Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#2001 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by JThomas »

i ko hoće i može sve da kupi - kod nas mora obići više adresa i nivoa vlasti nego bilo gdje drugo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2002 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

JThomas wrote:ako prihvataš uzuse korupcije, "sređivanja" i kupovine, sa 15 000 ti sebi možeš "srediti" relativnu sigurnost. vrlo relativnu, jer opet kad nema države i pravosuđa, nisi siguran ako zakuhaš sa nekim od 30 000, ili sa nekim iz glavnog odbora stranke.

a tek ako ne prihvataš te uzuse, ako nećeš time da se baviš, tebi može biti i gore nego nekome sa hiljadom ili dvije. jer ti se ima šta uzeti i jer te se ima zašto uzeti na zub. normalna država nema cijenu. i to je vjerovatno glavni razlog što sad idu i oni kojima je materijalno dobro.
To svakako, to jeste i može biti problem u BiH.
Maraschino wrote:Tomo, zapetljao si se. Upravo to hebe Bosnu sto ljudi razmisljaju ''ja imam pare i mogu da radim sta hocu'' dok to na zapadu ne prolazi ili prolazi kao svakom drugom.

Ja imam pare i hocu da moje dijete uci tu i tu skolu. Tesko ako tvoje dijete nema rezultate za takvu skolu a dzaba sto ti imas pare i funkciju. Dozvolit ce ti jednu godinu ali selekcija odradi svoje. Tu smo isti i onaj milioner i onaj sa najmanjim primanjima.
Lijecenje je svakome dostupno jer svako placa obavezno osiguranje. Ja ili onaj milioner smo na istom stim sto on moze da ganja i druge klinike o svom dodatnom trosku.
Trebam novi licni dokumenat, sve funkcionise besprijekorno a prosle godine kada nisam dobio infarkt kada su mi rekli sta mi sve treba za izgubljenu l.k. u BiH.

...da ne nabrajam vise, bitnije od para je drustveno i drzavno uredjenje, sistem koji funkcionise a kada je to sve potaman onda je svakome lahko.
Izvini, ali ovo baš u Bosni nije ovako. Ako imaš pare, sve je moguće kupiti.

Mada se slažem da smo u minusu sa sistemom i državom, ali se to lakše podnosi sa primanjima koje imaju 4 cifre pa naviše.

Za lično znam i lično, kad su mi ukrali novčanik, to je baš bila avantura :D
madner

#2003 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by madner »

Maraschino wrote:Tomo, zapetljao si se. Upravo to hebe Bosnu sto ljudi razmisljaju ''ja imam pare i mogu da radim sta hocu'' dok to na zapadu ne prolazi ili prolazi kao svakom drugom.

Ja imam pare i hocu da moje dijete uci tu i tu skolu. Tesko ako tvoje dijete nema rezultate za takvu skolu a dzaba sto ti imas pare i funkciju. Dozvolit ce ti jednu godinu ali selekcija odradi svoje. Tu smo isti i onaj milioner i onaj sa najmanjim primanjima.
Lijecenje je svakome dostupno jer svako placa obavezno osiguranje. Ja ili onaj milioner smo na istom stim sto on moze da ganja i druge klinike o svom dodatnom trosku.
Trebam novi licni dokumenat, sve funkcionise besprijekorno a prosle godine kada nisam dobio infarkt kada su mi rekli sta mi sve treba za izgubljenu l.k. u BiH.

