Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

Canton

#201 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

zahvalan wrote:i tako svaki dan osvane minimum jedan post kako treba ponovo uredjivati Federaciju

hajde malo da mijenjamo Granice PC ?
Pa mijenjaj, predlazi, crtaj, pisi... Ko ti brani. Mozemo i o tome disktutovati. Ta tema ce kad tad doci na tapet jer ovakva organizacija BiH dugorocno neodgovara nikome u BiH. Osim kriminalcima.
Canton

#202 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

zahvalan wrote:Nemoj boga ti nikakve Jugoslavije, raspitaj se malo kako su zivjeli Bosnjaci u Jugoslaviji izjasnjavas se kao Srbin Musliman ili Hrvat Musliman

ja cu najradije biti Turcin nego ovo dvoje ponudjeno

ne mrzim nikoga ali isto ocekujem da ni mene niko ne mrzi

imao sam bezbroj treaba koje su bile druge vjere nikada nisam ni pitao za Nacionalnost ali jednom dodjem kod jedne da :dance: :dance: kad ono u Sobi 4 C nekakve cetnicke kape itd itd

Otad sam rekao necu vise nista petljati s kokama iz Bliskoistocnog Sarajeva :lol:

izvinite mozda je do mene mozda sam se previse zanio ovom utakmicom,ali treba se paziti ne preostaje nam nista drugo

drzi se ti fudbala, mani se politike
vodoprovodčik

#203 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by vodoprovodčik »

:lol:
zahvalan

#204 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by zahvalan »

:dance: :dance:

ja ne crtam ja kupujem zemlju :D (tamo gdje treba)
Canton

#205 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

zahvalan wrote::dance: :dance:

ja ne crtam ja kupujem zemlju :D (tamo gdje treba)
Pa sam si trazio da pricamo o tome. Od kupovine nema nista, dok se tamo ljudi ne budu vracali.
I ovako Bosnjaci drze veliki broj kilometara kvadratnih al koja korist kad nema ljudi
Vitezanin

#206 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Vitezanin »

Ne. Nisu Bosnjaci, Hrvati i Srbi nisu od jucer u BiH.

To sto je netko nesto od ovo troje i sto jos imamo i druge koji nisu ovo troje nije razlog da budemo i manje gradjani BiH.

Trebamo traziti ustavni koncept koji ce omoguciti da oni i koji nisu 'trojka' budu nediskriminirani, ali dirati u nesto na cemu je ova drzava utemeljena je smijesno (doduse, '43 nije receno konstitutivnost, ali je receno "Ni, ni ni, nego i, i, i)

I btw, Bosanci vec postoje. Svi ovi nabrojani gore su Bosanci (i Hercegovci dakako). Zasto stvarati nesto sto vec postoji. :lol:

Ovdje bi se uvijek nesto ukidalo, kako da ne. Ja, bit ce nam svima super kad u BiH prestanu postojati Bosnjaci, Hrvati i Srbi. :-)

Naucimo postovati nas multi karakter i nasu povijest i postanimo dobri gradjani BiH.
Jara

#207 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jara »

Canton wrote:
Jara wrote:Ne da mi se čitati sve prethodno, možda je neko već odgovorio a ja pitam... :oops: :skoljka:
Dakle, zanima me ovo:
Ima li i jedna zemlja na svijetu ustav po kome članovi rukovodećih državnih tijela MOGU biti pripadnici SAMO određenih naroda, a drugi, koji to nisu, NE MOGU? :-)

Tj. određenima je DOZVOLJENO, a određenima ZABRANJENO?
Ako ima, koja je to?
Ne postoji, zato je donesena presuda Sejdic Finci.
To što su Sejdić i Finci tužili BiH za dikriminaciju ( genijalna ideja :thumbup: ) i što je donesena presuda njima u korist :thumbup: , dokazuje da u BiH postoji legalna diskriminacija :x a ne da da takve države još negdje u svijetu nema. Vjerovatno i nema, ali presuda nije dokaz.
Skijaš

#208 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

Vitezanin wrote:Ovdje bi se uvijek nesto ukidalo, kako da ne. Ja, bit ce nam svima super kad u BiH prestanu postojati Bosnjaci, Hrvati i Srbi. :-)

