Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
O'zone wrote:Prvobitni članak koji je izašao u Havazu:
Edin Omerspahić iz Sarajeva vratio majci bolesnog djeteta torbu sa 65.000 maraka
Kada je vidio da je žena zaboravila torbu, pratio autobus dok joj nije vratio novac
Edin Omerspahić iz Sarajeva jučer je u centru glavnog grada pronašao torbu u kojoj je bilo 65.000 KM i bez razmišljanja vratio je vlasnici, majci teško bolesnog djeteta, za čije liječenje je bio namijenjen novac.
Ovu nevjerovatnu priču potvrdio nam je sam Omerspahić, pomalo se nećkajući da govori za medije, jer, kako kaže, ne želi da bude u prvom planu.
Bila izbezumljena
Omerspahić kaže da je jučer poslijepodne izašao iz svog automobila u blizini kina "Radnik" u Alipašinoj ulici da provjeri lance na vozilu. U tom trenutku ugledao je na autobuskoj stanici ženu koja je nešto popravljala na nozi te je ušla u autobus, ostavljajući torbu na stanici.
- Došao sam do tog mjesta, uzeo torbu, otvorio je i vidio da je u njoj novac. Bez razmišljanja sam krenuo da pratim autobus. Sustigao sam ga kod Medicinskog fakulteta. Ona je izbezumljena izlazila iz autobusa i plakala. Prepoznao sam je odmah i vratio joj torbu. Nije mogla da vjeruje - ispričao nam je Omerspahić.
Nakon što je majci vratio torbu, ona mu je ispričala da je taj novac prikupila za liječenje svog teško bolesnog sina koji je smješten na Kliničkom centru u Sarajevu. No, kako mu je kazala, nedostaje joj još 25.000 maraka. Omerspahić kaže da se u momentu stavio u njenu poziciju, s obzirom da ima kćerku staru dvije godine.
Dvadesetšestogodišnji Edin Omerspahić porijeklom je iz Han-Pijeska. Ispričao nam je da je vrlo rano ostao bez oca, te se kroz život probijao i borio sam, bez ičije pomoći. Zbog toga je, kaže, osjetljiv na životne nesreće.
Vrela kafa
- Nisam se uopće dvoumio. Da je torba bila i od multimilionera, vratio bih taj novac, jer meni on ne treba. Imao sam nedavno nesreću u porodici, kada je moje dijete opečeno vrelom kafom, zbog čega sam slab na ovakve stvari - kaže Omerspahić.
On dodaje da nije stigao saznati ni kako se majka i sin zovu, zbog čega ih namjerava uskoro posjetiti.
Radio na građevini
Omerspahić se u trenutku kada je pronašao torbu s novcem vraćao s dodatnog posla, radeći, kako kaže, na građevini, kako bi zaradio dodatnu dnevnicu. Stalno je uposlen u jednom ugostiteljskom objektu u Sarajevu.
Ovdje je koliko toliko objašnjeno kako je vidio ženu na stanici i kako joj je ostala torba, nije mi jasno odakle se pojavila cifra od 65 000 KM jer se ta cifra nigdje ne spominje osim u naslovu.
Mozda mu je ta zena prosula suplju kako ima toliko para u tasni a on levat nasjeo.Nije mu đaba sad toliko stalo da je nadje.Mada mi je citava prica od pocetka totalno suhveli.Izasao iz kola da vidi lance a snjuha koga ima i sta ko radi na autobuskoj stanici.
MeatDuck wrote:Meni je isto, bilo 50 ili 65.000 KM. U oba slucaja ne bih gledao kome pripadaju vec bi kao sto neko rece, preko pune lijevo i smoto ga preko skenderije. I reci mi sad, isplati li se biti pošten? Vidi Edina gdje ga je postenje dovelo. Covjek pred nervnim slomom a mogao je uzivati. Biti pošten u drzavi gdje vladaju lopovi i kriminalci se ne isplati. Nisam lopov, nisam nikad ukrao nekom ( osim po trznim centrima neke karafeke) . Ali pronaci torbu punu para na cesti i glumiti svemoguceg to mi ne pada na pamet.
Hajde druze da se mi onda mijenjamo. Ja tebi petobu ti meni 65 hiljadarki