Smartphone diskusije
Moderator: Benq
-
Chuckie
#201 Smartphone diskusije
Jailbreak na iOS5.1.1 je jedan klik na dugme Jailbreak u Absinthe alatu. Toliko o jednostavnosti.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
shin
#202 Re: Smartphone diskusije
Stani malo, ''ova voda nije radioaktivna, samo je malo radioaktivna''. Jelde?nermin.padez wrote:Proizvođači to ograniče malo radi garancije da ne možeš prckati.
Na kraju krajeva root je jednostavan odradi se za čas posla, nema komplikacija čak i dekodiranje nije komplikovano ali na iphone moraš paziti sta updateujes da se ne zajebes posle, ako nije sim free,. Na Android nema nikakvih komplikacija i sve je moguće zato ga i najviše gotivim. Jedino mi nezgrapnost neodgovara.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Dekodiranje nije komplikovano jer je OS šupalj sa svake strane, ni ne trude se previše oko toga. Moraš paziti isto kao i na iOSu ako je telefon zaklučan kod carriera.
Toliko je otvoren da je ICS još ispod 10% andrid baze telefona, a predstavljen je u oktobru (8 mjeseci već).
Google mape, gmail, android market, sve je zaključano.
Ovo su sve odlike ''open'' platforme, a nisam se dotakao raznih marketa, kindlea i zajebancija, gdje su marketi zaključani ako si sa drugog vendora, itd... ali fandroid la la land je super, ljudi izgleda žive sretno i ''slobodno'' tamo
- nermin.padez
#203 Re: Smartphone diskusije
Jeste tebi jednostavno, pogrešno si shvatio, pitaju njih što prave to sta je jednostavnije. Izvuče kernela iz roma kad izađe, par izmjena i flesuj, ali i tako za svakiChuckie wrote:Jailbreak na iOS5.1.1 je jedan klik na dugme Jailbreak u Absinthe alatu. Toliko o jednostavnosti.
Edit: heh nemoj se sad prebacivati na supalb OS, a odgovor je da ili ne.
Šta si ti očekivati da ti proizvođač prodaje telefon bez i jednog ograničenja i uvaljivanja njihovog bloatwarea launchera,itd.. Očigledno ne znaš razliku između toga i AOSPa. Cijelo vrijeme to pričam.
Ne znam što je sramota priznati neke stvari..
I opet nisam rekao da nije ograničen bas za svaku sitnicu, ali je to sve daleko lakše i brze.. To je poena.
- Revolucionar ★
#204 Re: Smartphone diskusije
smijesno .. par postova iznad sam spomenuo kako je imati iphone u BiH polovicno iskustvo, i tethered jb je samo jedan od faktora koji uticu na to, jer se jos uvijek krpamo crnim trzistem a uzrok takvih sranja je konzervativna politika Apple ? A Apple pravi iPhone ? . . ti ga dobio za 200 $ .. sto onda pitas sta mozes od androida uzet OVDJE ?? I S3 mozes dobit za iste pare u USA . . a svoju 4 ovdje bi masno platio, tako da ti i taj argument otpadaChuckie wrote:Jel tethered jailbreak mana Apple iPhonea? Jesi cuo za Cyanogenmod na kojem ne radi kamera? Svaki drugi upit na android temi dajte mi dobar custom rom bez bagova i da radi kamera. Kad si cuo nekoga sa iPhoeom dajte mi neki rom ali da nema bagova i da radi kamera? Neces nikad. Jer na iPhoneu sve radi, bez greske, pa i na onim jailbroken telefonima. iPhone precjenjen? Kako kome. Ja sam platio novu cetvorku 200$. Kakav android kod nas mogu uzeti za te pare?Revolucionar ★ wrote:Ikad cuo za tethered jailbreak ?? Tipican si applefanboy, branis stvar a ne zelis da vidis i ne znas za neke od najgorih mana , , sto se tice koristenja iPhonea, drug nosi iPhone tako da ga stalno imam priliku cackati, ne kazem da stvar nema kvaliteta, kazem da je stvar PRECIJENJENA !Chuckie wrote:Nema druze. Androidasi mrze sve sto nije Android, procitaj pljuvanje iPhonea u par postova iznad, a nikad ga u ruku uzeli nisu.
