Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
belfy
#2001 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
.
Last edited by belfy on 09/12/2019 22:12, edited 1 time in total.
-
belfy
#2002 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
.
Last edited by belfy on 09/12/2019 22:12, edited 1 time in total.
-
belfy
#2003 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Hajvan wrote: ↑09/12/2019 21:10gdje si ti u mom tekstu procitao smanjenje spratnosti? samo to sto ne postoji si vidio u istom?belfy wrote: ↑09/12/2019 21:00 ovdje se stalno i opet ponavlja pitanje kako rijesiti one koji se griju na ugalj, drva i slicne najjeftinije varijante, jer moraju zbog slabe finansijske situacije. pokusat cu dati svoj skromni doprinos.
mora se poceti tamo gdje je najlakse, a opet, najskuplje. napraviti prostorni i urbanisticki plan koji ce se uklapati u gradsku jezgru sa zgradama manje spratnosti koje bi omogucile strujanje zraka, koji ce pokriti i naselja naseljena takvim kucama. svi oni koji imaju kuce na tom podrucju obestetiti stanom u takvoj zgradi, a potencijalno i novcano ako vrijednost kuce uveliko premasuje kompenzaciju kroz stan. tako bi bili smjesteni u adekvatnu stambenu jedinicu, a imali bi i dovoljno da izvrse sve svoje obaveze prema zahtjevima novog stanovanja do navikavanja na isti.
problem je sigurno da se ovdje mogu javiti problemi kada pojedinci mogu zahtijevati vise novca za kompenzaciju nego sto je realno. drugo je pitanje smjestaja tih ljudi tokom samih radova. no sam smjestaj ne bi bio problem ako bi se pocelo od toga da jedna takva nastamba bude odredjena kao smjestaj upravo za ljude u procesu...
poceti od centra i zasto? pa zato sto se kroz takvu gradnju mogu prosirivati kapaciteti svih komunalnih i putnih prikljucaka potrebnih za sirenje prema odredjenoj strani na koju se takvo sirenje moze praviti, te samim tim predstavlja obnovu i velikog dijela komunalne i putne insfrastrukture. jos jedna od prednosti je sto bi novi objekti mogli biti napravljani u gabaritima gdje se ostavlja vise mjesta za prosirenje samih ulica i saobracajnica i sa podzemnim garazama, gdje je to moguce, pa smanjiti i dosta problema sa samim parkinzima. jer, jedna manja zgrada sa 8-18 stanova zauzima mnogo manje nego kuce istih gabarita sa okucnicom i parkingom, koji bi u nekim slucajevima mogao biti podzemni. samim tim bi se u centru i bilo najosjetnije poboljsanje, sto vodi boljem zivljenju i brzem sirenju ideje.
da li je skupo? jeste. da li bi trajalo jako dugo? bi. da li bi vrijedilo? vjerujem da bi.
tesko mi je bilo sazeti ovo ovako kratko, ali vjerujem da se moze vidjeti zamisao.![]()
ja zaista ne mogu da vjerujem koliko se ova ideja uzima u obzir i koliko je uzela maha medju ljudima.
najveca zagadjenost se javlja tokom temperaturnih inverzija (decembar i januar) koja uzrokuje dugotrajne mage
kako mislite smanjenjem spratnosti povecati strujanje zraka tokom tih perioda kad je jedino alarmantno stanje??
- Hajvan
#2004 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
vidio sam i ja, naknadnim iscitavanje, da sam fulio bit vaseg izlaganja
izvinjavam se
———
izvinjavam se
———
- MorningStar
#2005 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
E pa i mislim na inverter klime konkretno , ako se zeli zaustaviti relativno brzo ova havarija, daj struju jeftinije ovim gore plemenimaBadBoy wrote: ↑09/12/2019 21:06
Sa energetskog aspekta "grijanje na struju" je neekonomičan način upotrebe energenta. Izuzetak su samo toplotne pumpe i inverter klime ali su ti uređaji skupi i u startu odbijaju najveći broj kupaca. Imaj na umu da je kod nas nerealno niska cijena električne energije, gotovo u domenu subvencioniranja. Električna energija će u narednom periodu može samo poskupiti.
Ali za dobro cijenu struje trebaju nam hidrocentrale,remontovane TE,vjetroelektrane itd.... ne znam da li mozemo priustiti uopste da se struja prodaje jefitnije jer vlada i stranke sisaju EP BIH zajedno sa uhljebicima unutar iste.
