Seboreicni dermatitis
Moderator: anex
-
george
#201 Re: Seboreicni dermatitis
Rezim mazanja mi je jednom dnevno, navece, nakon umivanja Cu-Zn sapuncicem. Tu i tamo tokom dana onako malo nameljam kad osjetim da je t-zona zategnuta.
Iskreno znam i preskocit, pa opet bude ok, osim ako je doba godine kad je imuni sistem vec narusen ili u stresnom periodu.
Kosu perem jednom sedmicno (koza mi je inace dosta suha), i uglavnom perem dvije sedmice Kelualom, pa jednom ovim drugim.
Iskreno znam i preskocit, pa opet bude ok, osim ako je doba godine kad je imuni sistem vec narusen ili u stresnom periodu.
Kosu perem jednom sedmicno (koza mi je inace dosta suha), i uglavnom perem dvije sedmice Kelualom, pa jednom ovim drugim.
-
nutricionist
#202 Re: Seboreicni dermatitis
Rješenje za dermatitis i seboreični dermatitis je SIPF terapija tj. terapija integralnim otopinama svježeg ljekovitog bilja koja se uzima oralno da bi se očisto organizam iznutra. Potrebno je koristiti SIPF artičoke 20 dana 2 puta dnevno uzimati oralno 5 ml otopine u 1 dcl vode. Napraviti pauzu od 7-10 dana, a zatim koristiti SIPF korjena čička. Ova terapija postiže odlične rezultate. Inače SIPF preparati su preparati proizvedeni u Francuskoj. 
-
gilla
#203 Re: Seboreicni dermatitis
Gdje to kupiti???nutricionist wrote:Rješenje za dermatitis i seboreični dermatitis je SIPF terapija tj. terapija integralnim otopinama svježeg ljekovitog bilja koja se uzima oralno da bi se očisto organizam iznutra. Potrebno je koristiti SIPF artičoke 20 dana 2 puta dnevno uzimati oralno 5 ml otopine u 1 dcl vode. Napraviti pauzu od 7-10 dana, a zatim koristiti SIPF korjena čička. Ova terapija postiže odlične rezultate. Inače SIPF preparati su preparati proizvedeni u Francuskoj.
- BHfanatik
#204 Re: Seboreicni dermatitis
gilla wrote:Gdje to kupiti???nutricionist wrote:Rješenje za dermatitis i seboreični dermatitis je SIPF terapija tj. terapija integralnim otopinama svježeg ljekovitog bilja koja se uzima oralno da bi se očisto organizam iznutra. Potrebno je koristiti SIPF artičoke 20 dana 2 puta dnevno uzimati oralno 5 ml otopine u 1 dcl vode. Napraviti pauzu od 7-10 dana, a zatim koristiti SIPF korjena čička. Ova terapija postiže odlične rezultate. Inače SIPF preparati su preparati proizvedeni u Francuskoj.
Pitanje isto??
- drag_gost
#205 Re: Seboreicni dermatitis
Ja cu takodjer, pored svega sto sam preporucio, jos da preporucim Curukotovo ulje.
- ranger
#206 Re: Seboreicni dermatitis
ev da prijavim, bio kod doktorice Knor, ona mi prepisala neki tecni puder sa ihtiolom (pravi se u apoteci) i kremu skinoren, mazem naizmjenicno to dvoje svako drugo vece, a po danu isto neka krema dosta masna koja se u apoteci pravi.
stanje odavno nije bilo bolje, doduse pazim sta jedem, slatko sveo na minimum minimuma
i umivam se i perem kosu destilovanom vodom.
et toliko, pa dokle ... vidicemo
stanje odavno nije bilo bolje, doduse pazim sta jedem, slatko sveo na minimum minimuma
et toliko, pa dokle ... vidicemo
-
sarajvosa
#207 Re: Seboreicni dermatitis
Posto ima vise vrsta sapuna dr.pasha koji je najbolji za seb.dermatitis?