...da ne nabrajam vise, bitnije od para je drustveno i drzavno uredjenje, sistem koji funkcionise a kada je to sve potaman onda je svakome lahko.
Jest, 100% je tako. Zato je socijalna mobilnost kakva jeste, jer su svi na istim postavkama.
Selekcija radi svoje prije upisa, teoretski je sve moguce, u praksi se elita drzi elite.
Lijecenje je svima dostupno i ovdje. :D
512MB

#2004 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

Dakle u BiH je super, kad ti djeca žive i školuju se vani a ti odmaraš na Pelješcu :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#2005 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Šta da ti kažem, i onaj u Švici ili Austriji ako ima jača primanja, djecu šalje na Oxford, Cambridge 8-)
512MB

#2006 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:Šta da ti kažem, i onaj u Švici ili Austriji ako ima jača primanja, djecu šalje na Oxford, Cambridge 8-)
Pa čuj, možemo mi sve relativizirati al to ne vodi nikud.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2007 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:
Tomahawk11 wrote:Šta da ti kažem, i onaj u Švici ili Austriji ako ima jača primanja, djecu šalje na Oxford, Cambridge 8-)
Pa čuj, možemo mi sve relativizirati al to ne vodi nikud.
Kako će voditi kad ti prvi relativiziraš :D
HAVANA

#2008 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

Da smo losi u svim stvarima,losi smo.to znamo svi.Da je bas sve kako pisete,i nije.Nit sam kakav hadzo poseban,nit volim da se isticem,nit mi djeca idu u neke posebne skole,nit im sta sredjujem.Ni u ludilu.Zavrsile obicnu osnovnu skolu na grbavici,nikakvih problema ja nisam imao osim onog nerviranja kad je bilo a one nisu isle na vjeronauku...Upisala jedna trecu gimnaziju,i bogme jako gutavo,mora bas prosjek biti dobar...Zavrsila bez ikakvih problema,upisala fakultet,zive,zdrave,radi se pomalo studentski,studira...Druga zavrsila isto grbavicu 2,uspjela proci na prijemnom za onaj bankarski smjer sto su svabe organizovale u saradnji sa bankama,3 skole,2 prakse...Isto sve super,nikakvih problema.Trening,skijanje,odbojka,muzicka...Sretna djeca.Dalje nek se same bore.Pomocu sta mogu ali ne previse.Debile ne pravio...Kad ovo sve uporedim sa prijateljima koji su ostali u belgiji,nista mojoj djeci ne fali,i bolje im... :-D
HAVANA

#2009 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

512MB wrote:Dakle u BiH je super, kad ti djeca žive i školuju se vani a ti odmaraš na Pelješcu :mrgreen:
Ko mi je to komsija na peljescu?
Tomahawk11
Globalni moderator

#2010 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

HAVANA wrote:Da smo losi u svim stvarima,losi smo.to znamo svi.Da je bas sve kako pisete,i nije.Nit sam kakav hadzo poseban,nit volim da se isticem,nit mi djeca idu u neke posebne skole,nit im sta sredjujem.Ni u ludilu.Zavrsile obicnu osnovnu skolu na grbavici,nikakvih problema ja nisam imao osim onog nerviranja kad je bilo a one nisu isle na vjeronauku...Upisala jedna trecu gimnaziju,i bogme jako gutavo,mora bas prosjek biti dobar...Zavrsila bez ikakvih problema,upisala fakultet,zive,zdrave,radi se pomalo studentski,studira...Druga zavrsila isto grbavicu 2,uspjela proci na prijemnom za onaj bankarski smjer sto su svabe organizovale u saradnji sa bankama,3 skole,2 prakse...Isto sve super,nikakvih problema.Trening,skijanje,odbojka,muzicka...Sretna djeca.Dalje nek se same bore.Pomocu sta mogu ali ne previse.Debile ne pravio...Kad ovo sve uporedim sa prijateljima koji su ostali u belgiji,nista mojoj djeci ne fali,i bolje im... :-D
To je to :thumbup:

