Psi lutalice

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Mikado

#201 Re: Psi lutalice

Post by Mikado »

Interesantan pregled vijesti o lutalicama sa najpoznatijeg hrvatskog portala.

Image
ellec

#202 Re: Psi lutalice

Post by ellec »

leet wrote:Isti tretman kao i prema neduznim pilicima i zdra'o. 8-)

Trebam ja da se prilagodjavam lutalici. :roll:

jes' jes', nemam duse itd. bla bla
Pa duse ionako nema niko, nisi iznimka. Razlika se gleda u funkcionalnosti mozga. ;-)
chuchumbamayumbe

#203 Re: Psi lutalice

Post by chuchumbamayumbe »

Dobićeš odgovor da pogledaš crnu hroniku i šta su Homo Sapiensi jedni drugima (a i psima) uradili u tom istom periodu.
I to će biti to.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#204 Re: Psi lutalice

Post by Velkoski »

ellec wrote: Pa duse ionako nema niko, nisi iznimka. Razlika se gleda u funkcionalnosti mozga. ;-)

Slazem se. Samo je pitanje cijeg ?
ellec

#205 Re: Psi lutalice

Post by ellec »

leet wrote:
ellec wrote: Pa duse ionako nema niko, nisi iznimka. Razlika se gleda u funkcionalnosti mozga. ;-)

Slazem se. Samo je pitanje cijeg ?
Pa tvog haha :lol:
olensoner

#206 Re: Psi lutalice

Post by olensoner »

ultima_palabra wrote:Evropski zakoni su u ovom trenutku neprovodivi kod nas. Prvo zato što smo mnogo siromašniji od njih, drugo zato što smo ovaj problem previše zapustili... tako da bi provođenje takvih zakona nad petocifrenim brojem lutalica finansijski zabrinulo i Njemačku.
Upravo.
Narod (a i dobar dio forumasa vidim) misli da samo ako se uvedu zakoni EU, sve ce biti rijeseno. Kao prvo mora postojati rijesena infrastruktura da bi se zakoni mogli sprovoditi, npr. isto kao da neko kaze idem kupiti gume za auto, bez obzira sto nemam auto :-) .
U Austriji sam zivio jos prije nego sto je postala clanica EU i sintori su bili prisutni dugo vremena, sad nema sintora, ali nema ni pasa lutalica uopce, jer su stvoreni uslovi da se problem rijesi uz pomoc cipova, baza podataka i azila . Dakle, suludo je razmisljati da se prave azili, kad je ovaj problem davno prevazisao mogucnosti azila i vidim uglavnom se prica svodi na to sta je trebalo uraditi, a takva prica definitivno ne vodi ka rijesenju ovako velikog problema.
Pasiflora

#207 Re: Psi lutalice

Post by Pasiflora »

olensoner wrote:U Austriji sam zivio jos prije nego sto je postala clanica EU i sintori su bili prisutni dugo vremena, sad nema sintora, ali nema ni pasa lutalica uopce, jer su stvoreni uslovi da se problem rijesi uz pomoc cipova, baza podataka i azila .
Svega boldiranog i sterilizacije. I to je najbolji i najefikasniji nacin. Pitanje je samo koliko ce vremena proci dok to skontaju oni koji se nesto i pitaju.
ellec

#208 Re: Psi lutalice

Post by ellec »

Nego jedna stvar mi bas nije bila jasna. Zivotinju, koja napadne ili ubije covjeka treba eutanzirat (ubiti). Covjek koji ubije zivotinju nece platiti kaznu smrcu, kao sto zivotinja plati. Covjek koji ubije covjeka takodjer nece biti usmrcen, u zatvoru ce imati uslove za zivot pa je i u tom medjusobnom sukobu unutar nase vrste kazna pogodnija za covjeka za razliku od zivotinje. Prema kojem osnovu je "niza" vrsta potcjenjena od naprednije, ovo dismr na onu "kadija te tuzi, kadija ti sudi"...
amrica

#209 Re: Psi lutalice

Post by amrica »

