Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
Nekako s proljeća

#201 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

@zilog

Slažeš li se da je od mjesta ''odakle su se razbježali'' pa u pravcu mosta -podvožnjaka i gore do ''Plavog granapa'' nema više od 4-5 kilometara. Vazdušnom linijom još i manje....

A evo da onoliku kasarnu ''MT'' i ne pominjem...

I, dokle dobaciste vi, nakon što se oni razbježaše?

P.S.
@ins, jedno je danas tipkati o tom vremenu, a sasvim drugo to vrijeme imati u ''rodnom listu''. Dan nakon što smo im srokali kasarnu Maršal Tito...hvala im. A ono što im nismo dopustili da izvuku, valjalo nam je ...
[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=39-GQJbY ... re=related [/youtube]
Last edited by Nekako s proljeća on 12/03/2012 13:37, edited 1 time in total.
ins

#202 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by ins »

Nekako s proljeća wrote:@zilog

Slažeš li se da je od mjesta ''odakle su se razbježali'' pa u pravcu mosta -podvožnjaka i gore do ''Plavog granapa'' nema više od 4-5 kilometara. Vazdušnom linijom još i manje....

4-5 do Plavog granapa? Ma nema ni puna 2 km cestom...
Last edited by ins on 12/03/2012 13:40, edited 1 time in total.
eltroxin

#203 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

ins wrote:
eltroxin wrote:
Jel' to ona cigancina kojeg su zvali Cola? Zivio ispod tranzita u onoj rusevini s ostalim cergasima? E da mi se njega docepati, golim rukama bi ga raskomadao... Neko je pitao za Simica, on je bio vlasnik Flaminga u dnu Trnovske (iznad Flaminga je zivio Spico, kasnije poginuo kod Vikica). Ja koliko znam njega nisu ubili, barem ne do pocetka rata, cak sta vise tu su se skupljali. Sva lokalna fukarestina, ukljucujuce cigana Colu, su pred sami pocetak rata iz tog kafica napadali ljude i otimali im kola i pare. Izmedu ostalih i Miro Camur, lokalna budala koji je ubio prijeratnog direktora OS Bane Surbat M. M. Puno zla se desilo u tom dijelu Kovacica, ja i danas kada prodem tuda osjecam neku nelagodu.
Ozon, koliko sam skontao ti zivis u onoj zgradi sto ima ulaz i iz Ljubljanske i iz Splitske?
Skeniracu ovih dana slike s linije, imam i nekih neposredno poslije reintegracije (na jednoj se vidi zid s puskarnicama koji dijeli Ljubljansku izmedu Trnovske i M. Jovanovica.)
Samir je i ja isto mislim "Veliki" Cola.

A nisam znao da je Miro Camur ubio M.M?!!!

Flamingo jeste bio glavna cetnicka kafana u Kovacicima, koliko znam uz zesci "blagoslov" gazde. E sad da li je to bio taj fudbaler, ili neko ko je bio kafic uzeo u najam, ne znam.
A koje bio "mali" Cola? Nije valjda onaj prco dzudista?

Ovo za Camura je 100% tacno. Inace je tom manijaku omiljeni "sport" prije rata (dosta prije rata) bio klanje macaka u sljiviku kod stare pivare.

Ovo kada spomenu da je Flamingo mozda bio dat u zakup, nesto mi prode kroz glavu da je to vrlo moguce.
zilog

#204 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

Ne razumijem, sta zelis da kazes?
Da goloruk narod nije dobacio dalje od prilaska pod brdo?

Naravno da nije, nije ni mogao, ali ne bi ni "organizatora otpora".
Dupli_skalp

#205 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

@o zone

gdje je bila ta prodavnica "stočar" oko koje su se okupljali aleksićevi?

i šta je danas s tim prostorom gdje je bio taj "flamingo"?
eltroxin

#206 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

eyesburn wrote:@o zone

i šta je danas s tim prostorom gdje je bio taj "flamengo"?
"Stocar" ili mesara kod Pere je bila na kraju Emerika Bluma (tadasnje Beogradske) - znaci kada krenes od OHR-a na kraju ulice s desne strane. Danas je tu neka kafancina...

Na slici sam oznacio gdje je bio Flamingo...
Image
Dupli_skalp

#207 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

eltroxin wrote:

i šta je danas s tim prostorom gdje je bio taj "flamengo"?
"Stocar" ili mesara kod Pere je bila na kraju Emerika Bluma (tadasnje Beogradske) - znaci kada krenes od OHR-a na kraju ulice s desne strane. Danas je tu neka kafancina...

Na slici sam oznacio gdje je bio Flamingo...
Image
:thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#208 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

i šta je danas s tim prostorom gdje je bio taj "flamingo"?
Preko puta čevabdžinice Agronom imaš autopraonicu pored autopraonice ti je montažni objekat u kome je sad SUR Sani tu je prije rata bio zadružni grnap koji smo zvali Stočar jbga možda se fakati i zvao tako.

