Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
155_mm

#2001 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

belfy wrote:meni izgleda jako interesantno ovaj kamion sa VBR-om na trecoj slici odozdo. sta on "pljuje"? i da li i to mozemo da proizvodimo?
to BNT moze da proizvede koliko god kamiona 6x6 da nabavis. to stvarno nije problem za proizvesti. 100 puta je za bosnju teze proizvesti automatsku pusku.

ali ovaj VBR ne moze donijeti bosnji kompenzaciju brojcane nadmoci potencijalnih napadaca iz okruzenja. to moze jedino neki veci kalibar kao sto je bio orkan.
belfy

#2002 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by belfy »

155_mm wrote:
belfy wrote:meni izgleda jako interesantno ovaj kamion sa VBR-om na trecoj slici odozdo. sta on "pljuje"? i da li i to mozemo da proizvodimo?
to BNT moze da proizvede koliko god kamiona 6x6 da nabavis. to stvarno nije problem za proizvesti. 100 puta je za bosnju teze proizvesti automatsku pusku.

ali ovaj VBR ne moze donijeti bosnji kompenzaciju brojcane nadmoci potencijalnih napadaca iz okruzenja. to moze jedino neki veci kalibar kao sto je bio orkan.
hvala na odgovoru, ali mislio sam vise koji je kalibar u pitanju. a volio bih znati i kako pune ove cijevi, rucno?
155_mm

#2003 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

mene vise interesuje ovaj SA-6. jer od mogucnosti PVO-a zavisi opstanak tvornica namjenske industrije a samim time i bosnjaka.

interesantno da se nikad u javnosti nije pojavio tekst o nabavci ovih sistema. ne vjerujem da su zapljenjeni od JNA niti da su prebaceni iz manjeg entiteta u sarajevo, znaci da su kupljeni sa strane. ali od koga i u kojoj kolicini nikad se nije pojavilo u javnosti.

tako da se mozemo jedino nadati da ih je dovoljno da mogu da skinu sa neba onih 20 tak aviona iz okruzenja ako bi "zalutali" u zracni prostor BiH.
155_mm

#2004 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

@belfy

ma to je standardni kalibar 122 mm. najcesce koristeni kalibar za tu klasu VBR-a.da ovi modeli se pune rucno. danas se pojavljuju modularni gdje su rakete spakovane u lanseru i tako se skladiste. onda se samo postave na vozilo i ispale. i poslije samo mjenjas te vec napunjene lansere kao okvire na pusci. u srbiji imaju takav jedan projekat mislim da ga zovu morava.
belfy

#2005 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by belfy »

155_mm wrote:@belfy

ma to je standardni kalibar 122 mm. najcesce koristeni kalibar za tu klasu VBR-a.da ovi modeli se pune rucno. danas se pojavljuju modularni gdje su rakete spakovane u lanseru i tako se skladiste. onda se samo postave na vozilo i ispale. i poslije samo mjenjas te vec napunjene lansere kao okvire na pusci. u srbiji imaju takav jedan projekat mislim da ga zovu morava.
zahvaljujem na brzom i preciznom odgovoru.
mirsek

#2006 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by mirsek »

155_mm wrote:

A sta ces gadjati sa tim orkanom ? Nikad nece biti masovnog linijskog napada desetina tenkova sa destinama transportera i hiljadama vojnika pa da ih orkanom miniras po pravcu napada ili da ga upotrijebis sa boljim ucinkom od recimo par baterija obicnog vbr-a po neprijatelju do daljina 20 km a za haman orkanov domet od 50 km a vecu preciznost je bolja baterija samohotki ili vucenih haubica 155mm sa pametnom municijom i produzenim dometom koji lako moze prelaziti 40 km.

