Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bujrum majstore

#2001 Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

apsidejzi wrote:
Bujrum majstore wrote: Oprosti molim te, o kakvim glupostima pricas?
Ljudi, biljke, zivotinje?
Ili nesto drugo?
Nije tebi upucen post. TI si spomenut onako usput...
Nije citav post al si mene prozvao u kontekstu gluposti pa mi molim te, ako ces biti ljubazan, objasni na koje gluposti mislis?
Mozda da kazem koju u svoju odbranu ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk
apsidejzi

#2002 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Ti si koka a ovaj sto parira je jaje koje ce za 10 godina biti koka jer si ti prije 10 godina bio jaje koje je pariralo ondasnjim kokaka. :lol:
šatirana_ljubičica

#2003 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

Nešto kontam, ateisti vole logiku i sve im je logično a najnelogičnija stvar je Big bang, i kako se baš SLUČAJNO sve tako dobro poredalo da se planete ne sudaraju, zvijezde se ne sudaraju, Sunce ne udari u Zemlju, Zemlja se okrene za 24 h samo jednom, a znamo šta bi bilo da joj treba više ili manje, ili udaljenost Sunca od nas je tačno onoliko koliko treba...Inače, znamo šta bi bilo...
Hm, sve je to bilo kako ono rekoste: Slučajno? Jel?Aha.I to ''slučajno'' je baš najlogičnije objašnjenje.Woow.

Možda sam prekinula neku diskusiju, izvinjavam se, ali stvarno, stvarno, kosmos ne može biti slučajan.
A čik objasnite odkud, šta, kako, zašto :-)
Bujrum majstore

#2004 Re: Zašto je potrebna religija?

Nebeska tijela se ne sudaraju?
Mozda ne za naseg zivotnog vijeka pa neko pomisli da se ne sudaraju. :)
Trenutno sve izgleda ok, bar u nasem Suncevom sistemu al bilo je svega i bit ce svega,
malo proguglaj a ja ti preporucujem sjajan dokumentarni serijal "How Universe Works". :)
šatirana_ljubičica

#2005 Re: Zašto je potrebna religija?

Bujrum majstore wrote:Nebeska tijela se ne sudaraju?
Trenutno sve izgleda ok, bar u nasem Suncevom sistemu al bilo je svega i bit ce svega,
malo proguglaj a ja ti preporucujem sjajan dokumentarni serijal "How Universe Works". :)
Neznatno je to sve, u našem Sunčevom sistemu sve funkcioniše kako treba i to kad bude svega, tad će ubrzo Sudnji dan.
Bujrum majstore

#2006 Re: Zašto je potrebna religija?

šatirana_ljubičica wrote:
Neznatno je to sve, u našem Sunčevom sistemu sve funkcioniše kako treba i to kad bude svega, tad će ubrzo Sudnji dan.
Sta je neznatno?
Pod "bilo je svega" i "bice svega" sam upravo mislio na sudaranje nebeskih tijela,
kako vecih tako i manjih, izbacivanje iz putanja itd itd.
Molim te, ako ti je tesko googlati, bar pogledaj par epizoda onog dokumentarca, stvarno je odlican.
Leo_alfa

#2007 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

šatirana_ljubičica wrote:Nešto kontam, ateisti vole logiku i sve im je logično a najnelogičnija stvar je Big bang, i kako se baš SLUČAJNO sve tako dobro poredalo da se planete ne sudaraju, zvijezde se ne sudaraju, Sunce ne udari u Zemlju, Zemlja se okrene za 24 h samo jednom, a znamo šta bi bilo da joj treba više ili manje, ili udaljenost Sunca od nas je tačno onoliko koliko treba...Inače, znamo šta bi bilo...
Hm, sve je to bilo kako ono rekoste: Slučajno? Jel?Aha.I to ''slučajno'' je baš najlogičnije objašnjenje.Woow.