Naucimo postovati nas multi karakter i nasu povijest i postanimo dobri gradjani BiH.
tačno tako
Jara

#209 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jara »

Svetozar Pudarić bi također mogao podnijeti tužbu kao Sejdić i Finci jer po postojećim propisima ne može biti član Predsjedništva BiH ( kao što ne mogu ni Hrvat ni Bošnjak iz RS).
Dakle, nije diskriminacija samo prema ostalima, nego i prema konstititivnim, ovisno u kom su entitetu.
Dakle, diskriminacija na sve strane! :x
Lug

#210 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Lug »

evo jedan kratki citat:

Evo sta kaze prof. Mark Pinson u svojoj
knjizi: The Muslims of Bosnia-Hercegovina, profesor Mark Pinson, u izdanju cuvenog Harvard universiteta, strana 19: “U srednjem vijeku Bosanci su zvali sami sebe Bosancima ili su upotrebljavali cak vise lokalna imena (regionalna). U srednjem vijeku nije bilo upitno da li su Bosanci bili Srbi ili Hrvati. Otomanska imperija je osvojila Bosnu i kategorizirala ljude ne po etnickoj liniji vec po vjerskoj: Muslimani, Ortodoksi i Katolici. Za vrijeme otomanskog perioda zabiljezene su velike migracije i masovna preseljenja naroda. Konacno, u devetnaestom stoljecu, djelom za vrijeme austrijske okupacije, koja je pocela 1878 g. nacionalizam je dosao na scenu, i nacionalisti su govorili, da ako je neko katolik, on je Croat; ako je neko ortodox onda je on Srbin. Ali u stvarnom nazivu porijekla ovih bosanskih katolika i ortodoxa, ovo je bilo smijesno i besmisleno.”
Dalje pisac nastavlja na strani 20: “U svakom slucaju, kroz cijeli srednji vijek, tamo je zivio jedan ortodoksni narod u Humu / Hercegovina i takodjer na bosanskoj strani uz Drinu. Osim toga, veliki broj ortodoxa u Bosni je potjecao od bosanaca srednjeg vijeka koji su presli na ortodoksnu jeru.”
Navescu jos jedan citat iz iste knjige. Strana 12: “ prelazak na drugu vjeru je bio masovan proces u to vrijeme osvajanja, prelazak se odvijao postupno, stupnjevito. Drugo, bosanski crkveni ljudi su presli ne samo na Islam, nego i na druge dvije hriscanske vjere. Konacno, mnogi katolici i ortodoxi takodjer su postali muslimani.

Bogami danas nit je besmisleno niti smijesno ko sto veli profesor sa Harvarda da je bilo u to vrijeme, mislim da je porijeklo bosanskih katolika i ortodoksa kao Hrvata odnosno Srba bilo smijesno i besmisleno... Jos od tad konstutivci kucaju na vrata. Mislim da bi o ovom trebalo puno vise pricati, potencirati, na raznim katedrama uz prisustvo kako bosanskih tako i srpskih i hrvatskih i medjunarodnih akademskih krugova. Pa ako je drugacije, ako su Hrvatska, Srnija i Bosna konstituisali BiH, spreman sam prihvatiti, ali sutiti o istini koju strani studenti uce na fakultetima, samo da ne bi kao ucvrstio nesto,neki stav; kontraefekat, nesto sto je vec armirani beton.. ne kontam, fakat? Pa kad cu ..?
Vitezanin

#211 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Vitezanin »

cove41 wrote:Fina naša BiH stoljećima već granica između uticaja sa 4 strane svijeta. Nalazimo se tačno u centru svijeta. Da smo pametni iskoristili bi tu raznovrsnost. Nažalost nismo.

Jedan narod, 3 religije. Jedni prihvatili islam, drugi katoličanstvo, treći pravoslavlje. Katolici se solidarisali sa najbližim katolicima a pravoslavci sa najbližim pravoslavcima. Posljedica toga danas jeste, da samo jedan narod smatra BiH domovinom. Katolici su orjentisani ka Hrvatskoj, pravoslavci ka Srbiji. Uvođenjem trećeg termina "bosanstvo", imalo bi destruktivan karakter i nestanak termina "Bošnjaci". Onda bi imali većinsko srpsko-hrvatsko stanovništvo (60-70%), bosance (20-ak %) i bošnjake (10ak %). Takva manjina bi bila skroz obespravljena i to je političko ubistvo.

