Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Moderator: anex
- olensoner
#201 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Pekara MBA Centar u Velesicima je jedina u kojoj dobijem fiskalni racun i to svaki put, ne sjecam se da sam i u jednoj drugoj ikada dobio ikakav racun.
-
Did
#202 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Pošta u Vogošći! Za markicu dobiješ rukom pisani nota račun. Nema fiskalnog.
-
Mustafapasa
#203 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Tema mi se dopada, samo da se nadodam sa zadovoljstvom sa dvije stavke za koje vjerujem da su vec napisane:rimac wrote:Mislim da je većina nas razoračana nedobivanjem računa za robe i usluge koje smo platili. Čini mi se također da malo nas zaista i inzistira na računu. Još manje nas neizdavanje računa povezuje s nezakonitošću koja za posljedicu ima nepunjenje budžeta čije bolje punjenje bi doprinijelo povećanju plaća prosvjetnih radnika, policijaca, ali i zakrpilo koju rubu na cesti ili izgradilo novo igralište za djecu.
Ajmo ovdje navesti prodavnicu (stomatološku ordinaciju, frizerski salon.....), adresu, datum i na koji iznos nismo dobili račun. Valjda će netko iz vlasti sjetiti se pa poslati inspektore na ta mjesta.
Cvjećara Evergreen d.o.o.. Adresa: Zagrebačka 1, Sarajevo, jučer i danas, ukupno 59 KM.
a) kada narucite kafu ili bilo koju uslugu/robu, prodavas uracuna cjelokupan materijalni trosak (kafa, amortizacija aparata, voda, secer, voda za pracnje soljice poslije, rad konobara...ma sve), doda svoju marzu (5-10-15-20-500%) i na to sve doda PDV... TO SVE placamo MI. On meni ne izdavanjem fiskalnog racuna, UZIMA SEBI PDV KOJI JA HOCU/ZELIM da platim drzavi, tj.krade mi dedinu penziju, zdravstvo,policiju,sve...Ja lijepo trazim racun jer zelim da platim PDV ovoj drzavi (kakva god da je, ima u vlasti i dobrih ljudi) JER:
b) Član 41.
(Isticanje obavještenja)
Obveznik je dužan da na vidnom mjestu na prodajnom mjestu istakne obavještenje o:
obavezi izdavanja odštampanog i pisanog fiskalnog i reklamiranog računa od strane obveznika,
obavezi uzimanja odštampanog i pisanog fiskalnog i reklamiranog računa od strane klijenta,
pravu klijenta da kupljenu robu, odnosno izvršene usluge ne plati obvezniku
ako mu obveznik ne izda odštampani ili pisani fiskalni račun i pravu klijenta da reklamiranu robu uzme natrag poslije isplate klijentu ako mu obveznik ne izda odštampani ili pisani reklamirani račun.
eto toliko...moja formula za uspijeh nase drzave koju mi svi mozemo sprovesti je vrlo jednostavna, a matematicki izgleda ovako:
KUPUJ DOMACE PROIZVODE + TRAZI ZA KUPLJENE PROIZVODE/USLUGE RACUN = vise radnih mjesa, bolje penzije, zdravstvo, policija itd
-
Mustafapasa
#204 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
ako neko kaze: kako je ugasio kasu, kako je pokvarena, kako nema struje, papira, tinte, kako je na servisu ili bilo koji drugi razlog radi kojeg ne izdaje racun...ima obavezu da vam izda PISANI FISKALNI RACUN kojeg ce provesti kroz kasu kada ista bude operativna...
Dakle, vi dodjete, posteno platite sve njegove materijalne troskove, njegovu dobit (jer ju je odmah zaracunao pri formiranju cijene) i zelite da platite drzavi PDV, on kaze kako ne moze izdati racun...MALO SUTRA...malo mu sto je vec zaradio vec hoce i drzavni PDV...
Ovjde zakon staje u moju stranu, ako mi ne izda racun, nisam duzan da platim proizvod/uslugu, pa kad krenete bez placanja, odmah dolazi racun...stvori se u sekundi
bezobrazni su veoma
Dakle, vi dodjete, posteno platite sve njegove materijalne troskove, njegovu dobit (jer ju je odmah zaracunao pri formiranju cijene) i zelite da platite drzavi PDV, on kaze kako ne moze izdati racun...MALO SUTRA...malo mu sto je vec zaradio vec hoce i drzavni PDV...
Ovjde zakon staje u moju stranu, ako mi ne izda racun, nisam duzan da platim proizvod/uslugu, pa kad krenete bez placanja, odmah dolazi racun...stvori se u sekundi
bezobrazni su veoma
- burekodsira
#205 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
mada je to opet malo preseravanje "nisi dobio racun, nisi duzan platiti..." ja na to jos dodajem "ali nisi ni ovlasten neplaceno iznijeti iz prodavnice".
druga stvar je ugostiteljstvo gdje prvo konzumiras pa na kraju platis, ali trgovina ne spada u to garant
druga stvar je ugostiteljstvo gdje prvo konzumiras pa na kraju platis, ali trgovina ne spada u to garant
- hopi
#206 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
ima li kod nas predviđena kakva kazna za kupca za ne uzimanje fiskalnog računa?