Pasiflora wrote:
olensoner wrote:U Austriji sam zivio jos prije nego sto je postala clanica EU i sintori su bili prisutni dugo vremena, sad nema sintora, ali nema ni pasa lutalica uopce, jer su stvoreni uslovi da se problem rijesi uz pomoc cipova, baza podataka i azila .
Svega boldiranog i sterilizacije. I to je najbolji i najefikasniji nacin. Pitanje je samo koliko ce vremena proci dok to skontaju oni koji se nesto i pitaju.

lutalice su likvidirane davno.... ostali su samo (rassni) ljubimci...pa se lako brinuti o nekom napustenom.

bolestan, agresivan ili prestar pas se automatski eutanazira.
convict

#210 Re: Psi lutalice

Post by convict »

U kojoj evropskoj zemlji postoje doživotni azili za sve lutalice?
chuchumbamayumbe

#211 Re: Psi lutalice

Post by chuchumbamayumbe »

ellec wrote:Nego jedna stvar mi bas nije bila jasna. Zivotinju, koja napadne ili ubije covjeka treba eutanzirat (ubiti). Covjek koji ubije zivotinju nece platiti kaznu smrcu, kao sto zivotinja plati. Covjek koji ubije covjeka takodjer nece biti usmrcen, u zatvoru ce imati uslove za zivot pa je i u tom medjusobnom sukobu unutar nase vrste kazna pogodnija za covjeka za razliku od zivotinje. Prema kojem osnovu je "niza" vrsta potcjenjena od naprednije, ovo dismr na onu "kadija te tuzi, kadija ti sudi"...
Možda da postaviš pitanje na pf Filozofija?
Po kom osnovu čovjek koji stavi živog crva na udicu da bi upecao i pojeo ribu (dvostruko ubistvo) ostaje u životu?
kokuz_sa

#212 Re: Psi lutalice

Post by kokuz_sa »

ellec wrote:Nego jedna stvar mi bas nije bila jasna. Zivotinju, koja napadne ili ubije covjeka treba eutanzirat (ubiti). Covjek koji ubije zivotinju nece platiti kaznu smrcu, kao sto zivotinja plati. Covjek koji ubije covjeka takodjer nece biti usmrcen, u zatvoru ce imati uslove za zivot pa je i u tom medjusobnom sukobu unutar nase vrste kazna pogodnija za covjeka za razliku od zivotinje. Prema kojem osnovu je "niza" vrsta potcjenjena od naprednije, ovo dismr na onu "kadija te tuzi, kadija ti sudi"...
covjek nije pas..covjek je razumno bice..uzdignuto iznad zivotinje..
tako nemoj porediti ljude i pse
dresdener78

#213 Re: Psi lutalice

Post by dresdener78 »

Dozvolite meni da kazem nekoliko rijeci kao "zapadnjak".

Situacija je bas teska i u toku mog posljednjeg boravka u Sarajevu sam dozivio nekoliko vrlo neprijatnih situacija zbog pasa-lutalica. Nisam bas kukavica, ali sta da radim kada mene prije ponoci u starom gradu (na putu kuci) okruzi 5 pasa koji pokazuju zube i bas ne izgledaju miroljubivo. Nasrecu, na kraju me nisu napali.

Ono sto neki ljudi rade - da uzimaju zakon u vlastite ruke - nije u redu, ali ja se sa njima slazem. Vaznija mi je sigurnost mog djeteta ili moje bake nego prava neke zivotinje. Samo jedan imam prijedlog - da neko leseve pasa preko noci baci politicarima u baste njihovih kuca. Jer naravno, oni nadlezni su odgovorni za ovu situaciju pa neka se suocavaju s posljedicama.

Azili za pse nisu rjesenje posto ima vrlo veliki broj pasa lutalica i ovakva skrba kosta puno para - hoce li neko platiti milione za azile za pse u zemlji gdje stanovnistvo gladuje i npr. stari ljudi su liseni ljudskog dostojanstva i jedva prezivljavaju na korici hljeba.

Zamisao da se psima lutalicama nadje mjesto kod ljudi je takodjer nerealna. Vecina ljudi jedva uspije ishraniti svoju porodicu i bas nemaju para za ishranu psa. Osim toga, ovi "psi beskucnici" su vecinom odrasli i nije vise moguca neka drezura da pas nauci neka pravila i shvati gdje mu je mjesto u ljudskoj porodici-coporu. Ja nebi nikad uzeo takvog psa jer nebi nikad znao sta mogu od njega ocekivati i nebi bio siguran jel me stvarno prihvaca kao svog gazdu. Pas bez drezure i naucenih jasnih pravila se pretvara u opasno oruzje.

