Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
5 0 5

#2001 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

mozda im je coca cola sponzor. :?
semirizsvemira

#2002 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by semirizsvemira »

MuaDib wrote:
semirizsvemira wrote:http://vijestiummeta.com/iz-crkvi-i-krs ... pta-video/ Evo ko puca iz snajpera , bas kao sto sam i rekao ranije
Ja izvora i gofana... :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne znam stvarno sta je smijesno . Znaci ovo nije istina lazu sta li . Ajde usha tamo
semirizsvemira

#2003 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by semirizsvemira »

Nadzornik wrote:Zalosno je gledati sve ovo. :sad:

Za mene su podjednako krive obe strane u sukobu,nesto slicno kao i u Siriji.
Ne mogu i nikada necu moci da razumijem ljude koji unistavaju sopstvenu zemlju.
Kako li samo razmislja jedan covjek pripadnik Egipatske vojske koji kroz nisan gleda svog rodjenog brata pripadnika
muslimanskog bratstva i obrnuto.
Ko je kriv jado za demonstracije u Istanbulu :-)
MuaDib

#2004 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by MuaDib »

semirizsvemira wrote:
MuaDib wrote:
semirizsvemira wrote:http://vijestiummeta.com/iz-crkvi-i-krs ... pta-video/ Evo ko puca iz snajpera , bas kao sto sam i rekao ranije
Ja izvora i gofana... :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne znam stvarno sta je smijesno . Znaci ovo nije istina lazu sta li . Ajde usha tamo
Vidi se iz aviona da je riječ o manipulaciji, u stilu zlonamjernog obavještavanja.

Na trgu el-Gizi, eskalirali su novi sukobi koji su zaprepastili javnost a istvoremeno iznenadili muslimane od strane ‘miroljubivih’ kršćana, ovaj puta kršćana Egipta ili Kopta. Naime, grupa snajperista se nalazila u crkvi i na njenom krovu odakle su gađali i otvorali paljbu ne demonstrante muslimane, gađajući i ciljajući ih direktno u glavu ili u prsa, u toj paljbi su pale desetine mrtvih i ranjenih nedužnih civila i muslimana.
Kripid

#2005 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kripid »

Vidi se iz aviona da je riječ o manipulaciji, u stilu zlonamjernog obavještavanja.

Na trgu el-Gizi, eskalirali su novi sukobi koji su zaprepastili javnost a istvoremeno iznenadili muslimane od strane ‘miroljubivih’ kršćana, ovaj puta kršćana Egipta ili Kopta. Naime, grupa snajperista se nalazila u crkvi i na njenom krovu odakle su gađali i otvorali paljbu ne demonstrante muslimane, gađajući i ciljajući ih direktno u glavu ili u prsa, u toj paljbi su pale desetine mrtvih i ranjenih nedužnih civila i muslimana.
Vidi se iz aviona da je vama mozak ispran ''vehabijskim'' medijima
semirizsvemira

#2006 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by semirizsvemira »

Kripid wrote:

Vidi se iz aviona da je vama mozak ispran ''vehabijskim'' medijima
Fotografija govori vise od hiljadu vasih gluposti :shock: Fino se vidi snajperista iz crkve . A njihov patrijarh pozdravlja ubijanje . pa sta ce ti vise . Jucer su nadjene umjetne brade oko crkava koje su zapaljene . i budali je jasno o cemu se radi a reportirano je da muslimani zajedno sa krscanima cuvaju crkve . Ja ti mrski muslimani , jes vidio :lol:
sarajevoxxxx

#2007 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

madner wrote:Rejting policije dramaticno skocio nakon obracuna sa MB.
- Od Egipćana se svemu možeš nadati. Malo tu dobra ima, ili bolje kazano izgubilo se u moru zla. Ko kome može narediti da ubije svoga sugrađanina ? Egipćani su pokazali cijelome svijetu koliko su jadni kao narod, koliko tu samo ima konfuzije, koliko gluposti i neshvatljivosti. Poslali su u svijet ružnu sliku i o sebi i o muslimanima.

- U Egiptu ne zna čovjek šta bi branio ni šta bi napadao, ni koga bi osuđivao. Možda je riječ ''smotan'' najbolji opis za jednog prosječnog Egipćanina, na kojoj god strani se nalazio.

- Kada sam počeo pisati na ovoj temi možda sam i pretjerao u kritici Egipćana, ali evo ispostavilo se da stvarno na njih ne treba štediti riječi kritike.

- Koliko samo tu haosa ima, koliko samo krvi i ubijanja nedužnih, koliko samo kršenja osnovnih ljudskih prava i to pred TV kamerama, pa to se na planeti zemlji vjerovatno prvi put desilo, da imaš uživo prenos ubijanja ljudi iz vatrenog oružja. Znači ono što ni najveći pesimisti se nisu osudili izgovoriti komentarišući egipatsku aktuelnu situaciju, se zapravo desilo.