-
espn
#2006 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Rješenje su maske, ali neki neće ni to, neće narod da nosi a i čude ti se kad ih ti nosiš.BadBoy wrote: ↑09/12/2019 21:07Nažalost, u sridu.Horcrux wrote: ↑09/12/2019 21:06 Nema za ovo nikakvo jednostavno i brzo rjesenje. Nije ovo problem gdje napravis tender, namjestis nekom posao, das pare i zavrsis. Ovo obuhvata toliko mnogo stvari. Potrebno je sistematsko rjesenje, a tako zahtijeva godine i godine, ako ne i desetine godina rada. Nazalost, mi nemamo historiju, iskustva sa sistematskim rjesenjima. Realnost je da je ovo problem koji mi kao drustvo ne umijemo rijesiti.
Mi nikada ni za šta nismo imali sistemsko rješenje. Kraj priče.

-
mali jomu
#2007 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Zajebana je magla, iz nje izlazi samo najbolje...
juce zamalo nisam kreno tudju kucu stemat, sreca pa puhnu vjetar i raznese maglu...
sad bih volio da padne magla da ne vidim sta sam istemo, volim ja maglu...
jebiga svugdje ima zagadjenja, i ja sam znao nekad svasta palit, ma svi nesto pale, jebiga kad si kokuz, sve gori... ko ga jebe kad je zima
lahko je ovima... ne znam vise kako da ih nazovem, samo suplje pricaju, umjesto da pojeftine struju i plin oni meni suplju sta palim, sta vozim, ma ko vas jebe davite se, ma svi se podavite, odoh stemat... jedva cekam kad ce magla
- muha_sa
- drndalo
- muha_sa
- Nisrin
#2011 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne znam, ali znam da je mnogima 10m drva NISTA, duga zima...a 10m drva je preko 1000KM...mi u kuci (50akm2) placali 300KM plin i NISMO se ugrijali, nema svako vrhunsku izolaciju i novu stolariju...ne gledaj samo sebe! Kolegica ima izolaciju prekvalietnu, dobru stolariju pa joj dolazi 400-500KM plina u kuci...ali ona moze podnijeti taj trosak, mnogi ne mogu...klixoris wrote: ↑09/12/2019 16:03
Kakvih ba 2000 KM za drva ???
Ja se grijem na plin i za grijanje stana od 100 kvadrata potrosim oko 150 KM plina mjesecno. 200 KM ako su bas hard core i dugotrajni minusi. Za neka 4 mjeseca u kojima grijanje radi svaki dan, evo hajde da uzmem taj hard core scenario, potrosim oko 800 KM na grijanje.
Ranije je neko spomenuo da su slicni troskovi i kod grijanja na struju, odnosno klima inverterima, a vjerujem da ni konvektori ne odskacu previse od te brojke.
Za nekoga ko radi za 500-600 KM, zivot u gradu poput Sarajeva je realno preskup. Ali isto tako, ko je imao para da napravi kucetinu od 2-3 sprata, onda bi trebao da moze priustiti i redovne troskove koje ta kucetina donosi... To i jeste problem, jer vecina krkana koji su napravili kucetine bez fasada po padinskim dijelovima su isto tako mogli kupiti i stan koji bi im bio puno jeftiniji za zivot. Ali jok ! Mora baja napraviti kucetinu od 3 sprata, bez fasade, zivi u prizemlju, a na gornjim spratovima prozori zakovani tarabama, i sa 2 gipsana lava na ulazu u avliju. Zivot u stanu je za fukare
Dok se grijala na struju oko 700KM je MJESECNO dolazilo za struju...struja je uzasno skupa...mi u prelaznom periodu ako koristimo konvektor nekoliko sati dnevno dodje umjesto 45KM struje 150KM u stanu.
-
Melbourne_Australia
#2012 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma trebamo uraditi kao Indonezija u vezi Jakarte..Svu administraciju drzave preseliti u Mostar ili Banja Luku.Proglasiti jedan od tih gradova glavnim gradom.Bruku ljudi ce napustiti Sarajevo jer hoce da zive u glavnom gradu..A ovi ostali sto su planirali se doseliti u Sa ce odustati...Manje auta i manje ljudi a kako neko se provali , bice i manje visokih zgrada..
- King Theoden
#2013 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Napraviti dvije ili tri hidroelektrane (love imamo) sniziti cijenu struje kako bi grijanje na struju bilo jeftinije nego grijanje na plin, drva ili ćumur, u potpunosti zabraniti vozila sa normom manjom od euro 6, jeftinim kreditima pomoći građanima prilikom kupovine hibridnih ili elektro auta i dio novca uložiti u obnovu gradskog saobraćaja.