Objektivno gledajući, danas u BiH imamo malu Jugoslaviju. Iako samo BIH , kao cjelina, ima državno-pravnu historiju, danas imamo tri naroda, od kojih dva ne žele živjeti zajedno, a jedan želi zadržati cjelovitost i integritet države. Iz tog razloga se već dugo čuva status quo, i državu guta ogromna administracija koja uzima sve. Da bi se ukinuli kantoni, u tom slučaju je neophodno stvaranje trećeg entiteta, što za posljedicu ima stvaranje trećeg entiteta i stvaranje labave konfederacije, sa ustavom koji će predvidjati mehanizam za razlaz entiteta, do čega će eventualno doći.

Druga opcija jeste, eventualni bankrot države, separatističke želje dvije strane, i neizbježno novi rat.

Po mom mišljenju, treba se okrenuti svom dvorištu, srediti prvo stvari u Federaciji a tek onda se okrenuti državnom nivou. Danas, RS (bez obzira kako je nastala), ima sva obilježja države i svjetlosnu godinu su ispred nas. Treba se eventualno pomiriti s tim, stvoriti malu državu, kojoj neće trebati 5 nivoa vlasti i 200 ministarstava i stvarati novu budućnost. Ugledati se na Monaco, San Marino, Luxemburg i slično.

Sve ovo počinje ukidanjem ili promjenom te konstitutivnosti naroda, pojma koji nije poznat nigdje u svijetu.
Jao vise, ne mozes uzeti citav narod u usta i tek tako ga klasificirati. :run: Naci cu ti milijun primjera koji su apsolutno nasuprot ovoga sto si ti napisao i sto mnogi drugi pisu.
HM 2011

#212 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

webby-x wrote:
HM 2011 wrote:BosanskoHercegovački jezik, sa narječijima bošnjački, srpski, hrvatski, španskojevrejski, romski, i slično, ali zvanični pravopis bi morao biti uspostavljen na državnom nivou od do sada nepostojećeg Ministartva obrazovanja i kulture BiH
Ja mislio ovdje ozbiljni razgovori.

:lol:
Što izvlačiš iz konteksta - stavi fino komplet tekst:

KAda bi mjenjali sve u korist nacije mjenjali bi i naziv službenog jezika koji bi morao biti poistovjećen sa nacionalnim određenjem -

naziv bi bio BosanskoHercegovački jezik, sa narječijima bošnjački, srpski, hrvatski, španskojevrejski, romski, i slično, ali zvanični pravopis bi morao biti uspostavljen na državnom nivou od do sada nepostojećeg Ministartva obrazovanja i kulture BiH

Pitanje na koje je odgovoreno je pitanje skijaša, a koji bi službeni jezik te nacije bio.....

Meni u ovom nema ništa smiješno.....
Last edited by HM 2011 on 04/04/2012 19:54, edited 2 times in total.
zahvalan

#213 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by zahvalan »

cove41 wrote:Fina naša BiH stoljećima već granica između uticaja sa 4 strane svijeta. Nalazimo se tačno u centru svijeta. Da smo pametni iskoristili bi tu raznovrsnost. Nažalost nismo.

Jedan narod, 3 religije. Jedni prihvatili islam, drugi katoličanstvo, treći pravoslavlje. Katolici se solidarisali sa najbližim katolicima a pravoslavci sa najbližim pravoslavcima. Posljedica toga danas jeste, da samo jedan narod smatra BiH domovinom. Katolici su orjentisani ka Hrvatskoj, pravoslavci ka Srbiji. Uvođenjem trećeg termina "bosanstvo", imalo bi destruktivan karakter i nestanak termina "Bošnjaci". Onda bi imali većinsko srpsko-hrvatsko stanovništvo (60-70%), bosance (20-ak %) i bošnjake (10ak %). Takva manjina bi bila skroz obespravljena i to je političko ubistvo.

