Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Maxxtro

#2001 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Maxxtro »

Dozer wrote: OK. Apsolutno se slazemo oko ovoga. Ublehasa ne da ima na hiljade i za sve i svasta, to je jasno k'o dan. I, ja ne vjerujem na rijec ni rodjenoj materi :D
Medjutim kada pricamo o ovim temama, UFO, alieni i sl., tu onda imamo vec podosta vise nego tricky slucajeva, u kojima su mnogi naprasno umrli, nestali, "poludili" i sl., a sve nakon sto su poceli pricati o nekim insiderskim stvarima u koje su bili ukljuceni. Vec sam neke navodio ranije, pa da se ne ponavljam.
Ovo da si ti pazljiv kome vjerujes necu ni komentarisat. To si pokazao najbolje ovdje sa onim photoshopovima.
Inace, samo da rezimiramo ovaj dio price. Ti prvo spomenes ime Boba Lazara kao nekog insajdera sa vaznim informacijama o vanzemaljcima i vladinim zavjerama. Sizifinho i ja ti navedemo informacije koje ukazuju na to da je on obicni ublehas. Ti zatim kazes kako je wikileaks ipak ozbiljniji izvor od wikipedije. Postavis ovdje taj izvor iz wikileaksa, i ja primjetim da se njegovo ime spominje u okviru jebenog newslettera bezveznog televizijskog programa na koji je covjek ciji su mailovi objavljeni pretplacen. I ti zavrsis na jednoj potpuno generalnoj noti o insiderskim stvarima i zataskivanjima koja se ne mogu poricat, i kako si sve navodio ranije. Samo u ovom konkretnom slucaju ocito corak. Sve jasno.
Dozer wrote: Ne, uopste nije stvar u bilo kakvom kontriranju. I, ovdje te bas i ne kontam... Upalis GEarth, ukucas nazive lokacija, i dobijes rezultate.
Mislim... ti mene sad pitas da li sam na mapi pronasao ta podrucja, a ja te rezultate vec postavio na slikama, i to s mjerama udaljenosti :shock:
Pa zasto onda nisi naveo da je oblast Amur koja stoji u procjeni relativno blizu ovih kineskih provincija, i to cak malo istocnije od njih u odnosu na Kazahstan? Sta ti je konkretno zasmetalo u toj njihovoj procjeni, da je zvucala tako nevjerovatno?
Dozer wrote: Prijatelju... Druze... Brate... Rakete koje nose satelit u orbitu lete VERTIKALNO, prema svemiru, prema nebu, prema zvijezdama, u vrlo plitkoj paraboli i prateci Koreolisa samo u toj namjernoj plitkoj formi koju uslovljava G i kako bi se G minimizirala... Ovdje cemo uci u balistiku, a tu sam, vjeruj mi na rijec, daleko jaci od svih vas zajedno. Dakle, ove vrste raketa ne lete kao balisticke rakete zemlja-zemlja... :roll:
Ovako izgleda lansiranje rakete sa satelitom... Obrati paznju za koliko se stize na orbitalnu visinu, kada se vertikala pocinje pretvarati u orbitalnu "horizontalu", kao i za koliko je zavrsen sav proces odvajanja dijelova i kada svi motori prestaju s radom - sve u 5 min. :roll:

Dalje, to nisu "moje" informacije o brzini, nego zvanicne informacije o brzini "lansirnog vozila", sto je naziv za rakete koje nose razne satelite u orbitu. Ukupni potisak svih dijelova/stage-a te rakete istu moze "pogurati" do max. 11,2 km/s. Dakle, ne moras vjerovati meni, ali je valjda red da vjerujes zvanicnim podacima. Kako ti meni kazes - posto mi je mrsko citati... I tebe da je zanimalo, nasao bi to.
Ali, evo...
Jel ti fakat zajebavas nas ovdje? Sa kakvim samo pouzdanjem pricas i odbacujes zvanicne informacije sa (polu)profesionalnih sajtova, to samo ekstremni ignoranti umiju bez imalo kolebanja. Jel ti mislis da covjek koji je pisao clanak, bas nema veze o cemu pise? Jesu li ti zvanicnici bas toliko ljieni, da nisu mogli ni fabricirati pricu kako treba, nego su stavili jednu takvu besmislicu, da se kvar desio oko 9te minute, da svako sa povrsnim poznavanjem balistike ili orbitalne mehanike moze to opovrgnuti? Ti znaci meni tvrdis da to nije moglo biti oko 9te minute, sa svojim ekstenzivnim poznavanjem te materije? Ocekivao bi da si u najmanju ruku raketni inzinjer, a vrlo vjerovatno da radis u NASA-i. E pa evo ti druze pdf sa punim informacijama i specifikacijama Proton-M misija: http://www.ilslaunch.com/sites/default/ ... -1990).pdf

