Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#2001 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Kako pise Le Monde, pilot je taj koji je ostao u kabini, kopilot je bio vani

Prema googlu pilot na ovom letu je bio Anning Wong
Drvosjeca iz Dejcica

#2002 Re: Avionske nesrece

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

insomnia78 wrote:Pa pilotova je zadnja
Ako je svjestan dzaba sifra za nuzdu
Znam, to govorim, ako je ovaj htio da onemogući ulazak u avion samo je prekidač stavio u poziciju "zaključan" i allahimanet Ševala. :roll:
Gabrielo

#2003 Re: Avionske nesrece

Post by Gabrielo »

insomnia78 wrote:Kako pise Le Monde, pilot je taj koji je ostao u kabini, kopilot je bio vani

Pa po dosadasnjim podacima je najvjerovatnije da je covjek odlucio na ovaj nacin da se ubije.
vade_mecum

#2004 Re: Avionske nesrece

Post by vade_mecum »

Gabrielo wrote:
insomnia78 wrote:Kako pise Le Monde, pilot je taj koji je ostao u kabini, kopilot je bio vani

Pa po dosadasnjim podacima je najvjerovatnije da je covjek odlucio na ovaj nacin da se ubije.
ishitren zakljucak. piloti su jako stabilne i uravnotezene osobe tako da je ovaj scenarij malo vjerovatan + cisto sumnjam da bi odlucio odvesti u smrt jos 149 ljudi :-)
It_is_a_Leclerc

#2005 Re: Avionske nesrece

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo vraga. Pilot spriječio ulazak kopilota u kokpit. Vrlo zanimljiv moment.

Prvo šta mi je palo na pamet je da je pilotu pozlilo. Naprimjer, neki moždani udari ubijaju u roku od 10 sekundi, a takvi cerebrovaskularni incidenti nisu rijetki na velikim visinama, prostoru u kojem postoji vrlo mali parcijalni pritisak kisika, zbog čega se krvne žile kod normalnih ljudi opuštaju da dozvole povećan protok. Kod osoba sa npr. aneurizmom to može biti problem. Pilot padne, umre, kopilot ne može ući jer je od 11.9.2001. posebna procedura ulaska u kokpit.

Drugo je da je pilot namjerno spriječio ulazak kopilotu iz nekih razloga. Možda je stvarno u pitanju neki samoubilački pohod, ali je to vrlo teško za povjerovati s obzirom da se navodno radi o iskusnom i provjerenom pilotu. Teško da bi odveo u smrt 150 ljudi sa sobom. Ili je sumnjao da je kopilot pod nečijim utjecajem, kao što su u Americi 11.9. oteli stujardesu i naredili joj da ih odvede u kokpit...
The Realist

#2006 Re: Avionske nesrece

Post by The Realist »

Ovo ne bi bio prvi slučaj samoubistva, ako se o tome radi. Mogli bi oni početi po minimalno 4 pilota stavljati po letu, a da minimalno trojica moraju biti u kabini svo vrijeme, te da i njih detaljno pregledaju prilikom ulaska u avion.
karanana

#2007 Re: Avionske nesrece

Post by karanana »

ali ako je kopilot mogao uci u kabinu sa ukucavanjem sifre, zasto to nije uradio ako je pilot umro na licu mjesta od mozdanog?
i zar autopilot ne bi bolje vozio barem do neke tacke prije aerodroma u dizeldorfu a ne da se tek tako srusi na pola puta?
a 99% da je avion u ovoj fazi leta bio na autopilotu.
vade_mecum

#2008 Re: Avionske nesrece

Post by vade_mecum »

http://www.theguardian.com/world/2015/m ... questioned
zanimljiv clanak
A flight attendant taking the seat of an absent pilot to ensure there are always two people in the cockpit, and/or blocking access to the open door with a trolley, are often seen on US flights, but not necessarily on others, Hansford said. For instance it is not a requirement on Australian flights.
jedina pozitivna stvar koja proizilazi iz ovakvih slucajeva je da se sigurnost poboljsa :( tuzno, ali istinito
JanuaryJones

#2009 Re: Avionske nesrece

Post by JanuaryJones »

Ona podvig na rijeci Hudson prvenstveno je zasluga vojne obuke pilota koji je, prije civilne avijacije, bio vojni pilot. Ne znam koliko bi se "običnih" civilnih pilota snašlo i reagovalo kao cpt. Sully.
Gabrielo

#2010 Re: Avionske nesrece

Post by Gabrielo »

vade_mecum wrote:
Gabrielo wrote:

ishitren zakljucak. piloti su jako stabilne i uravnotezene osobe tako da je ovaj scenarij malo vjerovatan + cisto sumnjam da bi odlucio odvesti u smrt jos 149 ljudi :-)
Ne vidim niti jedan logicniji zakljucak prema dosadasnjim podacima koje imamo. Sta ti mislis da je razlog?