Ja iskreno ne znam gdje je bio Flamingo malo mi ko kroz sjećanje prolazi da sam negdje kao viđao tu reklamu ali stvarno ne znam.

P.S. Evo sad vidjoh gdje je bio Flamingo stvarno ne znam zašto ga se ne sjećam valjda zato što je tu dominat držao restoran Lav.
zilog

#209 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

Restoran Lav bi bio na desnoj strani ove slike.
Nekako s proljeća

#210 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

zilog wrote:

Ne razumijem, sta zelis da kazes?

Zašto je sa jedne strane naoružan ''narod'' a sa druge strane nenaoružan ''narod''. Malo se bavi tim stvartima i tom hronologijom, pa se javi . Ako ti i tada ne bude jasnije. To ti je ona priča tipa , stavljanje pod kontrolu JNA , oružja od Teritorijalne odbrane-naroda.

A ''organizoatore otpora'' su i tada hapsili ...

pozz :wink:
O'zone
Globalni moderator

#211 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

zilog wrote:Restoran Lav bi bio na desnoj strani ove slike.
Jeste, tu gdje je sad Hypo banka
zilog

#212 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

Nekako s proljeća wrote:
zilog wrote:Ne razumijem, sta zelis da kazes?

Zašto je sa jedne strane naoružan ''narod'' a sa druge strane nenaoružan ''narod''. Malo se bavi tim stvartima i tom hronologijom, pa se javi . Ako ti i tada ne bude jasnije. To ti je ona priča tipa , stavljanje pod kontrolu JNA , oružja od Teritorijalne odbrane-naroda.

A ''organizoatore otpora'' su i tada hapsili ...

pozz :wink:
Zasto imam utisak da pokusavas, sa neke visine, da me diskvalifikujes?

Rekao sam gdje sam bio 5. aprila i sta sam vidio svojim ocima. Ako zelis, reci gdje si ti bio tada?

Ne znam ni jednog "organizatora otpora", niti mi je trebao. Oko mene su cijeli rat bili ljudi koje sam vidio tog 5. aprila.
smurf

#213 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by smurf »

Ama ljudi dragi citate li vi uopste postove i znate li razlikovati iznosenje vidjenja i misljenja? Ovo je Boga dragog pitaj koja tema u kojoj se ista stvar ponavlja... nije bilo ni ljudstva ni MTS-a za razliku od druge strane. Od stotinu ljudi koji su bili pod oruzjem bilo je deset do petnaest likova koji su ga znali koristiti. Nije to uzmi pusku i raspali... Porediti sa nekim drugim naseljem - ni'dje veze. Valja uletiti u kucu, pretrkeljati je, osigurati pa hajde onda u drugu, a sve kuca uz kucu, zgrada uz zgradu, nemas pojma gdje te sta ceka i odakle te sta moze strefiti.
Pustite ljude koji znaju neka pisu, pitajte ali vas molim nemojte pricati sta je trebalo.
Nekako s proljeća wrote: Ne pada mi na pamet iznositi procjene o broju naoružanih ljudi u redovima branilaca u to vrijeme. Mogu samo u tom smislu reći da sam u tom početnom periodu , u jednom danu bio na dva-tri položaja koji su komotno rečeno dijametralno suprotni. Jednostavnim jezikom rečeno i na Zlatištu i na Grdonju i Olimpijskom naselju. Sa ono oružja i municije što sam imao na raspolaganju. Zanemarljivo vjerujte, sve osim nekog elana u smislu ''majku vam papansku''.
I radi boldiranog se stvarala slika da ima kamara raje, sto kod nas (osjecaj sigurnosti) sto kod njih...
zilog

#214 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

Nekako s proljeća wrote:Zašto je sa jedne strane naoružan ''narod'' a sa druge strane nenaoružan ''narod''.
Na ovo zelim posebno odgovoriti. Da je 5. aprila na Grbavici bio naoruzan narod protiv nas, nebi nista ostalo od Sarajeva.

Ono je bilo par desetina naoruzanih spodoba + Karisikova odmetnuta grupa.
ins

#215 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by ins »

+

JNA

Dok si ti bio dole kod Ekonomske, vec su tenkovi bili sisli niz Vraca do tranzita, da se nadju ako zatreba...
zilog

#216 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

ins wrote:
+

JNA

Dok si ti bio dole kod Ekonomske, vec su tenkovi bili sisli niz Vraca do tranzita, da se nadju ako zatreba...
Vac sam napisao da se JNA ukljucivala kada je, k'o fol, trebalo razdvajati. U stvari su stitili cetnike kada je bio dur guzici.

