BHRT - javni servis, državna radio-televizija

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
It_is_a_Leclerc

#201 Re: BHT

Post by It_is_a_Leclerc »

dede merdzane wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Očito opet rade talovi i opet je njima draže međusobno razdijeliti pare nego da se još dodatno (i kao i uvijek, u vrlo dobrom svijetlu) predstavni Bosna i Hercegovina.
U redu, imas tri minute da predstavis svoju zemlju, jeli. Kako smo je mi to do sada predstavljali, kada je bilo para? Imamo li ikakve pokazatelje koliko su te tri minute do sada uticale na povećanje broja turista, izvoza ili proizvodnje?

Ili da okrenemo s druge strane, možeš li mi reći na osnovu koje pjesme od prošle godine si odlučio posjetit zemlju koju predstavlja? Ili kupiti nešto iz te zemlje?

Marketing je super ako ga znaš koristiti, ali naši eurovizijci to ne znaju i takmičenje im služi samo za druženja za koja bi ih ovdje navijači i/ili vehabije kamenovali.
Same predrasude. Ja ne pratim nešto fanatično to takmičenje, ali još iz vremena Bivše Juge se znalo kad je Eurovizija da se sjedi kod kuće i gleda. Ili kad smo u ratu slušali snimak takmičenja emitovan na radiju, pa kad se Senad H. javio satelitskim telefonom da pročita glasove, prolomio se aplauz dvoranom, i svi su ustali. Mi smo to slušali u podrumima, i bili smo nevjerovatno ponosni što ide Njemačka, pa Irska, pa BiH.

Ne mislim na trgovački marketing, već marketing u smislu promocije države. Nešto kao Svjetsko prvenstvo, samo desetak puta manjeg obima. Dosta ljudi uči o BiH, gdje je, šta je, kakva je, o njenoj kulturi. Kažem, to se ne može platiti.

Što se "druženja" tiče, to su samo predrasude novijeg doba. Eurovizija je tekovina Evrope, kao i novogodišnji koncert u Beču, takmičenje četiri skakonice, evropsko fudbalsko prvenstvo, i pripada svima, a ne samo određenoj grupi. :)
Chuckie

#202 Re: BHT

Post by Chuckie »

It_is_a_Leclerc wrote:Same predrasude. Ja ne pratim nešto fanatično to takmičenje, ali još iz vremena Bivše Juge se znalo kad je Eurovizija da se sjedi kod kuće i gleda. Ili kad smo u ratu slušali snimak takmičenja emitovan na radiju, pa kad se Senad H. javio satelitskim telefonom da pročita glasove, prolomio se aplauz dvoranom, i svi su ustali. Mi smo to slušali u podrumima, i bili smo nevjerovatno ponosni što ide Njemačka, pa Irska, pa BiH.

Ne mislim na trgovački marketing, već marketing u smislu promocije države. Nešto kao Svjetsko prvenstvo, samo desetak puta manjeg obima. Dosta ljudi uči o BiH, gdje je, šta je, kakva je, o njenoj kulturi. Kažem, to se ne može platiti.

Što se "druženja" tiče, to su samo predrasude novijeg doba. Eurovizija je tekovina Evrope, kao i novogodišnji koncert u Beču, takmičenje četiri skakonice, evropsko fudbalsko prvenstvo, i pripada svima, a ne samo određenoj grupi. :)
:thumbup:
luckylaka

#203 Re: BHT

Post by luckylaka »

It_is_a_Leclerc wrote:
dede merdzane wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Očito opet rade talovi i opet je njima draže međusobno razdijeliti pare nego da se još dodatno (i kao i uvijek, u vrlo dobrom svijetlu) predstavni Bosna i Hercegovina.
U redu, imas tri minute da predstavis svoju zemlju, jeli. Kako smo je mi to do sada predstavljali, kada je bilo para? Imamo li ikakve pokazatelje koliko su te tri minute do sada uticale na povećanje broja turista, izvoza ili proizvodnje?

Ili da okrenemo s druge strane, možeš li mi reći na osnovu koje pjesme od prošle godine si odlučio posjetit zemlju koju predstavlja? Ili kupiti nešto iz te zemlje?