Zar se nije nedavno neki pilot tako ubio vec? U Aziji cini mi se da je bilo.
insomnia78

#2011 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

It_is_a_Leclerc wrote:Evo vraga. Pilot spriječio ulazak kopilota u kokpit. Vrlo zanimljiv moment.

Prvo šta mi je palo na pamet je da je pilotu pozlilo. Naprimjer, neki moždani udari ubijaju u roku od 10 sekundi, a takvi cerebrovaskularni incidenti nisu rijetki na velikim visinama, prostoru u kojem postoji vrlo mali parcijalni pritisak kisika, zbog čega se krvne žile kod normalnih ljudi opuštaju da dozvole povećan protok. Kod osoba sa npr. aneurizmom to može biti problem. Pilot padne, umre, kopilot ne može ući jer je od 11.9.2001. posebna procedura ulaska u kokpit.
Osim toga, nacin na koji su gubili visinu ukazuje na ljudsko upravljannje avionom

Drugo je da je pilot namjerno spriječio ulazak kopilotu iz nekih razloga. Možda je stvarno u pitanju neki samoubilački pohod, ali je to vrlo teško za povjerovati s obzirom da se navodno radi o iskusnom i provjerenom pilotu. Teško da bi odveo u smrt 150 ljudi sa sobom. Ili je sumnjao da je kopilot pod nečijim utjecajem, kao što su u Americi 11.9. oteli stujardesu i naredili joj da ih odvede u kokpit...
Ako mu je pozlilo kopilot je im'o 18 minuta da udje u kabini
The Realist

#2012 Re: Avionske nesrece

Post by The Realist »

JanuaryJones wrote:Ona podvig na rijeci Hudson prvenstveno je zasluga vojne obuke pilota koji je, prije civilne avijacije, bio vojni pilot. Ne znam koliko bi se "običnih" civilnih pilota snašlo i reagovalo kao cpt. Sully.
Pa vjerovatno dosta, jer većina ih stvarno ima dobru obuku, gledao sam par fantastičnih sletanja u katastrofalnim uslovima. Ali slažem se da je vjerovatno i vojna obuka pomogla, pogotovo u smislu smirenosti.
karanana

#2013 Re: Avionske nesrece

Post by karanana »

Gabrielo wrote: Ne vidim niti jedan logicniji zakljucak prema dosadasnjim podacima koje imamo. Sta ti mislis da je razlog?

egipcanin ako se ne varam.
ali taj je bio musliman.
Last edited by karanana on 26/03/2015 11:43, edited 1 time in total.
The Realist

#2014 Re: Avionske nesrece

Post by The Realist »

insomnia78 wrote: Ako mu je pozlilo kopilot je im'o 18 minuta da udje u kabini
Doduše i ovo je interesantno, ako se htio pilot ubiti, ne bi toliko dugo padao, nego bi samo obrušio avion, a siguran sam da mu za to ne treba 18 minuta.
JanuaryJones

#2015 Re: Avionske nesrece

Post by JanuaryJones »

karanana wrote:ali ako je kopilot mogao uci u kabinu sa ukucavanjem sifre, zasto to nije uradio ako je pilot umro na licu mjesta od mozdanog?
i zar autopilot ne bi bolje vozio barem do neke tacke prije aerodroma u dizeldorfu a ne da se tek tako srusi na pola puta?
a 99% da je avion u ovoj fazi leta bio na autopilotu.
Navodno pilot mora odobrit šifru iznutra a ovdje je slučaj da ga ovaj nije pustio što znači da je bio živ, i isključio autopilota nakon što su se popeli na crusing altitutde (gase se svjetla za pojas, svi idu šetat, pišat).
The Realist

#2016 Re: Avionske nesrece

Post by The Realist »

karanana wrote:
jest, ali taj je bio musliman.
Bio je Egipćanin neki, pa su mislili da je teroristički napad, jer je učio prije pada, ali se onda ispostavilo da ima veze sa nekim dugovima, ili seksualnim prekršajima....
insomnia78

#2017 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Malezijac ljudi, malezijac
Gabrielo

#2018 Re: Avionske nesrece

Post by Gabrielo »

karanana wrote:
Gabrielo wrote: Ne vidim niti jedan logicniji zakljucak prema dosadasnjim podacima koje imamo. Sta ti mislis da je razlog?