- drag_gost
#208 Re: Seboreicni dermatitis
@ranger, cestitam. Rezultati se obicno ne vide odmah, ali je bitno ne posutati. Cak cesto i kada covjek promjeni zivotne navike na bolje, stanje se pogorsa, navike tijela se bore sa samim sobom, tijelo se buni, ali kada se navikne na bolji i zdraviji zivot, onda postepeno stanje pocinje da biva mnogo, mnogo bolje. Bitno je biti uporan i koliko-toliko pokusavati da shvatis signale koje ti tijelo salje. Ono komunicira sa nama.
Inace, nije bas vezano za ovu temu, ali i ja cu preporuciti gospodju Knor. Imao sam neku sezonsku alergiju prije 3-4 godine i gospodja mi je odmah ustanovila dijagnozu i propisala uspjesnu terapiju, nakon samo 5 sekundi pregleda. Takodjer, kao osnivacu ove teme, drago mi je da su se ljudi ohrabrili i poceli pisati o seboreicnom dermatitisu, jer kao sto sam napisao u uvodnoj rijeci mnogo vise ljudi ima taj poremecaj nego sto se misli. Nije to nikakva sramota i drago mi je da o ovome otvoreno pisemo ovdje. Tema je i zamisljena kao pokusaj razmjene iskustava, zajedno smo jaci, a ako nekome pomognemo onda je i uspjesna. Ja primjecujem svakodnevno po gradu ljude koji imaju seboreicni dermatitis, a da nisu ni svjesni toga, vec ne lijece nego misle da je to perutanje koze, ili da ce proci tek tako, a u stvari im tijelo govori i moli ih da promjene neke navike u zivotu.
Seboreja, ako nije nasljednog karaktera, je lampica naseg organizma nama koja nam govori da pripazimo na njega. Takodjer, meni je pomoglo i izbacivanje bijelog brasna.
Pozdrav i nastavite da dijelite iskustva.
Inace, nije bas vezano za ovu temu, ali i ja cu preporuciti gospodju Knor. Imao sam neku sezonsku alergiju prije 3-4 godine i gospodja mi je odmah ustanovila dijagnozu i propisala uspjesnu terapiju, nakon samo 5 sekundi pregleda. Takodjer, kao osnivacu ove teme, drago mi je da su se ljudi ohrabrili i poceli pisati o seboreicnom dermatitisu, jer kao sto sam napisao u uvodnoj rijeci mnogo vise ljudi ima taj poremecaj nego sto se misli. Nije to nikakva sramota i drago mi je da o ovome otvoreno pisemo ovdje. Tema je i zamisljena kao pokusaj razmjene iskustava, zajedno smo jaci, a ako nekome pomognemo onda je i uspjesna. Ja primjecujem svakodnevno po gradu ljude koji imaju seboreicni dermatitis, a da nisu ni svjesni toga, vec ne lijece nego misle da je to perutanje koze, ili da ce proci tek tako, a u stvari im tijelo govori i moli ih da promjene neke navike u zivotu.
Seboreja, ako nije nasljednog karaktera, je lampica naseg organizma nama koja nam govori da pripazimo na njega. Takodjer, meni je pomoglo i izbacivanje bijelog brasna.
Pozdrav i nastavite da dijelite iskustva.
-
gilla
#209 Re: Seboreicni dermatitis
Seboreju ima svaka 3,4 osoba u Sarajevu ako en i vise.
Nedavno upoznam slucajno prijatelja od prijatelja na kafi, znaci liku je pola glave, tjemena crveno.
Ja mu pokusam objasniti
na to sam dobio "ma to mi je od sisanja i gela, nekad se upali".
Prije nekog vremena sjedilo nas je 4 na kafi i slucajno skontamo da svi imamo neke kozne probleme, ekceme i sl.u vecem ili manjem obliku.