Marketing je super ako ga znaš koristiti, ali naši eurovizijci to ne znaju i takmičenje im služi samo za druženja za koja bi ih ovdje navijači i/ili vehabije kamenovali.
Same predrasude. Ja ne pratim nešto fanatično to takmičenje, ali još iz vremena Bivše Juge se znalo kad je Eurovizija da se sjedi kod kuće i gleda. Ili kad smo u ratu slušali snimak takmičenja emitovan na radiju, pa kad se Senad H. javio satelitskim telefonom da pročita glasove, prolomio se aplauz dvoranom, i svi su ustali. Mi smo to slušali u podrumima, i bili smo nevjerovatno ponosni što ide Njemačka, pa Irska, pa BiH.

Jes qrac ti ovo napiso :D ovo si od nekog prepiso :-D Salim se .Dobro si ovo opisao :thumbup:
dede merdzane

#204 Re: BHT

Post by dede merdzane »

It_is_a_Leclerc wrote:
dede merdzane wrote:

OK, ako su predrasude, hajde ih razbij argumentima.

Azerbejdžan je uložio 720 miliona dolara, tj. milijardu maraka u organizaciju Eurosonga. Da li si ti osjetio želju da kupiš proizvod na kojem piše Made in Azerbaijan. Ili, pošto si rekao da se ne radi o ekonomskom marketingu, već političkom, šta si ti naučio o Azerbejdžanu osim lokacije? Kakva je država, kakva joj je kultura? Bi li je primio u EU ili NATO prije Gruzije?

Jedno je u ratu pokazati inat agresoru i svijetu pokazati da si živ, a drugo je danas trošiti pare koje sam ja obavezan da im dajem. Eto Kukric je rekao da ce naci novac i sta bi? Niko ne da svoje pare a ja bi kao morao?

A što se tiče "predrasuda novijeg doba", nemam ja ništa protiv ljudi, neka se izjašnjavaju i rade šta hoće. Nisu kod mene u spavaćoj. Ali ne vidim ni neku veliku potrebu da se to krije.

I naravno, mislim da je Eurovizija kao ideja zbližavanja država odlična. Samo što danas nije pravo vrijeme za trošenje par miliončića u PR, kada se svaki fening štedi. Hajde što smo pred bankrotom, ali i firme koje odlično posluju su u zadnje 3-4 godine skoro ukinule izdvajanja za marketing, pa ne znam po čemu smo mi to bolji.
It_is_a_Leclerc

#205 Re: BHT

O Azerbejdžanu sam naučio, konkretno, da imaju neku čudnu vrstu grlenog pjevanja pjesama islamske tematike jer su svog najpoznatijeg pjevača turili na scenu da pomogne glavnoj pjevačici, pa su Turci i Azeri bukvalno umrli od radosti, kad su ga vidjeli. I ja na google, da vidim o čemu pjeva, i oduševim se.

Ja smatram da je učestvovanje na takvim festivalima i manifestacijama (Expo, Eurosong, Erasmus...) od primarnog interesa za državu, ma šta mi mislili o njihovom kvalitetu, jer, u momentima dok se suočavamo sa sve većim zaostajanjem za Evropom, smatram da je važno na simboličan način pokazati da mi i dalje težimo ka evropskim, a ne vrijednostima nepostojećih republika i narodnih diktatura u turskim pripizdinama.

Takvi projekti uopšte ne koštaju milione, a ova neozbiljnost gdje smo se, koliko ja znam, prijavili da ćemo učestvovati, pa onda povukli prijavu, koštat će nas pola kotizacije, jer smo neozbiljni i bahati. Za to će para, očito, morati biti. I zato tvrdim da se sve radi pod palicom Olivere Dodik i sličnih, koji godinama bacaju BHRT i BiH na koljena.

Mislim na predrasude da je Eurovizija gej festival. Ne možemo biti tako izričiti. I Mundijal gledaju muškarci, pa ne možemo reći da je to Muško Svjetsko Prvenstvo,
dede merdzane

#206 Re: BHT

Post by dede merdzane »

It_is_a_Leclerc wrote: Takvi projekti uopšte ne koštaju milione, a ova neozbiljnost gdje smo se, koliko ja znam, prijavili da ćemo učestvovati, pa onda povukli prijavu, koštat će nas pola kotizacije, jer smo neozbiljni i bahati.
Neozbiljni smo jer je Kukric garantovao da ce obezbijediti sponzore. Pa nije.