- madnessa
#207 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Ne znam za fiskalni, ali ranije se vrtila kampanja sa Ž.P. Maroltom oko "uštede" 50KM kad uzmeš račun, jer te kao može inspektor na izlazu iz objekta pitati za račun i ako ga nemaš uruči ti petobanku kazne.hopi wrote:ima li kod nas predviđena kakva kazna za kupca za ne uzimanje fiskalnog računa?
- hopi
- _Reds_
#209 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
A sta je sa ovim samousluznim praonicama, i praoonicama uopce, niti jedna ne izdaje racun.
-
matematicar_teski
-
mekaba
#211 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Pansion "Barbara"-Neum za 5 dana naplati 1200,00 km (za dva trokrevetna apartmana) naravno bez racuna.Osteti drzavu drzavu za min. ??????? km.Vlasnica ima 10-ak apartmana. Koliko ona zapali drzavu u toku godine???? Koliko Neum zapali drzavu u toku godine????
Restoran"Izvor" Sarajevo : Vecera za 6 ljudi racun rukom napisan.????? Na intervenciju donosi pravi fiskalni racun.
Frizerski salon "Nuna" Dobrinja 2x u nekoliko dana ne izdaje racun."Nuna" ne izdaje racune nikome.
Frizerski salon Faketa naselje Aerodrom- Bez racuna 2x
"Aeroplan" Bash carsija- vecera za 5 ljudi. Sve po propisu RACUN FISKALNI izdat
Rijetko se izdaju racuni
Restoran"Izvor" Sarajevo : Vecera za 6 ljudi racun rukom napisan.????? Na intervenciju donosi pravi fiskalni racun.
Frizerski salon "Nuna" Dobrinja 2x u nekoliko dana ne izdaje racun."Nuna" ne izdaje racune nikome.
Frizerski salon Faketa naselje Aerodrom- Bez racuna 2x
"Aeroplan" Bash carsija- vecera za 5 ljudi. Sve po propisu RACUN FISKALNI izdat
Rijetko se izdaju racuni
-
mekaba
#212 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Ovo ljeto na temperaturi od preko 40 stepeni,uletih u jedan potpuno prazan restoran u Firenci da kupim flashu vode.Konobar mi nije dao da izadjem dok mi nije predao isptintan nekakav racun na gotovo A4 formatu
Mala flasa vode 1,8 eura a racun pola metra.
(Pusti strah) U toku 4 dana boravka u Firenci racun nisam dobijao samo na imrovizovanim tezgama gdje se prodaju nake majice i jeftini suveniri iz Kine.Stvarno na svakom mjestu ide racun 
-
Lounge Act
#213 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
ja racun dobijem gotovo samo u vecim marketima, sve trgovinice po mom gradu stede papir
a i u ovim marketima ako kupujem jaja, suhi sir i sl. ne mogu platiti karticom to se posebno placa pa kad mi ne ostane dovoljno novca, a samo karticu imam moram vracati kupljeno. u vise njih isto pise na velikom papiru ne primamo eure, a svi ih primaju
a i u ovim marketima ako kupujem jaja, suhi sir i sl. ne mogu platiti karticom to se posebno placa pa kad mi ne ostane dovoljno novca, a samo karticu imam moram vracati kupljeno. u vise njih isto pise na velikom papiru ne primamo eure, a svi ih primaju
- rimac
#214 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
PLUS:
U Pionirskoj dolini uredno dobiješ fiskalni račun uz ulaznicu, onda fiskalni račun uz kupone za autiće...
U Pionirskoj dolini uredno dobiješ fiskalni račun uz ulaznicu, onda fiskalni račun uz kupone za autiće...
-
elcaliente
#215 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Ja imam osjecaj da se prije pola godine vise izadavalo tih fiskalnih racuna. U zadnje vrijeme ako ne trazis neces ni dobiti, a kada trazis gledaju te kao najveceg neprijatelja.
Racune dobijas samo u velikim prodavnicama i trznim centrima, sve ove male prodavnice nista.
Sto mi je nelogicno to je ta na buvljacima ljudi prodaju novu robu a ne placaju PDV. Uveliko se prodaje elektronika, za isporbati tu istu ima struja i prikljucak, a za fiskalnu kao kao nema. Mislim da je pijaca ili buvljak najveci utajivac poreza. Logicno mi je da na pijaci Ferid dodze sa sela i prodaje svoje paprike bez PDV koje je sam uzagajo i koje su lokalne,( ima dokaz porijekla kao u Srbiji na pijaci) ali mi nije logicno da Ferid kupi paprike na crno sa kamiona koji je stigao iz Makedonije i onda ih preprodaje ne placajuci PDV. Nikakvu logiku ne vidim u tom zakonu a vjerovatno ni ti ljudi sto su donjeli taj zakon.
Uglavnom inspekcije slabo rade svoj posao.
Racune dobijas samo u velikim prodavnicama i trznim centrima, sve ove male prodavnice nista.