Od kad sam prestao/ nenormalno smanjio slatko, crveno meso rijetko, izbacio mlijecne proizvode( ovo pogotovo), pucam se vitaminima i mineralima naizmjenicno( d3, b, a, biotin, cink, magnezij..) stanje je dobro hvala Bogu, jos moram negdje uzeti msm, ne znam ima li ga kod nas uopste.
Spavat dovoljno, prije nerviranja brojati do 10
.
Nedavno upoznam slucajno prijatelja od prijatelja na kafi, znaci liku je pola glave, tjemena crveno.
Ja mu pokusam objasniti
Prije nekog vremena sjedilo nas je 4 na kafi i slucajno skontamo da svi imamo neke kozne probleme, ekceme i sl.u vecem ili manjem obliku.
Od kad sam prestao/ nenormalno smanjio slatko, crveno meso rijetko, izbacio mlijecne proizvode( ovo pogotovo), pucam se vitaminima i mineralima naizmjenicno( d3, b, a, biotin, cink, magnezij..) stanje je dobro hvala Bogu, jos moram negdje uzeti msm, ne znam ima li ga kod nas uopste.
Spavat dovoljno, prije nerviranja brojati do 10
-
sarajvosa
#210 Re: Seboreicni dermatitis
Pozdrav raja,
Nedavno sam bio na pregledu kod dr.Alendara i on mi je prepisao dr.pasha sapun od lavande i Roseliane kremu i mogu vam
reći da zaista pomaže.Crvenilo se baš smanjilo skoro ga nema nikako.Medjutim jedino još imam problem sa masnoćom.I napisao mi je da uradim lipidogram(test masnoca u krvi valjda) pa cu i to uraditi ne bi li se šta poboljšalo.
Sretno svima
Nedavno sam bio na pregledu kod dr.Alendara i on mi je prepisao dr.pasha sapun od lavande i Roseliane kremu i mogu vam
reći da zaista pomaže.Crvenilo se baš smanjilo skoro ga nema nikako.Medjutim jedino još imam problem sa masnoćom.I napisao mi je da uradim lipidogram(test masnoca u krvi valjda) pa cu i to uraditi ne bi li se šta poboljšalo.
Sretno svima
- BHfanatik
#211 Re: Seboreicni dermatitis
sarajvosa wrote:Pozdrav raja,
Sretno svima
A koju Roseline Kremu ti je prepisao? Ima ih dosta vrsta. i meni je masnoca jos uvijek problem. Ako imas masno tjeme preporucio bih ti da par dana koristis baby puder zaista djeluje. Uzmes malo na dlan istreses i prodes kroz kosu. Ja isto sam kupio 99% aloja gel u apoteci i pomjesam sa baby puderom. To mi dode kao gel za kosu, a nije stetno cak je protiv upalno.
-
sarajvosa
#212 Re: Seboreicni dermatitis

to je ta krema.
Problem sa kosom nemam vec samo sa licem
-
gilla
#213 Re: Seboreicni dermatitis
Kakvo je stanje ljudi, imal pomaka, novih preporuka?
- soraya93
#214 Re: Seboreicni dermatitis
Ako nekome treba elidel krema neka mi se javi. Mazala sam je na podrucije oko nosa i potrosila sam mozda samo 10% kreme i sad ne znam sta cu s njom a bas sam je skupo platila...
- Simple Man
#215 Re: Seboreicni dermatitis
Pozdrav,
da i ja podijelim s vama poprilicno svjeze iskustvo.
Kako neko vec rece, na pocetku sam mislio da se radi o sezonskom perutanju jer nemam genetske predispozicije za ovakav disbalans organizma i ovakvu reakciju tjemena kose. Medjutim, kako je poslovna karijera posljednje dvije godine krenula uzlaznom putanjom sto za sobom povlaci vece odgovornosti i veci stupanj stresa/nervoze, ono za sta sam mislio da je sezonsko perutanje mi postaje nocna mora.