Zvuci ovo strasno, ali u situaciji koja postoji u BiH najhumanije rjesenje za ove zivotinje jeste eutanazija. Druga rjesenja nisu realna ili bi znacila da se brinemo vise o zivotinjama nego o nemocnim clanovima ljudskog drustva.

Svakako pokusajte neko malo muciti politicare... cak i na ovakav drastican nacin.

P. S. moji roditelji su uvijek imali psa, i sad imaju, pa dobro znam kako se ponasati prema ovim zivotinjama. Gledajuci video iz sarajevskog tramvaja kako revizori istjeraju psa bez karte cinilo mi se da su revizori i putnici reagirali vrlo histericno i najmirniji u toj situaciji je bio upravo onaj pas na sjedistu. To kazem samo da se zna da nisam "teoreticar" sta se tice vlasnistva psa.
Last edited by dresdener78 on 26/02/2012 21:08, edited 1 time in total.
Mikado

#214 Re: Psi lutalice

Post by Mikado »

Image

Image

Image

Image

Image
ellec

#215 Re: Psi lutalice

Post by ellec »

chuchumbamayumbe wrote:
Možda da postaviš pitanje na pf Filozofija?
Po kom osnovu čovjek koji stavi živog crva na udicu da bi upecao i pojeo ribu (dvostruko ubistvo) ostaje u životu?
Ne treba, u pitanju je zakon prirode, zakon jaceg, pa smo i mi kao dio zivotinjskog svijeta primorani na borbu za egzistenzciju i teritorijalnost. ;-) Nego sam htio da navedem na razmisljanje ove sto covjeka smatraju necim posebnim, humanim sto bi rekli, a ne zivotinjom kao i svakom drugom, koja ugadja svojoj vrsti bila ona krvolocnija od druge na primjeru koji sam naveo u proslom postu. Evo kao na ovom sarkasticnom primjeru:
kokuz_sa wrote:covjek nije pas..covjek je razumno bice..uzdignuto iznad zivotinje..
Last edited by ellec on 26/02/2012 21:17, edited 1 time in total.
mali Ninja

#216 Re: Psi lutalice

Post by mali Ninja »

ovaj grad se pretvorio u šumu izgleda, ove škevrije će da nas pojedu, ljudi imam ozbiljan problem, neka neko ozbiljno odgovori kome da se obratim povodom uklanjanja ovog tornjaka ispred moje zgrade, grudve su mu smješne, marisana ne pomaže, samo žešće nasrće oće da kolje ker...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#217 Re: Psi lutalice

Post by KatarinaKosaca »

kokuz_sa wrote:covjek nije pas..covjek je razumno bice..uzdignuto iznad zivotinje..
Kao i što se elementi pravne države i EU smatraju mogu birati sa švedskog stola da uzmem ono što mi se sviđa, takav je i ovdje pristup. Naime, stalno se govori i šprdnji izlaže svako objašnjanje da životinja ne napada radi napada ili sadizma nego čistog opstanka. Navodeći primjere kako psi napadaju iz čista mira (u što nikad nisam povjerovala, ali nije bitno moje mišljenje), identificiraju se , tako da ljudima i stavljaju u istu ravan u stilu "On je mene prvi napo". Onda kad ne odgovara takav stav i ne ide u prilog "ubij, zakoljji, otruj", onda se iznese tvoj citirani stav. Stav je ispravan, čovjek je intelektualno superioriniji što ga čini i oholijim, ali je bit dakle, da se opredjelimo ili smo intelektualno superiorini i prestaćemo psima davati ljudske osobine kao što su podlost, bahatost, želja da se naudi itd, ili pak nije tako.
BHF_Manijak

#218 Re: Psi lutalice

Post by BHF_Manijak »

Mi se cudimo sto nam je sve u drzavi u totalno haosu, a kad vidim da imas ovakve slucajeva gdje se stavlja znak jednakosti izmedju covjeka i steneta, onda se jednostavo prestanem cudit!

