Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Walther

#2001 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Walther »

prog321 wrote:
Walther wrote:
Bihac je bio vojno slomljen tako da... Pricati kako bi NATO sigurno ovo ono nako Srebrenice nije ozbiljno.
Mozda ti citas neku naucno fantasticku lektiru?
Fakti govore drugacije. Ili si ti jos jedan koji kaze da su Srbi htjeli mogli su uzet Bihac? :-) :-D
Fakti govore da je Bihac bio pred padom.
prog321

#2002 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Znaci, ne znas fakte?
Snage SR Krajine su se prisunjale Bihacu dok je Dudakovic sa udarnim jedinica probijao linije kod Bosanske Krupe.
Kad se vratio, dovoljno je reci da su vece sanse Srbi imali osvojiti Sarajevo nego Bihac. :-D
Walther

#2003 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Walther »

prog321 wrote:Znaci, ne znas fakte? :-D
Snage VRS Krajine su se prisunjale Bihacu dok je Dudakovic sa udarnim jedinica probijao linije kod Bosanske Krupe.
Kad se vratio, dovoljno je reci da su vece sanse Srbi imali osvojiti Sarajevo nego Bihac. :-D
Image

cuj, "prisunjale" :roll: probijao :roll:

ono kad neko previse gleda partizanske filmove ;-)
PM72

#2004 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Saš' vidjet kad ti internet ratnik iskopa "dokaz"...
prog321

#2005 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Prisunjale.
Znaci specijalne snage Srbije sa bananama iz Sr Krajine napali su hrvatsku stranu Bihaca koju je drzao HVO.
HVO se razbjezao kad su tenkove vidjeli. NIsu metka ispalili. Onda je Armija dosla, to je bio kraj napredovanja za srpske snage.
Informisi se bolje ako hoces biti ozbiljan sagovornik.
PM72

#2006 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Sr Krajine
Je li ovo Sr Krajina - Socijalistička republika ili te opet jebe prevod? :D
Walther

#2007 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Walther »

prog321 wrote:Prisunjale.
Znaci specijalne snage Srbije sa bananama iz Sr Krajine napali su hrvatsku stranu Bihaca koju je drzao HVO.
HVO se razbjezao kad su tenkove vidjeli. NIsu metka ispalili. Onda je Armija dosla, to je bio kraj napredovanja za srpske snage.
Informisi se bolje ako hoces biti ozbiljan sagovornik.
Bihac je bi opsadom, niko se nije "prisunjao". Opsada je trajala godinama a slobodan teritorij smanjivao. Sigurno si opazio crveno sa svih strana karte? Pred intervencijom su Srbi vec bili skoro u centru Bihaca. Sve skupa nema nikakve veze sa HVO.
PM72

#2008 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

A dobro je i ono - "hrvatska " strana Bihaća. :-)
prog321

#2009 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Hrvatska strana grada. Strana na kojoj je sadasnja Hrvatska granica.

I primjet ces na tvojoj karti najvece bitke su se dogadjale sa Abdicevcima. Koji su bili vodjeni i naoruzani od srbijanskih oficira.
BIhac je bio relativno stabilan. Sam Dudakovic je priznao da je vise njegovih vojnika izginulo boreci se sa APZB nego sa Srbima.

U proljece 95e Abdicevci su napravili zamku Nanicu primjenujuci tacno isto taktiku koju je on godinu dana ranije radio VRSu.
Naime, pustili su ga da prodje njihove linije i onda ga sa bokova okruzili. Mnogo boraca 505e su izginuli probijajuci obruc.
Poenta je da Abdicevci nikad ne bi bili sposobni napraviti takav jedan poduhvat da nisu imali srbijansku strucnu komandu.
PM72

#2010 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Hrvatska strana grada. Strana na kojoj je sadasnja Hrvatska granica.
Dobar ti rezon. :-) "Hrvatska strana grada" jer je na toj strani "sadašnja " hrvatska granica.Po tome,Zvornik je podjeljen na srpski dio jer je prema istoku Srbija ili hrvatska strana Brčkog,Bjeljine itd jer im je blizu hrvatska granica...nemaš ti pojma sa životom...HVO u Bihaću bio je na linijama u svojim selima a kad bi tebe čovjek slušao pomislio bi da je taj Bihaćki HVO bio granična jedinica hrvatske policije i da su tu da čuvaju državnu granicu.