Objektivno gledajući, danas u BiH imamo malu Jugoslaviju. Iako samo BIH , kao cjelina, ima državno-pravnu historiju, danas imamo tri naroda, od kojih dva ne žele živjeti zajedno, a jedan želi zadržati cjelovitost i integritet države. Iz tog razloga se već dugo čuva status quo, i državu guta ogromna administracija koja uzima sve. Da bi se ukinuli kantoni, u tom slučaju je neophodno stvaranje trećeg entiteta, što za posljedicu ima stvaranje trećeg entiteta i stvaranje labave konfederacije, sa ustavom koji će predvidjati mehanizam za razlaz entiteta, do čega će eventualno doći.

Druga opcija jeste, eventualni bankrot države, separatističke želje dvije strane, i neizbježno novi rat.

Po mom mišljenju, treba se okrenuti svom dvorištu, srediti prvo stvari u Federaciji a tek onda se okrenuti državnom nivou. Danas, RS (bez obzira kako je nastala), ima sva obilježja države i svjetlosnu godinu su ispred nas. Treba se eventualno pomiriti s tim, stvoriti malu državu, kojoj neće trebati 5 nivoa vlasti i 200 ministarstava i stvarati novu budućnost. Ugledati se na Monaco, San Marino, Luxemburg i slično.

Sve ovo počinje ukidanjem ili promjenom te konstitutivnosti naroda, pojma koji nije poznat nigdje u svijetu.
:-) :-) :-) kao npr ? Sta ja kao Bosnjak imam vise od tebe koji pripadas nekom drugom narodu ?
BL 1987

#214 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Pozdrav.

Apsolutno se slazem sa tim da se ukine konstitutivnost naroda. Uostalom moze li mi neko objasniti sta znaci konstitutivnost i koji dio Ustava obrazlaze isti pojam ?
To je zaostavstina proslog sistema i prosle drzave koja je ustvari mrtvo slovo na papiru i sluzi samo da bi stranke iz FBiH usporavale procese u RS i obrnuto.
Srbi svoja prava ostvaruju preko RS, Hrvati preko kantona a Bosnjaci brojnoscu. Konstitutivnost ne sluzi nicemu osim sto sa tim bodemo prst u oci ostalim narodima u BiH a tako se ne moze u Evropu.
Vitezanin

#215 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Vitezanin »

Samo ne znam koju bi formulu koristili ovu sto su naveli da jezik treba navesti bosanskohercegovacki, u slucaju da su bosanski, hrvatski i srpski totalno nerazumljivi. Kako bi tada nazvali jezik te jedinstvene nekonstitutivne nacije BiH? :lol: :lol:

Imamo tri jezika i to je to. Onog trenutka kad skontamo da je to jedan jezik, pitanje jezika cemo morati zajednicki rijesiti sa susjedima (htjeli to ili ne) jer, ako se ne varam, razumijemo se u potpunosti i s gradjanima Hrvatske, Srbije i Montenegrine.

No, to je daleka buducnost, ako je uopce ostvarljivo.
Last edited by Vitezanin on 04/04/2012 20:01, edited 1 time in total.
cove41

#216 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by cove41 »

Vitezanin wrote:

Jao vise, ne mozes uzeti citav narod u usta i tek tako ga klasificirati. :run: Naci cu ti milijun primjera koji su apsolutno nasuprot ovoga sto si ti napisao i sto mnogi drugi pisu.
Ove stvari se ne gledaju po izuzecima i milionima primjera. Gledaš zvaničnu politiku naroda, jer je stvaraju oni koji su izabrani od strane većine. Evo tri politike pa vi pogadjajte koja je koja :

1) Prebacivanje nadležnosti i suvereniteta države na entitete, jačanje entiteta.
2) Stvaranje trećeg entiteta.
3) Jačanje Države BiH, i njenog integriteta.