Kad ti nešta fali, fali ti bio u Bosni ili Švedskoj, Belgiji, Njemačkoj.
HAVANA

#2011 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

Tomahawk11 wrote:
HAVANA wrote:Da smo losi u svim stvarima,losi smo.to znamo svi.Da je bas sve kako pisete,i nije.Nit sam kakav hadzo poseban,nit volim da se isticem,nit mi djeca idu u neke posebne skole,nit im sta sredjujem.Ni u ludilu.Zavrsile obicnu osnovnu skolu na grbavici,nikakvih problema ja nisam imao osim onog nerviranja kad je bilo a one nisu isle na vjeronauku...Upisala jedna trecu gimnaziju,i bogme jako gutavo,mora bas prosjek biti dobar...Zavrsila bez ikakvih problema,upisala fakultet,zive,zdrave,radi se pomalo studentski,studira...Druga zavrsila isto grbavicu 2,uspjela proci na prijemnom za onaj bankarski smjer sto su svabe organizovale u saradnji sa bankama,3 skole,2 prakse...Isto sve super,nikakvih problema.Trening,skijanje,odbojka,muzicka...Sretna djeca.Dalje nek se same bore.Pomocu sta mogu ali ne previse.Debile ne pravio...Kad ovo sve uporedim sa prijateljima koji su ostali u belgiji,nista mojoj djeci ne fali,i bolje im... :-D

Da,falilo mi je i zato sam se vratio.Odrasla su mi djeca sa porodicom,nanom,babom,dedom,komsijom,svojom rajom...Mogu ja imati ne znam koliko para vani ali sta cu kad mi nije to to.Ne mogu poobjeci od sebe.Niti zelim.To nisam ja.Nismo svi isti,ja ne mogu i ne zelim.Nisam sretan.Ovde sam sretan.
Industrialyzer

#2012 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Industrialyzer »

Ako neko misli da je ovo vani nesto ispod prosjeka, debelo se vara.

Sretan rodjendan sa malim zakasnjenjem, ljudino :thumbup:
mali_balon

#2013 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mali_balon »

MaxPayne wrote:
mali_balon wrote:Opet se drkaju pojmovi....neko przivljavanjem zove normalan zivot..npr normalan zivot je da svaka 2 3 mjeseca kupis nov komad obuce, odjeca se ne racuna to ti dodje ko hljeb, namjestaj da promjenis svake 3 4 godine, auto svakih 5 do7 godina itd....da se makar 2 put sedmicno jede vani u restora u a ne pita i cevapi.....da se skija da se ide na more 10 do 15 dana u hotele itd itd.....dakle zivot srednje klase ........a kod nas nema srednje klase nego samo bijeda pa kad neko kaze da je za normalan zivot bez stezanja kajsa 4 clanoj porodic dovoljno izmedju 4 i 5 tisuca taj se proglasi ludim, nafuranim, snobom itd itd......
Ne mora ni u hotele,može u neki kamp i sl.Otužno je da si današnja srednja klasa većinom ne može ni priuštiti tih 10 dana na moru bez da ne podigne nenamjenski kredit.A pite i ćevapi postaju luksuznija hrana.Skoro sve buregdžinice poskupile,za nekoliko godina desetka se diže na cenera.

Pa ne mora ali eto navedeno cisto kao bezbrizno ne finacijski opterecen odmor....moze i kamp ili kamper....ali kkao kazes i 10 dnaa aregete ne moze bez kredita koji ces iskasljavati godinu dana
mali_balon

#2014 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by mali_balon »

Sretna su mnoga djec koja nisu iskusla bolje ili ne znaju da ima bolje pa sad sretna djeca......i onda kaze sretan.......sretan sam i ja bio sa zvecevo konjakom ali probah remy i jebi ga sad....ode standard u pm
HAVANA

#2015 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

Industrialyzer wrote:

Ako neko misli da je ovo vani nesto ispod prosjeka, debelo se vara.