I još nešto.Granica kod Bihaća prema Hrvatskoj bila je i prije tako da ne možeš napisati "sadašnja hrvatska granica".

Tačno ću ti naplaćivati ove silne ispravke.
prog321

#2011 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

A ja cu pokusati iz sveg srca da izbjegavam komentarisati tvoje gluposti.
Dogovoreno :-D
PM72

#2012 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Pokušaj da se ne baviš spletkama,intrigama,izmišljotinama i falsifikatima pa će ti odmah krenuti bolje.Ne kopiraj sa sumnjivih sajtova i ne citiraj neprovjerene informacije.Dosta si se isprovaljivao a ovdje sve ostane zapisano.Kad jednog dana kažeš da nešto nisi napisao ili rekao, bar pet ljudi sa sajta će ti sve nebuloze iščeprkati i postirati.Kod nas nema argumentacije "Pitaj pokojnu Savku - ona zna" kakvom se ti služiš.

U svakom slučaju,sabur i pamet u glavu.Ispeci pa reci.
prog321

#2013 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Da nema tih gornjih stavki, 99% foruma ne bi imalo sta reci.
Ne uzimaj sve previse osobno.
Ja svoje izvore lijepo navedem. Neki od njih su sumnjivi. , A od koga nisu? :-D
Nikad ne izmisljam iz glave.
Dozer

#2014 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Problem je - licno neznanje.
Iz toga onda proizilazi hvatanje za tudje znanje, a tu je onda vise nego upitno za cije znanje se hvatas.
Drugi problem je sto uopste ne slusas/citas sta pisu i govore direktni ucesnici, nego cak i to pobijas kopiranjem kojekakvih izvora...
Sta je poenta?
Po tebi, mi, koji smo ucestvovali u kojecemu i do u milimetar kazemo sta je i kako je bilo, po tebi nemamo zapravo pojma, nego ti ipak znas bolje, koji nisi bio ni blizu svega toga...? :roll:
prog321

#2015 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by prog321 »

Ispada da ste ti i PM72 bili na sve i jednom ratistu u BiH i znate sve.
A sto se tice izvora, nisu ni vasi nista bolji. Ja se barem potrudim da ih potrazim.
Najveca moja krivica je sto ne pricam bajke o zanzibar zemlji zvanoj Jugoslavija gdje su kuce od cokolade i svako radi ono sta hoce
tamo raste svako voce. :-D
crazy_diamond

#2016 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

Vidim bilo je govora o ukljucivanju srbije u rat, znamo da je oduvijek bila itekako ukljucena, al nesto me interesuje sta misle o tome ljudi koji su ratovali i bolje znaju objasniti tu hipoteticku neku ideju, sta mislite ljudi da li bi vojska jugoslavije imala muda prije svega umijesati se intezivnije u rat 95. godine sve i kad stranci ne bi reagovali, samo avicijacija da se ne koristi. bilo je velike umijesanosti na pocetku kad je nasa armija bila goloruka, al 95. je druga situacija, dal bi imali muda njihovi oficiri povesti koju hiljadu ljudi prekodrinske armije u neki ogroman napad na recimo sarajevo, kad su branitelji imali solidno municije,oruzja, kad se zanat ispekao i dojtoriraro, dal bi imali muda krenuti na recimo sedmu muslimansku, ili u neki otvoreni veliki tenkovski juris znajuci da nasa armija posjeduje vec i crvene strijele.