Ako odes na stranu 2-7 (imaju neku cudnu numeraciju, pdf readeru-u to je strana 52 od 395), imas finu sliku koja opisuje etape leta rakete. Stranicu prije imas tabelu, koja jasno govori da treca etapa pocinje negdje od 337 sek a zavrsava 588 sek, sto je savrseno konzistentno sa informacijom da se kvar desio nekad u trecoj etapi.. Mozda bi im trebao napisati jedan mail da nemaju pojma i da bi raketa vec davno trebala biti u orbiti u to vrijeme, mozda se zaato desio kvar, mozda dobijes i posao kad im izneses tu genijalnu ideju koje se oni apsolutno nisu sjetili prije. Na slici stoji i informacija da se u trecoj etapi raketa nalazi na visini od otprilike 151km. Inace, meni izgleda da ovdje stoje svi moguci tehnicki detalji, pa ti savjetujem da proucis i dokazes nam van svake sumnje da ti ostaci nisu mogli dobaciti do Kine. Iako su zvanicnici, jel, procijenili da su mogli dobaciti cak do Amurske oblasti, ali vec smo utvrdili da nas smatraju sve budalama, pa ionako niko nece znati provjeriti te kalkulacije.
Dozer wrote:Drugim rijecima, da je ta raketa letila toliko dugo, odavno bi ona izasla i iz zadnjeg sloja Zemljine atmosfere (koji je na 520 km) od povrsine Zemlje. Naravno, da bi se uslo u orbitu, mora postojati odredjeni ugao ulaska u istu i on ne moze biti 90 stepeni u odnosu na Zemlju. Ali, sigurno nije ni 25-35 stepeni, jer je to onda "preplitko" i ta raketa radi G-a nikad ne bi stigla do orbitalne visine od 120-160 km, nego bi se vozala oko Zemlje dok ima goriva, i onda se strovalila nekome na vugla.
Nije mi se dalo precesljati cijeli onaj pdf, ali sa one slike je jasno da inklinacija nije ni blizu 90 stepeni (niti je 25-35).
Dozer wrote: OK. Ako tebi svi dostupni podaci koji su prezentovani kazu da tu niko nista ne laze, nikakav problem.
Slobodno ostani u svom pametnom, neignorantskom i potpuno realnom svijetu, krcatom pokricima svega i svacega. I, nema potrebe uopste se pitati da li je sve to tacno, i zasto bi neko o necemu nesto lagao. Vugla u sakpje, i uzivancija.
[/quote]

Ne razumijes Dozeru, mogu se ja itekako upitati i spekulirati da li je sve to tacno. Itekako je moguce da to nisu ostaci te rakete i da je bilo nekog zataskivanja. Poenta je sto ne priznajem postojanje razumne sumnje za takvo nesto.
Dozer

#2002 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

sizifinho wrote:prije 30 stranica je pisao da je rupa u evoluciji u smislu "missing link-a" , tačnije tranzicionih fosila - a sad kad mu je čovjek složio pravo pitanje - kako je iz anorganskog nastalo organsko - Dozer postavlja pitanja kao da se to logično nametnulo od početka ove teme.
A nije ga ni spomenuo u svim ovim stranicama, no eto on o tom sve ovo vrijeme priča. Garant iskustvo.
Sine...ti si postao toliko iritantan s glupostima iz kojih je vise nego jasno da uopste ne razumijes poentu pola napisanih stvari, da je to postalo tragikomicno, matere mi...

Jeste, pisalo je to prije 30+ stranica, ali u konktekstu naseg, ljudskog postanka. I to pitanje stoji i sada. Ili ti imas neke tacne i dokazane naucne cinjenice koje nepobitno popunjavaju taj "missing link"...? Budi drug pa podijeli to s rajom ba, sto si cicija... da ne lutamo vise...
sizifinho

#2003 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

Stari, pucaš po svim šavovima a i ne shvataš to jer si isuviše obuzet lupetanjem ovdje kojekakvih gluposti, a ne znam kako nisi do sad shvatio da jednostavno više nisi vrijedan mog vremena kojeg ja trebam uložit da bih ti napisao neki smislen odgovor.
Čuj da ja sad tu tebi kucam nešto što bih smatrao dostojnim odgovorom, da tražim i podsjećam se, da slažem i konstruišem adekvatan naučno prihvaćen odgovor da bih tebi, jednom ekstremisti i fundamentalistu, dao smislen odgovor - ne pada mi na pamet.
Vrijeme je moja najveća valuta, radije ću ga spi*kat na sebe, gledat seriju, čitat knjigu, ako već imam viška vremena - nego se premetat tu s tobom.

S vremena na vrijeme samo podsjetim ljude kakav si ti šarlatan i to je to. Ne znam zaista zašto maxxtro, i ostala klapa pametnih ljudi troše svije vrijeme na tebe.

P.S.
Samo da kažem da u sve ovo vrijeme sam primjetio dvije stvari:
1. nisi glup
2. nisi neinteligentan
3. i vjerovatno si, po prirodi, dobar čovjek
- no, pošto si prošli put ti meni pokušao nešto dočarat presudom Dragana Dabića - i ja ću tebi tu Vojislava pozvat. Pametan čovjek, inteligentan čovjek - ispranog mozga. Ehet. Ne može biti bolja analogija.
Dozer