Sent from my LG-H500 using Tapatalk
Last edited by mirsek on 01/12/2016 20:17, edited 2 times in total.
Streptokok

#2007 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

155_mm wrote:
Streptokok wrote:[q
Znam da je ovo potpuno nebitno i bezazleno al ipak da ponovim.
ah! kao da je to toliko bitno u danasnje vrijeme.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Sreca pa lug nisam istresao ima 15 dana. Još od ćumura, apliciranom subjektu galopirajući rak zagarantovan.. To je dovoljno da neutralisem omanju četu, i po receptu velikog vođe, zarobim oruzje za moje selo. Četa po četa korpus, korpus po korpus i eto nas na pacifiku.
Gojeni H

#2008 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Gojeni H »

155_mm wrote:na zalost bosnjacka politika nije na vrijeme shvatila da se odbranbena moc moze povecati na razlicite nacine. na primjer nije isto imati 45 ispravnih tenkova kada imas autoput TZ-ZE-SA-MO ili kad ga nemas. sa tim autoputem tih 45 tenkova imaju efekat kao duplo ili troduplo vise.

takodje nije isto za odbranu imati zavrsen put preko igmana od sarajeva do gorazda i nemati taj put.
:thumbup:

Navodno je Ajzenhauer svjedocio brzu kretnju njemackog oklopa po njihovim putevima i odmah po zavrsetku rata snazno podrzao gradnju tzv. Interstate Highway sistema.
Streptokok

#2009 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

155_mm wrote:mene vise interesuje ovaj SA-6. jer od mogucnosti PVO-a zavisi opstanak tvornica namjenske industrije a samim time i bosnjaka.

interesantno da se nikad u javnosti nije pojavio tekst o nabavci ovih sistema. ne vjerujem da su zapljenjeni od JNA niti da su prebaceni iz manjeg entiteta u sarajevo, znaci da su kupljeni sa strane. ali od koga i u kojoj kolicini nikad se nije pojavilo u javnosti.

tako da se mozemo jedino nadati da ih je dovoljno da mogu da skinu sa neba onih 20 tak aviona iz okruzenja ako bi "zalutali" u zracni prostor BiH.
Da, stigli su iz banja luke, zaboravio sam koliko komada i nekoliko tada neispravnih boforsa. Boforsi su stavljeni u funkciju. Privjerena info.

no ovo je pvo srednjeg dometa...
Last edited by Streptokok on 01/12/2016 20:13, edited 1 time in total.
Gojeni H

#2010 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Gojeni H »

155_mm wrote:
Streptokok wrote:
Streptokok wrote:[
vojska ima da opremi ono sto ima vojnika. Sve ostalo je zavrsilo pod nekim tenkom.

Pricamo o nekakvim cudesima a mi ustvari ni puski za mobilizaciju nemamo. Gospodo, mi smo razoruzani.
Znam da je ovo potpuno nebitno i bezazleno al ipak da ponovim.
ah! kao da je to toliko bitno u danasnje vrijeme.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Meni nista nije smijesno. Da li to znaci da nema pjesadijskog oruzja za rezervu?
Streptokok

#2011 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

Gojeni H wrote:[q

Meni nista nije smijesno. Da li to znaci da nema pjesadijskog oruzja za rezervu?
Upravo tako. Broj vojnika plus par hiljada komada rezerve. A vi raspravljajte o haubicama, tenkovim inavođenim balistickim raketama.
Juliuscezar

#2012 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Juliuscezar »

Streptokok wrote:
155_mm wrote:mene vise interesuje ovaj SA-6. jer od mogucnosti PVO-a zavisi opstanak tvornica namjenske industrije a samim time i bosnjaka.