-
Chuckie
#205 Smartphone diskusije
Ovdje ga nebi masno platio da ga nudi ovo smece od telekoma ko u normalnim drzavama, trkni npr do Zagreba pa vidi kako gore stoje stvari. Razlika je u pristupacnosti, ja iPhone ovdje mogu zbavit samo kod svercera dok ti S3 mozes lagano u bilo kom od tri operatera na rate.
Sto se tice jb-a, tethered jb ne postoji na iOS 5.0.1 i 5.1.1. koje vrti 80% Apple uredjaja. Dok ICS 8 mjeseci od izlaska, nesto manje od 10% android populacije.
Sto se tice jb-a, tethered jb ne postoji na iOS 5.0.1 i 5.1.1. koje vrti 80% Apple uredjaja. Dok ICS 8 mjeseci od izlaska, nesto manje od 10% android populacije.
Last edited by Chuckie on 21/06/2012 02:01, edited 1 time in total.
- Revolucionar ★
#206 Re: Smartphone diskusije
sto predstavlja jos jedan + za android . . ali kazem ti, u slobodnoj prodaji, to je prevelika cijena za dobiveno . . i nemoj mislit da smatram android savrsenstvom, ima on svoje mane kao i svaka ljudskom rukom napravljena stvar, al' jednostavno cijena je kompenzacija preko koje se ne ide
- agent_zero
#207 Re: Smartphone diskusije
Krasna politika microsofta na popularizaciji platfome
A nokia donja u svemu ovome, očigledno...
A nokia donja u svemu ovome, očigledno...
-
shin
#208 Re: Smartphone diskusije
Nokia dobija pare kvartalno od Microsofta, to ih održava u životu. Nemaju se oni više šta pitati slažu li se sa odlukama. Sama činjenica da je Microsoft preuzeo Nokia mape govori o tome koliko Nokiju drže za jaja.
-
iceman2010
#209 Re: Smartphone diskusije
Planiram uzeti mobitel u narednih nekoliko dana. Nemam namjeru potrositi veliku kolicinu novca. Trenutno sam "zagrijan" za Sony ericsson xperia ray. Nikada nisam koristio smartphone. Vec skoro 6 godina imam jedan mobitel (nokia 6630) i uopste nisam upoznat sa trenutno situacijom na trzistu. U svakom slucaju bih isao do 400 ili maksimalno 500 KM. Sta se jos moze uzeti za ove pare i usporedba sa gore spomenutom xperia-om?
- Qler
#210 Re: Smartphone diskusije
6630 je smartphone
i to bolji od WP7 
- agent_zero
#211 Re: Smartphone diskusije
Za tu sumu možeš bolji mobitel od xperia ray da kupiš (što ne znači da je ray loš, upravo suprotno).iceman2010 wrote:Planiram uzeti mobitel u narednih nekoliko dana. Nemam namjeru potrositi veliku kolicinu novca. Trenutno sam "zagrijan" za Sony ericsson xperia ray. Nikada nisam koristio smartphone. Vec skoro 6 godina imam jedan mobitel (nokia 6630) i uopste nisam upoznat sa trenutno situacijom na trzistu. U svakom slucaju bih isao do 400 ili maksimalno 500 KM. Sta se jos moze uzeti za ove pare i usporedba sa gore spomenutom xperia-om?
Evo nekih alternativa:
xperia arc/arc S
htc evo 3d
htc one v
htc desire hd
htc desire s (nema ga trenutno novog po radnjama)
motorola defy+ (nema ga trenutno novog po radnjama)
google nexus s (nema ga trenutno novog po radnjama)
lumia 710 (ako voliš nokiu i wp platformu)
n8 i c7 (ako voliš symbian)
samsung wave 3 (ako voliš bada os)
Galaxy namjerno ne stavljam jer nema blic, niti će imati ofišl ICS.
-
iceman2010
#212 Re: Smartphone diskusije
ma super phone u vakat kada sam ga uzeo i nakon 6 godina jos uvijek radi besprjekornoQler wrote:6630 je smartphonei to bolji od WP7
-
iceman2010
#213 Re: Smartphone diskusije
Hvala na brzom odgovoru. Sada cu malo google-ati i uporedjivati. Evo ima ova GSM arena, pogledacu cijene kod prodavaca. Nekako sam za opciju kupovine kod BHT-a bez obzira na malo vecu cijenu zbog odgodjenog placanja i garancije. Razmislim jos koji dan pa nesto odaberem.agent_zero wrote:Za tu sumu možeš bolji mobitel od xperia ray da kupiš (što ne znači da je ray loš, upravo suprotno).iceman2010 wrote:Planiram uzeti mobitel u narednih nekoliko dana. Nemam namjeru potrositi veliku kolicinu novca. Trenutno sam "zagrijan" za Sony ericsson xperia ray. Nikada nisam koristio smartphone. Vec skoro 6 godina imam jedan mobitel (nokia 6630) i uopste nisam upoznat sa trenutno situacijom na trzistu. U svakom slucaju bih isao do 400 ili maksimalno 500 KM. Sta se jos moze uzeti za ove pare i usporedba sa gore spomenutom xperia-om?