Ja ovdje nisam gledao pojedinačno od čovjeka do čovjeka, gledao sam politiku koja ga predstavlja. Danas se gleda samo većina. Meni na ličnom nivou nema nikakve veze ko je šta i u šta vjeruje. Ja sam lično kosmopolita, meni su svi prisebni ljudi - moji. Ali treba znati kada odustati. I posmatrati stanje u regionu. Ako Kosovo, postane država, ako Sandžak dobije autonomiju, sve će se to odraziti na BiH, odnosno, sve će se prelomiti preko BiH.
zahvalan

#217 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by zahvalan »

:lol: :lol: Kosovo je vec odavno Nezavisno

nesto ne osjetim da se prelomilo preko Bosne i Hercegovine
cove41

#218 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by cove41 »

zahvalan wrote:

:-) :-) :-) kao npr ? Sta ja kao Bosnjak imam vise od tebe koji pripadas nekom drugom narodu ?
Nije pitanje šta imaš, nego šta nemaš. Treba nešto da se radi. Sjedi u auto i provozaj se kroz državu. Zašto u Federaciji nisu putevi kao u RS ? Čim liniju razgraničenja predješ izvališ točak kod nas. FBiH raspolaže sa više novca, ali sav taj novac proguta administracija 10 kantona. RS se ponaša kao država. Otvaraju svoje ambasade, idu u diplomatske posjete i sl. Kad je nešto uradio predsjednik FBiH. Sad nešto nisam načisto ni ko je a da ne provjerim prvo.
Skijaš

#219 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

cove41 wrote:Gledaš zvaničnu politiku naroda, jer je stvaraju oni koji su izabrani od strane većine.
Narodi isto tako mogu biti izmanipulisani i narode se ponekad mora spašavati od njihovog vođstva. U Njemačkoj se to moralo uraditi ravnanjem pola njemačkih gradova, ali kod nas se to može kroz dijalog i dosljednu odbranu multietničkog koncepta. HDZ nema monopol nad dušom Hrvata i ne možeš zbog HDZ-a dovoditi u pitanje konstitutivnost Hrvata.
Ja sam lično kosmopolita, meni su svi prisebni ljudi - moji. Ali treba znati kada odustati.
Pa odustani, ko te tjera na bilo šta ?
Ako Kosovo, postane država, ako Sandžak dobije autonomiju, sve će se to odraziti na BiH, odnosno, sve će se prelomiti preko BiH
Samo može doći do većeg pritiska na velikosrbe i ograničavanja njihovih blokada države, jer zaista nema logike da velikosrbi budu kažnjeni u Crnoj Gori, na Kosovu ili Hrvatskoj, a da budu nagrađeni u BiH.
BL 1987

#220 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Sto se tice jezika o tome mozemo nakon popisa jer nakon popisa ce mnoge stvari biti iskristalisane. Demokratski. U kantonima u kojima gradjani govore vecinski hrvatskim jezikom sluzbeni bi bio hrvatski, u bosnjacim bosanski. U RS sluzbeni srpski, u FBiH bosanski. Na nivou BiH ako se vecina bude izjasnila da govori bosanskim sluzbeni bi bio bosanski.
Naravno i drugi narodi imaju pravo da se koriste svojim jezikom, tu treba biti transparentan i cak od opstine do opstine gledati kako gradjani te opstine pricaju i u tu svrhu kao u svim normalnim drzavama otvarati i skole u kojima bi mogli biti skolovani na maternjem jeziku.
Skijaš

#221 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

BL 1987 wrote:Sto se tice jezika o tome mozemo nakon popisa jer nakon popisa ce mnoge stvari biti iskristalisane. Demokratski. U kantonima u kojima gradjani govore vecinski hrvatskim jezikom sluzbeni bi bio hrvatski, u bosnjacim bosanski. U RS sluzbeni srpski, u FBiH bosanski. Na nivou BiH ako se vecina bude izjasnila da govori bosanskim sluzbeni bi bio bosanski.
Naravno i drugi narodi imaju pravo da se koriste svojim jezikom, tu treba biti transparentan i cak od opstine do opstine gledati kako gradjani te opstine pricaju i u tu svrhu kao u svim normalnim drzavama otvarati i skole u kojima bi mogli biti skolovani na maternjem jeziku.
Nema ukidanja konstitutivnosti naroda i nema eliminacije službenog statusa za naša tri jezika
BL 1987

#222 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Skijaš wrote:
BL 1987 wrote:Sto se tice jezika o tome mozemo nakon popisa jer nakon popisa ce mnoge stvari biti iskristalisane. Demokratski. U kantonima u kojima gradjani govore vecinski hrvatskim jezikom sluzbeni bi bio hrvatski, u bosnjacim bosanski. U RS sluzbeni srpski, u FBiH bosanski. Na nivou BiH ako se vecina bude izjasnila da govori bosanskim sluzbeni bi bio bosanski.
Nema ukidanja konstitutivnosti naroda i nema eliminacije službenog statusa za naša tri jezika