#2004 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Maxxtro wrote: Ovo da si ti pazljiv kome vjerujes necu ni komentarisat. To si pokazao najbolje ovdje sa onim photoshopovima.
Inace, samo da rezimiramo ovaj dio price. Ti prvo spomenes ime Boba Lazara kao nekog insajdera sa vaznim informacijama o vanzemaljcima i vladinim zavjerama. Sizifinho i ja ti navedemo informacije koje ukazuju na to da je on obicni ublehas. Ti zatim kazes kako je wikileaks ipak ozbiljniji izvor od wikipedije. Postavis ovdje taj izvor iz wikileaksa, i ja primjetim da se njegovo ime spominje u okviru jebenog newslettera bezveznog televizijskog programa na koji je covjek ciji su mailovi objavljeni pretplacen. I ti zavrsis na jednoj potpuno generalnoj noti o insiderskim stvarima i zataskivanjima koja se ne mogu poricat, i kako si sve navodio ranije. Samo u ovom konkretnom slucaju ocito corak. Sve jasno.
Citati s razumijevanjem ima svoje specificno znacenje... :roll: Ne moze se nesto rezimirati na osnovu iskrivljenih cinjenica ili ciljane imputacije nekome necega sto nije receno...
Moze li citat gdje ja spominjem Boba Lazara kao insidera...? Hvala.
Veza, ili pozadina, WikiLeaks-a, tog newslattera i prepiske, sa cuvanjem tih "gluposti" na vladinim zasticenim serverima je...? Ako moze neko, eto, koliko-toliko logicno obralozenje...? Hvala.
Pa zasto onda nisi naveo da je oblast Amur koja stoji u procjeni relativno blizu ovih kineskih provincija, i to cak malo istocnije od njih u odnosu na Kazahstan? Sta ti je konkretno zasmetalo u toj njihovoj procjeni, da je zvucala tako nevjerovatno?
Ovo ti je prilicno patetican pokusaj relativizacije... A izgleda da ti je bilo mrsko upaliti GMaps i pogledati gdje su Kazakhstan, Altai regija, Amur regija i selo u Kineskoj provinciji... :roll:
Oni su rekli da su dijelovi pali u oblast Altai i oblast Amur, a one su jedna od druge, i to svojim blizim granicama, udaljene 2.100 km... :-)
Selo u Kini iz izvjestaja, u koje je ono jedno "jaje" palo, od najblize Amurske granice je udaljeno 720 km, a od najblize Altajske 2.800 km... :-) :-)
Dok je od Kazakhstanskog kosmodroma to selo udaljeno 4.850 km... :-) :-) :-)
Ovo nas dovodi do minimalne povrsine prostora od 4.233.600.000 km2 (2100 x 2800 x 720), i to samo za prostor trokuta izmedju Altai regije, Amur regije i sela u kojem se desio pad "jajeta". :-) :-) :-) :-)
Dakle, "procjena" im je bila fantasticna... Konzistentna i, sto je sasvim ocigledno, nadasve logicna. :roll:
Mislim... kolika je ta raketa morala biti i kojom se brzinom morala kretati, pa da s visine od ~150 km razaspe svoje dijelove na "procijenjeni" raspon teritorije od 2.100 km... :roll:
Hajd', eto...samo malo proste matematike...
Jel ti fakat zajebavas nas ovdje? Sa kakvim samo pouzdanjem pricas i odbacujes zvanicne informacije sa (polu)profesionalnih sajtova, to samo ekstremni ignoranti umiju bez imalo kolebanja. Jel ti mislis da covjek koji je pisao clanak, bas nema veze o cemu pise? Jesu li ti zvanicnici bas toliko ljieni, da nisu mogli ni fabricirati pricu kako treba, nego su stavili jednu takvu besmislicu, da se kvar desio oko 9te minute, da svako sa povrsnim poznavanjem balistike ili orbitalne mehanike moze to opovrgnuti? Ti znaci meni tvrdis da to nije moglo biti oko 9te minute, sa svojim ekstenzivnim poznavanjem te materije? Ocekivao bi da si u najmanju ruku raketni inzinjer, a vrlo vjerovatno da radis u NASA-i. E pa evo ti druze pdf sa punim informacijama i specifikacijama Proton-M misija: http://www.ilslaunch.com/sites/default/ ... -1990).pdf
Ako odes na stranu 2-7 (imaju neku cudnu numeraciju, pdf readeru-u to je strana 52 od 395), imas finu sliku koja opisuje etape leta rakete. Stranicu prije imas tabelu, koja jasno govori da treca etapa pocinje negdje od 337 sek a zavrsava 588 sek, sto je savrseno konzistentno sa informacijom da se kvar desio nekad u trecoj etapi.. Mozda bi im trebao napisati jedan mail da nemaju pojma i da bi raketa vec davno trebala biti u orbiti u to vrijeme, mozda se zaato desio kvar, mozda dobijes i posao kad im izneses tu genijalnu ideju koje se oni apsolutno nisu sjetili prije. Na slici stoji i informacija da se u trecoj etapi raketa nalazi na visini od otprilike 151km. Inace, meni izgleda da ovdje stoje svi moguci tehnicki detalji, pa ti savjetujem da proucis i dokazes nam van svake sumnje da ti ostaci nisu mogli dobaciti do Kine. Iako su zvanicnici, jel, procijenili da su mogli dobaciti cak do Amurske oblasti, ali vec smo utvrdili da nas smatraju sve budalama, pa ionako niko nece znati provjeriti te kalkulacije.
Ti, ocigledno, nisi bas nista tu provjerio :D
Jer, da jesi, shvatio bi da su svi podaci koje sam do sada napisao o nacinu uzleta, balistici i brzini - tacni.
Posto ce slabo ko ovdje otici i pogledati ovo sto si postavio, evo ja sam se malkice potrudio da to izvucem. Kako vec rekoh, slika vrijedi vise od 1000 rijeci...
Image
Znaci, PO SVEMU dostupnom i zvanicnom, ukljucujuci planiranu putanju i pravac leta, te brzinu od 7,18 km/s u momentu raspada, ti dijelovi su mogli pasti samo u blizini kraja Altai regije, ili najdalje, i to pomocu filmskih trikova, na kraj Tuva regije (od Kosmodroma 2.650 km), ali nikako nakon raspada i bez pogona nisu mogli dobaciti jos 2.200 km dalje, tj. do Amurske regije, a pogotovo ne jos jugoistocnije, tj. 2.800 km od kraja Altajske regije, do onog sela i provincije u Kini.
Opet kazem - tu neko debelo laze. Zasto?
Nije mi se dalo precesljati cijeli onaj pdf, ali sa one slike je jasno da inklinacija nije ni blizu 90 stepeni (niti je 25-35).
Inklinacija je u inicijalnoj fazi leta, a sto zavisi od vrste i snage rakete, 90 stepeni. To se sasvim jasno vidi na snimcima lansiranja.
Na slici je jasno da je ta faza u konkretnom slucaju negdje do 10-11 km visine, a nakon toga se pocinje smanjivati. Time, zapravo, zapocinje postepeno zauzimanje ugla za ulazak u orbitu, koji je na visini od ~100-120 km = ~45 stepeni, a onda se na visini od 120-150km, zajedno sa odvajanjem ostatka modula, taj ugao smanjuje do 0, tj. do horizontalnog orbitalnog polozaja u odnosu na Zemlju. Mislim... slika je toliko jasna da ne mogu da vjerujem da je nekome treba jos i pojasnjavati...
Ne razumijes Dozeru, mogu se ja itekako upitati i spekulirati da li je sve to tacno. Itekako je moguce da to nisu ostaci te rakete i da je bilo nekog zataskivanja. Poenta je sto ne priznajem postojanje razumne sumnje za takvo nesto.
Pa eto...kako vec rekoh - ako je tebi to OK, onda je OK. Sta drugo da ti kazem...?
Last edited by Dozer on 31/03/2016 14:35, edited 1 time in total.
Dozer