Sto mi je nelogicno to je ta na buvljacima ljudi prodaju novu robu a ne placaju PDV. Uveliko se prodaje elektronika, za isporbati tu istu ima struja i prikljucak, a za fiskalnu kao kao nema. Mislim da je pijaca ili buvljak najveci utajivac poreza. Logicno mi je da na pijaci Ferid dodze sa sela i prodaje svoje paprike bez PDV koje je sam uzagajo i koje su lokalne,( ima dokaz porijekla kao u Srbiji na pijaci) ali mi nije logicno da Ferid kupi paprike na crno sa kamiona koji je stigao iz Makedonije i onda ih preprodaje ne placajuci PDV. Nikakvu logiku ne vidim u tom zakonu a vjerovatno ni ti ljudi sto su donjeli taj zakon.
Uglavnom inspekcije slabo rade svoj posao.
- wall3
-
juzna_strana
#217 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Rijetke su pekare koje izdaju fiskalne racune.
Pekara u pjesackoj zoni na Dobrinji 2 ima pravo jak promet,ima i fiskalnu kasu,
ali nisam primjetio da kupcima izdaju racune.
Ima ih nekoliko odstampanih koji stoje 'nako' na pultu..
- U-zap
#218 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Energopetrol i TarikOil, nikad racun nisam dobio.
-
motorola01
#219 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Restoran Plava voda Travnik. Dijele blok racune.
-
a.dis
#220 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
ja sam par puta na polaznoj stanici na dobrinji dobio fiskalni račun od grasa za trolejbusku kartu.poznanik wrote:Propisane su novčane kazne za pravne osobe u rasponu 2.500 do 20.000 KM, i za odgovorne osobe od 1.000 do 3.000 KM, te poduzetnici u rasponu 3.000 do 10.000 KM, kao i za kupce od 50 KM. Međutim, činjenica i svakodnevno je evidentno, da fiskalizaciju poštuju samo veliki trgovačke pravne osobe, da "mali" trgovci - obrtnici, ugostitelji i slični, jednostavno ne mare za kazne. Zašto?dedovic.almir wrote:Zar nisu kazne velike ako ne izdaju racun ? kako se ne boje kazni ?
Čak je i Centrotrans započeo sa izdavanjem fiskalnih računa na stacionarnim prodajnim mjestima, u autobusima još nije, GRAS neće nikad, najvjerovatnije...
dal padrino isto ne daje račune odavno.
- wall3
#221 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Hahahah je li to ona Europa-sanjuzna_strana wrote:Rijetke su pekare koje izdaju fiskalne racune.
-
juzna_strana
#222 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Mislim da jeste,tu je sad i 'sahat kula' picerija,slasticarna,pekara i caffe,sve u jednomwall3 wrote:Hahahah je li to ona Europa-sanjuzna_strana wrote:Rijetke su pekare koje izdaju fiskalne racune.
Ima ih nekoliko odstampanih koji stoje 'nako' na pultu... Pekara loše kvalitete, ali dobrog prometa zbog lokacije
Smece prodaje,hljeb od 6 grama marka ali narod kupuje jbg.. I jos ne dobije racun za taj hljeb od 6 grama
-
elcaliente
#223 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Ima ih nekoliko odstampanih koji stoje 'nako' na pultu..[/quote]
Ovaj sam fazon primjetio kod vise privatnika. Sabrijau racune sto raja baci ili ne uzem i onda ih daju ponovo kada neko trazi. Cak sam dozivio u pekari u Zenici da su mi rekli eto tu imas racuna pa uzmi koji ti odgovara.
Ili u kaficima ispod pepeljare uvijek stoji racun, ujutro ga stave i onda rade samo sa tim jednim racunom citav dan.
ne razumijem kako u Hr to moze funcionisati uredno a kod nas nikako. Sada kada sam bio na moru, u diskoteci za svako pice ljudi izdaju racun bez pitanja.
Ovaj sam fazon primjetio kod vise privatnika. Sabrijau racune sto raja baci ili ne uzem i onda ih daju ponovo kada neko trazi. Cak sam dozivio u pekari u Zenici da su mi rekli eto tu imas racuna pa uzmi koji ti odgovara.
Ili u kaficima ispod pepeljare uvijek stoji racun, ujutro ga stave i onda rade samo sa tim jednim racunom citav dan.
ne razumijem kako u Hr to moze funcionisati uredno a kod nas nikako. Sada kada sam bio na moru, u diskoteci za svako pice ljudi izdaju racun bez pitanja.
- _Reds_
#224 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
To rade ako bi im inspekcija uletila da imaju racuna.
Panera oper ne daje racune, ja im lijepo trazim racun, oni kazu ne radi im sistem. Kazem dajte mi neki drugi racun, kaze tete, ne znamo ti mi to.
Panera oper ne daje racune, ja im lijepo trazim racun, oni kazu ne radi im sistem. Kazem dajte mi neki drugi racun, kaze tete, ne znamo ti mi to.
-
kakaljin
#225 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
fiskalni racun nikada nisam dobio od telecoma, elektroprivrede, sarajevogasa, vodovoda, hs kablovske, racuna u posti za postanske usluge, sarajevostan,