- Ljudi se na ulici ubijali heeej iz snajpera. Znači čovjek nišani u ljudsko biće na ulici, koje ne nosi sa sobom oružje, i puca. Nišani u čovjeka koji nosi ranjenika, koji je sav znojan i krvav, isprepadan, i izbezumljen, kojem potkošulja viri iza leđa, čovjek u kasnim četerdesetim, sa stomaćinom, tipićni neki Egipćanin koji vjerovatno ima djecu i u srednjoj i na fakultetu, koji radi 7 dana u sedmici nekih 12 sati dnevno za 150-200 dolara, pada pokošen na zemlju, i on i ranjenik kojeg je nosio.

- Dakle. @madner, da se vratim na tvoju konstataciju. U fašističkom društvu možeš očekivati upravo to, da ljudi aplaudiraju ubicama, i bilo bi čudno da je rejting policiji opao nakon onih ubijanja. U tom slučaju bi sve ovo oko dešavanja u Egiptu bilo nekakvo jednostavno i nezanimljivo. Vojska i policija uzurpirale vlast, niko im ništa ne može, rade šta im se prohtje, i kraj priče.

- Poenta i jeste u tome što u Egiptu trenutno imamo milione fašista, ili da kažem ljudi kojima bi i fašisti mogli biti uzor, s obzirom na mržnju koju nose u sebi i sa kojom lakoćom ubijaju, ili su spremni ubiti, mučiti, izudarati, isprebijati itd. Sjetimo se samo oni video klipova u kojima novinari na državnoj TV pozivaju na paljenje i rušenje kuća Sirijaca koji podržavaju Ihvanije. Lik maše papirom i tvrdi da ima spiskove gdje se koji Sirijac nalazi. Dakle, prijeti smrću ljudima, izbjeglicama, uopšte ne razmišljajući o djeci, ženama, i porodicama Sirijaca koji žive u tim kućama.

- Kad smo kod rejtinga, treba kazati i to da je rejting vlastodržaca u zemljama zaljeva opao. Da milioni arapa, egipatske dijaspore, običnog naroda u zemljama zaljeva, govori samo o doniranim kraljevskim milijardama egipatskoj vojnoj hunti. Radilo se o jednom mega mafijaškom transferu novca. Igra odigrana pred cijelom svjetskom javnošću.

- Više niko ne priča o šiitima, čak ni Nasrallaha niko ne spominje, iako je ponovo održao tamo neki govor. Iran, pa ta država kao da i ne postoji, svi pričaju samo o KSA i Emiratima, tu se gura i mali Jordan. I on se udobno osjeća u tome društvu.

- Nadam se da će sve ovo oko dešavanja u Egiptu otvoriti oči muslimanima sunitima, da zapravo više budu svijesniji o tome ko im je zaista neprijatelj, i ko je u muslimanskom svijetu glava zla.

- Iran to sigurno nije.
citadela

#2008 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by citadela »

Kikibombona wrote:Citadela

Ne ocekujes valjda odgovore na postavljena pitanja nakon sto si ignorisao svako moje pitanje koje bi rezultiralo propascu tvoje argumentacije. Necemo se tako igrati.

Jos cu ovo ponoviti...

Sirijska vojska nije polozila ispit, drzava je devastirana u svakom pogledu. Vidjet cemo da li je egiptaska vojska postupila ispravno. Ako na nesrecu vecine (ima ih ovdje koji prizeljkuju gradjanski rat, posebno medju pristalicama MB) izbije gradjanski rat sirijskih razmjera, priznat cu da je vojska napravila pogresne poteze. Sada sam uvjeren da rade pravu stvar gurajuci vjersko - fanaticnu skupinu u ilegalu.

Jedino izrazavam zaljenje zbog upotrebe prekomjerne sile. Naoruzane 'demonstrante' treba rjesavati uz sto manje civilnih zrtava.

Toliko od mene za sada.
:lol: :lol: Hajde, molim te, ponovi ta pitanja, ako ti nije sto.

Ja stvarno ne razumijem tvoje vidjenje vojske i njene funkcije u drzavnom aparatu. Jesi ti fakat ozbiljan kad pricas o ulogama i mjestu, polozaju vojske? Sirijska vojska nije polozila ispit, vojska je sudija, vojska sprecava gradjanski rat -sta pricas ti?