egipcanin ako se ne varam.
ali taj je bio musliman.
Sad ce se saznati da je ovaj kinez presao na islam.
JanuaryJones

#2019 Re: Avionske nesrece

Post by JanuaryJones »

insomnia78 wrote:Malezijac ljudi, malezijac
Odmazda za MH370 i MH17 :shock:
vade_mecum

#2020 Re: Avionske nesrece

Post by vade_mecum »

Gabrielo wrote:
vade_mecum wrote:
Gabrielo wrote:Pa po dosadasnjim podacima je najvjerovatnije da je covjek odlucio na ovaj nacin da se ubije.
Ne vidim niti jedan logicniji zakljucak prema dosadasnjim podacima koje imamo. Sta ti mislis da je razlog?

ne znam stvarno. ne volim se baviti teorijom zavjera, a s obzirom da dosta mojih prijatelja i ja licno letimo germanwingsom cesto cijela stvar mi djeluje jos strasnije.
It_is_a_Leclerc

#2021 Re: Avionske nesrece

Post by It_is_a_Leclerc »

Pa po ovim vašim informacijama o tome kako je pilot cijelo vrijeme blokirao ulazak kopilotu u kokpit, i kako je avion krenuo da pada nakon što je isključen autopilot, jedino što se donekle uklapa su dvije mogućnosti: - jedna da je pilot uistinu želio da se ubije (što je malo vjerovatno, jer baš se ubijati 18 minuta je malo previše) ili da je terorista (a valjda bi cilj teroriste bio da ubije što više ljudi, a ne da se zaleti u planinu), a druga je da je neko iskoristio neku nepažnju, upao u kokpit dok nije bilo kopilota, i onesposobio pilota, te se krenuo obrušavati jer nije znao kako se upravlja avionom.
insomnia78

#2022 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Kaze ovaj izvor da su na snimku piloti sasvim normalno razgovarali o svakodnevnim stvarima, u 10:30 se javljaju kontroli, kopilot izlazi i tada 10:31 pocinje gubljenje visine i muk u kabini
Kontrola, bezuspjesno pokusava stupiti u kontakt sa njima
Cuje se "divljanje" kopilota po ulaznim vratima a iz kabine "ne dopire ni jedan znak zivota"
Bas se tako izrazio od 10:31 do pada aviona 18 minuta kasnije u kabini se nije cuo ni jedan znak zivota
Kaze kako se kasnije jos cuo alarm koji ih upozorava da lete prenisko i to je to

Ovi strucnjaci se svi slazu, to doduse tvrde od prvog dana
Da nacin gubljenja visine, odnosno poniranje a ne padanje ukazuju na to da je avionom upravljano
uglavnomja

#2023 Re: Avionske nesrece

Post by uglavnomja »

mozda ce da zvuci "nakoso", ali ako je u pitanju ljudski faktor, namjeran ili slucajan, to je najbolja opcija za sve koji moraju letjeti.
pocece strozije kontrole pilota, osoblja, putnika ... nebitno. mislim, ako dodje do toga, bice peglancija, ali ko je prav, libo ga racq.

trenutno ima toliko teorija da je bezze kaciti se za jednu :roll:
insomnia78

#2024 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

It_is_a_Leclerc wrote:Pa po ovim vašim informacijama o tome kako je pilot cijelo vrijeme blokirao ulazak kopilotu u kokpit, i kako je avion krenuo da pada nakon što je isključen autopilot, jedino što se donekle uklapa su dvije mogućnosti: - jedna da je pilot uistinu želio da se ubije (što je malo vjerovatno, jer baš se ubijati 18 minuta je malo previše) ili da je terorista (a valjda bi cilj teroriste bio da ubije što više ljudi, a ne da se zaleti u planinu), a druga je da je neko iskoristio neku nepažnju, upao u kokpit dok nije bilo kopilota, i onesposobio pilota, te se krenuo obrušavati jer nije znao kako se upravlja avionom.
Nije se obrusavao
Ciljano je ponirao, neko ko zna sta radi, pilot
Gabrielo

#2025 Re: Avionske nesrece

Post by Gabrielo »

uglavnomja wrote:mozda ce da zvuci "nakoso", ali ako je u pitanju ljudski faktor, namjeran ili slucajan, to je najbolja opcija za sve koji moraju letjeti.
pocece strozije kontrole pilota, osoblja, putnika ... nebitno. mislim, ako dodje do toga, bice peglancija, ali ko je prav, libo ga racq.

trenutno ima toliko teorija da je bezze kaciti se za jednu :roll:
A sta tu mozes kontrolisati? Nikad ne znas kad neko moze puci.
Post Reply