Evo nekih alternativa:
xperia arc/arc S
htc evo 3d
htc one v
htc desire hd
htc desire s (nema ga trenutno novog po radnjama)
motorola defy+ (nema ga trenutno novog po radnjama)
google nexus s (nema ga trenutno novog po radnjama)
lumia 710 (ako voliš nokiu i wp platformu)
n8 i c7 (ako voliš symbian)
samsung wave 3 (ako voliš bada os)
Galaxy namjerno ne stavljam jer nema blic, niti će imati ofišl ICS.
-
casanova123
#214 Re: Smartphone diskusije
xperia arc s je strasan telefon.. 560km je cini mi se u hustelu.. nemoj kupovati u univerzalno.. supci su i lopovi koji u sred importannea prodaju telefone ko ludi na crno i plus su ukradeni iz njemacke.. vjeruj mi.. znam sta pricam.. izbjegavaj univerzalno iako su mozda za 20-30 km jeftiniji nego hustel ali mozes traziti 20km popusta u hustelu i dobit ces ga.. pozz
- nermin.padez
#216 Re: Smartphone diskusije
Znaci tako su neozbiljni univerzal.. Nije mi jasno kako mogu prodavati tako ispod ruke u tim velikim centrima.. A imaju dobru reklamu i ptice na grani su cule za njih.casanova123 wrote:xperia arc s je strasan telefon.. 560km je cini mi se u hustelu.. nemoj kupovati u univerzalno.. supci su i lopovi koji u sred importannea prodaju telefone ko ludi na crno i plus su ukradeni iz njemacke.. vjeruj mi.. znam sta pricam.. izbjegavaj univerzalno iako su mozda za 20-30 km jeftiniji nego hustel ali mozes traziti 20km popusta u hustelu i dobit ces ga.. pozz
Npr desi mi se kvar hocu da odnesem telefon i kim tec na servis..Oni verovatno znaju porijeklo telefona jel ukraden ili sve regularno zavedeno. Bi li mogao ostvariti tu validnu garanciju od 2 godine kod njih. Jer sam laptop nosio kod njih a kupljen u Beogradu. Nista mi nisu trazili samo ukucao serijski broj i izasla mu svi potrebni podaci, gde je kupljen, kad itd i naravno uvazili garanciju i rekli mi da je mogu ostvariti bilo gde u svijetu.
-
shin
-
feningas
#218 Re: Smartphone diskusije
Ma previse je stvarno nekakvih ogranicenja, koja su meni smetala, mozda nekome nece. Kad se sjetim koja je komplikacija da se postavi zvono koje hoces, nema jednostavno pjesma - use as - ringtone. U najobicnijim stvarima potrebna su nekakva zaobilazenja tih barijera.nermin.padez wrote:Poenta svega je u jednostavnosti , prilagodljivosti korisniku...feningas wrote:Imao sam i iPhone, a sada evo imam Android na Arc S i meni stvarno vise odgovara ovo. Ne znam stvarno zasto bi jedan telefon sa jabukom vrijedio toliko vise. Bilo je milion stvari koje su me nervirale kod iPhonea, prvenstveno jebni iTunes, sync za svaku glupost, pa hoce, pa nece, pa kad obaras sistem komplikacije da povezes iTunes i iPhone ponovo, trazi da sve brise. Za prosjecnog korisnika ovo je stvarno previse, ogranicenje Bluetootha, ogranicenje iTunesom. Android nema tih problema. Od sad samo Android. Mozda zvuci smijesno ali iPhone prodaje njegova cijena. Mnogi bi isli na spustanje cijena da povecaju prodaju, Apple je imao odlicne strucnjake, prepoznao je potrebu ljudi, potrebu za skupim, napravio je kvalitetan uredjaj (ali ne kvalitetniji od ostalih u ponudi) isao obrnutom logikom, zapaprio sa cijenama i "voila", navukao se narod (onaj koji je u mogucnosti)tu je Android keva. Cuo sam da na iOSu u fazonu bez tog JBa ne mozes ni pozadinu promjeniti a kamo li sta drugo...ebo te taj OS i telefon
- nermin.padez
#219 Re: Smartphone diskusije
I kazu nije ko balkon... 