Gradjanski rat je nemoguc. Gradjanskog rata tesko da moze biti, jer je za rat potrebno dvoje. Za sad je tu samo jedna strana, koja moze da provodi svoju silu. Medjutim, za ubijanje je dovoljno jedno. A to je ono sto je trenutno na snazi u Egiptu. Sta je po tebi ovo sto se trenutno desava na ulicama Kaira? Samo je statistika ta koja bi pravila razliku izmedju ovoga sada i toga sto bi se po tebi moglo desiti, nista vise.
vivaldi

#2009 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by vivaldi »

na cnn-u upravo uvazrni drug senator john mccain prica o krizi o egiptu.

ne smijem vise ni rostilj zapalit ko covjek, u strahu da mi se gosp mccain ne pojavi nenajvaljen

e taj ciko je stvarno neumoran i vitalan za svoje godine - gdje se god dimi, eto ga :run:
HM 2011

#2010 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by HM 2011 »

citadela wrote:
Kikibombona wrote:Citadela

Ne ocekujes valjda odgovore na postavljena pitanja nakon sto si ignorisao svako moje pitanje koje bi rezultiralo propascu tvoje argumentacije. Necemo se tako igrati.

Jos cu ovo ponoviti...

Sirijska vojska nije polozila ispit, drzava je devastirana u svakom pogledu. Vidjet cemo da li je egiptaska vojska postupila ispravno. Ako na nesrecu vecine (ima ih ovdje koji prizeljkuju gradjanski rat, posebno medju pristalicama MB) izbije gradjanski rat sirijskih razmjera, priznat cu da je vojska napravila pogresne poteze. Sada sam uvjeren da rade pravu stvar gurajuci vjersko - fanaticnu skupinu u ilegalu.

Jedino izrazavam zaljenje zbog upotrebe prekomjerne sile. Naoruzane 'demonstrante' treba rjesavati uz sto manje civilnih zrtava.

Toliko od mene za sada.

Ja stvarno ne razumijem tvoje vidjenje vojske i njene funkcije u drzavnom aparatu. Jesi ti fakat ozbiljan kad pricas o ulogama i mjestu, polozaju vojske? Sirijska vojska nije polozila ispit, vojska je sudija, vojska sprecava gradjanski rat -sta pricas ti?

Gradjanski rat je nemoguc. Gradjanskog rata tesko da moze biti, jer je za rat potrebno dvoje. Za sad je tu samo jedna strana, koja moze da provodi svoju silu. Medjutim, za ubijanje je dovoljno jedno. A to je ono sto je trenutno na snazi u Egiptu. Sta je po tebi ovo sto se trenutno desava na ulicama Kaira? Samo je statistika ta koja bi pravila razliku izmedju ovoga sada i toga sto bi se po tebi moglo desiti, nista vise.
Kairo je za njega = Amsterdam.....

NIko njemu nije objasnio da u tom amsterdamu - poznati pjevači pjevaju neke druge pjesme i ginu.....

Saff -

Poznati egipatski inetepretator ilahija i kasida Muhamed el-Bejumi, i autor kaside ''Ovo je revolucija, reci ''ne'' vojnom udaru'', poginuo kao šehid
U svojoj posljednoj kasidi El Bejumi zatražio od Allaha da se pridruži karavani šehida

nedjelja, 18 Avgust 2013 u 12:07 sati
El-bejjumi nakon pogibije

Piše: Semir Imamović

Egipatska revolucija, to već sada sa sigurnošću možemo tvrditi, iznjedrila je heroje, kojih se ne bi postidili ni najveći islamski junaci, poput Halida ibn el-Velida, Salahudina el-Ejubije, Sejfudina Kutuza, Muhameda el-Fatiha. U to nas hrabri egipatski narod uvjerava iz dana u dan. Mnoštvo je primjera mladih ljudi koji su, bez imalo straha za vlastiti život i bez inajmanjih kalkulacija, odlučili svojim tijelima stati u odbranu muslimanske časti, obraza i domovine. Takav je bez sumnje bio Muhamed el-Bejjumi, poznati egipatski interpretator ilahija i kasida, i autor hita ''Ovo je revolucija, reci ne vojnom udaru'' (Es-sveretu di ve la li-l-inkilab), koji je postao neka vrsta nacionalne himne, sa kojom su okupljene pristalice na trgu Rabi el-'Adeviji, i drugim trgovima, gotovo redovno počinjali svoj ''radni dan''. Muhamed el-Bejjumi je svoj mladi život položio u petak, u toku demonstracija, simbolično nazavnih ''Džum'atu-l-gadab'' (Dan ljutnje), dok je zajedno sa drugim demonstrantima pokušavao razbiti vojni obruč oko jedne od najvećih kairskih džamija u kojoj je utočište, od vojne nemani, potražilo na hiljade njegovih sunarodnjaka. Svoj šehadet (pogibiju na Allahovom putu) El-Bejjumi je nagovjestio, dakle opjevao, u svojoj posljednjoj kasidi u kojoj moli Uzvišnog Allaha da mu podari šehadet i priključi ga karavni egipatskih šehida. Allah, dželle šenuhu, je ispunio njegovu želju. Slika koju, s ponosom prilažemo uz ovaj tekst, pokazuje nasmijano i zadovoljno Muhamedovo lice, nakon susreta sa svojim Gospodarom. Molimo Uzvišenog Allaha da primi njegov šehadet i da ga na Sudnjem danu proživi u društvu poslanika, iskrenih, šehida i čestitih ljudi. Amin!