Samo mogu reci, blago tebi jarane na ktavom razmisljanju! Jedan si od dezurnih na pdf religija kako bi dokazo "zatucanom puku" u kakvoj su zabludi, kakvi su debili jer vjeruju a onda dodjem ovdje i procitam ovo! :roll: :oops: Nemoj ba sebe prikazivati kao extra humanistu braneci i stiteci prava pasa i izjednacavajuci ih sa ljudima, imas mali milion nacina da budes humanista kakvog svijet ne pamti, ali ovo gore ti je psihoanalize majkemi mile!
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#219 Re: Psi lutalice

Post by Velkoski »

ellec wrote:
Pa tvog haha :lol:

Jah mog.. Procitaj malo svoje postove pa opet odluci cijeg. 8-)
poznanik

#220 Re: Psi lutalice

Post by poznanik »

BHF_Manijak wrote:...Mi se cudimo sto nam je sve u drzavi u totalno haosu, a kad vidim da imas ovakve slucajeva gdje se stavlja znak jednakosti izmedju covjeka i steneta, onda se jednostavo prestanem cudit!!
:D

Baudelaire

#221 Re: Psi lutalice

Post by Baudelaire »

Vi ljudi zaboravljate jednu bitnu činjenicu, a to je da azil kapaciteta 500 mjesta neće riješiti ni 10% problema. Ja sam za totalno humano rješenje, međutim, ono u ovom momentu nije moguće. Šta će se desiti? Pokupiti 500 cuka i držati ih u azilu do smrti. Šta sa ostalima? Neće oni samo čekati. Kotit će se. Ja već gledam u svojoj mahali, ima ih preko 20. Postali su agresivniji u posljednjih 20-ak dana. Valjda kako je snijeg pao. Nema ni hrane, ni ničeg. Ako me napadnu, ili ikoga od moje familije, neću ih štediti.

Inače, u Pirinom brijegu sam imao više puta susret sa onim velikim psom kod onog kontejnera na raskrsnici dok sam gore živio. Ko je iz tog dijela grada znat će o kojem psu govorim. On ima markiranu svoju teritoriju. Otprilike da će postati agresivan ako prolaziš u mraku ili u sumrak tim dijelom ulice. Ja prolazio više puta, i uvijek siđe odozgo, reži i prati me nekih 50 - 100 m dok ne izađem iz njegove teritorije. Kad stanem, stane i on, iskezi zube i počne režati. Nisam se jednom radi njega vratio i išao okolo. A velik je ko tele skoro.

A imao sam susret i u Sagrdžijama jednom, oko 1 iza ponoći. Išao uz Sagrdžije, malo prije Ulomljenice tri psa se poredala po ulici i ne daju mi da prođem. Prešao na lijevu stranu ulice, oni na lijevu, ja sredinom, oni na sredinu, ja desno, oni desno. Lijepo se okrenem nazad, siđem skroz do Safvet Bega Bašagića ulice, a tokom cijelog spuštanja oni za mnom. Pratili me dok nisam kroz Safvet Bega Bašagića došao do Ulomljenice, tu su stali. Ja umro od straha. Još recite da sam agresivan i da sam im ugrozio teritoriju.
ellec

#222 Re: Psi lutalice

Post by ellec »

BHF_Manijak wrote:
Mi se cudimo sto nam je sve u drzavi u totalno haosu, a kad vidim da imas ovakve slucajeva gdje se stavlja znak jednakosti izmedju covjeka i steneta, onda se jednostavo prestanem cudit!

