a ja se još čudim što ti kažeš ćekićplain vanilla wrote:moja mama ne razlikuje č i ćprilagodjena wrote:- Najvažnija institucija za definisanje jezičkog standarda jeste vaša rođena mati
![]()
e ovo je ono čime se ja isključivo vodim![]()
Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
- prilagodjena
#201 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#202 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ma kad sam rekla cekic
razlikujem ja, naucila napamet
- prilagodjena
#203 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
u principu svi govorimo onako kako nas je mati naučila ukoliko to neko nije morao mijenjati radi posla kojim se bavi.plain vanilla wrote:ma kad sam rekla cekic![]()
![]()
ja sam recimo uvijek govorila opština i kruh,nema tog pravopisa koji me može prisiliti da počnem govoriti drugačije
- plain vanilla
#204 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
jest taj Senahid zakomplikovaonellington wrote:"505. U bosanskome jeziku samo je: opći, općina, općenito, uopće i sl."prilagodjena wrote:ko je rekao da je opština nepravilno?
govorimo istočnoj i zapadnoj varijanti tj. o srpskom i hrvatskom jeziku.....što se tiče bosanskog mislim da je pravilno i opština i općina kao i evropa i europa
Senahid Halilović, PBJ.
de ti meni reci, ko je njemu dao ovlastenje i legitimitet?
- nellington
#205 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
HNSplain vanilla wrote:jest taj Senahid zakomplikovaonellington wrote:"505. U bosanskome jeziku samo je: opći, općina, općenito, uopće i sl."prilagodjena wrote:ko je rekao da je opština nepravilno?
govorimo istočnoj i zapadnoj varijanti tj. o srpskom i hrvatskom jeziku.....što se tiče bosanskog mislim da je pravilno i opština i općina kao i evropa i europa
Senahid Halilović, PBJ.
- plain vanilla
#206 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
to ti ja pricamnellington wrote:HNSplain vanilla wrote:
jest taj Senahid zakomplikovao
-
skuhlo
#207 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Odem li u venu ću
ostanem li pooooludjeću...
ostanem li pooooludjeću...
- Corto Maltese
#208 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
"Ja imam Mešinu posthumnu saglasnost za ovaj prevod!"*plain vanilla wrote:jest taj Senahid zakomplikovaonellington wrote:"505. U bosanskome jeziku samo je: opći, općina, općenito, uopće i sl."prilagodjena wrote:ko je rekao da je opština nepravilno?
Senahid Halilović, PBJ.
*Izjava nakon premijere predstave "Derviš i Smrt" u Narodnom Pozorištu Sarajevo, u režiji Sulejmana Kupusovića, koju je Senahid Halilović svojevremeno preveo na Bosanski jezik. (pardon, bosanski) Prevod se odnosi na tačno četiri riječi u Mešinom djelu, ali posmrtna saglasnost je posmrtna saglasnost.
Pa se ti čudi do zore.
- plain vanilla
#209 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Naravno da se cudim..jer pola Bosanaca i Hercegovaca je nepismeno, a ona druga polovina koju jezik zanima i koja zeli uciti, se gubi u ovim glupostima.
- Corto Maltese
#210 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ako te zanima učenje jezika, bjež' što dalje od Senahida.plain vanilla wrote:Naravno da se cudim..jer pola Bosanaca i Hercegovaca je nepismeno, a ona druga polovina koju jezik zanima i koja zeli uciti, se gubi u ovim glupostima.
- atko
#211 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ma i dalje od sto daljeCorto Maltese wrote:Ako te zanima učenje jezika, bjež' što dalje od Senahida.plain vanilla wrote:Naravno da se cudim..jer pola Bosanaca i Hercegovaca je nepismeno, a ona druga polovina koju jezik zanima i koja zeli uciti, se gubi u ovim glupostima.
- plain vanilla
#212 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
I nemam njegov pravopis, jos uvijek se koristim pravopisom iz 1991. godineCorto Maltese wrote:Ako te zanima učenje jezika, bjež' što dalje od Senahida.plain vanilla wrote:Naravno da se cudim..jer pola Bosanaca i Hercegovaca je nepismeno, a ona druga polovina koju jezik zanima i koja zeli uciti, se gubi u ovim glupostima.