---------------------------------------------------------------------------------

Nisu to uvezeni ljudi - to su njihovi ljudi - ništa od toga nije sa strane došlo.....

Zvaniči egipat se postavio na način kao kad mlada plavuša stoji pred ogledalom i ustanovi da joj se sviđa samo njen nos a ostalo bi sve promjenlia........

Samo što u ovom slučaju ta plavuša spaljuje sve ostale djelove tjela....

NI mrvicu nisu pohvalni potezi vojske i vlasti ali šta čovjek može.....

--------------------------------------------------------------------------------

malo provokacije

http://edition.cnn.com/2013/08/18/world ... ?hpt=hp_t1

In a nationally televised speech, al-Sisi urged Morsy's supporters "to review their national positions and realize very well that the legitimacy belongs to the people."
"The Egyptian people are free to choose whoever to govern them, while the armed forces will remain the safeguard of the will of the people and of their choice," he said.
Last edited by HM 2011 on 19/08/2013 00:46, edited 1 time in total.
Challenger__

#2011 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:na cnn-u upravo uvazrni drug senator john mccain prica o krizi o egiptu.

ne smijem vise ni rostilj zapalit ko covjek, u strahu da mi se gosp mccain ne pojavi nenajvaljen

e taj ciko je stvarno neumoran i vitalan za svoje godine - gdje se god dimi, eto ga :run:
Šta kaže psihopata?
vivaldi

#2012 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:
vivaldi wrote:na cnn-u upravo uvazrni drug senator john mccain prica o krizi o egiptu.

Šta kaže psihopata?
vidjeh samo kraj, cini mi se da trazi ukidanje americke pomoci egipatskoj vojsci, al nisam siguran jer mi je smanjen ton na tv
Krushna mrva

#2013 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Krushna mrva »

sarajevoxxxx wrote:
madner wrote:Rejting policije dramaticno skocio nakon obracuna sa MB.
- Od Egipćana se svemu možeš nadati. Malo tu dobra ima, ili bolje kazano izgubilo se u moru zla. Ko kome može narediti da ubije svoga sugrađanina ? Egipćani su pokazali cijelome svijetu koliko su jadni kao narod, koliko tu samo ima konfuzije, koliko gluposti i neshvatljivosti. Poslali su u svijet ružnu sliku i o sebi i o muslimanima.

- U Egiptu ne zna čovjek šta bi branio ni šta bi napadao, ni koga bi osuđivao. Možda je riječ ''smotan'' najbolji opis za jednog prosječnog Egipćanina, na kojoj god strani se nalazio.

- Kada sam počeo pisati na ovoj temi možda sam i pretjerao u kritici Egipćana, ali evo ispostavilo se da stvarno na njih ne treba štediti riječi kritike.

- Koliko samo tu haosa ima, koliko samo krvi i ubijanja nedužnih, koliko samo kršenja osnovnih ljudskih prava i to pred TV kamerama, pa to se na planeti zemlji vjerovatno prvi put desilo, da imaš uživo prenos ubijanja ljudi iz vatrenog oružja. Znači ono što ni najveći pesimisti se nisu osudili izgovoriti komentarišući egipatsku aktuelnu situaciju, se zapravo desilo.

- Ljudi se na ulici ubijali heeej iz snajpera. Znači čovjek nišani u ljudsko biće na ulici, koje ne nosi sa sobom oružje, i puca. Nišani u čovjeka koji nosi ranjenika, koji je sav znojan i krvav, isprepadan, i izbezumljen, kojem potkošulja viri iza leđa, čovjek u kasnim četerdesetim, sa stomaćinom, tipićni neki Egipćanin koji vjerovatno ima djecu i u srednjoj i na fakultetu, koji radi 7 dana u sedmici nekih 12 sati dnevno za 150-200 dolara, pada pokošen na zemlju, i on i ranjenik kojeg je nosio.

- Dakle. @madner, da se vratim na tvoju konstataciju. U fašističkom društvu možeš očekivati upravo to, da ljudi aplaudiraju ubicama, i bilo bi čudno da je rejting policiji opao nakon onih ubijanja. U tom slučaju bi sve ovo oko dešavanja u Egiptu bilo nekakvo jednostavno i nezanimljivo. Vojska i policija uzurpirale vlast, niko im ništa ne može, rade šta im se prohtje, i kraj priče.