Zasto ? Objasni mi sta je konstitutivnost ? Citiraj dio Ustava koji govori o istoj.
U RS se ta konstitutivnost samo zlouporebljava. Ista stvar je i u ostatku BiH. BiH treba biti drzava jednakopravnih entiteta i gradjana. Samo tako mozemo u EU.
travnik

#223 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by travnik »

BL 1987 wrote:
Skijaš wrote:

Zasto ? Objasni mi sta je konstitutivnost ? Citiraj dio Ustava koji govori o istoj.
Je li stvarno misliš da će netko više voljeti BiH ako ukineš konstitutivnost? Hoće li to Dodik postati patriota za primjer ukoliko ukineš konstitutivnost? Ništa se neće postići, samo silni problemi.

Konstitutivnost nije problem, već ljudi koji to zloupotrebljavaju, a još više oni koji to krše. Pa na primjer, imamo gotovo jednonacionalnu strukturu uposlenika u općinskoj administraciji, a to po zakonu nije dozvoljeno jer trebaju svi konstitutivni narodi biti adekvatno zastupljeni. Šta bi tek bilo da nemamo konstitutivnost? Dakle, konstitutivnost mi imamo u velikoj mjeri samo na papiru, ali ne i u praksi. Kako funkcionira? Vidimo rezultate. Danas u mnogim dijelovima FBiH Srbina ne možeš naći da radi u općini, a Hrvata i Bošnjaka u RS-u. Ponavljam, unatoč zakonu. Kada i te konstitutivnosti ne bi bilo, mislim da bi još porazniji pokazatelji bili. Zašto? Zato što i ovi borci za vitalne nacionalne interese, a i ovi k'o fol patriote provode istu politiku - dominacija svoje etničke grupe. Razlike su u nijansama, jedni otvoreno, drugi prikriveno.
cove41

#224 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by cove41 »

Skijaš wrote:
cove41 wrote:Gledaš zvaničnu politiku naroda, jer je stvaraju oni koji su izabrani od strane većine.
Narodi isto tako mogu biti izmanipulisani i narode se ponekad mora spašavati od njihovog vođstva. U Njemačkoj se to moralo uraditi ravnanjem pola njemačkih gradova, ali kod nas se to može kroz dijalog i dosljednu odbranu multietničkog koncepta. HDZ nema monopol nad dušom Hrvata i ne možeš zbog HDZ-a dovoditi u pitanje konstitutivnost Hrvata.
Ja sam lično kosmopolita, meni su svi prisebni ljudi - moji. Ali treba znati kada odustati.
Pa odustani, ko te tjera na bilo šta ?
Ako Kosovo, postane država, ako Sandžak dobije autonomiju, sve će se to odraziti na BiH, odnosno, sve će se prelomiti preko BiH
Samo može doći do većeg pritiska na velikosrbe i ograničavanja njihovih blokada države, jer zaista nema logike da velikosrbi budu kažnjeni u Crnoj Gori, na Kosovu ili Hrvatskoj, a da budu nagrađeni u BiH.
Ne dovodim ja ničiju konstitutivnost u pitanje. Sve je stvar političkog predstavljanja. Duše ovdje nemaju nikakve veze. Politika je trenutno takva.

A ovo drugo. Sve se uvijek prelamalo ovdje. Historia est magistra vita. Sve se prelamalo na ovom malom trukutu.
Vitezanin

#225 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Vitezanin »

Klasican sistem podjele vecina vs manjina koji drzave poput BiH moze samo unistiti. Zanci, ako ja u mijesanoj opcini pripadam onima koji su ispod 50 % (ili na granici, npr 49.9%) ja sam automatski manjina i jezik koji ja govorim je manjinski s 49.9% govornika. :lol: Izgleda da mnogi i dalje nisu naucili sta je BiH i kako funkcionira.

Zivo me zanima bi li imao ovakav stav da na popisu stanovnistva na drzavnoj razini 50,1% ljudi npr izabere srpski kao maternji.
Locked