- atko
#213 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
zato sto tata/babo nemoze da dodje do rijeci ...prilagodjena wrote:ne kaže se džaba "maternji jezik"...odakle taj izraz?
- ljubav_aha
- chuchumbamayumbe
#215 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Odličan!atko wrote:zato sto tata/babo nemoze da dodje do rijeci ...prilagodjena wrote:ne kaže se džaba "maternji jezik"...odakle taj izraz?
-
sen555
#216 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Dozer wrote:Vec odredjeno vrijeme primjecujem da se po medijima pojavljuju jezicke konstrukcije koje je tesko cak i izgovoriti, a da ne pricamo kako tek izgledaju vizuelno...
Jedan od najcescih primjera koje primjecujem jeste kada se govori o radu na crno, i to je iznenada postala jedna rijec - nacrno.
Sinoc, recimo, gledam Hayatov dnevnik i ide subtitle - Da li je rad nacrno, ili za crno.
Ima ovoga jos kamara, pogotovo u Avazu, pa me zanima da li mi to imamo na snazi neku novu gramatiku...?
Ako je nova gramatika, onda stvarno nemamo pravo reci nikome nista, poput Hrvata kojima se smijemo na karikature i vratolomije koje prave sa hrvatskim jezikom...
U bosanskom jeziku postoji vrsta riječi koja se zove PRILOZI. To su riječi koje stoje pretežno uz glagole, a u rečenici su priloške odredbe i govore o načinu na koji se vrši radnja, vremenu, mjestu vršenja radnje. u rečenici "Oni rade nacrno." nacrno nam govori o načinu na koji rade. Prijedlozi su vjerovatno najpogodniji za tvorbu riječi koja se u jeziku svakodnevno dešava. Zato ne treba da nas čude ovakve pojave. Ko ima imalo znanja iz gramatike može analizom rečenice dati sebi odgovor šta je pravilno a šta ne.
- shuma.ispod.pazuha
#217 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
nebi
neznam
nacrno
uredu
znaosam
nekate
kogod
ako je sve ovo ispravno ja sam Lagumdžija
neznam
nacrno
uredu
znaosam
nekate
kogod
- plain vanilla
#218 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
odakle ti ideja da je ovo sve nabrojano ispravno?shuma.ispod.pazuha wrote:nebi
neznam
nacrno
uredu
znaosam
nekate
kogod
![]()
naravno da nije sve..ali ovo nacrno sam provjerila kod jedne prof.bosanskog jezika, i ona kaze da je ispravno na crno..
Senahide, oprosti, ali ja tebe ignorisem
- shuma.ispod.pazuha
#219 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ma nije moja ideja nego mene ubjeđujuplain vanilla wrote:odakle ti ideja da je ovo sve nabrojano ispravno?shuma.ispod.pazuha wrote:nebi
neznam
nacrno
uredu
znaosam
nekate
kogod
![]()
ako je sve ovo ispravno ja sam Lagumdžija![]()
naravno da nije sve..ali ovo nacrno sam provjerila kod jedne prof.bosanskog jezika, i ona kaze da je ispravno na crno..
Senahide, oprosti, ali ja tebe ignorisem![]()
-
amko76
#220 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Hopćina, HopštinaDozer wrote:općina je po hrvatski, opština po srpski, isto kao i Europa i Evropa.
Pravilno je i jedno i drugo, ali je stvar u tome ko sta više voli ili ko je kako navikao. U Sarajevu se uvijek govorilo opština, a općina je import u skladu sa onim što je neko već rekao - mojne samo da je srpsko. Nadamo se samo da se sada nece pojaviti neki novi naziv za ovu ustanovu, bosnjacki, tipa - ophtina
Baby
Sto se jezdis, ba?
Ako uporedis, recimo, da ti neko kaze "vidimo se upola 3" i da te neko na ulici zove "Senadaaaaaaa" umjesto Mirela, sto je tvoje ime, sta bi mu prije oprostila?![]()
![]()
- plain vanilla
#221 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
kogod moze biti ispravno i ima razlicito znacenje od ko god
ko god hoce neka..znaci bilo ko, svako
kogod...neko
ko god hoce neka..znaci bilo ko, svako
kogod...neko
- Jara
#222 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
atko wrote:zato sto tata/babo nemoze da dodje do rijeci ...prilagodjena wrote:ne kaže se džaba "maternji jezik"...odakle taj izraz?