- Poenta i jeste u tome što u Egiptu trenutno imamo milione fašista, ili da kažem ljudi kojima bi i fašisti mogli biti uzor, s obzirom na mržnju koju nose u sebi i sa kojom lakoćom ubijaju, ili su spremni ubiti, mučiti, izudarati, isprebijati itd. Sjetimo se samo oni video klipova u kojima novinari na državnoj TV pozivaju na paljenje i rušenje kuća Sirijaca koji podržavaju Ihvanije. Lik maše papirom i tvrdi da ima spiskove gdje se koji Sirijac nalazi. Dakle, prijeti smrću ljudima, izbjeglicama, uopšte ne razmišljajući o djeci, ženama, i porodicama Sirijaca koji žive u tim kućama.

- Kad smo kod rejtinga, treba kazati i to da je rejting vlastodržaca u zemljama zaljeva opao. Da milioni arapa, egipatske dijaspore, običnog naroda u zemljama zaljeva, govori samo o doniranim kraljevskim milijardama egipatskoj vojnoj hunti. Radilo se o jednom mega mafijaškom transferu novca. Igra odigrana pred cijelom svjetskom javnošću.

- Više niko ne priča o šiitima, čak ni Nasrallaha niko ne spominje, iako je ponovo održao tamo neki govor. Iran, pa ta država kao da i ne postoji, svi pričaju samo o KSA i Emiratima, tu se gura i mali Jordan. I on se udobno osjeća u tome društvu.

- Nadam se da će sve ovo oko dešavanja u Egiptu otvoriti oči muslimanima sunitima, da zapravo više budu svijesniji o tome ko im je zaista neprijatelj, i ko je u muslimanskom svijetu glava zla.

- Iran to sigurno nije.
Ovdje ima dosta materijala da se covjek zamisli. Ne slazem se sa svim, ali u prqavu si, zalagati se za nekog u Egiptu, po meni, moze samo nenormalan insan

Prosto da se covjeku zivot smuci, kad mislis da nema gore uvijek ima
Challenger__

#2014 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

A sve je počelo - ovako...

Image

Ahahahah.... Mursi, BEKANE!

Kikibombona

#2015 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

citadela wrote:

Vojska je stub Egipta, najjaca organizacija u drzavi. Imaju uticaj na sve i svasta, drze skoro 40% ekonomije itd.

Slijedeci logiku, jasno je da zele zadrzati moc koju imaju. Njima je rat najmanje potreban. Zbog toga idu linijom manjeg otpora i uklanjaju one koji su prijetnja za nacionalnu sigurnost.

- Mubarak nije htio napustiti vlast
- Na ulice su izasle stotine hiljada protivnika i pristalica rezima
- Nastala je makljaza, sukobi dvi velike grupe ljudi
- U zraku je lebdio gradjanski rat
- Tada se ubacila vojska i radi svoje i sigurnosti drzave uklonila Mubaraka

Samo totalni naivac moze misliti da bi Mubarak otisao da je imao podrsku vojske. Da je imao podrsku vojske sta mislis u sta bi se pretvorio Egipat? Da li je sreca za Egipat sto su za razliku od Sirije imali od politike neovisnu vojsku?

- Na scenu stupaju Mursi i Bratstvo
- Odmah su se latili ustava, poceli sa uvodjenjem serijata na mala vrata. U nacrtu ustava stoji da ce se za sve sto je vezano za serijat pitati ulema
- Mursi je objavio dekret kojim sve njegove odluke bivaju konacne, bez mogucnosti osporavanja
- Narodu je vec tada bilo jasno s kim imaju posla, izlaze na ulice
- U narednom periodu su se desili mnogi masovni protesti, bilo je i mrtvih
- Mursi je furao svoju pricu, smjenjivao koga je stigao, prilagodjavao Egipat svojim islamistickim vizijama
- Od kako je dosao na vlast nije ucinio nista da bi pomirio razlicitosti, naprotiv
- Narod je upijao sve dok nije prekipilo
- Desili su se visemilionski protesti, jedni od masovnijih u istoriji covjecanstva
- Mursija nije bilo briga
- Vojska je pozvala Bratstvo da nadju kompromisno rjesenje
- Oni su odbili
- Vojska je dala ultimatum od dva dana
- Ni to nije pilo vode
- Vojska je bila prisiljena djelovati isto kao u slucaju Mubaraka
- Bratstvo ni tada ne zeli odustati, svojom neodgovornom politikom pokusavaju gurnuti Egipat u gradjanski rat