Dakle, elektro autobusi, novi tramvaji i sl.
Sarajevo će i dalje imati maglu, ali ne i smog.
-
belfy
#2014 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
a zasto ne kao u Austrliji?Melbourne_Australia wrote: ↑10/12/2019 10:53 Ma trebamo uraditi kao Indonezija u vezi Jakarte..Svu administraciju drzave preseliti u Mostar ili Banja Luku.Proglasiti jedan od tih gradova glavnim gradom.Bruku ljudi ce napustiti Sarajevo jer hoce da zive u glavnom gradu..A ovi ostali sto su planirali se doseliti u Sa ce odustati...Manje auta i manje ljudi a kako neko se provali , bice i manje visokih zgrada..
-
belfy
#2015 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ovo cak ni De ne radi... da budemo napredniji?Dino34 wrote: ↑10/12/2019 20:36 Napraviti dvije ili tri hidroelektrane (love imamo) sniziti cijenu struje kako bi grijanje na struju bilo jeftinije nego grijanje na plin, drva ili ćumur, u potpunosti zabraniti vozila sa normom manjom od euro 6, jeftinim kreditima pomoći građanima prilikom kupovine hibridnih ili elektro auta i dio novca uložiti u obnovu gradskog saobraćaja.
- King Theoden
-
neko_sa_strane
#2017 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne samo da se čude već i bježe od tebe u drugi dio trolejbusa kao da si zarazan. Lično mi se dogodilo. Doduše one bijele sa filterom i izgledaju bezlično. Možete ih kupiti u Semikemu na Č. Vili, naručiti u Conradu a možete na Grbavici kupiti VOG masku koja je dosta skuplja ali prodaju se u raznim dezenima tako da možda u tom slučaju neće se sklanjati od vas.espn wrote: ↑10/12/2019 00:06Rješenje su maske, ali neki neće ni to, neće narod da nosi a i čude ti se kad ih ti nosiš.BadBoy wrote: ↑09/12/2019 21:07Nažalost, u sridu.Horcrux wrote: ↑09/12/2019 21:06 Nema za ovo nikakvo jednostavno i brzo rjesenje. Nije ovo problem gdje napravis tender, namjestis nekom posao, das pare i zavrsis. Ovo obuhvata toliko mnogo stvari. Potrebno je sistematsko rjesenje, a tako zahtijeva godine i godine, ako ne i desetine godina rada. Nazalost, mi nemamo historiju, iskustva sa sistematskim rjesenjima. Realnost je da je ovo problem koji mi kao drustvo ne umijemo rijesiti.
Mi nikada ni za šta nismo imali sistemsko rješenje. Kraj priče.![]()
![]()
- zubi
-
belfy
#2019 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
pa samo pogledas sta si napisao i mogucnosti su jasne... kao da kazes da se svakoj kuci naredi da instalira toplotnu pumpu, a da niko ne smije kupiti polovno auto, a novo smije samo sa najboljom euronormom...
kada sam rekao da to cak ni De ne radi mislio sam da ni oni nemaju kapacitete za takvo nesto, ali mi bi kao trebali.... jer, sto bi mi gledali sto oni imaju vise mogucnosti da to ostvare, nego cemo se praviti da mi to mozemo bolje, iako bez tih istih kapaciteta... logicno, jelda?
-
dječak sa šibicama
#2020 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Duva vjetar, vidljivost jako dobra, vidim Bjelasnicu, ali po amerikan embesi, i dalje je 233 i jako nezdravo... kako?
-
Nivelacija
#2021 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
zato sto vjerovatno podaci nisu upload..kasni uvijek 4-5 sati..sarajevo je trenutno cisto i index nije veci od 50dječak sa šibicama wrote: ↑13/12/2019 13:54 Duva vjetar, vidljivost jako dobra, vidim Bjelasnicu, ali po amerikan embesi, i dalje je 233 i jako nezdravo... kako?
pogledaj banja luke u kojoj nema mjerenja..cernobyl trenutno

-
90minut
#2022 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Zrak je odlican vec 3 dana.dječak sa šibicama wrote: ↑13/12/2019 13:54 Duva vjetar, vidljivost jako dobra, vidim Bjelasnicu, ali po amerikan embesi, i dalje je 233 i jako nezdravo... kako?
-
dječak sa šibicama
#2023 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Oni refreshuju podatke svako sat vremena, zato mi je cudno.
-
90minut
#2024 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
u jebote u 2 apokalipsa napolju 
- hopi
#2025 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
vani užasno izgleda i miriše