Dal bi to oni smjeli uopste, kakooo rece pm vojni odsijeci salju u rat i srbija je tada imala brojnu vojsku i tehniku, al meni se tu nekako cini da se slobo i djenerali ne bi smjeli upustiti bas masovno u pokusaj unistenja armije bih i hrvatskih saveznika jer sasvim je izvjesno da bi tu zveketali sanduci masovno od subotice do vranja, sta mislite vi da je armija napravila jos vece uspjehe oko sarajeva, da se krenulo prema podrinju i blize banjaluci, koliko bi srbija imala muda da pomogne braci preko drine, ove hrvatska srbe su pustili niz vodu, sta mislite koliko bi se zauzeli za ove rashine da je rs u zaprijetio totalni vojni slom
Dozer

#2017 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Znacii, po tebi, licno iskustvo je njesra i irelevantno jer ti, ipak, to sve znas puno bolje posto si cuo i procitao ko zna gdje sta je tacno i istina?

Usput, ako si ista ovdje procitao, a vidim da nisi, bilo bi ti vrlo jasno o cemu tacno PM i ja pricamo i gdje smo tacno sve bili. Na svim ratistima sigurno nije ni on, a ni ja. Srecom, nisu nas mogli klonirati tada, inace bismo sigurno dobacili i na jos mnoga druga mjesta.

Sto se Juge tice, ni ja ne pricam bajke, nego ono cega se, opet, licno sjecam, a ne kao ti, opet, bajke koje si negdje cuo.
Da nije tako, hladni bi rekao koliko godina imas. Ja garantujem da nisi imao ni 15 te usrane '92. Ali, "sjecas" se i ti Juge, a pogotovo ekonomskih i politickih detalja.
Podrazumijeva se, ooet bolje od nas koji smo vec tada i radili ponesto, a i poceli osjecati Markoviceve pozitivne reforme.
Jedino sto ja nikada necu shvatuti su upravo likovi poput tebe.... Bez ikakvih licnih i realnih iskustava i znanja o necemu, hladno kenjate uoravo o tome....
Dozer

#2018 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

crazy_diamond wrote:Vidim bilo je govora o ukljucivanju srbije u rat, znamo da je oduvijek bila itekako ukljucena, al nesto me interesuje sta misle o tome ljudi koji su ratovali i bolje znaju objasniti tu hipoteticku neku ideju, sta mislite ljudi da li bi vojska jugoslavije imala muda prije svega umijesati se intezivnije u rat 95. godine sve i kad stranci ne bi reagovali, samo avicijacija da se ne koristi. bilo je velike umijesanosti na pocetku kad je nasa armija bila goloruka, al 95. je druga situacija, dal bi imali muda njihovi oficiri povesti koju hiljadu ljudi prekodrinske armije u neki ogroman napad na recimo sarajevo, kad su branitelji imali solidno municije,oruzja, kad se zanat ispekao i dojtoriraro, dal bi imali muda krenuti na recimo sedmu muslimansku, ili u neki otvoreni veliki tenkovski juris znajuci da nasa armija posjeduje vec i crvene strijele.

Dal bi to oni smjeli uopste, kakooo rece pm vojni odsijeci salju u rat i srbija je tada imala brojnu vojsku i tehniku, al meni se tu nekako cini da se slobo i djenerali ne bi smjeli upustiti bas masovno u pokusaj unistenja armije bih i hrvatskih saveznika jer sasvim je izvjesno da bi tu zveketali sanduci masovno od subotice do vranja, sta mislite vi da je armija napravila jos vece uspjehe oko sarajeva, da se krenulo prema podrinju i blize banjaluci, koliko bi srbija imala muda da pomogne braci preko drine, ove hrvatska srbe su pustili niz vodu, sta mislite koliko bi se zauzeli za ove rashine da je rs u zaprijetio totalni vojni slom
Mioe licno misljenje - ne. Nista od toga.
Prvo, '95 je u Srbiji vec uveliko bilo raznih antiratnih kampanja, vojni obveznici su masovno bjezali, a bilo kakvo pomjeranje vece vojne sile i tehnike bi sigurno bilo sankcionisano.
Drugo, ako MZ i ne bi reagovala, tada bi se sigurno i HV ukljucila u sve punim kapacitetom. Oluja je lijepo pokazala kako to izgleda.
Trece, nisu Srbi bili nikad neka sila kada naidju na sebi ravne, tj. kada na svojoj kozi osjete i artiljeriju i masovniju drugu vatru. Lako je rokati kad znas da ti se nema cime uzvratiti, ali je druga prica kad i po tebi roka isto tako.
IB... Mislim dq bi se tu stanvalo artljerijom prwko Drine, iz Srbije, i da bi se eventualno tu mozda ubacilo 2-3 milje ljudi da pomognu oko Bijeljine i Zvornika, ali bi se i povukli ukoliko bi vidjeli da ne mogu zadrzati, jer vrlo dobro znaju da niko ne bi nastavljao rat s one strane Drine.
crazy_diamond