Ucesce kosta izmedju 30.000 i 100.000€, ovisno o zemlji. I neka moramo platiti za 10 ucesnika*10 dana smjestaj, hrana, dnevnice i sl. oko 30.000 KM.

Da je samo djelimicno uspio naci sponzora OK, i ja sam za to da je bolje novac dati na ovo nego na indijske serije. Ali nije.

Vjerovatno je racunao da necemo odustati posto onda bi morali platiti pola kotizacije. zeznuo se.
It_is_a_Leclerc

#207 Re: BHT

dede merdzane wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Takvi projekti uopšte ne koštaju milione, a ova neozbiljnost gdje smo se, koliko ja znam, prijavili da ćemo učestvovati, pa onda povukli prijavu, koštat će nas pola kotizacije, jer smo neozbiljni i bahati.
Neozbiljni smo jer je Kukric garantovao da ce obezbijediti sponzore. Pa nije.

Ucesce kosta izmedju 30.000 i 100.000€, ovisno o zemlji. I neka moramo platiti za 10 ucesnika*10 dana smjestaj, hrana, dnevnice i sl. oko 30.000 KM.

Da je samo djelimicno uspio naci sponzora OK, i ja sam za to da je bolje novac dati na ovo nego na indijske serije. Ali nije.

Vjerovatno je racunao da necemo odustati posto onda bi morali platiti pola kotizacije. zeznuo se.
Nema to veze s Kukrićem. (On na Eurosong ide svakako, kao jedan od čelnih ljudi EBU-a) Odluke donosi Upravni odbor koji je nezakonit jer mu je istekao mandat i koji ne bi smio donositi odluke. Općenito, suočavamo se situacijom da svaku njihovu odluku, pa čak i one vezane za digitalizaciju, danas-sutra, nego ospori na sudu. (Ne bi bio dosad neviđen čin opstrukcije digitalizacije).

I dalje smatram da su to troškovi koji se mogu naći od sponzora (a uvijek je tu jedan jači Telecom, Delimano itd), ali je Upravni odbor sigurno razmišljao o tome da "ako nismo išli ove godine, što bi išli iduće".
pianist

#208 Re: BHT

Post by pianist »

Ja vjerujem da je jedan od razloga za odustajanje ove godine i taj sto ne idu ni Hrvatska a ni Srbija... Realno ne bi pokupili dobar dio bodova, ex yu zemlje masovno odustaju, mozda ne bi prosli ni u finale jer bi nam falilo glasova i onda bi ih nasa javnost dodatno nakantala jer koji klinac idemo i trosimo pare u krizi ako nam je plasman los i ne postize se nista specijalno.... ima i ta, 100 %
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#209 Re: BHT

Post by sabina1 »

Evrovizija je važna promocija zemlje i trebalo se maksimalno angažovati da se sredstva pronađu.
Na kraju krajeva tu je i i javna odgovornost.
Gledala sam televizijsku emisiju gdje jedan član benda "Dubioza Kolektiv" smatra da se sredstva za Evroviziju ne trebaju trošiti i da ima pametnijih stvari , odnosno da se Evrovizija finansira privatno.
Ne slažem se , jer je funkcija BHT-a JAVNA i zbog toga se plaća PRETPLATA a da nema pretplate , BHT bi bio komercijalna televizija i tada bi priča o privatnom ulaganju u Evroviziju pila vode.
Ovako , javna dužnost BHT-a je da bude ravnopravna članica Evrovizije i samim tim da učestvuje na njenom muzičkom takmičenju. Evrovizija nimalo nije nevažna jer su poneke pjesme izvedene na njoj odnosno neki ljudi koju učestvovali na njoj , zapravo mijenjali generacije.
Stoga DA za Evroviziju ako imamo tema i ideja a ako nemamo ideju koga poslati , to je već drugi padež , neka se ne sakrivaju iza troškova.
motorola01

#210 Re: BHT

Post by motorola01 »

Sta se moze uraditi povodom sljedece situacije. Slucajno naletim na vijesti na RTRS-u i prilog je bio o gradnji kraka za snabdijevanje gasom BIH-a. Vijest se cita i ide slika gdje prikazuje jugoistocni dio Evrope zajedno sa BIH-a. Problem je da se na teritoriji BIH nalaze dvije zastave i to zastava RS-a i zastava BIH-a.