#2005 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

sizifinho wrote:Stari, pucaš po svim šavovima a i ne shvataš to jer si isuviše obuzet lupetanjem ovdje kojekakvih gluposti, a ne znam kako nisi do sad shvatio da jednostavno više nisi vrijedan mog vremena kojeg ja trebam uložit da bih ti napisao neki smislen odgovor.
Čuj da ja sad tu tebi kucam nešto što bih smatrao dostojnim odgovorom, da tražim i podsjećam se, da slažem i konstruišem adekvatan naučno prihvaćen odgovor da bih tebi, jednom ekstremisti i fundamentalistu, dao smislen odgovor - ne pada mi na pamet.
Vrijeme je moja najveća valuta, radije ću ga spi*kat na sebe, gledat seriju, čitat knjigu, ako već imam viška vremena - nego se premetat tu s tobom.

S vremena na vrijeme samo podsjetim ljude kakav si ti šarlatan i to je to. Ne znam zaista zašto maxxtro, i ostala klapa pametnih ljudi troše svije vrijeme na tebe.

P.S.
Samo da kažem da u sve ovo vrijeme sam primjetio dvije stvari:
1. nisi glup
2. nisi neinteligentan
3. i vjerovatno si, po prirodi, dobar čovjek
- no, pošto si prošli put ti meni pokušao nešto dočarat presudom Dragana Dabića - i ja ću tebi tu Vojislava pozvat. Pametan čovjek, inteligentan čovjek - ispranog mozga. Ehet. Ne može biti bolja analogija.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Hvala na komplimentima... samo sto ne znam sta sam sad, na kraju - pametan, inteligentan i, po prirodi, dobar covjek, ili sam ekstremista i fundamentalista? Te kvalifikacije bas i ne idu zajedno :D

Samo jedan mali hint - Vojo je i te kako inteligentan covjek, vjeruj mi. To sto je hajvan, drugi je par rukava ;)
sizifinho

#2006 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

Znam ja o Voji i njegovoj inteligenciji, ja se njemu divim za ovo što je učinio u Hagu - bez obzira koliko to pogrešno zvučalo, ali čovjek je izdominirao svojim umom prekucavši ih sve. Druga su stvar njegova djela - kojima se već ne divim. Mada zaslužuje ako ništa strahopoštovanje. Njegova retorika je ljude tjerala pod metak, bez sekunde razmišljanja. To je nadmoć inteligencije. Uvijek bila.

Ko kaže da biti ekstremista i fundamentalista isključuju druge navedene osobine? Usmjeren si u pogrešnom pravcu sto na sat, šteta, možda da malo preispitaš kompas - imali bismo itekako konstruktivne debate ovdje, no jebi ga :lol:
Dozer

#2007 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Pa ne mozes nikako istovremeno biti dobar covjek i extremista i fundamentalista, jebo ga ti :D

A Vojo... To je pravi gigant. Al' fakat. I k'o tinejdzer je bio kretencic, svi ga sikanirali i sutali okolo, al' jbg...vidi na sta monstrum izadje...
E, on je pravi primjer da istovremeno mozes biti pametan i inteligentan, ali i extrem i fundamentalista, ali nikako i - dobar covjek.
A za mene si vjerovanto dobro procijenio (bar jednom, nesto, konacno :D) da sam dobar covjek. Tako kazu mnogi, a eto...u zivotu nikoga nikad nisam zajeb'o ni za zvaku, i ako nisam nekako pomogao, odmogao nisam sigurno...
KB9