#2019 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

Dozer wrote:
crazy_diamond wrote:Vidim bilo je govora o ukljucivanju srbije u rat, znamo da je oduvijek bila itekako ukljucena, al nesto me interesuje sta misle o tome ljudi koji su ratovali i bolje znaju objasniti tu hipoteticku neku ideju, sta mislite ljudi da li bi vojska jugoslavije imala muda prije svega umijesati se intezivnije u rat 95. godine sve i kad stranci ne bi reagovali, samo avicijacija da se ne koristi. bilo je velike umijesanosti na pocetku kad je nasa armija bila goloruka, al 95. je druga situacija, dal bi imali muda njihovi oficiri povesti koju hiljadu ljudi prekodrinske armije u neki ogroman napad na recimo sarajevo, kad su branitelji imali solidno municije,oruzja, kad se zanat ispekao i dojtoriraro, dal bi imali muda krenuti na recimo sedmu muslimansku, ili u neki otvoreni veliki tenkovski juris znajuci da nasa armija posjeduje vec i crvene strijele.

Mioe licno misljenje - ne. Nista od toga.
Prvo, '95 je u Srbiji vec uveliko bilo raznih antiratnih kampanja, vojni obveznici su masovno bjezali, a bilo kakvo pomjeranje vece vojne sile i tehnike bi sigurno bilo sankcionisano.
Drugo, ako MZ i ne bi reagvqla, tada bi se sigurno i HV ukljucila u sve punim kapacitetom. Oluja je lijepompokazala kako to izgleda.
Trece, nisu Srbi bili nioad neka sila kada naidju na sebi ravne, tj. kada na svojoj kozi osjete i artiljeriju i masovniju drugu vatru. Lako je rokati kad znas da ti se nema cime uzvratiti, ali je druga prica kad i po tebi roka isto tako.
Slazem se u potpunosti, nekako mi ne ide u glavu da bi oni imali muda udariti masovno, ne zbog straha od medjunarodne zajednice nego sto bi sasvim sigurno svaki uspjeh morali natopiti krvlju,a kad masovno zvekecu sanduci koji dolaze iz druge drzave, onda je hebeno i rezimu,koliko sam uspio skontati to neko generalno javno mnijenje u srbiji devedesetih, tamo 95. nakon sto je postalo jasno da projekat velike srbije ne ide po planu i da nema sanse da uspije,kad su rat i sankcije dovele srbiju do prosjackog stapa, oni neki filmovi tipa rane su vjerno prikazali svu tu bijedu srbije, u toj situaciji vjerujem da bi neka masovnija mobilizacija i crne posmrtnice bili okidac za revoluciju tamo, govorim o javnom mnijenju vecinskom koje je u srbiji otprilike bilo nacionalno i nije bilo proti rata, al da se oni ne mobilisu,oni najzaludjeniji su vec bili uglavnom ovamo preko drine ko neki dobrovoljci,a isto tako jedan dobar dio srbijanaca je bio pacifisticki nastrojen i svako zesce ukljucivanje srbije vjerujem da bi izazvalo zesce reakcije opasne po rezim.