Kukanjac tada izjavljuje da svi pucaju a da Armija nebi ni mrava zgazila (zbog toga su mu pustali pjesmu "Mali mrav").
Taj "image" su pokusavali sacuvati sve do 2. maja i hapsenja Alije.
5. aprila se to moglo iskoristiti i staviti NAROD oko JNA tenkova. Mozda bi neki i ostao na ovoj strani (mada mislim da bi ih povukli u Lukavicu).
ins

#217 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by ins »

Nemoj imati iluzija, pucali bi oni.

Pucali su po Slavoniji, sto ne bi po Sarajevu.
dječak sa šibicama

#218 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

Jel zna neko, od vas koji su proveli rat ili dio rata na Grbavici i tom podrucju, sta se tacno desilo krajem aprila `92 (ili je vec bio maj) kad je ekipa sa Sirokace upala u Gornje Kovacice. Ne znam jel ih vodio licno Musan Topalovic, nejasni su mi detalji.

Povukli su se isti dan, ali su i neke civile pobili, navodno.

Znam da su Srbi pobili dosta bosnjackih civila tamo, jedan od rijetkih prezvijelih je onaj dedo sto ima kucu sa velikom bastom na okuci kod kombi stanice, odmah pored casnih sestara, iznad tranzita drito. Uvijek ga se prije rata moglo vidjeti u proljece kako kopa bastu, odmah uz ulicu mu je ograda. Nismo mogli vjerovati da je citav rat tamo bio, i da mu se nista nije desilo.
gurabija78

#219 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by gurabija78 »

meni je veca misterija od toga kako je grbavica zavrsila pod srpskom okupacijom, to kako su se oni 'hladno' povukli u februaru '96. Slobo potpisao i oni razgulili :shock: da je Radovan potpisao a ne SLobo, opet ne kontam..... nesto cisto sumnjam da je bilo ko potpisao da Sarajevo treba da postane preko noci dio RS, ili bar neki dio sarajeva, da bi to sarajlije prihvatile i iselile se????? je li to mentalni sklop ljudi koji su na grbavici tad bili ili je nesto drugo u pitanju, vjerovatno je pitanje za struku.... toliko o tome da je grbavica bila 'njihova' a ne 'nasa'....
Dupli_skalp

#220 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

novinar pita (mislim da je senad bio): "pa ko onda puca generale?"

general odgovara: "svi pucaju, svi pucaju osim armije!"

:lol:
neki

#221 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by neki »

tema 11 stranica a nema ni 10 postova ljudi koji su stvarno bili tamo i koji imaju o cemu pricati..
usrali ste jos jednu temu šbb kbb teorijama..
gurabija78

#222 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by gurabija78 »

dječak sa šibicama wrote:Jel zna neko, od vas koji su proveli rat ili dio rata na Grbavici i tom podrucju, sta se tacno desilo krajem aprila `92 (ili je vec bio maj) kad je ekipa sa Sirokace upala u Gornje Kovacice. Ne znam jel ih vodio licno Musan Topalovic, nejasni su mi detalji.

Znam da su Srbi pobili dosta bosnjackih civila tamo, jedan od rijetkih prezvijelih je onaj dedo sto ima kucu sa velikom bastom na okuci kod kombi stanice, odmah pored casnih sestara, iznad tranzita drito. Uvijek ga se prije rata moglo vidjeti u proljece kako kopa bastu, odmah uz ulicu mu je ograda. Nismo mogli vjerovati da je citav rat tamo bio, i da mu se nista nije desilo.
ne znam konkretno za dedu kojega pominjes, ali su u aprilu (ili maju, ne sjecam se tacno) '92, naoruzani srbi, komsije, zajedno sa ekipom sa Sokoca, zaredali sa spiskom po tom naselju i odveli masu muskaraca kojima su kosti nadjene tek nedavno ili nikad.... moj dedo je stanovao sa porodicom u blizini kuce sa bastom koju pominjes, i nisu ga odveli, pretpostavljam ne zbog godina, nego vise zato sto se nikad ranije nije eksponirao... ne sjecam se da su pominjali taj napad sa sirokace, ali za njega bi sigurno znali, zbog lokacije na kojoj su stanovali... protjerani su , kad i vecina nesrba, krajem septembra '92.
ins

#223 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by ins »

dječak sa šibicama wrote:Jel zna neko, od vas koji su proveli rat ili dio rata na Grbavici i tom podrucju, sta se tacno desilo krajem aprila `92 (ili je vec bio maj) kad je ekipa sa Sirokace upala u Gornje Kovacice. Ne znam jel ih vodio licno Musan Topalovic, nejasni su mi detalji.

Bio je jedan pokusaj 21.04., nisu prosli dalje od Jevrejskog.
U aprilu 1992. pobili civile :lol: :lol: :lol:

Sta jos ima na Cetnicizapocetnike.com/forum?
O'zone
Globalni moderator

#224 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

eltroxin wrote:Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
To majstore :thumbup:
eltroxin

#225 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

Samo da napomenem da ovo nisu moje fotografije. Moje privatne idu uskoro, cim donesem skener....
Post Reply