Možda sam prekinula neku diskusiju, izvinjavam se, ali stvarno, stvarno, kosmos ne može biti slučajan.
Univerzum je nesavrsen i vise nego ga ti zamisljas. Slucajnost kao pojam moze biti tema za novu raspravu, pa nakon nekih zakljucaka o slucajnosti mozemo vidjeti koliko odgovara kao objasnjenje nastanka svega, znaci ne tako povrsno pristupiti ovim pitanjima.
Odgovori na "odkud, šta, kako, zašto" se ne nalaze u jednoj knjizi, a na neka i nemamo odgovora (mi ljudi, ne mi ateisti) ;-).
Bujrum majstore

#2008 Re: Zašto je potrebna religija?

apsidejzi wrote:Ti si koka a ovaj sto parira je jaje koje ce za 10 godina biti koka jer si ti prije 10 godina bio jaje koje je pariralo ondasnjim kokaka. :lol:
Jel to ta glupost koju spominjes? :izet:
šatirana_ljubičica

#2009 Re: Zašto je potrebna religija?

Bujrum majstore wrote:
Sta je neznatno?
Pod "bilo je svega" i "bice svega" sam upravo mislio na sudaranje nebeskih tijela,
kako vecih tako i manjih, izbacivanje iz putanja itd itd.
Molim te, ako ti je tesko googlati, bar pogledaj par epizoda onog dokumentarca, stvarno je odlican.
Naravno da je neznatno sve dok se Zemlja kreće u svojoj putanji kako treba i dok je Sunce na udaljenosti koliko treba, kao i Mjesec, etc., etc..

Pogledaj ti ove dokumentarce koji govore o savršenosti koje sam ti navela ;)
Bujrum majstore

#2010 Re: Zašto je potrebna religija?

Naravno da je neznatno sve dok se Zemlja kreće u svojoj putanji kako treba i dok je Sunce na udaljenosti koliko treba, kao i Mjesec, etc., etc..

Pogledaj ti ove dokumentarce koji govore o savršenosti koje sam ti navela ;)
Ja sam pogledao sve i svasta kad je vjerska literatura u pitanju, bio sam taj. :)
Ako mislis da su Zemlja i covjek centar Univerzuma i jedino sto je bitno za nas onda se slazem, neznatno je. :)
bierkof

#2011 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by bierkof »

šatirana_ljubičica wrote:Nešto kontam, ateisti vole logiku i sve im je logično a najnelogičnija stvar je Big bang, i kako se baš SLUČAJNO sve tako dobro poredalo da se planete ne sudaraju, zvijezde se ne sudaraju, Sunce ne udari u Zemlju, Zemlja se okrene za 24 h samo jednom, a znamo šta bi bilo da joj treba više ili manje, ili udaljenost Sunca od nas je tačno onoliko koliko treba...Inače, znamo šta bi bilo...

Kosmos ne moze biti haoticniji, a ti nasla da ga uzmes kao dokaz bozanskog 'sklada'. :lol:
Nebeska tijela se sudaraju. Sta se desilo sa dinosaurima, a da ne pricamo o Period of heavy bombardment.
šatirana_ljubičica

#2012 Re: Zašto je potrebna religija?

bierkof wrote:

Kosmos ne moze biti haoticniji, a ti nasla da ga uzmes kao dokaz bozanskog 'sklada'. :lol:
Nebeska tijela se sudaraju. Sta se desilo sa dinosaurima, a da ne pricamo o Period of heavy bombardment.