S vremena na vrijeme perutanje poprima oblike od sitnog do ogromnih komada koji ispadaju iz kose. Ista stvar se prosirila i na obrve koje se stalno osipaju, jos uvijek nije doslo do brade i nemam crvenila po licu.
Prije nekih 15tak dana sam otisao do najblize apoteke i narucio se za onaj klasicni pregled tjemena kose i cega vec ne...nakon pregleda mi je preporucena Plus Active sampon S+L i ulje F+S koje trebam koristiti 2x sedmicno. Postoji jako precizna procedura nanosa ulja i upotrebe sampona sto ukljucuje i masaze vlasista u trajanju od 5-6 min.
Osobni zakljucak: totalno sam skeptican u vezi preparata koji su mi preporuceni, i uopste nisu jeftini (preko 75 KM oba) a tretman bi trebao trajati 3 mjeseca. Ovim tempom upotrebe preparata za 3 mjeseca bih morao izdvojiti skoro 500 KM.
Iduce sedmice ponovo trebam otici na pregled ali mislim da cu odustati od ove kombinacije preparata i potraziti nesto drugo.
I dalje cu pratiti temu.
Kako neko vec rece, na pocetku sam mislio da se radi o sezonskom perutanju jer nemam genetske predispozicije za ovakav disbalans organizma i ovakvu reakciju tjemena kose. Medjutim, kako je poslovna karijera posljednje dvije godine krenula uzlaznom putanjom sto za sobom povlaci vece odgovornosti i veci stupanj stresa/nervoze, ono za sta sam mislio da je sezonsko perutanje mi postaje nocna mora.
S vremena na vrijeme perutanje poprima oblike od sitnog do ogromnih komada koji ispadaju iz kose. Ista stvar se prosirila i na obrve koje se stalno osipaju, jos uvijek nije doslo do brade i nemam crvenila po licu.
Prije nekih 15tak dana sam otisao do najblize apoteke i narucio se za onaj klasicni pregled tjemena kose i cega vec ne...nakon pregleda mi je preporucena Plus Active sampon S+L i ulje F+S koje trebam koristiti 2x sedmicno. Postoji jako precizna procedura nanosa ulja i upotrebe sampona sto ukljucuje i masaze vlasista u trajanju od 5-6 min.
Osobni zakljucak: totalno sam skeptican u vezi preparata koji su mi preporuceni, i uopste nisu jeftini (preko 75 KM oba) a tretman bi trebao trajati 3 mjeseca. Ovim tempom upotrebe preparata za 3 mjeseca bih morao izdvojiti skoro 500 KM.
Iduce sedmice ponovo trebam otici na pregled ali mislim da cu odustati od ove kombinacije preparata i potraziti nesto drugo.
I dalje cu pratiti temu.
-
gilla
#216 Re: Seboreicni dermatitis
BAcanje para.
Kosu možeš održavati šamponima od 20,30KM zavisno koji ti odgovara.
Sredi perhranu što je više moguće, ubaci vitamine/ minerale, odradi kure čiščenja organizma( imaš na netu o ovome).
Najgori je stres, nastoj ga smanjiti što više, ubaci hobije, malo daji značaja stvarima, neka ti misli budu o dr.stvarima a ne o poslu,.....koliko je moguće.
Kosu možeš održavati šamponima od 20,30KM zavisno koji ti odgovara.
Sredi perhranu što je više moguće, ubaci vitamine/ minerale, odradi kure čiščenja organizma( imaš na netu o ovome).
Najgori je stres, nastoj ga smanjiti što više, ubaci hobije, malo daji značaja stvarima, neka ti misli budu o dr.stvarima a ne o poslu,.....koliko je moguće.