Da li se to moze prijaviti i kome?
It_is_a_Leclerc

#211 Re: BHT

motorola01 wrote:Sta se moze uraditi povodom sljedece situacije. Slucajno naletim na vijesti na RTRS-u i prilog je bio o gradnji kraka za snabdijevanje gasom BIH-a. Vijest se cita i ide slika gdje prikazuje jugoistocni dio Evrope zajedno sa BIH-a. Problem je da se na teritoriji BIH nalaze dvije zastave i to zastava RS-a i zastava BIH-a.

Da li se to moze prijaviti i kome?
Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Mediji ne smiju raditi protiv ustavnog poretka BIH.
motorola01

#212 Re: BHT

Post by motorola01 »

Na ovaj mail ili ? Kakve svrhe ima slanje mail-a i prigovora ?

Evo vijest na ovom linku na 09:07

http://lat.rtrs.tv/av/pusti.php?id=33388
It_is_a_Leclerc

#213 Re: BHT

motorola01 wrote:Na ovaj mail ili ? Kakve svrhe ima slanje mail-a i prigovora ?

Evo vijest na ovom linku na 09:07

http://lat.rtrs.tv/av/pusti.php?id=33388
Ima. Svaki put kad sam ja slao neki prigovor, javili su mi da li je u njihovoj nadležnosti ili nije, a ako je bio, obavezno su me ljubazno obavijestili da su zaprimili prigovor i da ću biti obavještavan o ishodu. (Slao sam u slučaju kad je RTRS pustio onog da priča gadarije o Kapiji, kad je Ognjen Tadić nešto lupao na proslavi godišnjice SDS-a, i kad je bilo obilježavanje 20 godina od početka opsade SA, a RTRS svašta radio i pisao).
doff

#214 Re: BHT

Post by doff »

tvsabina wrote:Evrovizija je važna promocija zemlje i trebalo se maksimalno angažovati da se sredstva pronađu.
Na kraju krajeva tu je i i javna odgovornost.
Gledala sam televizijsku emisiju gdje jedan član benda "Dubioza Kolektiv" smatra da se sredstva za Evroviziju ne trebaju trošiti i da ima pametnijih stvari , odnosno da se Evrovizija finansira privatno.
Ne slažem se , jer je funkcija BHT-a JAVNA i zbog toga se plaća PRETPLATA a da nema pretplate , BHT bi bio komercijalna televizija i tada bi priča o privatnom ulaganju u Evroviziju pila vode.
Ovako , javna dužnost BHT-a je da bude ravnopravna članica Evrovizije i samim tim da učestvuje na njenom muzičkom takmičenju. Evrovizija nimalo nije nevažna jer su poneke pjesme izvedene na njoj odnosno neki ljudi koju učestvovali na njoj , zapravo mijenjali generacije.
Stoga DA za Evroviziju ako imamo tema i ideja a ako nemamo ideju koga poslati , to je već drugi padež , neka se ne sakrivaju iza troškova.
Već kad si gledala i navela ovu činjenicu koju je Brano rekao, onda si trebala i završiti njegovu filozofiju kad je rekao da bi bilo pametnije da se ti novci ulože u obrazovni, dječiji program...Ne znam je li se sad slažeš s njegovim stavom? Ja se apsolutno slažem, jer zbog čega spiskati ogromne pare na nešto što traje svega par minuta na tv, kad se može daleko više i kvalitetnije postići s pravim ulogom.

Evrovizija nije promocija zemlje nego izvođača. U slučaju da pobijeni naš predstavnik, naša zemlja sigurno neće postati hit destinacija, a izvođač bi možda i mogao puniti dvorane širom Evrope, tak da privatno finansiranje bi bilo ok.