Sretan rodjendan sa malim zakasnjenjem, ljudino :thumbup:
Hvala.
Rugafet

#2016 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Rugafet »

Upravo tako 'sretna' su jer ne znaju za bolje i drugačije. Evo ih doslovno na hiljade porodica u USA vratili bi se al pogadjate neće djeca. Okusilo života pa ko vele kud ćeš me nazad sad u tu lopoviju vraćati.
madner

#2017 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by madner »

Cuj vratili bi se a zive tamo :D
insomnia78

#2018 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:
Tomahawk11 wrote:

Da,falilo mi je i zato sam se vratio.Odrasla su mi djeca sa porodicom,nanom,babom,dedom,komsijom,svojom rajom...Mogu ja imati ne znam koliko para vani ali sta cu kad mi nije to to.Ne mogu poobjeci od sebe.Niti zelim.To nisam ja.Nismo svi isti,ja ne mogu i ne zelim.Nisam sretan.Ovde sam sretan.
Guram, guram al nece da udje moja noga u cipele tudje
HAVANA

#2019 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

:serbo:
PSC

#2020 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by PSC »

Tomahawk11 wrote:
Rekao bih da je najbitnije da li je neko pune duše, sad neko to postigne sa puno manje od tih 15 000, a nekom ne pomaže ni 15 000 000.
glavna komponenta kvalitete zivota trebala bi biti koliko si sretan.

nekome se kvalitet zivota svodi na to da zivi u prostoru koji voli, da je dobrog zdravlja, moze placati racune, voli to sto radi, ima dobre prijatelje, da moze stici pjeske svuda kuda se krece u zivotu, da ima dovoljno novca za ono sto zeli, a da ne zeli previse - zahvalnost na zivotu i onda si zadovoljan. svaki ovaj aspekt je vec sasvim dovoljno posla i rada na tome, da zadovoljis te aspekte zivota i da ti je eto kvalitetan.

a nekome je kvalitet zivota odredjen kolicinom novca koju ima. za sve mu trebaju pare i ne moze biti sretan sa manje novca nego sto sad ima, i mora raditi stvari koje kostaju da bi uzivao u zivotu.
svakome od nas je to mix necega.

sve preko te neke cifre kolika god ona bila ne utice na kvalitet zivota ni na srecu, prema onima koji traze egzaktne odgovore na ovakva pitanja. ta brojka poslije koje ljudima nije bitan novac za kvalitet zivota u americi je 2010-e, po jednoj studiji bila 75,000$ godisnje, 6250$ mjesecno.

i da se neko sjeti toga i pravilno primjeni metodu na BiH, vjerovatno bi se morale izmisliti nove kategorije. daleko smo od skandinavije, novog zelanda, kanade po toj nekoj sreci, jer ti narodi ipak imaju drzave.
koliko god da je kvalitet zivota subjektivna stvar, moze se izmjeriti kolicina trpljenja i prezivljavanja vs. bivanja gradjaninom nekog uredjenog drustva i sistema. lakse je tamo imati po realnim parametrima kvalitetniji zivot.
freelancerusk

#2021 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by freelancerusk »

512MB wrote:Ako živiš u Rajvosa možeš zarađivat petnes' hilhada kermi mjesečno, nećeš imat ni blizu kvalitet života kao prosječni građanin Švice/Austrije/Njemačke/ŠveCke itd
:lol: :roll:

Ja kad bih imao 15k kermi mjesečno, za mene bi Bihać bio Las Vegas, Berlin i Zürich u jednom... Plješevica bi mi bila zabavnija nego sve planine u Skandinaviji, a Una bolja od Maldiva. :lol:

:lol:
scarface32

#2022 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by scarface32 »

Dvoje na budzetu
Hajvan

#2023 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Hajvan »

512MB wrote:Ako živiš u Rajvosa možeš zarađivat petnes' hilhada kermi mjesečno, nećeš imat ni blizu kvalitet života kao prosječni građanin Švice/Austrije/Njemačke/ŠveCke itd
tjesi se, tjesi 8-)
scarface32

#2024 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by scarface32 »

Hajvan wrote:
tjesi se, tjesi 8-)

Tjesi se ti. Nije zivot bijesno auto.
muha_sa

#2025 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muha_sa »

tako je :thumbup: posebno za nekog koga u prsima steže cim dodje na čaršiju :lol:
Post Reply