Da, stigli su iz banja luke, zaboravio sam koliko komada i nekoliko tada neispravnih boforsa. Boforsi su stavljeni u funkciju. Privjerena info.

no ovo je pvo srednjeg dometa...
Znaci ne zna se koliko ima KUBova ?
archi_a

#2013 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Ma nemamo mi ništa. Najbolje da se odmah predamo. :lol:
Streptokok

#2014 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

Zaboravio sam. Mozda ce neko znati.
155_mm

#2015 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

mirsek wrote:A sta ces gadjati sa tim orkanom ? Nikad nece biti masovnog linijskog napada desetina tenkova sa destinama transportera i hiljadams vojnika pa da ih orkanom miniras po pravcu napada ili da ga upotrijebis sa boljim ucinkom od recimo par baterija obicnog vbr-a po neprijatelju do daljina 20 km a za haman orkanov domet od 50 km a vecu preciznost je bolja baterija samohotki ili vucenih haubica 155mm sa pametnom municijom i produzenim dometom koji lako moze prelaziti 40 km.

na osnovu cega tvrdis ovo?

ako izuzmemo ovo da su ostali bez 200.000 automatskih pusaka potrebnih za odbranu, bosnje imaju jedini deficit u odbrani jer su brojcano mnogo slabiji od potencijalnih napadaca. znaci ako bi agresor odlucio da slomi bosnje bez obzira na vlastite ljudske gubitke tu bi se bosnjo naso u vrlo zajebanoj situaciji.

tu rupu u odbrani neko mora popuniti. u bogatim zemljama to radi jaka avijacija. posto bosnjo toga nema mora traziti alternativu. sigurno da bi se to moglo rijesiti i haubicama sa pametnom municijiom. ali posto se uvodjenje te municije u OS BiH ne planira prije 2137. godine :D , treba vidjeti sta do tada.

a i problem je takodje u tome sto kupovinu moraju da aminuju i neki drugi politicari a ne samo bosnjacki. dok proizvodnju kontrolisu samo bosnjacki politicari.
Streptokok

#2016 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

Neki ce reci ima toga zakopanog, no tvrdim da pola od toga vec nije u funkciji zbog korozije i loseg konzerviranja.
155_mm

#2017 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

Streptokok wrote:Neki ce reciima toga zakopanog, no tvrdim da pola od toga vec nije u funkciji zbog korozije i loseg konzerviranja.
mnogi bi mogli dozivjeti iznenadjenje kad u slucaju nuzde izkopaju zakopano. mozda bi bilo bolje da su zakopali 10 kg luga. mogli su i zaraditi na onim budalama koji ne budu imali luga ako sranje krene.
Streptokok

#2018 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

155_mm wrote:
Streptokok wrote:Neki ce reciima toga zakopanog, no tvrdim da pola od toga vec nije u funkciji zbog korozije i loseg konzerviranja.
mnogi bi mogli dozivjeti iznenadjenje kad u slucaju nuzde izkopaju zakopano. mozda bi bilo bolje da su zakopali 10 kg luga. mogli su i zaraditi na onim budalama koji ne budu imali luga ako sranje krene.
Fakat, koliko ljudi zna konzervirati pušku? Racunaj da su to uglavnom neuki ljudi. Na ove zalihe se ne moze osloniti. I sta sad?
155_mm

#2019 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

archi_a wrote:Ma nemamo mi ništa. Najbolje da se odmah predamo. :lol:
u tome i jeste problem, kolega. iskustvo devedesetih govori da predaja nije opcija. ako se uzme u obzir da i izbjeglistvo u zapadnoj europi takodje nije ni izblizo opcija kao sto je bilo devedesetih, onda preostaje samo jedno, a to je zauzeti strateske teritorije i onda odbrana dok gubitci agresora ne odvrate od nakane.
mirsek

#2020 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by mirsek »

155_mm wrote:
mirsek wrote:A sta ces gadjati sa tim orkanom ? Nikad nece biti masovnog linijskog napada desetina tenkova sa destinama transportera i hiljadams vojnika pa da ih orkanom miniras po pravcu napada ili da ga upotrijebis sa boljim ucinkom od recimo par baterija obicnog vbr-a po neprijatelju do daljina 20 km a za haman orkanov domet od 50 km a vecu preciznost je bolja baterija samohotki ili vucenih haubica 155mm sa pametnom municijom i produzenim dometom koji lako moze prelaziti 40 km.