Uostalom, Evrovizija nije ono što je nekad bila, tako da ne ne ne i ne :run:
It_is_a_Leclerc

#215 Re: BHT

Jao, što mogu srati ti iz Dubioze, pa to nema na vascijelom Dunjaluku. Danas da im ko ponudi nastup na Eurosongu, pred skoro 500 miliona ljudi, vraga bi se crnog izvjesni "Brano" busao u prsa i tražio poboljšanje obrazovnog programa.

Generalno mi ti Dubiozaši idu na neku stvar. Koji vrag su oni postali neki društveni hroničari. Ne može se otvoriti goveđi narezak da se Brano ne oglasi i ne optuži nekog za to.
doff

#216 Re: BHT

Post by doff »

Pa ako realno pogledaš njima Evrovizija ništa ne znači, svejedno imaju nastupe po svijetu, pune gdje god dođu, imaju ogromnu publiku, tako da ovo smeće od Evrovizije im uopšte nije potrebno.

Uostalom, nije valjda da si i ti za Evroviziju a protiv poboljšanja ovog katastrofalnog programa koju naročito ima BHT?
zoza

#217 Re: BHT

Post by zoza »

doff wrote: Uostalom, nije valjda da si i ti za Evroviziju a protiv poboljšanja ovog katastrofalnog programa koju naročito ima BHT?
Jest jarane, smo što niti će otići na euroviziju, niti će poboljšat program. Isto ono ko ono "kad bi presto pušit imo bi para", pa prestane, a ono opet nema para
It_is_a_Leclerc

#218 Re: BHT

doff wrote:Pa ako realno pogledaš njima Evrovizija ništa ne znači, svejedno imaju nastupe po svijetu, pune gdje god dođu, imaju ogromnu publiku, tako da ovo smeće od Evrovizije im uopšte nije potrebno.

Uostalom, nije valjda da si i ti za Evroviziju a protiv poboljšanja ovog katastrofalnog programa koju naročito ima BHT?
BHT, kao nacionalna tv kuća, ima zakonom utvrđenu obavezu da učestvuje u programima međunarodne razmjene, što između ostalog uključuje i sudjelovanje u najvećem evropskom muzičkom takmičenju o kojem mi možemo misliti šta hoćemo, no ostaje činjenica da je to takmičenje gledano i da koristi ugledu države, kao takve.

BHT je, kad smo već kod programa, najbolji dio javnog rtv sistema sa najsolventnijim financijama. Međutim, u njegovoj upravljačkoj strukturi je dosta ljudi iz RS-a (Olivera Dodik npr.) koji nastoje da BiH polako diskvalifikuju iz svih ozbiljnih evropskih dešavanja, uključujući i Eurosong.

Što se tiče Dubioze, vjeruj mi, da im se ovog momenta ponudi ugovor na potpisivanje ne bi ni sekunde pametovali.
julisiz es grant

#219 Re: BHT

Post by julisiz es grant »

doff wrote:Pa ako realno pogledaš njima Evrovizija ništa ne znači, svejedno imaju nastupe po svijetu, pune gdje god dođu, imaju ogromnu publiku, tako da ovo smeće od Evrovizije im uopšte nije potrebno.
:? :shock:
To ti neki humorista?
doff

#220 Re: BHT

Post by doff »

It_is_a_Leclerc wrote:BHT, kao nacionalna tv kuća, ima zakonom utvrđenu obavezu da učestvuje u programima međunarodne razmjene, što između ostalog uključuje i sudjelovanje u najvećem evropskom muzičkom takmičenju o kojem mi možemo misliti šta hoćemo, no ostaje činjenica da je to takmičenje gledano i da koristi ugledu države, kao takve.

BHT je, kad smo već kod programa, najbolji dio javnog rtv sistema sa najsolventnijim financijama. Međutim, u njegovoj upravljačkoj strukturi je dosta ljudi iz RS-a (Olivera Dodik npr.) koji nastoje da BiH polako diskvalifikuju iz svih ozbiljnih evropskih dešavanja, uključujući i Eurosong.