Nije vojska kriva sto je Mursi novim ustavom duboko uznemirio milione Egipcana. Nije vojska kriva sto si je Mursi dekretom pokusao priskrbiti apsolutnu vlast, sto je u konacnici pokazalo njegovu pravu prirodu i narodu s kim imaju posla. Nije vojska kriva sto je Mursi za vrijeme kratkotrajnog vladanja uspjeo isprovocirati na desetine protesta. Nije vojska kriva zato sto je Mursi na kraju ignorisao milione, sto nije ponudio ostavku, vladu nacionalnog jedinstva ili nesto trece sto bi Egipat uvelo u mirnu luku. Propustio je na desetine zicera. Vojsku je na kraju doveo pred svrsen cin. Morali su reagovati da ne bi doslo do vecih sukoba protivnika i pristalica rezima. Isto su uradili u slucaju Mubaraka.

I jos jedno pitanje...

Da li bi ijedna demokratska, civilizovana i odgovorna vlast ignorisala milione demonstranata?

Odgovori na tri boldana pitanja i sve ce biti mnogo jasnije.
Challenger__

#2016 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

- U skladu sa naslijeđem Camp David-a i general Sisi odlazi u SAD na dodatnu obuku (2006, Pensilvanija, SAD). Nije bio impresioniran onim što je vidio, tim prije jer je bio akter i svjedok verbalnih konflikta Arapa sa američkim oficirima koji su se vraćali iz Iraka;

- U Pensilvaniji piše temu "Demokratija na Bliskom Istoku", a u njoj stoji i sljedeće:
"Dok Amerikanci vjeruju u život, slobodu, potragu za srećom, islamske kulture više vrednuju principe poštenja, pravde, jednakosti, ujedinjenja, samilosti. Amerikanci gledaju prema njihovim Očevima Utemeljiteljima za put, dok muslimani vrednuju uspomene na drevni kalifat. No, to ne znači da će se uvesti teokracija, već demokracija na islamskim
osnovama"
- čitav rad zainteresovani mogu pročitati OVDJE

"Znao je jako puno i ponosio se egipatskom i islamskom kulturom", rekao je Zuhur
Challenger__

#2017 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Audio biografija generala Sisija na engleskom
bierkof

#2018 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by bierkof »

Ne postoji demokratija na islamskim principima.
Demokratija je ista gdje god se provodila.

Morsi je zeznuo stvar, imao je fantasticnu sansu da izvede egipat iz diktature, ali je umjesto toga poceo da pravi nakaradu od egipatskog ustava.
Vojska je odreagovala fantasticno u prvim danima protesta, iz helikoptera su bacali egipatske zastave, i podrzavali su protestante.
Nakon uklanjanja Morsija sve je krenulo na dole. Sada se ne zna ni ko pije ni ko placa, mislim da cemo saznati sta je bilo tek nakon sto se sve smiri.
Sve me podsjeca na kraj filma V for Vendeta, gdje je neko zapoceo prvi provociranjem, na sto je neko odgovorio oruzijem, i sve je skoro eskaliralo u gradjanski rat. Ovo sada je uzasno, i vrlo moguce da se pretvori u dugotrajno nasilje kao u siriji.

PS
Ne vjerujem islamistima (sa ovog i ostalih foruma) gdje pisu da je ovo rat protiv muslimana, ili drzavni udar. Morsi je postao uzasno nepopularan prije protesta i jako los za egipat. Ali takodjer mislim da i vojska/policija lazu kada kazu da su morali da odgovore na nasilje. Ocito je da koriste maksimalnu silu da uniste ovu opoziciju.
Challenger__

#2019 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Ovo sada je uzasno, i vrlo moguce da se pretvori u dugotrajno nasilje kao u siriji.
- Ma jok. Ovo je početak revirzibilnog procesa, koji je otpočeo porazom satanističkih falangi na obodima Damaska, a završiće se u Dohi, Rijadu, Istanbulu, Parizu, Rimu, Londonu...

Mir će zavladati kada budu poraženi kreatori haosa, a biće poraženi.

-
bierkof

#2020 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by bierkof »

Challenger__ wrote:satanističkih falangi
:?
stvarno...
Challenger__

#2021 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

"Pametnjakoviću"... Shvati to kao metaforu ili bukvalno, sasvim svejedno. Hajde, živio.

Laku noć.
citadela

#2022 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by citadela »

Kikibombona wrote:
Vojska je stub Egipta, najjaca organizacija u drzavi. Imaju uticaj na sve i svasta, drze skoro 40% ekonomije itd.

Slijedeci logiku, jasno je da zele zadrzati moc koju imaju. Njima je rat najmanje potreban. Zbog toga idu linijom manjeg otpora i uklanjaju one koji su prijetnja za nacionalnu sigurnost.