na osnovu cega tvrdis ovo?

ako izuzmemo ovo da su ostali bez 200.000 automatskih pusaka potrebnih za odbranu, bosnje imaju jedini deficit u odbrani jer su brojcano mnogo slabiji od potencijalnih napadaca. znaci ako bi agresor odlucio da slomi bosnje bez obzira na vlastite ljudske gubitke tu bi se bosnjo naso u vrlo zajebanoj situaciji.

tu rupu u odbrani neko mora popuniti. u bogatim zemljama to radi jaka avijacija. posto bosnjo toga nema mora traziti alternativu. sigurno da bi se to moglo rijesiti i haubicama sa pametnom municijiom. ali posto se uvodjenje te municije u OS BiH ne planira prije 2137. godine :D , treba vidjeti sta do tada.

a i problem je takodje u tome sto kupovinu moraju da aminuju i neki drugi politicari a ne samo bosnjacki. dok proizvodnju kontrolisu samo bosnjacki politicari.
Pa jedino ako bi nas direktno napale Hrvatska ili Srbija u punom kapacitetu onda bi nam bila zajebana situacija a do tada smo u puno boljoj poziciji nego u proslom ratu..VRS je imala preko 300 tenkova i stotine transportera a mi haman nista..Sad oni nemaju haman nista a mi imamo puno vise nego u ratu..
A vidi lakse je kupiti licencu ili know-how za proizvodnju pametne municije nego dobiti saglasnost i imati znanje i masine napraviti orkan.
I dalje mislim da su puske sekundarno pitanje jer u par kamiona ili jedan avion moze stati dovoljno pusaka da se opremi par brigada.
Proizvodnja i velike zalihe raznih tipova vlastite municije kao i dovoljan broj artiljerijskih cijevi je po meni puuuno vaznije pitanje od pusaka..(sto se tice onog sto mozemo sami proizvoditi).
Ako sta padne od donacija u vidu POVR ili transportera puna saka brade ako se vec ne moze dogovorno kupiti..
Streptokok

#2021 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

Kuda bi dosao taj avion ili kamion? Znas li da je arbih i na kraju rata imala deficit phesadijskog oruzja?

i da, oni ce opet imati ono sto su imali, bez vecih problema.
155_mm

#2022 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

Streptokok wrote:
155_mm wrote:
Fakat, koliko ljudi zna konzervirati pušku? Racunaj da su to uglavnom neuki ljudi. Na ove zalihe se ne moze osloniti. I sta sad?
otpoceti proizvodnju vlastite jurisne puske za potrebe policije i OS. i obavezno uvesti poluatomatsku verziju za civilno trziste (lovci i sportski strelci) sa time da je prepravka na automatski rezim vrlo jednostavna. cijena civilne verzije ne smije preci cijenu od 500 KM.
prakticki svakom ponuditi mogucnost da nesto uradi za svoju odbranu. po meni bi to bilo posteno. pa odluci sam ili lovac ili skladisti lug.
archi_a

#2023 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

155_mm wrote:
Ironija, kolega. Ironija :thumbup:
155_mm

#2024 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

licencu za proizvodnju pametne municije bosnjo nece dobiti prije 2198. godine.

kolega, licenca za tako sostificirana oruzja se ne kupuje na kilo. tu nije samo u pitanju novac.
Streptokok

#2025 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

155_mm wrote:[qu

otpoceti proizvodnju vlastite jurisne puske za potrebe policije i OS. i obavezno uvesti poluatomatsku verziju za civilno trziste (lovci i sportski strelci) sa time da je prepravka na automatski rezim vrlo jednostavna. cijena civilne verzije ne smije preci cijenu od 500 KM.
prakticki svakom ponuditi mogucnost da nesto uradi za svoju odbranu. po meni bi to bilo posteno. pa odluci sam ili lovac ili skladisti lug.
Eh, haj to sad objasni velikom vođi ciji je najveci strateski domet zarobljavanje oruzja.
Post Reply