Voćnjak

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kory_galaktikos

#201 Re: Voćnjak

Post by kory_galaktikos »

evo fin katalog syngetne,ma ima toga na netu mnogo,moze se naci
http://www.syngenta.com/country/hr/Site ... a_2012.pdf

ma neka si oprskao,ide mankozeb i mozes slobodno jos jednom nakon 5-7 danaako si dosad tako ok

kakve su temp. kod vas snijeg ovaj sad ??
svjezi_ustipak

#202 Re: Voćnjak

Post by svjezi_ustipak »

kory_galaktikos wrote:evo fin katalog syngetne,ma ima toga na netu mnogo,moze se naci
http://www.syngenta.com/country/hr/Site ... a_2012.pdf

ma neka si oprskao,ide mankozeb i mozes slobodno jos jednom nakon 5-7 danaako si dosad tako ok

kakve su temp. kod vas snijeg ovaj sad ??
Pao snijeg jutros. Negdje temperature oko 2 stepena bile. Dosao novembar neplanirano :roll:
kandelabar

#203 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

ja sam danas opet malo presao kaleme odozgo sa voskom jer bilo sunce neko vrijeme pa se pocelo ko rasusivati ,a sad hladnije vrijeme i vlaga kontam da nece sta utjecati na spoj
Ned071

#204 Re: Voćnjak

Post by Ned071 »

cime prskati protiv mrava. veze nemam o tome, al mi se cini da su oni neka posljedica. na liscu se pojavile neke rupice, a vocke su stare godinu dana tj. toliko kako su posadjene? hvala
TheFuriousOne

#205 Re: Voćnjak

Post by TheFuriousOne »

Ja sam poceo pravo ratovati sa mravima. Do prije dvije godine nisam ni znao koliko su stetni za vocnjak. :(
Mravi na vocu znace pojavu biljnih usiju. Znaci mravi prave kolonije biljnih usiju na stablu (po mom iskustvu obicno na spoju proslogodisnje mladine i novog izdanka) te gore salju mlade mrave koji se hrane necime sto biljne usi ispustaju.

Normalno, biljne usi znace pojavu buba-mara, koje se njima hrane i brzo srede biljne usi, medjutim u ovim mravljim farmama mravi ih stite, tako da ni buba-mare ne mogu odraditi svoj dio posla.

Prethodnih godina sam koristio sredstvo "boxer" za biljne usi, a ove godine cu pokusati sa zarom, da isprobam.

Znaci mravi u vocnjaku su pravi napasnici. Ovi moji su "specijalci", nemaju vidljivu humku karakteristicnu za mravinjak, tako da nemam pojma gdje su, pa nemam ni mogucnost da ih unistim. A nemam ni vremena za zaganjanje mrava po vocnjaku, a nekako mi ih i zao ... :(
Ned071

#206 Re: Voćnjak

Post by Ned071 »

hvala na pomoci, slicna situacija, nemma pojma gdje je mravinjak, al ih ima. malo sam ih ukrotio krecenjem, ali bojim se da nije dovoljno. uspio sam jesenas spasiti sa nekim sprejem za kucno cvijece al su dvije vocke ostale unistene. vise nema lista na njima. trazim taj boxer u apoteci. hvala jos jednom
Janjicar

#207 Re: Voćnjak

Post by Janjicar »

Jeste li probali pokiseliti žaru(koprivu) tri dana u vodu i onda tom vodom poprskati voce?

EDIT: Sad vidjeh da je i Furious spomenu :D

Kazu da je odlicna protiv svih vrsta insekata pa ja odsad aBd samo s tim prskam vocke :)
TheFuriousOne

#208 Re: Voćnjak

Post by TheFuriousOne »

Ja sam prije par dana gledao, i vidim da su bestije vec krenule punom parom. Obicno prskam kad primjetim posljedice, a ove godine cu na vrijeme, samo da malo kisa stane ;)

Ja imam 60-ak viljamovki, 20-ak jabuka i jos 20-ak raznih sadnica, i koliko sam primjetio mravi navise vole kruske. ;)

Nego jel ima neko iskustva sa navodnjavanjem kap po kap?
Josip321

#209 Re: Voćnjak

Post by Josip321 »

Što te zanima u vezi kap po kap?
kandelabar

#210 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

http://www.forum.hr/showthread.php?t=361803&page=3 evo procitajte na ovom linku komentare clana @HAludovo njegova borba sa mravima traje preko 20g on ih trazi pod zemljom i unistava mravinjake dosta slika ima ja sam sve procitao i nisma vjerovao da mravi mogu toliko stete nanijeti..
sokkia

#211 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

:cry:
nisam siguran da sam 100% u pravu, ali ja smatram da su mravi posljedica necega a ne uzrok :roll:
kandelabar

#212 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

pa oni postave biljne usi na biljku koje ond acrpe biljku ,a ostavljaju mednu rosu koju oni posle kupe mravi..Znaci oni instaliraju parazite na biljci i cuvaju ih tu,brane ih od grabljivica bubamare i slicno..oni su glavni uzrok problem je sto i korijen znaju nagristi pa crpe iz zemlje
kandelabar

#213 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

inace,danas kad sma ustao tuga behar opada zbog snijega i onih kiša bukvalno pomlaćeno sve neke grane polomljene
kory_galaktikos