#2008 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

dozeru sta (il ko) tebi daje za pravo da se obracas sizifu sa sine? mislis da ces tako bit superiorniji u raspravi? meni eto automatski zbog toga npr ne mozes bit dobar covjek jer bruka je takvih ljudi koji imaju neke svoje fiks ideje pa u pokusaju da ih odbrane moraju sami sebe stavit u taj neki nadredjeni polozaj na osnovu neke skroz nebitne stvari vezano za tematiku oko koje se raspravlja
Dozer

#2009 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

KB9 wrote:dozeru sta (il ko) tebi daje za pravo da se obracas sizifu sa sine? mislis da ces tako bit superiorniji u raspravi? meni eto automatski zbog toga npr ne mozes bit dobar covjek jer bruka je takvih ljudi koji imaju neke svoje fiks ideje pa u pokusaju da ih odbrane moraju sami sebe stavit u taj neki nadredjeni polozaj na osnovu neke skroz nebitne stvari vezano za tematiku oko koje se raspravlja
Mozda mu samo tepam, kao i vlastitom sinu njegovih godina?
I, sta to tebe bq kako se ja njemu obracam? Jesi mu otac? Advokat?
Dovoljno je on veliki da i sam zna reci ako mu sta smeta.

U svakom slucaju, to "sine" nije ni iz jednog razloga koji si ti skontao. To bi onda znacilo i da vlastitog sina stavljam u taj polozaj, a to bas i nije tako.
sizifinho

#2010 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

KB9 wrote:dozeru sta (il ko) tebi daje za pravo da se obracas sizifu sa sine? mislis da ces tako bit superiorniji u raspravi? meni eto automatski zbog toga npr ne mozes bit dobar covjek jer bruka je takvih ljudi koji imaju neke svoje fiks ideje pa u pokusaju da ih odbrane moraju sami sebe stavit u taj neki nadredjeni polozaj na osnovu neke skroz nebitne stvari vezano za tematiku oko koje se raspravlja
Ma ne smeta meni to, mislim da ljudi sami mogu ocijeniti da li je bilo podrugljivo i u cilju da se nametne superiornost ili je bilo u nekoj dobroj namjeri. Ja lično ne volim te stvari i obično ih izbjegajem u raspravi, a kad ih neko drugi koristi - onda pustim druge ljude da procjene da bih izbjegao neku subjektivnost.

Maloprije se postavilo pitanje - šta je to između organskog i neorganskog i ja mislim da se za taj odgovor treba pogledati ne tako daleko.
Virusi.
Prvo su se smatrali živim organizmima, pa kad je malo tehnologija napredovala - svrstali smo ih u nežive. No oni su zapravo tačno u sivoj zoni između organskih i anorganskih materija. Što znači, najkompetentniji su da nam pruže odgovor.
Onda ukomponujemo ovu "sivu" oisobinu virusa sa njihovom sposobnošću da alteriraju DNK kako njima odgovara... Dobijemo činjenicu da su virusi onda itekako učestvovali u našoj evoluciji. Za to imamo i dokaz:
https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 100714.htm

No problem je što virusi ne ostavljaju fosile, tako da je jedini način da otkrijemo koliko su zapravo virusi bili aktivni u prošlosti - da pronađemo nove fosile inficirane virusima, što se i dešava:
https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 084942.htm

a da ne pričam o njihovoj sposobnosti adaptacije. Jedini razlog zašto nismo istrijebili virus gripe je zato što se svaki put prilagodi našem oružju. Ipak zaslužuju puno više pažnje nego što im pridodajemo. Virusi su zakon.
saimidin

#2011 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by saimidin »

paranoja uzela mi dusu
sve mi uzela

:lol:

dozer upao u krizu srednjih godina
pa se navukao na teorije zavjera

:-)

tuga
KB9

#2012 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

Dozer wrote:
Mozda mu samo tepam, kao i vlastitom sinu njegovih godina?
I, sta to tebe bq kako se ja njemu obracam? Jesi mu otac? Advokat?
Dovoljno je on veliki da i sam zna reci ako mu sta smeta.

U svakom slucaju, to "sine" nije ni iz jednog razloga koji si ti skontao. To bi onda znacilo i da vlastitog sina stavljam u taj polozaj, a to bas i nije tako.
svi pisemo na forumu, svi raspravljamo, ukljuceni smo u to, na taj nacin raspravljas javno, nije preko privatnih poruka pa da nekog drugog to nije briga, jednostavno je pogresno i ne postoji valjan razlog da se nekom obracas sa sine ukoliko taj neko nije tvoj sin, sve ostalo je cisti bezobrazluk zarad nekog licnog uzdizanja iznad ostalih
Dozer

#2013 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

OK. Evo, da se ne biste nalazili uvrijedjeni, patronizirani, 'vaki-'naki, eto pa diskutujte argumentovano i logicno.
Maxxtro

#2014 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Maxxtro »

