Same predrasude. Ja ne pratim nešto fanatično to takmičenje, ali još iz vremena Bivše Juge se znalo kad je Eurovizija da se sjedi kod kuće i gleda. Ili kad smo u ratu slušali snimak takmičenja emitovan na radiju, pa kad se Senad H. javio satelitskim telefonom da pročita glasove, prolomio se aplauz dvoranom, i svi su ustali. Mi smo to slušali u podrumima, i bili smo nevjerovatno ponosni što ide Njemačka, pa Irska, pa BiH.dede merdzane wrote:U redu, imas tri minute da predstavis svoju zemlju, jeli. Kako smo je mi to do sada predstavljali, kada je bilo para? Imamo li ikakve pokazatelje koliko su te tri minute do sada uticale na povećanje broja turista, izvoza ili proizvodnje?It_is_a_Leclerc wrote: Očito opet rade talovi i opet je njima draže međusobno razdijeliti pare nego da se još dodatno (i kao i uvijek, u vrlo dobrom svijetlu) predstavni Bosna i Hercegovina.
Ili da okrenemo s druge strane, možeš li mi reći na osnovu koje pjesme od prošle godine si odlučio posjetit zemlju koju predstavlja? Ili kupiti nešto iz te zemlje?
Marketing je super ako ga znaš koristiti, ali naši eurovizijci to ne znaju i takmičenje im služi samo za druženja za koja bi ih ovdje navijači i/ili vehabije kamenovali.
Ne mislim na trgovački marketing, već marketing u smislu promocije države. Nešto kao Svjetsko prvenstvo, samo desetak puta manjeg obima. Dosta ljudi uči o BiH, gdje je, šta je, kakva je, o njenoj kulturi. Kažem, to se ne može platiti.
Što se "druženja" tiče, to su samo predrasude novijeg doba. Eurovizija je tekovina Evrope, kao i novogodišnji koncert u Beču, takmičenje četiri skakonice, evropsko fudbalsko prvenstvo, i pripada svima, a ne samo određenoj grupi.