- drag_gost
#217 Re: Seboreicni dermatitis
Procitaj temu ispocetka, napisao sam uglavnom sve sto sam ja prosao i kako sam uspio da iskontrolisem seboreju. Koristio sam sve, od najskupljih preparata do najjeftinijih i dok se nisam posvetio brizi organizma "iznutra" nisam uspio. Procitaj da se ne ponavljam i ne citiram svoje postove. Ne pisem ti sta treba da radis, ali ja sam ovu temu otvorio u nadi da mozemo pomoci jedni drugima. Ja se nadam da ce tebi pomoci to sto su ti oni dali, ali eto lijepo bi bilo da procitas temu ispocetka.Simple Man wrote:Pozdrav,
I dalje cu pratiti temu.
Sto se tice genetske predispozicije, ne mora znaciti ni da su ti je djed, niti nana/baka, niti otac/majka imali to, eto ja sam nakon 3 mjesec istrazivanja otkrio da je to imao moj "daleki" rodjak prije 50tak godina i da ima jos jedan rodjak koji zivi u Kaliforniji, isto tako "daleko" srodstvo.
U svakom slucaju mnogo srece.
- BHfanatik
#218 Re: Seboreicni dermatitis
Da li je moguce da ovaj seboreicni dermatitis bude uzrokovan devijacijom nosnog septuma? To vam je kad ne disete ispravno na nos nego prebacujete disanje na usta. Ja imam taj problem, kod mene je stecen i otkrio sam ga nedavno, radio snimke. Iako sam vise disao na usta nego na nos i bio svjestan toga nisam znao da to moze biti problematicno. Ja sam vjerovatno dok sam bio manji pao hebeno na glavu, a volio sam se i potuc sto jest jest pa moze i od toga biti
Kod nekih ljudi je nosni septum prirodno los pa imaju probleme sa disanjem. Problem se rjesava operacijom. Meni je jedan doktor rekao da je jako moguce da to stvara mnoge probleme jer krv ne dobiva dovoljno kisika pogotovo pri spavanju.
Kakvo je stanje kod mene? Cak ni medicinski samponi mi trenutno ne pomazu. Operem kosu navece, probudim se ujutro sa mrvicama peruti na glavi. A nekad to budu i vece ljuske. Inace sam primjetio da mi se kosa nakon pranja presijava i izgleda da je na tjemenu prisutna kao neka masnoca koja se ne da isprati ma koliko ja prao.
Kakvo je stanje kod mene? Cak ni medicinski samponi mi trenutno ne pomazu. Operem kosu navece, probudim se ujutro sa mrvicama peruti na glavi. A nekad to budu i vece ljuske. Inace sam primjetio da mi se kosa nakon pranja presijava i izgleda da je na tjemenu prisutna kao neka masnoca koja se ne da isprati ma koliko ja prao.
- drag_gost
#219 Re: Seboreicni dermatitis
Ovo bih ti ja preporucio:BHfanatik wrote:Da li je moguce da ovaj seboreicni dermatitis bude uzrokovan devijacijom nosnog septuma? To vam je kad ne disete ispravno na nos nego prebacujete disanje na usta. Ja imam taj problem, kod mene je stecen i otkrio sam ga nedavno, radio snimke. Iako sam vise disao na usta nego na nos i bio svjestan toga nisam znao da to moze biti problematicno. Ja sam vjerovatno dok sam bio manji pao hebeno na glavu, a volio sam se i potuc sto jest jest pa moze i od toga bitiKod nekih ljudi je nosni septum prirodno los pa imaju probleme sa disanjem. Problem se rjesava operacijom. Meni je jedan doktor rekao da je jako moguce da to stvara mnoge probleme jer krv ne dobiva dovoljno kisika pogotovo pri spavanju.
Pranje kosom, svaki drugi-treci dan, upustvo dobijes uz ovu cistecu pjenu.

Acidi Borici:

ujutro i navecer.
Sve zajedno mjesec dana.
Nisam doktor, ali meni je to pomoglo. Najbitnije je da izbacis JAJA i MLIJEKO, kao i STRES! Preporucio bih svakodnevno bavljenje sportom, lijepo je vrijeme ovih dana, sagori te necistoce sto ti koza izbacuje znojenjem i blago-hladnim tusem tusem. Takodjer, kosu peri hladnijom vodom (koliko mozes).