Dozer wrote: Moze li citat gdje ja spominjem Boba Lazara kao insidera...? Hvala.
Nisi nigdje, to sam ja naprasno zakljucio iz konteksta, izvinjavam se ako sam pogrijesio.
Dozer wrote:Veza, ili pozadina, WikiLeaks-a, tog newslattera i prepiske, sa cuvanjem tih "gluposti" na vladinim zasticenim serverima je...? Ako moze neko, eto, koliko-toliko logicno obralozenje...? Hvala.
Jel ti ozbiljno postavljas ovo pitanje? Ok, zagrist cu, samo moram se unaprijed izvinuti jer fakat ne znam kako cu ovo izvesti bez barem malo patroniziranja, al sam si trazio. Prije svega, ovo nisu nikakvi "vladini" serveri, nego serveri privatne obavjestajne kompanije Stratfor. I sta mislis pod "cuvanjem" tih gluposti? Jel ja moram izvesti neku akciju sa namjerom da sacuvam neki email na svom gmail accountu, ili email ostaje pohranjen na google-ovim serverima, osim ako ga ja ne izbrisem? Jel to memorija toliko oskudna, da treba da brisem sve osim najbitnijih emailova? Ili mozda mislis da ovi iz Stratfora nemaju para za servere, pa savjetuju uposlenike da brisu sve osim najbitnijeg? Vidis,izgleda da se desio "leak" preko 5 miliona mailova sa njihovog servera. Cesto se cuje na netu izraz "intelligence/email dump". Zato sto neko "istovari" sve moguce mailove ili informacije kojima ima pristup. Znas, velika vecina toga su banalne i trivijalne stvari, kao vecina mailova u mom ili tvom inboxu. I ljudi zaposleni u vladi ili spijunskim korporacijama su ljudi. I oni sheruju ponekad debilne vijesti na facebook ili salju klipove sa macicima. NIje svaki mail koji razmijene dogovaranje zavjere o osvajanju planete. Dakle, konkretno ovaj covjek koji stoji iza maila [email protected] je pretplacen na newsletter jednog tv-programa, koji ga obavjestava izmedju ostalog o gostovanju izvjesnog Boba Lazara u njihovom programu. Jel trebam dalje? Ili i dalje mislis da ima nesto sumnjivo tu? Ako mislis, onda moram ti reci da je zavjera jos dublja nego mislis, jer sam ovako nabrzinu pregledao jos par mailova od istog covjeka i nasao jedan mail u kome drugom kolegi salje neki link sa amazona, i govori o nekom nozu koji ije vidio kod...wait for it...Bear Grylls-a! Ja tebe sad pitam, sta je to tako bitno u vezi Bear Grylls-a da se to cuva na tajnim vladinim serverima, i na koji nacin je Amazon (?!) u to sve upleten?
Dozer wrote:Ovo ti je prilicno patetican pokusaj relativizacije... A izgleda da ti je bilo mrsko upaliti GMaps i pogledati gdje su Kazakhstan, Altai regija, Amur regija i selo u Kineskoj provinciji... :roll:
Oni su rekli da su dijelovi pali u oblast Altai i oblast Amur, a one su jedna od druge, i to svojim blizim granicama, udaljene 2.100 km... :-)
Selo u Kini iz izvjestaja, u koje je ono jedno "jaje" palo, od najblize Amurske granice je udaljeno 720 km, a od najblize Altajske 2.800 km... :-) :-)
Dok je od Kazakhstanskog kosmodroma to selo udaljeno 4.850 km... :-) :-) :-)
Ovo nas dovodi do minimalne povrsine prostora od 4.233.600.000 km2 (2100 x 2800 x 720), i to samo za prostor trokuta izmedju Altai regije, Amur regije i sela u kojem se desio pad "jajeta". :-) :-) :-) :-)
Dakle, "procjena" im je bila fantasticna... Konzistentna i, sto je sasvim ocigledno, nadasve logicna. :roll:
Mislim... kolika je ta raketa morala biti i kojom se brzinom morala kretati, pa da s visine od ~150 km razaspe svoje dijelove na "procijenjeni" raspon teritorije od 2.100 km... :roll:
Hajd', eto...samo malo proste matematike...
Jel ti znas dobro engleski? Ovo te sasvim iskreno pitam bez ikakvog namjere izrugivanja. Hoce li ti ista znaciti ako ti i drugi put naglasim da u tekstu stoje rijeci, citiram "may have fallen", te da je clanak objavljen istog dana, vjerovatno nedugo nakon samog pada kada se nisu znali ni detalji o uzrocima samog kvara, a kamoli sta se u stvari desilo sa ostacima? Ipak cu ti reci da "may have fallen" znaci "mogli su pasti", tj. da se radi o pretpostavci, jer mi je nesto teze povjerovati da namjerno lazes i iskrivljujes rijeci po drugi put, s obzirom da sam vec jednom naglasio ovo isto. Dakle, informisana pretpostavka, ili mozda cak spekulacija, zavisno koje informacije su bile dostupne u tom trenutku, dakle neposredno poslije pada. Naravno da nece biti precizne. A kakve su kalkulacije u pitanju i da li ih je uposte bilo, to im posalji mail pa priupitaj. A opet, ne radi se ni o potpuno proizvoljnim informacijama, jer si imali makar neke informacije na raspolaganju. Znali su npr. da se raketa ne nalazi iznad Amerike. Sto manje detalja, to vece podrucje koje treba pokriti, pa eto moze biti i hiljadu km udaljenost. Trebam li te podsjetit na slucaj onog malezijskog aviona?
Dozer wrote:Ti, ocigledno, nisi bas nista tu provjerio :D
Jer, da jesi, shvatio bi da su svi podaci koje sam do sada napisao o nacinu uzleta, balistici i brzini - tacni.
Posto ce slabo ko ovdje otici i pogledati ovo sto si postavio, evo ja sam se malkice potrudio da to izvucem. Kako vec rekoh, slika vrijedi vise od 1000 rijeci...
Bas mi je drago da te slika obradovala. Moram primjetiti kako je interesantno da si do maloprije tvrdio da se kvar nije mogao desiti u 9toj minuti, ali sad to zaboravljamo, kao da se i nije desilo. Svaki put kad te neko uhvati na necemu konkretnom, ti pomjeras golove. :D
Dozer wrote:Znaci, PO SVEMU dostupnom i zvanicnom, ukljucujuci planiranu putanju i pravac leta, te brzinu od 7,18 km/s u momentu raspada, ti dijelovi su mogli pasti samo u blizini kraja Altai regije, ili najdalje, i to pomocu filmskih trikova, na kraj Tuva regije (od Kosmodroma 2.650 km), ali nikako nakon raspada i bez pogona nisu mogli dobaciti jos 2.200 km dalje, tj. do Amurske regije, a pogotovo ne jos jugoistocnije, tj. 2.800 km od kraja Altajske regije, do onog sela i provincije u Kini.
Opet kazem - tu neko debelo laze. Zasto?
Ok prva stvar, mozda nebitna ali evo ti prilike: Postavi nam ovdje mapu sa ocrtanom Amurskom regijom i ovim mjestom u Kini gdje su pronadjeni ostaci, i ako se sa te mape vidi da se to selo nalazi jugoistocno od Amurske regije (sa akcentom na istocno), ja cu ovdje javno priznati svoju glupost i naivnost i nikad ti vise necu kontrirat na ovoj temi.
Dalje, ja sam malo glup pa ne znam sa ove slike izracunati tu udaljenost do koje je moglo dobaciti. Ono sto JA vidim ovdje je, da balast izbacen tokom faze "separation of payload firinig" (ova treca bijela tackica na putanji) padne otprilike na horizontalnu udaljenost L=1985km. Ovi podaci od trece faze (cetvrte tackice) ukljucuju visinu i brzinu, ali ne i horizontalnu udaljenost. MIslim da je ovo malo komplikovanije od obicnog kosog hica pa ja ne bih znao kako, ali ti si dobro upucen pa nam mozes izracunati i tu horizontalnu udaljenost.
Inace, kad budes racunao, ne zaboravi da se ovdje desio kvar, tj. da stvari ocito nisu isle po planu. Evo ti i izvjestaj o tom padu, nekoliko mjeseci poslije: http://www.spaceflight101.net/ekspress- ... dates.html. Inace ako te zanima, imas i tacan tehnicki opis kvara, pa nam objasni kako je to glupost i kako neko debelo laze. Izmedju ostalog stoji: "The subsequent fuel leak and loss of pressure led to the shutdown of the RD-0214 engine which caused the third stage to continue flying without any means of control, quickly exceeding the allowed attitude deviation and shutting down the RD-0213 main engine.
As a result of the shutdown 40 seconds before the planned cutoff target, the vehicle was left on a sub-orbital trajectory, tumbling back towards Earth. Re-entering the atmosphere, the stack broke up and dense components made it back to the ground, being recovered in north China.
"
Dozer wrote: Inklinacija je u inicijalnoj fazi leta, a sto zavisi od vrste i snage rakete, 90 stepeni. To se sasvim jasno vidi na snimcima lansiranja.
Na slici je jasno da je ta faza u konkretnom slucaju negdje do 10-11 km visine, a nakon toga se pocinje smanjivati. Time, zapravo, zapocinje postepeno zauzimanje ugla za ulazak u orbitu, koji je na visini od ~100-120 km = ~45 stepeni, a onda se na visini od 120-150km, zajedno sa odvajanjem ostatka modula, taj ugao smanjuje do 0, tj. do horizontalnog orbitalnog polozaja u odnosu na Zemlju. Mislim... slika je toliko jasna da ne mogu da vjerujem da je nekome treba jos i pojasnjavati...
Hvala ti sto si mi objasnio da se rakete lansiraju vertikalno u odnosu na Zemlju, to nisam znao, prvi put cujem. Ja kad sam rekao pod inklinacijom manjom od 90 stepeni, ja mislio rakete bukvalno lansiraju sa Zemlje pod uglom, kao baliste. Kako rece jedan mudar covjek, kojeg necemo imenovati:
Citati s razumijevanjem ima svoje specificno znacenje... :roll: Ne moze se nesto rezimirati na osnovu iskrivljenih cinjenica ili ciljane imputacije nekome necega sto nije receno...
Uh, ovo se oduzi. :lol: :lol:
stari_rastafari