-
Chuckie
#220 Smartphone diskusije
Taj balkon mora da ima dobar pogled.
http://www.loopinsight.com/2012/01/09/i ... tor-at-47/
http://www.vision2mobile.com/news/2012/ ... on-su.aspx
http://www.loopinsight.com/2012/01/09/i ... tor-at-47/
http://www.vision2mobile.com/news/2012/ ... on-su.aspx
- Qler
#221 Re: Smartphone diskusije
Malo me nervira ova politika uzimanja misljenja USA korisnika kao reference za sve. Svi se nesto orijentisu prema njima, kao da su jedino trziste na svijetu.
I Symbian je ugasen jer se nije prodavao u USA, a u Aziji se prodavao vise nego sve OS-ovi u USA zajedno... to je samo jedan primjer. Kada god nesto "istrazuju" samo gledaju USA, niko ne pita u EU kakva je situacija, sta je sa Kinom? Sta je sa ostatkom svijeta? Ovaj RIM guraju svugdje, a mislim da ga u EU mozes na prste izbrojati koliko ih je prodano.
I Symbian je ugasen jer se nije prodavao u USA, a u Aziji se prodavao vise nego sve OS-ovi u USA zajedno... to je samo jedan primjer. Kada god nesto "istrazuju" samo gledaju USA, niko ne pita u EU kakva je situacija, sta je sa Kinom? Sta je sa ostatkom svijeta? Ovaj RIM guraju svugdje, a mislim da ga u EU mozes na prste izbrojati koliko ih je prodano.
- nermin.padez
#222 Re: Smartphone diskusije
Tako je Kuler, ko ce ti vjerovati ovakvom istrazivanjima ionako ih jedino jak marketing drzi (Apple), procitaju ovakve stvari i naloze se medjutim ni ovim balkon se ne moze osporiti. Nesto poput WP
samo malo bolje upakovani balkon
-
Chuckie
#223 Smartphone diskusije
Mislim da je nebitno gdje se radi anketa kada se radio o zadovoljstvu korisnika. Da se radi o broju prodatih uredjaja u redu, uzorak nebi bio reprezentativan, ali kad se radi o zadovoljstvu korisnika ovo su sasvim u redu istrazivanja, jer korisnik i u EU i u Kini i u USA ima mozak i moze da prosudjuje sta je dobro za njega, a sta ne. Da je na globalnom nivou uradjena anketa rezultat bi sigurno bio slican.Qler wrote:Malo me nervira ova politika uzimanja misljenja USA korisnika kao reference za sve. Svi se nesto orijentisu prema njima, kao da su jedino trziste na svijetu.
- nermin.padez
#224 Re: Smartphone diskusije
Nasli da ispituju balkon u drzavi gdje je prosjecan stanovnik bas ogranicen ko balkon i da uzimaju to zdravo za gotovo. 
- Revolucionar ★
#225 Re: Smartphone diskusije
Chuckie wrote:Ovdje ga nebi masno platio da ga nudi ovo smece od telekoma ko u normalnim drzavama, trkni npr do Zagreba pa vidi kako gore stoje stvari. Razlika je u pristupacnosti, ja iPhone ovdje mogu zbavit samo kod svercera dok ti S3 mozes lagano u bilo kom od tri operatera na rate.
Tih 90 % je zato jer je i Gingerbread sasvim odlican OS u svojoj finalnoj verziji . .
Sto se tice toga sto si spomenuo custom ROM-ove i njihove mane, fazon je sto ih ne izdaje Google nego obicni developeri i to je sasvim nerelevantno za oficijelni android OS , a i do korisnika je hoce li nabaciti novi rom ili ne . . A ova anketa, kako moze biti relevantna kad se zna koliko hype prave Ameri oko iPhonea , pa tamo malu djecu ucjenjuju da uce bolje i da ce dobit iPhone koji je svetinja . . 47 % za Android je sasvim solidan rezultat tamo