#214 Re: Voćnjak

ma ako je oplodnja zavrsena snijeg nije nanio neke vece stete osim ako je polomio koju grancicu
nisu temperature niske opasno,snijeg je samo dao vlagu koja je falila ove zime i malo je ubio koji virus ili larve nekih stetnika
Banksy

#215 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

TheFuriousOne wrote:
Ja sam poceo pravo ratovati sa mravima.
Mravi napdaju uglavnom mlada, slaba stabla.
Kao preventivu možeš posaditi oko drveta lavandu i majčinu dušicu (timijan - ima ga u OBI-ju divnog, raznih vrsta),
kao bio zaštita djelotvorna je juha od pelina - 300 gr svježeg ili 30 suhog pelina na 10 litara vode (najbolje kišnice, ali i obične), namočiti 24 sata, pa onda kuhati na laganoj vatri 30 min, pa ohladiti, pa procijediti, pa prskati gdje god su se pojavili mravi ili lisne uši,
biološki preparat je i neko ulje protiv mrava koje ih tjera mirisima, ali to još nisam nigdje vidjela , a nisam nešto ni tražila,
sve ovo apliciraj samo u slučaju jakog napada, jer sami mravi, u manjim količinama, su korisni,
sretno.
safran

#216 Re: Voćnjak

Post by safran »

kory_galaktikos wrote:ma ako je oplodnja zavrsena snijeg nije nanio neke vece stete osim ako je polomio koju grancicu
nisu temperature niske opasno,snijeg je samo dao vlagu koja je falila ove zime i malo je ubio koji virus ili larve nekih stetnika
i ja ovavko nekako razmišljam. pa pobogu, nije ovo baš toliko neobično stanje za april u Bosni pa opet bude voća za pojesti. meni je višnja kritična, bila je na pola cvjetanja, i jedna trešnja koja se još nije otvorila, ove ostale su završile cvjetanje.
sokkia

#217 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

@galaktikos,
šta nauka kaže u vezi mrava, jesu li uzrocnici ili s tu kao posljedica lisnih uši (jer sam primjetio da se javljaju najviše gdje su vec lisne uši napale)
kandelabar

#218 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

Drzao sam kalem grancice ili ti ga plemke u frizideru jer sam negdje procitao da se bolje prima kad stablo krene,a plemka miruje,a neke plemke sam uzeo direktno sa stabla..Ove koje su iz frizidera jos se nisu otvorile one koje su direktno uzete otvaraju listove
sokkia

#219 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

kandelabar wrote:Drzao sam kalem grancice ili ti ga plemke u frizideru jer sam negdje procitao da se bolje prima kad stablo krene,a plemka miruje,a neke plemke sam uzeo direktno sa stabla..Ove koje su iz frizidera jos se nisu otvorile one koje su direktno uzete otvaraju listove
:lol:
da ih nisi držao u zamrzivacu :-D
i ja sam cuo za to al' nisam provjeravao.
kandelabar

#220 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

ma fino su opstale skoro 3mj u plasticnojposudi u frizideru nisu krenule niti su pobudjavile od vlage ali eto ja sam procitao da je bolje i hajde reko ali ako se nijedan primjerak ne omladi necu vise to praktikovat jer ja nemam potrebu da kalemim u aprilu/maju pa da ih cuvam jedino naprimjer ako negdje nije uspjelo pa da se ponovo odradi ali kazem kakva fajda cuvati ako nije uspjesno..
kory_galaktikos

#221 Re: Voćnjak

sokkia wrote:@galaktikos,
šta nauka kaže u vezi mrava, jesu li uzrocnici ili s tu kao posljedica lisnih uši (jer sam primjetio da se javljaju najviše gdje su vec lisne uši napale)
a nismo bgm imali puno dodira sa mravima,ali ovo mi je zadaca potrudit cu se trazit i po netu i nekoj knjizi i kazem vam

a ovo za frizired i kalem grancice je ok,to se radi
kandelabar

#222 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

ali zasto krecu sporije u odnosu na ove koje su direktno okalemljene(djeluju jos zivi pupoljci)...
i interesuje me sta se desi kad okalemim lisni pupoljak znaci izrast ce drvna grancica sta dalje jel da se prekrati u jesen na 3 pupoljka pa da pokusa izbit neka rodna ??
kory_galaktikos

#223 Re: Voćnjak

pozz raja ima li neko iz okoline tuzle,dobio sam informacije da je tamo led danas..na ulazu u tuzlu iz gornje tuzle
ima li kakvih steta u kojem podrucju je sve padalo ??
kory_galaktikos

#224 Re: Voćnjak

kandelabar wrote:ali zasto krecu sporije u odnosu na ove koje su direktno okalemljene(djeluju jos zivi pupoljci)...
i interesuje me sta se desi kad okalemim lisni pupoljak znaci izrast ce drvna grancica sta dalje jel da se prekrati u jesen na 3 pupoljka pa da pokusa izbit neka rodna ??
ma ne trebas sjeci nista,samo nek raste ako se primilo
sokkia

#225 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

ljudi, u mene ni šljive ni kruške ni za lijeka, sve opalo. :(
trešnja i jabuka se relativno još dobro drže :sad:
Post Reply