Vjerujem i da se sami vojni vrh ne bi usudio zestoko uci u rat, mogli su 92. kurchiti se sa tehnikom i na misice praviti rezultate protiv nespremnog i naivnog naroda uz manje gubitke,, al 95. je druga prica gdje valja udariti na organizovanu, solidno opremljenu i sto je najvaznije prekaljenu armiju koja brani svoje...ja isto tako ne vjerujem da bi srbija uopste imala muda, a pitanje je koliko bi i mogla biti neki faktor preokreta jer kako pm rece najbolja tehnika i cifra vojnika je bila tamo, al treba imati jos i para,goriva,cigara i hiljadu jedan qrac da se to
Iskoristi, a pitanje je jel to srbija imala
Dozer

#2020 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

'95 ne da vise to nisu imali, nego nisu vise imali ni da guraju sve ovo ovamo kao do tada.

I - zato je rat i stao tada.
Mister Yes

#2021 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Mister Yes »

Creasy wrote:A što se aerodroma tiče, ti se glupiraš, jer dobro znaš da se mogao uzeti, ali se nije htjelo, odnosno smjelo zbog politike. Mislim na period do '93. Mene živo zanima gdje si ti ratovao kad kažeš da se 92-93. nešto nije moglo uzeti. :roll:
Treća vanredna sjednica skupštine RS-a, 23.05.1995-te
Karadžić:
Stali smo kada je bilo jasno da mi ne možemo da uzmemo tu desnu obalu Drine u Goraždu. Vama odgovorno kažemo, nikada vojska nije zaustavljena ako je mogla da završi neki posao. Zaustavljena je i prihvatana su primirja kada se pokazalo da u tom trenutku više nemamo snage. Ja moram da vam kažem da pored superiornosti u naoružanju mi od početka rata neke stvari nismo mogli da uzmemo. Nismo mogli da uzmemo Dobrinju, recimo. Brdo Žuč u Sarajevu napadali smo 90 dana teškom artiljerijom, slupali sve živo, pojavimo se, Turci još u rovu i čekaju nas.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2022 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by JoseMujica »

Srbija, Vojska RSK i RS su ratovali dok nisu ispraznili zalihe JNA. Kako su se magacini praznili tako su i padali qhorcu za uši dok su HV, HVO, ARBiH jačali
Dozer

#2023 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Naravno.
A, na kraju smo svi mogli vidjeti koji su to "ratnici", "hrabrice" i "borci"... Cim su na svojoj kozi i glavi osjetili kako izgleda kad te poklopi artiljerija, nije se znalo ko brze bjezi, vojska ili civili...
Lako je bilo ratovati kad imas na raspolaganju sve sto ti treba. Evo, fino Karadzic kaze - 90 dana lupali Zuc, i nisu ga mogli uzeti. Lako je uci u poruseno i gdje te niko ne ceka, ali cim naidjes na nekoga - e, tu je onda frka, a malo zatim i bjezanija.
Dozer

#2024 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

MTS je, zapravo, jedan od presudnih faktora. Dzaba ti ljudstvo ako nema cime da se brani/ratuje. Tada to ljudstvo postaje samo stoka u toru, spremna za klanje.

Da nije bilo ono malo oruzja na pocetku maja '92, tesko da bi se ista odbranilo u Sarajevu. A, i tada smo vidjeli kakvi su heroji napadali... Ni s tenkovima, i protiv kalasa, tandzara i pokojeg protivoklopa, nisu imali jaja da odrade sta su naumili... Stash dalje...

Mi da smo imali bukvalno samo 5.000 artiljerijskih projektila u Sarajevu, sva prica bi drasticno drugacije izgledala...
Dozer

#2025 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Jeste. Kad imas od cega da ga proizvedes. I gdje :D
A, da nema nas, ljudi, ne bi bilo ni rata :D
Post Reply