Što se tiče Dubioze, vjeruj mi, da im se ovog momenta ponudi ugovor na potpisivanje ne bi ni sekunde pametovali.
1. Ima mogućnost ali nema obavezu. Neučestvovanjem nema nikakvih sankcija protiv BHT
2. A ovo da je BHT najbolji dio javnog RTV servisa neću ni da komentarišem. Valjda ti je jasno zašto. :cry:
julisiz es grant wrote: :? :shock:
To ti neki humorista?
Vidi se da ne pratiš njihov rad, a našao se da komentarišeš. Njihovi nastupi se ne vrte s obe strane drine nego naprotiv po čitavoj Evropi, a ne ko one koje vjerovatno pratiš.

LP
julisiz es grant

#221 Re: BHT

Post by julisiz es grant »

Čuj pune dvorane po svijetu, đe to majke ti?
Kako ih opisa, ja reko U2 u najmanju ruku.
doff

#222 Re: BHT

Post by doff »

julisiz es grant wrote:Čuj pune dvorane po svijetu, đe to majke ti?
Kako ih opisa, ja reko U2 u najmanju ruku.
A di sam to ja napisao da pune dvorane, rekao sam da nastupaju po Evropi. Uostalom kad mogu turbofolkeri, što ne bi oni mogli....
Al' ovo nije tema Dubioza kolektiv nego BHT i smeće tzv. Evrovizija :run:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#223 Re: BHT

Post by sabina1 »

doff wrote: Već kad si gledala i navela ovu činjenicu koju je Brano rekao, onda si trebala i završiti njegovu filozofiju
Oprosti , mislila sam da je taj član DK klavijaturista a ne filozof.
doff wrote: kad je rekao da bi bilo pametnije da se ti novci ulože u obrazovni, dječiji program...Ne znam je li se sad slažeš s njegovim stavom? Ja se apsolutno slažem, jer zbog čega spiskati ogromne pare na nešto što traje svega par minuta na tv, kad se može daleko više i kvalitetnije postići s pravim ulogom.
Može. Slažem se sa njim , obrazovni i dječiji program su neuporedivo važniji od Alme Čardžić na Evroviziji.
Ipak , još pedeset evropskih država imaju i dječiji i obrazovni program i imaju Almu Čardžić na Evroviziji pa ne vidim zašto bi mi bili izuzetak ? Hajde da napravimo još bolji program državne televizije a povećamo taksu dok raste standard svim građanima koji će moći to finansirati ? Mnogo bolja solucija.
doff wrote: Evrovizija nije promocija zemlje nego izvođača. U slučaju da pobijeni naš predstavnik, naša zemlja sigurno neće postati hit destinacija, a izvođač bi možda i mogao puniti dvorane širom Evrope, tak da privatno finansiranje bi bilo ok.
Da je to promocija izvođača , zvala bi se "izvođačovizija".
Jugoslavija ne postoji više od dvadeset godina. Mnogi mladi širom Evrope nemaju pojma o njoj , ne znaju da je postojala. Ipak , jednog dana će čuti pobjedničku pjesmu "Rock me baby" grupe Riva iz 1989 i saznaće da je takva zemlja - postojala.
To je inzvaredna promocija zemlje.
doff wrote: Uostalom, Evrovizija nije ono što je nekad bila, tako da ne ne ne i ne :run:
Tvoja lična stvar , apsolutno DA za Evroviziju.
doff

#224 Re: BHT

Post by doff »

tvsabina wrote:Ipak , još pedeset evropskih država imaju i dječiji i obrazovni program i imaju Almu Čardžić na Evroviziji pa ne vidim zašto bi mi bili izuzetak ?
Imaju al BHT to skoro da i nema ili je skroz loš! Ne možemo porediti ostale zemlje sa našom iz milion razloga, a et' glavni je ekonomski. Neka oni šalju koga hoće jer im se može a koliko sam primjetio, lagano i ostali napuštaju to "prestižno" muzičko takmičenje vjerovatno iz razloga što je to izgubilo svoju vrijednost, naročito kad dođe glasanje. Nekad je to baš bilo zanimljivo gledati a sad već unaprijed znaš gdje idu poeni. :kiss:
Tech-l4

#225 Re: BHT

Post by Tech-l4 »

Ove tvsabine nema gdje nema, imal te na fejsu :D :thumbup: :lol: 8)
Post Reply