#2015 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by stari_rastafari »

saimidin wrote:dozer upao u krizu srednjih godina
pa se navukao na teorije zavjera
Mozes li da ti svoje objektivno misljenje zbog cega su ustvari sve te zavjere tek teorije? Zbog cega mislis da ne postoji takva mogucnost?
Dozer wrote:Zapravo, generalni problem je sa 100%-tnom sigurnoscu u(po)tvrditi bilo sta po tom pitanju.
Mislim da su razlozi sasvim jasni - oni koji upravljaju svime, upravljaju i informacijama koje se plasiraju.
Logicno, oni kontrolisu i tacno doziraju koja, kakva i u kojoj kolicini ce bilo koja informacija biti dostupna "obicnim smrtnicima". Pa za ovo imamo milion dokaza u nasim domacim medijima. Zar ima neko od nas ko nije "uhvatio" medije da lazu o necemu?
Sto dakle znaci da se eventualno slazes da prica o vanzemaljcima je vrlo moguce tzv hoax i priprema za nesto trece? Jako dugo nam provlace tu pricu.
Dozer wrote:Gdje iskopa ovaj site? Ako je sve ono tacno (mada mi je malo tricky, jer fale neki likovi za koje pouzdano znam da su tu), pa iako se tice 2010, onda je sve daleko strasnije nego sam i zamisljao. Recimo, za Halliburton sam znao da je monstrum i da je direktna vladina "firma", ali u listi nedostaje Dick Cheney... A on je na vrhu.
Mislim da na LittleSis mozes naci te sto ti nedostaju ;)
KB9