Samo mogu reci, blago tebi jarane na ktavom razmisljanju! Jedan si od dezurnih na pdf religija kako bi dokazo "zatucanom puku" u kakvoj su zabludi, kakvi su debili jer vjeruju a onda dodjem ovdje i procitam ovo! :roll: :oops: Nemoj ba sebe prikazivati kao extra humanistu braneci i stiteci prava pasa i izjednacavajuci ih sa ljudima, imas mali milion nacina da budes humanista kakvog svijet ne pamti, ali ovo gore ti je psihoanalize majkemi mile!
Ovo sto sam boldiro samo da naznacim stavljanje rijeci koje nisu ni napisane, mogo bi do banovica svratit za to jer direktno vrijedjas odredjenu skupinu.
Pa to i jeste cudno sto pojedinac (ja) iz jedne zivotinjske vrste govori o nekakvoj (ne)ravnopravnosti medju vrstama. Zato i ti kao pojedinac iz zivotinjske vrste izjasnjavas cudjenje i naglasavas da je apsurd nekakva ravnopravnost medju vrstama jer imamo i mi nasih problema te moramo obezbjedit egzistenciju i teritorijalnost. Poenta je da sam upravo izvukao iz tebe ono sto mi svi ljudi jesmo, zivotinje. ;-)
dresdener78

#223 Re: Psi lutalice

Post by dresdener78 »

Baudelaire wrote:Vi ljudi zaboravljate jednu bitnu činjenicu, a to je da azil kapaciteta 500 mjesta neće riješiti ni 10% problema. Ja sam za totalno humano rješenje, međutim, ono u ovom momentu nije moguće. Šta će se desiti? Pokupiti 500 cuka i držati ih u azilu do smrti. Šta sa ostalima? Neće oni samo čekati. Kotit će se. Ja već gledam u svojoj mahali, ima ih preko 20. Postali su agresivniji u posljednjih 20-ak dana. Valjda kako je snijeg pao. Nema ni hrane, ni ničeg. Ako me napadnu, ili ikoga od moje familije, neću ih štediti.

Inače, u Pirinom brijegu sam imao više puta susret sa onim velikim psom kod onog kontejnera na raskrsnici dok sam gore živio. Ko je iz tog dijela grada znat će o kojem psu govorim. On ima markiranu svoju teritoriju. Otprilike da će postati agresivan ako prolaziš u mraku ili u sumrak tim dijelom ulice. Ja prolazio više puta, i uvijek siđe odozgo, reži i prati me nekih 50 - 100 m dok ne izađem iz njegove teritorije. Kad stanem, stane i on, iskezi zube i počne režati. Nisam se jednom radi njega vratio i išao okolo. A velik je ko tele skoro.

A imao sam susret i u Sagrdžijama jednom, oko 1 iza ponoći. Išao uz Sagrdžije, malo prije Ulomljenice tri psa se poredala po ulici i ne daju mi da prođem. Prešao na lijevu stranu ulice, oni na lijevu, ja sredinom, oni na sredinu, ja desno, oni desno. Lijepo se okrenem nazad, siđem skroz do Safvet Bega Bašagića ulice, a tokom cijelog spuštanja oni za mnom. Pratili me dok nisam kroz Safvet Bega Bašagića došao do Ulomljenice, tu su stali. Ja umro od straha. Još recite da sam agresivan i da sam im ugrozio teritoriju.
Vrlo slicna su moja iskustva malo nize od Toromanove do Vrbanjuše. Tokom ljeta su mirniji, ali prije 3 sedmice (metar snijega) su bili bas opasni.
ellec

#224 Re: Psi lutalice

Post by ellec »

leet wrote: Jah mog.. Procitaj malo svoje postove pa opet odluci cijeg. 8-)
leet wrote:Isti tretman kao i prema neduznim pilicima i zdra'o. 8-)

Trebam ja da se prilagodjavam lutalici. :roll:

jes' jes', nemam duse itd. bla bla
U pravu si, moram se malo ugledat na tebe i poradit na svom zivotinjskom imidzu koji sam ocigledno zapustio. :evil: :lol:
Banksy

#225 Re: Psi lutalice

Post by Banksy »

Warhead wrote:
Banksy wrote:Naravno, ali u Hrvatskoj svako selo ima azil, kastracije se rade redovno, kao i udomljavanja.
Laž.
Nije problem uvesti zakone, problem je što se ne prave azili, što se novac namijenjen u te svrhe trpa u privatne džepove, što svi očekuju da će neko drugi riješiti taj problem, što kod nas nije dovoljno razvijena svijest o zaštiti ugroženih i ljudi i životinja, itd ...
Ko trpa novac od azila u privatne džepove?

Samo lupaš i lažeš.
Post prijavljen.
Valjda za sve vrijede ista pravila.
I za manje se išlo u banoviće.
Locked