Lud i ponosan wrote:Toliko je toga receno, pa sam osjetio potrebu da nesto napisem.
Prvo, zbog cega bi profesor Spahic uopste imao afiniteta prema aktivnoj ulozi u politickom zivotu? Da li svako ko ukazuje na stvarne probleme u zemlji, ko pokusava da otvori oci na bilo koji nacin, koji je nezadovoljan ambijentom, podjelama,... ima samo jedan nacin da na to utice, a to je stranka i politicki aktivizam?
On je prvenstveno profesor i u opisu svog posla pokusava, u skladu sa svojim resursima i mogucnostima, otvoriti oci mladim ljudima i ponuditi neku istinu koja je duboko skrivena u ostrascenosti i nacionalnom naboju. Ko je jos na slican nacin iskazao svoj revolt i javno prozvao sve one koji su dio ovog cirkusa nazvanog BiH?
Smatram da mu taj vid ukljucivanja apsolutno nije potreban, jer iskustvo slicnih istinskih "revolucionara" koji su zeljni temeljnih promjena i sposobni da ih izvrse, nimalo nije optimisticno. Samo da je jednom mladom bicu otvorio oci, uradio je veliki posao.
Dalje, zna na koji nacin razgovarati i popularizovati svoje izlaganje, ima veliko iskustvo i nesumnjivo znanje, na tome mu niko ne moze prigovoriti. Osim mozda nekih sitnih istorijskih gresaka, vjerovatno u zaru izlaganja, nije pogrijesio niti u jednom segmentu kojeg se dotakao.
Mi i jesmo tragikomicna zemlja sa smijesnim pojedincima na vlasti, koji nisu nista drugo nego OLOS i SKART koji je sposoban plivati u govnima koja nas vode u "bolju buducnost". Svako karikiranje je upravo doslovna slika svakodnevnice, tako da mu ne mogu zamjeriti na toj teatralnosti i "omalovazavanju", jer ti ljudi kojih se dotakao i trebaju da se stide sami sebe.
Besime, svaka ti cast na svemu, nadam se da ce doci vrijeme da pojedinci kao ti dobiju mogucnost upravljati kriticnom masom i povesti ih u bolje sutra. Sa mladim ljudima kao jezgrom tih promjena.
Nisam optimistican, ali vjerujem. A i sta mi drugo preostaje?
Samo da dodam, nacin razmisljnja nekih je sljedece ako si u neko stranci onda s;i njihov covjek ili pacenik zato to i govoris, a ako nisi odkud ti paravo da ti meni govris sta se desava ako ja to necu da prihvati a to obrazlozava sa time zato sto nisi u nekoj od politickih opcija ili sto ponavlja svoje stavove, pri tome da se nikada ne zapitamo zasto to cini.