Ako smatrate savršenu udaljenost nebeskih tijela koje sam navela i njihovo kretanje, haosom, onda moram reći da ste vi u haosu.Blago rečeno.
Last edited by šatirana_ljubičica on 08/09/2014 10:12, edited 1 time in total.
Chagalj

#2013 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

a sto je interesantno, da sami ateisticki naucinici daju dokaze za postojanje inteligentog tvorca, evo recimo ovaj video, koji govori da je tako svijet precizno stvoren, da kad bi pomjerili samo jedan naspram kvintilion, to je broj toliko veliki da odgovara koliko ima zrna u svim plazama svijeta, kad bi samo jedno zrno sklonio od kvintiliona svijet nebi postojao, eto kolika je preciznost u stvaranju svijeta, i onda neki kaze to je samo slucajno :-)
nemezis

#2014 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Kad vjernici počnu o slučajnosti i vjerovatnoći.
Dozer

#2015 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Realno, ovo je sve dijelom netacno, dijelom relativno.
Planete se sudaraju. Zvijezde se sudaraju. Sunce nije udarilo u Zemlju, sto ne znaci da nece, ili obratno, kao i da se negdje u svemiru to nije desilo 1000 puta do sada - da neko Sunce/zvijezda privuce i sprzi neku planetu. Kao sto je poznato, u svemiru vece tijelo ima i vecu gravitaciju i tako privlaci manja tijela. Na kraju krajeva, tako je i Zemlja nastala - spajanjem raznih komada drugih raspadnutih planeta/objekata, koji su radi trenja dostizali ogromne temperature i tako se sjedinili. Druga varijanta je da je Zemlja nekada bila mini zvijezda. Samo ta 2 nacina mogu objasniti zasto Zemlja i danas ima usijano jezgro ;)
Zemlja se oko Sunca okrene jendom u 24h, ali - to je nase poimanje vremena. Isto tako se Merkur ili Jupiter ne okrenu oko Sunca za 24h ;). Zasto?
Udaljenost od Sunca se tako potrefila. Merkur nema te "srece", a ni Saturn, recimo. Kao ni milijarde planeta sirom svemira koje su ili preblizu ili predaleko od Sunca/zvijezde u svom sistemu/galaksiji da bi na njima postojao zivot. Bar zivot kakav mi poznajemo ;).

Ako je bog sve to stvorio, zasto onda nije stvorio jos koji Suncev sistem kao nas? Ah...da... to jos uvijek "ne znamo" ;)
Ovo "ne znamo" je pod navodnicima jer 100% znamo za postojanje NLO-a, a vjerovatno i za postojanje drugih inteligentnih vrsta iz svemira, samo sto se to krije. Religije su jedan od najbitnijih razloga za to prikrivanje ;).
Last edited by Dozer on 08/09/2014 10:36, edited 1 time in total.
šatirana_ljubičica

#2016 Re: Zašto je potrebna religija?

nemezis wrote:Kad vjernici počnu o slučajnosti i vjerovatnoći.

Vi ste prvi počeli sa ''Slučajno'' :lol:
šatirana_ljubičica

#2017 Re: Zašto je potrebna religija?

Dozer wrote:

Realno, ovo je sve dijelom netacno, a dijelom relativno.
Planete se sudaraju. Zvijezde se sudaraju. Sunce nije udarilo u Zemlju, sto ne znaci da nece, ili obratno, kao i da se negdje u svemiru to nije desilo 1000 puta do sada - da neko Sunce/zvijezda privuce i sprzi neku planetu. Kao sto je poznato, u svemiru vece tijelo ima i vecu gravitaciju i tako privlaci manja tijela. Na kraju krajeva, tako je i Zemlja nastala. ;)
Zemlja se oko Sunca okrene jendom u 24h, ali - to je nase poimanje vremena. Isto tako se Merkur ili Jupiter ne okrenu oko Sunca za 24h ;). Zasto?
Udaljenost od Sunca se tako potrefila. Merkur nema te "srece", a ni Saturn, recimo. Kao ni milijarde planeta sirom svemira koji su ili preblizu ili predaleko od Sunda da bi na njima postojao zivot. Bar zivot kakav mi poznajemo ;).

Ako je bog sve to stvorio, zasto onda nije stvorio jos koji Suncev sistem kao nas? Ah...da... to jos uvijek "ne znamo" ;)
Ovo "ne znamo" je pod navodnicima jer 100% znamo za postojanje NLO-a, a vjerovatno i za postojanje drugih inteligentnih vrsta iz svemira, samo sto se to krije. Religije su jedan od najbitnijih razloga za to prikrivanje ;).