#2016 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

povremene sanse za teorije zavjere naravno da postoje (toga smo svi svjesni)
teorije zavjere na svakom koraku i svakog dana su cist besmislica pogurana paranojom
stari_rastafari

#2017 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

KB9 wrote:povremene sanse za teorije zavjere naravno da postoje (toga smo svi svjesni)
teorije zavjere na svakom koraku i svakog dana su cist besmislica pogurana paranojom
Ako postoje povremene sanse, ipak mislis da se te sanse nikako ne mogu povezati?
KB9

#2018 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

stari_rastafari wrote:
KB9 wrote:povremene sanse za teorije zavjere naravno da postoje (toga smo svi svjesni)
Ako postoje povremene sanse, ipak mislis da se te sanse nikako ne mogu povezati?
"Paranoja (što dolazi od od grčke riječi παράνοια za "ludilo" ili "bezumnost") je izraz kojim se opisuje tjeskoba i strah neke osobe uzrokovan iracionalnim idejama i/li nesposobnošću razlikovanja mašte od stvarnosti. "
stari_rastafari

#2019 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Procitaj moja pitanja. Je li mozes malo objasniti svoje stavove? Malo to elaborisati. Da nam je svima jasno odakle polazis i cime opravdavas svoja ubjedjenja.

Paranoja nije pojam koji trazis. :D
KB9

#2020 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

vjeruj mi da jest, cista paranoja

da su teorije zavjere bolesti lik koji ih nalazi u svemu bi bio hipohondar, mozda ti ovako bude lakse za shvatit

da se gadjamo onim izrekama ko sto ste pokusavali ima npr jedna koja bi savrseno prikazala teorije zavjere i ljude koji ih svuda nalaze nakon sto im priznas da su neke istina (koju btw. zna vecina populacije nase planete), radi se o izreci koja spominje covjeka, prst i ruku

itd itd itd
stari_rastafari

#2021 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Hajde jos jednom, probaj elaborisati svoje stavove. Napisi nesto konretno zbog cega mislis da je to nemoguce. U protivnom, sto se mene barem tice, nisi relevantan sagovornik.

I opet, paranoja nije pojam koji trazis. Za ostalo napisano nisam siguran ni sta je napisano da budem iskren. Malo si nejasan.
KB9

#2022 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

malo si naporan za nekog kome se sve na kraju nacrta i opet ne moze, ne zeli ili nece da skonta

nisam znao da ti je toliko tesko pao onaj slucaj kad nisi znao koje pojmove tj reference koristis :thumbup:
stari_rastafari

#2023 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

KB9 wrote:malo si naporan za nekog kome se sve na kraju nacrta i opet ne moze, ne zeli ili nece da skonta

nisam znao da ti je toliko tesko pao onaj slucaj kad nisi znao koje pojmove tj reference koristis :thumbup:
Dakle ovim potvrdjujes da si totalno irelevantan ucesnik na ovoj temi. Kroz tvoje postove izbija elementarno nepoznavanje historije.Totalna dezinformisanost i nezanimanje za dogadjaje danas. Takodjer manjak rjecnika i poznavanje sopstvenog jezika. I jos da pomenem nekulturu i nepostivanje sagovornika. Svima je jasno da ne vidis dalje od svog nosa i pokusavas to nadoknaditi postapalicama kao sto je ova iznad. Zasada od tebe nikakav konkretan post a jos se busas da ti nekome nesto crtas i meni natakas da ja brkam pojmove/reference a pri tom ne znas ni sta referenca uopste znaci.

Ukratko, nisi na nivou razgovora ovdje. Irelevantan faktor.
KB9

#2024 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

il sam daleko relevantniji od tebe al ti mislis suprotno u ulozi pravog teoreticara zavjera :izet:
stari_rastafari

#2025 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

KB9 wrote:il sam daleko relevantniji od tebe al ti mislis suprotno u ulozi pravog teoreticara zavjera :izet:
Pa da ti jos jednom ponovim:

Dakle ovim potvrdjujes da si totalno irelevantan ucesnik na ovoj temi. Kroz tvoje postove izbija elementarno nepoznavanje historije.Totalna dezinformisanost i nezanimanje za dogadjaje danas. Takodjer manjak rjecnika i poznavanje sopstvenog jezika. I jos da pomenem nekulturu i nepostivanje sagovornika. Svima je jasno da ne vidis dalje od svog nosa i pokusavas to nadoknaditi postapalicama kao sto je ova iznad. Zasada od tebe nikakav konkretan post a jos se busas da ti nekome nesto crtas i meni natakas da ja brkam pojmove/reference a pri tom ne znas ni sta referenca uopste znaci.

Ukratko, nisi na nivou razgovora ovdje. Irelevantan faktor.

Ako ikada budes ustanju objasniti svoje stavove, onda mozemo probati razgovarati jos jednom. Sve dok budes svodio svoje komentare na postapalice za mene ces biti totalno irelevantan faktor na ovoj temi.
Post Reply