- amrica
#223 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Kličko nokautirao Mormecka u četvrtoj rundi (VIDEO)
Prethodno je Kličko već u drugoj rundi poslao Mormeka napod
Autor Tanjug | Objavljeno 04.03.2012. u 12:25
Foto: AFP
Ukrajinski bokser Vladimir Kličko odbranio je titule svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, pošto je večeras u Dizeldorfu nokautirao izazivača iz Francuske Jeana-Marca Mormecka.
Sjajni ukrajinski bokser je "francuskog Tajsona" nokautiraou četvrtoj rundi, nakon čega Mormek nije mogao da nastavi.
Prethodno je Kličko već u drugoj rundi poslao Mormeka napod, ali je Francuz tada uspio da ustane i vrati se u duel.
Kličkuje ovo bila 57. pobeda u karijeri, od kojih je 50 završio nokautom, uz samo tri poraza.
Ukrajinski bokser je vlasnik titule svetskog prvaka u verzijama WBO, IBF, IBO i WBA.
Prethodno je Kličko već u drugoj rundi poslao Mormeka napod
Autor Tanjug | Objavljeno 04.03.2012. u 12:25
Foto: AFP
Ukrajinski bokser Vladimir Kličko odbranio je titule svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, pošto je večeras u Dizeldorfu nokautirao izazivača iz Francuske Jeana-Marca Mormecka.
Sjajni ukrajinski bokser je "francuskog Tajsona" nokautiraou četvrtoj rundi, nakon čega Mormek nije mogao da nastavi.
Prethodno je Kličko već u drugoj rundi poslao Mormeka napod, ali je Francuz tada uspio da ustane i vrati se u duel.
Kličkuje ovo bila 57. pobeda u karijeri, od kojih je 50 završio nokautom, uz samo tri poraza.
Ukrajinski bokser je vlasnik titule svetskog prvaka u verzijama WBO, IBF, IBO i WBA.
-
sen555
#224 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Da se ne bismo više raspravljali, stručnjaci su rekli svoje:
str. 276. podnaslov Složeni prilozi
Ako nekoga interesuje zašto je odgovor u Gramatici hrvatskog jezika - zbog toga što je 1000% kvalitetnija od Gramatike bosanskog jezika, suština je ista, a kome smeta neka samo zamisli da je u pitanju Gramatika bosanskog jezika.
str. 276. podnaslov Složeni prilozi
Ako nekoga interesuje zašto je odgovor u Gramatici hrvatskog jezika - zbog toga što je 1000% kvalitetnija od Gramatike bosanskog jezika, suština je ista, a kome smeta neka samo zamisli da je u pitanju Gramatika bosanskog jezika.
-
hurmasica
#225 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
nije ovo nikakva nova gramatika, ovo sam ucila u skoli iako sam srednje obrazovanje zavrsila prije 12 godina. ista je prica i sa frazom, uzrcicom dabogda, akobogda i sl. ima jos tih fraza koje se pisu spojeno. nista novo i nije nepismenost u pitanju.šaljivdžija wrote:i meni je to upalo u oči, pa sam pitao neke ljude koji bi mi to možda mogli stručnije pojasniti .. kažu neki da je to ok -poslije sam našao i da je M.Krleža -kojeg lično smatram za čovjeka koji je o našem jeziku znao više no i ko drugi - Nešto u folu da se u frazama prijedlog spaja sa imenicom - naljeto (jer u stvarnosti NA ljeto se ne možeš popeti , ili auto dignuto UZRAK - ovo se koristi samo u frazi kada je negdje aktivirana bomba -a ne kada auto u zrak diže dizalica..itd..) neki od ovih izraza baš čudno i nepravilno zvuče - možda je to zbog rijetke upotrebe na taj način .Iskreno ne znam šta da mislim o radu NACRNO ... S druge strane sasvim nam normalno zvuči da se idemo UZBRDO ili NIZBRDO . Sam Krleža je pisao da su obje varijante (Naljeto i Na ljeto , Uzbrdo i uz brdo ) pravilne.