Potrefila se? Kako sebi možete dozvoliti ovakav odgovor?
A ako je haos u kosmosu kakav tvdite, kako se odjednom ne ''odtrefi'' ta slučajnost :-) ?
Dozer

#2018 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

OK. Zasto se Mjesec odmice od Zemlje? A znamo sta to znaci za nas u nekom narednom periodu od nekih min. 1000 godina.
Bog nas poceo mrziti?

Ili, zasto nas nije "postavio" na Jupiter?
šatirana_ljubičica

#2019 Re: Zašto je potrebna religija?

Ne, nego primiče se Sudnji dan.
Dozer

#2020 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Onda ce nam taj sudnji dana trajati i trajati...generacijama.
Bozija milost?
šatirana_ljubičica

#2021 Re: Zašto je potrebna religija?

Moguće.
Ne, nije ni Milost ni Srdžba, jednostavno je tako.Biće onako kako čovjek sebi predstavi.
Dozer

#2022 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

šatirana_ljubičica wrote:Moguće.
Ne, nije ni Milost ni Srdžba, jednostavno je tako.Biće onako kako čovjek sebi predstavi.
E - svaka cast. Ova recenica je sustina svega ovoga o cemu mi pricamo - sve je kako sebi covjek predstavi, ili kako mu drugi covjek predstavi, a on prihvati, ne prihvati, shvati, ne shvati...svejedno.

I tako je za sve u zivotu, pa i za religiju.

Ja opet pitam - na koji nacin mi bilo ko moze dokazati da nisam bog, da nisam neki novi poslanik, da nisam ja taj koji zivi vec 300.000 godina i samo mijenjam lica i tijela?
Last edited by Dozer on 08/09/2014 10:51, edited 1 time in total.
šatirana_ljubičica

#2023 Re: Zašto je potrebna religija?

O, ti se stavio u ulogu Boga.
Kako sam to propustila :twisted:

Preuzimaš ogroman rizik time.Toliko o tome.

Hajmo se vratiti na Kosmos :)

Šta misliš kako je Poslanik a.s. znao da se Kosmos širi?Tek nedavno su naučnici to utvrdili.
Dozer

#2024 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Pa ne mozemo tako LJubicice :)
Valjda je red da prvo odgovoris na necije pitanje da bi onda dobila odgovor na svoje...

I, ne, nisam uzeo ulogu boga, samo pitam na koji nacin mi bilo ko moze dokazati da ja to nisam? Kako se moze dokazati da ja nisam taj koji je Muhammedu diktirao?

Ako ja to tvrdim, kako se to moze opovrgnuti? Ko ce to i na koji nacin dokazati da nisam u pravu i da lazem?

Zamisli situaciju - bilo ko sad moze uzeti sve postojece vjerske knjige, iz njih izvuci sta pozeli, i onda od toga sastaviti neku glanc novu svetu knjigu, a onda s njom krenuti u stvaranje nove religije. Sebe ce predstavljati kao novog poslanika, naravno, a svoju knjigu i religiju koju propagira kao "reviziju" i "update" dosadasnjih religija. Naravno, kao i sve prethodne, sad ce ova biti "najispravnija", "najistinitija" i "najbolja", bas onako kako su se i sve prethodne nametale jedna drugoj.

U cemu bi tu bila sustinska razlika u odnosu na postojece judaizam, katolicantsvo i islam?
šatirana_ljubičica

#2025 Re: Zašto je potrebna religija?

Ako hoćeš nešto da dokažeš, napiši svetu knjigu sa identičnim fenomenima koje Kur'an posjeduje, ali prije toga naravno moraš se detaljno upoznati sa istim, te ih ozbiljno razmotriti i pristupiti pisanju svoje svete knjige.

Eto, to je moj odgovor.
Da čujem tvoj.
Locked