- Mubarak nije htio napustiti vlast
- Na ulice su izasle stotine hiljada protivnika i pristalica rezima
- Nastala je makljaza, sukobi dvi velike grupe ljudi
- U zraku je lebdio gradjanski rat
- Tada se ubacila vojska i radi svoje i sigurnosti drzave uklonila Mubaraka
Samo totalni naivac moze misliti da bi Mubarak otisao da je imao podrsku vojske. Da je imao podrsku vojske sta mislis u sta bi se pretvorio Egipat? Da li je sreca za Egipat sto su za razliku od Sirije imali od politike neovisnu vojsku?
Kad sam retoricki pitao kako vidis funkciju vojske nisam mislio konkretno na egipatsku vojsku, nego opcenito. Vidim da se cas hvatas sirijske vojske, cas egipatske vojske, praveci smijesna i ogranicena poredjenja... To sto si napisao za egipatsku vojsku - uredu, tacno. Kako vidim, hoces reci da se u Egiptu interesi vojske prosto "poklapaju" sa interesima drzave? E pa zavisi o kakvoj drzavi govorimo, o kakvom Egiptu pricamo. Ako govorimo o demokratskom sistemu, demokratskom Egiptu koji cisti ostatke starog rezima, onda se interesi takvog Egipta sigurno ne poklapaju sa interesima vojske. Slozit cemo se, nadam se, da upravo takvi interesi Egipta trebaju da budu. Lijepo si opisao ko je i sta egipatska vojska, ali ne rece zasto odobravas takvu vojsku i njeno djelovanje?

Pitanje Mubaraka - Naravno, Mubarak je izgubio podrsku vojske, vojska se distancirala i pustila ga. To uopce nije sporno. Tvoje prvo pitanje - da je bilo podrske vojske u sta bi se pretvorio Egipat? --- Pretvorio bi se u nista drugo do u ovo sto je sada. Egipat ne bi ni na sta drugo licio, nego na ono na sto lici ovih dana. Ponavljam ono sto sam vec napisao nekoliko puta - ovo nije nista drugo do usloznjeniji i siri nastavak dogadjaja s pocetka 2011. Sve ono sto se krajem januara i pocetkom februara 2011. nije desavalo, desava se posljednjih sedmica. Ako bismo pojednostavili i ugrubo gledali, Egipat kao da je propao u neku rupu u vremenu s revolucijom 2011. i pojavio se ovih dana. Dakle, ako se pitas sta bi bilo po takvom scenariju - ukljuci TV, procitaj vijesti iz Egipta i dobit ces odgovor. Ili ti je mozda statistika premala za obim potencijalne tragedije u tom slucaju koja ti se vrti glavom? Fali koja hiljada vise ubijenih?

Drugo pitanje :-) --- stavljanje u istu recenicu egipatsku vojsku, neovisnost i politiku pokazuje samo koliko nemas pojma. Vojska jest politicki igrac, vojska je bila i jedini politicki igrac, oko vojske koja je izvela revoluciju 1952. se isplela mreza rezima, koji je trebao pasti revolucijom 2011. Vojska ne samo da nije neko treci, koji iza out linije gleda na politicki teren, nego je ona igrac, koji je ocito najmocniji i koji ce tesko otici s terena. Drugi dio, tvoje povlacenje paralela sa Sirijom opet pokazuje nepoznavanje elementarnih stvari za ono sto bi komentarisao. Slucaj Sirija i slucaj Egipat se ne mogu porediti. Naravno, najlakse je gledati po sablonu diktator - rezim - vojska - narod - revolucija, pa scenario dalje zavisi od toga na koju stranu vojska ode.
Koliku srecu Egipat ima sa ovakvom vojskom pokazuje se svaki dan. (pokazalo se i `67. i `73.)
- Na scenu stupaju Mursi i Bratstvo
- Odmah su se latili ustava, poceli sa uvodjenjem serijata na mala vrata. U nacrtu ustava stoji da ce se za sve sto je vezano za serijat pitati ulema
- Mursi je objavio dekret kojim sve njegove odluke bivaju konacne, bez mogucnosti osporavanja
- Narodu je vec tada bilo jasno s kim imaju posla, izlaze na ulice
- U narednom periodu su se desili mnogi masovni protesti, bilo je i mrtvih
- Mursi je furao svoju pricu, smjenjivao koga je stigao, prilagodjavao Egipat svojim islamistickim vizijama
- Od kako je dosao na vlast nije ucinio nista da bi pomirio razlicitosti, naprotiv
- Narod je upijao sve dok nije prekipilo
- Desili su se visemilionski protesti, jedni od masovnijih u istoriji covjecanstva
- Mursija nije bilo briga
- Vojska je pozvala Bratstvo da nadju kompromisno rjesenje
- Oni su odbili
- Vojska je dala ultimatum od dva dana
- Ni to nije pilo vode
- Vojska je bila prisiljena djelovati isto kao u slucaju Mubaraka
- Bratstvo ni tada ne zeli odustati, svojom neodgovornom politikom pokusavaju gurnuti Egipat u gradjanski rat