- Simple Man
#220 Re: Seboreicni dermatitis
Procitaj temu ispocetka, napisao sam uglavnom sve sto sam ja prosao i kako sam uspio da iskontrolisem seboreju. Koristio sam sve, od najskupljih preparata do najjeftinijih i dok se nisam posvetio brizi organizma "iznutra" nisam uspio. Procitaj da se ne ponavljam i ne citiram svoje postove. Ne pisem ti sta treba da radis, ali ja sam ovu temu otvorio u nadi da mozemo pomoci jedni drugima. Ja se nadam da ce tebi pomoci to sto su ti oni dali, ali eto lijepo bi bilo da procitas temu ispocetka.
Sto se tice genetske predispozicije, ne mora znaciti ni da su ti je djed, niti nana/baka, niti otac/majka imali to, eto ja sam nakon 3 mjesec istrazivanja otkrio da je to imao moj "daleki" rodjak prije 50tak godina i da ima jos jedan rodjak koji zivi u Kaliforniji, isto tako "daleko" srodstvo.
U svakom slucaju mnogo srece.[/quote]
Naravno, nakon sto sam poceo koristiti navedene preparate, odmah sam otisao i izvadio nalaze kako bih utvrdio stanje organizma. Zakljucak: trebao bih malo smanjiti masnu hranu i vratiti se rekreativnim sportskim aktivnostima.
Pored toga, trudim se nervirati i stresirati sto je manje moguce i mogu reci za u posljednjih 7 dana imam dosta manje problema. Bar mi se sa glave ne otkidaju veliki komadi
I naravno da sam procitao cijelu temu, od prve do posljednje rijeci i hvala na svim savjetima jer sam zbog tih savjeta i izvadio nalaze i sada vise pazim na hranu i manje se nerviram
U svakom slucaju mnogo srece.[/quote]
Naravno, nakon sto sam poceo koristiti navedene preparate, odmah sam otisao i izvadio nalaze kako bih utvrdio stanje organizma. Zakljucak: trebao bih malo smanjiti masnu hranu i vratiti se rekreativnim sportskim aktivnostima.
Pored toga, trudim se nervirati i stresirati sto je manje moguce i mogu reci za u posljednjih 7 dana imam dosta manje problema. Bar mi se sa glave ne otkidaju veliki komadi
I naravno da sam procitao cijelu temu, od prve do posljednje rijeci i hvala na svim savjetima jer sam zbog tih savjeta i izvadio nalaze i sada vise pazim na hranu i manje se nerviram
- drag_gost
#221 Re: Seboreicni dermatitis
Nema na cemu, samo naprijed!
Stres je najgori, ali zdravlje je u pitanju, a nakon 20 godina ces shvatiti da nervirao se ili ne, isto ti je bilo, samo sto si imao vise seboreje.
Stres je najgori, ali zdravlje je u pitanju, a nakon 20 godina ces shvatiti da nervirao se ili ne, isto ti je bilo, samo sto si imao vise seboreje.
- soraya93
#222 Re: Seboreicni dermatitis
Da li mi neko moze preporuciti kremu za seboreju oko nosa? nikad mi se vise nije crvenilo kao sada a elidel sam mazala i ne pomaze nesto posebno...

- drag_gost
#223 Re: Seboreicni dermatitis
Probaj koristiti Bepanthen.
Napomena: Nisam dermatolog, vec pisem na osnovu licnog iskustva.
Napomena: Nisam dermatolog, vec pisem na osnovu licnog iskustva.
- divlji vjetar
#224 Re: Seboreicni dermatitis
recipe ulje od nocurka tretirati ujutro i uvece
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#225 Re: Seboreicni dermatitis
rekonazol 100% rješava kosu (2-3 puta sedmično prat' i to je to), ostalo je patnja, zavisi od dana do dana hoće l' bit' dobro ili ne