i sama NiP. Ko to ne konta, neka ide na podforum Automobili...

Katica je Ministar Vlade KS, a ne neko ko je zarobio ministarstvo u SDA maniru kao plijen i radi šta hoće. Sama ta činjenica je quantum leap u odnosu na prije.
Styling

#2014 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Styling »

Roccohljup wrote:
Pa eto konkretno pravom da organizuju svoju šetnju kao što svaka druga grupa iz svojih razloga može i ima pravo na to.
To je sve samo nije setnja. Ako je setnja, zbog cega to onda zovu parada.
wewa

#2015 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by wewa »

A_A_AKCIJA wrote:
kluz franjo wrote:Na stotine se nekih zvaničnih manifestacija održava u Sarajevu svake godine.

Završena priča.
Sve tačno.

ALI :D , ne govorimo o tebi, ili samo o vlasti. Govorimo i o odbrani jedne stranke od toksične retorike druge stranke, tj napadu SDA na NiP, a koje računaju na isto glasačko tijelo.
Čitava priča se vodi samo oko toga. Drugi dio jeste reakcija LGBT aktivista i zajednice, koji su jedva dočekali konflikt da budu pod reflektorima, vodeći računa samo o svom dupetu. NiP pokušava da umanji štetu koja može nastati od svega, a koju mogu pretrpiti koalicija i sama NiP. Ko to ne konta, neka ide na podforum Automobili...

Katica je Ministar Vlade KS, a ne neko ko je zarobio ministarstvo u SDA maniru kao plijen i radi šta hoće. Sama ta činjenica je quantum leap u odnosu na prije.
sve sto kazes stoji, ali nije stvar toliko u izrecenome koliko u nacinu i tonu - to je Ozren Kebo izvrsno primijetio:
JThomas wrote:https://analiziraj.ba/2019/08/25/narod- ... edi-jedan/

o vezniku ali. osjećam se malo plagirano ALI halalim :mrgreen:
drug_profi

#2016 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

statixx wrote: Prije bih rekao da imamo trecinu koja je potpuno ravnodusana na ovaj dogadjaj, ali ne pada im na pamet da podrze zabranu, narocito uz argument da je to u suprotnosti s tradicionalnim vrijednostima i njihovim vjerskim osjećanjima. Moja su osjecanja svakodnevno povrijedjena na stotine nacina i koga briga.
Imam ja primjer kako s emeni svaki dan uskraćuje zakonsko i ljudkos pravo na noćni odmor time što druga grupa smatra da je njihovo pravo veće od mog jer su većina u ovom gradu.
Imam problem sa snom, od rata. Tesko zaspim jer ne mogu da ugasim mozak. I kad zaspim to je kao na pola oka.
Onda mi naravno efendija prije 5 ujutro odvrne CD ko da je podne. Ko biva mogo bi neko zakasnit na namaz.
Necu reci koliko puta opsujem i efendiju i njegovog sefa....

I sta sad? Suti i trpi. Imaju ljudi pravo da pustaju ezan i u doba nocnog odmora, dok se sirom krscanskog svijeta brani zvonjava u nocnim satima. To je valjda civilizacijsko dostignuce, ono kad vecina pocne da mari za potrebe i prava manjine....
MaksprotivMarksa

#2017 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by MaksprotivMarksa »

Treba napravito grindr i slikati sve profile mladih kermita, a bgm nema malo gejeva ni u NiP-u i ostaviti za buducnost, nekad se nadje, zlu ne trebalo.

NiPovci su jedna pozorovna konzervatovna stranka, SDA bi prije pristala na paradu nego oni, ljudi to zaista zive, ja to ne odobravam, ali razumijem, ne razumijem ovoliku halabuku iz redova sestorke na NiP, jednistavno ne suvisna, to je slika naseg drustva, meni je vaznija borba protov korupcije od parade i ngo uhljeba, obnarodjenih aktovista koji se bave svijim zadnicama, a najmanje gej zajednicom i njohovim realnim problemima, a oni su u vecini slucajeva isti kao i nasi.

Kao ljevicar vise nikada ne bih dao glas NS, SDP-u i drugim opcijama ako bi uslovili koaliciju sa paradom, a ni Dini obrnuto, neka pregrme kako znaju i umiju, vrijeme je da se kermitima jebe mater po svaku cijenu, a bez NiP-a to ne moze, nito ce ikada moci bez konzervativnih stranaka, a draze su mi sufije od onih sa skracenim brkovima.
Roccohljup

#2018 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Roccohljup »

Styling wrote:
Roccohljup wrote:
To je sve samo nije setnja. Ako je setnja, zbog cega to onda zovu parada.
Eto beli je onda problem samo u nazivu :D Da zovu šetnja Hadži Dino bi podržao :D
kluz franjo

#2019 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by kluz franjo »

A_A_AKCIJA wrote:

Završena priča.
Sve tačno.

Hebem ga, pa valjda je moto konzervativaca "law & order".