Nije vojska kriva sto je Mursi novim ustavom duboko uznemirio milione Egipcana. Nije vojska kriva sto si je Mursi dekretom pokusao priskrbiti apsolutnu vlast, sto je u konacnici pokazalo njegovu pravu prirodu i narodu s kim imaju posla. Nije vojska kriva sto je Mursi za vrijeme kratkotrajnog vladanja uspjeo isprovocirati na desetine protesta. Nije vojska kriva zato sto je Mursi na kraju ignorisao milione, sto nije ponudio ostavku, vladu nacionalnog jedinstva ili nesto trece sto bi Egipat uvelo u mirnu luku. Propustio je na desetine zicera. Vojsku je na kraju doveo pred svrsen cin. Morali su reagovati da ne bi doslo do vecih sukoba protivnika i pristalica rezima. Isto su uradili u slucaju Mubaraka.
Opet da ponovim - daleko od toga da branim poteze Muslimanskog bratstva. Ponavljam, odigrali nezrelo, naivno, nespretno. Medjutim, njihove greske nisu ni bizu toga sto ti spocitavas u svojoj ogranicenosti. Ocito, smetaju ti sto su nosioci ideje tzv. politickog islama, tzv. islamisti, ekstremisti, fundamentalisti... Kako li tek gledas selefisticke grupe, sa nemalim brojem simpatizera u Egiptu!? Govoris o uvodjenju Serijata. Diskutabilno je i koliko znas o serijatu i njegovoj prisutnosti u zvanicnim egipatskim zakonima. Mislim da ti je vec neko napisao da je dobar zakonskih regulativa ustvari serijat, prepisano iz tog "serijata" kojeg toliko spominjes. Drugi je problem sto se tvoje shvatanje serijata ocito svodi samo na "maramu, bradu i zabranjenost alkohola".
Ponavljam pitanja: kako je konkretno pocelo uvodjenje serijata? Za svaku tvrdnju bio bi red i navesti relevantan izvor. Da nije mozda onako kako se spocitavalo Erdoganu da uvodi serijat u Turskoj - odredjenim restrikcijama na prodaju alkohola?
I jos jedno pitanje...

Da li bi ijedna demokratska, civilizovana i odgovorna vlast ignorisala milione demonstranata?

Odgovori na tri boldana pitanja i sve ce biti mnogo jasnije.
Mislis na masovne proteste nakon kojih vec sljedeci dan vojska postavlja ultimatum? Pa ne pricamo o masovnim protestima, koji su trajali sedmicama ili mjesecima, prije nego je vojska napokon odlucila da reaguje. Da li je Bratstvo grijesilo sto nije tezilo priblizavanju stavova tolikog broja struja i opcija? Bez sumnje. Da li snose dio krivice zbog vece podijeljenosti u egipatskom drustvu? Da.
Ali: Da li bi i u jednoj demokratskoj i civilizovanoj drzavi vojska zbacila demokratski i slobodno izabranu vlast? NE. Zna se mjesto i uloga vojske. Vojska ne moze da odlucuje umjesto glasackih kutija. Ulica ne moze da odlucuje umjesto glasackih kutija. Tvoj problem je sto ili ne mozes ili jednostavno ne zelis da shvatis to. Tipujem na ovo drugo. Da se radi o zamijenjenim ulogama, pretpostavljam kakva bi tek onda bila tvoja retorika.

P.S. "dvi" je dvije. Hajde, pa imaj neke koristi od teme. :wink:
citadela

#2023 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by citadela »

Challenger__ wrote: - Ma jok. Ovo je početak revirzibilnog procesa, koji je otpočeo porazom satanističkih falangi na obodima Damaska, a završiće se u Dohi, Rijadu, Istanbulu, Parizu, Rimu, Londonu...

Mir će zavladati kada budu poraženi kreatori haosa, a biće poraženi.
Ejs, a nigdje Moskve. :D Ali stil tvog pisanja je prejak. :lol: :thumbup:
madner

#2024 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Inace od svih Arapskih vojsi, Egipatska je najbolja bila. Pa i '67 i '73.

MB je uspjesno izvrsilo harakiri.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2025 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Truba »

baš sam sinoć negdje gledao i čitao kako amerikanci šalju li šalju avione i tenkove egiptu godinama
nakupilo se lčak i neotpakovanog oružja u lagerima
Post Reply