Niko od NiP-a ne očekuje da bude pro-ElDŽiBiTiAjKjuitd i da zauzme prvi saf u povorci.
Čak šta više, bila je očekivana i sasvim razumljiva prvobitna reakcija Konakovića.
Ovo zadnje saopštenje (koje samom svojom formulacijom sugeriše da Dino nije učestvovao u izradi) je Copy-Paste Čamparinog KO-SDA saopštenja od prije nekoliko mjeseci.
Ako NiP svoju različitost od SDA želi istaći identičnim (mal)tretiranjem ustava i zakona... Bujrum.
To je njihovo neuskrativo PRAVO.
statixx

#2020 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by statixx »

Povorke se odrzavaju po citavoj Evropi. No nicija tradicija, sto je u politici sinonim za nacionalni identitet (mitovi, zastave, simboli, historija, itd.), i jedisntvo nisu naruseni. To samo pokazuje koliko je nas narod nesiguran, iskompleksiran, izgubljen, i nikako da prevazidje krizu identiteta, a odgovornost snose politicke i vjerske elite.
A_A_AKCIJA

#2021 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by A_A_AKCIJA »

kluz franjo wrote:
A_A_AKCIJA wrote:

Završena priča.
Sve tačno.

Hebem ga, pa valjda je moto konzervativaca "law & order".

Niko od NiP-a ne očekuje da bude pro-ElDŽiBiTiAjKjuitd i da zauzme prvi saf u povorci.
Čak šta više, bila je očekivana i sasvim razumljiva prvobitna reakcija Konakovića.
Ovo zadnje saopštenje (koje samom svojom formulacijom sugeriše da Dino nije učestvovao u izradi) je Copy-Paste Čamparinog KO-SDA saopštenja od prije nekoliko mjeseci.
Ako NiP svoju različitost od SDA želi istaći identičnim (mal)tretiranjem ustava i zakona... Bujrum.
To je njihovo neuskrativo PRAVO.
Evo, ako hoćeš, možemo internu kladionicu, hoće li biti parade i ko će je zabraniti i hoće li iko silovati pravni sistem.

Ja kažem, parade će biti. Rat saopštenjima je tu da se spriječe napadi SDA. U tom ratu je neophodno naglasiti da NiP ideološki ne podržava paradu, jer SDA jaše na toj priči. NiP zaista ne podržava paradu ideološki, ali to nije uopće u pitanju. SDA je svela priču na svoj feudalni diskurs i tu je nemoguće objasniti razliku između vladavine prava i ličnih i stranačkih uvjerenja. U našem društvu bi to značilo plivanje preko LaManche-a, a jučer si naučio plivati.

Ova tema, uz Busuladžića je nešto što ponovo vraća SDA iz mrtvih i treba se potruditi da imaju što manje prilika.

Kada i ako se zabrani parada, tvoja priča ima smisla, do tada je obična špekulacija, koja koristi samo i isključivo SDA.
wewa

#2022 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by wewa »

ja bih vise voljela da se ovih dana, pred pocetak sk godine, prica o cinjenici da nemamo vodecu osobu na celu ministarstva obrazovanja u vladi ks...

ovo se bar direktno tice NiP-a, oni su ti koji predlazu kandidata/kinju
Kikibombona

#2023 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Kikibombona »

sinuhe wrote:Pristina.

Izgurace gayevi i ambasadori paradu i u Sarajevu. :lol: Hoce li doci Bregovic?
Hasim Taci i ostali albanski predstavnici su izmislili politiku i diplomatiju za SDA seljobere. Skroz drugi nivo.
kluz franjo

#2024 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by kluz franjo »

A_A_AKCIJA wrote: Evo, ako hoćeš, možemo internu kladionicu, hoće li biti parade i ko će je zabraniti i hoće li iko silovati pravni sistem.

Ja kažem, parade će biti. Rat saopštenjima je tu da se spriječe napadi SDA. U tom ratu je neophodno naglasiti da NiP ideološki ne podržava paradu, jer SDA jaše na toj priči. NiP zaista ne podržava paradu ideološki, ali to nije uopće u pitanju. SDA je svela priču na svoj feudalni diskurs i tu je nemoguće objasniti razliku između vladavine prava i ličnih i stranačkih uvjerenja. U našem društvu bi to značilo plivanje preko LaManche-a, a jučer si naučio plivati.

Ova tema, uz Busuladžića je nešto što ponovo vraća SDA iz mrtvih i treba se potruditi da imaju što manje prilika.

Kada i ako se zabrani parada, tvoja priča ima smisla, do tada je obična špekulacija, koja koristi samo i isključivo SDA.
Ne znam o kojoj paradi je sada riječ. Mislio sam da pričamo o organizaciji ove "Povorke ponosa", a ja sam lično ubjeđen da je niko neće zabraniti.

Sam NiP je ovu temu nedavnim saopštenjem ubacio u javni prostor tj. vratio je u taj "feudalni diskurs". Ja sam NiP prvi put poimenice spomenuo u zadnjem upisu kao odgovor na tvoje konkretno pominjanje i ne raduje me tvoja konstatacija da komuniciranje značajki "vladavine prava" za njih predstavlja nepremostiv problem (loš plivač/LaManche).

Sve u svemu (i ovo je jedina moja špekulacija), nisam siguran da je Dino učestvovao u samoj formulaciji saopštenja.
Kikibombona

#2025 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote:U toj koaliciji, je stranka jednog Islamofoba i self hating Bošnjaka, Tarika Haverića koji sve probleme vidi u muslimanima
Glupost!!

Kada bi mogli Tarika Haverica klonirati u 3 miliona primjeraka BiH bi bila napredna i civilizovana zemlja, tolerantna i otvorena prema svim skupinama ukljucujuci muslimane.
Post Reply